Un raspuns ortodox la niste calomnii greco-catolice

5-03-2009 Sublinieri

ips_corneanu_impartasire-b.JPG

Am primit de la parintele egumen al Manastirii Antim, arhim. Mihail Stanciu o reactie argumentata fata de un articol defaimator publicat pe site-ul greco-catolica.org. In acest articol, un oarecare “preot” eretic caracterizeaza intreaga Biserica Ortodoxa astfel: “As vrea sa fac o remarca legat de ceea ce se petrece la noi, in Romania. La fel cum in Afganistan sunt talibani care in numele lui Allah si al Coranului distrug si omoara pe altii, asa se petrece si la noi. Biserica Ortodoxa ii instiga pe oameni impotriva noastra”. “Curajosul” preot uniat este sprijinit in demersurile sale tocmai de Liga Pro-Europa, o veche si binecunoscuta organizatie, inregimentata la ideologiile anti-crestine, anti-romanesti si “politic (masonic) corecte” care insistent, printre altele scoaterea icoanelor si a religiei din scolile publice! Iata raspunsul parintelui Mihail:

Intrand pe acest site, la sugestia unui prieten, sa citesc articolul si comentariile aferente, nu mica mi-a fost mirarea si intristarea cand am vazut indarjirea cu care un “preot” si doi “credinciosi” greco-catolici calomniaza (pornind de la nefericitul si nedoritul comportament al unui singur om – preot ortodox) intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Aceasta atitudine de aroganta si dispret cu care acesti trei amici privesc o intreaga comunitate nu are nimic din blandetea si intelepciunea crestine…

E drept, neintelegerile dintre oamenii si dintre comunitatile noastre exista, dar sunt pornite deja  dialoguri oficiale care sa lamureasca lucrurile. Problema greco-catolicismului din Romania nu e asa usoara, si de asemenea nici solutionarea ei, precum ar sugera “preotul” acuzator.

Sa ne amintim ca pana la 1700 nu existau greco-catolici deloc in Romania, iar inceputul lor s-a facut prin viclenie si crima. Peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe au fost distruse pentru ca preotii si monahii romani nu au vrut sa “se uneasca” cu Roma. Sute, poate mii de credinciosi, monahi si preoti ortodocsi au fost schingiuiti si omorati de prozelitii catolici in timpul campaniei declansate de imparateasa Maria Tereza si de generalul von Bukov din anii 1760-1780. Unii preotii ortodocsi, sub amenintarea chinurilor si a mortii, au trecut la greco-catolicism, altii erau omorati si inlocuiti de prozeliti care strecurau sub forma de cult ortodoxa invatatura catolica eretica… Iar oamenii au fost manipulati de acesti falsi “pastori” pe calea ratacirii si a dezinformarii. Dar dezinformarile si persecutiile impotriva ortodocsilor din Transilvania au continuat de atunci si chiar pana in zilele noastre. Amintesc aici cazul unor Parinti de la Manastirea Rohia care, acum cativa ani, au fost amenintati cu cutitele si apoi alergati de “crestini” greco-catolici pentru ca mergeau printr-un  sat cu Boboteaza (Aghiazma mare) pe la crestinii ortodocsi care i-au chemat. Unul dintre acei Preoti monahi ortodocsi este acum episcop in Maramures. Exemple mai cunosc insa foarte multe.

Ma intreb si va intreb, deci: cine sunt talibanii, fundamentalistii? De ce greco-catolicii de azi uita ca stramosii lor de acum 300 de ani erau ortodocsi? Cine ii instiga pe romani sa se rupa de stramosii lor, de credinta lor dreapta si cu continuitate pana la Sfintii Apostoli? In numele carui “adevar” romanii sunt dezinformati si intoxicati cu idea ca “greco-catolicii au fost sau sunt mereu victime”? De ce este identificata Biserica Ortodoxa Romana cu securitatea comunista, cand in temnite au fost martirizati mii de crestini ortodocsi, iar multi alti biruitori ai detentiei comuniste dau marturie si azi despre Hristos prin viata si cuvantul lor?

Ma gandesc ca talibanismul nu tine de ortodoxie, ci tocmai de erezie. Unde nu e Hristos – Adevarul si Duhul Adevarului, acolo este minciuna, patima, ura, mandrie si ignoranta. Intr-adevar, nici o forma de manifestare agresiva nu justifica “lupta” pentru pace si adevar, dupa cum nici pasivitatea nu e criteriul de validare a smereniei, ci marturisirea Adevarului.

Vin cu propunerea ca sa citim mai atent invatatura celor sapte Sinoade Ecumenice si sa o comparam cu inventiile eretice romano- si greco-catolice de  dupa primul mileniu crestin, inventii care au dus la nenumarate abuzuri ale papalitatii (acolo sa vezi talibanism, crime, arderi pe rug, cruciade impotriva … crestinilor!), la secularizarea culturii si a societatii occidentale (acolo sa vezi talibanismul ateismului impotriva evlaviei crestine), la debusolarea si deprimarea atator milioane de oameni manipulati de bancherii si politicienii care i-au transformat in “sclavi fericiti” ca se mai pot droga inca o zi cu iluziile si placerile vinovate ale lumii si ale pacatului…

Am nadejde in Dumnezeu Cel Viu ca va da intelepciune tuturor celor ce I-o cer, si ma rog Lui “ca toti oamenii sa vina la cunostinta Adevarului” si “ca toti sa fie una” in Adevarul – Hristos si in Biserica Sa Ascultatoare, Marturisitoare si Dreptslavitoare.

 sfnasaudeni.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Ecumenism, Parintele Mihail Stanciu, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

31 Commentarii la “Un raspuns ortodox la niste calomnii greco-catolice

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Multumim parinte pentru adevarul marturisit! E timpul ca ortodoxia sa fie propovaduita cu curaj si nu cu falsa smerenie ca si pana acum! rugati-va parinte ca Dumnezeu sa daruiasca tarii noastre multi pastori vrednici de Sfant numele sau! Ar trebui ca parintii duhovnicesti ai acestei tari sa formeze si sa aleaga un adevarat sinod crestin ortodox, care cu pretul vietii sa ne spuna noua oamenilor simpli doar cuvantul adevarului!

  2. Sant uimit cum, doar cativa parinti si calugari mai au puterea si curajul de a lupta pentru sfanta noastra credinta ortodoxa,strabuna.Nu stiu ce si cum sa mai cred.Este probabil timpul sa ne cernem in fata lui Dumnezeu.Fie ca bunii si sfintii nostri parinti,atati cati mai avem,sa ne daruiasca sfatul cel bun si sa ne indrume pasii nostrii pacatosi catre dreapta si adevarata noastra credinta ortodoxa.
    DOAMNE AJUTA!

  3. Mi-a placut foarte mult raspunsul lui Danion Vasile dintr-o conferinta la care a fost intrebat daca ar trebui sa le dam inapoi bisericile greco-catolicilor. Si a raspuns linistit: DA, atunci cand ne vor reconstrui pe cele ale noastre daramate cu tunurile de ei. Fain.

    Doamne ajuta.

  4. Dumnezeu sa ne ajute in aceste vremuri atat de tulburi. Cum sa nu vina Apopcalipsa?
    Noi, cei care am fost educati cat de cat, in spiritul valorilor autentice, avem in aceste vremuri atatea indoieli, si ne vine atat de greu la gandul ca nu mai avem calauzitori drepti in Biserica Ortodoxa
    . DAR, NOI INCA MAI AVEM PUTEREA DE A DISTINGE INTRE CE E BINE SI CE E RAU, cei ce urmeaza dupa noi insa nu vor mai avea posibilitatea de a alege. Daca noi acceptam sa ne supunem acestui sistem de manipulare mondiala, va veni vremea in care pacatul va fi singura noastra ratiune dupa care sa ne ghidam. Sa avem, deci taria de a nu renunta la LIBERTATEA pe care ne-a daruit-o Dumnezeu, sa spunem transant NU in fata minciunii, fiinca altminteri, vom ajunge in momentul in care nici nu vom mai putea alege.Doamne ajuta, sa ne lumineze Dumnezeu in dreapta credinta! Ce vor spune inselatii de diavol despre noi, se va intoarce impotriva lor si eventual, isi vor da seama cat gresesc, daca vor deschide macar coltul ochilor sa priveasca ADEVARUL!

  5. Doamne ajuta!Sarmanii greco-catolici,sunt in mare inselare de cand s-au unit cu Roma.Cred ca nu sunt constienti,ca nu sunt in Adevar,si sincer nu stiu cum lucreaza Bunul Dumnezeu in Biserica Catolica.De ce ma intreb asa?Pentru ca,catolicii au cazut in atatea greseli si erezii dupa ce s-au despartit de ortodocsi in 1054.Ei nu mai tin de Invataturile si Canoanele celor 7 Sinoade Ecumenice decat putin cred.
    E tare trist ca greco-catolicii sunt in staulul Bisericii Catolice.Cee ce e si mai trist pt noi ca si romani,e ca greco-catolicii nostri au acelasi sange de neam cu ortodocsii.Asa cum spunea si Pr Arhim Mihail Stanciu,pana in 1700 la noi in tara nu au existat greco-catolici.Atunci s-a facut trecerea la greco-catolicism prin forta si amenintari,prin multa marsavie si falsuri.Daca mi-ar cere cineva sa scriu despre acea perioada,am atatea dovezi si argumente,multe.Tara noastra si poporul acesta s-a format si nascut ortodox-drept-maritor,asa cum a lasat Mantuitorul nostru,prin activitatea Sf Apostol Andrei,caruia i-a cazut sortii sa propovaduiasca Evanghelia si in Scitya Minor,in Dobrogea de azi,si de acolo si-a trimis si el ucenici in toata tara daco-romana.Toti marii nostri domnitori,au aparat pamantul acesta,tinand credinta ortodoxa.Sfantul Stefan al Moldovei,era cand nu pleca la lupta pana ce nu se savarsea Sf Liturgie uneori chiar pe campul de lupta.Si stim ce victorii a avut si ce biruinta.Sfintii Brancoveni,au murit martiri la Instambul marturisindu-si credinta ortodoxa.Si exemplele ar putea continua si cu alti bravi domnitori.In concluzie,tara aceasta si-a aparat neamul si credinta ortodoxa.Unde au fost greco-catolicii,va spun eu nicaieri.
    Si inca ceva:multi au ravnit tara noastra pt frumusetile si bogatiile ei,dar nu au reusit.De ce?Credinta ii tinea pe romani uniti cu totii in curaj si jertfelnicie,si aceasta credinta era cea ortodoxa.Si cineva si-a dat seama de acest lucru,si si-a spus:”Daca ii vom lovi in propria credinta si-i vom dezbina,asa ii vom putea asupri si stapani”.Si s-a reusit in 1700,romanii din Ardeal au fost dezbinati.Si cum un intreg e alcatuit din mai multe madulare,cand un madular este afectat,intregul sufera in totalitate.De aceea intreaga tara acum e asa ravasita si lovita.
    Dar din pacate,”fratii greco-catolici”nu inteleg sau nu vor sa le stie pe toate acestea.Multe ar fi de spus.”SARACA TARA BOGATA”.La Dumnezeu sunt toate si nadajduim in Mila si Ajutorul Sau,ca va fi alaturi de noi pana la sfarsitul veacurilor.Va doresc tuturor bucurie duhovniceasca,si sa ramaneti tari in credinta ortodoxa!Doamne ajuta!

  6. Dragii mei, eu nu prea inteleg multe, insa una sper sa inteleg pana la trecerea la cele vesnice. BISERICA ESTE UNA SFANTA SOBORNICEASCA-CATOLICA-UNIVERSALA SI APOSTOLICEASCA.Astfel nu exista biserica romano-catolica, ci confesiunea papista, da oamenii nu trebuiesc judecati ci cu mila si mai ales RUGACIUNE-IUBIRE in dreapta credinta, nu cum imi vine mie, o sa reusim Cu Voia Domnului sa-i facem si pe celalti oamenii care sincer poate il cauta pe Hristos, insa sa nu le zicem ca ei au biserica, ci ei se afla in cautarea adevarului care se gaseste in cel care este Calea Adevarul si Viata si in Biserica Sa. Sa nu ne punem eticheta de ortodox si sa devenim ca fariseii ci prin lupta noatra cu pacatele sa vada ceilalti cei ortodoxia-trairea credintei, si astfel sa vada unde se afla si sa poata sarmanii sa distinga binele de rau, lumina de intuneric. Egreu! Dar merita, insa sa nu acceptam nici o parte, mica parte din intuneric, sa fim daca trebuie ”fundamentalistii” cu erezia indiferent de ce fel o fi ea , dar nu cu oamenii care sunt inselati de aceste rataciri. Pe baricade fratiilor, da putem sa fim invinsi trupeste dar sa nu ne pierdem sufletul.
    Mantuitorul afirma: CINE VREA SA-SI SCAPE SUFLETUL IL VA PIERDE, SI CINE ISI VA PIERDE SUFLETUL PENTRU MINE SI EVANGHELIE IL VA CASTIGA-NU-L VA PIERDE! Pe baricade sa luptam pe baricade sa murim, credinta sa n-o parasiM,ca astfel ca prin EL El mantuirea s-o primim!!!
    IUBITII SI IERTATII!!!

  7. minunat raspuns! frumos, fara ranchiuna, curat…Dumnezeu sa-i dea sanatate Parintelui Mihail Stanciu si tuturor ADEVARATILOR PARINTI ai ortodoxiei!
    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mina pacataoasa si pe toata lumea Ta.

  8. “Fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi, si va vor prigoni, si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra…,din pricina Mea”(am citat din memorie,scuze stiu ca e incomplet, dar ideea asta era!)
    Daca Hristos avand toata puterea asupra Sa nu a scos nici un cuvant,ci s-a lasat batjocorit si scuipat…! Cred ca noi comentam cam prea mult, mai ales in perioada postului mare!
    Numai bine!

  9. De ce nu spun greco-catolicii cate biserici ortodoxe au distrus ei si le-au inlocuit cu biserici catolice? ce sa mai spun ca in multe sate ortodoxe unde sunt doar 2-3 credinciosi greco-catolici au luat biserica satului de la ortodocsi si acum a ramas bisericile goale. Au sperat ca ortodocsii vor trece la catolicism daca nu au biserica dar s-au inselat. Au sperat in zadar.

  10. O mare bucurie sa citesti astfel de articole. Postul, greutatile ti se par mai usoare, cand vezi ca mai existe marturisitori care nu lasa sa fie batjocorit Domnul Nostru Iisus Hristos si Sfanta Biserica Sa. Sarut mana prea cuvioase parinte arhimandrit.

  11. Nici nu merita sa pierdem timpul cu ereticii. “Se vede” de la o posta ca Biserica Ortodoxa este Biserica cea Adevarata : Sfanta Lumina de la Ierusalim, moaste si icoane facatoare de minuni. Ati vazut la vreun eretic asa ceva, indiferent ca-i zice catolic sau altcumva ? Biserica Ortodoxa inseamna viata !

  12. Ma repet, Multumesc tuturor celor care au infiintat si administreaza acest site. Cu dragoste fiiasca sarutari de maini parintelui arhim.Mihail Stanciu. Foarte putini romani, altfel credinciosi orotodocsi si oameni de buna credinta, si din pacate marea majoritate a tinerilor si copiilor, cunosc putin sau nu stiu deloc despre lupta acerba dusa in Ardeal pentru catolicizarea fortata a romanilor ortodocsi. despre prigoana, lupta si martiriul lor. Ne uitam istoria si martirii trecandu-i in uitare, nevorbind despre ei. Dumneavoastra nu vi se pare nedrept ca timp de sute de ani romanii din Transilvania sa lupte si sa se jertfeasca pentru a-si pastra credinta ortodocsa, ca sa traiasca si sa moara in legea in care s-au nascut mosii si stramosii lor,si pentru aceasta ei s-au lasat omorati si schingiuti, iar noi, astazi, sa nu vorbim despre acest lucru decat ocazional ? In Biserica se aminteste doar in ziua de praznuire a acestor sfinti. Banuiesc ca in manualele scolare, alternativele, in cele de istorie, nici atat. De unde sa invete oamenii, copiii daca nu li se spune. de unde sa cunoasca daca nu li se vorbeste cat mai mult si des despre acesti sfinti martiri si lupta jertfelnica dusa de ei ? Transilvanenii toti au fost in stare de lupta si jertfa. Ne este rusine de istoria noastra ? Ne este frica ca deranjam ? Uitarea, necunoasterea adevarului duce la manipulare si la mistificarea adevarului si a istoriei. Am fost in multe pelerinaje in aceasta vara organizate la nivel de parohii, insclusiv a mea. Pelerinaje insotite si cu ghidaj facut de preotul paroh. Am ajuns si la Robaia, manastire de langa Campulung Arges, unde se banuieste ca s-a retras si a murit Sfantul Cuvios Sofronie de la Cioara. Nimeni nu a vorbit despre viata Sfantului sau a celorlalti Sfinti Transilvaneni, despre lupta si martiriul lor. Parca se fereau macar sa aminteasca. Cat timp ii ia celui care face ghidajul sa deschida doar Istoria B.O.R. scrisa de Pr.Acad.Mircea Pacurariu si sa copieze vietile acestor sfinti martiri si marturisitori transilvaneni, si a altor sfinti si traitori in manstirile vizitate si sa le vorbeasca oamenilor ? Religia si istoria se invata pe viu, in scoala la orele de studiu sau in pelerinaje, acolo, in biserici si manastiri, simtind si traind, pipaind urmele pe care a calcat cuviosul. Ca sa existam in viitor nu avem voie sa ne uitam credinta, istoria si sfintii martiri si marturisitori. Nu este nationalism sovin, este marturisirea credintei orotodoxe si avem datoria sa o spunem cat mai tare si mai des, mai ales in vremurile acestea si mai mult in Biserica.

  13. Catolicismul este o secta rupta din ortodoxie. Secta papista. Greco-catolicismul este tot o erezie. S-a nascut din lacomia unor preoti ortodocsi, care au plecat urechea la minciunile papiste. Au devenit in timp romano-catolici, prin acceptarea tuturor ereziilor lor, desi la uniatie au cerut ca in afara de recunoasterea primatului papal sa nu se schimbe nimic din dogmele lor.
    La fel ca toti ereticii mint si sunt agresivi in prozelitismul lor. Nu a mai ramas nimic ortodox in ei. S-au nascut din motive necrestine, pentru dezbinare, si exista din aceleasi motive.
    Roman a echivalat, peste un mileniu si jumatate, cu ortodox. Cind romanii vorbeau de ”legea noastra” vorbeau de ortodoxie. Suntem un popor care ne-am nascut dintr-o religie. Nu ar fi fost posibila etnogeneza poporului roman fara acest liant unificator care era ortodoxia. Cei care au uitat asta si si-au parasit credinta, de fapt si-au parasit etnia. In cazul nostru, a fi roman, este totuna cu a fi ortodox.
    Orice alta religie adopta vorbitorul de limba romana il transforma intr-un deznationalizat. O natiune inseamna o credinta comuna, nu o conlocuire pe acelasi pamint.

  14. A se vedea si:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/16/parintele-iosif-pasca-un-martir-al-zilelor-noastre/

    Stim noi ardelenii prea bine toate marsaviile catolice de 300 de ani incoace. Ceea ce spune par. Mihail este foarte putin si foarte “dulce” in exprimare si continut. Daca ati sti cate crime s-au facut de catre acesti falsi crestini, mai rai ca paganii, ati plange de mila. Istoria Transilvaniei e plina de sange varsat de crestini contra crestini, mai rau ca paganii. Turcii n-au distrus biserici cu tunul, n-au obligat sa treaca la religia lor cu forta in timpul stapanirii fanariote. Ei n-au ucis preoti ortodocsi si crestini.
    Greco-Catolicii au insangerat istoria tarii si a Bisericii noastre chiar in secolul XX! cand au colaborat cu ungurii in timpul stapanirii horthyste, distrugand zeci de biserici si ucigand sute de preoti ortodocsi. Despre ei de ce nu se spune nimic??
    Daca doar s-ar reedita cartile dinainte de comunism- deci nu se poate spune ca a fost influenta comunista contra catolicismului!- vezi istoricii ardeleni: Silviu Dragomir, Ioan Lupas, Stefan Lupsa, Stefan Metes, Onisifor Ghibu etc, am vedea sute de documente si marturii de epoca, cum s-au comportat catolicii cu noi. Violente nemaiauzite, rapiri de biserici cu forta si date la 2,3,10 credinciosi greco-catolici, batai ale preotilor, ale sotiilor de preoti,ale copiilor lor schingiuiti, profanari de biserici, deposedari de pamant de la preotii ortodocsi, dari foarte mari puse pe ortodocsi de a trece la uniti prin constrangere, prin foame, prin batai, toate constituie adevarata fata a (greco-)papistasilor. Nici nu mai au nimic din “greco”- deci din ortodocsi- deci e incorect a-i numi “greco-“, ci uniti cu Roma.
    Ceea ce spune par. Mihail, repet, este doar un mic fragment din tot calvarul suferit de noi de la acesti lupi numiti catolici, cu care azi ne pupam si ne impartasim! daca ar vedea Sf. Sofronie de la Cioara sau Sf Tanase Todoran ce facem azi cu “fratii nostri catolici”, ce-ar face? -Ar muri a doua oara.
    (Absolvent de Teologie si Masterat)

  15. Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Gh. Baritiu, Timotei Cipariu, Andrei Muresanu, Ioan Ratiu, Gh. Pop de Basesti, Vasile Lucaciu, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Ion Agarbiceanu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Corneliu Coposu. Ce e cu ei? O cautare pe google va lamuri lucrurile.

  16. Felicitari parinte Mihail pentru atitudine,trist ca prea putine voci s-au auzit pentru apararea ortodoxiei in urma celor zise de ,,preotul” farcas zaharie.Ma doare orice atac ce vine din partea greco-catolicilor.
    Il cunosc ,l-am cunoscut din nefericire ,a fost botezat ortodox . Trist pentru ca pe ei , greco-catolici , nu-i intereseaza decat averile si sufletele crestinilor ( ortodocsilor ) ca pe niste proprietati .
    Preot al urii, cum poti da fata cu Dumnezeu ? Crezi ca vei fi intrebat cate biserici ai recuperat de la ortodocsi ? Cate suflete ortodoxe ai corupt, ai amagit ? Of, Doamne ,ai mila , de noi, in acest Post al Ortodoxiei sa ne traim si sa ne aparam credinta si biserica cu dragoste si iertare fata de vrajmasii .

  17. in legatura cu “corifeii” de la Blaj,ei au fost romani adevarati si in conflict permanent cu capii unitilor(citeste ierarhia bisericeasca…)
    despre Iuliu Hossu ,Pr. Staniloae zicea ca iesea din biserica atunci cand incepea sf. liturghie la manastirea unde avea domiciliul fortat…adica o considera o…erezie etc.
    cititi si “scrisoare catre arhiereu” a Pr. Rafail sa va edificati(din “cultura Duhului”)
    Post binecuvantat!

  18. Sa ne traiesti parinte arh. Mihail si sa ne indrumi pe noi cei ce avem nevoie de tine.

  19. La fel ca in politica,unde nu popoarele fac razboaiele,ci conducatorii…asa si in biserica.Eu sunt in Italia,respect felul cum ei inteleg sa-si manifeste credinta,dupa cum si ei ne respecta si ne admira,recunoscand ca noi suntem mai aplecati spre duritate,a postului in primul rand.Fiecare isi manifesta credinta in alt mod,ceea ce e important e ca avem acelasi crez.Cand zic crez ma refer si la formularea literala a credintei.Absolut acelasi crez,numai zis in italiana.Pe mine ma impresioneaza mult faptul ca in Italia sunt DIN CE IN CE MAI MULTI TINERI,DE CELE MAI MULTE ORI DE-ABIA IESITI DIN FACULTATI SI CARE ALEG VIATA DE MANASTIRE,de clauzura cum se zice aici.E inca o dovada a faptului ca Dumnezeu lucreaza spre salvarea noastra a tuturor,nu importa ortodocsi sau catolici.SLAVA TIE,DOAMNE DUMNEZEULE,SLAVA TIE!IARTA-NE,DOAMNE!

  20. Nu avem acelasi crez, din pacate. Chiar ne despart probleme dogmatice importante deocamdata…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/30/ce-inseamna-sa-i-iubim-pe-vrajmasii-bisericii-si-cum-o-putem-face/
    “Cu multi ani în urma, o fata de confesiune catolica care a fost primita în Biserica noastra mi-a spus ca una dintre primele ei nedumeriri a fost cea referitoare la presupusul mare contrast dintre înfricosatoarele afirmatii la adresa ereticilor, apostatilor, etc. si abordarea întelegatoare si iubitoare pe care a intalnit-o adesea în convorbirile cu preotii sau credinciosii nostri. Eu nu vad aici nici un conflict. Pentru a pazi adevarul trebuie sa vorbim la modul cel direct despre cei ce se departeaza de el pentru a pazi astfel turma si, daca e posibil, a-i calauzi pe cei rataciti. Dar Biserica îsi deschide comorile pentru fiecare suflet – cu conditia ca el sa asculte de adevar si sa primeasca învataturile ei – iar aceste comori nu pot veni decit de la Sfintul Duh si nu din “reinterpretarea” unora sau altora. (…)

    Dar, în toate legaturile pe care le am cu sustinatorii fermi ai Ortodoxiei din Biserica noastra, pot spune cu mina pe inima ca nu am întilnit nici unul dintre ei care sa nu manifeste o iubire crestineasca pentru cei rataciti; daca Patriarhul Athenagora s-ar fi pocait de ratacirea sa si s-ar fi întors la Ortodoxie, cred ca ar fi fost primii care l-ar fi îmbratisat. Cred ca impresia contrara vine în special din partea criticii acelora a caror idee despre Biserica este foarte vaga si care acuza rivnitorii nostri de “lipsa de iubire“, pe cind ei, de fapt, se împotrivesc cu toata dreptatea apostaziei“.

    Alte recomandari:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/06/parintele-epifanie-iubire-si-adevar-epistola-catre-patriarhul-ecumenic/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/29/sa-nu-primesti-nici-o-invatatura-gresita-sub-pretextul-dragostei-sau-demistificarea-ecumenismului/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/25/iubirea-de-sine-singura-iubire-a-ecumenistilor/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/10/06/reactia-ortodoxa-la-erezie-conform-parintelui-staniloae/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/09/pentru-tine-conteaza/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/21/credinta-nascuta-din-sange/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/22/zelotii-ortodoxiei/

  21. Pingback: Război întru Cuvânt » PASI ECUMENISTI: DE LA RAVENNA LA ELOUNTA - (IV)
  22. Si raspunsul este pe masura evului mediu intunecat (catolici eretici, dusmani ai poporului). Corecta abordare dar nu inteleapta. A acuza ortodocsii otova de canibalism si chiar preotii este o enormitate dar a raspunde pe aceiasi moneda este si mai mare. Sa nu uitam ca BC reprezinta mult mai mult atat dpdv cultural cat si istoric. De asemenea BCG fara de care romanii ar fi scris azi cu caractere slavone iar ungurii cu garactere secuiesti. Halaal dialog si mai ales contradialog. Nici macar turcii nu au fost in stare de asa ceva. Sa nu uitam ca printre catolici au existat mari romani, mai mari ca toti criticii la un loc (Coposu; Spiru Haret; Mircea cel Batran – Cavaler Teuton etc si enumeratia poate continua la infinit). Nu trebuie intrat intr-un astfel de ,,dialog,, cel mai bine e sa-i lasam sa vorbasca singuri ca televizorul atat pe unii cat si pe altii.
    Pe de alta parte multi preoti marunti ortodocsi printre care am prieteni (fiind romano-catolic) detesta mizeria in care sunt tarati de catre episcopii locului (prea multi episcopi pe metru patrat), insa nu au curaj sa o spuna. Sunt obligati sa produca 100 milo lei vechi (parohii marunte) pe luna iar altfel sunt amenintati diorect de episcopi in sedinte cu inlocuirea (daca nu sunt in stare se gasesc altii mai intreprinzatori). Asta e realitatea si o sa apara in curand inclusiv declaratii audio.

  23. @Gica Contra: Bine, gica-contra, gica-contra, dar nu pana intr-acolo incat sa falsificam istoria. Mircea cel Batran nu doar ca nu e catolic, dar a ajutat din plin manastirile Tismana si Vodița ale starețului (si sfantului) Nicodim. Sfantul Nicodim era sarb. Stiti de ce a venit pe plaiurile Tarii Romanesti? Ca sa combata propaganda tot mai insistenta a calugarilor franciscani. Rolul sau era atat de mare incat scrisorile vremii arata ca el se ocupa de pregatirea dogmatic-duhovniceasca a preotilor valahi. Asadar, Mircea cel Batran, lasand la o parte diplomatia necesara pentru opunerea fata de Imperiul Otoman, era cat de poate de ortodox si de pastrator al traditiei. O alta dovada a acestui fapt este dania sa catre Manastirea Cutlumus, muntele Athos. Tot in timpul domniei sale sunt aduse in tara moastele Sfintei Filofteia.

    Referitor la celelalte argumente – rugam sa nu confundam planurile religios cu cel politic-cultural, adica sa amestecam merele cu perele. Nu spune nimic despre credinta cea adevarata existenta unui oarecare lider politic sau a unei elite culturale. In ceea ce priveste episodul BC-G, noi mai degraba avem privirea atintita catre cei care si-au pastrat credinta ortodoxa, refuzand orice fel de privilegii din partea autoritatilor vremii si asumand de bunavoie un statut de marginal ”discriminat”, cum s-ar zice azi, doar pentru a pastra credinta stramoseasca. A se vedea pentru acest lucru pilda Sf. Martir Atanasie Todoran. Cat despre pericolul slavon, e inexistent. Cine stie istorie si a citit carti de sec. XIX, stie cat de mult au schilodit limba romaneasca pasoptistii si Scoala Ardeleana. Limba romana a mitropolitilor si a calugarilor era mult mai limpede si mai frumoasa decat struto-camila aceea lingvistica inventata ad-hoc, din pricini politice.

    Nu in ultimul rand, mai lasati si dvs. placa rasuflata cu evul mediu. Daca asta intelegeti din istoria si disputele dintre ortodocsi si catolici ma tem ca cel care se afla in plina ignoranta medievala este chiar cel care arata cu degetul. 🙂 Subiectul e mult prea vast ca sa se rezolve cu rasteli de gica-contra. Si daca va intrebati direct si discret seful suprem, papa Benedict, ce parere are el despre Biserica Ortodoxa d.pd.v. dogmatic-ecleziologic, va va spune ca suntem niste eretici care trebuie adusi inapoi sub autoritatea lui. Lucru la care noi i-am raspunde ca Biserica este intemeiata de si pe piatra Hristos, a invataturii Apostolice si Patristice, si ca Vaticanul nu mai e demult (de vreo mie de ani) in aceasta Biserica Una.

  24. @Fabian: “Greco-Catolicii au insangerat istoria tarii si a Bisericii noastre chiar in secolul XX! cand au colaborat cu ungurii in timpul stapanirii horthyste, distrugand zeci de biserici si ucigand sute de preoti ortodocsi”
    TU CHIAR NU TE TEMI DE DUMNEZEU? Cum iti permiti sa vii sa debitezi asa ceva?
    In primul rand, mai exista inca batrani (ortodocsi!!) care pot confirma ce relatie exista de fapt intre greco-catolici si ortodocsi in perioada interbelica (a Romaniei de bun simt), dar mai ales in fata hoardelor horthyste!
    In al doilea rand va rog sa studiati arhivele BOR care pot releva acelasi lucru. Singurul episcop ortodox care a ramas in Ardealul ocupat a fost Nicolae Colan al Clujului – la indemnul episcopului greco-catolic Iuliu Hossu: „Ce faci, Frate? Pleci? Unde sa plec, Frate, Poporul pleaca? Pleaca administratia si functionarii, pleaca cei interesati. Eu raman aici cu poporul meu sa-i impartasesc soartea”. Iar Mitropolitul Nicolae Balan, care era de fata: „Ramai si tu, Frate, alaturi de Fratele Iuliu!”
    Va rog sa cautati in memoriile celor 2 ierarhi ortodocsi! Asa ceva sigur nu s-a uitat! Doar daca nu s-a STERS INTENTIONAT!…
    Episcopul Iuliu Hossu a trecut prin 2 atentate la viata lui puse la cale de horthysti pe care ii infrunta pe toate caile posibile, a fost umilit de nenumarate ori (chiar scuipat in fata de garzile horthyste), iar Seminarul si Episcopia din Cluj au fost devastate. La Oradea s-a intamplat acelasi lucru.
    Mai exista totusi buna-cuviinta?

  25. Pingback: Prozelitism si abuz greco-catolic la Vasad-Bihor: BISERICA RETROCEDATA CATOLICILOR INTR-UN SAT DE ORTODOCSI. Episcopia Oradiei ataca “POFTA MORBIDA” a UNIATILOR dupa locasurile de cult ortodoxe! - Recomandari
  26. Pingback: SFINTII MARTURISITORI ARDELENI, pilda de rezistenta ortodoxa in fata tavalugului antihristic si indemn spre o constiinta dogmatica, la vreme de confuzie, de sminteala si tiranie a minciunii “Noului Veac” -
  27. Imi pare nespus de rau pentru voi cei care citati din Sfintele Scripturi dar aveti atata ura in suflet, incat sunteti mai rai ca dracii din iad. Cum interpretati voi Scripturile? Dupa bunul plac al unor calugari nestiutori de carte? Cred ca ar trebui sa cititi cartea lui Cristian Badilita, teolog si patrolog roman ortodox Orthodoxie versus ortodoxie si va veti lamuri cat sunteti de cinci. Cum se face ca sunteti in toata lumea numai 320 de milioane in vreme ce catolicii sunt un miliard 6 sute de milioane? Chiar ca sunteti inapoiati! Imi pare rau pt voi si de aceea sunteti cu adevarat vredinci de plans. Sarmanii de voi, avea dreptate Mantuitorul Cristos: “voi închideţi oamenilor împărăţia cerurilor; nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi să intre” (Mt 23,13). Unde va dus pe voi orodoxia? in vreama fanariotilor va inchinat turcilor si apoi rusilor. si acum de ce umpleti occidentul cu prezenta voastra?

  28. @sorin:

    Cata iubire! Ne copleseste…

    Atata doar ca nu cunoasteti niste lucruri elementare: nu noi, ortodocsii, ne-am dat dupa vantul puterilor si al ereziilor. Noi am ramas in credinta apostolica, si cand aveam stat, si cand nu aveam, si peste turci, si sub turci (din punct de vedere politic), si in modernitate, si in postmodernitate. Unii numesc asta fidelitate, adica a iubi si a pastra ce ti s-a transmis, cu jertfa, de catre inaintasi. Fidelitatea nu e o virtute chiar asa raspandita, drept dovada cifrele pe care le avansati si care nu spun nimic, caci ce legatura are cantitatea cu calitatea? Si ce premisa etica putem extrage dintr-o constatare de ordin empiric? Niciuna, daca suntem logici. Or tocmai fidelitate nu a avut Badilita, care tocmai a trecut de la ortodoxie la papism, deci nu ne dati exemplu, va rugam, din “desfranare” (in sens biblic).

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate