Glasul de tunet al Mitropolitului Bartolomeu Anania avertizeaza si mustra raspicat si dincolo de mormant: “EUROPA, NU SODOMA!”

4-02-2011 Sublinieri

Predici, in acelasi timp sensibile si tunatoare, rostite de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Manastirea Nicula, in 2007, respectiv 2000, pe cateva dintre provocarile cele mai arzatoare ale crestinilor si ale romanilor:

DEVENIM UN POPOR DE SALBATICI SI NESIMTITI! Nicula, 2007 (DESCARCATI)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Rugaciunea “Tatal nostru” de la radio. Comunistii de ieri si de azi

“Iubiti credinciosi, ma intreba cineva dintre colaboratorii mei:

“- Nu va deranjeaza soarele?”

Si as raspunde:

“- As dori sa ma deranjeze inca multi ani de acum incolo. La cei 86 de ani ai mei fiecare raza de soare este o noua bucurie!”

Si fiindca veni vorba de bucurie, dragii mei, mi-am amintit si zilele trecute si de vremea cand eram calugar tanar si pribeag prin muntii Valcii. Si am poposit la Manastirea Bistrita, a carei stareta era batrana mama Olga. Eu ii ziceam “mama” pentru ca mi-a fost cu adevarat mama, m-a ocrotit la vremuri de nevoie si m-a hranit. Era prin 1947-1948 cand comunismul se instala incetul cu incetul in tara noastra. Si imi spune la un moment dat:

– Dragul meu, eu ma scol de dimineata, si deschid aparatul de radio, si cunosc inceputul emisiunii: canta un cocos, bat niste clopote, se canta imnul national si apoi o voce de copil rosteste rugaciunea “Tatal nostru”.Este o scena banala pe care de o viata intreaga o ascult si o urmaresc, dar am impresia ca incepem sa traim vremurile in care faptele mici ne vor starni bucurii mari. Stii ce simt eu? Cand aud rugaciunea “Tatal nostru” la radio simt o bucurie nespusa pentru ca am impresia vaga, dar din ce in ce mai limpede, ca maine nu o mai aud.”

Au venit comunistii in deplina putere si au interzis rugaciunea “Tatal nostru” de la postul de radio. Iar acum vine cineva care protesteaza ca rugaciunea “Tatal nostru” se mai spune la postul de radio national! Il deranjeaza. Sa fie oare vechea voce a comunismului si teama mamei Olga ca incepem sa ne bucuram de faptele mici, aproape banale?

“Am venit, Maicuta, sa ne mai vedem…” Familia Maicii Domnului de la Nicula

Mi-am inceput predica de astazi cu aceasta amintire, si cu aceasta remarca practic improvizata, pentru ca vreau sa va vorbesc despre faptul ca , aici, hramul Manastirii Nicula nu este nici macar o sarbatoare, este o intalnire de familie, o intalnirea a noastra, cu voi cu toti, veniti din toate laturile tarii, din Muntii Maramuresului pana in Campia Dunarii, si din Campul Oradiei, Bihorului si pana dincolo de Prut. Din toata tara va adunati aici, ca sa va intalniti voi intre voi, si fiecare cu Maica Domnului. E o intalnire de familie dragii mei! Ati cantat voi: “Am venit, Maicuta, sa ne mai vedem”. Nu pentru altceva!

Eu am fost in relatii bune cu repausatul Patriarh Teoctist, si in anii din urma ne chemam la telefon cand nu ne vedeam, aproape saptamanal, ca sa ne consultam in anumite probleme ale vietii bisericesti. Dar in ultima vreme ne sunam si numai asa, fie ca ma suna dansul, fie ca il sunam eu, numai asa sa ne auzim, sa stam putin de vorba, sa ne auzim glasul, fara sa avem ceva anume sa ne comunicam.

Ei bine aici ati venit sa va spovediti, sa va impartasiti, sa ascultati o slujba, dar in special sa va mai vedeti cu Maica Domnului. Cand ai sentimentul familiei, faci parte din aceasta familie.

Cu ani in urma in tineretea mea calugareasca, m-am dus pentru prima data impreuna cu, pe atuncea, tanarul Arhimandrit Teoctist Arapasu, in manastirea Cetatuia de langa Iasi, si am intrat in biserica pentru prima data, si m-am gasit in fata icoanei Maicii Domnului, si deodata am simtit nevoia sa cad in genunchi si sa ma rog. Dupa ce m-am rugat, mi-am zis, iata sunt teolog si deseori imi pun intrebarea, sau trebuie sa raspund la intrebarea: “care e deosebirea intre un tablou religios si o icoana?”. Si multi nu stiu sa raspunda, si nici eu nu stam pe vremea aceea. De-atunci am stiut. Tabloul religios este facut sa-l admiri, este un obiect estetic. O icoana este fereastra ta spre Cer. Daca ajungi sa comunici cu persoana pe care o reprezinta, atunci acea persoana face parte din sufletul tau si sufletul tau face parte din fiinta ei. In fata unui tablou religios stai drept, in fata unei icoane simti nevoia sa te descoperi si sa te pleci in genunchi. Iar voi ati venit la icoana sufleteasca a Maicii Domnului, sa va descoperiti capetele si sa va plecati genunchii in rugaciune. Si ati facut-o impreuna cu noi, episcopii, preotii si diaconii.

Ni se spune deseori “ce face Biserica Ortodoxa Romana? Dispretuieste laicatul, nu face dialog cu laicii!”. Ii rog pe domnii laici din Bucuresti sau din alte parti, sa vina aici si sa vada participarea laicatului la viata Bisericii!

Ati cantat cunoscutele cantece cu care veniti la Nicula, si le-ati cantat in cadrul Sfintei Liturghii, pe care am slujit-o noi. Fiecare de pe locul lui si dupa vrednicia lui slujeste Biserica, il slujeste pe Dumnezeu si o venereaza pe Maica Domnului. Impreuna am facut aceasta slujba de astazi, nu noi de-o parte, chiar daca suntem pe o scena, si voi pe de alta parte. Dar ne-am simtit ca o familie, pentru ca suntem o familie, iar Maica Domnului face parte din familia noastra.

Maica Domnului, mijlocitoarea noastra la Dreptul Judecator si icoana puritatii

Dragii mei, noi ne inchinam la Maica Domnului ca la ocrotitoarea noastra, mijlocitoarea noastra, si stim ca avem nevoie de ocrotirea ei, pentru ca tocmai este Maica Dumnezeului viu, a Domnului nostru Iisus Hristos. Ea L-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu. Dar stiti de ce Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau sa se intrupeze din Sfanta Fecioara? Raspunsul cel mai banal este “pentru mantuirea noastra, pentru ca noi sa ajungem in Rai”. Ceea ce este foarte adevarat, dar, inainte de aceasta Dumnezeu a dorit sa se faca vazut. Dumnezeu este pururea nevazut, El este inaccesibil simturilor noastre. Asa cum nu ne putem uita la soare cu ochii liberi – si stiti foarte bine, cand este eclipsa ni se recomanda sa ne uitam la soare cu ochelari fumurii, sau printr-o sticla afumata, ca sa nu cumva sa orbim – cu atat mai putin la Cel care a facut soarele, si care este incomparabil mai stralucitor. De aceea nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu fata catre fata, nici chiar Moise. A fost chemat de Dumnezeu in Muntele Sinai, ca sa-i dea Tablele Legii, Moise s-a urcat pe munte, si ne spune Biblia “si a intrat Moise in intunericul unde era Dumnezeu”. Nu ca Dumnezeu ar fi intuneric, El e Lumina, dar a facut intuneric, pentru ca Moise sa nu orbeasca de stralucirea Lui. Asa este si Maica Domnului, ea este Maica Luminii si este “lumina intunecatului meu suflet”, asa cum spune o rugaciune. Cand sufletul nostru este intunecat de ganduri rele, sau de pacate amare, atunci cerem Maicii Domnului sa se roage Fiului ei pentru noi.

Dragii mei va amintesc inca o data de Nunta din Cana Galileii, in care a fost invitat si Mantuitorul Hristos impreuna cu ucenicii Sai, dar si Maica Domnului. Domnul Hristos era la inceputul predicii Sale, si inca nu savarsise nicio minune. In timpul ospatului de nunta, Sfanta Maica baga de seama ca s-a terminat vinul, si ii spune Fiului ei de alaturi: “Iata, nuntasii nu mai au vin”. Ea a priceput ca este indemnul catre El de a face o minune, ea stiind cine este Fiul ei, ca este Fiul lui Dumnezeu. Iar El ii spune: “Mama, ceasul meu inca nu a venit”. Cu alte cuvinte, nu pentru astazi am hotarat Eu sa savarsesc intaia minune, ci alta data, in alta imprejurare. Ea n-a zis nimic, s-a uitat in ochii lui, si a chemat slugile si le-a spus doar atat: “Faceti tot ceea ce va va spune El”. Iar El le-a poruncit sa aduca niste vase mari de lut, sa le umple cu apa, a bincecuvantat apa, apa s-a prefacut in vin si le-a dat nuntasilor. N-a facut-o Maica Domnului de dragul vinului si al bauturii, ci pentru ca sa salveze demnitatea acestor oameni saraci, bieti pescari de pe malul marii. I-ar fi barfit tot satul: “uite ne-au chemat la nunta si prapaditii de ei, n-au avut ce sa ne puna pe masa”. Si ei ar fi fost umiliti in fata semenilor, dar Maica Domnului s-a gandit la demnitatea lor, pentru ea s-a rugat la Fiu, iar Fiul, de dragul Maicii Sale a savarsit intaia minune, chiar daca nu hotarase in ziua aceea sa o faca. Ceea ce inseamna dragii mei, ca rugaciunea Maicii Domnului este in stare chiar sa schimbe o hotarare a lui Dumnezeu. E putin lucru? Atunci, la Judecata de Apoi toti vom sta cu genunchii tremurand in fata Dreptului Judecator, fiindca ne vom gandi la pacatele noastre, sa nu fim judecati si osanditi pentru ele, iar Maica Domnului care Ii va sta alaturi. Ii va spune: “Fiule si eu am fost purtatoare de trup ca si ei, si stiu cu cata greutate se poata un trup, si ce greu este sa ramai curat pana la sfarsitul vietii. Ei sunt oameni, cu slabiciunile lor, si poate ca au cazut, poate ca s-au intinat, poate ca au gresit. Fiule, iarta-i! Mai fa o minune, marea Ta minune de a-i ierta!”. Si Fiul ei, ca si la Nunta din Caana Galileii va porunci ca ospatul sa se termine cu bine.

Aceasta este Maica Domnului rugatoare, dar, iubitii mei, ceea ce vreau sa va spun in mod deosebit in ziua de astazi, este si faptul caMaica Domnului este un simbol al curatiei, al puritatii. Nu-i spunem noi Preacurata? Nu-i spune insusi Eminescu intr-o poezie Maica Preacurata? Aici este minunea si aici este marea mirare.

Iubitii mei, exista o icoana a Adormirii Maicii Domnului pe care eu am vazut-o la Manastirea Dintrun Lemn, din judetul Valcea, si pe care eu am pus-o in cartile mele si pe care am comentat-o. Maica Domnului intinsa pe nasalie. Ea a stiut ca moare, s-a pregatit din vreme, s-a primenit, le-a spus vecinilor, si-a luat ramas bun de la ei, vecinii au inceput sa planga, si a spus: “Dragii mei, nu prefaceti bucuria in intristare, ca eu ma duc la Fiul meu, care ma asteapta”.

Asa cum zicea Parintele Cleopa de la Sihastria, care era batran, “pai cum sa-mi fie frica de moarte, ca doar ma duc la fratii mei?”. El avea doi frati calugari, care plecasera inaintea lui. “Pai ma duc sa ma-ntalnesc cu ei”. Tot sentimentul de familie.

Iar Maica Domnului spune: “ma duc la Fiul meu”, si a adormit. Icoana o infatiseaza intinsa pe pat, si in preajma, in gest, dar si Apostolii care venisera sa o vada, fusese impreuna cu ei multa vreme dupa Inaltarea Domnului la Ceruri. Si Petru cadelniteaza. Toti sunt abatuti, dar nu plange niciunul. Un Apostol insa sta langa trupul Maicii Domnului, langa pat, cu mana asa, pe obraz si se uita lung la ea. Iar eu am privit lung la fata acestui Apostol si mi-am zis: oare ce exprima fata acestui Apostol? Si mi-am dat seama dintr-o data: mirare! Se poate si o teologie a mirarii. El se intreaba: “cum este oare cu putinta ca o fiinta atat de curata sa intre in pamant, sa putrezeasca, sa se desfigureze, sa ramana o mana de oase, asa cum suntem noi, toti, pacatosii? Noi meritam! Dar ea, atat de curata?” Si pe gandul acesta a cazut Fiul ei, Iisus, atunci cand dupa inmormantare a luat-o inapoi la El in ceruri. Cand a venit Apostolul Toma mai tarziu, si au deschis mormantul Maicii Domnului, pentru ca sa o vada si el, ea nu mai era acolo, si fara niciun semn ca ar fi dus-o in alta parte. Fiul ei venise si o ridicase cu trupul indumnezeit la Cer, pentru ca ea era Mama Fiului lui Dumnezeu. A fost recunostinta Fiului, pentru faptul ca ea o viata intreaga a purta atatea suferinte, chiar si aceea de a-si vedea Fiul chinuindu-se si murind pe cruce, dar a trait apoi si bucuria de a-L vedea inviat. Dragii mei, Maica Domnului ramane un simbol al puritatii noastre sufletesti si materiale.

Ne batem joc de pamant. Totul se otraveste de sus, pana jos. Apel catre politicieni pentru a salva ROSIA MONTANA

Si insist, ca poate veti spune, si vor spune unii, “iar tine mitropolitul la Nicula, ca si anul trecut, o predica ecologica”. Voi tine predici ecologice atat cat va fi nevoie, si este nevoie in momentul de fata, dragii mei! Va spuneam si anul trecut ca Dumnezeu i-a lasat omului pamantul ca sa-l stapaneasca, dar a stapani ceva nu insemna a-ti bate joc de el. Daca stapanesti ceva, o vita, un bou, cu care te hranesti, cu care ari, si cu care semeni, si care contribue la hrana ta, nu inseamna ca trebuie sa-l lasi flamand, sa-l bati, sau sa moara plin de bube. Il ingrijesti, ii dai hrana, il adapi, il tesali cand e nevoie. Stapanul ingrijeste de ce are in stapanire. Numai omul a primit in dar de la Dumnezeu un pamant perfect si frumos, curat, si ca un stapan netrebnic isi bate joc de el. Asa se face ca avem fenomenul poluarii masive, aerul, apa, iarba, semintele, ca din ce in ce suntem mai putini siguri pe bucate de paine pe care o mancam, si pe cana de apa pe care o bem. Vesnic suntem avertizati ca totul se otraveste incetul cu incetul de sus pana jos. Dar aceasta otravire nu este opera lui Dumnezu, ci este opera oamenilor. Oamenii sunt aceaia care desfigureaza pamantul.

V-am vorbit anul trecut anume despre un caz extraordinar de special pe care il avem noi. E vorba de cazul Rosia Montana. Va voi vorbi si acum pentru ca nu s-a stins de anul trecut pana acum, cand am facut un apel si eu, si Sfantul Sinod al BOR si toate bisericile crestine din Transilvania, (…), cerand sa nu fie sacrificata Rosia Montana, sa fie vanduta celor care cred ca in Romania totul se poate cumpara pe bani, chiar si constiintele. Se pare ca nu ne-a auzit nimeni, desi noi, Bisericile crestine reprezentam 99% practic din populatia Romaniei. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vanda un bun national, iar puterea sa se faca ca n-aude? In ceea ce ma priveste am facut o scrisoare deschisa catre Ministrul Mediului, si se pare ca cel putin semnalele sunt bune, pozitive, ca este dispus sa opreasca acest proces criminal de salbaticire a Muntilor Apuseni si se pare ca nu este singur.

Am fost intrebat daca avem aicea oameni politici. Nu stiu, nu m-am uitat, nu i-am numarat, dar pentru ca sunt de fata, ii rog sa sprijine lupta poporului romana pentru salvarea Rosiei Montana, din toate puterile si pe toate fronturile. Pe langa argumentele stiintifice, chimice, cianurile, eu as adauga o intrebare elementara, si mi se pare esentiala: oare ce interes are Romania sa scape din mana o mina de aur, un munte de aur si de argint, care sta acolo de la inceputul pamantului, si care poate sa mai stea pana la sfarsitul lumii, un mare bulgare de aur, care nu se degradeaza, nu rugineste, nu putrezeste, nu piere, nu cere de mancare, nu cere impozite? E cuminte, cuminte de tot! Ce interese avem?

Americanii au descoperit in Alaska uriase zacaminte de petrol. Le-au descoperit, le-au evaluat, dar nu au inceput sa le exploateze, le-au sigilat. De ce? Prefera sa cumpere petrol de la arabi, atata cat pot cumpara, si pastreaza rezerva pentru cine stie ce vremuri de restriste, fiindca fiecare popor poate sa treaca prin vremuri de crize, de razboaie, de rascoale. Sa fie rezerva nationala acolo, sa fie a ta la tine acasa! Oare noi nu ne gandim la oarecare vremuri de restriste pentru poporul acesta? Ne-ar strica o rezerva de aur si de argint, care sta cuminte, si este a noastra, propietatea noastra, nu a altora. Vrem neaparat sa o instrainam pentru cativa bani, din care statul castiga foarte putin. Iata deci o ratiune simpla de tot, de bun simt, dar si de interes national pentru pastrarea acestei zone.

Poluarea morala si spirituala prin vulgaritatea, violenta si pornografia revarsate prin televiziune

Dragii mei, poluarea nu este doar a apelor, si a aerului, si a pamantului. Exista si o poluare a spiritului, si care se petrece si in vremea noastra. Este o degradare a simtului moral in societatea noastra. Devenim un popor de salbatici si devenim, incetul cu incetul, un popor de nesimtiti, asta datorita in mare masura a ceea ce se intampla in mijlocul nostru. Exista totusi un cod nescris al buneicuviinte sociale. Sa nu vorbesti ceea ce poate supara pe aproapele tau,vreun cuvant murdar, o injuratura, un cuvant scarbos.

Exista medii in tara noastra care incurajeaza pornografia, vulgaritatea, violenta, iar unul dintre agentii cei mai puternici ai acestei poluari spirituale si vizuale este televiziunea. Sa nu credeti ca am ceva impotriva televiziunii, aceasta inventie moderna, am si eu televizor acasa, am si telefon, am si calculator, pe care lucrez invedit. Nu sunt impotriva modernitatii si a modernizarii. Obiectul industrial in sine este neutru din punct de vedere moral. Un cutit nu este nici bun, nici rau. Valoarea morala i-o dai tu, cel care o folosesti: ca sa tai cu cutitul anafora la Sfantul Altar, sau sa injunghii un om. Asa si cu televiziunea, ea in sine nu e rea, dar este folosita rau in aceasta asa-zisa democratie, in care libertatea este prost inteleasa. Nu este liber cel care poate sa spuna tot ce vrea! Este liber cel ce spune ceea ce trebuie, si ceea ce este cuvincios, cel care zideste! Altfel, cand se intampla sa vad si eu, si aud si de la altii, televiziunea care propaga zilnic, zilnic, bombardamente de vulgaritate, de pornografie, de sexualitate, de violenta

E un post pe care intamplator, asa de curiozitate, il cercetez cand in cand, si aproape ca nu este secunda in care sa nu fie pistol, mitraliera, oameni, sange, morti. Si acum cativa ani de zile a fost un copil de scoala primara, care si-a ucis prietenul ducandu-l in pivnita casei si omorandu-l, lovindu-l cu capul de perete. Si a fost intrebat: de ce ai facut asta?”. “Asa am vazut la la televizor”.

Tehnica diabolica, bine studiata, de manipulare si de pervertire a constiintei

Dragii mei, televizorul n-ar fi nimic ca te polueaza, dar iti schimba personalitatea. Este o tehnica diabolica speciala si bine studiata, prin care tu nu mai faci deosebirea intre informatie si intre asimilatie. Rolul mass-media este acela de a informa populatia corect, primesti informatia, iei act de ea, si o pui de-o parte. Ea nu mai face parte din tine. Pe cate vreme exista anumite emisiuni, care ti se infiltreaza in constiinta incetul cu incetul, si tu nu mai faci deosebirea intre ceea ce a fost pura informatie, de care iei act, si pe care o respingi, si intre ceea ce asimilezi uneori fara sa stii. Si de-abia tarziu iti dai seama ca nu mai esti tu, ca personalitate si constiinta de sine, acela care ai fost altadata, ca te-ai schimbat, si ca te-a schimbat micul ecran. Aici mi se pare ca este primejdia foarte mare, iar aceasta ar trebui sa fie datoria adevarata a Consiliului National al Audiovizualului, nu sa urmareasca doar pornografia, ci sa urmareasca aceasta crima lenta si bine studiata de a distruge constiinta si personalitatea omului.

Iata ganduri pornite de la Maica Domnului si de la puritatea ei, de la curatia ei, si trupeasca si sufleteasca. Va fi greu sa ajungem si noi ca ea, sau imposibil, dar considerand-o ca face parte din familia noastra, o vom ruga sa fie mereu cu noi. “Am venit, Maicuta sa ne mai vedem, sa-ti spunem necazul pe care-l avem”. Un fel de spovedanie tacita, nu la duhovnic, a ceea ce ati facut. Ati venit aici poluati sufleteste, plini de pacate, unii dintre voi, si v-au stat duhovnicii la dispozitie, si v-ati spovedit, si ati devenit curati, si plecati acasa primeniti, mai buni sufleteste si mai frumosi decat ati venit. Folositi aceasta puritate, si rugati-o pe Maica Domnului sa vi-o mentina, si sa-i intelepteasca pe cei meniti sa o mentina in tara si in lumea noastra. Asa vom fi pururea cu Maica Domnului si vom fi in stare sa-i cantam file din Acatistul ei:

Bucura-te prin care rasare bucuria,

Bucura-te prin care piere blestemul,

Bucura-te, chemarea lui Adam celui cazut,

Bucura-te, mantuirea lacrimilor Evei,

Bucura-te, inaltime intru care cu anevoie se suie gandurile omenesti,

Bucura-te, adancime care nu te poti vedea nici cu ochii ingeresti,

Bucura-te, Mireasa, pururea Fecioara.

Amin.

***

Predica exceptionala de la Nicula in apararea familiei crestine fata de ofensiva si propaganda homosexualitatii, destrabalarii, pornografiei si prostitutiei – 2000 (DESCARCATI)

Izvorul nesecat al lacrimilor de la Nicula

“Iubiti credinciosi, acum trei zile, pe postul national de televiziune a aparut o stire in legatura cu hramul Manastirii Nicula, practic anuntandu-l, dar mintindu-i pe telespectatori ca la Manastirea Nicula din cauza secetei au secat izvoarele de apa, si ca se fac eforturi pentru ca hramul sa nu fie compromis. In afara de [a remarca] nota usor diversionista a acestei stiri, as vrea sa informez pe toata lumea ca aici in zona Niculei, apa potabila este o raritate, si ca izvoarele sunt foarte sarace, si ca uneori seaca de tot. Dar, aici in Manastirea Nicula nu a secat niciodata izvorul lacrimilor! N-ati venit aici sa beti apa, ati venit sa va intalniti cu Maica Domnului, care acum peste 300 de ani a plans cu lacrimi adevarate, vadindu-si ipostaza de icoana facatoare de minuni. Iar noi, cei care sunem aproape de manastire si vietuim aici, stim ca nu numai la hram, ci in tot timpul anului crestinii vin din departari si toti, aproape fara exceptie, varsa lacrimi in fata icoanei Maicii Domnului imbratisand-o ca pe o Mama scumpa. Ei vin cu lacrimile lor de acasa, lacrimi de durere, lacrimi de jale, lacrimi de cainta, si se intalnesc aici si cu lacrimi de bucurie, pentru ca intalnirea cu Maica Domnului, cu icoana ei, este ca o intalnire cu cineva drag, pe care nu l-ai mai vazut de multa vreme. O intalnire care iti provoaca bucurie, si anume bucuria lacrimilor, si acestea sunt aici la Nicula, si sunt din belsug.

Asa cum ati cantat si astazi: “Am venit Maicuta sa ne mai vedem, sa-ti spunem necazul pe care-l avem” , asa cantati an de an, in simplitatea cantecelor voastre, in simplitatea si agramatismele lor, care le certifica autenticitatea si certifica credinta celor ce le rostesc. Ati venit la Maica Domnului ca la cineva din familie. Nu “sa te mai vedem”, ci “sa ne mai vedem”, noi sa te vedem pe tine, si tu sa ne vezi pe noi. Este marea intalnire a voastra, a tuturor, cu Maica Domnului, care se intampla aici, la Manastirea Nicula, in fiecare an.

Iubitii mei, cel putin de sapte ani incoace v-am vorbit din acest altar despre Maica Domnului. Poate ca ma repet, nu aceasta este important. Important este ca ceea ce va spun eu sa va mearga la inima, sa va lumineze mintea, si sa va intareasca credinta.

(…)  De aceea, iubitii mei, Maica Domnului este si o icoana prin excelenta a curatiei omenesti. Nu a fost alta femeie pe lume, pe care Dumnezeu sa o cheme la misiunea pentru care a chemat-o pe ea, si n-a fost nicio fiinta pamanteasca in lumea aceasta, care sa fi fost atat de curata ca Maica Domnului. Asadar iubitii mei, atunci cand varsati o lacrima de bucurie, o varsati si in fata icoanei curatiei desavarsite a omului.

(…)

Binecuvantarea nuntii si gunoaiele care se revarsa dinspre televizor; ofensiva pornografiei, prostitutiei si violentei, care polueaza spiritele si strica familiile

Dragii mei, nu intamplator intaia minune a Domnului a fost facuta la o nunta, si nu intamplator intaia minune a Domnului a fost facuta la rugamintea Mamei Sale. (…)

Si as mai adauga, iubitii mei, prin prezenta Sa la aceasta nunta, Mantuitorul Hristos a binecuvantat Taina Casatoriei. Casatoria care intemeiaza o familie, care face copii, pe care ii dau societatii, si pe care societatea ii creste. Taina Nuntii, e bine sa stiti de la mine, este singura Taina pe care nu a instituit-o Domnul Iisus Hristos, ci insusi Dumnezeu Tatal, odata cu primii oameni. Ne spune clar Sfanta Scriptura: “Si Dumnezeu l-a facut pe om, barbat si femeie i-a facut”. Si dupa ce i-a creat, i-a binecuvantat si le-a spus: “Cresteti, si va inmultiti, umpleti pamantul si lucrati-l”. Asadar, iubitii mei, binecuvantarea nuntii si prin aceasta binecuvantarea familiei.

De ce va spun toate acestea? Nu intamplator, si nu fara legatura cu vremurile pe care le traim noi astazi. Am spus ca Maica Domnului este icoana curatiei desavarsite sufletesti si trupesti. Nu suntem noi oare, ca popor roman iubitor de puritate? Oare nu iubim noi cerul senin, cu stelele limpezi pe cer? Nu iubim codrul acesta frumos, desavarsit? Nu iubim noi casele noastre sa fie curate si varuite, sa nu miroasa urat, sa miroasa frumos? Nu cultivam noi flori? Nu tot romanul are grija de ograda lui, sa fie maturata, de curtea lui, de vitele lui, de grajdul lui?

Ne intrebam: de ce aceasta ofensiva de poluare a spiritului in tara noastra, Romania? Exista miscari ecologiste care lupta impotriva poluarii apelor si a padurilor, si a solului, si a aerului. Unde sunt miscarile ecologiste [care lupta] impotriva poluarii spiritului? N-am vazut, n-am auzit! Presa ziarele, revistele, canalele de televiziune se intrec in a arunca cu gunoaie in casele si in sufletele noastre. Aproape nu e post pe care sa-l deschizi intamplator, si sa nu vezi violenta, sange, bataie, desfrau, si toate mizeriile care se pot intampla intr-o lume pacatoasa. As intreba, daca ar veni cineva in casa cuiva, si ar vedea fereastra deschisa, si ar arunca cu gunoaie si cu balega in casa omului din strada, oare n-ar veni nicio lege sa-l impiedice si sa-l pedepseasca? Dar pe ferestrele deschise ale sufletelor noastre se arunca tot felul de mizerii si de necuratii. Pornografia si prostitutia isi fac reclama in paginile ziarelor de mare tiraj si prin posturile de televiziune. N-avem legi pentru aceasta, pentru ca avem alte griji si alte treburi.

Albine si muste. Abrogarea articolului 200. Legalizarea homosexualitatii: o blasfemie pe obrazul acestui popor si al Maicii Domnului. Protest public catre politicieni, in numele credinciosilor si in fata Maicii Domnului

Libertatea, libertatea rau inteleasa si prost folosita. Nu este un pacat mai mare decat sa folosesti prost acest mare dar, pe care ti l-a dat Dumnezeu, si care este libertatea. Democratia este eminamente libertate, dar nu anarhie si nu dezmat. Exista o cenzura a bunului simt, si e greu sa suportam cum obrazul bunului simt al poporului roman este improscat de cei care nu se gandesc decat la bani. Si eu am fost gazetar in tineretea mea, si stiu ca principala calitate a unui gazetar este curiozitatea, este sa fie curios, sa stie tot, ca o insescta. Dar insectele se impart in doua mari categorii: albine si muste. Si fiecare se indreapta in curiozitatea sa catre ceea ce-l atrage.

Am, si avem o mare tristete. De curand Camera Deputatilor a votat abolirea articolului 200 din Codul Penal, prin care practic se legalizeaza unul din pacatele cele mai grave ale umanitatii, si de care noi in biserica ne-am ferit sa ne vorbim, pentru ca numai a pronunta cuvantul homosexualitate si homosexual, inseamna a pangari urechile curate ale credinciosilor.

N-a fost ascultat apelul Patriarhului [Teoctist n.n.] Bisericii noastre, pe care l-a facut in numele nostru al tuturor. Iar eu, in ultima vreme am primit foarte multe scrisori, din diferite parti ale tarii, scrisori, pe care le-am si pus la dispozita presei, prin care sunt implorat, ca eu impreuna cu membrii Sfantului Sinod sa facem tot ce ne sta in putinta, pentru ca sa impiedicam ducerea pana la capat a acestei blasfemii pe obrazul poporului roman, pe bunul sau simt, pe cuviinta lui, pe decenta lui, pe dorul sau de puritate… si pe obrazul Maicii Domnului. Aceste scrisori ma autorizeaza sa va vorbesc despre acest lucru, si sa ridic protestul meu si al vostru, al tuturor, impotriva acestui act nesabuit pe care l-au facut o parte din parlamentari, pe care noi, prin voturile noastre i-am trimis acolo. E de neconceput ca alesii poporului sa emita legi impotriva celor care i-au ales, si mai mult decat atat sa palmuiasca demnitatea celor care i-au ales. E de neimaginat ca o lege care priveste moralitatea, intreaga, de secole a poporului roman, sa fie votata inainte de a face un referendum, sau cel putin un sondaj de opinie, ca sa cunosti care este parerea poporului, pe care tu ai fost trimis sa-l reprezinti acolo.

Daca este vorba de libertati, noi, alegatorii suntem primii care dispunem de propia noastra libertate. De aceea de pe acest amvon, in fata Maicii Domnului, si in fata voastra, a tuturora, cei peste 300 de mii de credinciosi care v-ati adunat astazi, fac un apel catre barbatii nostri de stat, catre oamenii nostri politici sa onoreze aceasta sarbatoare la care sunt prezenti, si sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca sa impiedice ducerea pana la capat a acestei blasfemii.

Vom astepta, dar nu vom tacea!

… Cel putin sa se ceara parerea… Noi nu vrem sa fie trimis nimeni la puscarie. Vi-o spune unul care a facut puscarie pe nedrept. Dar trebuie sa facem deosebirea intre bolnavii de acest viciu, care sunt bolnavi cu adevarat din nastere, si pentru care trebuie sa avem toata intelegerea, si compasiunea, si rabdarea, si carora le punem la dispozitie mijloace de indreptare, de vindecare, atat scaunul duhovnicului, cat si cabinetul medical. Dar nu, presiunile sunt facute de viciosi, de suprasaturati, de cei care nu mai cunosc alt idol decat trupul si placerile lui. Problema grava este ca prin aceasta se legifereaza egalitatea dintre bine si rau. Faptul ca homosexualitatea poate sa fie o alternativa la familie. Pana la urma este un atentat la familia insasi, la aceasta institutie fundamentala a oricarei societati, familia, pe care Domnul Hristos si Maica Domnului au binecuvantat-o in Caana Galileii.

Dragii mei, vom astepta cu rabdare, dar nu vom tacea, si nu vom sta cu mainile in san, ci vom face si noi, oamenii Bisericii, in numele vostru, al tuturor, tot ceea ce ne sta in putinta in limitele legalitatii si ale bunei cuviinte, sa-i determinam pe oamenii politici, ca fiecare sa devina un stetoscop, sa-si aibe urechea aplecata  si pusa pe inima poporului, asa cum face doctorul cu aceia pe care ii examineaza, sa nu se instraineze nimeni de aceia pe care i-a ales, si in beneficiul carora trebuie sa emita legi.

Cuvant parintesc pentru tineri: traiti in asa fel incat sa nu va fie rusine sau sa va para rau mai tarziu! Aveti discernamant in curiozitate!

Primejdiile viciilor. Drogurile: calea sigura catre pierzanie

Iubitii mei, constat ca in anul acesta, numarul tinerilor care vin la hramul Sfintei Marii este mult mai mare decat alta data. Este o mare bucurie pentru ca noi constatam aceasta si in biserici incepand cu Catedrala din Cluj, iar eu aproape de fiecare data cand predic, adresez cate un mesaj tinerilor, special pentru problemele lor.

Dragii mei tineri, dar, vorbesc si pentru urechile parintilor vostri, voi sunteti in floarea varstei si daca ati venit aici, nu ati venit ca la un spectacol dat de o echipa de hippy, ci ati venit la o slujba religioasa, si aceasta am constatat-o din tacerea desavarsita, ordinea desavarsita pe care toti ati pastrat-o in timpul sfintei slujbe. Sunteti tineri, traiti-va tineretea! E a voastra, si trebuie sa o traiti inainte de a fi prea tarziu, dar in limitele decentei si ale bunei cuviinte. Nu va imaginati cat este de placut sa-ti traiesti tineretea, fara ca mai tarziu sa-ti fie rusine, sau sa-ti para rau de faptele pe care le-ai facut. Dragii mei, pastrati-va sanatatea sufletului, asa cum tineti cel putin la sanatatea trupului vostru. Invatati-va inainte de toate, sa aveti spirit de discernamant, a deosebi intre bine si rau, intre folositor si nefolositor. Este inceputul intelepciunii voastre de tineri. De aceea protestez impotriva anumitor masuri fie legislative, fie de celalalt ordin, [care] cauta sa provoace confuzie, ca noi toti, si mai  cu seama tinerii, sa nu mai deosebeasca binele de rau, si sa mearga de-a valma. Este ceea ce poate nenoroci un intreg popor, o intreaga natiune.

Este in firea lucrurilor ca un tanar sa fie curios. Fiti curiosi, cat se poate de curiosi, in stiinta voastra, in setea voastra de carte, in setea voastra de educatie, fiecare unde-l trage inima, dar nu lasati curiozitatea sa umble acolo unde este primejdie. Oricat ai fi de curios, si oricat ai fi om de stiinta, nu-ti vei pune mana intr-un cuib de vipere, si nu vei incerca aventura de a prinde o vipera de coada pentru ca sa o  duci acasa drept trofeu. La varsta frageda va pandesc anumite primejdii: lipsa de discernamant, curiozitatea nesabuita. Viciile care se infiltreaza incetul cu incetul.

Dragii mei, vine o vreme cand iti dai seama ca ai mers prea departe si ca trebuie sa te opresti. Dar vreau sa va spun acum un singur lucru: din ce in ce mai mult se dau semnale de alarma in tara noastra ca tinerii incep sa devina toxicomani, sa fie consumatori de droguri, aduse fara indoiala din import de catre oameni fara niciun fel de scrupule, fara niciun fel de constiinta si numai din pofta de castig. Tineti minte de la mine, din orice deprindere rea, si din orice viciu, exista o cale de intoarcere, si de la fumat, si de la bautura, si de la jocuri de carti. De la consumul de droguri nu exista cale de intoarcere! Este calea sigura catre pierzanie. Aceste otravuri sunt menite sa placa unora, si sa le destrame personalitatea si fiinta, ducandu-i in neant pe ei si pe cei din jurul lor. Opriti-va curiozitatea la pragul acestui mare pericol al vietii noastre sociale. Noi, Biserica, si noi, Scoala, si noi, Justitia, si noi, Parlamentul, si noi, Guvernul, si noi, asociatiile umanitare vom face tot ce ne va sta in putinta sa impunem legi pentru ca aceasta mare nenorocire, care incepe sa se infiltreze in societatea noastra, sa fie oprita si sa fie pedepsita. Dar este mai bine ca fiecare sa opereze ca propiul sau judecator in propria sa constiinta. Daca fiecare va face asa intr-o constiinta adevarat crestina, nu va mai fi nevoie nici de justitie, nici de instructori speciali, si nici de legi pedepsitoare.

Dragii mei tineri, faptul ca ati venit aici, la acest hram, in numar atat de mare, si ca sunteti asa de cuviinciosi, este un semn bun pentru societatea noastra romaneasca. Va multumim si Dumnezeu sa va rasplateasca,  si sa va ocroteasca in tineretea voastra. Bucurati-va, inca o data, in limitele bunei cuviinte care va ofera toate satisfactiile posibile pe care vi le doriti.

Raspunderea parintilor pentru educarea copiilor si pentru regenerarea neamului

Si un sfat catre parinti: nu uitati si voi, parintilor, ca aveti raspunderi catre copiii vostri, fata de felul cum ii cresteti, si fata de felul cum ii educati!

Iata, astazi am hirotonit un tanar teolog ca preot misionar pe langa copiii din orasul Gherla. Misiunea lui acolo va fi. Cei mai multi sunt copii abandonati, copii necajiti, copii de familii destramate, care au nevoie de un indrumar. Vor fi sub aripa Bisericii incepand de acum, dar fiecare parinte sa stie ca este el insusi educator, si sa aibe grija de odraslele lui, si, in felul aceasta, putem nadajdui in regenerarea morala, dar si in regenerarea biologica a poporului roman, care este intr-o rapida cursa de scadere in urma marelui imens de avorturi care s-a facut in ultimii zece ani.

Apel catre politicieni “cu sufletul sangerand”. Europa, nu Sodoma! Puneti la inima durerea acestui popor!

… Vrem redresarea familiei si reinnobilarea familieii, iar pentru aceasta legiuitorii nostri din Parlament si cei care ne carmuiesc de la Guvernul de astazi si de maine, sa stie ca una din primele lor datorii este sa aibe urechea atintita asupra trebuintelor reale si stringente ale poporului care ii va alege in toamna aceasta. Noi le salutam prezenta multora aici in mijlocul nostru, personalitati distinse, de seama, pe care le cunoastem, sunt unele personalitati care vin an de an, si pe care ii cunoasteti; si de aceea fac acest apel in numele lui Dumnezeu, dar si in numele vostru al tuturor, in numele pastorilor, si in numele pastoritilor, sa aiba, asemenea unui stetoscop, urechea aplecata, lipita de inima poporului, care i-a ales si care ii va alege in aceasta toamna.

Iata, iubitii mei, ne-a harazit Dumnezeu o zi de aur si pentru acest praznic, este binecuvantarea Lui peste noi, toti. De aceea, in incheiere, as vrea sa puneti la inima ceea ce v-am spus. Vi le-am spus si eu din toata inima mea, din toata credinta mea, si uneori cu sufletul sangerand. Sa le duceti la casele voastre, sa le spuneti vecinilor vostri, si a altora, ce ati auzit la Manastirea Nicula astazi, si ce ati invatat de acolo, pentru ca poporul roman sa se poata regenera si launtric. As vrea sa stie toata lumea: vom face reforme economice si politice, dar toate acestea nu voar avea roade daca nu vom face reforma morala a poporului roman. Sa starpim din tara minciuna, hotia, talharia, drumul ocolit. De indata ce se va instala ordinea morala in tot aparatul de stat, si in toate straturile sociale, cu toata saracia noastra putem intr-adevar sa aspiram catre Europa.

Dar as spune o vorba, care sa fie auzita bine: noi suntem europeni prin geografie, prin istorie, si prin vocatie. Noi suntem in Europa. Este vorba sa intram in structurile europene si suntem gata sa o facem, iar BOR si fiii ei au declarat-o sus si tare: suntem in Europa. Avem in fata o noua Europa care ni se propune, dar as vrea sa spun raspicat: Europa, nu Sodoma! Suntem europeni!

[Inaltul este aplaudat de catre credinciosi, asa cum numai la predicile Sfantului Ioan Gura de Aur se mai intampla, n.n.]

Puneti la inima, domnii mei si iubitii mei, reactia acestui popor care, de obicei, la slujbe nu aplauda.

Intoarceti-va la casele voastre cu un spor de sfintenie si de buna cuviinta, si mai cu seama cu un mare spor de curaj. Noi, ca popor roman, mai cu seama in Transilvania, n-am pierit in vremurile grele, nu vom pieri acum. Important este sa ne tinem treaza constiinta noastra crestina si romaneasca.

Intoarceti-va la casele voastre cu lacrimile de bucurie ale Maicii Domnului, si cu lacrimile voastre de bucurie, ca v-ati intalnit cu ea, si cu adevarurile ei, si duceti aceste lacrimi de bucurie in casele voastre, odata cu binecuvantarea lui Dumnezeu, si odata cu ochii Maicii Domnului, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

***

Extras: “Europa, nu Sodoma!”

Vesnica lui pomenire!

Si fie ca si noi, si arhiereii, si parintii nostri, sa dam urmare cuvintelor cu putere de testament (duhovnicesc si patriotic) ale Inaltului Bartolomeu!

Vezi si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Adormirea Maicii Domnului, Avort, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Cuvantul ierarhilor, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, IPS Bartolomeu Anania, LGBT.../ Casatoriile homosexuale, Marturisirea Bisericii, Pentru tineri, Portile Iadului, Viata de familie, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “Glasul de tunet al Mitropolitului Bartolomeu Anania avertizeaza si mustra raspicat si dincolo de mormant: “EUROPA, NU SODOMA!”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: CUVINTE VII SI TARI DE LA UN SFANT IN VIATA, PARINTELE EFREM DIN ARIZONA (mai 2014): Cum sunt Raiul si Iadul? Ce sa facem ca sa ne mantuim astazi? SODOMIA VA ADUCE RAZBOIUL NUCLEAR! “Hristos nu poate tolera astfel de pacate. Razboiul va incepe din c
  2. Pingback: IPS IUSTINIAN CHIRA despre CASATORIILE HOMOSEXUALE: O MONSTRUOZITATE, O NEBUNIE. “Va veni potopul peste noi, când Dumnezeu nu va putea răbda până în capăt fărădelegile noastre, va trimite peste noi biciul Său. Peste tot Globul” | Cuv
  3. Pingback: MAICA DOMNULUI – ICOANA PURITATII DESAVARSITE versus AGRESIUNILE NECURATIEI, “BINE FINANTATE SI ORGANIZATE”, LA ADRESA COPIILOR si “MACELARIA” AVORTULUI CARE APASA CA UN BLESTEM PUSTIITOR ASUPRA POPORULUI ROMÂN: “Sa nu
  4. Pingback: CUVINTE VII SI TARI DE LA UN SFANT IN VIATA, PARINTELE EFREM DIN ARIZONA (mai 2014): SODOMIA VA ADUCE RAZBOIUL NUCLEAR! “Hristos nu poate tolera astfel de pacate. Razboiul va incepe din cauza pacatelor… Vom trece prin mari dureri” | Cuv
  5. Pingback: După 28 de ani… INFIINTAREA MUZEULUI ȚĂRANULUI ROMÂN, ”sarbatorita” cu filmul 120 bpm. Proiectia a fost intrerupta de cativa protestatari/ ”ISTERICII DEPLASATI” sau ”deplorabilii” României/ Purtatorul de cuvant al PATRIARHIEI crede ca f
  6. In 2007 lumea inca nu avea smartphone. Acum “poluarea spirituala” este mult mai grava, iar “crima lenta si bine studiata de a distruge constiinta si personalitatea omului” este aproape finalizata.

    Poluarea spirituala – Mitropolit Bartolomeu Anania (2007)
    https://www.youtube.com/watch?v=Af_lUm98NXI

    “Devenim un popor de salbatici si de nesimtiti”
    IPS Bartolomeu a identificat “unul dintre agentii cei mai puternici ai acestei poluari spirituale”, televiziunea.

    “Adevarata datorie a CNA” este sa urmareasca “crima lenta si bine studiata de a distruge constiinta si personalitatea omului”.

  7. Pingback: Sa spunem un DA limpede NORMALITATII, sa ne aparam valorile si familia, SA MARTURISIM CU DEMNITATE SI FERMITATE! “Prezenţa noastră la referendumul din 6-7 octombrie reprezintă o mărturisire de credinţă, iar neprezentarea noastră o lepădare d
  8. Pingback: MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA – PĂRINTE, FRATE, PRIETEN. Zece ani de la adormire (+31.01.2011). “EXERCIȚII DE DOR” cu fostul actor RĂZVAN IONESCU, Preasfințitul MACARIE DRĂGOI și Arhimandriții Dumitru Cobzaru (VIDEO) si ANDREI CO
  9. Pingback: CENTENAR ANANIA – Cuvânt antologic, vizionar și mărturisitor al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU despre corupția spirituala și NOUA EUROPĂ sub chipul seducător al MARELUI INCHIZITOR. “Nu vrem, cu pretul “intrarii” noastre in Europa
  10. Pingback: CENTENAR ANANIA – Cuvânt antologic, vizionar și mărturisitor al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU despre corupția spirituala și NOUA EUROPĂ sub chipul seducător al MARELUI INCHIZITOR. “Nu vrem, cu prețul “intrării” noastre în Eur
  11. Pingback: CENTENAR ANANIA – Cuvânt antologic, vizionar și mărturisitor al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU despre corupția spirituală și NOUA EUROPĂ sub chipul seducător al MARELUI INCHIZITOR. “Nu vrem, cu prețul “intrării” noastre în Eu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate