Un raspuns ortodox la niste calomnii greco-catolice

5-03-2009 Sublinieri

ips_corneanu_impartasire-b.JPG

Am primit de la parintele egumen al Manastirii Antim, arhim. Mihail Stanciu o reactie argumentata fata de un articol defaimator publicat pe site-ul greco-catolica.org. In acest articol, un oarecare “preot” eretic caracterizeaza intreaga Biserica Ortodoxa astfel: “As vrea sa fac o remarca legat de ceea ce se petrece la noi, in Romania. La fel cum in Afganistan sunt talibani care in numele lui Allah si al Coranului distrug si omoara pe altii, asa se petrece si la noi. Biserica Ortodoxa ii instiga pe oameni impotriva noastra”. “Curajosul” preot uniat este sprijinit in demersurile sale tocmai de Liga Pro-Europa, o veche si binecunoscuta organizatie, inregimentata la ideologiile anti-crestine, anti-romanesti si “politic (masonic) corecte” care insistent, printre altele scoaterea icoanelor si a religiei din scolile publice! Iata raspunsul parintelui Mihail:

Intrand pe acest site, la sugestia unui prieten, sa citesc articolul si comentariile aferente, nu mica mi-a fost mirarea si intristarea cand am vazut indarjirea cu care un “preot” si doi “credinciosi” greco-catolici calomniaza (pornind de la nefericitul si nedoritul comportament al unui singur om – preot ortodox) intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Aceasta atitudine de aroganta si dispret cu care acesti trei amici privesc o intreaga comunitate nu are nimic din blandetea si intelepciunea crestine…

E drept, neintelegerile dintre oamenii si dintre comunitatile noastre exista, dar sunt pornite deja  dialoguri oficiale care sa lamureasca lucrurile. Problema greco-catolicismului din Romania nu e asa usoara, si de asemenea nici solutionarea ei, precum ar sugera “preotul” acuzator.

Sa ne amintim ca pana la 1700 nu existau greco-catolici deloc in Romania, iar inceputul lor s-a facut prin viclenie si crima. Peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe au fost distruse pentru ca preotii si monahii romani nu au vrut sa “se uneasca” cu Roma. Sute, poate mii de credinciosi, monahi si preoti ortodocsi au fost schingiuiti si omorati de prozelitii catolici in timpul campaniei declansate de imparateasa Maria Tereza si de generalul von Bukov din anii 1760-1780. Unii preotii ortodocsi, sub amenintarea chinurilor si a mortii, au trecut la greco-catolicism, altii erau omorati si inlocuiti de prozeliti care strecurau sub forma de cult ortodoxa invatatura catolica eretica… Iar oamenii au fost manipulati de acesti falsi “pastori” pe calea ratacirii si a dezinformarii. Dar dezinformarile si persecutiile impotriva ortodocsilor din Transilvania au continuat de atunci si chiar pana in zilele noastre. Amintesc aici cazul unor Parinti de la Manastirea Rohia care, acum cativa ani, au fost amenintati cu cutitele si apoi alergati de “crestini” greco-catolici pentru ca mergeau printr-un  sat cu Boboteaza (Aghiazma mare) pe la crestinii ortodocsi care i-au chemat. Unul dintre acei Preoti monahi ortodocsi este acum episcop in Maramures. Exemple mai cunosc insa foarte multe.

Ma intreb si va intreb, deci: cine sunt talibanii, fundamentalistii? De ce greco-catolicii de azi uita ca stramosii lor de acum 300 de ani erau ortodocsi? Cine ii instiga pe romani sa se rupa de stramosii lor, de credinta lor dreapta si cu continuitate pana la Sfintii Apostoli? In numele carui “adevar” romanii sunt dezinformati si intoxicati cu idea ca “greco-catolicii au fost sau sunt mereu victime”? De ce este identificata Biserica Ortodoxa Romana cu securitatea comunista, cand in temnite au fost martirizati mii de crestini ortodocsi, iar multi alti biruitori ai detentiei comuniste dau marturie si azi despre Hristos prin viata si cuvantul lor?

Ma gandesc ca talibanismul nu tine de ortodoxie, ci tocmai de erezie. Unde nu e Hristos – Adevarul si Duhul Adevarului, acolo este minciuna, patima, ura, mandrie si ignoranta. Intr-adevar, nici o forma de manifestare agresiva nu justifica “lupta” pentru pace si adevar, dupa cum nici pasivitatea nu e criteriul de validare a smereniei, ci marturisirea Adevarului.

Vin cu propunerea ca sa citim mai atent invatatura celor sapte Sinoade Ecumenice si sa o comparam cu inventiile eretice romano- si greco-catolice de  dupa primul mileniu crestin, inventii care au dus la nenumarate abuzuri ale papalitatii (acolo sa vezi talibanism, crime, arderi pe rug, cruciade impotriva … crestinilor!), la secularizarea culturii si a societatii occidentale (acolo sa vezi talibanismul ateismului impotriva evlaviei crestine), la debusolarea si deprimarea atator milioane de oameni manipulati de bancherii si politicienii care i-au transformat in “sclavi fericiti” ca se mai pot droga inca o zi cu iluziile si placerile vinovate ale lumii si ale pacatului…

Am nadejde in Dumnezeu Cel Viu ca va da intelepciune tuturor celor ce I-o cer, si ma rog Lui “ca toti oamenii sa vina la cunostinta Adevarului” si “ca toti sa fie una” in Adevarul – Hristos si in Biserica Sa Ascultatoare, Marturisitoare si Dreptslavitoare.

 sfnasaudeni.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Ecumenism, Parintele Mihail Stanciu, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

31 Commentarii la “Un raspuns ortodox la niste calomnii greco-catolice

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Buna ziua,pana acum sase luni spre rusinea mea nu stiam mare lucru despre religie,sau religii,stiu doar ca am fost botezat greco-catolic (sunt din Ardeal) nascut in 1943.Dupa ce am plecat din satul meu am ajuns in Brasov si fara nici un fel de ganduri (nu stiu daca trebuia sa le am, langa biserica care stau,m-am casatorit,mi-am botezat copiii,sau casatorit si ei si-au btezat si ei copiii.Este o biserica ortodoxa Sf.Petru si Pavel.
    Am citit sa nu zic f.mult despre religii,despre ce crede fiecare cult in parte,despre ce ne uneste si ce ne desparte.
    Ce am citit astazi in rindurile de mai sus ma intristeaza,dece atata patima,dece atata razbunare,dece atatea aduceri aminte,dece atatea dezbateri pe subiecte de mult ingropate?
    La urma urmei de-a lungul vremii,a istoriei religiilor a fost atatea reforme,atatea schimbari,atatea scindari si cred ca o sa mai fie inca.
    Si atunci dece trebuie sa aruncam unii in altii cu noroi cu “credinta noastra”,cand ar trebui sa-l lasam pe fiecare in parte sa creada ce vrea si cum vrea.
    Cui foloseste aceasta inversunare?
    Daca nu ma insel este ce-a mai importanta alegere a omului:RELIGIA.
    Poate nu suna prea religios ce am scris eu,dar cred ca este un mare adevar.
    Bunul Dumnezeu sa ne ajute.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate