DECIZIA SINODULUI: Problema actelor biometrice = “preocupare excesiva pentru lucruri trecatoare”, dar VA INTERVENI LA STAT PENTRU A SOLICITA ALTERNATIVA

26-02-2009 Sublinieri

sinodali.JPG

UPDATE (15.45)

 Basilica: Sfântul Sinod solicită alternativă la paşapoartele biometrice

“În şedinţa de lucru din ziua de miercuri, 25 februarie 2009, Sfântul Sinod a adoptat, în unanimitate, hotărârea nr. 638/2009 în legătură cu problema noilor paşapoarte electronice care includ date biometrice:

1. Ia act de scrisoarea nr. 638 din 28 ianuarie 2009 a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se solicită o serie de precizări în legătură cu noile paşapoarte electronice care includ date biometrice. (vezi anexa 1).

De asemenea, ia act de lămuririle aduse prin adresa nr.3622071 din 5 februarie 2009 a Ministerului Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Paşapoarte (vezi anexa 2) din care rezultă două asigurări importante:

a. A avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie, paşaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc să călătorească în afara spaţiului Uniunii Europene. Astfel, se deduce că cei care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport;

b. Fiecare cetăţean are dreptul de a cunoaşte în mod direct conţinutul datelor personale incluse în noul paşaport electronic care include date biometrice.

2. Constată că însăşi opinia Comisiei Europene exprimată, la 16 martie 2005, prin Grupul European pentru etica în ştiinţă şi noile tehnologii este împotriva implantării în corpul uman a cip-ului electronic: „utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare şi comunicare constituie o potenţială ameninţare la demnitatea umană şi societatea democratică” (pct. 6.4), iar „implanturile destinate supravegherii … ar putea fi folosite de către autorităţile statale, indivizi sau grupuri pentru a creşte puterea lor asupra altora” (pct. 6.4.4).

3. Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.

4. În viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.

5. Văzând tulburarea provocată de opiniile confuze şi contradictorii cu privire la noile paşapoarte biometrice, Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mânăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apăra de tot răul şi ne va ajuta să săvârşim binele.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

sf_sinod.jpg

UPDATE:

constantin-stoica.jpg

Observatiile noastre:

– In primul rand, Sinodul afirma ca nu se incalca niciun drept prin pasapoartele biometrice si ca acestea nu ar fi obligatorii. Acest lucru este fals, deoarece statul impune pasapoartele de tip biometric, asa cum va impune si buletinele biometrice, din anul 2011. Acest lucru a fost deja precizat si in studiul “Pasapoartele biometrice, intre moderatie si pasiune”, scris de prof. univ. Radu Carp. Tocmai datorita faptului ca pasapoartele biometrice sunt impuse populatiei, decurg o serie de incalcari ale dreptului omului, printre care dreptul la obiectia de constiinta, libertatea religioasa, dreptul de libera circulatie, dreptul la viata intima etc. Sintagma “libertatea de a nu solicita” este de un implicit sarcasm ofensator. In 2011, probabil, legat de buletine, ni se va spune ca avem libertatea de a ne situa in afara societatii, de a alege sa facem inchisoare, etc.

– Sinodul nu a cerut alternativa reala la actele de identitate biometrice, ci a cerut statului sa includa, in lege, o extindere a cazurilor speciale, de urgenta, prin care se pot elibera pasapoarte provizorii, numai pentru 6 luni. A avea “libertatea” de a fi trecut la “cazuri de urgenta” nu inseamna nicidecum drept la alternativa, ci o marginalizare fatisa a celor care nu doresc actele de identitate biometrice. Abia de acum incolo, “cetatenii reticenti” vor fi “cazuri speciale, de urgenta”, si vor fi, oficial, marginalizati ai sistemului.

– Prin urmare, nu s-a considerat ca ortodocsii si alti cetateni  ai tarii, care au protestat  impotriva acestor acte, ar fi adus o multime de argumente serioase impotriva acestor documente, ci numai ca manifesta niste “retineri”, iar pentru aceasta nu au dreptul sa aiba o alternativa reala a actele de identitate biometrice; cel mult, vor fi tolerati, o perioada foarte limitata, cu acte de identitate provizorii.

– Trebuie mentionata si precizarea expresa a Sinodului, care vrea sa interzica orice fel de libera exprimare in cadrul Bisericii. De altfel, la ce ne putem astepta de la un Sinod care ia apararea unor institutii nedemocratice si face jocul oficialilor europeni?

icon_cross.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cipuri, acte electronice, carduri, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

240 Commentarii la “DECIZIA SINODULUI: Problema actelor biometrice = “preocupare excesiva pentru lucruri trecatoare”, dar VA INTERVENI LA STAT PENTRU A SOLICITA ALTERNATIVA

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 7 / 8 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. AS DORI SA ATRAG ATENTIA CA NU APRARE NICAIERI REFERIRE LA “PERMISUL DE CONDUCERE” CARE SI EL CONTINE CIP, DECI DATE BIOMETRICE POT FI SI ACOLO INCLUSE. prin cip asadra poti fi urmarit, ti se pot baga sau lua infirmatii despre tine, fara stiirea ta!!!!
    OARE DE CE PATRIARHIA SI PRESA NU A VORBIT DESPRE ASTA?
    pina la urma poti calatori cu buletinu, dar masina…

  2. 181 răspunsuri! Ishtenem!

    Urlu către voi şi către mine mai ales:
    „Este vremea muceniciei, nu a vorbelor!”
    Să fie bine înţeles.

    Băi, oameni buni, voi chiar sunteţi inconştienţi?? Câte ore pierdeţi zilnic înţepeniţi la calculator? Treziţi-vă odată! Nu vedeţi că sunteţi dependenţi şi obsedaţi?! Mă, voi nu realizaţi că vă slăbeşte credinţa cu fiecare vorbă aruncată-n vânt şi cu fiecare clipă pierdută, irosită? Faceţi jocul dracului şi moare de râs din cauza voastră, „bietul” de el.

    Nebunilor, vine Sfârşitul Lumii, şi dacă nu, oricum va veni moartea după voi, mai devreme sau mai târziu, poate chiar azi. Iară voi ce faceţi? Ce faceţi?? Vă pregătiţi pentru moarte? Nu. Vă risipiţi viaţa, asta faceţi. Şi dă-i încolo şi-ncoace cu comentarii, că tăţi sunteţi aşa de deştepţi, ţuca-v-ar mama căpăţâna, că le ştiţi pe toate.

    Degeaba sunteţi voi acuma aşa isteţi şi vă bateţi cu pumnu-n piept, că de nu veţi fi pregătiţi, o să tremuraţi de frică în clipa alegerii şi o să faceţi compromis cu dracul, justificându-vă cu tăt felul de argumente cum că aşa şi cum că-n invers, şi cutare a zis şi cutare a dres.

    Cât de îngâmfat trebe să fii să crezi că de tine depinde salvarea Bisericii, mântuirea omenirii? Păi n-are fiecare om o conştiinţă proprie care-i spune ce-i bine şi ce-i rău? Păi nu dă Dumnezeu tuturor şanse egale la mântuire? Păi n-avem deja un Mântuitor? Şi atunci?? Quo vadis?…

    Dar nu ascultaţi de mine, cine-s eu? Doar un idiot anonim care-şi spune părerea pe net, ăsta-s eu.

  3. Priviti si cata manipulare in ziarele romanesti.in evenimentul zilei am citit azi un articol scris de un oarecare florian bichir care ia apararea deciziei Sinodului si da o nuanta de fanatism celor care nu accepta semnul spunand ca daca Teoctist traia acum era dezordine si manifestatii grave in tara ceea ce ne ar fi stricat rau imaginea in fata UE fiind priviti ca niste inapoiati.Am incercat sa i trimit niste comentarii la articol si nu au fost publicate.incercati si voi si o sa vedeti ce nseamna “presa libera” din capitalism si cata mizerie este.

  4. Fratilor,
    Eu inca ma gandesc cu ceva ingrijorare daca nu cumva depasim noi limitele caii de mijloc, ale caii impratesti si a dreptei cuviinte.
    Personal, m-am scarbit atat de tare de anuntul patriarhiei incat s-a nascut in mine un sentiment de revolta pe care nu prea m-am priceput sa-l stapanesc.
    Chiar in ziua respectiva intalnindu-ma cu preotul parohiei noastre am avut o atitudine necuviincioasa. Mi se parea ca nu se implica suficient in misiunea pe care o are. M-am trezit ca m-am inflamat cam tare si fata de cativa credinciosi ai bisericii noastre iar atitudinea mea a fost plina de revolta si goala de dragoste.
    E drept ca problema a fost a mea si doar a mea. Dar vazandu-ma pe mine nu pot sa nu ma gandesc cu o oarecare ingrijorare daca nu cumva si alti credinciosi ravnitori de pe acest forum se pot sminti. Atitudinea generala este de indignare, de revolta, de lupta. Ma tem ca ravna noastra pentru ortodoxie sa nu ne orbeasca si sa ne lase fara dragoste. In felul asta ne-ar fura necuratul silinta.
    Daca luptam cu dragoste vom putea pastra si dreapta cuviinta si vom aduce roada. Daca nu, se poate ca lupta noastra sa degenereze si sa ne facem mai mult rau.
    Tocmai incepe postul. Atentie la ispite.
    Voia Domnului sa va calauzeasca pe toti.
    Doamne ajuta!

    @Haiducul Tehnofob
    si tu te-ai inflamat ca si mine. Totusi ar fi mai prietenos sa folosesti mai mult “noi” decat “voi”, mai mult “ne” decat “va”. Ar avea mai mult efect si asupra celorlalti.

  5. DA, haiducul tehnofob ne-a zis adevarul in fata, mie unl imi este frica inca de pe acum , ce o sa fac cand vine pecetluirea? Sa dea Bunul Dumnezeu sa aiba mila de mine ticalosul, ca altfel sunt pierdut. IUBITII SI IERTATI!

  6. @ Florin:

    Perfect de acord cu fratia-ta si de aceasta data!

    @ pr. Victor:

    Va multumim pentru marturiia pe care o dati si pentru prevenire! Oamenii care sunt foarte aproape de Hristos, cum sunt multi dintre Batranii athoniti, cum sunt si parintii nostri Justin, Arsenie, etc., n-au cum sa nu simta, in duhul lor, cu claritate, semnele vremurilor. Ei sunt ‘seismografele” Bisericii. Pentru cine are credinta. Cine nu are, asculta de… Ministerul de Interne.

  7. @ Victor:

    Noi zicem ca s-ar putea sa fie surprize, nu stim daca Maitreya acela corespunde intocmai cu proorociile Sfintilor Bisericii. Mai bine sa nu ne grabim, sa fim precauti. Ni se pot “livra” chiar si falsi antihristi, ca sa nu-l vedem pe cel adevarat.

  8. @ Doru:

    La care fotografie te referi? Exista si pe net?

  9. Dimineata la universul credinte pe TVR1 s-a discutat un pic de dicizia sinodului. Invitatul, pr Stefan Buchiu mi se pare, explica minute in sir ca cei care contesta noile acte sunt de fapt crestinii fricosi.
    Adica Pr Iustin 17 ani de puscarie comunista, Pr Arsenie vreo 20 de ani, Pr Adrian cam la fel, vezi Doamne sunt fricosii si noi suntem curajosii care huzuream la gura sobei cand ei sufereau pentru Dumnezeu si credinta in torturi si chinuri.
    Tot explica ca s-a facut aceasta concesie pt cei care totusi avand putina credinta sunt tematori si slabi in credinta. Si pentru ei cere totusi sf. sinod aceasta concesie..
    DAR SA MEARGA SI POSTUL NATIONAL SA IA UN INTERVIU LA MARII NOSTRI DUHOVNICI NU SE DUC. Iti pune un parinte de care n-a auzit nimeni, in dialog corect politic cu moderatorul, ca la gradinita se convingeau si despicau firul in 4, cit de fraeri sunt cei cu ideea asta si cit de bine zice la comunicat.

  10. cineva apropiat mi-a zis ceva la care poate de prea multa tulburare nu m-am gandit…zicea sf Serafim Rose ca macar de am trai pe jumate ortodox si tot ar fi bine,iar vorba aceasta m-a pus pe ganduri!Ce e rau in cipuri,in televizor sau computer sau telefonie mobila si toate “beneficiile tehnologice si sociale ale contemporaneitatii”?…antihrismul cred ca sta in viata contrara ortodoxiei,iar fara sa mai intru in amanunte despre grija “cea numai si numai lumeasca” haideti sa ne cercetam pe noi insine si sa vedem daca oare in stilul de viata pe care ni-l impune Cezarul e sau nu dictatura satanista???
    Ca sa fi in randul lumii trebuie sa mananci mancare cu e-uri,trebuie sa ai credit pe telefon,trebuie sa ai cablu si internet,trebuie sa te masturbezi si sa experimentezi cat mai mult viata sexula(80% din ce arata tv e despre sex),trebuie sa mergi cu taxi,trebuie sa mergi la psiholog in loc de duhovnic,trebuie ca weekendul sa il folosesti dormind sau plimbandu-te ca Biserica e doar pt mosi si babe…etc si samd.Ca sa nu mai vorbesc de capul gol iarna si imbracaminte cat mai sumara chiar daca e frig ca sa vada toti cat esti de frumos si doctorul cat esti de prost.
    Cipurile acestea sunt garantia ca vom fi fideli acestui sistem,ele si ascultarea si localizarea noastra continuua sunt o forma blanda de neocomunism demonocrat.Prin primirea lor gandul imi spune ca vom fi cu desavarsire materialisti…dar oare ce e rau in asta…dar sa nu uitam ca am spurcat pamantul iar pomul care nu face roade se taie si se arunca in foc!
    Pot fi numite aceste cipuri si “ingrasamaninte satanice” prin care se opreste rodirea pomului?…Dumnezeu stie si cred ca a descoperit acest aspect demonic oamenilor desarviti,inainte ca eu sa ma nasc(si am 24 de ani)!macar asta sa ne puna pe ganduri

  11. eu nu cred ca sinodul de la bucuresti va mai rezista mult timp la conducerea bor ; eu cred ca va fi inlaturat prin alegerea altui sinod care sa corespunda cerintelor ortodoxiei ; nici nu ma gandesc ca asta va constitui o problema , ci din contra , cred ca alegerea altui sinod si inlaturarea acestuia actual se va petrece peste noapte cu acordul celorlate biserici ortodoxe din lume , si chiar la cererea lor …
    nu stiu de ce imi vine cu putere acest gand , insa daca imi vine eu sunt sigur ca acest lucru este iminent : sinodul actual nu va mai rezista mult timp la conducerea bor … nici nu ma gandesc ca nu va fi asa … sunt sigur 100 % ca asa va fi : ori va fi inlocuit ori se va pocai ; insa de pocait nu se va pocai ca este prea mandru ; cel mult cativa ierarhi conservatori vor trece in noul sinod care se va forma … nu ii dau mai mult de 2 ani de viata sinodului actual …

  12. @ghenadie

    “Pot fi numite aceste cipuri si “ingrasamaninte satanice” prin care se opreste rodirea pomului?…” – eu zic ca sunt varful aisbergului sau a gropii de gunoi, adica ‘incununarea’ mult dorita de mintile diabolice si viclene de-a lungul timpului.

    Daca omul se uita la un film deocheat – spre exemplu – dar pe urma se intoarce la rugaciune si-i apar pe retina grozaviile vazute/auzite odata cine stie unde…cand…daca e luminat de Duhul Sfant isi da seama ca patimeste astfel pentru ca s-a indulcit/dedulcit de/la lucruri care-l murdaresc sufleteste prin cele 5 simturi…in consecinta: se va infuria pe sine, se judeca in/pe sine, se va spovedii, iar in viitor se va ferii tocmai pentru a nu fi singur pricina de sminteala, de vrea sa fie al Lui Hristos! Deci sansa de intoarcere exista daca vei voii si – inca – vei mai putea! Dupa introducerea pecetii (cip-ul de pe acte) vei slabii considerabil in puterea de impotrivire fiindca daca Duhul Sfant fuge cand nu mai gaseste smerenie in suflet si incuviintare la pacat (mai intai prin imaginatie, apoi cu vointa, apoi cu fapta), cu atat mai mult cand vei accepta chiar si numai pe acte (de frica), de implantare nici nu mai vorbim: chiar nu-ti vei mai apartine! Pr.Proclu si altii spuneau ca, cei care nu se spovedesc niciodata, nu-si fac Cruce, nu se duc la Biserica se lipsesc de Duhul Sfant fiindca pleaca de la ei, iar constiinta nu o mai aud batandu-le obrazul; ca dracii au iesit din Iad si sunt in noi si printre noi, iarasi este adevarat si se vede cu ochiul liber! Ca preotii vor fi ca mirenii, iar mirenii ca dracii, iarasi s-a spus!

    Aceste cip-uri de pe pasapoarte, buletine, card-uri, permise, apoi cel implantat…sunt accesul, intruziunea in viata noastra fizica (trupul este templu al Duhlui Sfant) si spirituala (inlocuim pecetea Darului Sf.Duh cu ‘666’ care este nr-ul numelui Fiarei), inrobire in dublu aspect…. deci acordul nostru cu sistemul satanist ajuns la apogeu sustinut de ‘stat’ si de reprezentantii ‘de seama’ ai BOR!

    Nu trebuie sa ne grozavim ci sa ne rugam sa pastram credinta curata, sa nu cadem in pacatul ereziei si sa nu aceeptam semnul Fiarei!

  13. @ emanuel

    Mai frate…nu esti PROFET si nici nu ai “harisma” darului “INAINTE VEDERII”! Nu ai nici MINTEA si INIMA curatite de patimi, ca sa cunosti TAINELE viitoare ale mersului lumii! Si nici nu esti vreun “sfant” ca sa ne PROFETESTI ce va fi cu actualul Sinod!

    “duhul” cu care scrii pe acest forum ESTE DIFERIT de a celorlalti forumsiti!Noi NU ACHIESEM la PROFETIILE tale “sigure 100%”…si nici nu ne identificam cu tine in pozitia si atitudinea noastra fata de Sinod…! Din “tonul” si “damful” scrisului tau…nu strabate certitudinea ca esti ortodox, sau ca esti un ortodox…sanatos in credinta…!
    De asemenea nu strabate din scrisul tau nici siguranta ca esti un forumist bine intentionat sau un siret DIVERSIONIST, asemanator cu doi astfel de priceputi “tulburatori” care AGITA si TULBURA si STARNESC ZAZANIE pe alte forumuri!

    Daca vrei sa scrii ceva folositor de suflet pentru ceilalti forumsiti pe siteul acesta, atunci scrie, dar ai grija la “damful” vorbelor tale, caci au in ele MICROBUL smintelii…!Siteul acesta nu-i un site de “can-canuri”, ci unul sobru si serios…!

    Referitor la “profetiile” tale, ar fi bine sa stii ca un “sinod” LEGITIM nu se SCHIMBA prin voia oamenior, ci doar daca Domnul vrea asta…!
    Cand un astfel de sinod NU VA MAI TINE CONT DE CREDINCIOSI, el nu va mai fi LEGITIM si Domnul si nu oamenii ii va inlatura pe cei care il compun cu a facut cu episcopii din Sinodul Tlaharesc care l-au depus si caterisit pe Sf. Ioan Gura de Aur, nu a ramas unul in …”functiune” si pe multi i-a mancat sabia imparatului Arcadie!

    Este adevarat ca pe foarte multi dintre credinciosii ortodocsi ne-a dezamagit COMUNICATUL Sinodului si Atitudinea si Reactia Neduhovniceasca a Sinodului fata de problema documentelor electronice de identitate…dar deocmdata Sinodul STA in viata Bisericii PRIN VOIA Celui de SUS!
    Doar EL il va schimba sau mai tine in continuare…iar noi nu stim TAINELE LUI!

    Ortodoxia are ca MIJLOC DE REZOLVARE a problemelor din viata Bisericii, RUGACIUNEA si nu REVOLUTIILE si RASCOALELE si LOVITURILE DE PALATE sau LOVITURLE de…stat…, ci doar RAZBOIUL NEVAZUT, cel dus in “Duh si in Adevar”, in rugaciune si cu post si jertfa. Sf. AP. Pavel ne spune in epistolele sale ca el SE LUPTA IN RUGACIUNE pentru fii sai duhovnicesti!

    Sa imnvatam de al acest APOSTOL al lui Hristos si sa facem si noi asa, adica SA NE LUPTAM IN RUGACIUNE, pentru depasirea tuturor problemelor noastre si pentru mantuirea noastra si a a episcopilor nostri si sa nu incitam la TULBURARE pe altii!

    Tara si Biserica ARE NEVOIE DE UNIRE si nu de SCINDARE sau DEZBINARE!
    Chiar daca peste Ierarhii nostri s-a lasat un “nor” de intunecare a mintilor lor Sa-L rugam pe Domnul SA LUMINEZE SOARELE ADEVARULUI SAU din nou peste INIMILE lor ca sa se poarte asa cum vrea EL!

    AMIN!

    PS. scuza-ma daca am fost cam caustic…dar nu prea pari…”DE AL NOSTRU”, adica din comunitatea virtuala a acestui site…si este normal sa fim cu grija la noi…forumsiti …prooroci!

    Mantuire iti doresc frate!

  14. http://www.tvr.ro/articol.php?id=58427&c=65
    Va rog uitati-va si va rog mult sa nu mai credeti tv-ului mai mult decat profetiilor sfintilor contemporani…pt ca pe realitatea si pe alte posturi s-a spus cu tot altceva,dar totusi sa nu uitam ca tvr-ul este post national mult mai mult decat protv sau antena1,etc care vor audienta si sunt conduse de masoni!

  15. ghenadie,
    esti foarte tanar, multi inainte! si felicitari pentru felul limpede de a vedea lucrurile. daca am fi fost si noi asa la varste mai fragede, poate lumea ar fi avut alt curs

  16. eh! de aceea se zice: judecata nu este a oamenilor. pt ca gandirea noastra nu e limpede. sa stie toti: Patriarhul, Mitropolitii si Episcopii sunt urmatorii Sf Apostoli, conform canoanelor. Verifica-ti! Sunt urmatorii in har celor 12 Sf. Apostoli. Oare, ne ridicam impotriva harului sau a omului? si una si alta este exclusa de iubirea suprema: “Iubiti-va unii pe altii, precum Eu v-am iubit pe voi!” Asemenea: “Pacea Mea o dau voua, nu precum va da lumea las Eu. Ca lumea din ale ei da, si pentru ca nu sunteti ai lumii, va va prigoni pe voi!” De cate ori ni se spune: “Ascultarea este mai mare decat Sf. Liturghie?” Judecam Sf. Sinod sau Sinodul? Daca judecam Sf Sinod, merge-ti la duhovnic, ca e pacat mare. Daca judecam Sinodul sau “Dealul” , nu respectati autoritatea suprema, deci lepadare de biserica, de credinta de har.. sa vorbim de apostazie? sa fie asta noua erezie? cred ca asta ar fi. o noua erezie. pt ca dezbina, nu uneste. si debina credinta, nu oamenii. fi-ti cu simt de raspundere.

  17. Ovidiu, te inseli, autoritatea suprema este Hristos si sunt Sfintii Parinti, de care si ierarhii, si orice Sinod local trebuie sa asculte, daca vrea sa ascultam de el. Ascultarea se face de Hristos si in numele sau, nu de oameni. Restul este fariseism. Si poate e bine sa mai terminati cu santajul asta cu “lepadarea de biserica, de credinta, de har” si sa mai lepadati hainele de oi cu care a acoperiti, dar de sub care vi se vad ghearele de lupi rapitori:

    Invatatura Bisericii Una si vesnice este aceasta:

    Se cuvine celor ce ascultă cuvântul de mântuire şi care sunt învăţaţi în Scriptură să cerceteze cu dreaptă socoteală cele pe care le zic dascălii şi arhiereii; şi câte sunt unite cu Scripturile să le primească, iară câte sunt neunite să le lepede. Şi să se îndepărteze de cei care rămân întru învăţături greşite.”

    Să nu ascultaţi nici de călugări şi nici de preoţi în cele ce vă sfătuiesc rău. Şi ce zic nici de preoţi? Ci nici la arhierei să nu vă plecaţi, nici să vă supuneţi, când vă sfătuiesc să faceţi, să ziceţi şi să cugetaţi acelea care nu au mărturii din Sfânta Scriptură şi nu sunt de folos sufletelor voastre“. (Sf. Meletie Marturisitorul)

    “Fiindca au adunat sinoade mari si numeroase si le-au numit ale Bisericii lui Dumnezeu si pareau ca se ingrijeau pentru canoane, cand de fapt erau miscati impotriva canoanelor. Si [atunci] ce e de mirare daca si acum cinci sau poate zece episcopi adunati impreuna au absolvit pe cel caterisit de canoane pentru doua pricini, dezlegandu-l ca sa slujeasca cele sfinte? Prin urmare, stapane, sinod nu inseamna a se aduna pur si simplu ierarhi si preoti, chiar daca sunt multi (caci mai bun este, zice [Scriptura], unul care face voia lui Dumnezeu decat mii care o calca), ci [a se aduna] in numele Domnului prin cercetarea si pazirea canoanelor, si a lega si dezlega nu la intamplare, ci asa cum cere adevarul si canonul si regula acriviei“.
    (Sfantul Teodor Studitul)

  18. imi cer iertare tuturor celor carora le-am gresit … am sa imi tin parerile personale numai pentru mine ; se poate foarte bine sa gresesc in ceea ce acuma mi se pare sigur , caci de multe ori avem siguranta pe anumite lucruri de care nu avem dovezi , iar mai apoi vedem ca am gresit … sper ca nu v-am tulburat frumoasele discutii de credinta pe care le aveti aici ; iar daca v-am tulburat va rog iertati-ma … si va rog , continuati sa va marturisiti credinta si rugati-va sa va dea Domnul discernamant si luminare cat mai multa , caci veti primi rasplata in cer pentru asta … Domnul fie cu voi !

  19. Ovidiu,
    pentru ca v-ati folosit de comentariul meu pt a va face introducerea, insa i-ati rastalmacit sensul, va spun ca sunt de acord cu cele ce v-a raspuns admin mai sus.
    In rest, ar trebui sa stiti, ca de multe ori mirenii vad mai limpede decat preotii sau unii ierarhi. Nu este normal sa fie asa, dar asa este, iar ultima dovada este tocmai aceasta decizie a sinodului.

  20. Ovidiu,
    Admin are dreptate .”Omul” din sinodul de astazi si dintotdeauna este supus unor ispite puternice .Ne indemni, cum parca vad ca indrumi turma ta de credinciosi din biserica, la o supunere oarba.
    Pun o intrebare care ma framanta de mult : ce inseamna ascultatrea? Lipsa de discernamant? Sa faci orice ti se spune, doar pentru ca esti ierarhic inferior ?Asta este peste puterea mea de intelegere.Poate ca acest lucru sta la baza multor abuzuri. Preotii sunt invatati in biserica sa vorbeasca mult si sa raspunda cat mai rar si mai putin unor intrebari mai incomode,care-i framanta pe credinciosi.Este o deformatie “porofesionala”,sa vorbesti mult, fara a fi intrerupt.
    Am vazut si eu Universul credintei de duminica. Multa dezinformare la aceasta emisiune .Ma intreb ce se va alege de genaratia de preoti care vine, daca domnul preot Buchiu a imbalmajit acolo vrute si nevrute ?

  21. Multumesc , admin.
    Toate aceste lucruri ar trebui sa fie “studiate ” si de domnul preot Constantin Stoica, si de “ovidiu”.

  22. Este vorba de fotografia (tabloul) care se afla in Biserici in scaunul Episcopal (daca asa se numeste, nu stiu excat).
    pe google a doua poza de la stanga la dreapta. linkul de mai jos.

    http://images.google.ro/images?hl=ro&ei=3AKsSfLzIoGW0AWasqTVAg&resnum=1&q=patriarhul%20daniel&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

    Scuze pentru intarziere.
    Azi am citit intrebarea.

  23. @Petre
    Iti raspund cu intarziere, pentru ca nu am avut documentul acasa.
    Este vorba de originalul grecesc al Vechiului Testament – SEPTUAGINTA.
    Se CONFIRMA cele spuse de tine, la III Regi X, 14; spune clar: 666!

  24. ora 20,35 din 02.03.09 -priviti emisiunea de pe”Cultural”

  25. revin cu o intrebare…chiar nu vrea nimeni sa ne organizam ca si grup si sa desfasuram o actiune coerenta impotriva statului politienesc?… am mai facut o asemenea propunere zilele trecute si a trecut complet neobservata…

  26. am vorbit in nume personal. parerea este a mea si numai a mea. am abordat subiectul din directia unirii in cuget si nu dezbinare a bisericii. nu sunt cleric. merg chiar rar la biserica.

  27. multumesc mihaela. sper sa mai discutam, mi-a placut abordarea ta.

  28. @ Dudu:

    Din partea noastra, nu.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate