Cuviosul Serafim Rose: CE SA FACEM PENTRU A DISCERNE SI A REZISTA ISPITELOR ACESTOR VREMURI?

15-10-2008 Sublinieri

frser2-small.jpg

Intrebare: In prezent suntem martorii unei revarsari de idei si atitudini necrestine si chiar anticrestine despre care poate ca nici nu ne dam seama, dar care plutesc in aer. Care sunt acele lucruri practice pe care crestinii ortodocsi le pot face pentru a rezista impotriva lor si pentru a deveni mai constienti de ele?

Parintele Seraphim: Sa citim mai multa literatura ortodoxa, precum Vietile Sfintilor si scrierile Parintilor, mai ales cele legate de partea practica sau despre viata crestina, ca sa ne facem astfel o idee despre feluritele ispite care vin asupra celor ce vor sa duca o viata crestina. Aceasta ne va ajuta chiar si in confruntarea cu tipuri de situatii de viata mai noi, pe masura ce le potrivim [invataturile – n. red.] pe fiecare la tipul caruia ii apartine. Si cu cat vom face mai des acest lucru, cu atat mai pregatiti ne vom afla in ispitele ce ni se trimit.

Un alt lucru pe care-l putem face e acela de a incerca sa urmarim cele ce se intampla in jurul nostru, formandu-ne in acelasi timp si un punct de vedere critic; adica nu sa acceptam pur si simplu tot ce este la moda – de fapt, daca tot vorbim de moda, sa nu uitam ca vremurile sunt intotdeauna rele (cf. Efes. 5,16: (…) „caci zilele sunt rele” [n. tr.]) – iar acum, mai mult decat oricand, este foarte probabil ca tendinta de a fi la moda sa fie una neintemeiata. Pentru aceasta, nu trebuie sa va puneti degraba increderea in aceste tipuri de lucruri noi, la moda.

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fiti plini de suspiciune fata de tot ce ne inconjoara, ci doar prudenti. Dupa cum spune si Sfantul Apostol Pavel, trebuie sa umblati cu intelepciune (d. Efes. 4, 1-5-17; Col. 4, 5, etc.), rascumparand vremea, caci zilele sunt rele (Efes. 5, 16). Daca acest indemn era valabil in vremea sa, este cu atat mai valabil astazi, cand raul s-a intarit atat de mult. Ca unii care traim intr-o civilizatie foarte avansata in sensul asigurarii unui confort imediat si a tot felul de lucruri comode, avem de-a face cu un fel de paralizie gata sa ne copleseasca, cu un anumit tip de hipnotism. Trebuie sa fiti constienti ca orice v-ar putea face extrem de pasivi; de exemplu, televiziunea: daca va uitati prea mult la televizor, acesta va va produce acest tip de simtamant de asteptare pasiva pentru urmatorul lucru care ne va aparea. Din punct de vedere duhovnicesc, este o stare foarte primejdioasa. Cred ca trebuie sa deveniti constienti de tot ceea ce ar putea da nastere unei stari de pasivitate in noi si care ne poate duce spre hipnoza sau sugestii hipnotice. Cred ca de veti savarsi toate acestea si de veti duce o viata crestina obisnuita, de va veti ruga dupa cartea de rugaciuni, de veti merge dupa putinta la biserica, de veti face metanii, de va veti inchina la icoane – veti fi paziti de tot raul ce salasluieste in vazduhuri (cf. Efes. 6,12)”.

(Din “Intrebari si raspunsuri” la conferinta “Despre apropierea sfarsitului“- distincta de cea, mai cunoscuta, cu numele “Semnele vremurilor” – incluse, ambele, in volumul Pr. Serafim Rose – Semnele sfarsitului lumii“, Editura Egumenita, Galati, 2004)

semnele-sfarsitului-lumii.jpg

De completat si cu:


Categorii

Parintele Serafim Rose, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “Cuviosul Serafim Rose: CE SA FACEM PENTRU A DISCERNE SI A REZISTA ISPITELOR ACESTOR VREMURI?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Scurt si la obiect!
    Deci – atentie mare – la amortirea data de tembelizor; este si rau si bun, dar mai mult rau; sunt foarte putine emisiuni de interes care sa nu-ti aduca atingere, sa nu te sminteasca. E bine sa folosesti programul! Ca sa nu ramai intepenit in asteptarea a ceva bun tot mutand canale si pierzand aiurea timpul, il deschizi numai la emisiunea care te intereseaza, care nu te nervozeaza, nu-ti creeaza stari de conflict interior, nu te face sa fii pro sau contra (vis-a-vis de stiri, show-ri, ‘vedete’ si altele….)Am vazut – spre exemplu – sambata ca va vorbi Dan Puric, am fost pe faza! In rest…sa stea acolo!

  2. e foarte bine daca reusiti sa urmariti NUMAI ce apare ca ziditor in urma consultarii programului. Dar cei mai multi nu au puterea asta si li se pare ceva foarte obisnuit sa se uite la TV dupa o zi de munca!!!

    Ba chiar, si copii si parinti spun foarte frecvent ca si daca nu se uita la TV, au nevoie sa auda ce se vorbeste acolo, sa aiba un zgomot de fundal in timp ce fac alte activitati. Va dati seama ca oamenii astia nu pot fi linistiti cu ei insisi? Au nevoie sa acopere propriile ganduri si chiar vocea lui Dumnezeu, pana la urma, cu zgomotele lumii asteia!! Le e pur si simplu teama de a iesi din obisnuitul lumii asteia! e FOARTE GRAV! (si vorbesc in cunostinta de cauza, si eu am constientizat la mine lucrul asta la un moment dat! in loc sa profit de linistea din casa pentru o rugaciune, in timp ce mancam, simteam nevoia sa aud/vad ceva, care sa ma indeparteze, de fapt, de linistirea sufletului…)

  3. Pr. Iustin Parvu: televizorul are un rol hipnotic asupra omului. Calculatorul la fel. Dansul sfatuieste max 3 ore pe saptamana pt cei care nu pot renunta definitiv la TV.

  4. [ … ] Cuv. Serafim Rose: Ce sa facem pentru a discerne si a rezista ispitelor acestor vremuri? [ … ]

    http://saccsiv.weblog.ro/2008-10-16/553249/Link-urile-zilei-16-octombrie-2008.html

  5. Pentru Magda, Mihaela Pana si toti ceilalti care vor sa inteleaga:

    “Cercetarea, realizată pe un eşantion de 1.295 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani, a arătat ca 39% din aceştia urmăresc Cartoon Network. Pe locul al doilea se află postul Minimax (29%), pe trei – ProTV cu 26%, iar pe patru – Jetix, cu 24%.

    Totodată, un studiu al CNA, relevă faptul că 79% din copii se uită zilnic la televizor, iar 22% din cei între 9 şi 14 ani au urmărit un film porno, erotic sau de groază, se arată în broşura “Îmblânzirea televizorului” realizată de Consiliu.”

    Preluat de pe: http://www.adevarul.ro/articole/televizorul-o-dadaca-extrem-de-periculoasa.html

    Eu l-am aruncat din casa de vreo 5 ani.

  6. @ Cititor: Foarte bine ati facut! 🙂

    In cartea “Efectele televiziunii asupra mintii umane” a lui Virgiliu Gheorghe se arata pe baza de studii foarte serioase ca efectele de hipnoza, pasivitate sunt date nu de programele in sine, ci de mediul prin care acestea se transmit. Adica… nu conteaza la ce ne uitam, ca tot rau e! Chiar si cel mai mare program educativ “Sesame Street”, realizat de americani si prezentat timp indelungat (10-15,poate chiar 20 de ani), zilnic, a avut ca efecte asupra copiilor telespectatori: cresterea dificultatilor in invatare, scaderea capacitatii de concentrare a atentiei, slabirea memoriei si a creativitatii, crearea unei atitudini pasive asupra lumii!!!
    …iar nerabdarea, agitatia, lipsa autocontrolului care se simt din ce in ce mai mult la copiii din generatiile prezente au, ca una dintre cauze si urmarirea programelor TV mare parte din timpul liber.

    Doamne, ajuta!

  7. @ Mihaela Pana

    Parintii mei sunt persoane credincioase. Cand a aparut televizorul pla noi in tata prin 50 -60 nu l-au introdus in casa (nu l-au cumparat) Au avut asa un “instinct” duhovnicesc ca nu-i bun. (sunt oameni simpli cu 4 clase)
    Noi copii lor am crescut fara televizor in casa. Pe mine , de cate ori mergeam la cineva si avea televizor, el, televizorul, ma capta si ma prindea in ghearele lui.
    Mai tarziu m-am casatorit si m-am dus la casa mea. Cineva mi-a dat un televizor. Nu ma puteam efectiv dezlipi din fata lui. Am vazut ca imi mananca tot timpul liber. Nu mai vorbeam cu sotia sau cu fetita. Dupa vreo 2 ani, am hotarat sa il scot din casa. Ca m-am gandit ca daca nu ma pot abtine sa nu ma uit la tv. inseamna ca m-a biruit. In afara de faptul ca TOATE PROGRAMELE atunci (cu cativa ani in urma) dar mai ales acum sunt dea dreptul scarboase.
    Sotia zicea ca vrea sa mai vada stirile. Eu ii spuneam ca ce castiga daca vede stirile – care stiri atunci dar mai ales acum prezinta numai intamplari negative.
    Si apoi tot felul de justificari ale unora ca te uiti numai la emisiunile folositoare si bla bla bla.
    Eu cred ca am pierdut din vedere scopul vietii noastre pe pamant.
    Adica maintuirea sufletului.
    Cu ce te ajuta la mantuirea sufletului televizorul?
    Te ajuta la pierderea timpului.
    Mai bine ar fi sa se roage omul decat sa piarda timpul la ttelevizor. Un acatist, o catisma etc.
    Si apoi sfintii parinti si cei dinainte noastra care nu au avut televizor oare nu s-au putut mantui fara?
    Acum cu atat mai mult cu cat avem studii pertinente despre “efectele televiziunii”ar trebui totii sa il aruncam la gunoi si in locul lui sa punem icoane. Si sa nu ne para rau.

    Apropo de icoane si televizor, am gasit in cartea despre Sfantul Lavrente de la Cernigov unde Sfantul profeteste despre vremurile din urma si si zice despre oameni (crestini) ca in locul icoanelor au introdus icoana vorbitoare la care se uita toti si la care il vor vedea pe antihrist. Nu imi mai aduc bine aminte citatul ca am citit demult cartea. Ideea oricum e asta.

    Maica Domnului sa va fie la toti ocrotitoare.

  8. @Cititor

    “Apropo de icoane si televizor, am gasit in cartea despre Sfantul Lavrente de la Cernigov unde Sfantul profeteste despre vremurile din urma si si zice despre oameni (crestini) ca in locul icoanelor au introdus icoana vorbitoare la care se uita toti si la care il vor vedea pe antihrist. Nu imi mai aduc bine aminte citatul ca am citit demult cartea. Ideea oricum e asta.:

    Da! Am citit si eu in carte; dar ai mai uitat ‘ceva’; in momentul in care, la predica spunea sa lase lumea televizorul fiindca tinem pe Nichiduta in casa avand coarnele afara (antenele) s-a auzit o voce care i-a spus ‘s-o crezi tu’; bine! acum antenele sunt prin cablu (RDS, ASTRAL, DOLCE…) sunt camuflate bine, nu mai stau in forma de ‘V’ dar transmit/trimit in casele noastre, prin vaz intrandu-ne in minte si in suflet ceea ce vor ei (conducatorii lumii prin mass-media aservita lor)avand acelasi efect devastator prin manipulare, deznadejde, stari ce nu iti apartin dar ti se inoculeaza latent ori violent! Si uite-asa se schimonoseste si mai mult ‘chipul’ din om, de parca n-ar fi strambat de propriile pacate, neputinte…si-atunci, mai putem vorbi de ‘asemanare’?!

  9. @ Magda
    Da, acum imi amintesc si de treaba asta cu antena si cu coarnele. Dar eu iarasi stau si ma intreb: Au putut toti cei dinainte noastra trai fara teleizor? Sau te ajuta cu ceva la mantuire?
    Si nu pot fi deacord cu ideea ca cine nu poate renunta la el, sa se uite asa 2, 3 ore pe saptamana. E ca si cum ai zice ca cine nu poate renunta la furat, sa mai fure asa din cand in cand. Sau cine nu poate renunta la injurat sau la altele si mai grave.
    Daca ochiul tau sau mana ta te duce in iad e mai bine pentru tine sa iti scoti ochiul sau sa iti tai mana. Mantuitorul parca spune asta? Deci televizorul nu iti este nici ochi nici mana dar ti le poate conduce pe amandoua.

    Doamne ajuta

  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Damaschin de la Platina, ucenicul Cuv. Seraphim Rose: SA STAM PURUREA NECLINTITI IN CREDINTA NOASTRA!
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST SI REVENIREA PROROCULUI ILIE, CA „AL DOILEA INAINTEMERGATOR AL VENIRII LUI HRISTOS”
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » Iara si iara… PERFUZII VITALE PENTRU INCERCARILE VREMURILOR
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL SERAFIM ROSE - “UN OM AL INIMII” - 27 ani de la plecarea sa in patria cereasca
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » “Sa nu ne ingaduim naivitatea, sa nu dormim in opinci”. CLARIFICARI SI AVERTISMENTE NECESARE PRIVIND PROFETIILE SI FALSELE PROFETII APOCALIPTICE
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » “VEDETI SA NU FITI AMAGITI!”
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » Fiara, Antihristul si profetul mincinos in talcuirea Vladicai Averchie Tausev (“Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox”)
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Evanghelia eshatologica de la Luca, foarte importanta mai ales pentru zilele noastre: “LUATI SEAMA SA NU FITI AMAGITI!”
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » Scurta omilie recenta a avvei Moise Aghioritul. CHEMARE LA TREZVIE SI ECHILIBRU
  19. Pingback: Război întru Cuvânt » HARUL DUHULUI SFANT – SINGURA ARMA A CREDINCIOSILOR in fata lui Antihrist si a inaintemergatorilor lui
  20. Pingback: Război întru Cuvânt » STARETUL DIONISIE IGNAT: “O sa fie schimbari mari. Conducatorii omenirii de astazi sunt hotarati sa distruga omul”. CE INSEAMNA ‘AL OPTULEA VEAC’?
  21. Pingback: INTERPRETAREA APOCALIPSEI - "CARTEA VREMURILOR NOASTRE". Parintele Serafim Rose despre conditiile pentru citirea cartii Apocalipsei in duh ortodox
  22. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA DESPRE APOCALIPSA, vanzarea fratilor, rabdare si “profetii improvizati, cu pofta de publicitate” de pe internet (audio) -
  23. Pingback: Razboiul e aproape, iar sfarsitul la usi. CE SA FACEM, DECI? -
  24. Pingback: Sfantul Nicon, ultimul staret de la Optina ne invata CUM SA NE PREGATIM DE PRIGOANE. Este bine sa ne dorim sa traim chiar in timpul venirii lui ANTIHRIST? -
  25. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre INSELARE, CIPURI, ALARMISME, RAZBOIUL INFORMATIILOR. “Astazi curatenia si smerenia sunt foarte rare, insa invatatori sunt tot mai multi si atunci ratacirea creste…” -
  26. Pingback: PARINTELE SERAFIM ROSE (2 septembrie) – MODEL DE MARTURISIRE “POZITIVA” A CREDINTEI, IN DUHUL AUTENTIC ORTODOX -
  27. Pingback: “URA DE FRATI FACE LOC LUI ANTIHRIST”. Sfantul Chiril al Ierusalimului (18 martie) – cuvant profetic despre SEMNELE SFARSITULUI LUMII -
  28. Pingback: Parintele Serafim Rose: SEMNELE SFARSITULUI LUMII (I). De ce sa studiem semnele vremurilor? Cum sa ne formam discernamantul duhovnicesc? -
  29. Pingback: “GATA PENTRU… INCEPUTUL LUMII” (emisiunea In premiera). Mesaje NEW AGE despre apocalipsa 2012 si neomilenarismul pr. Constantin Necula [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI DESPRE SEMNELE DE LA DUMNEZEU: “… intrucat cutremurele vor fi foarte dese, popoarele vor trai intr-o frica neincetata” -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate