Marturia parintelui Ioan Larion Neagoe, de la Man. Sihastria Raraului, jud Suceava:

parintele-ioan-rarau.jpg

http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189499864_00.flv

“Noi cei care suntem mai mici dorim ca sa se faca totul dupa lege. Legea este in mana lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Pavel spune asa: un singur Dumnezeu, o singura credinta, un singur botez. Noi suntem ortodocsi, in credinta cea dreapta, si dorim ca patriarhul pe care va dori Dumnezeu ca il aleaga, sa fie un ortodox.

Noi stim ca Biserica Ortodoxa este singura Biserica adevarata, iar Sfintii Parinti spuneau asa, ca omul, ca sa se poata mantui, trebuie sa aiba dreapta credinta si fapte cele bune ale credintei. Iar acestea nu se pot implini decat numai cu harul lui Dumnezeu.

Deci atunci cand esti chemat sa iti dai un asentiment sau o parere, fiind (responsabil, n. mea) in fata lui Dumnezeu si in fata unei tari intregi, si in fata intregii ortodoxii, din intreaga lume, trebuie sa o faci dupa voia lui Dumnezeu. Cel ce lucreaza impotriva lui Dumnezeu va fi aspru pedepsit. Asa spun Sfintii si dumnezeiestii Parinti. Cel ce se roaga cu ereticii, de exemplu, cade sub anatema. Deci, noi suntem ortodocsi, ne rugam crestineste, in stil ortodox, si pastram Biserica noastra ortodoxa.

Rugam pe cei ce vor vota ca sa voteze cu buna stiinta si cu gandul la Dumnezeu, Care vede si stie totul si Care va judeca ca atare. Dumnezeu este deasupra tuturor politicienilor si deasupra tuturor oamenilor, deci alegerea trebuie sa se faca de catre Biserica, nu de catre politicieni. Biserica nu face politica, Biserica face credinta.

Ne rugam lui Dumnezeu sa faca lumina peste tot. Patriarhul Teoctist, Dumnezeu sa il ierte, a fost un patriarh foarte bun, si iubit de toata lumea, de tot poporul, de intreg monahismul romanesc, de toata crestinatatea. Sa nadajduim la Dumnezeu ca cel ce va veni, sa fie la fel. Sau poate mai deosebit. Depinde de alegere…

- Ce asteptari sunt de la noul patriarh? – Sa intareasca ortodoxia si sa o pastreze asa cum a fost lasata de Sfintii si dumnezeiestii Parinti. Si…sa ramana ortodox. Nu ne intereseaza ce face Papa de la Roma, sau indienii, sau africanii, sau chinezii… Sa fie un patriarh ortodox roman, pentru tara noastra romaneasca, si pentru ortodoxia intreaga. – Pai ar putea patriarhul sa nu fie ortodox? – Pai fereasca Dumnezeu! – Exista posibilitatea asta? – Pai nu ar trebui sa fie asa ceva. Dar fereasca Dumnezeu sa nu fie surprize neplacute. Dumnezeu sa il aleaga dupa cum stie El. Dupa cum dorim si… dupa cum meritam. Ca merite nu prea avem…”