SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA – pictorul Cuvantului. “Nu este nimic ascuns, care sa nu se dea pe fata”… “De nu va veti pocai, toti veti pieri la fel”

18-10-2010 Sublinieri

Pictor iconar: Claudiu Victor Gheorghiu, ”Sf. Ap. si Ev. Luca cu scene din viata sa”, tehnica:  tempera pe lemn, 25×20 cm, an 2006

Astazi este praznuit de Sfanta noastra Biserica Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, autorul uneia dintre Evanghelii, precum si al Faptelor Apostolilor, precum si autorul primelor icoane ale Maicii lui Dumnezeu. Despre viata sa, despre particularitatile Evangheliei scrise de el, precum si continutul rostit al cartilor scripturistice apartinand Sf. Evanghelist, va invitam sa parcurgeti urmatoarele linkuri:

***

Fragment din capitolul 8 al EVANGHELIEI DUPA LUCA: “Cine are urechi de auzit sa auda!”

4. Si adunandu-se multime multa si venind de prin cetati la El, a zis in pilda:
5. Iesit-a semanatorul sa semene samanta sa. Si semanand el, una a cazut langa drum si a fost calcata cu picioarele si pasarile cerului au mancat-o.
6. Si alta a cazut pe piatra, si, rasarind, s-a uscat, pentru ca nu avea umezeala.
7. Si alta a cazut intre spini si spinii, crescand cu ea, au inabusit-o.
8. Si alta a cazut pe pamantul cel bun si, crescand, a facut rod insutit. Acestea zicand, striga: Cine are urechi de auzit sa auda.
9. Si ucenicii Lui Il intrebau: Ce inseamna pilda aceasta?
10. El a zis: Voua va este dat sa cunoasteti tainele imparatiei lui Dumnezeu, iar celorlalti in pilde, ca, vazand, sa nu vada si, auzind, sa nu inteleaga.
11. Iar pilda aceasta inseamna: Samanta este cuvantul lui Dumnezeu.
12. Iar cea de langa drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul si ia cuvantul din inima lor, ca nu cumva, crezand, sa se mantuiasca.
13. Iar cea de pe piatra sunt aceia care, auzind cuvantul il primesc cu bucurie, dar acestia nu au radacina; ei cred pana la o vreme, iar la vreme de incercare se leapada.
14. Cea cazuta intre spini sunt cei ce aud cuvantul, dar umbland cu grijile si cu bogatia si cu placerile vietii, se inabusa si nu rodesc.
15. Iar cea de pe pamant bun sunt cei ce, cu inima curata si buna, aud cuvantul, il pastreaza si rodesc intru rabdare.
16. Nimeni, aprinzand faclia, n-o ascunde sub un vas, sau n-o pune sub pat, ci o aseaza in sfesnic, pentru ca cei ce intra sa vada lumina.
17. Caci nu este nimic ascuns, care sa nu se dea pe fata si nimic tainic, care sa nu se cunoasca si sa nu vina la aratare.
18. Luati seama deci cum auziti: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, si ce i se pare ca are se va lua de la el.

*

Fragment din capitolul 13 al EVANGHELIEI DUPA LUCA – PILDA GALILEIENILOR

1. Si erau de fata in acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al caror sange Pilat l-a amestecat cu jertfele lor.
2. Si El, raspunzand, le-a zis: Credeti, oare, ca acesti galileieni au fost ei mai  pacatosi decat toti galileienii, fiindca au suferit aceasta?
3. Nu! zic voua; dar daca nu va veti pocai, toti veti pieri la fel.
4. Sau acei optsprezece insi, peste care s-a surpat turnul in Siloam si i-a ucis, ganditi, oare, ca ei au fost mai pacatosi decat toti oamenii care locuiau in Ierusalim?
5. Nu! zic voua; dar de nu va veti pocai, toti veti pieri la fel.
6. Si le-a spus pilda aceasta: Cineva avea un smochin, sadit in via sa si a venit sa caute rod in el, dar n-a gasit.
7. Si a zis catre vier: Iata trei ani sunt de cand vin si caut rod in smochinul acesta si nu gasesc. Taie-l; de ce sa ocupe locul in zadar?
8. Iar el, raspunzand, a zis: Doamne, lasa-l si anul acesta, pana ce il voi sapa imprejur si voi pune gunoi.
9. Poate va face rod in viitor; iar de nu, il vei taia.


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Citiri liturgice din Scripturi, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA – pictorul Cuvantului. “Nu este nimic ascuns, care sa nu se dea pe fata”… “De nu va veti pocai, toti veti pieri la fel”

  1. Doctorul Luca – Apostol şi Iconograf
    http://www.alexandru.ulea.ro
    Trăind pe vremea lui Iisus Hristos, dar necunoscându-L personal, Luca ascultă cuvântul lui Pavel, hotărându-se să creadă în Hristos. Trăind noua viaţă, după ce a cercetat toate cu de-amănuntul, doctorul Luca îşi pune toată măiestria pentru alcătuirea scrierilor ce prezintă viaţa Mântuitorului şi a Apostolilor Săi. La rugămintea lui Teofil, un aristocrat din Roma, apar Evanghelia şi Faptele Apostolilor, amândouă scrise într-o greacă desăvârşită, mărturie a erudiţiei autorului. Prin aceste istorisiri ale faptelor pe deplin adeverite, Luca rămâne în istorie ca un talentat şi minuţios biograf.
    Spiritul său cultivat, deprins şi cu arta picturii, a putut reda chipul Fecioarei ce L-a născut pe Dumnezeu, pentru ca mărturia cuvântului său scris să fie împodobită de imaginea celei ce a născut Cuvântul divin.

    Se spune că după ce a fost îngropat, pe mormântul lui a plouat colurie – soluţie oftalmică cu apă de trandafiri, mărturie parfumată în culoare a sufletului său taumaturg.

  2. http://www.ascorbrasov.ro/ fratilor va rugam sa facem un front comun impotriva sectantilor care ne nenorocesc prin caminlele studentesti! Ei au fonduri si intrari! stim ca multi tineri va urmaresc, va rugam poate preluati acest articol anti-fitzuica daca va pare cat de cat bun!

  3. @Alina
    Nici nu stii ce bucurie mi-ai facut, mi-a saltat inima de bucurie cand am citit ca multi tineri citesc aceste site.
    Si cred ca si fratii admini se bucura. Si daca au simtit vreoadata oboseala, amorteala, disperare sau alte stari primejdioase sufletelor lor, scriind atatea si atatea explicatii pentru toate problemele aparute in ultimul timp, aceste indemn al tau sper sa fi aruncat apa racoroasa peste mintile si sufletele lor incinse de atat munca pentru a ne darui noua ce-i mai bun.
    Aruncati fratilor seminte nu va opriti…parintele ieri ne spunea ca sunt 4 categorii si sa observam ca practic una singura da roade bune…deci nu va opriti, aruncati seminte bune caci voi semanati si Domnul va culege.

  4. Draga Alina,

    Mi-ai ridicat mingea la fileu prin rugamintea catre – Razboi intr-un cuvant-”fratilor va rugam sa facem un front comun impotriva sectantilor care ne nenorocesc prin caminelele studentesti!” Cred ca a sosit vremea când poporul sa fie mai aproape ca niciodată de preot si de biserica, sa fie misionar și sa-si marturisesca credinta, patria si neamul, pentru ca credinta fara fapta este moarta. Consider ca cea mai buna solutie in rezolvarea acestei probleme grave de eradicare atacurilor sectare pe cuprinsul României de azi si de mâine este constituirea-cu bincuvântarea unui preot evlavios si smerit-UNIUNII ROMÂNILOR ORTODOCSI DE PRETUTINDENI, infiintarea unui ziar care sa pastreze linia ortodoxa a Sfintilor Parinti ( si nu una ecumenista) si care sa critice abaterile de la adevarul celor sapte sinoade ecumenice, ziar care sa aiba ecouri pana la nivel de guvern si sinod. Pentru ca poporul ”Să conştientizeze că, în spaţiul Bisericii, creştinii nu sunt o masă mută de oi necuvântătoare, ci au cuvânt în alegerea păstorilor lor şi în administrarea Bisericii. Să înveţe că trebuie să îi combată pe trădătorii credinţei şi să se lupte pentru curăţirea Bisericii.” (MITROPOLITUL AUGUSTIN KANDIOTIS)
    Apoi ales un presedinte al uniunii, credincios, bun practicant al traditiei bizantine, bun cunoscator al TIPICULUI BISERICESC BIZANTIN. Noi toti trebuie sa fim membri ai acestei UNIUNI ca sa ne putem martuirisi credinta. De altfel toate sectele au tot felul de uniuni si noi nu putem avea? Asa vom avea si noi ”fonduri si intrari!” Ce parere aveti despre aceasta propunere?

  5. @ Daniel:

    1. Daca sunteti studenti, va sugeram sa incercati sa va organizati voi, cei ortodocsi, in jurul unui parinte in care aveti incredeti si sa va straduiti sa scoateti o astfel de foaie care sa marturiseasca mesajul ortodox si sa vina ca raspuns al Bisericii la problemele tinerilor. Nu asteptati sa ia altcineva initiativa sau sa porneasca ceva de sus, ca nu se va misca nimic. Puteti face ceva simplu pe care sa-l raspanditi prin camine si facultati.

    2. Pentru asa ceva nu e nevoie de nicio uniune cu nume pompos, de presedinte si nici de ambitia unor ecouri nemaiauzite. E suficient si daca cautati, cei care va pricepeti cat de cat la IT si la jurnalism, sa luati de pe net materialele cele mai adecvate pentru mediul studentesc (nu lucruri care sa-i sperie si sa-i indeparteze pe cei care nu au treaba cu biserica), care sa stie sa promoveze Ortodoxia intr-un mod inteligent, adecvat, fara a cadea in extrema zelotista si fara a face concesii duhului lumesc sau relativismului de orice fel.

    3. Vom incerca sa publicam avertismentul privind “fitzuica” sectara.

    4. O mica erata: numele nostru este Razboi INTRU Cuvant, nu intr-un 🙂

  6. Draga Razboi Intrun Cuvânt,

    eu privesc lucrurile in profunzime ”nu uniune cu nume pompos” sau ”si nici de ambitia unor ecouri nemaiauzite” va dau un exemplu, citiți acest articol
    (…)

    sectele misuna la toate colturile si noi credinciosii ortodocsi sa dormim cu cipurile pe mâna si sa astepta Forul Ortodox sa faca ceva. Forul Ortodox este un grup de asociatii,din câte stiu eu. Apoi ”sa promoveze Ortodoxia intr-un mod inteligent, adecvat, fara a cadea in extrema zelotista si fara a face concesii duhului lumesc sau relativismului de orice fel”, eu nu ma refeream doar la studenti , de altfel si dumneavoastra ati afirmat ”Ortodoxia”,deci aici e vorba de mult mai mult este vorba de gasirea solutiei in rezolvarea acestei probleme grave de eradicare a atacurilor sectare pe cuprinsul României. De aceea v-am intrebat de UNIUNE. Nu-i usor sa-ti marturiseti credinta printr-o astfel de uniune dar exista o vorba la noi in popor ”VORBA SUNA,FAPTA… tuna” cred ca trebuie sa ne mobilizam toti, din vorba in vorba ,din site-u in site-u si asa sa se aprinda scânteia, oare sa fie zelotism?
    Doamne ajută Romania!

  7. @ Daniel Aniculaiesei:

    Noi v-am raspuns prin asociere cu mesajul Alinei, crezand ca urmariti ceva dedicat mediului studentesc, contrapus propagandei neoprotestante din acest spatiu.

    Linkul ref. la Asociatia de la Chisinau, sa avem iertare, dar vi l-am sters, pentru ca nu dorim promovarea aici a unei miscari in care nu avem deloc incredere, din motive pe care le-am detaliat in niste comentarii de acum cateva saptamani, nu mai stim pe la care postare de la pagina de stiri. Pe dinafara o fi vopsit gardul, dar inauntru… noi stim ca nu e vreun miel sau vreun porumbel. Ne pare rau ca va dezamagim si suntem siguri si ca nu veti primi dezamagirea, dar… asta este. Si probabil ca, cel putin in spatiul asta romanesc extins (desi nu numai) e aproape imposibil sa existe asa ceva fara sa fie ori confiscat ori sabotat din interior de catre niscaiva servicii secrete si organizatii discrete… Interesele politice si para-politice sunt uriase aici, mai mult decat in oricare alta tara ortodoxa, poate… De aceea, pe langa deja proverbiala dezbinare a romanilor, asta va fi un motiv pentru care nu va iesi niciodata nimic din punct de vedere ortodox la o scara larga sau de o mare amploare. Cuvantul “UNIUNE” in sine suna ca o gluma in acest spatiu, daca intelegeti ce vrem sa spunem. Desigur, putem visa, putem fi idealisti, iar visele si entuziasmele naive le putem lasa acaparate de catre un monstru cu masca de oaie care doreste “marturisirea”…

    Si sunt tot mai multi asa, care scot reviste, fac bloguri, campanii, misiuni, etc. Suntem liberi sa ne imaginam ca tot ce zboara se mananca si ca tot ce declara oamenii corespunde si interesului lor real, dar noi ne-am fript de prea multe ori ca sa mai muscam la orice nada… De prea multe ori aceste elanuri naive si bine intentionate sunt predate unor lupi rapitori care, bineinteles ca nu se vor arata ca lupi, ca nu sunt prosti. Dar sa stiti si naivitatea de acest fel tot pacat se cheama, pacat mare. Cititi-l pe parintele Nicolae Steinhardt. Pana una, alta, numai ce se intampla de cateva luni pe internet (desi noi am zice ca de un an si ceva se tot vede) este o doavda clara ca nu se poate realiza unire decat pentru… sfaramarea Bisericii (si a neamului, in secundar), bineinteles insa, in numele celor mai inalte principii si idealuri…

    Linia de mijloc, echilibrata si duhovniceasca devine insa tot mai subtire si mai fragila, mai slaba, in vreme ce extremele se ingr(o)asa si propasesc, pentru ca in ele se pompeaza masiv, pe langa faptul ca isi gasesc corespondent in structurile irationale ale psihismului colectiv. Asa ca nu ne mai incredem in actiuni omenesti de mare anvergura. Daca se incheaga ceva sincer pentru o cauza punctuala, fie si opintit, dar spontan, e deja mare minune.

    De combaterea propriu-zisa a sectelor trebuie sa se ocupe preotii bisericii. Asociatiile de mireni ii pot sprijini, dar nu pot inlocui ceea ce tine de misiunea preoteasca. Numai ca asa ceva este cam descurajat “de sus”, iar preotii sunt obligati sa se preocupe mai mult de supravietuirea propriei familiei decat de misiune.

    PS: Iar ne-ati pocit numele 🙂

  8. @ admin,

    am citit cu atentie punctul vostru de vedere, condivid. Mi se pare un punct de vedere acumulat din experienta care confera echilibru si este si prevazator totodata.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate