Conferinta si lansari de carte la Piatra Neamt dedicate Sfintilor Inchisorilor

15-02-2009 Sublinieri

afis-piatra-neamt-777612.jpg

Luni, 16 februarie a.c., începînd cu ora 17.00, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Asociaţia ROST organizează conferinţa “Din temniţe spre sinaxare”.

Vorbitori: Părintele Amfilohie Brânză, duhovnicul mănăstirii Diaconeşti (Bacău), scriitorul Adrian Alui Gheorghe, teologul Danion Vasile şi publicistul Claudiu Târziu.

Cu acest prilej, vor fi lansate volumele Din temniţe spre sinaxare (colectiv), Fericiţi cei Prigoniţi – Martiri ai temniţelor comuniste, de Marin Matei şi Părintele Iustin Pârvu – o viaţă de mărturisitor, de Adrian Alui Gheorghe.

E o actiune de constientizare a publicului din Romania, a cetateanului roman, asupra a ceea ce au insemnat inchisorile in perioada comunista, ceea ce a insemnat suferinta de acolo, ceea ce a insemnat, zicem noi, martirajul din inchisorile comuniste. Pentru ca, in final, Sinodul Bisericii va accepta ca o parte din cei care au fost martirizati in inchisorile comuniste sa ajunga in calendarul ortodox. In dinamismul nostru de zi cu zi putem uita trecutul si uitindu-l riscam ca el sa se repete. Manifestarea se adreseaza atit celor care stiu aceste lucruri dar, mai ales, celor care nu le stiu si care trebuie sa se formeze” ne-a declarat poetul Adrian Alui Gheorghe, unul din initiatorii acestei manifestari si autorul consemnarilor din volumul dedicat parintelui Iustin Parvu.

(sursele: aici si aici)

 

desene-038.jpg


Categorii

Anunturi, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Conferinta si lansari de carte la Piatra Neamt dedicate Sfintilor Inchisorilor

  1. E interesant ca mai nou pe afisele cu evenimentele ortodoxe trebuie scris: intrare libera. de ce oare?
    din cate stiu, intradevar, la conferinta lui Dan Puric, nu numai ca nu a fost libera, dar a costat f mult, si biletele s-au epuizat repede. A fost in scop caritabil, da, dar metoda nu cred ca e prea ortodoxa.

  2. Mihaela,
    initiativa lui Dan Puric nu are scop “cartitabil” poate doar in sensul ca beneficiarii ei suntem noi toti generatia celor care nu stiu despre Aiud si despre sfintii ale caror oseminte ies la suprafata….
    nu mi se pare o suma mare 100/150 lei pentru a pune o caramida la acel asezamant..

  3. pt angelica: stim cu totii semnificatia monumentului de la Aiud, cred ca doar cei ignoranti nu stiu asta. Eu ma refeream la faptul ca ideea de a nu lasa intrarea libera la o conferinta, nu mi se pare ortodoxa. Cred ca atunci cand se fac donatii, cu libertate de alegere a sumei donate, e mult mai bine.
    e parerea mea, ca o concluzie in ce am vazut pana acum, in diverse situatii din viata bisericii. cineva mi-a spus odata ca participa la consiliul parohial al unei parohii si vroia sa dea o mana de ajutor. Parintele de acolo a impus o taxa pt membrii consiliului, pt ajutarea bisericii, de 5 mil. lei vechi. persoana respectiva s-a simtit jignita, pt ca daca le-ar fi spus sa dea fiecare cat vrea si cat poate, ar fi dat mult mai mult. si poate ca altii nu puteau da nici atat.
    e o problema mai delicata, care de multe ori deviaza, dar e importanta.

  4. Impartasim parerea Mihaelei. Mai putin faptul ca toata lumea ar sti semnificatia monumentului proiectat la Aiud (nu e vorba de cel deja existent acolo). Din pacate, e destul de controversat si acesta, ca sa ne exprimam eufemistic…

  5. Ok, atunci astept sa aflu si eu mai multe despre ce se pregateste de fapt, la Aiud. Eu ma gandeam ca e o donatie pentru biserica monument deja existenta acolo, ridicata din initiativa parintelui Iustin.

  6. Ma bucur din suflet pentru tot ceea ce faceti pentru martirii nostri de care nu suntem vrednici! Am fost la Aiud de curand si imaginea acelui loc o vad si acum . Locul acela vorbeste, ne cheama la sfintenie. Si multi nu auzim chemarea!Poate reusiti sa mai tineti astfel de conferinte si in alte orase din tara.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate