SFANTUL VALERIU despre gandurile desarte privind CASATORIA

17-06-2007 Sublinieri

“Tare mult doresc nu vă gândiţi la căsătoria voastră, absolut deloc. Cu cine mă voi mărita? Cum va fi el? Cine va fi el? Etc. Sunt gânduri inutile, fără sens, deşarte. Aceste preocupări arată că în sufletul vostru încă nu s-a stabilit certitudinea adâncă a adevărului. Să aveţi o singură grijă. Sufletul. Să trăiţi curat, în frica lui Dumnezeu. Să iubiţi pe Hristos, să vă dăruiţi toată fiinţa Lui, printr-o trăire curată, în rugăciune.

În ceea ce priveşte căsătoria: O, să n-aveţi nici o grijă, dar absolut nici o grijă, căci se găsesc atâtea suflete dornice de a întâlni suflete curate de fecioare, pentru a se uni cu ele şi a zidi un cămin creştin fericit.

Dacă voi aţi înţelege acest adevăr pe care vi-l mărturisesc, v-aţi convinge mai târziu, că dragostea de Dumnezeu este Esenţialul, v-aţi convinge de adevărul spus de Mântuitorul : “Căutaţi Împărăţia Cerurilor, şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă“.

(Sursa: Valeriu Gafencu catre surorile lui, Aiud, 15 mai 1946)

val-cu-val.jpg

Valeriu impreuna cu sora lui, Valentina, la Galda

Cititi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, Sfantul Valeriu Gafencu, Viata de familie

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

47 Commentarii la “SFANTUL VALERIU despre gandurile desarte privind CASATORIA

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Din cate stiu eu Valeriu Gafencu nu a fost inca canonisit de Biserica, prin urmare titlul mi se pare gresit. Una este evlavia noastra particulara fata de un om sfant cu viata sfanta si alta este terminologia care o folosim in public, cand de obicei numim cel mult cuviosi pe cei pe care Biserica inca nu i-a canonisit.

  2. Frate drag,

    Valeriu n-a fost canonizat (nu canonisit, ca inseamna altceva, cred ca stii si tu la fel de bine), e adevarat, dar inaintea lui Dumnezeu el este cu siguranta sfant si cred ca evlavia fata el apartine multora. Am vrut sa scriem astfel, direct, tocmai pentru a ne manifesta cat mai explicit aceasta recunoastere, aceasta cinstire…. pe care ne temem ca institutia Bisericii nu i-o va acorda, din pacate, vreodata, din motive lesne de banuit. I-am fi putut zice si Cuvios, e adevarat. Speram insa sa nu fie o suparare prea mare ca ne aratam in acest mod mai direct cinstirea. Iarta-ne!

  3. Cred ca aceasta mica “incorectitudine” formala (care nu e incorecta in planul Duhului) nu ar trebui sa ne faca sa pierdem folosul duhovnicesc exceptional al acestor cugetari si indemnuri duhovnicesti comparabile, dupa parerea noastra, cu cele ale Sfantului Siluan Athonitul.

    Au in comun, dupa noi, un anumit fel de sensibilitate dumnezeiasca, de gingasie duhovniceasca, apoi o intimitate iesita din comun a relatiei cu Hristos, un limbaj extrem de simplu, de parca inima lor insasi ar scrie nemijlocit si adresarea rugatoare catre semenii lor, din dorinta fierbinte de a-i face si pe ei sa traiasca fericirea pe care o traiau ei. Mai presus de toate amandoi l-au pus in centrul vietii pe Hristos, Dumnezeul cel Viu… la care suntem chemati sa ne INTOARCEM si noi cu adevarat (apropo de titlul: “Intoarcerea la Hristos”). 🙂

  4. Doamne cuvintele astea’s atat de adevarate!

  5. Sinodul nu face sfinţi, sfinţeşte doar Hristos, iar actul de canonizare e doar o constatare a sfinţeniei, după cum a menţionat mai sus un frate e puţin probabil ca Sf. Valeriu să fie canonizat, din motive nici pe departe bisericeşti. Noi însă ştim şi credem că Valeriu e de-a drepta lui Hristos mijlocind pentru noi.

  6. pe cine a vrut Dumnezeu sa fie canonizat si sa apara in calendarul ortodox cu nume individual sau colectiv, apoi sa i se scrie acatiste si rugaciuni, cu siguranta aceasta s-a intamplat…cu siguranta asa se va intampla si in cazul acestui om, Valeriu Gafencu…pana atunci si eu zic ca e bine sa ne abtinem de a folosi acest termen care are o semnificatie foarte exacta, pentru ca riscam sa ducem in eroare oameni mai neiformati, mai necunoscatori in ale credintei si religiei…asa cum am vazut intr-un anume cimitir…familia a proclamat sfant un preot mort…si toata lumea mergea cu acatiste si bani si le lasa acolo convinsa fiind de ajutorul pe care-l vor primi…iar familia venea in urma cu jeep-ul si strangeau banii…
    pe de alta parte subscriu total viziunii prin care trebuie sa vedem si sa recunoastem sfintenia aproapelui, sau a anumitor oameni deosebiti…e absolut in spiritul crestin sa gandesti si sa spui “cutare a fost un sfant”, mai ales in lumina unei vieti si unor fapte deosebite pe care le cunoastem…de altfel sfintii erau cei care prin puterea Sfantului Duh ii vedeau pe toti oamenii buni…ca pe niste sfinti…asta am citit in Sfintii Parinti…unul din atributele starii de sfintenie la care ajunge un suflet e ca ii vede si ii simte pe toti ceilalti ca pe niste sfinti…

  7. Voia lui Dumnezeu nu se impiedica de nici un Sinod…asta trebuie s-o stie orice crestin adevarat…

  8. Prin ce inducem in eroare, Manuela, din moment ce si tu recunosti ca Valeriu este sfant inaintea lui Dumnezeu si ca sfintenia nu depinde de recunoasterea sau nu de catre Sf. Sinod?
    Iarta-ma, dar cazul de exploatare prin sarlatanie pe care il pomenesti este asociat in mod absolut deplasat cu sfintenia lui Valeriu Gafencu, din care nimeni nu profita… afara de cei care dobandesc har din cuvintele sale, din pilda vietii lui si din rugaciunile catre el.

    Un link necesar pentru cei care mai pot fi contrariati:
    Pot să mă rog către parinţii cu viaţă sfântă, însă necanonizaţi (ex. Paisie, Porfirie)? Laurentiu Dumitru raspunde aici: http://laurentiudumitru.ro/blog/2007/05/03/pot-sa-ma-rog-catre-parintii-cu-viata-sfanta-insa-necanonizati/

  9. Predica unui Parinte (Gheorghe Anitulesei) de la Radauti despre sfintenia lui Valeriu Gafencu:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/files/Predici%20si%20conferinte/Pr.%20Gheorghe%20Anitulesei/Un-parinte-Despre-Valeriu-Gafencu.mp3

  10. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MARTURISITOR VALERIU - OMUL IN CARE VIA HRISTOS
  11. De unde pot descarca carti in format electronic despre Valeriu Gafencu? Sau, daca deja are cineva, sa-mi spuna si mie..

  12. As dori sa adaug la cuvintele Sfantului Valeriu Gafencu, inca cateva , apartinand unui mare duhovnic contemporan: “scopul vieti nu este casatoria. Scopul vietii este mantuirea”.

  13. Parintele meu duhovnicesc zice asa:SFINTII TREBUIE SA FIM DACA VREM SA TRAIM IN RAI CU INGERII si CU SFINTII.Asa ca nu cred ca este nici o greseala sa fie numit SFANT Valeriu Gafencu cand sunt atatea marturii ca a dus o viata de sfintenie.
    In cimintire pe toate crucile scrie aici odihneste robul lui Dumnezeu si sinceri
    sa fim nu toti au fost robii lui Dumnezeu ci,,,

  14. Pingback: Război întru Cuvânt » “Valeriu Gafencu: O lumina!”
  15. frati crestini; ma abtin in a face afirmatii despre sfitenia lui Valeriu Gafencu; anexez, insa, urmatorul link: http://www.crestinortodox.ro/articol/69619-canonizarea-sfintilor-in-biserica-ortodoxa
    citind cele explicate acolo fiecare il va privi pe Valeriu asa cum crede de cuviinta, functie de credinta fiecaruia; doamne ajuta !!

  16. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Daniil - indemn duhovnicesc si mangaiere pentru un suflet-frate
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Casatoria - taina cea mare
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » De ziua “dumnezeiestii perechi” a Sfintilor Parinti Ioachim si Ana - Regretatul Pr. Constantin Mihoc despre relatia dintre sot si sotie
  19. Pingback: Război întru Cuvânt » Pr. Constantin Mihoc despre relatiile dintre sotii crestini si modul de vietuire a mirenilor (II)
  20. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie Aghioritul despre viata de familie si nasterea de prunci
  21. Pingback: Război întru Cuvânt » AVERTISMENTUL PROFETIC AL SFANTULUI INCHISORILOR, VALERIU GAFENCU: “Ateismul va fi invins, dar sa fiti atenti cu ce va fi inlocuit!”
  22. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Valeriu Gafencu: FERICIREA CEA MAI MARE
  23. Pingback: Război întru Cuvânt » Noi fragmente din scrisorile Cuviosului Valeriu Gafencu: NU CAUTATI FERICIREA IN AFARA VOASTRA!
  24. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL VALERIU GAFENCU catre surorile lui… SI CATRE NOI TOTI!
  25. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MARTURISITOR VALERIU GAFENCU sau EVANGHELIA SCRISA IN DUH SI IN CARNE PANA LA ULTIMA SLOVA
  26. @admin: vezi că în dreapta la link este http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/06/17/sfantul-valeriu-despre-gandurile-desarte-privind-casatoria/” adică ai la sfârşit acele ghilimele şi dacă dau click îmi spune că nu găseşte pagina.

  27. Pingback: Război întru Cuvânt » IOAN IANOLIDE DESPRE SFANTUL VALERIU GAFENCU SI NASTEREA DIN NOU IN TEMNITA
  28. Doamne ajuta! Sfantul Marturisitor Valeriu a spus toate cuvintele din dragoste fata de Dumnezeu si fata de aproapele… Sufletul sau: O lumina! Sa ne pazeasca sub acoperamantul sau in veci amin. Cazi inaintea tronului Sfintei Treimi, Sfinte Valeriu, si mijloceste mantuirea noastra! Sa ne ajute sa lucram cuvintele pe care ni le spune!

  29. Pingback: Război întru Cuvânt » SFATURILE SFANTULUI VALERIU GAFENCU CATRE SURORILE SALE DESPRE CUMINTENIE, NATURALETE, SIMPLITATE
  30. Pingback: Război întru Cuvânt » 90 de ani de la nasterea SFANTULUI INCHISORILOR. Fericitul Martir VALERIU GAFENCU – mai aproape de noi ca oricand, prin cuvantul si exemplul sau profetic
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate