Parintele Lavrentie de la Schitul Tarcau: “Nu-i vorba de ‘care pe care’, ci de marturisire”

23-07-2008 Sublinieri

Am primit o scrisoare de la un tanar ieromonah de la Schitul Tarcau, jud. Neamt (fost staret al Man. Petru-Voda), care da glas si Sfintia sa durerii incercate dupa recentul compromis de la Sinoul BOR din 9 iulie referitoare la cazurile episcopilor Nicolae Corneanu si Sofronie Drincec:

manastirea-tarcau-14.jpg

Mult ma bucur ca mai sunt oameni alesi, care simt durere, chiar si fizic, pentru cele ce se intampla in Biserica noastra, cum molima se intinde si planeaza asupra tuturor sufletelor. Si bucuria pentru cei putini alesi covarseste durerea pentru apostazia care ineaca totul. Mi se pare in cursul firesc al lucrurilor ca pamantul acesta sa mearga spre mai rau, pana unde i se ingaduie de sus; dar mai mare lucru este ca in aceasta situatie sa mai fie suflete nobile care sa respire, carora sa le bata inima a viata, a lumina, chiar daca nici ele nu mai stiu de unde. Acestia sunt “sarea pamantului“, fara de care totul se pustieste.

Deci, ma adresez celor putini, desi in auzul tuturor. Turma mica nu are frica. Oile isi cunosc Pastorul, dar si fug de pastorii naimiti. Chiar daca se pare ca pe scaunul lui “Moise” au sezut alti carturari, care n-au inima pentru oi, trebuie ascultati in tot ce spun ca trebuie pazit, insa nu si in faptele lor si nici in cuvintele care decurg din faptele lor. Turma mica pazeste toate cele ce trebuie pazite, nu si cele ce tradeaza pe Pastorul cel mare. Ba chiar se rusineaza de cei ce se leapada de Hristos, ca sa nu fie rusinati inaintea lui Dumnezeu. Caci ce partasie este intre lumea aceasta si cea netrecatoare, intre politica si viata duhovniceasca, intre credinta si compromisuri?

A fost destula si prea multa pana acum, cand s-a dat credit unui Sinod netrebnicit, doar pentru ca mai pastra forma credintei din afara. Iata ca a avut ocazia si s-a lepadat si de infatisarea, de marturisirea de credinta. Dureroasa situatie, dar prielnica pentru a-si manifesta oricine in voie si nestingherit detasarea de cei pe care nici pana acum nu-i cunostea si sa aiba prin aceasta chiar si lauda (Canonul de la Sinodul IV Ecumenic). Poate ca multi nu au curajul sa-si manifeste indignarea, (…) dar si mila fata de cei ce au tradat. Au mai fost vremuri in care Biserica a mai fost cuprinsa de molime: arianism, iconoclasm, monofizitism, comunism.

Aceasta inseamna credinta: a fi in lume, in cuptor si a nu fi ars de vapaia stricaciunii. Chiar si in vremuri de pace e aceeasi situatie, doar ca nu e amenintata starea materiala. Asadar, nu are nimeni de ce carti, caci multi au pierit si in vremuri de pace. Concret, credinta mea este ca nu avem decat un ierarh integru (si cativa candidati). Problema este sa gasim pastori de suflete.

Biserica este a Lui Hristos (chiar si naruita), de aceea nu o vom parasi si noi. Nu-i vorba de “care pe care“, ci de marturisire. Daca pana acum s-au ingaduit multe, s-a ajuns aici. Daca se mai ingaduie, se va ajunge la o manifestare si mai mare a “dragostei fara frontiere” , poate chiar prin semne si minuni mincinoase, ca la sectari si pagani.

Deci, eu socotesc ca nu Dumnezeu ne ispiteste prin hotararea Sinodului, caci “Dumnezeu nu este ispitit de rele si El nu ispiteste pe nimeni” (Iac. 1:3), ci de la diavol suntem ispititi, sa primim pacea cu el. Nu-i de mirare… Asa cum arhiereii nostri au fost pusi in situatia de a alege intre Hristos si cei ecumenisti, asa cred ca fiecare va avea sansa de a se alia cu gloata sinodala sau… Cum? Viata si statura duhovniceasca a fiecaruia vor decide imprejurarile, cata vreme nu se revine asupra deciziei. Daca e ceva neclar, sa-mi fie iertata stangacia (…).

Am scris fara premeditare, spre mangaierea unora, care ar fi bine sa fie mai multi decat ma astept eu. Am spus toate ca o umila parere, dar si credinta. Oricum, suflet avem toti si suntem responsabili.

Ierom. Lavrentie

P.S.: Este importanta marturisirea individuala a fiecaruia, pentru ca “pomul bun nu poate face roade rele“, adica omul credincios nu poate grai sau savarsi lucruri hulitoare. Iar fara credinta dreapta, nu rasare nici fapta sanatoasa.

P. S. 2: Precum faptele celor doi ierarhi au trebuit sa fie cercetate de Sinod, tot asa, hotararea Sinodului priveste pe fiecare credincios. Nu poate ramane indiferent, ori accepta, ori ba.

sorrowswtheotokos.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Mari duhovnici, preoti si invatatori, Marturisirea Bisericii, Opinii, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Parintele Lavrentie de la Schitul Tarcau: “Nu-i vorba de ‘care pe care’, ci de marturisire”

  1. Personal m-am mahnit cand am vazut ca sinodul le iarta apostazia asa de simplu de parca ar fi un pacat minor. Ma asteptam la o pocainta adevarata si un canon. Dar si mai mult ma jignit faptul ca dupa sinod declaratia lui Corneanu e de-a dreptul obraznica. Ca sa nu mai zic ca il invita pe un american sa ne “crestineze” (vezi Festivalul “Speranta” (necuratului)).

    Eu cred ca ierarhii ar trebui sa se adune si sa mai faca odata Sinodul si sa dea hotararea corecta. Le e acum rusine dar alta cale nu vad. Sa nu uitam ca pacatele nespovedite (nemarturisite si pe care nu le recunoastem ca pacate) nu sunt iertate.

    Ar trebui ca si noi, astia micii, sa cerem zilnic ierarhilor sa se faca ceva. Nu putem lasa sa intre lupul in turma si sa nu zicem nimic. Pana si oile adevarate chiar daca nu se pot lupta cu lupul macar behaie ca sa trezeasca pastorul. Si pastorul va veni.
    Dar daca oile nu dau alarma inseamna ca le convine situatia.

    Dumnezeu sa ne ierte si sa ne deschida ochii sa intelegem ca s-a apropiat cutitul de os si nu mai putem sa stam cu capul in pamant. E in joc insasi fiinta nationala. Fara credinta poporul roman se distruge. Chiar de avem credinta putina , macar de dragul strabunilor si martirilor nostri sa indreptam situatia.

    Doamne ajuta.

  2. …DACA IERARHII,MAREA MAJORITATE,SUNT IN APOSTAZIE CUM SE MAI POATE SLUJI SFANTA LITURGHIE CAT TIMP ACEASTA STARE(APOSTAZIA) IMPLICA LIPSA DUHULUI SFANT ?! …CUM MAI POT EI HIROTONI PREOTI SAU ALTI EPISCOPI ?! …CE VALOARE MAI ARE SPOVEDANIA SI IMPARTASIREA DIN MANA UNOR IERARHI CAZUTI DIN CREDINTA ORTODOXA ?! …OARE ACEASTA STARE DE LUCRURI NU COINCIDE CU INCETAREA IMPARTASIRII NOASTRE CU TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ?!

  3. ALERGATI LA HRISTOS MAI MULT CA NICIODATA,ASA CUM ALEARGA UN COPILAS DUPA MAMA SI TATA…E VREMEA UNUI ALTFEL DE MARTIRAJ,NU AL TRUPURILOR CI AL CONSTIINTEI…

  4. Foarte frumos cuvint. Limpede si firesc ca si credinta noastra. Multumim dragostei tuturor acestor Parinti care marturisesc adevarul lui Hristos in aceste vremuri tulburi. (Si) prin ei cu noi este Dumnezeu.
    Doamne ajuta!

  5. @ EMIL CRISTEA:

    Cred ca mergeti prea departe, Biserica nu este cazuta din har, deci slujirea Liturghiei si Impartasirea nu inceteaza a fi valide, reale, lucratoare. Sigur, ramane discutabil aceatsa pentru cei doi episcopi sau macar pentru IPS Corneanu, pentru ca in cazul sau avem dovada clara a lipsei regretului minimal, nemaivorbind de pocainta. La PS Sofronie nu stim. Dar si in general, dupa cum intelegem din cuvintele Batranilor nostri, suntem “pe muchie”, daca nu se va face nimic de acum incolo. Noi macar sa facem rugaciune cu adevarat!

    Referitor la o fraza din articolul primit, credem totusi ca nu detasarea de sinodali este solutia, ci asumarea lor cu durere in rugaciune. Pacatul lor este si pacatul nostru, ca una suntem. Si vina ne apartine in mod egal si noua. Ei sunt precum suntem si noi. Ii meritam.

  6. Oameni buni! SA-I LASAM IN PACE,pe mitropolit si episcop.Oare suntem asa de curati toti? Chiar nu mai avem nimic de slefuit in noi,de trecem la slefuirea altora.Eu unul sunt departe de a vedea paiul din ochii altuia …
    CA AU FACUT BINA SAU NU,timpul o sa dovedeasca . NU AVEM DREPTUL sa judecam pe nimeni,daca judecam nu mai suntem robii ascultatori ai LUI ci…judecatori.

    CUM,AM AJUNS EU,oita in turma LUI HRISTOS,sa judec SINODUL,mitropoliti,episcopi…ne va judeca HRISTOS PE TOTI dupa TOT binele sau raul care l-am facut pe pamant,cu atat mai mult pe un cleric.

    P.S.
    S-ar putea sa nu-mi publicati mesajul,fiind inalt ton cu altele dar asa vad eu problema.
    DOAMNE AJUTA,si sa ne ierti MANTUITORULE!

  7. @ Traian C.

    Tocmai aici e pericolul. “Daca acestia vor tacea, vor striga pietrele”. Nu trebuie sa tacem, aici nu-i vorba de pacate. Aici e vorba de lepadare de Hristos si de smintirea turmei. Domnii Drincec si Corneanu(observi ca nu le mai zic dupa treapta de cler) au dus Biserica in comuniune cu ereticii. Aici ii gata! Trebuie sa marturisim credinta cu pretul vietii. Nu mai exista iertare, nu mai exista compromis. Ceea ce este mai grav in tot acest balamuc este reactia P.F. Daniel. Asta recunoaste in mesajul lui tainele ereticilor(catolici, greo-catolici, chiar si protestanti)! Asta e cel mai grav eveniment in istoria moderna a B.O.R. Este un atentat la insasi fiinta Ortodoxiei Romanesti. Nu sunt insa de acord sa ne rupem de Biserica. Sa se rupa cei care au cazut din dreapta credinta! Sa fie caterisiti si aruncati de la masa Ortodoxiei si Daniel si Corneanu si toti ceilalti care recunosc ‘tainele’ ereticilor si intra cu ei in comuniune. Noi suntem datori a ramane in Biserica. Ca si daca inebunesc toti dar eu imi tin credinta, atunci Biserica este in mine! Dar a tacea, asta nu e cu putinta, caci ar insemna sa-l vindem si noi pe Hristos. Eu, cand zice ” intai pomenste Doamne pe prea fericitul….” nu-l mai pomenesc si nici nu ma mai rog pentru el. Ii gata, a iesit din Ortodoxie! Acum e cu papa, cu luther cu zwingli cu montanie cu arie cu novatie si toti dracii din iad. Nu mai sunt cu Hristos. Sa ne ajute Dumnezeu sa ne tinem credinta si sa nu cedam in fata ereticilor. Daca vor continua arhiereii asa va fi vai si amar de noi, o sa vedeti! Sa ne rugam la Maica Domnului ca este grabnica ajutatoare, ca sa-i arunce afara din Biserica pe eretici si sa stinga tulburarea.

  8. Frate Traian, ca sa zic asa, i-am lasa in pace si pe mitropoliti si pe episcopi si pe toti, ca nu de asta vrem sa ne ocupam. Problema este ca ei nu ne prea lasa sa ne pastram dreapta credinta. Si fara dreapta credinta nu avem nicio sansa de mantuire. Dreapta credinta este conditia necesara (nu si suficienta, aceasta tinand de slefuirea noastra, cum frumos ai spus) a mantuirii, fara ea, suntem morti!

    Oare fratia ta nu ai citit pe Apostolul Pavel cand spune ca inger din cer de ar vesti alta Evanghelie, sa fie anatema? Sau pe Sf. Ioan Gura de Aur, cand spune: “TREBUIE A ASCULTA DE INVATATORI SI DE PREOTI, SI A NU-I JUDECA, CHIAR DE AR AVEA O VIAŢĂ URÂTĂ; DACĂ ÎNSĂ CREDINŢA LE E GREŞITĂ, ATUNCI NU TREBUIE DOAR SĂ NU-I ASCULTĂM, CI ŞI SĂ FUGIM DE EI, SI SĂ-I JUDECĂM. CĂCI DUMNEZEU PRIN TOŢI LUCREAZĂ PENTRU MÂNTUIREA POPORULUI, IAR PROADUCEREA JERTFEI ACEEAŞI ESTE, FIE CĂ ARE VIAŢĂ CURATĂ SAU NECURATĂ CEL CE PROADUCE.”

    Sau nu ai citit acest material?
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/06/10/unica-osandire-ingaduita/

    Nici cuvintele Parintilor Iulian, Proclu, Iustin…?

    Acesta este modul evanghelic de a ne raporta la situatia in care ne gasim si asa ne putem pastra noi, oitele, in turma, mica ce-i drept, a Mantuitorului.

    In privinta pomenirii Patriarhului, noi il pomenim la Sfanta Liturghie si ne rugam dupa randuiala atat pentru el cat si pentru ceilalti episcopii ai Bisericii, asa cum am mai spus deja. Problema este la Nicolae Corneanu si la Sofronie Drincec. Dar sa nu cadem in cealalta extrema!

  9. ieri am vorbit pe mess cu un preotul Panait Marcel din Buzau, are si un site http://sfvasilebz.ro.
    Sfintia sa mi-a spus ca pocainta celor doi ierarhi este inregistrata si difuzata de radiotrinitas, si ca nimeni nu a vrut sa preia acea transmisie, ca sa discretiteze in continuare hotararea Sf Sinod.
    Sigur, nu a mai spus nimic la pomenirea numelor sfintilor parinti: Iustin, Arsenie si nici la pomenirea scrisorii Kinotitei. Si sigur ca mie mi-a fost greu sa-i cer inregistrarea, ca sa nu-mi fie socotita asta nerusinare.
    Dar m-am indoit, si m-a durut sentimentul asta.Sa te indoiesti de cuvant preotesc doare mult, si e si rusinos si roade launtric!! Asa ne macinam, si de jos in sus, ca nu se mai alege nimic de noi, daca nu avem ascultare de parintii care sunt drept ortodocsi!
    Doamne-ajuta!!
    De nu e spre zidire, sa nu publicati, doar am scris ce m-a framanta.

  10. Greu.Si dureros.Ce putem face?Doamne, ajuta-ne si ne lumineaza sa luam hotararea cea buna.Trebuie sa ne rugam mai mult pt. credinta noastra si a ierarhilor nostri.Intr-o lume secularizata nu avem cum sa avem ierarhimai buni.Trebuie sa ne indreptam catre parintii pustiei care mai sunt curati si cu dragoste de Dumnezeu.Pe zi ce trece se strica si viata din manastiri.S-a acceptat sa se faca euro-manastiri, euro-calugari.Europa ne inghite cu totul.Vine cu tavalugul.

  11. @ o pacatoasa:

    Pana la proba contrarie, credem ca si ceea ce spune pr. Marcel este o intoxicare (poate nevoita, nu stiu), ca si zvonul “optimist” (care a tot circulat pe net si nu numai) cu existenta unei comisii a Sinodului si a unei cainte exprimate in scris de cei 2, nedovedite de nimeni si de nimic, ba chiar infirmate pana acum (de Comisia aceea s-a discutat si trebuia sa existe DACA cei doi n-ar fi fost achitati si decizia s-ar fi amanat, dar a cazut odata ce s-a convenit “iertarea”, cum este si logic).

    Noi nu mai ascultam de mult Radio Trinitas, dar suntem siguri ca daca ar fi existat acele inregistrari (sau daca vor aparea) ele ar fi puse imediat si pe Internet – pentru ca au tot interesul – sau macar cineva ni le-ar semnala.

  12. Europa alearga ca un leu pe cine sa inghita!
    Jocurile acestui leu diabolic, in privinta poporului roman drepcredincios, sunt facute chiar de unii dintre ierarhii nostrii.tocmai cei care ar fi trebuit sa aiba o pozitie darza, intaleapta, sunt acum cei care se ascund dupa diferite procese verbale ori hotarari, pentru a fi pe placul leului. Hotararile sunt valide numai atunci cand sunt luate liber, fara presiuni, si in lumina Sfintelor Canoane .Pentru ca UE nu era pe vremea cand au fost concepute Sfintele Canoane este problema ei ca s-a trezit acum suspendata in plop, fara radacini morale.De acea imoralul ei este impus ca moral, pentru a se recunoaste ca UE are radacini, numai ca ele trag seva iadului.
    Oare neglijeaza unii ierarhi ,ca numai juramintele depuse la ridicarea in treapta,valideaza aceasta treapta ierarhica tocmai pentru ca au fost facute in lumina Canonica a Ortodoxiei?!Acum , dupa tradare,mai poate sta harul Sfantului Duh peste cineva care, ierarh fiind,vicleneste in inima sa in timp ce ,pentru o greseala marunta de tot unii Parinti din Pustie au fost parasiti de har?Daca ar veni acum Sfantul si Marele prooroc Ilie si le-ar cere acelasi lucru ca si proorocilor micinosi care ar fi rezultatul ? Ar aprinde jertfelnicul cu lasere spatiale?, ori ar trimite Vaticanul niscaiva ”extraterestrii” pentru minunile mincinoase?
    Om fi noi oite blande, ascultatoare ,dar nu si proastute ca in loc de apa sa bem smoala fierbinte ce ni se pune adesea dinainte ca fiind apa rece de izvor.
    Cer si eu sa fie redescisa sedinta sinodala , tocmai pentru a ierta cum se cuvine si a caterisi pe cei vinovati de tradare, acum cand inca o data aceia nu au convins pe nimeni prin gesturile lor de pocainta.Este o abordare fireasca ce reiese din definirea dogmelor crestin -ortodoxe, mai actuale ca oricand in inima poporului ortodox.
    Cel care a redactat , poate din greseala, ca ar trebui redefinite dogmele, ar trebui sa-si redefineasca mai inatai pozitia in cadrul BOR, si sa ne mai lase in pace cu duhul rautatii.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  13. daca un preot ortodox mai are har se poate verifica simplu.
    cand face agheazma iei o sticla curata cu pui agheazma. O inchizi ermetic cu dop
    dupa 40 zile o deschizi si vezi daca miroase bine si ce gust are.
    daca pute insemna ca nu mai e har.

    Bunica m-a invatat treaba asta si cand eram mai tanar am facut-o de cateva ori (uneori involuntar – uitam sticla in dulap) si de fiecare data a fost ok.

    E drept ca de ceva vreme n-am mai incercat…sper sa nu fiu dezamagit.

    Pentru cine cauta mai mult este o scriere veche a episcopului Kievului cu ce a facut Mihai Viteazu cu agheazma.

    Trascrierea moderna se poate gasi aici:
    http://bisericasecreta.wordpress.com/2007/08/10/adeverirea-dreptei-credinte/

    Cititi si o sa va placa.

  14. Mai fratilor, vad o multime de pozitii care de care mai diferite dar nu vad referire la radacina sanatoasa: ascultarea si canoanele. Cateva lucruri trebuie spuse:
    1. catre admin: nu-l mai pomenesc pe Daniel ca zice Canonul Sfintei Biserici: “cine-l pomeneste pe un eretic cazut de la dreapta credinta sa se afuriseasca”;
    2. trebuie facut ascultare fata de Biserica in continuare, ca afara de Biserica nu-i mantuire;
    3. trebuie sa marturisim dreapta credinta cu orice pret, atunci cand este atacata ortodoxia. Vedeti ca e ca molima erezia asta? Uite cata tulburare a facut si face in Biserica! Dar ce spun Sfintii Parinti? Unde nu-s Sfintele Canoane e vai si amar, e mare pericol. Acum ca i-a ‘iertat’ pe cei doi, vezi ca tulburarea continua? Ca n-au ascultat de canoane, si nici Duhul Sfant n-a iertat pacatul asta, asa ca in continuare e tulburare. Ce zic Sfintele Canoane? “Cum dezlegi tu preotule ce nu poate fi dezlegat si cum ierti ce nu poate fi iertat?”
    Ei, acum noi sa ascultam de duhovnici ca n-au cazut toti, numai 2-3 si sa ne rugam si veti vedea cum vor sfarsi ereticii. Ca sfantul Ioan Gura de Aur avea eretici care tagaduiau botezul. Si s-a rugat Sfantul si a cazut casa ‘de rugaciune’ peste ei si i-a omorat! Si cei care au scapat au fugit la sfantul Ioan si s-au botezat si au intrat in Biserica. Ati vazut cum se rezolva? Cu rugaciune. Nu trebuie sa ne lamentam, doar sa ne rugam toti: ‘Doamne, lumineaza-le mintea”, si Dumnezeu va sfarsi cu erezia asta intr-un fel sau altul. Orice ar fi insa, Biserica Ortodoxa “…nici portile iadului nu o vor cuceri in veac”.

  15. Draga frate administrator al acestui site.Am vrut sa trimit acest comentariu la ziarul Ziua,dar multimea contestatarilor lui Dan Ciachir,neortodocsi,a facut imposibil acest lucru,umpland ei tot spatiul pana la prea plin.Ti-l trimit tie,poate cu ajutorul tau va ajunge la Dan Ciachir.

    Marturie de cedinta

    Cred DOAMNE si marturisesc tot ce au crezut si marturisit Sfintii parinti.Cred si marturisesc ca Biserica Ortodoxa[drept maritoare],este biserica intemeiata de Tine.La baza acestei constructii duhovnicesti sta DUMNEZEIASCA JERTFA TA,pe care s-au inaltat doisprezece stalpi de rezistenta.Zidurile le-ai inaltat TU DOAMNE cu mana TA,cu pietre nestemate si de mare pret,prelucrate si slefuite de DUHUL SFANT,pentru a se potrivi unele cu altele in aceiasi marturie.Acum, au venit unii DOAMNE, care spun ca AI gresit,ca unele pietre nu sunt bune,ca subrezesc biserica si ca au ei alte pietre mai bune de import,cu tugui.Eu stiu Doamne ca TU nu poti gresi,ca degeaba racaie cu ghiarele si coltii,ele acolo vor ramane,caci ce ai zidit TU pe veci va fi.Mai stiu ca aceasta constructie duhovniceasca se apropie de sfarsit,a ajuns la turle.De putine pietre mai AI nevoie DOAMNE,ce ne-om face nevrednici si pacatosi cum santem.Ma uit spre BISETICA TA,ma uit si in jur.Multime de pietre tuguiate,merg cu usurinta la vale,invartind o hora nebuna a “iubirii si fratietatii” intru mai multi dumnezei,in doime in patrime,scarabeu,vaca sfanta si ce s-o mai gasi,caci toate sunt bune si frumoase inafara de ortodocsie,care trebuie schimbata din temelii.Vin spre BISERICA TA DOAMNE in genunchi cu toata casa mea,avand
    nadejde sa ne primesti si pe noi,macar in tencuiala zidurilor,nefiind in stare decai de marturia talharului din dreapta CRUCII TALE.AMIN

  16. @ Traian C.

    Sf. Nicodim Aghioritul spune ca “Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi”(Luca 6,37)se refera la viata pacatoasa sau virtuasa a cuiva, iar in ce priveste cele afirmate public de cineva se aplică “Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine; Feriţi-vă de orice înfăţişare a răului.”

  17. Nu se poate intrerupe pomenirea unui ierarh cazut de la dreapta credinta fara indepartarea Sfantului Antimis cu semnatura acestuia (binecuvantarea de a se sluji Sfanta Liturghie ). Este momentul sa ne rugam fiebinte pentru ca Dumnezeu sa limpezeasca apele dreptei credinte tulburate de apostazie si sa asteptam cu rabdare si incredere indrumarile oamenilor duduhovnicesti, aparatori fideli ai adevarului.

  18. Ati pus la sfarsitul divinului articol o icoana superba, care ma patrunde ca nici o alta! Sa fiti sanatosi intru Domnul!

  19. pt. Emil Cristea

    Cata vreme ierarhii chiar si ecumenisti sau cu alte erezii nu si le declara in public spre smintirea poporului, acestia inca au harul prin ingaduinta Domnului si pot savarsi Sfanta Liturghie la care se pogoara harul Sfantului Duh, ca si Cele Sapte Sfinte Taine. Vezi lucrarea parintelui Epifanie Teodoropulos “Cele doua extreme, ecumenismul si stilismul”, ce poate fi descarcata de pe net, adresa:
    http://s3.amazonaws.com/word_secret_directory/docs%2F36171.pdf?Signature=i%2F5O%2ByoYa6ndOyyqcooGcGwdcs0%3D&Expires=1223392416&AWSAccessKeyId=0QDQ3FGYV5Q7TY85W4R2

    Pentru rugaciunile Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, si ale tuturor parintilor nostri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate