Sfintii romani pe care tot mai multi … VREM sa-i cinstim

23-10-2007 Sublinieri

prcalciu-cu-icoana-pe-care-este-pictat-valeriu-gafencu.jpg

Una din sectiunile siteului nostru, dedicata in mod deosebit Sfintilor romani care au patimit in inchisorile comuniste se numeste “Sfintii pe care nu vrem sa-i cinstim“, facand aluzie tocmai la faptul ca, in ciuda adunarii de-a lungul acestor ani a unui “nor de marturii” – vorba Scripturii – nu numai ca nici macar nu s-a luat initiativa, la nivel oficial, a canonizarii lor – adica a recunoasterii sfinteniei acestora de catre institutia Bisericii noastre si a girului dat pentru proslavirea lor soborniceasca – dar s-a manifestat (mai fatis sau mai “surd”) o rezistenta si o aversiune obstinata fata de ideea cinstirii marturisitorilor si patimitorilor veacului trecut . Despre aceasta situatie parintele Iustin de la Petru-Voda spunea la un moment dat: “Sa stiti ca si din aceasta pricina ne bate Dumnezeu, pentru că nu cinstim, nu respectăm, nu recunoastem jertfa. Ne opunem cu îndârjire descoperirii unor moaste de sfinti români“.

Dar iata ca acum, cu mare bucurie aflam, de pe blogul fratelui Laurentiu Dumitru, de o mai mult decat laudabila initiativa publica in aceasta directie luata de parintele staret al Manastirii Antim, parintele Mihail Stanciu, al carui apel ne facem datoria sa il reproducem si noi aici, pentru o cat mai larga difuzare, urmand ca textul integral al articolului Ralucai Tanaseanu sa-l puteti citi direct de la sursa. In acelasi timp si in aceeasi ordine de idei, chiar astazi am aflat si am dorit sa semnalam la randul nostru si aparitia pe ORTODOXMEDIA a unei remarcabile conferinte foarte recente de la Deva a fratelui nostru teolog si misionar Danion Vasile (impreuna cu alti conferentiari), Despre canonizarea sfintilor inchisorilor, pe care v-o recomandam, de asemenea:

parintele-mihail-stanciu.jpg

Parintele Mihail, egumenul Manastirii Antim, adreseaza o chemare catre toti bunii crestini care au dragoste fata de sfintii romani, de a strange marturii despre minunile sfintilor romani, canonizati sau care urmeaza a fi canonizati. “Avem multi sfinti care mijlocesc inaintea lui Dumnezeu pentru noi, cei de azi. Sunt unii si in viata, pe care Dumnezeu ii stie, pentru ca daca n-ar fi oameni placuti lui Dumnezeu, Dumnezeu n-ar mai tine cetatea aceasta sau alte cetati sau tara aceasta. Traim o vreme foarte tulbure din punct de vedere al puritatii credintei in Dumnezeu. Important este sa cunoastem ortodoxia, sa o traim, si sa-i iubim pe inaintasii nostri care ne-au transmis-o, pe sfintii marturisitori ai Bisericii care sunt dovada cea mai clara ca Hristos e prezent, lucreaza si sfinteste oamenii in toata vremea si in toate locurile, ca Biserica e vie, ca Duhul Sfant viaza, lucreaza si sfinteste Biserica lui Hristos. Daca ne uitam in calendar, mai toti sfintii sunt martiri, mucenici sau marturisitori de limba greaca. Aceasta deoarece crestinii din primele trei secole au fost crescuti in aceasta cultura greaca, cotropiti mai apoi de Imperiul Roman, care treptat s-a increstinat si el. Eu cred ca si neamul romanesc are cate un sfant pe fiecare zi, cel putin. Sunt mii de sfinti romani inaintea lui Dumnezeu care mijlocesc pentru noi si pe care nu-i stim, dar care trec pe langa noi, cum trec fluturii printr-o pajiste. Sa aducem marturii sincere, curate, de viata, de fapte, de sfaturi si de invataturi ale placutilor lui Dumnezeu“.

Cei care detin astfel de marturii sunt rugati sa le trimita la adresa de e-mail: sfintii.romani@gmail.com sau pe adresa Manastirii Antim, strada Antim nr.29, sector 4, Bucuresti, cu mentiunea: “Pentru parintele Mihail”.

ic12gata.jpg

 

Cititi si:


Categorii

Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Parintele Mihail Stanciu

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Sfintii romani pe care tot mai multi … VREM sa-i cinstim

  1. Vor fi canonizati, parinte Mihail. Fiti pe pace. Dar doar la momentul in care Cel de Sus va ingadui. Nu cand vrem noi.
    Dumnezeu ne este alaturi iar noi nu trebuie sa ne temem decat de El. Nu ne lasa El la greu.
    Am la serviciu o doamna care a locuit intr-un bloc unde sotii lucrau pe vremea lui Ceausescu numai la securitate. In timp, s-au vazut si efectele… Familiilor din acel bloc le-au murit copiii, unii membri s-au imbolnavit de cancer sau au ramas paralizati…
    Doamne fereste sa li se intample asaa ceva celor care nu vor sa ii canonizeze pe sfintii romani.
    Presupun insa ca e vorba DOAR de o neintelegere la mijloc. Poate nu e gata documentatia necesara pentru o canonizare. Trebuie verificat.
    Preafericitul Daniel este un Patriarh foarte destoinic (parerea mea). Avem atatea dovezi in toata tara care o marturisesc. Nu cred ca Preafericirea Sa sau cineva din Sinod sa se opuna. Nu ar avea de ce. Sunt convinsa ca este si dorinta Sfintiilor lor sa ii cinsteasca pe acesti sfinti ai nostri si sa aiba sfintele lor moaste cat mai aproape de eparhiile lor.

  2. Vai, vai, cum am ajuns noi sa dam lectii duhovnicilor si sa-i linistim noi pe ei, in loc sa primim noi nelinistea cea buna si trezirea duhovniceasca pe care o seamana ei in noi! 🙁

    Din pacate, realitatea este mai trista, mult mai trista. In afara unor notabile si putine exceptii, majoritatea arhiereilor nici nu vor sa auda de Sfintii Inchisorilor. Incepand de la cei mai… “destoinici”. De altfel, unele dosare de canonizare au fost initiate, insa nu isi gasesc “timp” pentru asa ceva sinodalii… Nu se va intampla niciodata asta, din pacate. La noi nu. Niciodata de acum inainte. Sa ne multumim ca vor fi canonizati in inimile noastre si sa ne asteptam sa fie tot mai interzisi si prigoniti de acum incolo:

    http://savatie.wordpress.com/2008/08/08/de-ce-rusii-isi-canonizeaza-sfintii-iar-romanii-nu/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/08/25/ministerul-adevarului-si-rastignirea-a-doua-oara-a-sfintilor-inchisorilor/
    http://savatie.wordpress.com/2008/08/26/o-noua-revolutie-comunista-la-iasi/

  3. Eu am terminat Facultatea de Litere dar nu am intalnit pina acum cuvantul “sinodalii” printre scrierile pe care le-am lecturat. Trebuie sa ii cinstim pe mai marii nostri, nu sa ii defaimam, orice ar face.
    Haideti sa ne unim cat mai multe persoane si sa ii pomenim pe toti arhiereii la Sfanta Liturghie, sa aprindem lumanari in sanatatea Prea Sfintiilor lor. Cu siguranta ca Dumnezeu Isi va pune si El Harul Sau si ii va ajuta sa termine mai repede multitudinea de probleme cu care se confrunta si sa realizeze si respectivele canonizari.

  4. Carma Bisericii Ortodoxe Romane sau Corabia se inchipuieste Soborniceasca Biserica a lui Hristos a carei temelie este Credinta cea Ortodoxa in Sfanta Treime. Iar scandurile si grinzile sunt dogmele credintei si traditiile.
    Catargul este Crucea.
    Panzele: nadejdea si dragostea.
    Carmuitorul, Domnul nostru Iisus Hristos.
    Prorari si marinari sunt Apostolii, urmasii Apostolilor si toti clericii, gramaticii, notarii, invatatorii cei dupa vremi.
    Iar calatorii, toti ortodocsii crestini.
    Marea este viata aceasta.
    Suflarea cea lina si zefirul – sunt suflarile si harurile Sfantului Duh.
    Vanturile, ispitele cele impotriva ei.
    Iar carma ei, prin care se indrepteaza catre limanul ceresc, este cartea aceasta a Sfintelor Canoane (Pidalionul). Dumnezeiescul Hrisostom
    Stiti foarte bine ca este scris ca ne meritam cu prisosinta conducatorii pe care ii avem.
    Dar daca Prea Sfintiile lor “prorarii si marinarii” sunt intr-adevar foarte ocupati si nu au timp sa ia initiativa in legatura cu canonizarea sfintilor romani… Of fi bolnavi … N-avem noi de unde sa stim prin cate probleme trece fiecare …
    Carmim noi, domne’, corabia. Le oferim o mana de ajutor in calitate de calatori. Ce Dumnezeu ? Doar n-o s-o lasam sa se scufunde … Se vor inneca si ei si ne inneaca si pe noi. Trebuie sa dam dovada de maturitate in gandire.
    Cum ?
    Ne rugam. Ne calauzeste Dumnezeu si toti sfintii Lui.

  5. Chiar nu am folosit in mod peioraiv termenul de “sinodali”. Sinodali in sens de clerici ce participa la Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane.

    Conform Traditiei, Sfintilor Parinti, Istoriei Bisericii, si inclusiv canoanelor sau enciclicelor sinodale pan-ortodoxe (vezi Enciclica Patriarhilor Ortodocsi de la 1848) mirenii au un rol activ in Biserica, inclusiv in ceea ce priveste marturisirea sau apararea adevarului de credinta. Desigur, ne rugam, dar pentru a fi crestini pana la capat, trebuie sa ne aducem aminte ca:

    “din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.” (Matei 18, 16)

    “Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Rom. 10, 10)

  6. Frate Admin.!
    Este o vorba care s-ar potrivi tare bine aici, in hatisul discutiilor pro sau contra: ‘Adevarul se schimba si se fura de prea multa dragoste sau din prea multa ura’, fiindca se judeca la capete: Ioana si altii sunt pentru dragoste pt.mai-marii nostrii indiferent de cat de tare lovesc acestia cu piciorul in tepusa ori se canonesc sa mute/schimbe piatra din capul unghiului…altii, fara pic de minte si din diferite pricini urasc tot ce inseamna haina monahala si/ori reprezentanti ai Bisericii, bagandu-i pe toti in aceeasi oala (cu laturi); discernamntul – conditie esentiala de judecata simpla si sanatoasa ar fi cel mai indicat; ce sa-i spui Ioanei si altora despre cuvintele grele si mult mai dihai abatute in obrazul celor ce au luat-o alaturea cu drumul (simpatizanti sau sustinatori ai ereziilor)chiar de catre unul ca Sf.Ioan Gura de Aur?! Ce cuvant ai sa-i spui impotriva unuia ca acesta?! Ce treaba are aici socoteala pur lumeasca ce e batuta in alta moneda ce nu reprezinta schimb valutar pentru Imparatia Cerurilor si nici nu canta/incanta prin potriveala cantarii ingeresti fiind scrisa in alta ‘cheie’?!

  7. @Magda

    Sa imi spuneti ce a spus Mantuitorul Hristos.
    Sa intorc obrazul. Era sa zic o*rabd*zul… Uf…
    Sau credeti ca Mantuitorul a lasat pe ortodocsi sa fie gresita cu vreo iota Biblia …
    Glumesc, bineinteles. Stiti dumneavoastra vorba romanului: sa faci haz da nacaz 😀

  8. La noi la biserica ne-au dat odata parintii niste printuri xerox dupa niste pomelnice pe care noi trebuia sa le citim in fiecare zi. Ce parere aveti daca am face tot mai multi acasa astfel de pomelnice cu sfintii care vrem sa fie canonizati, cu sfintii care deja sunt si vor sari grabnic sa ne ajute ? Un exemplar in casele noastre si un exemplar sa il dam la altare, ca sa fie citit in timpul Sfintei Liturghii. Cand numele lor sunt pomenite in timpul Sfintei Liturghii, ei se impartasesc cu Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului Hristos. Ceea ce inseamna mai mult decat sfintenia lor. Mai bine hai sa ne punem la treaba. Si ii rugam si pe prietenii, rudele, cunostintele noastre de la Biserica sa o faca.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate