Surpriza maxima: IPS TEOFAN – Mitropolitul Moldovei! (UPDATE)

5-03-2008 Sublinieri

CLAUDIU TARZIU: IPS Teofan se muta la Iasi

Cuvantul foarte frumos si duhovnicesc al IPS TEOFAN dupa alegere (video)

dsc00971.jpg

http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-03-05&id=4217:

IPS Teofan, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, este noul Mitropolit al Moldovei. IPS Teofan a obtinut 32 de voturi, iar PS Casian a obtinut 13 voturi.

Pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei au candidat Preasfintitul Ioan al Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Casian al Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Teofan, mitropolit al Olteniei, si Preasfintitul Calinic Botoseneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. In urma primului tur de scrutin, IPS Teofan a primit 20 de voturi, PS Casian – 16, PS Ioan – 7, iar PS Calinic 2 voturi. Pentru ca, in primul tur de scrutin, niciunul din cei patru candidati nu a obtinut jumatate plus unu din voturile membrilor Sfantului Sinod al BOR, a fost organizat al doilea tur, in care au candidat doar IPS Teofan si PS Casian.

Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, este un ierarh la care s-au gandit multi din Biserica Ortodoxa Romana ca la un viitor Patriarh. Mitropolitul Teofan este, ca si fostul Patriarh Teoctist, calugar autentic. Doua dintre surorile sale dupa trup sunt, de asemenea, inchinoviate in manastiri fiind calugarite. Mitropolitul Teofan a urmat un stralucit institut de invatamant superior ortodox – Sfantul Serghie din Paris, in 1989 a fost hirotonit Episcop-vicar-patriarhal de catre Patriarhul Teoctist. Nascut in 1959, Mitropolitul Teofan este un om cu reala traire duhovniceasca.

Anul trecut, ZIUA scria ca Patriarhul Teoctist pregatea o schimbare spectaculoasa in organizarea Bisericii: impartirea atributiilor sale. Prea Fericitul dorea sa pastreze din toate prerogativele sale pe cele de Patriarh si Arhiepiscop al Bucurestilor si sa confere pozitia de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei preferatului sau, Teofan. Alegerea urma sa se faca in Sfantul Sinod, ca si numirea Vicarilor Patriarhali, evitandu-se astfel ingerinta Adunarii Nationale Bisericesti, plina de mireni. Numirea lui Teofan la Bucuresti drept Mitropolit al Munteniei si Dobrogei l-ar fi transformat pe acesta in prim favorit pentru preluarea pozitiei de Patriarh al Romaniei, in defavoarea lui Daniel, pe atunci, Mitropolit al Moldovei.


Categorii

Anunturi, Biserica la ceas de cumpana

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

55 Commentarii la “Surpriza maxima: IPS TEOFAN – Mitropolitul Moldovei! (UPDATE)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. ca sa vezi!
    ce inseamna sa astepti frumos sa se intample lucrurile si sa ai nadejde in El!

  2. Foarte interesant… un apropiat de-al IPS Bartolomeu…

  3. Slava lui Dumnezeu !

  4. Da, asta e interpretarea frumoasa a vestii 🙂 Cu riscul de a te supara, axxa, inca nu indraznim sa ne bucuram deplin, mai asteptam si alte vesti. Ne temem ca problema stavropighiilor (departe de a fi una “tehnica”) este o miza mai importanta decat chiar Mitropolitul Moldovei, pentru ca poate insemna controlul cvasitotal al PF-ului si “parghia” de interventie in manastirile incomode din orice eparhie. De aceea ne temem inca sa nu fie aceasta surpriza absoluta rezultatul unui compromis mai pagubitor. Dar si noi nadajduim ca multor ierarhi sa le fi dat Domnul mintea cea de pe urma si macar de dragul salvarii unitatii Bisericii sa fi facut aceasta alegere… Diferenta insasi este uimitor de zdrobitoare…

  5. frumoasa si neasteptata SURPRIZA!

    Dar oare cine ii va lua locul ca MITROPOLIT AL OLTENIEI, IPS Teofan??

  6. admin, nu exista niciun risc sa ma supar.
    Am sentimentul ca IPS Anania nu e strain de se s-a intamplat, dar mie mi-a placut deznodamantul.
    Cat priveste cealalta chestiune in discutie, am sentimentul (femeile, cu intuitia asta!) ca se vor readuce toate pe fagas bun. Ma gandesc ca tam-tam-ul facut de IPS si de presa a fost cam mare, adica problemele se puteau rezolva pasnic, dar ferm. A fost creat un mic antrenament de lupta, a fost scos arsenalul spre a fi vazut de “partea adversa”. Strategie.
    Toti (sau multi, ma rog) au spus ca nu are importanta daca se fac precizari in Regulament, ca Statutul conteaza!
    Da, statutul conteaza in crearea normei cadru, dar regulamenul vine in aplicarea acesteia, iar daca in regulament se specifica conditiile in care se pot face in continuare stavropighii (statutul fiind foarte lax, iar regulamenul neadaugand alte norme cadru), atunci e OK.
    Nu cred sa fie vreun compromis in Sinod relativ la litera “S”. Daca tot s-a facut atata valva, e posibil sa se modifice Statutul. Ceea ce mi se pare foarte corect avand in vedere modul in care PF Daneil a inserat litera cu pricina. Doar din acest punct de vedere.

  7. urmeaza acum noi framantari si noi scenarii 🙂 (mitropolia olteniei…)

  8. axxa,

    am vazut ca ai batut un apropos subtil la campania noastra. Imi pare ca nu ai inteles scopul ei: am spus de la bun inceput ca noi, cei ce impartasim griji asemanatoare, vrem sa ne strangem sub aceeasi umbrela. Mesajul pe care vrem sa-l transmitem este ca “Suntem prezenti” si ca nu ne este indifernta soarta Bisericii, din care si noi facem parte. “Curatenia” in Biserica este departe de a fi rezolvata, chiar daca mutarea IPS Teofan este una de bun augur pentru noi, moldovenii, zic eu…

    Iar problema stavropighiilor ramane actuala si asteptam sa vedem si pe viitor tonul pe care Patriarhia intelege sa raspunda framantarilor noastre. Nu cred ca prin mutarea IPF Teofan, lucrurile vor reveni, brusc, la normal… Cu o floare nu se face primavara.

    In ce priveste tam-tam-ul de care zici, iti amintesc faptul ca IPS Bartolomeu a primit un raspuns din partea Patriarhiei tocmai la presiunea mass-mediei, iar acel raspuns a fost unul mai mult la deruta, de ochii lumii, dupa cum am putut observa cu totii. Si vreau sa spun ca daca nu erau oamenii din Petru Voda care sa protesteze la schimbarea Parintelui Iustin din staretie, sau cu alte cuvinte daca nu-si aratau solidaritatea fata de Prea Cuviosia Sa, acum P. Iustin probabil ar fi fost “exilat” intr-un loc linistit, in varf de munte, de unde n-ar mai fi putut face “tulburare”.

    Nu cred ca daca bagam capul in nisip sau ne facem ca nu vedem unele lucruri, ele se vor rezolva de la sine.

    Asteptam si pe viitor sa vedem “mutarile” Patriarhiei. Eu unul ma declar… sceptik.

    Doamne-ajuta!

  9. cat priveste noile framantari nu cred ca mai e timp de facut scenarii intrucat alegerea pentru Mitropolia Olteniei, din cate am inteles, se va afce tot acuma. Sau n-am inteles eu bine? Cine ma poate lamuri?

  10. MULTUMIM LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE! SUNTEM SURPRINSI SI FERICITI…
    SA NE TRAIASACA INTRU MULTI ANI !GLORIA MUNDI!

  11. Nu, nu se face tot acum alegerea pentru Oltenia.

    Gloria Mundi?!?! Banuiesc ca ati vrut totusi sa spuneti altceva… Asta insemna slava lumii (cu sensul de slava desarta a lumii).

  12. ba nu-i deloc entuziasm, este o raceala “sobra” in relatarea evenimetelor acestea importante ale alegerilor scaunelor arhieresti vacante.

    Oarecum “se echilibreaza” situatia si RAPORTUL de forte si tendinte in B.O.R, cu alegerea surprinzatoare a IPS TEOFAN pe sacunul arhieresc AL DOILEA din Biserica noastra.

    Si credem ca alegerea sa va fi de bun augur, iar mirenii, teologii si chiar CLERICII care sustin “curentul” TRADITIONALIST al B.O.R., vor indrazni sa lupte (sa ridice capetele lor) si mai fatis impotriva neotendintelor “neortodoxe” (sau tot mai putin ortodoxe) pe care incep sa le “promoveze” sustinatorii si reprezentantii curentului MODERNIST din Biserica noastra.

    II dorim IPS TEOFAN, ca Dumnezeu si MARELE ARHIEREU-HRISTOS sa-i randuiasca lui PASTORIRE DUHOVNICEASCA RODNICA in acea parte de tara romaneasca numita in popor CREDINTA (caci asa este numita MOLDOVA in popor ca fiind “CREDINTA”) si sa-l tina SANATOS, INDELUNGAT IN ZILE, DREPT INVATAND CUVANTUL ADEVARULUI!! AMIN!

  13. Lasati fratilor ca e foarte bine asa.Vedeti cum intreapta Dumnezeu lucrurile?Eu stiu ca Domnul nu ii lasa de izbeliste pe alesii Lui.Amin.

  14. sceptik, de parte de mine de a nu crede in campania voastra, la care ma alatur cu inima, nu si cu actiunea (din varii motive, unele subiective. De pilda, nu sunt asa un om de actiune decat in situatii limita, cand nu mai am iesire. Si atunci actionez drastic).
    Repet (poate intelegi ce vreau sa spun prin “repet”) va urez succes.

    O doza de sceptimism e buna la fiecare “casa”.
    Eu nu am zis ca alegerea IPS Teofan va aduce primavara. Nici nu cred!
    Am vrut sa spun doar ca niciodata nu stii de unde se trag sforile. In mod neasteptat, acum “sforarii” cei mai priceputi au fost “ardelenii”. Nu vreau sa vb cu pacat, poate nu e asa. Asa cred insa acum. Oricum, nu ma deranjeaza. Ba, cum am zis, mi-a placut deznodamantul. De altfel, pentru IPS Teofan, ca si pentru oricine ar fi fost ales, ma doare sufletul un pic, intuind unde se duce, in ce…”increngaturi”. Mitropolia Moldovei este una … grea (sa zicem).Dar, poate am eu prejudecati si poate ca IPS Teofan va face curatenie, cum ziceti voi in Campanie.

    In privinta tam-tam-ului, nu il condamn, pentru ca nu a fost in afara limitelor decentei. Dar nu il agreez acum. “Acum” adica inainte de a se fi adunat sinodul, de a se fi comunicat sinodului in mod intern, etc. E doar o diferenta de optica asupra modului de abordare si solutionare a respectivei chestiuni.

    Singurul lucru de care ma tem in Campania voastra este ca, la un moment dat (prea curand, inainte de momentul cu adevarat potrivit, de criza) sa nu partizanati cu tabara Anania (sau alta) in chestiunile pe care aceasta le considera “de solutionat” in favoare ei.
    Raman la sentimentul ca, sub orice manifestare externa a sinodalilor, exista un interes mai putin nobil decat mantuirea credinciosilor si buna-starea Bisericii. Iarasi zic, poate vb cu pacat.

  15. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii! AMIN!

  16. La un moment dat am inteles si eu ca tot acum se alege si mitropolitul olteniei. Nu m-am lamurit inca. Dar nu cred.

  17. Iubitii mei frati si surori in Hristos:
    Vad ca ati transformat Razboiul Nevazut cu patimile personale, intr-un palpitant show electoral politico-clerical!
    Credeti ca asa se va face curatenie in Biserica? Inlocuindu-i pe “cei murdari” (ai altora, nu ai nostri) cu “cei curati” (ai nostri)? Credeti ca ierarhii “modernisti-ecumenisti” sunt de vina ptr neregulile si compromisurile din Biserica? Credeti ca “traditionalistii” vor face curatenie? Ce inseamna curatenie? Nu cumva inseamna curatenie interioara, in primul rand? Daca nu se umbla la mentalitatile lumesti ale ortodoxului roman (cleric sau mirean), ce folos de schimbare? Cei “curati”, care le iau locul “murdarilor” cum vor impiedica ecumenismul? Vor face o trezire spirituala in masa a poporului, bazata pe Scripturi si pe Sf.Parinti, in asa fel incat nici o furtuna sa nu ne mai dezradacineze? Vor renunta la spagi ptr: hirotonie, repartizari de parohii “grase”, avansari in ierarhia clericala, etc? Vor renunta la amestecul in politica si afaceri? Vor refuza cu scarba sa fie glorificati? Isi vor pune jeep-urile si mertzanele in slujba Domnului, vizitand locuri “uitate de Dumnezeu” din eparhiile lor, mangaind, vindecand, hranind si aducand o raza de soare in intunericul amaratilor veacului acestuia? Vor lua atitudine ferma impotriva ereziilor contemporane gen: “Codul lui Da Vinci”, “Evanghelia dupa Iuda”, “Mormantul pierdut al lui Iisus”, etc., ca doar, slava Domnului, au doctorate peste doctorate, vorbesc limbi straine vechi sau noi + har de la Dumnezeu? Vor avea curaj ca sa apara la postul national de televiziune si sa atraga atentia care este voia lui Dumnezeu in cazul compromisurilor cu U.E. si chiar sa dea anatema pe guvernantii care ne ingenuncheaza spiritual inaintea Europei ateizate si ateizante? Vor predica in fiecare duminica in alta biserica, in mod clar si usor de inteles, Cuvantul lui Dumnezeu, oilor pe care le pastoresc, refuzand atingerile sfioase si tematoare ale oamenilor, dar avand dupa Sf.Liturghie dialog cu ei: cald, apropiat, intelegator, liber si deschis? Vor indemna personal la citirea Bibliei, Filocaliei si a Vietilor Sfintilor, la transpunerea in viata de zi cu zi a invataturilor dumnezeiesti de acolo, sau totul va fi doar o teorie frumoasa, practica revenindu-le sf.sihastri din munti? Sau totul se va rezuma, ca si pana acum, la slujba ptr morti de sambata si slujba ptr vii de duminica? La biserici si manastiri pline doar de Paste si Craciun? La cozi interminabile la luat Aghiazma Mare si la sarutat Sf.Moaste, cozi unde daca nu esti tare poti fi calcat in picioare si ucis de ravna sfanta de “a apuca” a multimii? Cand va fi invatat acest popor ca Dumnezeu este Iubire? Cand vom intelege ca trebuie sa avem cu El o relatie? Cand ritualul sacru al Sf.Biserici va inceta sa fie un spectacol fastuos de sunet si lumina, si va deveni inteles mintii si hranitor sufletului credinciosului de rand? Intrebati omul de pe strada ce a inteles din Sf.Evanghelie pe care de-abia a auzit-o explicata (daca se mai explica, asa cum se explica…)? Mai nimic! Iar despre Apostolul zilei? Nici macar atat! Aceasta este Catedrala Mantuirii Neamului: credinta acestui popor nefericit, credinta care zace ruinata si asteapta sa fie refacuta din temelii! NU VETI BAGA POPORUL ROMAN PE USILE UNEI CATEDRALE PACATOS SI IL VETI SCOATE MANTUIT! NU VETI CURATA BISERICA DOAR ELIMINAND LA MODUL FIZIC IERARHIA “MURDARA”, UMBLATI LA INIMA ACESTUI NEAM CU SABIA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU, FOLOSITA CA BISTURIU, NU CA PUMNAL!
    Dumnezeu sa ne ajute ca sa scoatem barna din ochiul personal, si APOI vom vedea clar sa scoatem paiul din ochiul aproapelui!

  18. Frate, ai o intelegere originala a cuvantului “vezi-ti de barna din ochiul tau”. Dupa ce stergi pe jos cu toti arhiereii, fie ei traditionalisti, fie ei ecumenisti, dupa ce iti declari scarba fata de poporul prost si simplu, dupa ce ne iei la ferec ca nu corespundem gandurilor tale despre razboiul nevazut, nu crezi ca e cam absurd sa faci apel la barna din ochiul nostru? Sau se aplica, sa inteleg, Evanghelia doar noua, nu si tie? Sa nu fie asta! Noi nu iti dorim asta, drag frate, adica sa fi in afara Evangheliei, ci te asteptam cu drag si te rugam sa nu mai judeci pe cei care judeca, ci sa intelegi de la sine-ti daca este adevar sau nu…

  19. Totusi alegerea IPS Teofan ca mitropolit al Moldovei nu a fost se pare atat de surprinzatoare, sau oricum nu pentru toti. Pentru ca altfel cum se explica faptul ca un anume parinte retras undeva in munti, din ale carui cuvinte ati postat si aici pe site, spunea inca la 6 august 2007 la putin timp dupa inmormantarea PF Teoctist ca noul patriarh va fi ales Daniel, mitropolitul de atunci al Moldovei, iar IPS Teofan va fi urmatorul mitropolit al Moldovei? Acelasi parinte ale carui cuvinte nu le-am luat atunci decat ca pe niste pareri personale spunea si ca PS Viceziu Ploiesteanul va fi noul mitropolit al Olteniei, postura din care va deveni apoi patriarh.
    Ma simt un Toma… pana aseara in toata aceasta vreme am gandit ca parintele s-a inselat. Acum, inca, imi vine greu sa cred ce s-a intamplat (spre deosebire de Moldova care se bucura, Oltenia plange plecarea IPS-ului Teofan). Imi este greu sa cred chiar si celelalte spuse ale parintelui despre viitorul mitropolit al Olteniei, dar astept sa vad, cu teama, daca ceea ce se va intampla de acum ii va da dreptate.
    Intrebare care mi-o pun este daca ceea ce spunea atunci parintele este ceva ce se stia in structurile de conducere ale biserici sau sunt profetii ale parintelui? oricum ar fi parintele pana acum a avut dreptate si as zice ca e groaznic daca nu s-a inselat in celelalte privinte.
    Oricum cred ca alegerea IPS Teofan nu este atat de surpinzatoare decat pentru noi, astia mai mici si pentru cei care n-am crezut cuvintele parintelui pentru ca nimic “real” nu ne da voie sa le cred.
    In zona Olteniei cuvintele parintelui au umblat printre credinciosi inca de atunci insa cred ca la fel de putin crezute.

  20. Banuim ca e vorba de parintele Adrian Fageteanu. Nu stim respectivele profetii (cu sau fara ghilimele), nu am auzit decat una referitoare la Patriarh. Si preferam sa ne pastram si noi niste retineri. Nadajduim foarte tare sa se insele ref. la PS Vincentiu (acesta e numele corect)… Ar fi foarte rau. E drept, in Oltenia nu e exclus sa ajunga… adica exact unde l-a exilat chiar el pe parintele Adrian…

  21. “Mai avea putin si evenimentul intra la “Stiri pe scurt”, fapte diverse…:-)”

    :)) sunt mai interesante comentariile…

  22. @ Eugen Serea:

    “Credeti ca asa se va face curatenie in Biserica? Inlocuindu-i pe “cei murdari” (ai altora, nu ai nostri) cu “cei curati” (ai nostri)? Credeti ca ierarhii “modernisti-ecumenisti” sunt de vina ptr neregulile si compromisurile din Biserica? Credeti ca “traditionalistii” vor face curatenie? Ce inseamna curatenie? Nu cumva inseamna curatenie interioara, in primul rand?”

    Da, da, da, da 🙂
    N-o sa fie raiul pe pamant, fireste, dar mai bine poate sa fie. Tocmai incepand cu curatenia interioara, adica cu grija pentru viata duhovniceasca.

    Resping cu fermitate insinuarile ca miza “taberei traditionaliste” ar fi puterea. E dreptul fiecaruia insa sa creada ce doreste si sa fie de partea cui doreste, a lui Hristos sau “echidistantei” intre bine si rau. Noi alegem binele… si asta inseamna oamenii lui Dumnezeu, despre care alti oameni ai lui Dumnezeu, mai imbunatatiti (duhovnicii nostri batrani si de incredere)dau marturia cea buna. Nu ne luam dupa aparente, nu judecam nici lumeste, nici politiceste.

    Despre cum si pentru ce am folosit “sabia cuvantului lui Dumnezeu” pe acest site… sa ne uitam cu atentie si sa vedem daca ajutam cu ceva sau nu la formarea duhovniceasca a crestinilor care citesc pe internet sau nu. Pana una-alta, am impresia ca nu va dati seama ca tocmai fratiei-voastre vrajmasul v-a strecurat in palma, fara sa bagati de seama, pumnalul de care vorbiti – in loc de sabie… Ca sa se mai intampla uneori cand ravna cea buna este “furata” de cel-viclean… Dar este pocainta pentru toti. Domnul sa ne miluiasca!

  23. @ Gh. Vela:

    ba nu-i deloc entuziasm, este o raceala “sobra” in relatarea evenimetelor acestea importante ale alegerilor scaunelor arhieresti vacante.

    Era o ironie, frate 🙂 Sunt bosumflati rau de tot, nu sobri… Totusi azi au si niste articole excelente (fara ironie) in Lumina, cele referitoare la orele de religie. Nu conteaza ca unul e scris de un “adversar” direct al nostru, daca e bun, e bun, ce-i al lui, e al lui si recunoastem si ne folosim: http://www.ziarullumina.ro/articol.php?wid=0&actual=1&editia=486&fsize=0&duminica=0&test=test&editia=486&article=7029&title=Discu%C5%A3ie%20din%20cealalt%C4%83%20lume

    Dar sa deschizi ziarul (cu titluri mari si poze pe toata pagina) cu un articol slugarnic despre… Bruxelles, cand se intampla un asemenea eveniment… asta intrece penibilul si trece in zona… aceea a “incalificabilului”: http://www.ziarullumina.ro/images/Lumina_mare.jpg

  24. Si un comentariu al p. Filotheu (fost la Petru-Voda, actualmente in Tara Sfanta), absolut socant prin unele informatii pe care le ofera:
    http://groups.google.com/group/ortodoxia/browse_thread/thread/6e0bb6279e181f51?hl=en

  25. “Si preferam sa ne pastram si noi niste retineri. Nadajduim foarte tare sa se insele ref. la PS Vincentiu (acesta e numele corect)… Ar fi foarte rau. E drept, in Oltenia nu e exclus sa ajunga…”
    De ce ar fi grav daca ar ajunge?

  26. Hmmm…am citit comentariul P.Filotheu: daca e asa cum scrie acolo -otravire, siluire spre a bea otrava- e mai mult decat infricosator si de neacceptat! Nu credeam ca, dupa ’90 sa mai existe asa-ceva. Am auzit tot felul de ‘traznai’ inainte de ’89 si mi-am fortat mintea sa le ingrop undeva…sa nu le mai retin datorita grozaviei relatarilor ce te facea sa ti se increteasca carnea pe tine; si nu mi-a spus-o oricine: martori, oameni implicati mai mult sau mai putin direct- ma ref.la manastirile din Moldova- aproape n-am crezut (pe-atunci) ceea ce mi se relata.

  27. Fratilor!

    Eu m-am folosit de judecata lui Eugen Serea. Nu-l cunosc si nu mi-as fi dorit sa-mi regasesc si eu cateva ganduri de acolo. Ei insumi am reprosat, constructiv si frumos, catorva preoti si unui protoiereu starea de lucruri actuala, punctual, referitor la tarina lor si la mine, nu la modul general. Mai multe feedback-uri personale si directe catre preoti i-ar ajuta si pe ei sa coboare cu mintea mai mult catre noi, dar coborari de gen politic, apocaliptic sau barfitor ci “doar” asa, un cuvant mic si tare de invatatura, o mangaiere sincera (aceea se simte, intr-adevar) cu un cuvant dumnezeiesc implinit si cu o fapta minuscula, acolo, dar pentru care trebuie mult de lucrat cu sine ca sa aiba putere. Partea cea mai grava a problemei este lipsa de contact sau de comunicare veritabila, si cum sa fie posibila atat timp cat multi rateaza adevarul in viata lor zilnica. Cum eu, de exemplu, nu prea stiu sa ma exprim, intr-o discutie cu un preot as fi foarte folosit sa imi vina in intampinare cu dragoste si interes. Sa fim seriosi, lucrurile astea nu mi s-au intamplat prea des, decat daca am tras de unul sau de altul. Deseori ajung sa-mi fie jena sa mai deschid subiecte cu framantari personale. Si atunci, unde e menirea celui care il apropie pe Hristos de oameni? Cum pescuiesc preotii pe oameni, ca eu unul nu ma simt foarte pescuit; ba chiar alerg dupa pescar, doar doar m-o prinde sa ma traga spre Rai. Pai asa? Nu va bosumflati dragi frati, dar n-are rost sa aparam ceva ce nu este sau este in scadere. Teologi or sa mai iasa, cel putin anul asta o sa fie o generatie mare. Recunosc ca e greu de luptat acum cu desfranarea lumii, dar cine ii pune sa se preoteasca daca nu au mila pentru oamenii sugrumati de pacate si nevoi???! Nu ar trebui sa avem intelegere fata de adoptarea neadevarului, picatura cu picatura, tot mai mult, in viata pastorilor nostri. Cred ca avem dreptul sa cerem socoteala celor carora ne incredintam sufleteste. Sau nu? Fizica propagarii undelor se aplica si in credinta, asta insemnand ca pentru a-i invata si pe ceilalti faptele iubite in Cer, in locsorul nostru sa facem curat si cu preotul nostru sa ne luptam (ca asa am ajuns!) sa ne duca la mantuire! Avand in vedere ca am scris cuvinte lipsite de dragoste, inseamna ca nu am spus adevarul. Tot ma chinui in lenea mea, poate il voi gasi candva si in mine. Imi pare rau. Sa ma iertati.

    Slava lui Dumnezeu pentru Teofan!

  28. Asta este ceea se spune in Psalm la un moment dat ‘a lipsit cel cuvios’; traim vremurile din urma ce ne ‘ating’ pe toti, mai mult sau mai putin; nadejdea ne ramane in scrierile Sf.Parinti, in raspunsurile date de duhovnici (cat pot, cum pot..) si in bunavointa (cel putin aici, pe forum) a celor mai inaintati duhovniceste ce ne pot sfatui, domoli cand o luam alaturea cu drumul facandu-ne sa ne gandim mai mult sau sa ne reconsideram pozitia fata de o anumita framantare launtrica ce nu ne da pace.

  29. Referitor la campania initiata de inimosul frate MIHAIL…

    Nu impotriva unor ierarhi sau preoti ANUMITI (anumite persoane din CLER) a fost initiata campania, CI IMPOTRIVA PATIMILOR si STARILOR ANORMALE DE LUCRURI care i-au cuprins si subjugat si infasurat si inlantuit pe multi dintre pastorii Bisericii, asta TREBUIE SA SE INTELEAGA!

    Fr. Mihail NU LOVESTE si IN OAMENI, ci IN PACATE, nu in Conducerea Bisericii, CI IN PATIMILE celor din conducere, si cand spune de CURATENIA BISERICII nu are in vedere curatenia de clerici, ci DE TOT CEEA CE NU ESTE DUHOVNICESC si MORAL si VIRTUOS si CRESTINESC si “AUTENTIC ORTODOX” in Biserica…! Deci SA FACEM ACEASTA DISTINCTIE!

    Nu pe pacatosi ii uram CI PACATELE IN CARE ZAC si incapatanarea de a ramane ei in ele!

    E adevarat ca si noi mirenii avem pacate, si patimi si zacem in rele, DAR CAND ESTE VORBA DE COMPROMITEREA RANDUIELILOR SI ADEVARURILOR BISERICII, de cei care se “scuza” ca sunt si ei “oameni” NOI MIRENII, cu pacatele si patimile si slabiciunile si neputintele si…rautatile noastre NU AVEM VOIE SA TACEM!

    Suportam orice, PANA LA …ADEVAR! si pana la RANDUIELILE LASATE DE SFINTII PARINTI! Or, in cele 12 motive invocate de fr. MIHAIL avem si ECUMENISMUL, LIPSA DE REACTIE (impotriva ecumenismului si a altor invataturi straine CARE CER DREPT DE “CETATE” in tara noastra), TRADAREA (fidelitatii si ascultarii fata de ACRIVIA si SCUMPATATEA CANOANELOR si RANDUIELILOR SFINTILOR PARINTI) etc.!

    Prin urmare ACESTA ESTE MIEZUL RATIUNII si JUSTETII acestei campanii si anume PASTRAREA CURATENIEI SPECIFICULUI si “DATULUI” si “DUHULUI” ORTODOXIEI, al ESENTEI EI si “INIMII” EI, care este ADEVARUL EI DOGMATIC si RANDUIALA EI CANONICA!

    DOAMNE AJUTA!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate