IUBIREA DE AVUTII SI MULTA GRIJA ne pregatesc sa-l primim pe ANTIHRIST

22-11-2008 Sublinieri

detail-from-the-last-judgement-decani.jpg

DUMINICA BOGATULUI CARUIA I-A RODIT TARINA

Şi le-a spus lor această pildă, zicând: Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina. Şi el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n-am unde să adun roadele mele? Şi a zis: Aceasta voi face: Voi strica jitniţele mele şi mai mari le voi zidi şi voi strânge acolo tot grâul şi bunătăţile mele; Şi voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te. Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună comori sieşi şi nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu. (Luca 12, 16-21)

***

300px-bucium-voronet.JPG

1112nilusathos.jpg

Sfantul Nil Athonitul:

Iubirea de avutii povatuieste spre pierzare, iar neagoniseala spre mantuire. Pentru ca mantuirea omului se primejduieste sa se prapadeasca de iubirea de averi. Aceasta aduce saracia in lume, si prapadeste imbelsugarea; aceasta pricinuieste neintelegeri in lume si a intrat si intre monahi in ziua de astazi, la aschitei si la pustnici si mai vartos in toata lumea. Iubirea de argint este scaun al lui antihrist.

Precum Prorocii au prorocit venirea Domnului Hristos, asa si aceasta, iubirea de avutii, a adus minciuna in lumesi preamulta ingrijire a pierzarii si a faradelegii; si momindu-se cu minciuna, oamenii fac faradelege, nedreptatesc, rapesc, fiindca adevarul l-au pierdut, iar minciuna imparateste. Adevarul este intruparea Mantuitorului Hristos si propovaduirea Evangheliei, iar minciuna este aratarea lui antihrist si imparatia lui, care va sa aduca lipsa si pierzarea in lume. Multa grija il intuneca pe om pe om si el se face nesimtitor si se face gatire spre pierzare la antihrist.

Iar lucrarea acestuia este multa grija a celor desarte, materia lucrurilor lumii si castigarea metalurilor pamantului. Aceasta este capul rautatilor, povatuirea pierzarii si stricarea mantuirii. Fiindca se prapadeste mantuirea cand stapaneste pierzarea. Oamenii s-au obisnuit cu cele ale pierzarii si s-au imprumutat de datorie grea a mantuirii lor.

Ca antihrist este si ganditor si simtitor. Simtitor va veni la vremea cea randuita sa savarseasca necredinta si faradelegile lumii; precum Domnul a plinit toata dreptatea si a ridicat pacatul lumii. Ganditor, antihrist se afla si acum in lume si dintru inceput; de cand a cazut din starea lui, si lucreaza rautatea lui. A amagit pe oameni cu multa grija a celor desarte si i-a facut nesimtitori; fac desfranare, preadesfranare, pacatul sodomiei savarsesc, s-au dat la negutatoriile cele trupesti, mancand si band si au uitat pe Dumnezeu”.

1jc11.jpg

Sfantul Ioan Gura de Aur:

“Vezi că Hristos pretutindeni vorbeşte de acelaşi lucru, de neştiinţa zilei şi a ceasului aceluia? Ne arată că ne este de folos această neştiinţă, că ne face să fim totdeauna pregătiţi. Aceasta caută Domnul, ca noi să priveghem totdeauna. Şi pentru că totdeauna păcătuim cînd trăim în huzur, iar în necazuri ne cuminţim, de aceea Hristos, cu orice prilej, spune că atunci vin relele peste noi cînd sîntem tihniţi şi fără de griji. Şi după cum a arătat asta mai înainte prin pilda celor de pe timpul lui Noe, tot aşa spune şi acum: Cînd sluga aceea se îmbată, cînd bate, atunci vine şi pedeapsa cumplită. Să nu ne uităm însă numai la pedeapsa gătită aceluia, ci să căutăm să nu facem şi noi, fără să ne dăm seama, aceleaşi fapte“.


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Bogatul caruia i-a rodit tarina, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Sfantul Ioan Gura de Aur

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “IUBIREA DE AVUTII SI MULTA GRIJA ne pregatesc sa-l primim pe ANTIHRIST

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. “Iubirea de argint este scaun al lui antihrist.” – pai da! Fiindca de-aici deriva un ascendent asupra celorlalti si, implicit putere asupra lor prin posesie de bunuri materiale; se poate ‘masura’ saracul cu a lui caruta la care trage un cal de povara, cu cel care are o masina Audi?

    In societate cine va fi bagat in seama? Cel cu costum si cravata sau cel simplu, cu o pereche de pantaloni si cu o flanea pe el? Cam asa se judeca…lumeste!

    Ca, de ar fi sa moara amandoi o data, Dumnezeu nu va cauta la infatisarea lor exterioara – cum fac oamenii – ci,la asezarea lor sufleteasca!

    Daca bogatul nu are inima lipita de bogatie si mai face si milostenie dupa putinta si nu i-a luat capul foc dupa imbogatire si prea imbogatire… e una!
    Ca nici saracul, daca e sarac in cele duhovnicesti, si nu e multumit cu strictul necesar si uraste, dusmaneste bogatia celuilalt… e alta!

    Nici bogatia, nici saracia nu osandesc, in genere…ci situarea lor fata de ele!

    In cazul de fata, ‘nebunul’ din Evanghelie este facut nebun fiindca a ostenit o viata intreaga sa acumuleze, sa puna de-o parte ca sa-i fie (numai lui) bine! Egoismul, rapacitatea asta l-a ‘costat’ fiindca, daca ar fi avut o alta pozitie fata de bogatie, nealipindu-si inima de ea si, concomitent s-ar fi imbogatit si in Dumnezeu, n-ar fi primit avertismentul!

    Dar…stau si ma intreb: cati dintre cei bogati nu si-au facut bogatia pe lacrimile si nedreptatea adusa cuiva, candva, cumva…?!

  2. @ Magda:

    Raspunsul la intrebarea din ultima ta fraza ni-l dau Sfintii Parinti:

    Sfantul Ioan Gura de Aur:
    Că şi aceasta e răpire, a nu împărţi cu alţii averea ta (!!!). Şi poate că vă pare uimitor ceea ce spun, dar nu vă minunaţi, că voi aduce mărturie din dumnezeieştile Scripturi, unde se spune că răpire şi lăcomie şi jecmănire nu este doar atunci când răpeşti cele străine, ci şi atunci când nu împărtăşeşti şi altora din cele ale tale. Vreţi să ştiţi care e mărturia aceasta? Învinuindu-i Dumnezeu pe iudei prin proorocul, grăieşte: „Pământul a dat roadele sale, şi n-aţi adus zeciuielile, ci prada săracului în casele voastre” (Malahia 3, 10; Isaia 3, 13). „Intrucât voi”, zice, „nu aţi dat prinoasele cele obişnuite, aţi răpit cele ale săracului”. Asta o spune ca să arate bogaţilor că stăpânesc avut al săracului şi atunci când bogăţia lor este moştenită, sau de orişiunde ar avea banii(!!!) Şi iarăşi zice în altă parte: „Să nu lipseşti de viaţă pe sărac” (Sirah 4, 1): iar a lipsi pe cineva poţi doar de ceea ce nu este al tău, fiindcă άποστέρησις înseamnă a lua cele străine şi a le păstra. Prin aceasta căpătăm învăţătură că dacă nu dăm milostenie vom căpăta pedeapsă la fel cu cei care lipsesc de viaţă pe sărac, că de oriunde ne-am aduna averile, ale Stăpânului sunt; iar de le vom da celor nevoiaşi, de mult belşug ne vom bucura.[…]Dacă vistierul ce a primit bani ai împăratului, nesocotind pe cei cărora li s-a poruncit să îi împartă, îi cheltuieşte pe răsfăţul său, dă socoteală şi piere. La fel şi cu bogatul: el e un vistier al bunurilor ce trebuie împărţite la săraci, ce a primit porunca de a le împărţi celor împreună-robi cu dânsul care se află în nevoie. Iar dacă cheltuieşte pentru sine mai mult decât ceea ce-i face neapărată trebuinţă, dincolo va da cumplită socoteală, că nu sunt ale lui avuţiile lui, ci ale celor împreună-robi cu dânsul“.

    Sfantul Vasile cel Mare:
    Tu, care bagi totul in sanurile nesaturate ale zgarceniei, cum poti socoti ca nu nedreptatesti pe nimeni cand lipsesti de cele de trai pe atatia nevoiasi? Cine-i lacom? Acela care nu se multumeste cu cele ce are! Cine-i hot? Acela care ia cele ce sunt ale fiecaruia dintre noi! Oare nu esti lacom, nu esti hot cand iti insusesti cele ce ti-au fost date in administrarea ta? Cel care dezbraca pe cel imbracat se numeste borfas. Merita oare alt nume cel care nu imbraca pe cel gol, o data ce poate face asta? Painea, pe care tu o tii, este a celui flamand; haina, pe care o pastrezi in lazile tale, este a celui dezbracat; incaltamintea, care se strica in casele tale, este a celui descult; argintul, pe care-l tii ingropat, este al celui nevoias. Deci, pe atatia oameni nedreptatesti cator ai putea sa le dai din avutiile tale.”

  3. @Admin:

    Adevarat! Cate nuante sunt:

    1.Chiar daca te-ai nascut intr-o familie bogata, neavand nici-un merit pentru dobandirea ei ci, doar datorita faptului ca ai tai parinti sunt avuti trebuie sa ai mila si sa dai celor aflati in nevoie care, n-ar purta ca tine schimband in fiecare zi alte randuri de haine ci, pentru a-si acoperi goliciunea trupului si, in privinta mancarii a-si potoli foamea ce-i chinuieste;

    2.Chiar daca nu esti avut – in acceptiunea generala prin cine stie ce bogatie – tot trebuie sa dai din ‘putinul’ tau celui care n-are;

    3.Iar daca ai si cheltuiesti peste necesitatile tale imediate, iarasi este un pacat fiindca il lipsesti pe cel ce n-are si sufera…de foame, sete, frig…

    In concluzie: eliminat rasfatul, desfatarea peste masura din darurile lui Dumnezeu care ne fac…in cele din urma sa ne bazam numai pe noi insine, pe puterea noastra nascand iubirea de sine, de placeri facandu-ne nesimtitori si nemilostivi fata de nevoia, durerea aproapelui!

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » “Cat de greu vor intra bogatii in imparatia cerurilor!”
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » Cum preamareste ziarul patriarhal Lumina erezia protestanta a cultului bogatiei
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » “Ereticii vor pune mana pe Biserica, isi vor numi peste tot slugile si-i vor prigoni pe pastori si monahi”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Evanghelia despre grijile vietii si inchinarea la doi domni
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie despre purtarea de grija a lui Dumnezeu fata de om
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVANT DESPRE ANTIHRIST al Sfantului Ioan Damaschin
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST SI REVENIREA PROROCULUI ILIE, CA „AL DOILEA INAINTEMERGATOR AL VENIRII LUI HRISTOS”
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » Arhim. Ioil Konstantaros - Predica fulminanta la Duminica tanarului bogat
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Dionisie Ignat de la Colciu – de 6 ani impreuna cu sfintii. VREMURILE DIN URMA – SEMNE SAU EXAGERARI? (I)
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!”
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (4): “TOATA GRIJA ARUNCATI-O DOMNULUI, EL ARE GRIJA DE VOI”
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » OMILIA SFANTULUI IOAN GURA DE AUR LA EVANGHELIA GRIJILOR VIETII: “Hristos ne spune: „Cautati pe cele ceresti!”, dar noi nu le cautam nicio clipa…”
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Evanghelia eshatologica de la Luca, foarte importanta mai ales pentru zilele noastre: “LUATI SEAMA SA NU FITI AMAGITI!”
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » HARUL DUHULUI SFANT – SINGURA ARMA A CREDINCIOSILOR in fata lui Antihrist si a inaintemergatorilor lui
  19. Pingback: Război întru Cuvânt » “Dreptatea lui Dumnezeu si dreptatea oamenilor”. SURPRIZELE FRUMOASE ALE DUHULUI SI CHEMAREA INCOMODA A CRUCII. Provocarea cea buna VS. duhul lumii
  20. Pingback: ANTIHRIST
  21. Pingback: PILDA BOGATULUI CARUIA I-A RODIT TARINA. Predici si talcuiri (Sfantul Luca al Crimeei, PS Sebastian, Pr. Coman)
  22. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN. Cuvinte de folos despre ispitele vremii (II): "E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini"
  23. Pingback: Sfantul Ignatie Briancianinov ne invata sa deosebim semnele si minunile lui Hristos de cele ale Antihristului
  24. Pingback: PROFETIA DESPRE ANTIHRIST SI SFARSITUL LUMII a Sfantului Ipolit, episcopul Romei -
  25. Pingback: PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri” -
  26. Pingback: Parintele Gheorghe Calciu despre BOGATUL CARUIA I-A RODIT TARINA si TIRANII CARE SE CRED NEMURITORI (si video) -
  27. Pingback: Bogatul caruia i-a rodit tarina. CARE SUNT ROADELE NEBUNIEI PACATULUI? -
  28. Pingback: Parabola bogatului caruia i-a rodit tarina. TALCUIRE ACTUALA SI PROFUNDA A PARINTELUI GHEORGHE HOLBEA: “Momentul adevarului este cel in care ramanem cu noi insine”. VIATA – SIMULACRU si CULCUSIRE IN VREMELNICIE? (video) -
  29. Pingback: Omilia Mitropolitului Augustin despre ADORAREA MAMONEI SI INCREDINTAREA IN MANA LUI DUMNEZEU -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate