Chiar vine sfarsitul lumii?

15-02-2008 Sublinieri

UPDATE 10 septembrie 2008:

Am vazut ca acest articol este citit deja de peste 1300 de cititori unici intr-o zi in aceasta perioada, cand s-a creat psihoza in masa legata de experimentul cretinoid de asa-zisa reconstituire a “Big-Bang-ului”, de fapt de manipulare grosolana a omenirii! Articolul de fata (aparut in februarie 2008, nu acum) nu are nici cea mai mica legatura cu psihoza de acum, ci trateaza, cu ajutorul parintelui Firmilian de la Schitul Locurele (care intre timp si-a desfiintat blogul) problematica duhovniceasca a sfarsitului lumii, explicand succint care sunt semnele si evenimentele premergatoare. Pentru un crestin adevarat, cu capul pe umeri, tocmai insusindu-si intelegerea Bisericii despre perioada eshatologica, poate sa inteleaga cat de ridicola si grotesca este povestea asta de acum, cu experimentul de la Geneva.

Cititi si :

 antihrist11.jpg

Sunt multe persoane care, desi credincioase, cand aud despre profetii si despre semne ale sfasritului incep “sa strambe din nas”, sa zambeasca sceptic si condescendent sau, dimpotriva, sa aiba un impuls de agresivitate nestapanita: ii enerveaza si ii deranjeaza atat de tare subiectul incat nici nu suporta sa citeasca vreun rand sau sa auda vorbindu-se despre el, chiar daca se pune problema sa asculte marturia vreunui sfant parinte, nicidecum a vreunui prezicator inflamat si dubios. Iar daca totusi iau la cunostinta de astfel de marturii sau profetii, cauta in tot chipul sa le relativizeze, sa le rastalmaceasca, sa spuna ca e vorba de niste “interpretari” si sa inceapa, de fapt, sa dea ei insisi propriile interpretari (“linistitoare”) la pasajele scripturistice referitoare la vremurile de pe urma si sa-i acuze pe cei care le transmit mai departe de cele mai grele boli sufletesti. In acelasi timp, tot mai multi oameni constientizeaza ca se petrec in mod precipitat lucruri din ce in ce mai grave si mai anormale la scara globala, ca lumea o ia razna tot mai mult si mai mult, iar in biserica (la nivel oficial, mai ales) evolutiile in directia apostaziei sunt tot mai pregnante si mai ingrijoratoare. Pe acest fond, a inceput sa circule tot mai mult si “zvonul” ca, vezi Doamne, dupa calendarul mayaş, lumea s-ar sfarsi precis in anul 2012. Unii se panicheaza foarte tare, altii, din contra, iau totul in ras si in usor. Care sa fie totusi pozitia corecta, ortodoxa?

Am gasit-o exprimata intr-o maniera extrem de simpla, limpede, succinta, echilibrata la Parintele Firmilian, ieromonah la  “la un schit pierdut în codru” autointitulat pe blogul foarte ziditor si odihnitor pe care-l detine, “Haiducul”. Vom prezenta asadar raspunsurile Sfintiei Sale la aceste probleme deosebit de importante, multumindu-i pentru generozitatea cu care ne-a binecuvantat sa putem prelua aici textele publicate cu ceva timp in urma pe blogul sau, intre timp desfiintat:

p-firmilian.jpg

Vremuri apocaliptice

“Aş fi dorit să termin subiectul cu privire la viaţa duhovnicească înainte de a trece la alt subiect, dar evenimentele se precipită. Din ce în ce mai multe lucruri despre care s-a proorocit că se vor petrece în vremurile de apoi, au început să se întâmple sub ochii noştri. Stejarul Mamvri s-a uscat. Pentru prima oară în istorie, Iordanul nu s-a mai întors înapoi la Bobotează. Femeile au intrat în Sfântul Munte Athos.

Deja e clar: suntem în vremea Apocalipsei.

Încă nu s-au împlinit chiar toate semnele, dar e numai o problemă de timp.

Când veţi vedea un conducător politic încoronat la Ierusalim, să ştiţi că acela e Antihristul, iar din momentul încoronării până la Sfârşitul Lumii mai sunt 3 ani şi jumătate.

Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!

Cât timp mai avem?

Întrebarea care mi se pune cel mai des este: când va fi sfârşitul lumii? Răspunsul este că Scriptura nu ne indică data exactă a acestui eveniment, dar ne spune nişte semne prin care putem recunoaşte apropierea sfârşitului. O parte din aceste semne au început deja să se împlinească, dar nu toate. Cel mai clar semn va fi domnia lui Antihrist, despre care Scriptura spune că va dura 3 ani şi jumătate. Sfântul Lavrentie de Cernigov spunea prin anii ’50 că unii din cei cu care stătea atunci de vorbă vor apuca vremea lui Antihrist. Socotind cât timp ar mai putea trăi acei oameni, vedem că vremea aceea nu e chiar aşa departe, dar nu ştiu să vă spun dacă mai rămân 2 ani, 10 sau 30. Oricum, e bine să ne pregătim, iar eu vă spun aceste lucruri de acum, pentru că în timpul domniei lui Antihrist nu va mai fi posibil să vorbim deschis despre asta.

Ce-i de făcut?

Următoarea întrebare este: ce trebuie să facem în această situaţie? În primul rând nu trebuie să intrăm în panică.

După Înviere, Hristos le-a spus celor ce cred în El: “iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28, 20). Apocalipsa ne spune şi ea că victoria finală va fi a lui Hristos. Aşadar, nu trebuie să ne pierdem nădejdea, ci să ne apropiem mai mult de Hristos. Unii au încercat să conceapă soluţii omeneşti pentru a scăpa de Antihrist, dar acestea vor fi ineficiente atunci. Singura scăpare va fi la Dumnezeu. Acum încă avem biserici, preoţi şi slujbe aşa că e bine să profităm de ele cât timp se mai poate. Trebuie să ne spovedim, să participăm regulat la slujbe şi să ducem o viaţă duhovnicească.

Va veni însă vremea când nu pe vă mai putea sluji lui Dumnezeu pe faţă şi de aceea trebuie să ne obişnuim încă de acum cu rugăciunea lăuntrică. O altă problemă este să renunţăm la tot ce înseamnă lux şi ne obişnuim să trăim cu puţin. În zilele lui Antihrist cei care nu vor primi pecetea acestuia nu vor putea cumpăra nimic şi de aceea vor trăi foarte greu.

Principala preocupare va trebui să fie mântuirea, nu supravieţuirea, pentru că, după cei trei ani şi jumătate ai domniei lui Antihrist, oricum va veni sfârşitul lumii şi nu va mai supravieţui nimeni în lumea asta.

Antihristi si Antihrist

Sfântul Ioan Teologul ne spune: “aţi auzit că vine Antihrist, iar acum mulţi antihrişti s-au arătat” (I Ioan 2, 18). Vedem că există o diferenţă între Antihristul cel mare care vă veni la sfârşitul lumii şi alţi antihrişti. Antihrişti, în sens general, se numesc toţi cei care se împotrivesc lui Hristos. În acest sens au fost numiţi antihrişti Nero, Diocletian, Mahomed, papa de la Roma (după schismă), Luther, Napoleon, Hitler, Dalai Lama şi mulţi alţii. Există totuşi şi un alt fel de Antihrist, despre care se vorbeşte în Evanghelii, Apocalipsă şi alte scrieri. Acesta va veni în vremurile de apoi şi va fi un lider politic care va domina lumea. Profeţiile despre el ne spun că va fi de neam evreu şi va fi încoronat la Ierusalim, dar ar fi o prostie să-i prigonim pe toţi evreii pentru păcatele lui (cum au sugerat unii). La început va face tot felul de promisiuni electorale pentru ca lumea să-l accepte, dar curând după aceea va declanşa o prigoană cruntă împotriva creştinilor. Celor care i se vor supune, li se va pune un semn pe frunte sau pe mâna dreaptă. Cei care nu vor accepta pecetluirea vor fi persecutaţi şi chiar omorâţi. După trei ani şi jumătate de domnie a lui Antihrist, va veni sfârşitul lumii şi Judecata de apoi. Antihrist şi supuşii lui vor fi trimişi în iad, iar cei care rămân credincioşi lui Hristos vor merge în Rai.

Calendarul Maya

În ultima vreme se tot vorbeşte depre calendarul Maya, care se termină pe 21 decembrie 2012. Puţinele documente rămase de la mayaşi nu precizează de ce acest calendar nu mai continuă şi după această dată, dar unii s-au grăbit să spună că atunci va veni sfârşitul lumii. Noi, creştinii ortodocşi, nu ne orientăm după calendarul Maya, ci după Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi Ortodocşi. Despre data exactă a sfârşitului lumii, Scriptura spune aşa: “Iar de ziua şi ceasul acela, nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.” (Matei 24, 36) Aşadar, cei care spun că ei ştiu data exactă a acestui eveniment sunt nişte mincinoşi.

În schimb, atât Scriptura cât şi profeţiile sfinţilor indică o serie de semne prevestitoare ale sfârşitului lumii, dintre care unele deja s-au împlinit, dar nu toate. Îmi e greu să cred că toate cele care încă nu s-au împlinit se vor împlini până în 2012, dar totodată trebuie să fim conştienţi că ele totuşi se vor împlini. După cum am mai spus şi altă dată, cel mai clar semn va fi domnia lui Antihrist, care va dura 3 ani şi jumătate, după care va veni sfârşitul.

Dar sfârşitul acestei lumi înseamnă totodată şi biruinţa finală a lui Hristos şi începutul unei lumi noi, fapt pentru care Apocalipsa se termină cu cuvintele: “Amin! Vino, Doamne Iisuse!

Aşadar, nu trebuie să ne speriem de sfârşitul lumii, ci să ne pregătim să-L întâmpinăm pe Hristos şi să trăim astfel încât să putem da răspuns bun la Judecata de Apoi şi să ne învrednicim să intrăm în Împărăţia Cerurilor”.

barlaam_2a_parusia.jpg

Pe aceeasi tema, mai puteti citi:


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

57 Commentarii la “Chiar vine sfarsitul lumii?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Cu adevarat ziditoare si odihnitoare (in sensul de profunde, dar fara a crea panica) aceste cuvinte…
    Pana la urma, asta trebuie sa ne sustina: sfarsitul lumii inseamna Biruinta lui Hristos! Daca ne temem de ceva, sa ne temem de noi insine si de incapatanarea noastra de a nu ne dezlipi de cele pamantesti! Cred ca e binevenit sa ne gandim din ce in ce mai des ca traim vremurile din urma, pentru a ne trezi din amorteala si uneori din inconstienta!!!

    Doamne ajuta!

  2. Mi-a placut un comentariu la Sf.Ioan Maximovici pe aceeasi tema a apocalipsei: apocalipsa a inceput de la rastignirea Mantuitorului.
    Nu stiu in ce masura cei trei ani si jumatate trebuie luati ca atare sau sunt doar “simbolici”, ca atatea alte numere sau cifre din Sf. Scriptura.
    Poate ca o perioada de imposibilitate de slujire a lui Dumnezeu s-a consumat in comunism. O alta este in desfasurare acum si inca nu s-a implinit desavarsit : dorinta aproape generala de inavutire si confort sporit cu orice pret. Acestea ne ingheata perceptia lui Dumnezeu, ne ingheata constiinta.
    Legat de “pecete”, agreez mai degraba interpretarea ca semnul este mai mult unul interior si ca o sa ne-o cam cerem singuri daca dorim sa fim “in randul lumii”.
    Probabil ca Hristos va fi “batut” (in constiinta crestinilor) cu propriile sale arme: milostenia Lui va fi inlocuita cu actele de caritate facute din umanitarism; iertarea Lui va fi inlocuita cu o atitudine diplomata; dreptatea vor fi inlocuite cu cu reguli sociale SCRISE foarte detaliate si riguroase (sa nu se incalce, cumva, vreun drept al unui cetatean!); credinta si increderea in Dumnezeu va fi inlocuita cu increderea in sine, etc. Si uite asa valorile puse de Dumnezeu in noi vor capata o alta “origine” si un alt sens. Caz in care Hristos devine desuet. Si cum “pecetea” va fi la moda…

  3. Stiti, m-am gandit foarte mult la lucrurile astea. si… sincer sa fiu inaintea lui Dumnezeu mi-i frica, dar cred ca Mare-i Dumnezeu! si de multe ori zic Crezul sau Simboul Credintei ca sa ma intaresc. si pana la urma trebuie sa recunoastem ca am fost incurajati de Hristos inca acum 2000 de ani: daca pe Mine M-a urat lumea si pe voi va va uri, daca pe mine m-au prigonit si pe voi va vor prigoni. statea la una din slujbe si ma gandeam… oare cum va fi, si de-odata fara sa vreau mi-am indreptat privirea spre icoana Sf. prooroc Ilie in care se arata cum el era hranit de corb. S-apoi ce sa va mai zic oricum vom muri asa ca nadajduim ca vom muri intru Hristos.
    Pr. Serghei Bulgakov desi era eretic, a fost condamnat de Biserica Ortodoxa Rusa in 1935, are si multe idei destul de ortodoxe. Si el aseamana situatia in care urmeaza sa ajungem cu situatia in care se aflau femeile mironosite cand s-au dus sa unga iarasi trupul lui Hristos cu miresme. Si ele zice, se intrebau: cine ne va pravali noua piatra de pe usa mormantului? asa cum de altfel ne gandim si noi: oare cum va fi? oare cum vom trai, oare vom putea rabda?
    Mai fratilor mai SA NE ADUCEM AMINTE DE BINEFACERILE LUI! DE MINUNILE PE CARE LE-A FACUT CU NOI! DE NOTELE DE 10 PE CARE MULTI LE-AU LUAT FARA SA LE MERITE, DOAR PENTRU CA I-A AJUTAT EL: HRISTOS – INTELEPCIUNEA LUI DUMNEZEU, OARE EL NE VA PARASI, OARE NU NE VA INTELEPTI CREDETI?
    DACA IN TRECUT TE-A VINDECAT DE CANCER, DE INDRACIRE, DE ALTE DIFERITE BOLI, CREZI TU CA ACEST EXAMEN: VENIREA LUI ANTIHRIST IL VEI PUTEA TRECE FARA EL?
    EU SINCER VAD CA SUNT FOARTE FOARTE SLAB, CREDINTA NU AM… DAR ASA SI SF. AP. PAVEL A PATIT-O CAND I S-A SPART CORABIA SI NU MAI NADAJDUIA IN EL, CI IN HRISTOS CARE INVIAZA MORTII.
    CRED! DOAMNE! SI MARTURISESC CA TU ESTI CU ADEVARAT HRISTOSUL! FIUL LUI DUMENZEU! CARE AI FACUT ATATEA MINUNI CU MINE! AJUTA NECREDINTEI MELE!

  4. AMIN!

  5. Amin!!!!!!!!
    Frumos spus fratilor! Intr-adevar nu ne-a mai ramas decat nadejdea. citeam la un sfant parinte chiar aici pe site ca in aceste vremuri nu trebuie sa ne preocupe atitudinea in fata cip-ului ci atitudinea in fata pacatului…cum sa dobandim harul Sfantului Duh care “ne va povatui la pamnatul dreptatii”. Pazirea poruncilor si legatura permanenta cu cele 7 Taine ale Bisericii noastre dragi.
    Cred Doamne ajuta neputintei si necredintei mele!

  6. Ba trebuie intr-o anumita masura (DELOC MICA si NEIMPORTANTA) si gandul la a avea ATITUDINEA CORECTA si DREAPTA si DUHOVNICEASCA si fata de CIPUL cu numarul “fiarei”, cu care dusmanii crestinilor vor sa pecetluiasca TOATA FAPTURA OMENEASCA pentru care a Murit HRISTOS!
    Caci cine va fi pecetluit (cu voia si acordul lui, si nu silit…), ACELUIA I SE VA STERGE NUMELE DIN CARTEA VIETII! (cf. APOCALIPSA, cap.3, vers.5; cap.13, vers.8; cap.20, vers.15)

    Sa avem NELINISTEA CEA BUNA!, dupa cum spune Parintele PAISIE AGHIORITUL! dar nici sa avem…O FRICA APOCALIPTICA, cum au unii protestanti rataciti!

    Teebuie SA FIM CU LUARE AMINTE, si sa invatam sa “citim” si descifram …”SEMNELE VREMURILOR”, si de asemenea trebuie sa ne trudim SA RAMANEM VIGILENTI SI INTRU PRIVEGHERE si RUGACIUNE “osardnica”, asa cum ne-a poruncit INSUSI DOMNUL HRISTOS in Evanghelia SA (cf. MATEI, cap.24, vers.42; cap.25, vers.13), CA SA NU CADEM IN ISPITA (cf.MATEI, cap.26, vers. 41; MARCU cap.14, vers.38; LUCA cap.22, vers.40)!

    Toti crestini lucratori si traitori din toate veacurile AU LUAT AMINTE la cuvintele Domnului, si s-au pazit cum au putut de caderea in ispite, priveghind si rugandu-se asa cum ne-a poruncit Hristos.

    Atentionarile Domnului cu privire la ispite se refera la orice ispita (fie ea cat de mica, de slaba si de neinsemnata) care il poate pierde pe un om. Dar daca coroboram cu atentie textele biblice care cuprind Cuvintele Domnului referitoare la pazirea de ispite, vedem ca ele CONVERG INTR-O ATENTIONARE A DOMNULUI si PENTRU O SINGURA ISPITA, pe care o vor avea de infruntat crestinii cei care vor trai in vremea de dinaintea celei de a doua Sale veniri! Si care ispita nu va fi una obisnui, ci o ISPITA CARE VA SA VINA PESTE TOATA FATA PAMANTULUI, CA SA-I INCERCE PE CEI CE LOCUIESC PE PAMANT, asa cum ne instiinteaza si avertizeaza Sf. Scriptura, tot in Cartea Apocalipsei, in cap.3, vers.10!

    In Epistola a 2-a catre TESALONICENI, ne spune Sf. Ap. Pavel, ca ispita aceasta nu va trimisa atat de diavol, CI INSUSI DUMNEZEU DIN CERURI, le va trimite oamenilor de pe pamant O LUCRARE DE INSELACIUNE, fiindca ei nu au primit IUBIREA ADEVARULUI! (cf. 2 TESALONICENI, cap.2, vers.9-12)

    Dar lucrarea aceasta de inselare VA FACE si O ALEGERE a gaului de neghina, respectiv o alegere intre cei care VOR ARATA CA IL MARTURISIESC PE HRISTOS CA RASCUMPARATOR, si cei care SE VOR LEPADA DE RASCUMPARATORUL(cf. Sf. IGNATIE BRIANCIANINOV)!

    Iar cei care se vor lepada de Rascumparatorul -HRISTOS, vor fi tocmai aceia CARE VOR PRIMI PECETEA LUI ANTICHRIST, pe mana dreapata sau pe frunte! (cf. Apocalipsa, cap.13, vers.16 si 17)!

    Noi sa avem insa nelinistea cea buna SI SA NU FIM NEPASATORI fata de…lucrarea de PECETLUIRE care ni se pregateste, CI SA NE INTARIM LAUNTRIC prin NEVOINTA duhovniceasca CEA CORECTA (cf. tot Parintele Paisie Aghioritul), si SA RAMANEM CINSTITORI AI PECETII DARULUI DUHULUI SFANT AL LUI DUMNEZEU, pe care am primit-o prin TAINA MIRUNGIRII, la Sf. Botez, atunci cand am devenit MADULARE ALE BISERICII LUI HRISTOS!

    Amin! Slavit sa fie Domnul!

  7. La “frica apocaliptica” m-am referit. Nu zice nimeni ca e rau sa fii informat dar sa nu cazi din nadejdea manturii preocupandu-te numai de “semnele vremii”.

  8. daca Mantuitorul a spus ca “un fir de par nu se va clinti din capul tau fara stirea Lui” de ce va speriati?
    oare nu este totul posibil la Domnul?
    nu va ingrijorati…. toti suntem datori cu o moarte si sfarsitul lumii(acesteia)este sfarsitul fiecaruia dintre noi. Daca traim vremurile apocaliptice,sa slavim pe Dumnezeu,daca mai avem timp de pocainta, sa slavim pe Dumnezeu, daca ne este sa murim maine sa slavim pe Dumnezeu pana inchidem ochii. Slava Lui Dumnezeu pentru toate!amin!

  9. Eh! Va citesc comentariile tuturor si ma bucur ca se poate discuta deschis! As dori daca cineva poate sa-mi dea un raspuns la o problema ce ma framanta: citeam pe sfaturiortodoxe cartea ‘sfarsitul omului’ – citindu-o am inteles ca, inceputul sfarsitului va veni din stramtoarea Dardanele timp de 3 zile si trei nopti cand vor bate razboi 18 neamuri unde, turcii vor fi izgoniti pana la Marul Rosu, o parte vor fi crestinati, ultima – trecuti prin sabie, neamul cel plavan va fi umilit (rusii) urmand ca, Constantinopolul (cetatea de pe 7 coline, nu Vaticanul cum cred multi…) va redeveni sediul crestinatatii; va domni 32 de ani imparatul cel bun (sub biserica SF.Sofia este o alta biserica unde ‘au adormit’ pana la revenirea crestinatatii Constantin Dragase cu ostasi si fete bisericesti), urmand pana la venirea lui Antihrist 10 imparati. Intrebarile mele sunt:
    1.vedeti cumva o similitudine intre anul 2012 cand – se pare – vor fi mari tulburari si transformari cu recucerirea Constantinopolului?
    2.V-ati gandit daca nu cumva coincid- cele 3 zile si cele 3 nopti de macel care va fi oprit de ingerii din cer care vor zice: ‘ajunge, pace voua!’ cand insasi natura va fi data peste cap cu profetiile de la Fatima care prevad 3 zile de intuneric?
    3.Va da de gandit faptul ca Turcia a inceput sa se bata in nordul Irakului? Pr.Cleopa spunea sa fim atenti la Irak pentru ca este o tara de care este legat ‘sfarsitul’.

  10. Cred ca sunt multe semne in lumea de astazi care anunta sfarsitul lumii, pe care trebuie sa le vedem si de care sa luam aminte. Dar a identifica locuri, neamuri si alte date exacte poate fi inselator si periculos. Cu siguranta, complexitatea evenimenteleor prevazute depaseste cu mult puterile mintii omenesti. Scrierile insuflate de Duhul Sfant nu pot fi interpretate doar rational, nu exista un “cod” prin care sa le descifram. Putem sa le cuprindem doar daca ni le descopera El. Altfel, riscam sa selectam doar acele pasaje care ne confirma “prevederile” noastre si sa le lasam in umbra pe celelalte. Pregatirea noastra pentru sfarsitul lumii trebuie sa fie duhovniceasca. Altminteri, toate previziunile noastre, chiar daca vom “nimeri”, vor fi nefolositoare.

  11. Fraților să ne vedem în liniște de viața noastră și de mântuirea noastră, că mai este multă vreme până la sfârșit. Cei care spun că sfârșitul este în 2012, peste 20-30, sau 100 de ani, aceștia nu știu ce vorbesc și nici nu au citit cu atenție Sfânta Scriptură.
    Eu dau crezare doar la ce este scris acolo, în special la ceea ce ne spune Sf. Ioan în Apocalipsă și marele profet Daniel în profeția celor 70 de săptămâni. Ce spune Sf. Ioan în Apocalipsă? Spune că înainte de sfârșit vor fi 1000 de ani de pace, după care va urma perioada finală ce cuprinde a doua venire a Mântuitorului.
    A cunoscut omenirea până acum vreo mie de ani de pace? Omenirea, din câte știu eu, cunoaște acum doar vreo 60 de ani de pace, și aceasta cam relativă.
    Așa că să stăm liniștiți , că mai este mult până la sfârșit și acela nu va fi un sfârșit ci va fi un Început.
    Afirmația de la Mt. 24,36 este pe deplin adevărată, dar trebuie privită în contextul acelor ani de început ai creștinismului. Pe creștini îi așteptau persecuții teribile și ei au fost întăriți prin credința că Iisus va veni chiar în timpul vieții lor. Domnul Iisus zice: „Încă multe am a vă spune, dar nu le puteți purta acum” (In. 16,12), lăsând să se înțeleagă că mai târziu vom ști mai multe despre sfârșit și despre a doua Sa venire. Fiul ca parte a Sfintei Treimi știa și atunci, dar nu putea să spună acele lucruri primilor creștini.
    Acum vremurile s-au schimbat, vedem că nu prea mai este dispus nimeni să se sacrifice pentru dreapta credință, chiar și unii înalți ierarhi văd că slujesc alte cauze.
    Poate că acum a venit vremea ca lumea să știe. Și faptul că Dumnezeu a hotărât ca omenirea la un moment dat să știe, îl vedem în profeția celor 70 de săptămâni a lui Daniel. Ne sunt date acolo „70 de săptămâni” până la final. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne indică în Mt.24,15 locul în care trebuie să căutăm, adică profeția lui Daniel. El răspundea întrebării puse de către ucenici:„Care este semnul venirii Tale și al sfârșitului veacului” (Mt. 24,3).
    Dacă doriți să aflați mai multe căutați articolul „Profeția celor 70 de săptămâni” publicat în revista „Autograf” nr.1-2-3, ian-febr-mar 2007, ce o puteți găsi la Biblioteca Aman din Craiova și la Biblioteca Academiei în București. Poate, cu bunăvoința unor deținători de pagini, se va publica și pe internet. Menționez că acest text i l-am citit și Părintelui Adrian Făgețeanu la schitul Locurele, iar un mare Ierarh și cărturar a aprecit că textul despre profeția lui Daniel, mai sus menționat, merită atenția specialiștilor.
    Dumnezeu să fie cu noi cu toți.

  12. Draga frate, asa cum se intelege si din acest articol, este gresit sa cautam sa ghicim anii si zilele precise ale sfarsitului, sa numaram saptamanile si anii, interpretand literal si dupa mintea noastra cuvinte ale Scripturii. Mantuitorul si Sfintii Parinti ne spun ca noi ne ghidam dupa “semnele vremurilor”. Si este bogatie de semne si de intelesuri in ceea ce se petrece cu noi in aceste vremuri pentru a intelege daca se inverzeste sau nu smochinul.

    Trebuie sa iti atragem atentia cu ingrijorare ca perioada de 1000 de ani despre care vorbesti, cea de pace, este o interpretare gresita, eretica a Apocalipsei. Biserica a denumit aceasta erezie milenarism sau hiliasm. Perioada la care face referire Sf. Ioan Teologul este pur si simplu perioada in care traim de la intemeierea Bisericii, de la Cincizecime. Caci de atunci Imparatia Cerului este intru noi, caci avem Duhul Sfant, prin botez, intru noi.

    Persecutiile au fost si vor fi, si vor fi neasemanat de cumplite la sfarsitul vremurilor, pentru ca asa a spus Mantuitorul. Deci Sfintii Apostoli indemnau la priveghere si la trezie, la curaj si la asteptarea Domnului pentru ca se gandeau, in cele ce indemnau, si la noi. Iar asta nu o spun eu, ci Sfintii Parinti, printre care Sf. Ioan Gura de Aur. De aceea, indemnul Sfintilor Parinti a fost si va fi intotdeauna pentru noi, credinciosii, “sa priveghem, caci nu stim ceasul si ziua in care va veni Fiul Omului“. Iar nu sa “stam linistiti” si sa ne ghidam dupa interpetari personale ale Bibliei…

    In ceea ce priveste acel articol, poate ca documentul merita atentia specialistilor, insa altceva este important – daca este sau nu in duhul si in cugetul Sfintilor Parinti. Daca nu, chiar nu are sens sa adaugam inca o teorie la puzderia de interpretari in spirit protestant.

  13. Îmi cer scuze că nu am fost mai explicit atunci când am pomenit de mia de ani. Când am pomenit de mia de ani nu am avut în vedere concepția milenaristă. Milenarismul acreditează ideea unei împărății de 1000 de ani a lui Dumnezeu pe pământ. Departe de mine să susțin așa ceva.
    Eu altceva am vrut să spun, anume că la un moment dat omenirea va fi atât de decimată și de distrusă în cât va avea nevoie de 1000 de ani de pace pentru a se reface. Vor fi atât de puțini oameni pe pământ încât nu va mai avea cine să poarte războaie. Scenariul este perfect plauzibil, având în vedere arsenalul uriaș de arme de distrugere în masă acumulat, capabil să distrugă de mai multe ori pământul.
    Pământul va vi atât de distrus, încât lui Dumnezeu i se va face milă de noi și-l va lega pe satan 1000 de ani „ca să nu mai amăgească popoarele”, iar la sfârșitul acestui timp va fi din nou dezlegat. Textul biblic are de obicei mai multe nuanțe, mai multe înțelesuri. Așa se întâmplă și aici în Ap.20,1-3. Putem da interpretarea că prin botez am primit Duh Sfânt și în felul acesta nu mai suntem robii lui satan. Lucru perfect adevărat, dar asta nu înseamnă că satan a fost legat și că el nu mai lucrează în lumea de azi, lucrează și încă, cu mare spor, chiar și în Biserică. Lucrul acesta nu îl spun eu, îl spun unii Sfinți ai Bisericii Ortodoxe, mai mult sau mai puțin contemporani cu noi. Mult rău a izvorât din lumea celor care au primit botezul, ultimele războaie mondiale de pe tărâm creștin au pornit. Răului i s-a luat puterea deplină pe care o avea asupra noastră, prin Hristos am devenit liberi, ni s-a dat posibilitatea să ne eliberăm de rău, dar asta nu înseamnă că noi o și facem. Hristos nu obligă pe nimeni, avem libertate și din punctul acesta de vedere.
    Sfăntul Apostol Ioan ne spune că va fi o perioadă când satan chiar va fi oprit să facă rău pe cest pământ, din mila lui Dumnezeu pentru cei puțini rămași.
    Nu am timp să intru și în alte detalii, doar câteva cuvinte mai vreau să spun. Dacă citim cu atenție textul Apocalipsei vedem, mai ales în Ap.13, 4-5 că satan nu este tot una cu fiara și cu profetul cel mincinos, el este doar cel care le dă putera celor din urmă. În Ap. 19,19 vedem că fiara dă naștere unui război la scară globală ( participă la el „împărații pământului”), și de aici putem trage concluzia, având în vedere și potanțialul destructiv de care dispunem, că rezultatul va fi unul devastator. Urmează perioada de refacere a omenirii aflate în pragul distrugerii totale , perioada de 1000 de ani, după care vine perioada finală, în care nu va mai fi eliberată fiara, ci stăpânul ei, satan. Acum are loc a doua venire a Mântuitorului, victoria finală și Judecata de Apoi.
    Asta ne spune Sfântul Apotol Ioan.
    Ne plecăm în fața Sfinților Părinți pentru că ei ne-au trasat repere și ne-au arătat drumul pe care trebuie să pășim, dar nu cred că ne-au îngrădit cugetele într-atât încât să afirmăm că tot ce nu este de la ei nu este bun.
    Eu cred că ei au vrut ca noi să fim vii în credința cea adevărată in Domnul Iisus Hristos.
    Mulțumesc domnului administrator pentru observațiile făcute și pentru faptul că voi putea reveni cu aceste precizări.

  14. Și încă ceva vreau să adaug. Am discutat unele dintre aceste lucruri cu Părintele Adrian Făgețeanu, unul dintre cei mai mari duhovnici și poate cea mai strălucită minte a ortodoxiei în ziua de azi.
    Sfinția sa nu mi-a sugerat că aș fi pocăit, cu totul alte lucruri mi-a spus dânsul. De ce judecați dinainte, de ce dați verdictul fără să citiți textul meu despre profeția celor 70 de săptămâni? Mă iertați pentru timpul ce vi l-am răpit și pentru greșelile ce le-am făcut din grabă și din cauză că nu sunt un as al tastaturii calculatorului.

  15. Ne pare rau ca, din pacate, nu aveti inca o intelegere foarte buna a ceea ce inseamna Ortodoxia, cel putin in ceea ce priveste lectura si interpretarea Bibliei si in raportarea la Sfintii Parinti. Nu am spus ca sunteti “pocait”, ci ca faceti interpretari ale textului scripturistic dupa cugetarea proprie, adica in spirit protestant. Nu va putem aproba si sustine acest demers, pur si simplu pentru ca el nu are acoperire in Sfintii Parinti, care reprezinta autoritatea hermeneutica a Bisericii in privinta intelegerii Sfintelor Scripturi. “Ingradirile” lor sunt doar cele ale adevarului si sunt menite tocmai sa ne tina pe calea cea dreapta, sa nu ne lase abatuti pe alaturi. Chiar nu cred ca parintele Adrian Fageteanu sa gandeasca ceea ce spuneti Dvs. despre mia de ani, pentru ca este chiar milenism, cu toate delimitarile pe care incercati sa le faceti.

    Va recomandam cu toata dragostea sa parcurgeti mai intai lucrarile (deja numeroase si accesibile, adica publicate si multe inca disponibile in librarii), in care este expusa invatatura Sfintilor Parinti, fara de care primejdia ratacirii este imensa, pentru ca pur si simplu Sfanta Scriptura si in mod deosebit Apocalipsa, cea mai tainica dintre cartile ei, nu se citeste si nu se talcuieste oricum. O parte dintre scrierile Parintilor le mai puteti regasi si pe acest site.

  16. Pentru Marinescu Vladimir-Cristian:
    Admin.a explicat foarte corect si bine referitor la milenarismul pe care-l ‘asteptati’. Va recomand cartea ‘Sfarsitul omului’ de pe http://www.sfaturiortodoxe.ro in care, sunt citate si explicate atat din Sf.Parinti, proorocii Vechiului Testament, Psaltire…referitor la evenimentele premergatoare de dinainte de sfarsitul lumii.

  17. Pentru Magda și adm.
    Eu nu aștept nimic, vreau doar să înțeleg.
    De multă vreme am pe biroul meu cel mai renumit dintre comentariile Sfinților Părinți la Apocalipsă, anume: Tâlcuire la Apocalipsă, de Sfântul Andrei Arhiepiscopul Cezareei Capodociei.
    Mă închin în fața lor, îi cinstesc pe Sfinții Părinți și țin seama de ei, dar ei săvârșind opera lor nu au avut pretenția că dețin monopolul adevărului absolut, că au epuizat toate sensurile și înțelesurile Sfintei Scripturi, că li s-a revelat lor totul, lucrul acesta doar Dv. îl susțineți în numele lor.
    Sfânta Scriptură este ceva infinit, mii de ani dacă ar scrie Sfinți Părinți despre ea și tot nu ar putea să epuizeze toate sensurile și înțelesurile.
    Cartea Sfântă este ceva viu care se revelează mereu și mereu celor ce pătrund în ea cu inima curată și au dorința de a înțelege. Eu nu pot doar să repet ca un papagal spusele lor, nu sunt un robot, cu unele lucruri nu sunt întru totul de acord. Mă refer aici la lucruri mărunte de interpretare a textului biblic, eu nu atac dogmele credinței ortodoxe.
    Pritre altele era vorba de textul din Ap 20,1-3, căruia eu îi găsesc și alte sensuri, fără a nega cele spuse de către Sfinții Părinți. Din marele respect pe care îl port Sf. Ap. Ioan, cred că el nu s-a obosit degeaba să ne dea unele detalii, cred că scrierile sale au fost marginalizate de către Biserică, și din cauză că unele dintre ele deranjau.
    Ortodoxia este pentru mine ceva viu, eu o trăiesc, ortodoxia nu este pentru mine un fudamentalism și un talibanism religios. Eu nu mă pot mortifica doar reproducând spusele altora, țin seama de învățătura Sf. Părinți, dar vreau să fiu viu în cugetul și conștiința mea, chiar cu riscul de a mai greși uneori. Nu cred că Sf Părinți ne-au vrut niște mortăciuni cărora să le fie frică să aibă o idee proprie, niște roboți care să le repetăm în continuu spusele. Cu toate acestea, eu sunt pentru păstrarea credinței ortodoxe așa cum am primit-o de la Sf. Părinți și sunt împotriva ecumenismului.
    Și dacă tot veni vorba de exemplul Sf. Părinți să vedem cum se respectă el în Biserica de azi. Să ne referim doar la Sf. Ioan Gură de Aur și la Sf. Vasile cel Mare, a căror Liturghie săvârșim.
    Mai mustră cineva în Biserica de azi pe „împărații” zilei care săvârșesc tot felul de nedreptăți, mai luptă cineva pt „țarina văduvei”? Se vede clar că nu. Anul trecut s-au sărbătorit 1600 de ani de când Sf. Ioan Gură de Aur a trecut la Domnul. Nu s-a organizat nici o conferință, nimic, tăcere totală la nivel de Patriarhie și Mitropolie – o rușine.
    În încheiere pot să spun doar atât: pentru ceea ce am făcut și pentru ceea ce nu am făcut, pentru ceea ce am scris și pentru ceea ce nu am scris în apărarea numelui tot mai atacat în ziua de azi al Mântuitorului, pentru ceea ce voi mai scrie și pentru ceea ce nu voi mai putea scrie, să mă ierte Dumnezeu, și voi toți fraților creștini.

  18. Pentru Marinescu Vladimir-Cristian:

    Nu ati mentionat daca ati citit cartea recomandata; acolo ati fi gasit toate raspunsurile la problema care va framanta; eu am limbaj sarac si nu sunt induhovnicita pentru a ma pronunta (sunt inca novice si in cautarea de raspunsuri ce nu le dau de cap sau imi dau de gandit).

    In privinta Sf.Parinti nu este nici-un pacat sau greseala de a lua de BUNA cele spuse de ei, deoarece -inca din viata fiind- au dobandit darul Sf.Duh ce le-a pus in minte si pe limba sa talcuiasca bine si negresit despre mesajul corect al lui Dumnezeu din Scriptura, inclusiv din Apocalipsa. Spre exemplu – cantarea Axion Estin- i-a fost scrisa cu degetul pe piatra de catre Arhanghel unui monah simplu din munele AThos spre pomenire in toate Bisericile ortodoxe si asa se pomeneste de-atunci pana in zilele noastre.

    Se stie -doar- ca multi se duc cu Biblia in Iad pentru trufia de a interpreta lautareste, spre a-si justifica neajunsurile, caderile…fiindca Hristos este piatra de poticneala pentru cei netaiati imprejur la urechi si la inima – piatra de care, cine se va lovi se va zdrobi, calea de la urechi la inima este lunga.

    Recomanda – de altfel – tot Sf.Parinti ca, cine nu-si intemeiaza spusele pe scrierile Sf.Parinti sau din Sf.Scriptura indiferent cat de frumos si ‘bine’ ar vorbi sa nu-i ascultam.

    Iertati-ma! DAr prefer sa fiu o papagalita sau robot – cum vreti – si sa imi intemeiz vorbele pe scrierile lor iar nu dupa capul meu prost, obosit si lesne aplecat spre interpretari urechesti. Chiar si aici, pe forum daca am o nelamurire si tind s-o iau dupa mine, ma tin fratii sa nu cad si ma corijeaza. Mantuirea sta in mult sfat; cine urca spre cer fara dreapta socoteala trebuie sa fie tras in jos de picioare de catre frati spre a nu-si frange aripile si mintea.

  19. Pentru fratele MARINESCU VLADIMIR CRISTIAN!

    Frate Vladimir, ma bucur ca aveti in biblioteca personala lucrarea Sf. Andrei al cezareii Capadociei, intitulata “TALCUIRE LA APOCALIPS” (eu o am un exemplar in limba romana, publicat la Editura “Pelerinul Roman”, Editura Oradea 1991) si ca lecturati o lecturati.

    Dar ar fi bine SA STITI, ca in Ortodoxie, mai sunt si alte cateva “talcuiri” la Apocalipsa INTEGRALE ale acestei Carti ale Noului Testament, si anume: o talcuire la Apocalipsa a Sf. Papa IPOLIT AL ROMEI, apoi un “Comentariu la Apocalipsa” al Sf. AMBROZIE AL MILANULUI, apoi o talcuire recenta Apocalipsei a Episcopului AVERCHIE TAUSCHEV, iar o lucrare savarsita de un cleric si teolog roman este lucrarea “APOCALIPSA”, a Parintelui Dr. IOAN MIRCEA, publicata in limba romana la Editura “Harisma” in anul 1995, si cu un Cuvant Inainte de Parintele Profesor Galeriu! De buna seama ca in Ortodoxie, poate mai sunt si alte lucrari care talcuiesc aceasta “profetica” Carte a Apoclapisei si daca cunoasteti si aveti astfel de lucrari talcuitoare ale Sfintilor Parinti, atunci sa va folositi de ele.

    Acum, cu privire la cele pe care le-ati scris in postarile de mai sus despre: “legarea” si “dezlegarea” satanei, despre mia de ani, despre cele 3 fiare amintite de Cartea Apocalipsei, despre felul cum trebuie sa vedem si intelegem scrierile Sfintilor Parinti, si despre cum sa ne raportam la ele, vreau sa spun si eu ceva, poate ca va va folosi.

    Intr-un numar din ziarul duhovnicesc “IISUS BIRUITORUL”, in urma cu mai multi ani, Parintele Prof. Dr. VASILE MIHOC, a scris un articol tocmai despre “chestiunile” care fratiei tale iti erau neclare. Am citit acest articol, si imi pare rau ca acum nu am acest numar din acest ziar la indemana, dar o sa-ti reproduc “IN MARE” o parte din ideile lui.

    Si anume cu privire la “legare” satanei, la care face referire Cartea Apocalipsei in cap.20, vers.2, imi duc aminte ca Parintele Prof. V. Mihoc, scria, ca Domnul IISUS HRISTOS, prin JERTFA SA de pe Crucea Golgotei si PRIN INVIEREA SA din morti, dar si prin ADEVARUL EVANGHELIEI SALE, “L-A LEGAT” PE SATANA, cu PUTEREA SA!, dand aceasta putere de legare si Ucenicilor si Slujitorilor Sai (cf. LUCA, cap.10, vers.19)!

    In Apocalipsa, in cap.20, vers.3 ni se arata clar MOTIVUL pentru care cel rau este legat si anume…”ca sa nu mai AMAGEASCA (INSELE) neamurile”!
    Despre diavol Hristos INSUSI spune in Evanghelie ca este MINCINOS si TATAL MINCIUNII (cf.IOAN, cap.8, vers.44, iata o parte din acest verset : “…el de la inceput a fost ucigator de oameni SI NU A STAT INTRU ADEVAR, PENTRU CA NU ESTE ADEVAR intru el. Cand graieste minciuna, graieste dintru ale sale, caci este mincinos si tatal minciunii.”). Tot Sfanta Scriptura ne spune tot in Cartea Apocalipsei, in cap.12, vers.9 ca cel rau este…”balaurul cel mare, sarpele cel de demult, care se cheama diavol si satana, CEL CE INSEALA TOATA LUMEA…”.

    Acest “sarpe de demult” cu INSELACIUNEA si AMAGIREA, i-a pierdut pe Protoparintii nostrii Adam si Eva in rai (cf. FACERE, cap.3, vers.13), si tot cu MINCIUNILE CELE UCIGASE DE SUFLET (cum spune Sf. Ignatie Briancianinov, in cartea sa celebra “DESPRE INSELARE”), cauta ca sa-i piarda pe oameni, prin indemnarea lor la a savarsi PACATUL CEL MAI MARE CARE NU ARE IERTARE NICI IN VEACUL DE ACUM SI NICI IN CEL VIITOR, si care este HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT (cf. MATEI, cap.12, vers.31). Iar Duhul Sfant ESTE ADEVARUL, ne spune Sf. IOAN APOSTOLUL in 1 IOAN, cap.5, vers.6.

    Prin urmare lucrarea de capatai si “arma” cu care cel rau a imbolnavit lumea si cu care i-a pierdut pe multi oameni si inca continuua sa o faca ESTE INSELAREA, AMAGIREA, INDUCEREA LOR IN EROARE SI ARUNCAREA LOR IN EREZIE, care este un pacat de neiertat, asa cum am spus mai sus si anume HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT, DUHUL ADEVARULUI.

    Dar tot Sfanta Scriptura ne spune ca FIUL LUI DUMNEZEU, Domnul nostru IISUS HRISTOS, S-a aratat in lume, CA SA NIMICEASCA pe diavol si LUCRURILE DIAVOLULUI (cf.Evrei, cap.2, vers.14 si 1 Ioan, cap.3, vers.8).
    Prin urmare Domnul s-a aratat in lume ca sa il surpe pe tatal minciunii si pe cel care a inselat toata lumea, si de asemenea ca sa STRICE SI NIMICEASCA LUCRAREA LUI DE INSELARE SI AMAGIRE A OAMENILOR!

    Prin ADEVARUL pe care l-a adus in lume si CARE II ELIBEREAZA PE OAMENI (cf. IOAN, cap.8, vers.32), Hristos A LEGAT PUTEREA INSELACIUNII si a INSELATORULUI, ba mai mult, cum spune un Psalm al lui David Proorocul A PIERDUT pe cei fara de lege (cf. PASALMUL 53, vers.5).

    Si de asemenea prin PUTEREA HARULUI DIVIN pe care HRISTOS a adus-o in lume (cf. IOAN, cap.1, vers.17), HRISTOS A LEGAT PUTEREA MALEFICA A DIAVOLULUI asupra oamenilor (asupra crestinilor adevarati, diavolul pierzand puterea de a-i mai robi) SI A SLUGILOR LUI care erau vrajitorii (cf. FAPTELE APOSTOLILOR, cap.13, vers.11 si LUCA, cap.10, vers.19).

    Dar desi diavolul a fost “legat”, atat Sf. Scriptura, cat si Sfintii Parinti, ne spun ca VA FI DEZLEGAT!
    Iar unul din motivele pentru care v-a fi dezlegat, va acelasi cu importantantul motiv pentru care a fost legat si anume TOT AMAGIREA SI INSELAREA OAMENILOR si a Semintiilor pamantului!!

    Aceasta “dezlegare” a celui rau, a diavolului, DE LA SFARSITUL VEACURILOR, oamenii o vor “provoca” prin “LEPADAREA DE CREDINTA” de care aminteste Sf. Ap. Pavel, in Epistola a 2-a catre Tesaloniceni, in cap.2, vers.2 si 12.
    Si pentru ca se vor lepada de credinta IL VOR MANIA PE DUMNEZEU, incat EL insusi va porunci ca cel rau sa fie dezlegat. Acest lucru reiese clar din capitolul 2 al epistolei amintita mai devreme, unde ne spune Sf. Pavel, ca FIINDCA OAMENII NU AU PRIMIT IUBIREA ADEVARULUI, ci S-AU BUCURAT DE NEDREPTATE, nu diavolul, CI DUMNEZEU DIN CERURI LE VA TRIMITE O LUCRARE DE INSELACIUNE, pe care lucrare o vor primi…! (cf. versetele 10-12).

    In aceasta lucrare de inselaciune “trimisa” de Dumnezeu, diavolului I SE VA INGADUI sa-i INSELE IAR PE OAMENI (exact ca si cum un pastor care atunci cand isi ceheama oile mai neascultatoare si care mereu fug pe cocleauri, prima data le striga pe nume, apoi le canta din fluier, iar daca nici asa nu vor, apoi TRIMITE CAINELE CEL RAU CA SA LE MUSTE, caci poate se vor intoarce pana la urma… )

    Asadar “dezlegarea” va fi INGADUITA DE DOMNUL, cel rau neputand face nimic fara ingaduinta lui HRISTOS!

    Despre celelate chestiuni, o sa scriu separat!

    DOAMNE AJUTA!

  20. Pentru Magda.
    Văd că sunteți atotștiutoare, știți ce este în inima mea, modul în care interpretez eu textul biblic, și locul în care voi ajunge eu după moarte.
    Ați citit vreun studiu al meu ca să vă dați cu părerea?
    Cad în păcatul mândriei și al slavei deșarte dacă îi pomenesc aici pe cei care au citit studiile mele și spun ce părere au avut dânșii. Vă spun, însă, că nici unul nu a folosit cuvintele Dv., cu toate că ei erau mai îndreptățiți să mă tragă de urechi, pentru că marea majoritate erau preoți, iar unii erau și profesori universitari de teologie sau Ierarhi.
    Eu mă văd pe mine ca un preaumil și întotdeauna mă voi pleca în fața Sfinților Părinți.
    Îmi cer iertare Maicii Domnului pentru că am intrat în polemică cu o femeie.
    Dacă v-am supărat, sau v-am jignit cu ceva, vă rog să mă iertați.
    Domnul să vă aibă în paza Lui.

  21. Cu privire la…asa-zisa “o mie de ani”!

    Frate Vladimir, nici unde in Apocalipsa, NU SCRIE…”O MIE” de ani.

    In greaca veche, avem cuvantul “TA HILIA” care inseamna o perioada de mii de mii nesfarsite de ani!

    Perioada “miilor de ani” cat cel rau va fi legat simbolizeaza PUTEREA CRESTINSIMUULUI ADEVARAT CARE IL VA TINE LEGAT!

    Dar pentru ca asa cum am mai spus mai sus, oamenii NU VOR MAI IUBI ADEVARUL, si nu il vor mai pretui, ci vor iubi nedreptatea, ba mai mult, ne spune Sf. Scriptura ca va veni o vreme cand oamenii nici macar NU VOR MAI SUFERI INVATATURA SANATOASA A EVANGHELIEI, CI ISI VOR INDREPTA ATENTIA CATRE BASME si se vor apleca inspre INVATATURILE DRACILOR, DEPARTANDU-SE DE LA CREDINTA (cf. 1 TIMOTEI, cap.4, vers.1 si 2 TIMOTEI, cap.4, vers.4), ei bine pentru aceasta DOMNUL IL VA DEZLEGA pe satana pe marele si versatul si experimentatul inselator si amagitor de minti si suflete de pamanteni necredinciosi si pe duhurile sale inselatoare (cf. Apocalipsa, cap.16, vers.14)!

    Prin urmare “MIILE” (la plural) si nu “mia” (la singular), reprezinta PERIOADA in care cel rau VA FI LEGAT DE CATRE PUTEREA ADEVARULUI EVANGHELIEI si A HARULUI SFINTELOR TAINE ALE BISERICII ORTODOXE!

  22. Domnule Marinescu!

    Iertati-ma Dvs., chiar n-am avut intentia sa va jignesc ori sa ‘profetizez’ referitor la stiinta Dvs.de carte ori la viitorul Dvs.’de dupa moarte’. Am vrut doar sa evidentiez pericolul interpretarii unui atare subiect neascultand ceea ce cred/spun altii. V-am sesizat ca un tren accelerat ce nu stie/nu poate/nu vrea sa reduca viteza, nu opreste in gara, nu gareaza macar pentru a se odihni…atat de pornit mi s-a parut a fi.

    Fiti atent spre exemplu – la ceea ce va scrie Vela Gheorghe si nu va mai uitati in gura mea pacatoasa; el are rabdarea si sarguinta in a va face sa intelegeti, nu?

  23. Cu privire la “fiarele” de care aminteste Apocalipsa…!

    Sunt numai 3, si anume:

    – Prima fiara este “BALAURUL CEL MARE si ROSU, numit si SARPELE CEL VECHI” si care trage dupa el, cu coada sa O TREIME DIN STELELE CERULUI. Se aminteste despre el in Cartea Apocalipsei, cu deosebire in capitolele 12 si 13. Prin “stelele cerului” pe care acest balaur le tragea dupa el cu coada lui, intelegem pe “INGERII” pe care i-a atras de partea sa in Cer, inainte de a da batalia cu INGERII CEI BUNI condusi de Sf. Arhanghel MIHAIL, si de care batalie ne amintesc versetele 7-10. Este o legatura intre versetul al 4-lea din capitolul al 12-lea din Apocalipsa si versetul al 13-lea din capitolul al 14-lea al Cartii Proorocului ISAIA, unde ni se vorbeste despre AMBITIA SATANEI de a-si pune scaunul sau de domnie deasupra tuturor stelelor lui DUMNEZEU. prin “stelele” amintite de acest verset 13 din cap.14 al Cartii Proorocului ISAIA, iar trebuie sa ii intelegem pe INGERII din Ceruri!

    – A doua fiara este FIARA CARE SE RIDICA DIN MARE si care avea SAPTE CAPETE si ZECE COARNE. Ni se aminteste despre “debutul ei pe scen Apocalipsei” in cap.13, vers.1 din Apocalipsa. Sfintii Parinti spun ca “marea” din care aceasta fiara iese, este MAREA OCCIDENTULUI APOSTAZIAT, si aceasta fiara nu este altcineva decat INSUSI ANTICHRISTUL!! Aceasta fiara, avea o fiara “slujitoare”, un INAINTE MERGATOR, asa cum HRISTOS ADEVARATUL MESIA si ADEVARTUL DUMNEZEU INTRUPAT si MANTUITOR AL LUMII, l-a avut pe SF. IOAN BOTEZATORUL ca Inainte Mergator (cf. MARCU, cp.1, vers.2 si 3);

    – A treia fiara este FIARA CARE SE RIDICA DIN PAMANT, care are doua coarne asemenea milelului, dar care GRAIESTE CA UN BALAUR. Este mentionata prima data in Cartea Apocalipsei tot in cap.13. Sfintii Parinti (Sf. IOAN MAXIMOVICI si altii) ne spun ca aceasta fiara este PROOROCUL MINCIONOS si INAINTE MERGATORUL LUI ANTICHRIST!, care inseala lumea ca sa se inchine lui ANTICHRIST! Sf. IOAN MAXIMOVICI, ne spune ca va acest prooc Mincionos UN MAG si VRAJITOR care va face semne si minuni ca sa ii induplece pe oameni sa il primeasca pe Antichrist ca stapan al lumii!

    Asadar acestea sunt “fiarele” din Cartea Apocalipsei. Poate altadata vom spune mai multe despre ele, citand pasaje (sau scanand) din scrierile Sfintilor Parinti!

  24. Cu privire la felul cum sa privim si sa ne raportam la sfintele Scrieri ale sfintilor Parinti…!

    Fiindca SFINTII PARINTI, prin viata lor curata si in ASCULTARE DESAVARSITA FATA DE HRISTOS SI PORUNCILE SALE EVANGHELICE, pe care au trait-o, SI-AU CURATIT SUFLETELE PRIN ASCULATAREA DE ADEVAR (cf. 1 PETRU, cap.1, vers.22), si

    Pentru ca ceea ce au grait si scris ei cu MINTEA si INIMA LOR CURTITE DE PACAT SI PATIMI, nu au grait din starea firii celei vechi si cazute, ci numai din STAREA LUMINATA A FIRII CELEI NOI, celei care a fost LUMINATA DE HARUL BOTEZULUI si DE HARUL si PUTEREA CELORLALTE SFINTE TAINE,

    Si fiindca tot ceea ce au scris ei ca OAMENI ADEVARATI si SFINTI AI LUI DUMNEZEU, au grait purtati fiind de DUHUL SFANT (cf. 2 PETRU, cap.1, vers.21),

    Si pentru ca toata viata lor AU AVUT GANDUL LUI HRISTOS IN EI (cf. 1 CORINTENI, cap.2, vers.16), si IMPUTERNICIREA APOSTOLICA (cei mai multi fiind clerici, si extrem de putini numai mireni si teologi) de A PREDICA, dublati fiind ei de HARUL ADEVARULUI care a venit in ei PRIN TAINA PREOTIEI,

    Asadar, pentru toate aceste motive, Sfintii Parinti si Scrierile lor, MERITA in orice moment INTAIETATE si PRIORITATE in viata nostra si in acele situatii cand noi trebuie sa exprimam un punct de vedere asupra unor chestiuni ale Invataturii Bisericii!

    Sfintii Parinti nu au inventat Adevarul Crestinismului, nu ci acest adevar NE-A FOST ADUS DIN CER de catre ISUSI HRISTOS, in chiar PERSOANA LUI, si prin PROPOVADUIREA GURII LUI, ci ei doar AU TRANSNMIS MAI DEPARTE NESCHIMBAT SI NEALTERAT ACEST ADEVAR!

    De aceea spunea cineva ca ADEVARUL CRESTINISMULUI ADEVARAT nu mai sufera “APGRADEURI” caci este desavarsit, ci el trebuie numai MEREU RECAPITULAT si REAMINTIT tuturor generatilor de oameni care sunt si vor fi si ele chemate la mantuire si la a MOSTENI IMPARATIA CERURILOR!

    Or, Sfintii Parinti SUNT PROFESORII care au PREDAT MEREU ACELASI ADEVAR, dupa “PROGRAMA” STABILITA DE HRISTOS atunci cand EL a venit pe lume in carne si oase de pamantean!

    De asta TREBUIE SA-I PRETUIM si PREFERAM, in orice situatie si dicutie caci sunt…NORMATIVI!

    Doamne ajuta!

  25. Iar cu privire la cele “70” de saptamani de ani, despre care aminteste Cartea Sf. Prooc Daniel, nu am ceva anume a spune…

    Doar ca stiu ca de curand la LIBRARIA SOPHIA din Bucuresti a aparut o lucrare a unui Sfant Parinte (nu mai retin care…) tocmai despre TALCUIREA CARTII PROOROCULUI DANIEL!

    Ar fi bine frate VLADIMIR sa o comandati (daca nu cumva tirajul va fi deja epuizat) si sa o cititi si “cercetati” in liniste si pe indelete.

    Va doresc numai bine, si as dori sa intelegeti ca cei care scriem pe acest forum avem o mica “trasatura” de caracter, si anume suntem “molipsiti” de modelul Sfintilor Parinti pe care noi ii iubi si cinstim, de a fi si noi ca si ei adica…”mici apologeti”!

    Nu suntem “mari” apoplogeti, cu doctorate in teologie sau filosofie sau limbi clasice sau filologie biblica, ci niste, asa cu ati spus fratia despre dvs.,…”umili” CISNTITORI AI CELOR CARE NE-AU ADUS LA HRISTOS SI LA CUNOSTEREA PERSOANEI LUI SI A BISERICII LUI – SFINTII SI IUBITII NOSTRI PARINTI!

    Doamne Ajuta!

  26. Mulțumesc domnului Vela Gheorghe pentru spusele frumoase, adevărate și de folos. Mă bucur că vorbele cele păcătoase rostite de mine au avut darul să însuflețească discuția.
    Sfinția sa Părintele prof. Ioan Ică senior a avut amabilitatea să-mi trimită o carte apărută în anul 2000 la editura Univ. Lucian Blaga din Sibiu, anume „Cartea profetului Daniel” de Pr.lect. dr. Aurel Pavel.
    Această carte are o bibliografie uriașă ce probabil conține toate scierile Sf. Părinți în domeniul respectiv.
    Privitor la profeția celor 70 de săptămâni se acreditează doar varianta de interpretare mesianică a profeției, adică cea care ia în calcul doar Prima Venire a Mântuitorului.
    Aici apare o mare problemă, pentru că Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ne dezvăluie o cu totul altă perspectivă aspra profeției – cea eshatologică.
    Însuși Iisus Hristos plasează profeția lui Daniel a celor 70 de săptămâni în perspectivă eshatologică, textul biblic este clar și fără echivoc.
    „Care este semnul venirii Tale și al sfârșitului veacului?” (Mt. 24,3), este întrebat Iisus de către ucenici pe Muntele Măslinilor.
    Răspunde Domnul Iisus Hristos:„Când veți vedea ceea ce s-a spus prin profetul Daniel, URÂCIUNEA PUTIIRII stând în locul sfânt” (Mt.24,15)
    Rezultă de aici, clar ca lumina zilei, că profeția lui Daniel se referă și la a Doua Venire a Mântuitorului. Au mai fost și alții înainte, mult mai vrednici ca mine, care au susținut interpretarea eshatologică a profeției, dar ei au fost în minoritate. Precizez că Biserica nu a socotit această poziție ca fiind eretică.
    Vă rog să faceți abstracție de persoana mea mult prea nevrednică și să vedeți că problema există, că interpretarea ce se dă actualmente profeției celor 70 de săptămâni este împotriva ADEVĂRULUI, împotriva spuselor lui Iisus Hristos. Și acesta nu este un păcat împotriva Duhului Sfânt?
    Am pus această problemă în fața unora ce consider că sunt mult mai luminați ca mine pentru că au primt Harul Duhului atunci când au fost unși spre a noastră păstorire.
    Am pus această problemă în fața Comisiei pe probleme teologice a Sfântului Sinod, documentația mea fiind înregistrată la Cancelaria Sf. Sinod cu nr.4984 din data de 04-12-2006.
    Nu am primit decât indiferență, nepăsare și binecunoscuta desconsiderare ce-i este acordată din belșug muritorului de rând.
    Voi pleca din lumea aceasta cu conștiința curată pentru că am făcut ceea ce trebuia. Dacă cele spuse de mine sunt adevărate și ei nu le-au luat în considerație, atunci ei vor da socoteală în fața Stăpânului.

  27. Vă rog să mă iertați că din grabă nu am corectat suficient textul de mai sus, și din viteză la tastatura calculatorului am mai sărit câte o literă, probabil că în curând o să-mi trebuiască și niște ochelari.

  28. Hmm foarte bine scris 😀 nici o problema de literele lipsa este foarte bn:) dar intrebare:Daca vine sfarsitul lumii de ce se mai inventeaza tehnologia? de ce oameni mai fac copii? ma numesc Narcisa am dor 16 ani si ma intereseaza aceste lucruri daca se poate sa imi datzi raspunsul va rog:)

  29. Draga N@rcisa,
    Orice inceput are un sfarsit… daca mergem mai departe cu intrebarea ta, am putea spune: De ce mai traim, daca tot vom muri odata si-odata?
    Stii de ce? Pentru ca viata este un dar de la Dumnezeu de care e bine (pentru noi!) sa ne bucuram.

    Si eu m-am intrebat daca mai are sens sa imi fac o familie in vremurile astea, dar cred ca asta e o ispita!
    In primul rand, e posibil ca sfarsitul vietii noastre sa se intample inainte de sfarsitul lumii. In al doilea rand noi, ca si crestini, traim cu gandul la viata viitoare oricum, sfarsitul lumii ar trebui sa insemne o intrerupere a acestei vieti, dar nu pierderea celei vesnice! Si pentru a o castiga pe cea vesnica, suntem datori sa traim AICI dupa voia lui Dumnezeu. Nu sa refuzam viata de aici asteptand… inevitabilul, ci sa lucram la mantuirea noastra prin tot ceea ce facem-serviciu, familie, alte activitati.

    Omul cauta, in general, sa traiasca mai bine. Toata tehnologia, inventiile, intregul progres din diversele domenii au ca scop imbunatatirea vietii omulul. Dar stii ce mi se pare foarte important? Sa nu cadem in capcana de a cauta sa facem AICI o lume ideala, pentru ca nu e posibil! Grija noastra sa fie imbunatatirea vietii duhovnicesti, nu neaparat a celei materiale, pentru ca acest lucru ne va ajuta sa ne simtim Acasa in Imparatia Cerurilor… Altfel, vom cauta si Acolo ce am cautat aici, pe pamant…

    Doamne, ajuta!

  30. “Toata tehnologia, inventiile, intregul progres din diversele domenii au ca scop imbunatatirea vietii omulul”.

    Hmmm… Eu cred ca suntem putini naivi. Dar ma rog… 🙂

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate