Octavian Paler a plecat din timp…

7-05-2007 Sublinieri

Scriitorul Octavian Paler s-a dus in aceasta seara la intalnirea cu Dumnezeu.

Mantuitorule, fii milostiv si daruieste iertare si odihna pentru robul Tau, Octavian, un OM RAR, un om al sinceritatii cu sine, al onestitatii totale, al profunzimii, al gravitatii si al luciditatii necrutatoare, un om a carui inima n-a mai putut tine atata durere…

 

octavian_paler.jpg

 

Avem timp avem timp pentru toate. Sa dormim sa alergam in dreapta si in stanga sa regretam ce-am gresit si sa gresim din nou sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine avem timp sa citim si sa scriem sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu avem timp pentru ambitii si boli sa invinovatim destinul si amanuntele avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare avem timp sa ne-alungam intrebarile sa amanam raspunsurile avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam avem timp sa ne facem prieteni si sa-i pierdem avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa aceea avem timp sa primim daruri si sa nu le intelegem avem timp pentru toate nu e timp pentru putina tandrete cand sa facem si asta, murim.

(Octavian Paler, “Scrisori imaginare”, 1979)

ULTIMUL EDITORIAL


Categorii

Poezii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Octavian Paler a plecat din timp…

  1. Desertificarea

    A murit Octavian Paler. Au mai ramas cativa, putini, mult prea putini. Fata de cei care sunt multi, cu pieptul mai umflat, privirea fixata in orizontul feeric, acoperiti de gloria momentului. In aceeasi zi in care Octavian Paler murea, peste 100 de intelectuali puneau muncitoreste semnatura pe INCA un apel in favoarea unui oarecare populist cu pretentii de lider maxim.

    In astfel de momente se face proba intelectualitatii. In astfel de momente se face proba anilor petrecuti in biblioteca, a cartilor ingurgitate, a citatelor memorate, a subsidiilor mancate, a burselor capatate, a profesoratelor debitate de la catedra. Un om, murind, scria lucid si calm despre pericolul real care pandeste tara. Peste 100 de intelectuali, in viata, debordand de viata, bucurandu-se de onorurile si de banii regimului, vedeau pericolul in chichitele in care se incurca parlamentarii. Ei s-au alaturat, astfel, unui ins care, in acest moment, are de partea lui Biserica, Poporul, Mass-media si, dupa cum se vede, si Carturarii. Il ingrasa, il acopera, ii fac statuie si se vor inchina la ea. Comportament de tarfe – unii o fac pentru bani, altii o fac din prostie, pacat de neiertat pentru un intelectual. Prostia de a te lasa sedusa de un marinar ordinar, un talhar, de a ii asculta vorbele si de a il vedea ca Fat-Frumos din visele de fata mare.

    Asa cum pamantul se desertifica, asa si poporul nostru se goleste de ce este mai bun. Oameni ca Octavian Paler vor fi luati pentru a nu mai suferi, pentru a nu mai vedea cum se implineste, ca intr-o profetie, cosmarul pe care ei il simteau nascandu-se din pantecele tarfei Babilon.

  2. Om ai fost ca toti ceilalti, ai trait, ai
    Crezut, ai iubit, si-ai urat…
    Tatal stie tot ceea ce ai facut noi
    Avem nevoie de
    Viata aceea de dupa pe care
    Iubind si cautandu-L din toata inima pe
    Acela care este IUBIRE
    Ne-o va oferi in dar.

    Parintelui Ceresc Ii multumim pentru
    A Sa Dragoste nemarginita, si greu de inteles de noi…
    Luminii sa ne daruim pe noi si pe toti ceilalti fiindca
    EL S-a daruit noua, sa nu uitam si sa ne
    Rugam neincetat pentru toti oamenii.

  3. Dumnezeul sa-l ierte!

  4. Calatoria lui s-a incheiat. A iesit din timp si a intrat in vesnicie… A plecat cu nostalgia inca unei mangaieri, intr-o lume fara vreme pentru frumos… E prea departe de noi cerul, ca sa mai observam stelele, e prea aproape de noi pamantul ca sa nu vedem cu durere sau cu nepasare noroiul… El il vedea cu un ochi , al doilea era mereu intors inspre cer, sa nu piarda rasaritul inca unui luceafar.
    Ne-a lasat , ca pe niste ancore, intrebari si raspunsuri modest catalogate ca fiind subiective , pentru a ne prinde strans de Adevar, rugandu-ne sa nu ne creasca aripi…
    Lui i-au crescut…sa ne rugam ca ele sa il poarte spre Cel care ne asteapta pe toti la Cina cea aleasa !
    Dumnezeu sa il ierte!

  5. dumnezeu sa-l ierte !

  6. Nu a fost un om religios. Si-a asumat incapacitatea de a crede, a privit-o ca un handicap si a
    Dar eu cred ca era vorba de o imensa auto-exigenta. Omul acesta a stiut ca nu poate crede, asa cum ar trebui sa se creada, in Dumnezeu.

    Noi care spunem ca suntem credinciosi, suntem oare mai breji ? Sau stim sa ne agim mai bine, sa disimulam credinta, sa ne prefacem mai bine ? Credem, pentru ca vrem sa credem, pentru ca stim ca ar fi bine sa credem. Sunt sigur ca asa ar fi putut “crede” si domnul Paler.

    Octavian Paler nu s-a imbatat cu apa rece. A fost un om cu o singura fatza, un om care si-a pus probleme, care s-a analizat fara menajamente si s-a raportat realist la lume. Si-a asumat complet pozitia, si-a luat in serios existenta, si-a facut datoria, si-a inmultit talantii, a murit, de fapt, pe baricade, dansu-si viata pentru tara sa.

    Pentru ca un om la varsta lui, cu un preinfarct la activ, ar fi putut sa se menajeze, sa se dedice siesi, dar a preferat sa lupte mai departe, pentru o tara mai buna.

    Pentru toate acestea, ne rugam fierbinte lui Dumnezeu sa ii ierte pacatele, si sa il odihneasca!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate