FUNDATURA SOCIETATII “UMANISTE”

6-09-2008 Sublinieri

 depression_graphic.jpg

 UNDE ESTE FAGADUINTA FERICIRII PENTRU OM?

Stire din ziarul Gandul – 3 septembrie 2008:Specialiştii semnalează creşterea alarmantă a numărului de persoane care suferă de diferite forme de depresie. Practic, susţin psihologii, aproape fiecare român a ajuns să fie afectat de această boală, pe fondul stresului şi a inadaptabilităţii la condiţiile actuale de viaţă.Omul contemporan şi, mai ales, românul, este mai degrabă depresiv. El este pus să joace roluri pentru care nu are resurse şi să rezolve probleme pentru care nu are soluţii, mai ales la locul de muncă. Omul este incapabil să mai facă faţă cerinţelor şi atunci intervine depresia. În formele ei accentuate, depresia se manifestă printr-o incapacitate de a-ţi stăpâni plânsul, oboseală cronică, anxietate şi fobii, susţine psihologul Hanibal Dumitraşcu.
Acesta precizează că depresia în formă uşoară, întâlnită foarte frecvent, se manifestă prin tristeţe, oboseală şi lipsa chefului de viaţă. „Depresivul nu mai este în stare să facă faţă relaţiilor formale la serviciu şi acasă şi se izolează. Depresia, din nenorocire, a început să se manifeste de la vârste foarte fragede, inclusiv la copii. Generaţia Emo este o generaţie a depresiei”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu. Specialistul consideră că o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este alegerea unui stil de viaţă care se potriveşte fiecăruia, deşi acest lucru este aproape imposibil de realizat (…)”.

 maica-domnului-bucuria-tuturor-celor-necajiti.jpg


Categorii

Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “FUNDATURA SOCIETATII “UMANISTE”

  1. Hmm…in ‘O noapte in Sf.Munte’ in convorbirea cuviosului Gheron cu parintele roman s-a facut afirmatia asta ‘oamenii au parasit Biserica lui Dumnezeu si au umplut spitalele de nebuni’; pai da! Viata nu este usoara: necazuri, griji si, la un moment dat esti doborat…la pamant!

    Oamenii cauta nadejdea, mantuirea de la semeni, increderea in Dumnezeu este diminuata sau inexistenta, uitand ca:

    ” nu exista alta mântuire decât prin Dumnezeu-Omul Hristos, fara El neexistând decât înstrainare si dezumanizare. Cel ce nu traieste în Hristos este înstrainat de Dumnezeu, de sine si de aproapele sau. Dumnezeu este pentru el ceva strain si necunoscut.
    Sinele devine asemeni unei fiare salbatice. Dupa Sfântul Maxim Marturisitorul, „când mintea paraseste pe Dumnezeu, se face fiara salbatica, iubitoare de placeri, vrajmasul celorlalti oameni“. Aproapele sau nu este bucuria ci iadul sau. Asa, departe de Dumnezeul-Om, este distrus si descompus sau devine o „legiune“, dupa chipul fiarei din Apocalipsa, al diavolului, ajungând într-o stare contrara firii, nefiinta. Omul separat de Dumnezeul-Om Hristos este, dupa Nicolae Cabasila, „nefiinta“, un nimic, pentru ca este lipsit de viata în Hristos. Doar cel ce traieste în Dumnezeul-Om este om adevarat. Putem spune, atunci, ca fiecare persoana poate sa devina fie dumnezeu-om fie fiara-om. Acela va fi sfârsitul istoriei.” – ce reiese de-aici? Ca, si cei ce cred si cei ce nu cred, simt pe propria piele si/sau din partea celorlalti ca e rau, greu, uneori imposibil de trait atunci cand il lasi pe Dumnezeu de-o parte si astepti izbavirea/mantuirea din alta parte.

  2. Referitor la starea de depresie aproape colectiva ce atinge oameni din toate categoriile cred ca reflecta, in afara de cauzele amintite mai sus (lipsa credintei in Dumnezeu si despartirea benevola de EL mai mult sau mai putin constient) o cauza mai mult sociala – totul este aproape pe dos: au reusit puterile oculte (masoneria si altii) sa ne subjuge, sa ne desparta, sa ne uram intre noi sau doar pe noi insine prin lipsa de speranta in ‘mai bine’ si a modelelor; pe cei mai tari la cerbicie (vezi fratii nostri sarbi) le-au dat o lovitura de gratie aruncand bombe peste ei; pe noi nu ne-au atacat cu bombe ca pe sarbi dar ne-au atacat din interior cu ajutorul politicienilor nostrii vanduti lor! Ne mancam intre noi, ne urmarim doar propriul interes (adesea in dauna celor de langa noi, calcand – la propriu si/sau la figurat peste cadavre); agricultura: la pamant, industria – la pamant, invatamantul – la pamant, justitia – la pamant, politia – la fel, sistemul de sanatate – nici nu mai vorbesc! Au observat – probabil – prin studii de caz, de-a lungul istoriei si cu ajutorul ‘intelectualilor’ de azi ca merge mai degraba asa decat sa ne arunce bombardeaua! Romanii nostrii sunt frustrati, se simt fara busola si de-aici devin agresivi, apoi depresivi pana la stari psihopatologice grave! Este si vina noastra, trebuie sa ne trezim! Sa lasam de-o parte egoismul, sa avem curajul spunerii lucrurilor pe nume si, fiecare – acolo unde a fost chemat – pornind de la simplu taran, muncitor, functionar pana la nivelele cele mai de sus sa-si faca treaba pentru care este platit, sa multumeasca lui Dumnezeu pentru ‘painea cea de toate zilele’, sa se multumeasca cu ceea ce are si sa se intoarca de la ‘mica ciupeala’ pana la furturile in stil mare ce au devenit sport national si-atunci, oamenii si vor lepada ochelarii de cal, vor incepe sa vada limpede si vor lua masurile necesare ce se impun!

  3. Stilul de viata cel care s-ar “potrivi” cel mai bine pentru un roman, de care facea vorbire psihologul amintit mai sus, nu este altul decat STILUL si MODUL de VIATA crestin AUTENTIC ORTODOX!
    Numai ca, romanii nu numai ca nu mai traiesc acest stil si mod de viata decat in mica masura dintre ei, ci nici nu si-l mai asuma integral, adica sa doreasca sa-l traiasca autentic si complet si in toata integralitatea lui, ci mai mult decat atat, chiar resping acest mod de a trai si de a se manifesta in lume, ca demodat si inactual in societatea de azi!
    Sarmanii romani…secularizati…!
    Modul de viata crestin ortodox este un mod de viata care are la baza CREDINTA REALA si puternica in Dumnezeu! Or, faptul ca romanii cad in depresii si in deznadejde arata, ca nu mai au credinta sau au o credinta dar …slaba si nelucratoare!
    Si iarasi, faptul ca nu mai cred in Dumnezeu sunt…”faptele” care dovedesc acest lucru (avorturile, divorturile (acum cateva zile am participat la o sedinta publica de judecata in timpul careia au divortat aproximativ 30 de perechi de tineri…si care in mare majoritate s-au destramat din cauza relatiile extraconjugale avute de unul din soti…) recurgerea la vrajitorie, la care apeleaza tot mai multi romani…), toate acestea arata ca romanii nu mai cred ADEVARAT si puternic in Dumnezeu, ci vag…si atat de…neuatentic si chiar mincionos, implind Scriptura care spune ca vor veni vremuri in care vor fi unii oameni care vor parea ca au o infatisare a credintei, dar vor tagadui cu viata lor PUTEREA Credintei celei adevarate in Hristos…si uite ca am prins astfel de vremuri!!

    Sa ne intoarcem din nou la valorile si la felul de viata plin de vitute al inaintasilor nostri si sa traim ca si ei, BIZUINDU-NE puternic pe Domnul si toata viata noastra va inflori si se va inviora!
    La readucerea credintei in centrul vietii noastre sta si CITIREA sau REcitirea Scripturii si a Scrierilor Sfintilor Parinti, precum si spovedania mai deasa si IMPARTASANIA cu Trupul si Sangele lui Hristos!

    Intr-o zi, fiul meu cel mai mare, m-a vazut ca citesc din Scriptura si m-a intrebat: “Taticule Cartea aceasta este CARTEA PUTERILOR ??” si m-a miscat pana la lacrimi intrebarea aceasta si i-am raspuns cu ochii umeziti: “Da, copilul meu drag, Cartea aceasta este CARTEA PUTERILOR lui…Dumnezeu!”. Si dupa aceea mi-a pus o gramada de intrebari despre Cartea …puterilor…
    Si de atunci, din acea zi, de fiecare data cand pun mana pe Scriptura, eu pacatosul imi spun mie, “vezi ca acum citesti din Cartea….Puterilor lui Dumnezeu”!

    Sf. Teofan Zavoratul si Sf. Ignatie Briancianinov, si alti Sfinti (mai ales Sf. Ioan Gura de Aur) spun ca Scriptura, prin citirea ei, INVIOREAZA si UMPLE de PUTERE sufletul, asa cum spune un psalm…”Cuvantul Tau, M-A VIAT…”!

    Asadar sa ne intoarcem la felul de viata crestin, dar autentic si adevarat, pe care il traiau cu atata pasiune si ravna inaintasii nostrii, si va pleca de la noi depresia si va veni in inima noastra BUCURIA Credintei in Dumnezeu si a BIZUIRII pe EL!

    AMIN!

  4. Da , aceasta este “Fundatura societatii “umaniste”…starea de depresie
    “aproape colectiva” , cauzata , controlata si “aproape invinsa” de fortele oculte – mai ales ale masoneriei – raspandite in toate mediile sociale…si , din pacate , si in Biserica noastra Ortodoxa…
    “Trebuie sa ne trezim” – zice Magda …”Sa ne intoarcem din nou la valorile …” – zice Vela Gheorghe – foarte bine zic amandoi , frumos , inviorator , datator de speranta …da , dar cum ? Cine se mai apleaca asupra Sfintelor Scrieri [ ce minune minunata :”Cartea puterilor” , doar in folclorul romanesc se mai zice “lumina luminata” – numai un suflet de copil curat putea s-o spuna ] – Cui ii convine sa se “trezeasca” daca –
    fie a dat de bani pe munca putina sau nemunca , fie s-a blazat la locul de munca , fie apatia a devenit un alt mod de existenta ? cand multimile , nu numai in general , dar si in casa ta , si vecinii , si colegii si prietenii si aproape toata lumea langa care petreci 2 ore la Sfanta Liturghie – isi gasesc “izbavire” la televizor sau in “Formula As” – fara sa-si mai intrebe constiita de ce atata cruzime
    a omului fata de semeni , fata de animale , fata de mediul in care traim …nimeni , aici , pe Razboi intru Cuvant – n-a pomenit despre cruzimea fata de animale si despre distrugerile din cauza carora animalele isi pierd habitatul , inundatiile fac ravagii , saracia ii macina pe multi , alcoolul , tutunul , drogurile …de parca toate astea n-au legatura cu Atotcreatorul nostru , cu Sfintele Taine ??? mai ales problema animalelor [ a cruzimii fata de ele ] este considerata a nu avea nici o legatura cu Sfintele Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe ?!
    Sa-mi fie cu iertare , n-am vrut sa supar pe nimeni – dar si nepasarea sau , mai grav , cruzimea fata de animale – eu o consider la fel ca si cruzimea fata de semeni , asta daca nu cumva deja a devenit o consecinta a raului care a dus la “Fundatura societatii “umaniste” …

  5. “Mândria reprezintă, pe lângă alte cauze, principalul factor care stă la baza tulburărilor psihice. În cazul psihozelor, ea este catalizatorul care face ca boala să fie cât mai manifestă. Iar în stările de borderline, mândria este singura care declanşează afecţiunea psihică” (psihiatrul ortodox Dimitri Avdeev).

  6. Regret tare mult ca , din cauza grabei si a supararii – pare ca am amestecat lucrurile , atunci cand am pomenit despre alcool , tutun si droguri – dar , de fapt – am vrut sa insist pe realitatea nepasarii totale fata de animale , la fel ca pe una dintre tarele societatii noastre …
    Acum , insa , am vazut ultima postare despre Doamna Maria Brancoveanu si despre tainica biruinta a lacrimilor …asadar , ma intorc , iarasi – asupra biruintei lacrimilor [ “Lacrimile purifica si inalta ” , mi-a zis odata cineva , care acum este preot in Bucuresti ]
    Va cer iertare [ desi tot nu pricep de ce cruzimea fata de animale este total indiferenta aici]

  7. @Agnes

    Cruzimea fata de animale nu-mi este indiferenta! Ma ingrozesc de fiecare data cand vine Pastele si vad cum, la margine de drum sunt sacrificat mieluti in chip barbar; cai, caini, pisici… schiloditi, maltratati, cu rani urate si toate astea sub privirile indiferente, indolente a celor mari; cei mai grav: am vazut pustani, pornind chiar de la varste mai fragede care fac rau animalelor cu o seninatate ce denota o cruzime greu de imaginat si de suportat ce ma face sa ma gandesc serios la calitatea unui atare suflet, la vina unor parinti imbecili care, probabil asa au facut/fac si ei…

    Agnes!
    Dumnezeu dragutul a vazut ca omul – fiinta netrebnica – nu mai respecta nici pe semenul sau dar nici orice alta creatura a Lui si-atunci ingaduie potrivit ultimelor cercetari serioase ca, pana in 2048 sa dispara marea majoritate a speciilor de pe pamant! Asa ne trebuie: ce nu stii sa respecti nu meriti sa ai! Ne vom uita la filmarile vechi sau in atlase ce frumos era cutare animal ce acum nu mai exista.

  8. Nu suntem indiferenti fata de animale!Dimpotriva.E adevarat ca nu s-a amintit nimic.Tot ce exista este creatia lui Dumnezeu.Se subintelege.Daca iubesti aproapele,iubesti tot ce tine de creatia lui Dumnezeu.Nici nu poate fi altel.Toate sunt in suferinta.Asa pot si eu sa spun ca simt un gol in stomac cand trec pe langa o padure taiata.Acolo parca a avut loc un macel cu niste ,,entitati”fara aparare.Dar ma simt total dezarmata.Eu personal nu am nici o putere sa schimb ceva.Dar daca vrei sa revin la celelalte vietati,hai sa ne reamintim ceva foarte frumos, de Parintele Porfirie care spunea ca ciripitul pasarelelor este o rugaciune adresata lui Dumnezeu.Imi pare foarte rau pentru raul care il facem pamantului,plantelor, animalelor si omului.Ceva uite pot sa fac,sa IL rog pe Dumnezeu sa devenim ocrotitoi,nu distugatorii a tot ce e viu.Si toate astea le-am scris ca raspuns la depresiile la romani draga mea Agnes…Poate ca raspunsul aici este:nu uitati de natura si poate ca un mic animalut care sa va iubeasaca nu ar strica, daca necazul nu e prea mare.Daca necazul te-a adus in pragul diperarii,Dumnezeu te poate ridica.Asa ca sa ne rugam.

  9. @Cristina

    Crede-ma ca am vazut la viata mea oameni care iubesc numai oameni, si oameni care iubesc mai mult animalele decat pe oameni.

  10. @Magda
    Ai dreptate Magda.Stii ca si eu am cunoscut ceva asemanator…Printre altele, asta poate ca face parte din natura umana.Ar fi bine sa le iubim pe toate,dar daca nu se poate,bine ca iubesc ceva…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate