O inima de mama catre o inima de ierarh – scrisoare deschisa a unei simple credincioase catre IPS TEOFAN

20-03-2009 Sublinieri

 dsc00359.jpg

(sursa fotografiei: Blogul Cidade de Deus)

Catre Înalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Teofan

Înalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit,

Cu supunere si sfiala va rog sa ne iertati pentru lasitatea noastra.

Duminica, 15 martie 2009, ati slujit Sfanta Liturghie arhiereasca la Piatra-Neamt si totul s-a petrecut ca de obicei: oameni cuminti, simtiti si evlaviosi iar preoti pe masura. S-a vorbit despre post, despre rugaciune, despre duminicile din post si semnificatia lor. Lumea v-a primit cu bucurie si v-a acordat toata cinstea cuvenita unui ierarh.

Sunt mama a trei copii si v-am cunoscut pe cand eram studenta în Bucuresti. Slujeati pe atunci la Sfanta Manastire Antim si la Patriarhie. Aveam o evlavie deosebita la toti episcopii ce slujeau cu multa daruire. Cand va asezati în genunchi la Canonul cel Mare mi se parea ca se deschide cerul si va asemanam cu Însusi Hristos.

Astazi, însa, as fi vrut sa vin sa va vorbesc, dintr-un suflet apasat de vremurile pe care le traim, dar nu am avut curaj.

Oamenii care v-au înconjurat astazi asteptau si un cuvant despre realitatea zilei, dar toti au tacut si s-au prefacut ca nimic nu îi doare. Aceiasi oameni care saptamanile trecute au semnat si s-au opus permiselor auto si pasaportelor cu cip, astazi au tacut, ca si mine de altfel, nevrand sa va tulbure vizita.

Ce trist este, Înalt Prea Sfintite, ca lumea sa va respecte dar de fapt sa nu va iubeasca. Cand iubesti pe cineva îi spui adevarul, nu îl ascunzi. Lumea fierbe, fierbe si e foarte nelinistita.

Cu siguranta ca lasitatea si lipsa noastra de verticalitate influenteaza în mare masura comportamentul Sfintiei Voastre. Va rog ca, macar o ora, sa iesiti din postura de ierarh si sa deveniti mama. Cum v-ati apara copiii? Puteti sa ma asigurati ca pruncii mei nu vor fi afectati în viitor în nici un fel (spiritual, psihic, fizic, social, etc… ) de aceste cip-uri din pasapoarte, carnete, buletine s.a.m.d.?
Îmi cer iertare daca am gresit cu ceva.

Cu durere,
Ana Lupei
Piatra-Neamt

 intronizare-10.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Fratii mai mici ai lui Hristos, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

47 Commentarii la “O inima de mama catre o inima de ierarh – scrisoare deschisa a unei simple credincioase catre IPS TEOFAN

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze toate mamele de pe lume!

    Maicuta Domnului sa le ocroteasca pe toate mamele care-si cresc in frica de Dumnezeu copilasii!

  2. Este dureros,ca nu suntem destul de credinciosi,sa iesim cu toti in fata Episcopiilor,Mitropoliilor,si chiar a Patriathiei sa “obligam”pe cei in masura sa iasa si sa discute cu noi,fara sa se ascunda in spatele unor haine;
    Doamne Iisuse Hristoase,milieste-ne pe noi,pacatosii robii tai
    Doamne ajuta!

  3. “Va rog ca, macar o ora, sa iesiti din postura de ierarh si sa deveniti mama. Cum v-ati apara copiii?”

    Dumnezeu sa te binecuvanteze mama crestina. Mi-a busit toata durerea in lacrimi cand am citit mesajul tau: si eu sunt mama a trei copii. Comparativ cu tine, eu ma simt o lasa, ca si alte mame. Nu am iesit in strada, nu ne-am rugat disperat, in genunchi fiind nu i-am tras de poalele vesmintelor pe ierarhii care azi INCA mai pot sa vorbeasca dar nu o fac.

    Nu sunt disperata si nici deznadajduita caci stiu ca Dumnezeu e cu noi pana la capat. El insa ne-a inzestrat cu puteri pe care noi astazi nu le folosim indeajuns. Mereu lasam PE ALTII sa ne rezolve treburile. Tot timpul am dat vina pe politicienii, pe conducatorii nostri. Nu am stat insa sa ne gandim ca ei sunt copii nostri si ca fac ceea ce au invatat de la noi. De la noi mamele lor!

    Noi i-am educat, noi i-am crescut, noi ne-am impartasit cu trupul si sangele Mantuitorului inca de cand erau ei in pantecele nostru. Mai tarziu noi i-am luat in brate apoi de manute si i-am dus in Sfanta Biserica duminica de duminca, sarbatoare de sarbatoare. I-am invatat primele rugaciuni,i.am invatat sa-si faca cruce si sa se apare cu rugaciunea. Noi i-am invatat tot ce le trebuie in viata ca sa devina adevarati crestini ortodocsi. Atunci, de ce ne temem?

    Dar daca mamele celor care sunt la conducerea tarii nu au facut asa, SA FACEM NOI MAMELE DE AZI cu copii nostri, cu nepotii, cu prietenii copiilor nostri. Nu cu duritate, ci cu blandete, putin cate putin sa le aratam frumusetea credintei noastre, sa le aratam cat de Bun si Iubitor este Domnul. SA NU NE MAI LASAM problemele sa ni le rezolve altii. Acum suntem la stramtoare, dar DE NOI MAMELE DE AZI depinde soarta acestei tari: NUMAI DE NOI.

    Doamne ajuta

  4. EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!
    EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!! EXTRAORDINAR!!!

    Doamne, cat de nevolnici suntem!!! Nici macar barbati ca toate femeile, pentru ca acestea sunt adevarate mame crestine! Eu, ca barbat, stau pe internet in loc sa fac ceva de genul asta.

    CINSTE ACESTEI FEMEI!!!

  5. Nu va suparati, dar ati dat cu piatra intr-un ierarh bland si evlavios, care si-a pus tot sufletul in misiunea de Pastor al turmei lui Hristos. Credeti ca IPS Teofan nu stie cum sunt vremurile, ca nu are o constiinta care ii cere sa marturiseasca adevarul? Dar este sub ascultare si asteapta, cred eu, momentul potrivit sa ia atitudine deschis. Nu-l presati emotional, ca poate sa se grabeasca si sa greseasca si mai mult. De ce sa nu ne gandim la curajul nostru de a infrunta vremurile? Martirii din inchisori nu asteptau modele si impulsuri ierarhica ca sa urmeze calea Adevarului si a jertfei. Bine ar fi fost sa fie mai mult curaj intre ierarhi, dar sa nu ne grabim sa-i judecam si sa le retragem increderea noastra. Sa mai avem putina rabdare!

  6. Cred ca ati inteles gresit, nu e vorba nici de dat cu pitara (unde ati vazut asa ceva?!), nici de retragerea increderii. Incercati sa cititi fara prejudecati si sa percepti inima de mama indurerata.

  7. Emotionante cuvintele acestei mame. Ar misca si un munte… Dar! Si, iarasi, dar!
    Daca IPS Teofan ar fi vrut sa ia atitudine, ar fi luat cind ar fi fost cazul. Nu trebuia sa accepte sa taca. Nici un sinod nu poate hotari sa nu mai fie marturisit public Hristos. Mai ales de catre pastorii turmei sale.
    Ierarhii nostri nu iau atitudine. Ei stiu prea bine ce vrem si ce pericole ne pasc, dar nu au curajul martirajului vechilor ierarhi. Invoca la infinit motivul ca nu este ceasul.
    Nu a fost ceasul nici la legitimarea homosexualitatii si a avorturilor (batem orice recorduri noi romanii la acest capitol), nu a fost ceasul nici la incercarea de scoatere a icoanelor din scoli, nu a fost ceasul nici la ereziile ereticilor Corneanu si Drincec (Ortodoxia – adica Adevarul Suprem – nu cunoaste compromisuri cu nici o erezie, chiar papista fiind), nu a fost ceasul nici la condamnarea cipurilor ce vor aduce un totalitarism mai mare decit tot ce s-a vazut, nu este ceasul nici la dezincriminarea penala incestului si a prostitutiei. Nu este niciodata ceasul.
    Cind va fi ceasul va fi prea tirziu.
    Ma cutremur la gindul cum ii va judeca Dumnezeu pe ierarhii care nu si-au aparat turma chiar cu pretul vietii.
    Singura limita care poate exista in atitudinea lor este sa nu distruga Biserica Ortodoxa. Daca nu pot fi martiri sa se retraga.
    Lasitatea si comoditatea nu au scuza nici acum si nici in viitor.
    Cei care nu sunt de acord cu incercarile de a se umplea notiunea de Ortodoxie cu un continut ecumenist new agist ne asteptam inca liderul.
    Dumnezeu sa ne ajute pe toti, buni sau rai! Pe toti ne vrea mintuiti!
    Sper sa nu imi fie repins de Admin si acest mesaj.

  8. Iuliana a scris: “Credeti ca IPS Teofan nu stie cum sunt vremurile, ca nu are o constiinta care ii cere sa marturiseasca adevarul? ”

    Si el si alti parinti curati ai bisericii noastre stiu ce se intampla si sunt alaturi de noi. Nu avem nici o clipa gandul ca ei ar fi surzi la durerea noastra. Tocmai de aceea sa ne deschidem inimile si sa primim cuvintele lor din predicile trecute(de pe net) cat si din cele viitoare. Sa participam la toate slujbele, sa ne sustinem parintii buni, curati!

    Intr-o inchisoare comunista cineva a primit un tub cu aspirina pe care toti membrii familiei scrisesera NUMAI cuvantul “aspirina”. Iubirea poate fi exprimata in diferite forme

    Sa ne ascultam cu atentie Parintii!

    Raspunsul ptr noi ne-a venit prin marii nostri duhovnici P Iustin si P Arsenie. Am fost clar avertizati si de cresterea copiilor.

  9. @Iuliana

    Chiar nimeni n-a dat cu piatra! Mesajul acestei femei (mame) se adreseaza cu durere si cu sperana IPS-tului Teofan si-l incurajeaza – pe undeva – sa mearga chiar mai departe: cu marturisirea, cu exprimarea clara si fatisa apropos de vremurile astea apostaziate si ticaloase in care traim!

    Eu stiu, toti stim…ca se fac presiuni mari asupra preotilor si a inaltilor prelati, ca li se impun (machiavelic si comunist) sa se delimiteze strict doar la explicarea pericopei din Sf.Evanghelie citita in acea zi iar nu la un subiect ‘sensibil’ cum este cip-uirea si introducerea pecetii (pasapoarte, buletine, carduri biometrice); aceasta femeie – Ana Lupei – da dovada de om/femeie marturisitoare care indupleca, roaga, crede, nadajduieste…ca, prin apelul ei va misca ceva in sufletul IPS-titului Teofan ceva ce este deja in inima lui dar…nu are inca curajul sa marturiseasca, sa intareasca, sa propovaduiasca crestinilor atat pentru ca nu stie cati/cate sunt pentru…ori impotriva… deoarece, din partea Patriarhiei STIE prea bine care sunt liniile trasate si cui i se supune!

    Il indeamna cu blandete, cu infrigurare si cu speranta sa marturiseasca dandu-se exemplu pe sine prin darea pe fata a numelui sau si calitatea de mama ingrijorata pentru viitorul ei, al copiilor ei si-al tuturor celor care au copii si se gandesc la viitorul lor.

  10. Au fost si momente cand “a fost ceasul” pentru Vladica Teofan, aratand ca… ‘se poate’:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/06/26/bor-deschide-cutia-pandorei-sau-in-numele-cui-vorbeste-pr-c-stoica/
    http://www.stirilocale.ro/vaslui/Exorcistul_de_la_Tanacu_vizitat_la_inchisoare_de_IPS_Teofan_IDN578181.html
    http://www.rostonline.org/blog/claudiu/2008/03/ips-teofan-se-muta-la-iasi.html

    Asta pentru a vedea lucrurile din toate unghiurile, incluzand neaparat si “partea plina a paharului”. Nu ramane mai putin adevarat, dupa parerea noastra, ceea ce spune aceasta sora anoastra intru Hristos si suntem convinsi ca IPS nu va trece cu vederea. Doar ca… nu e usor sa rezisti nici presiunilor imense de la “Bucuresti”.

    Sa retinem si ca la Iasi, pana anul trecut, nu se puteau concepe conferinte sau manifestari de vreun fel antiecumeniste sau anti-sistem ale ASCOR-ului sau ale altcuiva.

  11. Spunea Cuviosul Paisie Aghioritul ca si tacerea e un raspuns asa ca, sa nu confundam lasitatea cu isihia si smerenia…caci Hristos fiind chinuit si umilit dadea raspuns lui Pilat!tot Paisie Aghioritul zice ca un caine care latra pana vine hotul nu e bun si nici cel care latra dupa ce pleaca!
    Mai ramane intrebarea: a venit oare hotul sau ne precipitam?E cam asemanator cu practicile medicinale asiatice(gen acupunctura),desi ele au fost respinse din start de catre sfinti,apoi diferite “adunari” au decis ca se pot vindeca boli si se poate spori imunitatea,ca dupa sa se dezvaluie catusi de putin ca au si niste repercursiuni(fizice si spirituale)…

    stiti care este problema?…NU MAI AVEM INCREDERE IN SFINTI!incepem sa ne protestantizam si sa ii numim oameni buni si sau deosebiti si nimic mai mult.ACUM VEDEM CA SE LATRA SI SE TACE…Dumnezeu ne-a dat glasul constiintei,asa ca sa incepem sa ne curatim inima si mintea ca sa cunoastem semnele vremii!

  12. Regret că am stârnit atâtea discuţii prin comentariul meu. N-am avut decât intenţia de a observa că e cam dură acuzaţia din subtextul scrisorii postate de dvs. Reproşurile voalate ale autoarei se încheie cu fraza:
    « Ce trist este, Înalt Prea Sfintite, ca lumea sa va respecte dar de fapt sa nu va iubeasca. Cand iubesti pe cineva îi spui adevarul, nu îl ascunzi. Lumea fierbe, fierbe si e foarte nelinistita. »
    Tocmai aceste cuvinte m-au durut; eu ştiam că mustrările se fac în particular, nu în public(într-o scrisoare deschisă) şi, mai ales, cu dragoste. Dacă nu ai dragoste faţă de cel ce a greşit nu e bine să-l mustri, pentru că nu primeşte. Dacă eu m-am simţit rănită de aceste cuvinte, dar ÎPS. Teofan, cum s-o fi simţit ?
    Eu îmi cer iertare pentru ceea ce am scris greşit şi înţeleg că e mult mai cuminte să-mi păstrez părerile pentru mine altădată, pentru că disputele , chiar verbale, fac mai mult rău decât bine.

  13. Draga sora Iuliana,

    Credem ca va tulburati exagerat, dar va intelegem dragostea pentru Vladica si va pretuim sensibilitatea si evlavia. Despre aceste lucruri trebuie sa discutam public, pentru ca ne privesc pe toti si trebuie sa iesim din omerta generala si din tabuurile instaurate asupra lor, fara sa ne mai temem exagerat de rani(ri), acolo unde exista (si exista) buna credinta si dragoste. Evitam in acelasi timp disputele violente si disputele de dragul disputei. Noi credem insa ca mustrarea, daca e s-o numim asa (desi e mai mult un strigat de SOS), a fost facuta cu duere si cu dragoste, doamna Ana mustrandu-se mai intai pe sine insasi pentru lasitate si frica de a nu fi rostit aceste cuvinte la momentul acela.

  14. @ghenadie

    Nu sunt de acord cu afimatia “NU MAI AVEM INCREDERE IN SFINTI” – poate nu mai au incredere in ei cei care lupta impotriva lor, in detrimentul celor spuse de ei si, implicit Duhului de care au fost insuflati ei (sfintii)inca din viata asta, pamanteasca!

    Eu – spre exemplu – nici nu ma indoiesc de Pr.Paisie si de spusele sale, de proorocirile sale…de faptul ca, hiliarmenul sta in apele grecilor, ca generalul despre care s-a spus ca va intra in Constantinopol este inca in functie pana la anul pe 4 martie in ciuda celor multi si spre mirarea grecilor cum de este ales tot el din 2 in 2 ani iar nu altul…

    Ignoranta, prostia, reaua vointa, reaua credinta…sunt apanajul celor fara de Dumnezeu care se incred fie numai in ei insisi sau in oameni, capetenii ‘in care nu este manturire’.

  15. Fratiilor inspecoratul de religie nu dau numele a dat la profesorii care au participat la olimpiada de religie , carticica :INTRODUCEREA ACTELOR DE IDENTITATE CU CIP IN ROMANIA, mijloc de ingradire a vietii personale si a libertatii religioase.Astfel fratiilor cred si sper sa nu ma insel, sunt Ierarhi care au tacut in Sinod dar care asteapta clipa sa marturiseasca pe fata credinta, dar se pare ei cred ca nu a sosit timpul.IUBITII SI IERTATII!!!

  16. Mi-a placut foarte mult felul in care dna.Ana a pus problema,atat de delicat si totusi atat de profund…cred ca si noi putem avea o mare influenta asupra ierarhilor nostri,trebuie doar sa fim mai curajosi,crestineste vorvind…curajul,cred eu,este ceea ce ne lipseste noua astazi.Si eu l-am cunoscut pe InaltPreaSfintia Sa acum aproape 19 ani,cand eram studenta iar IPS Sa era episcop vicar patriarhal si se numea Teofan Sinaitul…impresia pe care ti-o facea era una extrem de puternica. M-am bucurat enorm cand a primit Mitropolia Moldovei,fiind si eu tot moldoveanca si am mare incredere in Sfintia Sa.De altfel a si fost publicat pe net un studiu facut sub binecuvantarea IPS Sale,de catre pr.prof.dr.Mihai Valica,de la Facultatea de Teologoie din Iasi,merita sa-l cititi,il gasiti cautand pe Google “Binecuvantari arhieresti pentru mucenicie”…se arata foarte clar aici ca Pr.Iustin este un mare traitor intru Hristos,el nefacand nici-un rau,prin luarea sa de pozitie vrand doar sa se pastreze turma Mantuitorului Hristos pe Calea cea Dreapta.am citit in ultima vreme cuvinte profund nedrepte la adresa Pr.Iustin,culmea,cele mai multe fiind scrise de slujitori ai Bisericii…cel mai nou,era postat pe un site ortodox,chipurile si spunea ca teza Parintelui,”Ortodoxia sau moartea”este una amagitoare,periculoasa iar pozitia Parintelui nostru este una de neascultare si chiar separare de Biserica!!!!! Erau date si niste cuvinte ale Patriarhului Kiril,care erau nefavorabile pozitiei Pr.Iustin…Sincer,faptul ca Patriarhul Kiril a spus ceea ce a spus,ma intereseaza prea putin,mai ales ca este,probabil,scos din context…rusii au atat de multe si mari probleme,incat nu-l vad pe patriarhul de la Moscova uitandu-se in gradina altei biserici,fie ea si sora…Si oricum,se stie ca linia Bisericii Ortodoxe a Rusiei este clar antiecumenism…Ceea ce a spus Pr.Iustin,Ortodoxie sau moarte,mi se pare la fel de valabil si azi,ca intotdeauna…Oare nu asta s-a intamplat cu Constantin-Voda Brancoveanu,nu a ales moartea,pentru a nu se lepada de ortodoxie?Sa inteleg deci din articolul semnat de o fata bisericeasca,faptul ca Sfantul Martir Brancoveanu s-a amagit si deci nu ar fi trebuit sa aleaga moartea,pentru el si fiii sai?Am fi fost lipsiti azi,fara actul lui de mare curaj si IUBIRE fata de Hristos si de neam,de 5 Sfinti Martiri care sa se roage pentru neamul romanesc…Ca sa nu mai vorbim de sutele de mii,milioanele chiar, de mucenici si martiri care au ales intre Dreapta Credinta si moartea trupeasca de-a lungul celor doua mii de ani de prigoana aproape continua,impotriva Bisericii…Sfintii nostri chinuiti in inchisorile comuniste,care nu s-au lepadat de Hristos,in ciuda chinurilor indurate,care nu pot fi descrise si intelese de mintile omenesti normale…Si ar mai fi o multime de exemple,dar nu vreau sa mai lungesc prea mult vorba,esentialul l-am spus.Pr.Iustin nu este un eretic,este un mare iubitor de neam si nu vrea sa se piarda turma lui Hristos,el a tras doar un semnal de alarma si este foarte urat ca exista oameni care spun asemenea cuvinte la adresa lui,dar Dumnezeu vede totul…Cred ca glasurile noastre ar trebui sa se faca auzite,ar trebui sa avem curaj,dar si statornicie in credinta,in Dreapta Credinta,de la care nu trebuie sa ne abatem…Si cat ne mai putem bucura de Ele,sa nu lipsim de la Sf.Liturghie si sa nu ne privam de Sf.Taine,altfel,nu ne mai putem numi crestini!Sa ne rugam pentru ierarhii nostri,sa le lumineze Bunul Dumnezeu mintea si sa nu risipeasca turma Mantuitorului Hristos!
    Biserica Mantuitorului Hristos nu va pieri in veci,nici portile iadului nu o vor birui si ma rog sa facem toti parte din Ea,pana la sfarsit,sa ne lumineze Bunul Dumnezeu ,sa mergem cu curaj,pe Calea cea Dreapta!

  17. Credinciosi ortodocsi din Romania asaltatii pe ierarhii vostrii cu asemenea intrebari! (Numai)cei curajosi si verticali vor iesi intri intampinarea voastra.

  18. Asa este fratilor nu stiu de ce noi romanii suntem asa de lasi de ce nu vrem binele poporului acestuia de ce nu ne sperie gandul ca suntem la un pas de a ne lepada de Hristos de ce oare nu realizam aceste lucruri .Unde o fi credinta aceea a stramosilor nostri care luptau cu Ierarhii si cu domnitorii in frunte pentru apararea Ortodoxiei si a neamului nostru.De ce nu ne sperie faptul ca prin aceste cipuri fie ele puse pe diferite documnete fie in corpul nostru in cele din urma ne iau intimitatea ,sunt semnele unei adevarate dicataturi mai ingrozitoare decat cea din timpul comunismului.Comunistii nici prin visele lor cele mai frumoase nu ar fi visat o asa tehnologie performanta de supraveghere in detaliu a oamenilor.Cum se face ca grecii desi nu au trecut prin ce am trecut noi inainte de 89 au protestat vehement impotriva acestor documente ,cand de fapt noi treb sa sarim 5 Km in sus cand e vb de acetse mecanisme de supraveghere .Domnul sa ne dea curaj de marturisire .AMIN

  19. se observa o mare tristete …..in vocea femeii si mustrarea nu a venit ca o judecata …ci ca un semn al faptului ca trebuie luata o atitudine!!!!

  20. Fara dezbaterea pe care tot ei au anuntat-o ticalosii au votat legea cu buletine obligatorii cu cip in Romania incepand cu 1 ian 2011.
    http://victor-roncea.blogspot.com/2009/03/s-transat-romanii-vor-fi-obligati-sa.html
    In unanimitate. Se rasucesc in mormant toti voievozii nostri sa vada ce cozi de topor conduc acum tara.
    Pe cine reprezinta ticalosii astia? A mai ramas ultima solutie, stringerea de semnaturi.

  21. Catre Mihai….Acei “ticalosi” care conduc Romania azi, sint fii unor mame din poporul nostru,…nu toti, ca dupa cum spunea si un parinte, “daca ai sti citi straini sint in conducerea Romaniei si daca nu esti mason, nici o usa nu ti se deschide”. Deci daca vrem conducatori, preoti buni, trebuie ca mamele noastre sa i nasca. Dar cind vedem ca tot mai multi nu vor sa si mai intemeeze o familie dupa tainele traditiei bisericii noastre, ci prefera sa locuiasca in concubinaj aminind casatoria pina uita de ea,plus ca au sanse f mari ca sa se desparta etc,…deci copii care rezulta din aceste relatii, personal nu cred ca te poti baza pe ei….??? Probabil ca si astia care ne conduc, provin de la mame denaturate, deoarece sint folositi ca cozi de topor si stiti cu totii de cine, sper… la fel se spune in Apocalipsa, despre antihrist, ca va proveni dintr o desfrinata,…!

    Scuze daca v am plictisit

  22. Ce trist este ca, chiar intre noi, crestinii care ne vrem a fi pe aceeasi baricada, apar de multe ori, mai multe divergente si pareri de sine, decat vorbe si fapte care sa ne uneasca si sa ne sporeasca credinta!
    O cunosc pe aceasta mama, si-i cunosc si pruncii, si-i cunosc si durerea, care este aceeasi cu a mea, cu a ta, cel care citesti acest comentariu si cred, cu a multora, care n-au taria s-o marturiseasca, indiferent de modul pe care l-ar putea alege!( dar, au poate, un mod mai la indemana de a se manifesta si anume, comentariul si, revin,cu regret, parerea de sine!)
    Eu n-am copii, dar ma doare numai gandul ca intr-o zi,in aceste vremuri grele, as putea sa aduc un copil pe lume si sa-mi inzecesc suferinta, vrand sa-l cresc crestineste si sa-mi fie, pe zi ce trece, tot mai rau…ma doare si gandul ca nepotii mei si copii prietenilor mei trebuie sa infrunte laolalta cu noi, cei mari, duritatea vremurilor si ignoranta conducatorilor( de orice fel, or fi fost ei, pentru ca nu fac eforturi sa se diferentieze).
    Cat despre marturisirea publica facuta prin aceasta scrisoare, nu pot sa spun decat, ca… Dumnezeu lucreaza! Si asta, pentru crestinul traitor este deajuns!

    Doamne ajuta!

  23. Kobra nu ai plictisit, dincontra. Tot ce spui e adevarat. Consider ca acum este un timp de indreptare. Stiu ca in fiecare seara la ora 22.00 multi crestini ortodocsi se roaga cu rugaciunea inimii pentru anumite probleme.

    Sa ne rugam 2-5 minute pentru toate mamele ortodoxe, pentru toti copii nostri. Fratilor, trebuie sa ne unim si sa ne intarim sufletele!

    Un alt punct pe care l-ai atins tu Kobra, mi-a amintit de avorturi. Nu mai exista grija pentru copilul nenascut. Sa ajutam ProVita, si alte organizatii care lupta CU ADEVARAT pentru copii, pentru femei si pentru familie. Ajutorul poate fi mic, dar sa fie.

    Dumnezeu s-o binecuvanteze pe mama care a starnit discutia asta. Cred ca aici nu este vorba de un IPS ci de toti din conducerea bisericii noastre. Unde sunt, ce fac ei acum?

    Recitesc franturi din Viata parintelui Calciu si vad exact vremurile de azi: de lasitate. Nu este cazul cu toti parintii, insa in afara de IPS Bartalomeu care si-a spus deschis parerea, si in afara de IPS Teofan care a cerut un studiu, nu am vazut nimic. Daca gresesc, completati. Ma refer doar la Inalt Prea Sfintitii bisericii noastre.

    Doamne ajuta

  24. eu mi-am propus sa zic cat mai des rugaciunea asta :

    ” Doamne Iisuse Hristoase iti multumesc pentru toate cate imi dai si rele si bune ; Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatosul si da-mi puterea de a face binele pe care Tu il doresti de mine ; Doamne Iisuse Hristoase bucura si veseleste inimile tuturor oamenilor de pe pamant si adu-i la cunoasterea adevarului Tau ”

    socot ca orice duh , sau stare sufleteasca care nu se cuprinde in ( nu se inrudeste cu ) aceasta rugaciune este de la demoni …

    am vazut suflete cu adevarat curate de orice nemultumire si patima , de orice judecare si orice gand desart : cand vii in apropierea acelor persoane ti se schimba sufletul dintr-o data si realizezi intr-o clipita greselile care le-ai facut in ultimile saptamani , luni si ani , si primesti in acel moment puterea de a iesi din acele greseli ; sufletul ti se umnple de o rugaciune permanenta si lipsita de orice frica sau incrancenare … te simti foarte jos in comparatie cu acele suflete si doresti sa le imiti comportamentul cu adevarat smerit dar iti dai seama ca nu esti in stare ; juri ca de acuma incolo sa faci totul pentru a nu mai pierde iar starea ce ti s-a transmis gratie trecerii pe langa tine a acelor persoane stralucitoare …

    of , de as fi si eu ca acele persoane ; stiu ca am sa ajung si eu odata si odata la acea stare de rugaciune , dar cand ?

  25. eu sunt o mama tanara a doua fete(9 si4 ani)i am explicat celei mari pe masura varstei sale ce este cunumarul666 din codul de bare.as vrea sa explice si preotii in bisericii fara frica sau rusine sau alt resentiment despre cip-uri ptr ca avem nevoie sa auzim asta din gurile lor, de incurajarile lor in credinta ca si noi la randul nostru sa ne hranim copiii cu invatatura in Hristos. fara frica tre sa ne spuna ce tre sa facem ptr ca este o realitate ,sfarsitul nu e fictiune cum cred unii si copiii trebuiesc invatati de mici clea Bisericii a adevarului intruHristos,ca sa nu i pierdem.k mame suntem responsabile in fata lui Dumnezeu ptr ei si ptr faptele lor pana la majorat

    . mamelor luptati pentru copiii vostri, ptr mantuirea lor

  26. Revin cu virgula comentariul de la articolul cu PS Calinic.
    “Gura ta cea cinstitoare de Dumnezeu o deschide si fa rugaciune pentru tot clerul Bisericii, pentru Arhierei si calugari si pentru preotii sfintitori. Pentru tot sufletul crestinesc ca pazindu-se cu solirea ta in pace sa binecuvanteze pe Domnul intru toti vecii.” (Cantarea a VIII-a, Sf. Dimitrie Basarabov).
    http://www.youtube.com/watch?v=MsKs-ptmhtw
    Poate considerati ca e off-topic, nu cred ca e, deoarece subiectul se refera la mai – marii BOR. SI pentru ei trebuie sa facem rugaciuni.
    Si SFINTII LUI DUMNEZEU INCA fac minuni. Doar ca ne-am pierdut noi credinta… CRED, DOAMNE, Ajuta necredintei mele!
    Si in loc de rugaciunea lui Iisus am putea incerca, la ora 22, sa facem Rugaciunea Ultimilor Stareti de la Optina, impotriva pecetluirii cu semnul antihristului:
    “Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pazeste-ne de inselaciunea vicleanului antihrist a carui venire se apropie si ne pazeste de toate uneltirile lui. Acopera-ne pe noi, pe toti ortodocsii de mrejele lui cele viclene in tainica pustie a mantuirii Tale. Nu ne lasa pe noi Doamne sa ne ingrozim de frica cea diavoleasca, mai mult decat de frica lui Dumnezeu si sa ne indepartam de Tine si de Biserica Ta cea Sfanta. Da-ne Doamne mai bine sa patimim pentru numele Tau si sa murim in credinta ortodoxa cea adevarata, decat sa ne lepadam de Tine si sa primim semnul lui antihrist si sa ne inchinam lui. Da-ne noua zi si noapte lacrimi ca sa ne plangem pacatele noastre si indura-te de noi Doamne in ziua infricosatei judecati. AMIN!”
    Asa ar trebui sa ne rugam.
    Ajuta-ne, Doamne, ca fara de Tine nu suntem decat “o mana de pamant uscat in fundul unui mormant”. (PR.Cleopa)

  27. Doamne ajuta. Am vazut ca fratele Danion declara Sinodul din 25-26-02-2009 talharesc. Cuvinte grele si eu sper ca ce face se inscrie in ascultarea pe care o face fata de duhovnicul sau. Fratiilor la olimpiada de religie faza judeteana , profesorii care au supravegheat elevii si ceilalti profesori au primit de la inspector cartea: INTRODUCEREA ACTELOR DE IDENTITATE CU CIP IN ROMANIA mijloc de ingradire a vietii personale si a libertatii religioase. Astfel s-a primit dovada ca nu numai I.P.S. Bartolomeu e impotriva cipurilor, da el a declarat pe fata asta, insa acum stim ca mai sunt si alti Ierarhi care sunt impotriva cipurilor, insa nu au marturisit pe fata acest lucru ei stiu de ce, eu ca un simplu profesor de religie incercam sa va prezint un ton moderat in speranta ca cei care marturisesc dreapta credinta sa nu fie acuzati de dezbinare, de neascultare de Biserica, si sa nu se ajunga la asta,asteptam ca ecumenistii sa faca acest lucru, l-au incercat prin declaratia domnului Stoica etc, dar se pare ca ei ne-au provocat, iar Parintii ne-au dat semnalul ca trebuie sa facem ca Sfantul Ierarh Nicolae sa dam o palma ecumenistiilor. Acum sa speram ca o sa revina cei care nu respecta dreapta credinta la ea? Sa dea Bunul Dumnezeu, dar sunt putine sansa. Ceea ce a declarat fratele Danion e grav dar E MARTURISIREA DREPTEI CREDINTE. Calea de mijloc, este calea dreapta -a nu se confunda ca caldiceala, dar se pare ca a venit timpul sa dam un avertisment celor care uita ce sunt: Astfel ve cer iertare, nu am vrut sa ajungem la asta si fac un apel :DOMNILOR DIN IERARHIA BISERICEASCA ORTODOXA REVENITII LA INVATATURILE DE CREDINTA SI DEBARASATIVA DE ECUMENISMUL UMANIST! ALEGETII CALEA ADEVARUL SI VIATA_ ORTODOXIA, S-AU ….
    IUBITII SI IERATI!

  28. Eu cred ca ar trebui sa reactionam si noi ca poporul grec. Sa iesim in strada, poate asa prind mai multi curaj si sa ia si atitudine din partea celor de sus (ma refer si la politicieni…)
    iata ce am primit pe mail de dimineata:

    “Iaca, asa se ia atitudine impotriva nedreptatilor care ne vin din partea
    statului. Vrednicul de pomenire Hristodulos, Arhiepiscopul Atenei la
    Tesalonic,împreună cu Sfântul Sinod şi poporul ortodox protestând împotriva scoaterii din buletine a apartenenţei religioase (pe buletinele lor scrie: creştin
    ortodox). Va place privelistea aceasta, cand sinod, cler si popor credincios
    sunt in acelasi cuget si dau impreuna marturie? …La noi, purtatorul de cuvant al
    Patriarhiei, alearga primul sa-si faca pasaport biometric… Binecuvantat
    drept-slavitorul poporul grec!
    (Laurentiu Dumitru)
    ***
    Arhiepiscopul
    Hristodulos: “ORICE MÂNĂ A VRUT SĂ SE ATINGĂ DE
    BISERICĂ S-A USCAT!”
    “ÎNTÂI SUNTEM GRECI ŞI ORTODOCŞI ŞI ABIA APOI
    EUROPENI !!!” POPORUL SCANDEAZĂ: “GRECIA ÎNSEAMNĂ
    ORTODOXIΑ!” (ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!!)
    “CE PUTERE V-A ADUS ASTĂZI MII (de fapt,
    milioane – n.tr.) DE OAMENI AICI, DACĂ NU
    PUTEREA CREDINŢEI??? NU EXISTĂ O ALTĂ
    ÎNTRUNIRE CARE SĂ FI FOST ATÂT DE MULT CLEVETITĂ CA
    ACEASTA!!! ŞI-AU DESCHIS GURILE AMENINŢĂTOARE ŞI ÎMPROAŞCĂ CU VENIN
    ÎMPOTRIVA NOASTRĂ!”
    “DAR ACUM, VĂZÂND ACEASTĂ ICOANĂ EMOŢIONANTĂ A
    POPORULUI MĂRII (alături de mare), ACEASTĂ MĂREŢIE A
    PREZENŢEI VOASTRE AICI, ACUM ÎMI DAU SEAMA CÂTĂ DREPTATE A AVUT SFÂNTUL
    SINOD SĂ HOTĂRASCĂ SĂ AIBĂ LOC MAI ÎNTÂI ÎN TESALONIC PRIMA PULSAŢIE A
    INIMII NOASTRE CARE SĂ SE ÎNTINDĂ PE ÎNTREGUL TERITORIU AL GRECIEI PENTRU A
    TRIMITE PRETUTINDENI MESAJUL CĂ GRECIA ÎNSEAMNĂ ORTODOXIA!!!”
    “A AVUT DREPTATE SFÂNTUL SINOD SĂ SE AŞTEPTE CA, AICI, MACEDONIENII ŞI
    TRACII, EPIRII ŞI TESALIENII SĂ RĂSPUNDĂ – AICI – CU UN CONVINGĂTOR
    “PREZENT” LA APELUL BISERICII LOR! VĂ MULŢUMESC, VĂ LAUD ŞI VĂ BINECUVINTEZ
    PENTRU ACEASTĂ CIVILIZATĂ PREZENŢĂ BISERICEASCĂ AICI. ESTE UN SCUMP
    PRIVILEGIU SĂ-I AI PE TINERI ALĂTURI DE TINE!”
    “AICI SUNT ŞI PREOŢII NOŞTRI! PREOŢII SIMPLI, RESPECTABILI ŞI CU TOTUL
    DĂRUIŢI AI POPORULUI NOSTRU CARE ÎN FIECARE ZI CERTIFICĂ MARELE ŞI
    NEBIRUITUL ADEVĂR CĂ ÎN SPATELE FIECĂRUI PREOT SE ASCUNDE UN NOU PAPA
    FLESAS” (Papa Flesas este renumitul arhimandrit Gregorios Dikaios,
    important lider religios in revolutia din
    Peloponez, nn)!
    “PE DREPT CUVÂNT, OMUL SIMPLU DIN ACEASTĂ ŢARĂ CERE SĂ FIE INFORMAT DE CE
    ACEASTĂ GRABĂ? DE CE CU PRILEJUL BULETINELOR EXPRESIA UNEI ASTFEL DE PATIMI
    ÎN DAUNA BISERICII? DE CE ACEASTĂ STĂRUINŢĂ PLINĂ DE PIZMĂ ÎNTR-O HOTĂRÂRE
    DE DEZBINĂ?
    CREDINCIOSUL NOSTRU POPOR NU O VREA, NU O ACCEPTĂ!D E CE ACEST DISPREŢ FAŢĂ
    DE IERARHIE? MAI ÎNTÂI GRECI ŞI ORTODOCŞI ŞI APOI EUROPENI!!!” (Acum poporul
    scandează: Grecia înseamnă Ortodoxia!)
    (intrerupand poporul)
    “ORICE MÂNĂ A VRUT SĂ SE ATINGĂ DE BISERICĂ, S-A USCAT!”
    “VOR SĂ DETERMINE GRECIA SĂ O FACĂ PE ATEUL CA
    SĂ APARĂ, CHIPURILE, ANCORATĂ ÎN ACTUALITATE ŞI
    PROGRESISTĂ! ACUM VI S-A PĂRUT CĂ A VENIT CEASUL VOSTRU!? DAR CU SPADA
    AUTORITĂŢII VEŢI REUŞI ÎN PLANURILE VOASTRE? AŢI AJUNS DE RÂS! SUNTEŢI ÎN
    BEZNĂ, RĂTĂCIŢI ÎN NOAPTE!
    V-O REPET: VEŢI RĂMÂNE IARĂŞI SINGURI! POPORUL NU VĂ VA URMA! PENTRU CĂ SE
    OPUNE PLANURILOR VOASTRE ÎNTREG CELĂLALT POPOR GREC!”
    “VREŢI SĂ AUZIŢI CE AU ÎN MINTE ŞI CE PROGRAMEAZĂ ŞI PLANIFICĂ?” Poporul
    răspunde:

    Da!
    “ASCULTAŢI AŞADAR:

    I.SĂ DISPARĂ DIN FRONTISPICIUL (ANTETUL) CONSTITUŢIEI NOASTRE INVOCAREA
    ADRESATĂ SFINTEI TREIMI!!! ÎN NUMELE SFINTEI, CELEI DE O FIINŢĂ ŞI
    NEDESPĂRŢITEI TREIMI…

    II. SĂ FIE OBLIGATORIE CĂSĂTORIA CIVILĂ ŞI SĂ NU SE RECUNOASCĂ DE CĂTRE STAT
    CĂSĂTORIA RELIGIOASĂ!

    III. SĂ NU VĂ JURAŢI PE EVANGHELIE! NICI GUVERNUL, NICI PARLAMENTUL, NICI
    PREŞEDINTELE STATULUI!

    IV. SĂ SE SCOATĂ DIN VÂRFUL STEAGULUI CINSTITA CRUCE! (poporul huiduie)

    ÎNSEAMNĂ CĂ VOR SCHIMBA ŞI STEAGUL NOSTRU PENTRU CĂ ARE PE EL CRUCEA!!!
    VĂD CRUCEA ŞI SE DEMONIZEAZĂ!!!! PARCĂ CRUCEA A VĂTĂMAT ACEASTĂ ŢARĂ…”

    Dumnezeu sa ne dea putere sa ne aparam copii, neamul, tara si constiintile curate!

  29. Frate Stelu,

    De acord cu tot ce zici.
    Dar ce va face sora Liliana cand va trebui sa isi schimbe pasaportul pentru State?
    Noi mai avem 2 ani pana la buletine cu CIP, sa ne lumineze Duhul pina atunci.

  30. o sa fie si la noi iesiri in strada cu buletinele si o sa loveasca si in bor cu prilejul asta ; insa io am sa fiu la pustie pe vremea aia si din fericire nu am sa mai aud nimic …

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate