Cand lupul rapitor e arhipastor si cheama alti lupi si mai feroce sa vina sa sfasie turma…

29-01-2008 Sublinieri

image476.jpg

Vai de părinţii care pierd şi împrăştie oile turmei Mele, zice Domnul” (Ieremia 23, 1). Ce mai putem spune insa despre pastorii care nu doar ca pierd si imprastie oile turmei lui Hristos, ci chiar deschid deliberat staulul – ramas oricum de mult fara caini de paza – si cheama lupii sa se infrupte din ole incredintate siesi?! Ce poate fi mai grav si mai infricosator de atat? Ce poate fi mai rau decat un lup ajuns nu doar paznic, ci arhi-pastor al oilor cuvantatoare si care, de decenii intregi lucreaza sistematic si premeditat, ba chiar – in vremea comunismului cel putin – bine remunerat IMPOTRIVA BISERICII, sapand cu un zel neobosit si nerusinat la temeliile acesteia?! Nu era de ajuns ca nu mai avem voie sa socotim pe niciunii dintre (neo) protestanti sectari sau eretici, nu era de ajuns ca facem fara jena rugaciuni de parada impreuna cu acestia, acum trebuia facut ceva si in plus, pentru a pecetlui apostazia si a pune bomboana pe coliva ortodoxiei: sa-i rugam chiar noi, de bunavoie si nesiliti decat de ticalosia noastra, pe sectarii cei mai influenti si agresivi sa vina aici, acasa la noi, sa ne “evanghelizeze”, sa faca prozelitism printre ortodocsi! Si nu oricum, ci ii chemam sa sustina o astfel de campanie gigantica, pe stadion, o “cruciada”.

Faptul ca nu e – pare-se – prima data cand se intampla o asemenea nenorocire in “staulul” BOR – in care s-au infilitrat de multisor o haita intreaga de dusmani ai Ortodoxiei si ai lui Dumnezeu, o clica de securisti si de masoni care raspund la comenzi din alte parti – nu poate fi decat o circumstanta agravanta in plus. Strategia aceasta este cu adevarat cea mai eficienta: sa surpi, sa subminezi Biserica din interiorul ei, sa aduni in jurul tau suflete pe care sa le dai “plocon” satanei, cand tocmai le fagaduiesti izbavirea… Acestia sunt cei despre care Hristos a spus: “Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca inchideti imparatia cerurilor inaintea oamenilor; ca voi nu intrati, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati” (Matei 23, 13). Nu ne pasa ca puii de lupi si de vipere oportunisti si servili vor sari ca de fiecare data, “la datorie” in slujba stapanilor lor lumesti, sa ne numeasca extremisti, razvratiti sau cum le mai vine la gura… Mincinosii vor mai minti si nedreptii vor continua sa strambe adevarul! Dar acesta trebuie spus in gura mare, pentru ca deja s-a ajuns la blestematii strigatoare la cer, pentru care toti dimpreuna, vom suferi amara urgie de la Dumnezeul pe care L-am batjocorit… (UPDATE: Din fericire, inca mai exista si mai are reactii ferme la asemenea faradelegi un ierarh ca IPS Bartolomeu, adica tocmai cel care, pentru curajul sau de a rosti adevarurile incomode si de a-si pazi turma de lupi este amenintat perfid cu pensionarea: Mitropolitul Clujului indeamna preotii ortodocsi “sa-si apere turma”...).

Reproducem deci aici articolul de ieri de pe blogul lui Laurentiu Dumitru, care relateaza si comenteaza stirea terifianta despre noua “isprava” a Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu pe frontul de lupta impotriva Bisericii, dupa care puteti (re)citi, dintr-un articol de anul trecut, din octombrie, despre “faptele de vitejie” comise de acesta in slujba Securitatii vreme de nu mai putin 40 de ani in scopul prigonirii si distrugerii vietii duhovnicesti!!! Se vede din documentele Securitatii in ce masura inca de pe atunci credea ierarhul nostru in Biserica si in dogmele sale: “Mai mult, Corneanu „se manifesta ca unul ce nu crede in preceptele si dogmele bisericesti, fiind convins ca Biserica a fost intotdeauna un mijloc de inselare a maselor populare... A rezultat ca s-a preocupat de studiul stiintei marxist-leniniste si de insusirea ei, ce l-au facut sa fie convins de netemeinicia dogmelor pe care inca mai trebuie sa le «apere» si in acelasi timp sa isi dea seama perfect ca viitorul nu poate apartine decit comunismului”. Q.E.D.

cutremur_in_bor_picture.jpg

“Va invit să susţineţi o cruciadă evanghelistică!”

Ştirea pe care o veţi citi mai jos din păcate nu e o glumă proastă. Billy Graham, charismatic evanghelist şi predicator neoprotestant (baptist), este invitat (şi) de către IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, să susţină “o cruciadă evanghelistică (sic!) în luna iulie 2008″ şi pe la noi, în Timişoara, pe stadion, pentru încreştinare zic ei, prozelitism spun eu. De pe site-ul wikipedia mai putem afla că renumitul predicator american a mai efectuat o vizită de 11 zile în România în 1985 la invitaţia mitropolitului Antonie Plămădeală, pe atunci şeful Biroului de Relaţii externe al BOR, ocazie cu care Graham a predicat în Catedrala Mitropolitană “Sfânta Treime” din Sibiu. Din alte surse aflăm că atunci, în 85, Billy a avut vizite memorabile şi a ţinut predici fulminante nu doar în Sibiu, ci şi în Suceava, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timisoara şi Bucureşti. “La serviciul divin din Timisoara, care s-a tinut la Catedrala Ortodoxă (!!, nn.), au participat aproximativ 150 000 de oameni (!? nn)” (vezi link). Autorităţile de atunci au aprobat vizita, mai spune wikipedia, dorind să arate astfel că “România comunistă respectă şi chiar promovează liberatatea religioasă”. Dar despre răposatul Antonie să nu mai vorbim, faptul e consumat, Domnul să-l ierte! Despre cât de mare e gafa vlădicului octogenar, care pe vremuri trecea drept un patrolog aşezat, las pe alţii să se pronunţe. Vă asigur că nu există temei dogmatic, canonic (spuneti-i cum vreţi) care să justifice o astfel de atitudine “irenică” faţă de un eretic (şi încă nu un neica-nimeni de pe stradă pe care vrei, să zicem, să-l recuperezi, ci faţă de un pastor evanghelic cu faimă mondială). Trăim, fără doar şi poate, într-o epocă a unei relaxări canonice fără precedent. Nu ne mai pasă de ce ne-au învăţat Părinţii, facem doar ce-i political correct. Important e să fii “open minded”… Arhanghelul, care a oprit odinioară căderea îngerilor, strigă cu tărie: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!“. Închei întrebând şi eu cu gând smerit pe cei ce au urechi de auzit şi pot schimba în bine lucrurile: Ce ar fi spus oare Sfântul Ioan Gură de Aur, Patriarhul, dacă unul din episcopii lui ar fi invitat un eretic (de talia lui Arie, Macedonie sau Nestorie) să facă prozelitism printre oile sale?!

HEY EVERYBODY, PUT YOUR HANDS IN DA’ AIR…. LET ME SEE’EM! C’M’ON

LD

***

Ştire: Între 4 şi 6 iulie a.c., la Timişoara se va desfăşura Festivalul Speranţei, o cruciadă evanghelistică organizată de organizaţia lui Billy Graham, în colaborare cu bisericile evanghelice din România. Se pare că acest eveniment va reprezenta cea mai amplă acţiune întreprinsă vreodată de către evanghelicii români. Extrem de interesant, lucru care numai la Timişoara îl putem vedea deocamdată, printre cei care i-au scris lui Franklin (Billy) Graham(*) pentru a-l invita la acest eveniment s-a numărat chiar Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu: “Acum, când ne-am câştigat libertatea prin sacrificii şi sânge vărsat, împreună cu fraţii din bisericile evanghelice, mă alătur creştinilor ortodocşi din ţara noastră şi vă adresez invitaţia să susţineţi o cruciadă evanghelistică în luna iulie 2008.” Festivalul se va desfăşura pe stadionul Dan Păltinişan din localitate şi va implica eforturi uriaşe de organizare. Un singur exemplu: corul care va cânta va avea în componenţă nu mai puţin de 3000 de persoane. Sursă: http://prologos.ro/dale-crestinismului/franklin-graham-la-festivalul-sperantei/

Pentru cei care spun că o ştire trebuie verificată din mai multe surse, pun mai jos şi alte linkuri care vorbesc despre invitaţia făcută lui Billy Graham de către Mitropolitul Nicolae: http://www.alfanet.ro/viataspirituala/?pag=fest_sperantei http://www.hope-tm.ro/Media/Blog.aspx http://www.radio-emanuel.com/STIRI_CRESTINE.html

***

art_107021_1.jpg

COTIDIANUL, editia din 24 Octombrie 2007: “IPS Corneanu, patru decenii de turnatorie” de Mariana Bechir

 


Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a semnat angajamentul cu Securitatea in 3 ianuarie 1950 si de atunci pina in 1988, cu doua scurte intreruperi, a oferit informatii atit despre „dusmanii poporului” din tara, cit si despre cei fugiti in strainatate. A avut mai multe nume de cod – „Popa Vasile”, „Popescu Ion/Ioan” si „Munteanu Ioan”.

Caracterizarile facute de ofiterii de legatura sint elogioase si justifica banii si ajutorul discret dat pentru promovarea lui Corneanu in BOR. Ele demonstreaza ca Securitatea l-a ajutat pe Corneanu sa promoveze in ierarhia bisericeasca. Intr-o adresa din 1953, ofiterul de legatura le recomanda mai-marilor sai sa-si dea avizul pentru numirea lui Corneanu ca vicar al Episcopiei Aradului „deoarece este cunoscut ca un element atasat care a sprijinit in diverse probleme organele noastre. Fata de aceasta situatie rugam, daca este posibil, sa interveniti pe linga Departamentul Cultelor ca acesta sa fie numit in functia respectiva”. Rezolutia este afirmativa: „S-a vorbit cu Departamentul in acest sens si a promis ca va rezolva problema…”.

Tot Securitatea l-a ajutat sa ajunga si mitropolit al Banatului, in 1962, asa cum rezulta din alta caracterizare, din 1963. Ofiterul vorbeste despre „dragostea ce a dovedit-o (Corneanu – n.r.) in munca informativa si fata de organele noastre, precum si atasamentul ce l-a dovedit fata de regimul democrat popular din RPR”. Iar ca „urmare a atitudinii sale pozitive atit cu organele Securitatii, cit si cu organele Departamentului Cultelor, precum si cele administrative locale (regiunea Banat), in anul 1962, Corneanu a fost promovat in functia de mitropolit al Banatului”, se mai spune in caracterizarea din ‘63. Mai mult, Corneanu „se manifesta ca unul ce nu crede in preceptele si dogmele bisericesti, fiind convins ca Biserica a fost intotdeauna un mijloc de inselare a maselor populare… A rezultat ca s-a preocupat de studiul stiintei marxist-leniniste si de insusirea ei, ce l-au facut sa fie convins de netemeinicia dogmelor pe care inca mai trebuie sa le «apere» si in acelasi timp sa isi dea seama perfect ca viitorul nu poate apartine decit comunismului”. In 1965, o alta caracterizare enumera cele mai importante momente din cariera de turnator a mitropolitului. In principal, Corneanu „a fost folosit pentru reducerea activitatii religioase in eparhia Banatului, indicindu-i-se si luind o serie de masuri in acest sens”. Masurile la care face trimitere ofiterul de Securitate se refera la „comasarea unor parohii si reducerea numarului de preoti, reducerea numarului de studenti ai Seminarului Teologic Caransebes, combaterea si anihilarea sectelor ilegale si limitarea activitatii celor legale”, printre care si a preotilor greco-catolici. Mai mult, respectivul document mentioneaza un numar de 32 de persoane aflate in atentia Securitatii si pe care le-ar fi turnat Corneanu.

Din notele aflate la dosar reiese ca mitropolitul si-a turnat mai multi colegi preoti, precum cel din Maureni, judetul Caras-Severin, si cel din Visag, judetul Timis. Ambii se faceau vinovati in ochii regimului fiindca erau de partea preotului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, in acea vreme detinut politic. Dintr-o alta nota, data in 1982, reiese ca Nicolae Corneanu a ajutat Securitatea sa-i „depisteze” si sa-i „neutralizeze”. Corneanu il toarna pe unul dintre acesti preoti ca vrea sa fuga in SUA fiindca era nemultumit de fariseismul unor inalte fete bisericesti care nu au luat niciodata atitudine in fata represiunii comuniste. Cel dat pe mina Securitatii era nemultumit ca „Biserica Ortodoxa Romana nu isi indeplineste misiunea de a lupta contra ateismului, iar preotimea este decazuta, interesata doar de cistig banesc si inconstienta… Nici chiar Patriarhul nu s-a ridicat in apararea preotului martir Calciu si nu a protestat la adresa darimarii Bisericii Enei din Bucuresti”. In finalul notei date despre acest preot de tara, Corneanu mentioneaza ca, desi a avut o discutie cu impricinatul, „convorbirea s-a incheiat fara nici o perspectiva de recuperare” a acestuia.

O alta caracterizare, din 1963, dovedeste ca Nicolae Corneanu a avut si misiunea de a-l spiona si de a-l influenta pe Patriarhul Iustinian Marina: „Totodata, agentul a mai fost folosit pentru influentarea directa a sefului Bisericii Ortodoxe in contactele pe care le are cu acesta si de a ne sesiza toate aspectele care se desprind din comportarea pe care o are Patriarhul”.

Cit priveste activitatea sa externa, Corneanu a dat declaratii despre membrii delegatiilor bisericesti care se deplasau in strainatate, a fost folosit pentru discreditarea preotului Calciu Dumitreasa si a cules informatii despre strainii pe care i-a cunoscut in timpul vizitelor.

In dosar exista si informatii despre sumele primite de Corneanu pentru notele date. Astfel, intre 1951 si 1959, el a incasat 44.375 de lei”.

562px-giotto_-_scrovegni_-_-28-_-_judas_receiving_payment_for_his_betrayal.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Nicolae Corneanu, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “Cand lupul rapitor e arhipastor si cheama alti lupi si mai feroce sa vina sa sfasie turma…

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Spre Rasarit, fratilor! Si spre Palestina!

  2. Speram ca e gluma, heraasku…

  3. Sa vedem pe cel vechi in rautate in spatele oilor ratacite ale BOR (cu incepere de sus), si sa ne rugam pentru aceste oi sa se intoarca sa fie vii.

    http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/008.html

    Nr. 643 / 25 ianuarie 2008

    COMUNICAT

    În Bucureşti, săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor se va încheia astăzi cu o slujba ecumenică la Catedrala patriarhală

    Bisericile creştine din întreaga lume organizează în a treia săptămână a lunii ianuarie a fiecărui an (18 – 25 ianuarie) seri de rugăciune pentru unitatea creştinilor. Tema de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este inspirată de cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Rugaţi-vă neîncetat” (1 Tesal. 5, 17).
    În această după-amiază, începând cu orele 17.00, la Catedrala patriarhală, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor se va încheia printr-o slujbă ecumenică oficiată de reprezentanţii Patriarhiei Române, Parohiei Ortodoxe Bulgare, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, Bisericilor Greco-Catolică, Reformată, Armeană, Evanghelică Luterană şi Sinodo-Prezbiteriană din Bucureşti. Vor participa credincioşi de diferite confesiuni creştine, profesori de teologie, studenţi, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, între care menţionăm ambasadorii SUA, Rusiei, Croaţiei, Moldovei, Belarusiei, Albaniei, Ucrainei, Germaniei, Franţei, Armeniei, etc.
    În numele Bisericilor invitate va adresa un cuvânt Înalt Prea Sfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit Romano – Catolic de Bucureşti.
    Cuvântul de mulţumire din partea Bisericii Ortodoxe Române va fi rostit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
    BIROUL DE PRESĂ ŞI COMUNICAŢII AL PATRIARHIEI ROMÂNE

  4. Fratilor, vreau sa spun si eu ceva despre Nicolae Corneanu. Acum aproximativ 7 ani a avut loc la Timisoara o adunare ecumenista , cred ca era numita “tinerii pentru europa”…sau ceva de genul asta. S-au adunat catolici, reformati, si ortodocsii care faceau parte din organizatiile catolice (cercetasii muntilor de exemplu), adica eu si inca cativa. Eram primul an de liceu, il cautam pe Dumnezeu cu entuziasm, dar nu stiam unde sa-L gasesc. Aici la Timisoara am vazut eu primul mitropolit ortodox vorbind oamenilor, incurajand aceasta “dragoste”. Tot aici la Timisoara m-am impartasit cu catolicii si cu cei de alte confesiuni, pe o pajiste, la o Liturghie care era altfel in fiecare zi, ca sa impace pe toata lumea. Parintele meu duhovnic de azi s-a intristat cand a auzit asta, si totusi eu nu cred ca am gresit atat de mult, nefiind in cunostinta de cauza.
    Dar acum sunt in cunostinta de cauza, si ii multumesc Lui Dumnezeu ca nu m-a lasat sa ratacesc mai mult.
    Ecumenismul era frumos cand eram sute de tineri pe o pajiste si cantam. Dar se pare ca asta inseamna lupul imbracat in haine de oaie. Si imi pare rau ca acest Nicolae Corneanu a incurajat acest lucru in cunostinta de cauza. aveam 15 ani! ce puteam intelege eu. Cand citesc aceste marturii ale lui catre comunisti, ma simt tradata.
    Slava Domnului ca nu m-a lasat!

  5. Sa ne aducem aminte si de cavalerii ioaniti (masoni) care au avut nu de mult o “ceremonie” in catedrala ortodoxa din Timisoara. Cred ca mai exista imaginile pe youtube.

  6. Ar trebui ca toti acesti “prea-minunati” care gem de auto-suficienta sa isi aduca aminte ca Biserica suntem toti, atat clerici cat si mireni, insa asta cu o singura conditie: sa marturisim Adevarul si credinta ortodoxa!!
    Iar mai ales de asta ar trebui sa nu ramanem nepasatori, ar trebui sa ne strigam impotrivirea in strazi in toate adunarile bisericesti unde laicii inca mai sunt parte!

  7. Imaginile de la ceremonia masonica din catedrala din Timisoara, mai pot fi vazute inca pe blogul lui Laurentiu Dumitru
    Vezi aici.

  8. Pentru completarea profilului apostaziei IPS Corneanu (nume predestinat?):

    http://www.formula-as.ro/2004/611/spectator-38/i-p-s-nicolae-corneanu-4928

    http://eresulcatolic.50webs.com/mapostat.html

    In plus, imi amintesc de o intalnire la GDS prin 1997-1998, in care “intelighentia” (din randul careia multi anti-comunisti si mari repere morale ale natiunii s-au dovedit deja “tovarasi de arme” intru Securitate cu IPS Nicolae, iar altii… sunt bine “acoperiti” inca) il premia cu nu stiu ce mare premiu de excelenta morala pe Mitropolitul apostat al Banatului, ocazie cu care s-a desfasurat si o dezbatere, reprodusa apoi in revista “22”. Acolo niste dudui intepate si afectate se miorlaiau (scuzati limbajul mai direct) ca de ce, vezi Doamne, Biserica Ortodoxa e intepenita in Evul Mediu si le persecuta amarnic pe femeile care vor sa faca avort si nu le lasa sa dispuna liber de trupurile lor, de viata lor… La care dragutul de Mitropolit i-a raspuns ca el personal are alta parere si ca, de fapt, nici un canon al Bisericii nu ar interzice avortul!!!

  9. Si eu am participat anul trecut (din pura si “iscoditoare ” curiozitate…ca sa am ce combate mai tarziu) in incinta Catedralei Mitropolitane din Timisoara la o “Adunare in spirit ecumenic”, organizata de catre Mitropolie si la care au participat SEFII LOCALI ai aproape TUTUROR CULTELOR RELIGIOASE (inclusiv un rabin evreu…din partea cultului iudeu) din Timisoara.
    Inainte de a intra in Catedrala, ca sa vad acel program….”special” si ciudat, am ezitat nestiind daca fac bine ce fac intrand, si gandidu-ma si la ceea ce mi-au spus niste frati de credinta ca daca voi particpa la adunarea aceasta “amestecata” chiar numai sa vad ceva din curiozitate, VOI PACATUI!
    Dar mi-am adus aminte de Sfintii Parinti care uneori “iscodeau” ce spun ereticii, ca sa stie cum sa-i combata, si m-am dus si eu la programul acela cu pricina.
    Am vazut inauntru pe Mitropolitul Nicolae, impreuna cu vicarul sau, PS. Paisie Lugojanul, stand (asezati pe niste scaune in fata celor din Catedrala) impreuna cu toti sefii locali de biserici si culte din Timisoara.
    La un moment dat a tinut un discurs de cateva cuvinte impreuna cu o rugaciune, un RABIN evreu. Rugaciunea pe care a facut-o acest rabin a adresat-o lui ELOHIM si ADONAI, Dumnezeul lui ISAREL, si a rostit-o (viclean gandit) in limba israelita, ca nimeni sa nu inteleaga ca de fapt prin rugaciunea sa ii sfida pe cei care erau de fata si care credeau IN SFANTA TREIME, in Dumnezeul CRESTINILOR!
    S-au succedat pe rand la vorbire PASTORI ai cultelor neoprotestante, aii crestinilor dupa evanghelie, ai penticostalilor, ai baptistilor, rabinul de care am amintit, in sfarsit toti cei invitati si a avut la urma un cuvant de multumire si IPS Nicolae.
    Atata “blandete” si “pace” “si spirit de intelegere” si “concordie prieteneasca” arata si exprima pe fata sa Mitriopolitul Nicolae, ca impresiona lumea cu atitudinea lui…”parinteasca”.
    Si ma asteptam la o contrabalansare INTELEAPTA de atitudine si care SA EXPRIME altceva decat “atitudinea mitropolitului”, din partea vicarului. Dar nici P.S. PAISIE, nu a arata ca ARDE PE DINAUNTRU (asa cum a ars si se “zvorcolea launtric SF. AP. PAVEL, daca cineve S-AR FI SMINTIT si ar fi cazut din credinta” cf. 2 CORINTENI, cap.11, vers.29) si ca FIERBE pentru a exprima macar cu o simpla cautatura DELIMITAREA ORTODOXA fata de cei care fusesera invitati.
    La etaj s-au nimerit de au stat unele langa aletele 4 calugarite catolice, langa 3 calugarite ortodoxe. M-am uitat atent la ele. Pareau cele catolice atat de…”necrescute si de necoapte” , pe cand maicutele ortodoxe erau asa de INCRUNTATE si de mature, dezaproband cu atitudinea lor sobre cele ce se petereceau.

    M-a uimit aceasta FORTARE DE NOTA cu privire la aceste intruniri ecumenice care se petrec in Timisoara.
    Este adevarat ca insusi populatia din aceasta provincie de vest a tarii (ca de altfel si cea din Ardeal) a fost obisnuita sa traisca multe veacuri LAOLATA cu alte semintii si natii, care aveau alte credinte, DAR relatiile si contactele publice dintre popoluatia ortodoxa romaneasca si etniile de alte credinte se concretizau si se rezumau strict la RESPECTUL RECIPROC si la comunicarea strict IN LIMBA OMENIEI, NEIMPRUMUTAND (sau imprumutand foarte putin si numai in cele din afara, adica in treburile MARTEI, ma refer la anumite influente arhirtectonice si artistice) NIMIC din ideile si credintele altor etnii.
    Si se intelegeau pasnic si bine si fara sa fie conflicte intre roamni si semenii lor care trai alaturi de ei.
    Ma intreb DE CE OARE NU AR PUEA PETRECE si PE MAI DEPARTE in aceeasi buna intelegere romanii cu alte etnii TOT AVAND LA BAZA …OMENIA si RESPECTUL RECIPROC?? Si de ce musai ar trebui SA SE AMESTECE CREDINTA ROAMNILOR ORTODOCSI CU A ALTORA??, stiut fiind ca romanii nu i-au prigonit pe altii (neortodocsi) pentru ca nu au crezut ca ei…, romanii fiind recunoscuti ca fiind un popor bland cu alte popoare.
    Asadar idea cu UNIREA RELIGIILOR INTR-UNA este falsa!, oamenii puteandu-se intelege in “concordie” si pe baza codului normelor bunului simt si chiar al reglementarilor juridice internationale!
    Dar, de buna seama ca EXISTA UN ALT INTERES ASCUNS cu aceste intruniri…ecumnice, si anume ca TOTI cei care participa la ele, si O FRESTE-NE DOAMNE!, ca toti cei pe care ii reprezinta cei care particpa la ele, SA …DEVINA ma I devreme sau mai tarziu o singura “SUPA”, “O APA SI UN PAMANT COMUNITAR”, “caricature de crestini” si cei mai rau…”fierturi de crestini, hidoase si desfigurate” (vorba Parintelui PAISIE AGHORITUL)!

    Mai sunt si alte lucruri smititoare pentru un ortodox care vine (se aciueste cum am facut eu in urma cu aproape 2 ani) in Timisoara. Si anume: IMPARTASIREA CU MAI MULTE LINGURITE (pe motive de igiena care…m-a socat), apoi, faptul ca din liturghie este scoasa ECTENIA CELOR INTAI CHEMATI (sub pretextul ca este fara de vreo…utilitate…liturgica), si altele, despre care o sa mai vorbim altadata!

    Am crezut ca IPS Nicolae, va avea grija de imaginea lui, caci a fost “apreciat ca si curajos si onest” ca a marturisit public ca a colaborat cu securitatea. Opinia publica a interpretat acesta marturisire ca O POCAINTA si ca o DORINTA DE A-SI IMPACA public CONSTIINTA sa fata de lume si fata de poporul pe care il pastoreste.
    Dar…persitenta in a avea aceste contacte cu oameni neortodocsi, arata ca chiar si la acesta varsta are inca multa imprudenta si LIPSA DE VERTICALITATE ORTODOXA!
    Domnul sa ma ierte, ca spun acesta, dar Domnul spune in Evanghlie slabanogului de la BETEZDA “SA NU MAI PACATUIESTI CA SA NU-TI FIE TIE CEVA MAI RAU”…,,or se pare ca IPS, nu ia deloc in sema acest AVERTISMENT AL DOMNULUI, primejduindu-si mantuirea si smintindu-i si scandalizandu-i pe cei care la-u apreciat odata…pentru POCAINTA sa…!

    DOAMNE AJUTA! SLAVIT SA FIE DOMNUL!

  10. @ Gh. Vela:

    Din pacate, “pocainta” a fost un joc prin care multi ani (pana la sfarsitul lui 2007, cand s-a vazut de fapt ce contin dosarele sale – teanc voluminos) Mitropolitul a trecut drept un reper de probitate morala, singurul exemplu pozitiv al ierarhiei BOR pe care intotdeauna au cautat sa-l arate… cercurile interesate. A fost o miscare foarte inteligenta, iar acum nimeni nu a fost socat, nici macar interesat de ceea ce este cu adevarat in dosare… Ceea ce a recunoscut a fost cu totul altceva decat ceea ce a facut in realitate. Dar cum sa recunosti ca ai fost efectiv omul Securitatii in Biserica vreme de patru decenii? Fara nici cea mai mica constrangere, numai “din dragoste”, cu entuziasm, cu exces de zel.

    Dar despre ce pocainta sau frica a lui Dumnezeu sa vorbim in cazul cuiva care benevol a declarat securitatii ca nu crede in dogmele Bisericii si ca Biserica e doar un mijloc de manipulare a maselor? Asa gandeste, asa se si comporta… Atunci comanda era sa combata (printre altele) pe sectari si pe greco-catolici. Acum… la loc comanda: suntem una cu sectarii si cu greco-catolicii.

  11. @ Catalin Ioan:

    A iesi in strada nu e nici cel mai duhovnicesc, dar nici cel mai eficace mijloc de a lupta si a marturisi Adevarul. Ar fi bine daca cel putin am vorbi/scrie oriunde putem (bloguri, site-uri, forumuri, etc.), daca am lua mereu atitudine si am fi mai uniti, daca ne-am sprijini unii pe altii in toate cazurile atunci cand suntem de aceeasi parte a baricadei… Din pacate, cu putine exceptii, exista intre noi multa dezbinare si ne sprijinim mult prea putin, nu incercam sa facem niste lucruri mai oragnizat si coeziv… Exista inca multe orgolii, suspiciuni, invidii care ne impiedica sa ne dam mana si sa facem ceva unitar toti cei care dorim in esenta acelasi lucru si facem aceeasi misiune, fiecare cu stilul si cu mijloacele lui. 🙁

  12. DA frate, ai dreptate, exista intre noi MULTA LIPSA DE UNITATE de actiune ferma si puternica, de a forma un bloc si front concret si puternic de aparare a Ortodoxiei!

    Un Parinte (Parintele V. Mihoc) spunea odata ca Biserica noastra are atat de multe energii necaptate, si care se risipesc aiurea, sau pe care le capteaza diavolul si lumea, si le pun in slujba lor. Iar aceste energii sunt energiile tineretii tinerilor orotodocsi, fii ai acestei Biserici.

    Un exemplu clar de lipsa de unire reiese si din discutarea articolului postat mai sus.

    Sunt atat de multi tineri care sunt smintiti, scandalizati si suparati de ceea ce vad, la pastorii lor, si sunt si asa de multi monahi si clerici (preoti, diaconi), care sunt si ei nemultumiti de superiorii lor ierahii, dar nu iau atitudine, fie din teama ca isi pierd posturile, fie din jena, fie ca considera ca discutiile pe internet sunt un spatiu al defularilor, fie din “orbire launtrica”, etc, dar prin tacerea lor, si ei smintesc pe altii, asa cum si ei au fost smintiti de altii…!

    Pe mine m-au smintit si suparat prezenta (mai intai prezenta) pastorilor altor confesiuni in catedrala din Timisoara.

    Apoi (fiindca am uitat sa spun ceva…important), TOTI AU IESIT PRIN ALTAR, respectiv prin usile imparatesti, au intrat in altar si de acolo au iesit afara, desi catedrala are iesiri distincte separate, fara sa fi fost nevoie sa treaca prin altar!

    Pe mine asta m-a mahnit cel mai tare pentru ca am considerat ca a fost spurcata “SFANTA SFINTELOR” Catedralei.

    In urma cu vreo 2-3 ani, ma aflam in Bucuresti la Manastirea Antim, si au venit niste … copti, si au intrat in altar, scotandu-si papucii. Eram si eu la strana sio dadeam ajutor la cantare, laturi de doi frati cntareti si teologi care se pricepeau cu adevarat. Se intampla asta la sluba ceasului al 9-lea unita cu slujba Vecerniei. A venit cu coptii (desi era trist si mahnit la fata) Parintele Mihail (afland eu mai tarziu ca primise ordin de la Patriarhie sa ii lase pe copti in Biserica manastirii), le-a explicat ceva, si au plecat. Dar Parintele Mihail i-a poruncit unui alt parinte sa stropeasca cu agheazma mare in urma lor biserica. Si imediat a venit Parintele, cu o galetusa si a stropit peste tot. Eu cand am iesit l-am intrebat pe Parintele Mihail de ce a stropit in urma lor parintele? Si el mi-a spus: eu i-am spus sa faca asa, caci aceia care au venit si s-au descaltat in Biserica sunt… ERETICI!

    Or, mi-am adus aminte de acest episod anul trecut la Timisoara, de ceea ce vazusem la Bucuresti, NUMAI CA IN CATEDRALA NIMENI NU A MAI STROPIT CU AGHEASMA MARE IN URMA ERETICILOR…!

    Deci aceste fapte concrete ma smintesc pe mine ca si …ortodox, si dupa aceea…dosarele, si apoi si ceremonia cu cavalerii de Malta.

    Intr-o discutie personala pe mess cu fr. Laurentiu Dumitru, i-am spus ca in opinia mea CATEDRALA TREBUIE RESFINTITA!

    Si acelasi lucru i l-am spus cu glas tare unui parinte care ne vorbea la o adunare de la cateheza, la care Parintele nu a spus nimic, decat a dat din umeri si el…trist!

    Deci aici sunt semnele concrete ale raului …pe care il produc aceste adunari ecumenice, si anume ca ele SPURCA…si nimeni nu mai sfinteste locul spurcat de ele…, facand sa se sminteasca multe suflete!

    Cat de departe sunt pastorii de azi de cei de dinainte. Ba chiar Sf. Ap. Pavel spune ca daca pe cineva il va sminti ca el mananca carne (jertfita idolilor) atunci in veac…nu va mai manca…(cf. 1 CORINTENI, cap.8, vers.13)!

    De ce oare nu se gandesc si nu spun (si nu fac) acesti ierarhi actuali IN FRUNTE CU PATRIARHUL, ca daca aceste Adunari Ecumeniste II SMINTESC pe multi ortodcsi, atunci IN VEAC SA NU MAI FACA ASA…!

    EI bine nici nu se gandesc si nici nu se indreapta, adunandus-si lor osanda si facand sa se implineasca prin asta cuvintele SFINTEI SCRIPTURI care spun CA NICI EI NU INTRA IN IMPARATIA CERURILOR SI NICI PE CEI CARE VOR SA INTRE EI NU-I LASA (cf. Evanghelia dupa MATEI, cap.23, vers.13)!

    Noi insa SA ASCULTAM DE DUMNEZEU MAI MULT DECAT DE OAMENI, ca sa primim MANTUIREA SUFLETELOR NOASTRE!

    AMIN! SLAVIT SA FIE DOMNUL!

  13. frate admin, rocada va rog !, inlocuiti va rog articolul de mai sus cu precedentul, am facut mici modificari si corectari…!

    Referitor la consecintele nefaste si grave pe care le produc in randurile Crestinatatii Ortodoxe, aceste intruniri ecumenice si MESAJELE ecumeniste care ne sunt IMBIATE (de catre ierarhii nostri, care seamana tot mai putin cu CEI 3 MARI DASCALI A TOATA LUMEA care astazi sunt praznuiti) a le “inghiti”, o alta consecinta mare este PARTASIA nosatra a ortodocsilor LA PACATELE ERETICILOR, intra-alte cuvinte spus COMPLICITATEA noastra la VINOVATIA pe care ereticii o au inaintea Dreptatii si Adevarului lui Dumnezeu!

    Si ce vina au? O! una deloc mica, de fapt CEA MAI MARE DINTRE TOATE, si anume faptul ca au savarsit CEL MAI MARE PACAT CU PUTINTA care este HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT, care nu are iertare NICI IN VEACUL DE ACUM si NICI IN CEL VIITOR, dupa cum ne spune insusi DOMNUL – ADEVARUL INTRUPAT, in Evanghelia dupa MARCU, cap.3, vers.29!

    DA! Aici este primejdia si pericolul care ii paste pe crestinii ortodocsi care au partasie cu ereticii, si mai ales PE PASTORII ORTODOCSI care au asemenea partasii primejdioase, cu …lupii imbracati in piei de oaie.

    Dar li se socoate pacat si PARTASIE si COMPLICITATE la ACELASI PACAT AL HULEI IMPOTRIVA DUHULUI SFANT AL ADEVARULUI si tuturor celor care TAC, si care DESI POT SA FACA UN BINE (al Marturisirii ADEVARULUI), nu-l fac! (cf.IACOV, cap.4, vers.17)

    Ar trebui SA ISI RECONSIDERE si SA-SI REAMINTEASCA toti crestini de LEGAMANTUL DE LA BOTEZ pe care l-au facut cu HRISTOS-ADEVARUL, cand au spus ca SE LEAPADA DE TOATA INSELACIUNEA SI RAUTATEA SI NELEGIUREA SI VICLENIA satanei, si ca se UNESC DEPLIN SI PENTRU TOTDEAUNA CU HRISTOS ADEVARUL INTRUPAT!

    De asemenea ar trebui SA ISI REAMINTEASCA TOTI PASTORII ORTODOCSI care au fost hirotoniti de JURAMANTUL si DECLARATIA SOLEMNA pe care au facut-o IN FATA MULTOR MARTORI (in fata turmei care le era data in pastorire, cf. 1 TIMOTEI, cap.6, vers.12) ca VOR MARTURISI ADEVARUL ORTODOX CU TIMP SI NE LA TIMP…si bineinteles in fata oricui (cf. 2 TIMOTEI, cap.4, vers.2)

    Am gasit doua poezii minunate ale unui poet crestin care, citindu-le, ne ajuta sa ne reamintim cu totii de CAT DE MULTA GRIJA TREBUIE SA AVEM ca sa nu ne hranim si adapam cu mancaruri si ape otravite si CAT DE MULTA GRIJA TREBUIE SA AVEM, ca sa RAMANEM AI LUI HRISTOS ASA CUM I-AM FAGADUIT LA BOTEZ… si asa dupa cum si EL NE VREA CU GELOZIE sa ii fim (cf. 2 CORINTENI, cap.11, vers.2) si cata grija trebuie sa arate pastorii fata de cei cu care intra ei in partasie.

    Iata poeziile:

    SA ARD DE SETE…

    ” Sa ard de sete tot n-as bea din apele stricate,
    ce le-ntalnesc in calea mea prin lumea de pacate.
    Sa mor de foame, tot n-ating mancarile-otravite,
    spre care ne-ncetat ma-mping pacate si ispite.

    Sa crap de frig, nu ma-ncalzesc la focuri vinovate,
    pe unde slugile pandesc iubirii indurerate.
    Sa pier in drumuri, n-as intra in casa blestemata,
    care-ar zdrobi si intrista iubirea mea curata.

    Sa umblu gol, tot n-am sa-mbrac ce diavolul mi-ntinde,
    sa zac in sant, sa mor sarac, PE DOMNUL NU-L VOI VINDE.
    Mai bine plang acum un ceas cu Domnu-n partasie,
    decat fara Hristos ramas, sa plang o vesnicie.”

    Si acum niste versuri care ii vizeaza indeosebi pe PASTORII ORTODOCSI:

    MA LEG…

    “Ma leg cu legamant cumplit sa nu mai fac ce am facut,
    SA NU MAI TAC CE-I DE VORBIT, SA NU VORBESC CE-I DE TACUT,
    Sa nu mai crut ce-i de lovit, sa nu lovesc ce-i de crutat,
    SA NU MAI LEPAD CE-I SFINTIT, SA NU SFINTESC CE-I LEPADAT.

    Sa nu mai fiu nici lasator, nici bland, CU NICI UN DUH STRAIN,
    ca-acestea numai spre omor si prapad si ruina vin…
    In partasie, “Bun venit!”, grabit la nimeni sa nu spun,
    pe nimeni, mainile, grabit, nici inima sa n-o mai pun.

    Naparci la san sa nu mai strang, NICI TAINA S-O MAI SPUN USOR,
    am plans de-ajuns – sa nu mai plang iubitii, ucisi de-otrava lor.
    Ca nu un hot ne-a jefuit, nu ne-a strapuns un brat pagan
    Si nu vrajmasii ne-au zdrobit, ci “frati” vicleni, crescuti la san…

    (Apud TRAIAN DORZ – “SA CANTAM DOMNULUI”)

    Asadar SA NE FERIM de mancarea si apa otravita si de prietenia vicleana A CELOR LEPADATI DE DUMNEZEU…si HULITORI AI LUI DUMNEZEU-ADEVARUL, ca sa nu primim pedeapsa lor!

    AMIN!

    DOAMNE AJUTA! SLAVIT SA FIE DOMNUL!

  14. e adevarat ca e stupefiant,ca e cumplit acest pacat,dar lasati-l ca are cine sa il judece.credeti ca acum nu mai exista altii la fel?
    si acum sunt dar sunt protejati de masoni si nu sunt nevoiti sa isi dezvaluie activitatile.si acum traiesc bine si in opulenta ,in timp ce la predica propovaduiesc saracia ,simplitatea si adevarul.uneori cred ca am intrat cu totii in vrie si nu mai avem timp sa il aratam cu degetul pe diavol,nu mai avem timp decat sa zicem :Doamne iarta, apara si pazeste!
    Nici nu stiu daca e bine sa vorbim despre asta,caci cei care nu ne sunt prieteni,ci doar se prefac a nu ne fi dusmani,generalizeaza si gasesc prilejuri sa traga cu tunul urei in tot ce reprezinta crestinism ortodox.
    Ierati-ma!

  15. http://www.youtube.com/watch?v=vF45LMp5WrM

    http://www.youtube.com/watch?v=ba5ayQO-L6c&feature=related

    Despre ce fel de crestinism “ecumneic” vor unii sa-i faca pe tinerii ortodocsi, sa-l adopte in curand…
    http://www.youtube.com/watch?v=ZWbX9yuSHuM&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=dNYbqACwxbA&NR=1

    si despre cat de duhovnicesc si sobru este acest crestinsim ECUMENIST… http://www.youtube.com/watch?v=U1DXMMmNUvE&NR=1

    iata cat de duhovnicesc este acesr crestinism…NEmantuitor, si plin de inselare si…duh lumesc, de pofte si patimi…
    http://www.youtube.com/watch?v=sS-ImhueG_Y&feature=related

    ce biserici …ecumnice si europeane, ne propun “amicii nostri occidentali” sa avem si noi in viitor
    http://www.youtube.com/watch?v=oTytD8yAeCo&feature=related
    Sunt pline de…icoane, de Cruci, de turle, de vesminte sfinte, de obiecte sacre, de…vai de noi…
    Doamne apara-ne de o asemenea DESCRESTINARE…!

  16. Porniti o campanie de semnaturi pentru caterisirea lui. Sau poate asa aduna o baze de date cu eventuali opozanti? nu stiu. trebuie rugaciune dar trebuie facut ceva.

  17. Frate Calin nu cred ca rostul nostru al celor care scriem pe acest site, este sa facem proteste vehemente asemanatoare cu cele civico-politice al cetatenilor, care nu sunt multumiti de felul in care sunt condusi de oamenii politici.
    Fiind crestini armele noastre sunt NUMAI ARMELE DUHULUI si ale Adevarului, arme strict duhovnicesti si nu asemanatoare cu cele de care se folosesc oamenii dinn lume (cei secularizati), ma refer la proteste, petitii, memorii, marsuri publice, mitinguri si demonstratii… etc.
    Rostul nostru in calitate de crestini ortodocsi este sa luptam cu tot ce avem mai DUHOVNICESC in noi, in acesta vreme de tulburari, in care lumea si fiii lumii lupta cu tot ce au mai… lumesc in ei si sa+i imitam pe Sfintii Apostoli, si cu deosebire pe Sf. Pavel, care nu s-au apucat in vremea lor sa strige in fata lumii JOS SANHEDRINUL pacatos, jos Marele Preot pacatos… Etc.
    Ci care au raspuns inteleptiti si luminati de Sfantul Duh, “tu care esti PUS sa ma judeci dupa lege, poruncesti impotriva legii…(cf. Faptele Ap., cap.23,3)”
    Cuvantul ADEVARULUI este si arma (mai ales a noastra a crestinilor mireni simpli, a oilor cuvantatoare simple care in lumea asta nu avem, nici putere lumeasca si nici bisericeasca, ci doar o arvuna in inima a …mangaierii tainice si harice a Imparatiei Veacului Viitor (cf. Luca, cap.17, vers.20) pe care Domnul o va instaura in curand in Creatia Sa). Aceasta este si DREPTATEA si JUSTIFICAREA (indreptatirea) noastra in fata lumii (si chiar a unor pastori).

    Pastorul BILL GRAHAM este un “vestitor” al unei evanghelii modificate, care propune celor care il asculta sa creada ALTFEL DECAT CUM AU PROPOVADUIT APOSTOLII, sa aiba o alta credinta decat cea data sfintilor o data pentru totdeauna!

    Or, greseala IPS NICOLAE asta este …si anume DE CE L-A INVITAT pe un astfel de vestitor ALE UNEI EVANGHELII FALSE si ale unei CREDINTE FALSE in Hristos, sa vina la noi si a le propovaduiasca roamnilor.

    Nu atat trecutul IPS ne intereseaza (nu este nimeni fara de pacat pe lume, toti pacatuim in multe feluri…) DAR ACEASTA greseala de a invita un eretic in tara asta ORTODOXA ca sa ne vorbeasca despre HRISTOS este de neiertat!!!, si este ceva smintitor pentru multi dintre noi, fiii acestei Biserici Ortodoxe, si chiar ai Eparhiei sale.
    De aici au plecat toate comentariile si postarile de pe acest site DE LA VESTEA aceasta de necrezut, ca un ERETIC vestit vine sa propovaduiasca la noi…avand ingaduinta conducerii bisericesti de la noi.

    Dar, de la a ne exprima unii dintre noi o astfel de nemultumire cu mai multe “COMENTARII” pe acest site si pana la vorbele fratiei tale, frate Calin, pe care le-ai aruncat atat de spontan si grabit… este cale lunga.

    Nu sta in caderea noastra sa facem ca oamenii lumesti, proteste si manifetatii publice, DAR STA IN PUTEREA NOSTRA SA LUPTAM DUHOVNICESTE, chiar si cu “cuvantul scris”, si mai ales si cei care dintre noi avem si cunostinte teologice…pentru ca prin acesta ne asemanam CU NISTE CAINI care apara oile cu LATRATURILE LOR impotriva lupilor, atunci cand pastorii sunt …deja tratntiti de lupi la pamant!

    Ar fi bine ca toti dintre cei care scriem pe acest site, si mai ales, cand ne exprimam opiniile in chestiuni ca acestea deloc…neimportante, si tare delicate si spinoase care necesita MULTA JUDECATA DAR SI CURAJ de a spune lucrurilor pe nume, sa NE RUGAM mai intai si de pe genunchi sa ne ridicam la tastatura, caci putem spune multe lucruri nejudecate, atragand nu atat asupra noastra a celor care am, scris consecinte nefaste, cat mai ales ASUPRA CELOR CARE NE PUBLICA CELE SCRISE, si creeindu-le probleme acestor frati, fara ca ei sa fie vinovati!

    DECI GRIJA MARE CAND tinem condeiul in mana, sau cand tastam, ca putem face rau altor frati ai nostri, sinceri si buni cu noi.

    Amin! Doamne ajuta!

  18. @ admin

    “Iesitul in strada” este oarecum expresia, desigur neduhovniceasca, a faptului ca trebuie facut totul, cu orice pret, pentru a nu ne pierde credinta si cand spun asta nu ma refer la credinta particulara a fiecaruia ci la ceea ce ne reuneste ca si Ortodocsi!!
    Vin si va intreb….cum am putea reuni toate aceste intentii de a forma o contrapondere la ceea ce se intampla??

  19. @ Catalin Ioan:

    Inteleg, Catalin. Nu stiu ce sa spun… Sa ne sprijinim la greu (chiar si in luptele pe internet, care nu-s chiar asa de “virtuale” neaparat), sa nu ne dezbinam pe motive meschine, cel putin, as zice. Deocamdata sa ne tinem de duhovnicii buni, sa ne rugam si sa fim “de veghe”.

  20. @ admin

    Chiar e nevoie de unitate de gand acum in aceste timpuri cand apar semnele sfarsitului!
    Cred ca un alt exemplu al acestor timpuri este reprezentat de schimbarile de la Schitul Darvari si de inchiderea forum-ului Schitului.
    Ce ziceti?

  21. @ Catalin Ioan:

    Nu as zice. Plecarea parintelui Eftimie de la Darvari la studii in Germania chiar nu are legatura cu evenimentele astea. Inchiderea forumului a fost normala dat fiind ca el nu mai putea reprezenta Schitul Darvari, o data ce parintele, care avea in grija forumul, nu mai apartine de Schit. Eu ma tem mai curand de re-deschiderea lui, sub cu totul alte auspicii, decat de a ramane inchis. Si-asa noul forum Sihastru am impresia ca se anunta o noua oficina virtuala a Patriarhiei. Despre ce schimbari se petrec pe la Darvari acum nu stiu prea multe si nu ma pot pronunta…

  22. Oare chiar nu are legatura??
    Eu imi pastrez anumite rezerve…

  23. Asa stim noi, cel putin. Daca tu ai alte informatii…

  24. Si apropo de noile tendinte…Ia priviti ce ni se pregateste…

    de pe site-ul http://www.agnos.ro

    Alegerea Patriarhului – 41 zile ale dezinformarii
    Pr. Constantin Necula,Florian Bichir, Romeo Petrasciuc –

    Click pentru a mari

    Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformarii

    Volumul acesta este unul al curajului marturisirii oamenilor din Biserica în situatiile factuale ale provocarilor media. Perioada 41 – cum va fi numit intervalul dintre trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist si numirea Prea Fericitului Daniel – a fost normata, mediatic, de abordari dintre cele mai spectaculare, unele dintre ele la limita bunului-simt si a deontologiei profesionale.
    Cei trei autori – Pr. Conf. Univ Dr. Constantin Necula, Florian Bichir si Romeo Petrasciuc –, ei însisi oameni de presa – au preluat, cu concursul unei organizatii de monitorizare a presei, tot ce s-a scris pe acest subiect în cotidienele centrale, încerând sa gaseasca monadele care au gestionat acest eveniment.
    „Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române – se arata în prefata acestui volum – s-a petrecut sub o presiune mediatica teribila. Spunem teribila, pentru ca aceste alegeri pentru întâistatatorul Bisericii au fost cu adevarat primele libere din istoria mult zbuciumata a Patriarhiei Române. Cum la mijloc a fost vorba de alegeri libere, inevitabil înaintea acestui procedeu democratic al Bisericii – fara vreo implicare politica sau presiuni – am avut parte de adevarate campanii. Campanii de promovare a unui candidat, de compromitere a altuia, campanii aproape electorale… Dar si autentice campanii de manipulare si dezinformare în perioada care a durat de la trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist si pâna la alegerea Prea Fericitului Patriarh Daniel. În decurs de 41 de zile, în mass-media am avut de-a face cu tot spectrul manipularilor si dezinformarilor: o multitudine de zvonuri (daca iese X, ne vinde catolicilor, masonilor etc.), o lipsa de informatii care a produs implicit dezinformare – prin omisiune, reactii amplificate prin tehnica citarii încrucisate, limbaj orientat, cuvinte magice (urmasul lui Teoctist, calugar autentic, element sclipitor) etc.”
    Cartea se axeaza, în abordarea sa, în principal asupra celor cinci mari diversiuni de care a avutr parte aceasta perioada: moartea suspecta a Patriarhului Teoctist, implicarea masoneriei, implicarea politicului, CNSAS si dosarele Securitatii si implicarea mass-media. 256 de pagini de carte care te fascineaza cu fiecare capitol în parte, într-o analiza inedita si cu elemente tulburatoare.

  25. Or fi scris si despre campaniile de presa Anti-Teofan si Anti-Bartolomeu?! Intrebare retorica, desigur. Asa e cand talentul isi da mana cu lipsa de caracter, cu oportunismul si slugarnicia spre slujirea celui mai tare… Sa intoxici vorbind despre dezinformare si sa creezi diversiuni tocmai cand spui ca denunti diversionismul face parte din arsenalul specific al masinii de propaganda puse in miscare dupa momentul 12 septembrie 2007. De la Bichir deja stim la ce sa ne asteptam, iar pr. Necula am vazut ca era setos de razbunare si de “lectii” pe care sa le serveasca celor care fusesera anti-Daniel. Asteptam numai sa vedem pana la ce cote au putut sa mearga cu reaua-credinta. Oare pana la a lovi in calugari si in marii duhovnici? N-as exclude si nu m-ar mira.

  26. Pingback: Război întru Cuvânt » Mitropolitul Corneanu si-a desavarsit apostazia!
  27. Pingback: Mitropolitul Corneanu si-a desavarsit apostazia! « ADEVARUL TE FACE LIBER
  28. Pingback: Război întru Cuvânt » Mitropolitul Nicolae Corneanu pune varf nelegiuirii prin minciuni sfruntate si absurde!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate