De ziua Sfintei Cruci, anti-ortodocsii de la Evenimentul Zilei au lansat UN NOU ATAC IMPOTRIVA CINSTIRII ICOANELOR, SFINTELOR MOASTE SI IMPARTASANIEI

16-09-2011 4 minute Sublinieri

Evenimentul Zilei “recidiveaza” cu blasfemii, concurand cu succes cu fituicile de propaganda ateist-stalinista

Sfanta Impartasanie

Iata ce “cadou” au tinut sa faca deunazi crestinilor ortodocsi care praznuiau Inaltarea Sfintei Cruci cei care fac agenda anti-crestina, anti-BOR (dar si lingusitor-gretos pro-prezidentiala) de la Evenimentul zilei… Precum “parintii” lor (in duh) tortionari de mai ieri de la Pitesti, care organizau anume de marile sarbatori ale crestinismului cele mai ingrozitoare si mai inimaginabile scene de blasfemii, la care ii sileau sa participe pe detinutii credinciosi, asa si acum, adecvat mijloacelor “democratice” mult mai perfide, ziaristii reeducati sau, pur si simplu, smintiti si imbolnaviti ei insisi de ura feroce fata de Ortodoxie, se pun pe executat in plin Postul Mare (anul trecut) sau de ziua Sfintei Cruci (acum) comenzile anti-Biserica ale sefilor, semanand periodic hulele lor satanice. Care este scopul?

Desigur, nu doar acela de a sminti cat mai multe suflete slabe, indoielnice sau nelamurite, ci si acela de a incerca sa genereze in societate o anumita “mentalitate progresista”, precum zic ei, adica spre a alimenta si a atata – in randul celor necredinciosi, indiferenti sau doar “nepracticanti” ai credintei crestine – o atitudine de maxima ostilitate, de agresivitate si de virulenta repulsie “igienica” – care, la momentul potrivit, se pot transforma si in actiuni concrete de persecutie – impotriva “inapoiatilor”, “medievalilor” si “nespalatilor” de ortodocsi…

Coincidenta sau nu, atacul vine la pachet cu “studiile” tendentioase ale  Fundatiei Soros despre ortodocsi si catedrala si cu raportul Departamentului de Stat SUA care condamna influenta prea mare a BOR in Romania. De fapt, asta si deranjeaza: prezenta vizibila, manifestarile publice, influenta asupra societatii romanesti pe care INCA o mai are Biserica…

Autor: Georgeta Petrovici

Anumite hepatite sau TBC-ul se pot transmite când icoane sau linguriţe sunt atinse cu gura de mai multe persoane. Bisericile şi pelerinajul la moaşte, unde puparea icoanelor este sport naţional, vă pot expune la multe boli transmisibile. Mai nou, curtea a numeroase spitale din ţară a fost acaparată de biserici unde se practică acest ritual, iar unele au fost deschise chiar în unităţi medicale unde se tratează boli transmisibile, gen TBC sau virusuri gripale agresive. Părerile medicilor în ceea ce priveşte transmiterea unor boli prin puparea icoanelor sau folosirea unei linguriţe comune pentru sute de persoane sunt împărţite.

Obiectele sfinte, igienizate suplimentar

Un exemplu de unitate medical “dotată” cu biserică este Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, unde sunt trataţi bolnavi de TBC şi unde a fost amenajată şi secţia pentru tratamentul gripei A1H1. Directorul instituţiei, Maria Cerbu, este foarte mândră de bisericuţa din curtea spitalului şi nu are nicio obiecţie.

Ipotetic vorbind, bolile contagioase nu se iau neaparat din biserică, unde s-ar putea regăsi persoane bolnave şi sănătoase. La fel de bine, cineva poate contracta un virus contagios din tramvai, la magazin, etc.“, a declarat doctorul. Suplimentar, mai ales vara, vin în spital copii cu diverse boli infecţioase, gen rujeolă sau varicelă. “Pacienţii nu merg prea des la biserică. Eu nu i-am văzut. Vin mai ales rudele lor sau oameni din cartier. Într-adevăr, un pacient cu TBC care e în faza de tuse cu expectoraţii sau unul cu hepatită A în perioada de contagiozitate ar fi periculoşi, dar, în aceste faze ale bolii, ei stau în saloane“, mai spune medicul Cerbu.

Conducerea spitalului nu ne-a dat de înţeles că, dat fiind profilul spitalului, în lăcaşul de cult s-ar lua măsuri suplimentare de igienă şi sterilizare a obiectelor sfinte.

Infecţii cu stafilococi şi hepatite, de la Împărtăşanie

Medicul Maria Nica, şefa Laboratorului de microbiologie de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Bucureşti spune că “bolnavii cu TBC care pupă icoanele pot lăsa particule de salivă contaminate cu bacilul Koch. Acesta este destul de rezistent şi atacă foarte uşor, în special persoanele cu imunitate foarte slabă. În general, celelalte bacterii şi microorganisme nu supravieţuiesc în afara organismului, pe sticlă, lemn sau metal, pentru că nu au cu ce să se hrănească. Au demonstrat- o numeroase studii efectuate pe bancnote“. În cazul împărtăşaniei, medicul microbiolog spune că riscurile de transmitere a bolilor sunt mici, pentru că, “din câte ştiu, linguriţele sunt din argint, care este bactericid (bacteriile nu supravieţuiesc în prezenţa ionilor de argint). În plus, alcoolul din vin omoară şi el bacteriile. Totuşi, n-aş exclude varianta transmiterii stafilococului, toxinelor, hepatitelor“, mai spune specialistul.

“O persoană care începe tratamentul pentru TBC, în douătrei zile nu mai este contagioasă pentru că bacilul moare. Mai multe cazuri se transmit în mijlocele de transport în comun, unde mulţi tuşesc şi strănută fără a pune o batistă la gură“, spune medicul Magda Ciobanu, pneumolog la Institutul “Marius Nasta” din Bucureşti.

“Nu se poate îmbolnăvi cineva când atinge trupul şi sângele Domnului”

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, este de părere că nu este posibil ca un credincios să se îmbolnăvească în Biserică.

În ceea ce priveşte obiectele folosite la Împărtăşanie, acestea sunt folosite când o persoană gustă pâine şi vin, care reprezintă trupul şi sângele lui Dumnezeu. Nu se poate îmbolnăvi cineva când atinge trupul şi sângele Domnului, nu? Legat de icoane, acestea sunt şterse zilnic. Pe perioada epidemiilor de gripă, credincioşii s-au rugat în biserici şi nimeni nu s-a îmbolnăvit. Nu este posibil aşa ceva, să te îmbolnăveşti în Casa Domnului. Au mai fost astfel de zvonuri, ale unor persoane rău-voitoare, însă nu a fost confirmat niciodată un caz de îmbolnăvire“, a comentat părintele Stoica.

Modul in care este a fost elaborat articolul din EvZ, promovat ostentativ pe site-ul ziarului si faptul ca a fost publicat intr-o zi binecunoscuta ca fiind una de mare sarbatoare pentru Ortodoxie (14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci)  este pur si simplu descalificant din toate punctele de vedere. Nici nu poate fi numit un articol de presa, ci este doar o insailare propagandistica, ignara si murdara de prejudecati ipohondre, demn de bezbovnici, acei ateisti care in perioada stalinista participau in mod organizat la actele de vandalizare, verbala si fizica, a credinciosilor icoanelor, sfintelor moaste si a altor sfintenii ale Bisericii, profanand totul cu o frenezie de iesiti din minti.

Articolul este scris, de la primele fraze, mult prea necinstit, “telefonat”, pentru a suspecta altceva decat o bifare, din partea redactiei EVZ, a misiunii de a ataca credinta ortodoxa in insasi inima ei: anume, credinta impartasirii de sfintentie si har prin cinstirea concreta, fizica, a icoanelor, sfintelor moaste si prin impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului.

Un atac parsiv, caci tinteste exact la temerile comune, cele mai facile, care pot fi starnite intr-un om mai superficial in ale credintei. Este genul de atac care poate sa devina “viral”, adica are potentialul sa fie preluat de oameni si dus mai departe, ca si cum ar fi o opinie comuna.

Dar Evenimentul Zilei, oficiosul prezidential cel mai slugarnic, nu este la prima campanie de acest gen. Recidiveaza dupa un alt atac la fel de grav si agresiv din martie 2010, atunci in timpul Postului Mare. Ne amintim reactiile de atunci:

Mircea Platon despre articolul parsiv din EvZ despre impartasanie: INCEPUTUL UNUI DERAPAJ TOTALITAR ANTICRESTIN

A reduce Sf. Impartasanie la un fel de vaccin crestin administrat cu o seringa de unica folosinta sau de exsudat duhovnicesc prelevat cu o spatula din plastic e nu doar o blasfemie, ci si semnul ingrijorator al unui inceput de derapaj totalitar al presei romanesti. Asemenea idei nu pot veni decat de la niste jurnalisti din plastic producatori de articole de unica folosinta. E soiul de jurnalist/analist/activist care, dupa 1990, s-a comportat de parca Romania ar fi iesit, la 22 Decembrie 1989, nu din bezna comunista, ci din beciurile inchizitiei. Am tot auzit, in ultimele doua decenii, despre pericolul pe care il pune introducerea studiului religiei in scoli, despre cum trebuie despuiati peretii acelorasi scoli de icoane, despre “microfoane sub sutana”, despre pericolul teocratic, despre necesitatea introducerii impozitului pe coliva si asa mai departe.

Pozitiile de mai sus erau insa aparate folosindu-se fie argumente religioase, eronate in context sau in sine, fie argumente politic-culturale, ilegitime in context. Articolul din EVZ e insa primul articol in care se foloseste un argument medical impotriva unei biserici din Romania. Drumul a fost deschis anul trecut, cand intelectuali publici din Romania si autoritati de stat din UE au acuzat crestinii europeni ca raspandesc gripa porcina pentru ca, din habotnicie, refuza sa se vaccineze. Asemena evreilor medievali, crestinii de azi sunt acuzati ca“otravesc fantanile” si ca raspandesc “ciuma”. Numai ca, astazi, argumentul nu e religios, ci medical. Nu mai e vorba de “obscurantism” medieval, ci de progresul modern, de utopia care nu poate fi construita din pricina sabotajului religios. Principalul pericol la adresa sanatatii romanilor nu e guvernul acestei tari, ci lingurita de impartasanie. Lingurita cu virusi, nu parlamentul de microbi. (…)

Atacul declansat anul trecut a fost insa provocat de actiunea perfida, “reformista” si, in esenta, anti-crestina a unui… preot-blogger pitestean care dat o nesperata si substantiala mana de ajutor campaniilor anti-Biserica duse de unii dintre cei care fac agenda mass-media, trimitand tocmai la Evenimentul Zilei un articol-“soparla”, Dilema linguritei, (publicat initial cu aceasta mentiune, si in avans, pe blogul sau, ca si pe blogul unui prieten cu mai mare audienta), in care ataca, prin imagini hulitoare dintre cele mai “sugestive”, problema linguritei unice de la Sfanta Impartasanie. Apoi, vazand reactiile – “neautorizate” (!!) – starnite pe bloguri, articolul cu pricina a fost retras, strategic. Insa efectele lui au ramas:

Revezi:

Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE

Alte raspunsuri ortodoxe la acest gen de “argumente” ale necredintei sau ale relei-credinte, va invitam sa cititi si la:

  • Vezi si:

Comentarea articolului aparut in EVZ cu privire la “dilema linguritei”

Un mitropolit grec despre gripa porcina, Sfanta Impartasanie si… confesiunile fara Taine si Duh

Psihoza gripei noi si atacul la inima credintei noastre


Categorii

Opinii, analize, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “De ziua Sfintei Cruci, anti-ortodocsii de la Evenimentul Zilei au lansat UN NOU ATAC IMPOTRIVA CINSTIRII ICOANELOR, SFINTELOR MOASTE SI IMPARTASANIEI

  1. Sa presupunem ca autoarea Georgeta Petrovici va avea un copil. Va dori sa si-l boteze in aceeasi apa si cristelnita in care se boteaza toti ceilalti copii, unii poate mai nespalati? Va accepta ea sa primeasca Sfanta Impartasanie copilul ei – prima din viata lui – cu aceeasi lingurita cu care sunt impartasiti si ceilalti copii dar si toti credinciosii la fiecare Sfanta Liturghie? Poate ar trebui autoarea intrebata ce are de gand sa faca in cazul in care este ea implicata si nu doar sa vorbeasca depre ceilalti.

    Dar daca moare maine autoarea Georgeta Petrovici, Biserica ii va accepta o slujba de inmormantare completa, iertarea si dezlegarea de toate pacatele ei?

    Sau poate ca autoarea Georgeta Petrovici nici nu e crestinata. Si atunci de ce vorbeste pentru si in numele altora fara sa i se ceara?

  2. @ Titus L // Pentru ca asa fac anticrestinii. De asta isi permite Georgeta Petrovici ce isi permite. Toti antihristi isi legitimeaza atacurile impotriva Bisericii lui Hristos arogindu-si pretentia ca vorbesc in numele intregii comunitati. De ce? Pentru ca ideologia lor nu ii legitimeaza. Au nevoie de sofismul majoritatii prezumate pentru a putea dechide gura.

  3. Aproape la fiecare declaratie pe care o face par. Stoica ( purtatorul de cuvant al Patriarhiei ) lasa loc de interpretari , de completari , de explicatii . Daca deja se referise la Sfanta Impartasanie , de ce mai trebuia sa adauge “acestea sunt folosite când o persoană gustă pâine şi vin” , cand cel ce se impartaseste trebuie sa creada cu tarie , ca ceea ce se afla in Sfantul Potir , nu mai sunt ” paine si vin ” ci , la rugaciunile preotului si prin puterea Sfantul Duh , acestea s-au transformat deja in Trupul si Sangele Mantuitorului . Noi nu ne impartasim cu o analogie ci cu INSUSI Preacurat Trupul si Preasfant Sangele Lui . Analogia o ” servim ” acasa la noi , fiecare , in cantitatea pe care o considera fiecare .

    Iarta-ma , Doamne !

  4. Pingback: NE PUTEM IMBOLNAVI DACA NE IMPARTASIM SAU DACA SARUTAM ICOANELE DIN BISERICA?
  5. Pentru orice persoana, nu doar pentru orice credincios, care citeste articolul cu pricina din Evenimentul Zilei, ar trebui sa fie limpede faptul ca autorul (autoarea) este o persoana atee si deci lipsita de credibilitate, intrucat nu doar ca are o satisfactie lovind in Biserica, dar nici nu e capabila sa inteleaga puterea Harului sfintitor din Biserica.
    O persoana credincioasa, nu are voie sa fie influentata de aceste idei, sau sa ramana cu vreo framantare/indoiala cu privire la asa-zisa raspandire a unor microbi sarutand icoanele sau prin impartasirea cu aceeasi lingurita, intrucat cine crede cu adevarat in Dumnezeu si in Biserica – care este trupul lui Hristos, crede si in sfintenia icoanelor si in puterea Sfintelor Daruri, care ard orice fel de microb. Din pacate si unii dintre cei care mai merg la Biserica, dar nu inteleg adevaratul Har al sfinteniei si adevarata credinta au anumite temeri (in special cei cu compulsii de spalare si curatenie), dar aici e vorba si de putina lor credinta.
    Autoarea acestul articol, cei care au scris si alte articole hulitoare, si toti cei care sadesc indoiala si hulesc cele sfinte, se fac asftel portavocea diavolului, cel care sadeste indoiala in sufletul omului.


    7. Vai lumii, din pricina smintelilor! Ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.
    (Matei cap.18)

    1. Si a zis catre ucenicii Sai: Cu neputinta este sa nu vina smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin!
    2. Mai de folos i-ar fi daca i s-ar lega de gat o piatra de moara si ar fi aruncat in mare, decat sa sminteasca pe unul din acestia mici.
    (Luca cap.17)

  6. Buna observatia lui Fane, cu privire la declaratia lui C-tin Stoica: “când o persoană gustă pâine şi vin, care reprezintă trupul şi sângele lui Dumnezeu” (chiar daca o drege mai tarziu, cand spune: “Nu se poate îmbolnăvi cineva când atinge trupul şi sângele Domnului”). In loc de “reprezinta” trebuia sa fie “este”, altfel “reprezinta” poate fi tradus prin “simbolizeaza” caci sunt sinonime… Alta greseala a d-lui Stoica.

  7. @ Fane, Mirela:

    Mai degraba banuim ca a fost transcrisa gresit de catre ziarista (intentionat sau nu) declaratia Pr. Stoica. Are el pacatele sale (mereu taxate aici) si e specialist recunoscut in gafe, dar parca nu am crede ca se poate juca si cu Sfintele Taine sau poate sa nu creada in ceea ce inseamna Sfintele Taine. In orice caz, noi punem gandul bun in privinta sa pe acest subiect, pana la proba contrarie. Macar ca exprima pozitia Bisericii si ca nu a inclinat catre linia “reformista” si tot e ceva important, in contextul asta

  8. Ma iertati ca zic, dar am auzit aceasta solutie din guri mai vrednice.
    Cred ca ierarhii si preotii nostri ar trebui sa fie mai vigilenti cand astfel de grave sminteli se produc, si sa foloseasca arme precum excomunicarea si anatemizarea in cazul in care acesti dusmani ai lui Hristos nu raspund chemarii la pocainta.

  9. @admin ,

    nici eu si , sunt convins , nici Mirela , nu ne-am gandit la
    ” parca nu am crede ca se poate juca si cu Sfintele Taine sau poate sa nu creada in ceea ce inseamna Sfintele Taine. ”
    Evident am pus totul pe seama unei erori de exprimare ( a mai dat cu bata in balta la capitolul exprimare dar in privinta credintei lui nu-mi permit sa afirm nimic ) dar , binenteles , ca poate fi si asa cum spui fratia ta si sa fie vorba de o eroare de transcriere . In acest caz , insa , poate ca parintele ar fi trebuit sa sesizeze problema si sa revina cu o precizare . Nu mi se pare a fi un aspect peste care sa treci usor . Impartasirea cu paine si vin ( ma refer stric la mine , acum ) nu are nici un efect , nu simti nimic , nu ramai cu nimic , anuleaza pana si efectul postului . Din momentul in care am constientizat diferenta ( multumesc razboiintrucuvant pentru ca si voi ati avut o contributie ) , s-a schimbat totul , incepand de la profunzimea rugaciunilor pregatitoare spovedaniei , spovedania in sine , emotia din momentul rostirii extraordinarei rugaciuni a Sfantului Ioan Gura de Aur de dinaintea Impartasaniei , si inca mult timp dupa Impartasanie . De-asta am si postat primul comment , pentru a sublinia ca este foarte importanta constientizarea perfecta a acestui moment . Cred ( sper sa ma insel ) ca sunt foarte multi credinciosi in varsta care se impartasesc dar fara sa stie ce anume intra in trupul lor , in acel moment . Si cum Iisus a zis : ” sa-ti fie tie dupa credinta ta ” , este posibil ca aceia , sa se impartaseasca doar cu paine si vin si Sfintele , Preacuratele si de viata datatoarele lui Dumnezeu Taine , sa-si piarda harul si sa ramana doar paine si vin .

    Doamne , ajuta-ne !

  10. @ fane:

    Am inteles acum. E corect. Si, intr-adevar, e o problema serioasa asta. FOARTE MULTI nu stiu cu ce se impartasesc. Iar aici e o probleme elementara de pastoratie. Si la “case mari” e problema asta…

  11. @ IoanC:

    Da, asa ar trebui, dar nu mai folosesc asta cu nimeni.. decat poate cu cei care ii deranjeaza tare de tot la modul strict personal pe unii dintre ei… Cam asta e situatia, astea-s vremurile, nu e realist sa avem alte asteptari. Sa ramanem in Biserica, asa cum e.

  12. Am incercat sa las urmatorul raspuns autoarei articolului dar nu mi l-au publicat :):

    Doamna Petrovici,
    Astazi sunteti blasfemiatoarea de serviciu, nu-i asa? Vad ca sunteti brusc cuprinsa de o ingrijorare majora legata de microbii pe care i-ar putea cineva lua de pe obiectele sfinte de la Biserica sau chiar din Sfanta Impartasanie. Vorbiti cu obraznicie despre lucruri pe care nu le cunosteti! Oare de ce nu sunteti cuprinsa de aceeasi ingrijorare in legatura cu microbii pe care ii pot lua oamenii in timpul actului sexual anal, din cel mai infect loc al corpului, plin de bacterii de putrefactie si de toxine care intrand in sange nenorocesc sanatatea lor trupeasca, ca sa nu mai vorbim de boala lor sufleteasca, in care care oricum, probabil, nu credeti? Ar fi un subiect intr-adevar interesant si v-ati face, in acest fel, cu adevarat, datoria de jurnalist de a informa corect! De ce nu va cuprinde acelasi zel in legatura cu bolile pe care le poate aduce sexul oral ca si toata sexualiatea devianta pe care sefii dvs. supremi, impreuna cu marele lor arhitect de doi bani, o recomanda, in si la toata lumea, inclusiv la copii de 12 ani la orele de educatie sexuala din scoli, ca metoda de contraceptie in vederea controlului nasterilor (pe care nimeni nu i-a rugat pe ei sa le controleze si pe care nici nu au dreptul sa-l faca), propovaduind normalitatea acestor comportamente sexuale deviante si stricand generatii intregi de copii si tineri, pentru care veti da cu totii socotelala inaintea Celui in Care nu credeti si Care totusi va veni sa judece viii si mortii!!!???
    Caci ce altceva faceti acum decat ca impliniti cu sarg un punct din aceasta agenda antiortodoxa a clanului din care faceti parte sau pe care-l slujiti. Vreti sa indoctrinati ateist si anticrestin generatiile urmatoare pentru a le transforma in animale si a le controla cum doriti!!!Dumnezeu sa va lumineze ca sa intelegeti ce faceti si sa va opriti, iar daca nu, sa va opresca cum stie El daca nu va indreptati!

  13. @ Daniela:

    Cam tare…

  14. Nu m-am putut abtine…

  15. Aceasta “poveste” legata de microbii din Sfanta Impartasanie, e o alta tactica, nu este noua si se pare ca se revine cu ea periodic. La o Biserica din Montreal acum vreo 12 ani a aparut o femeie la sfarsitul slujbei, strigand isterizata la preot, in biserica, cum ca ea nu vrea ca copilul ei sa ia hepatita de pe lingurita cu care i se da Impartasania si ca trebuie luate masuri de igiena! Din pacate, preotul a cedat presiunilor insistente ale acelei femei, a instituit obiceiul impartasirii cu mai multe lingurite dupa care a urmat impartasirea cu lingurite de unica folosinta, din plastic, care apoi se aruncau la gunoi!!! Intelegeti cam ce inseamna asta! Femeia a venit acolo la acea biserica doar de cateva ori iar apoi n-a mai venit… Obiceiul, insa, a ramas. Preotul care a adus aceste obiceiuri a decedat, iar cel care i-a urmat a continuat sa faca acelasi lucru, pana la protestele insistente ale unor credinciosi. Au fost mari discutii si preotul cel nou sustinea ca la unele biserici, din Bucuresti chiar, ar exista acest obicei, nefiind nimic rau in asta!!! In fine, povestea este complicata si lunga si nu intru in amanunte…dupa mari insistente si interventii s-a reintrat din nou in buna randuiala si acolo, in aceasta privinta.
    Vedem ca cei ce urmaresc cu tenacitate sa-si atinga scopurile in lupta lor impotriva credintei, stiu sa fie foarte insistenti si obraznici iar eu cred ca nu trebuie lasati. Trebuie sa reactionam prompt. Suntem datori sa ne aparam valorile altfel ni le calca in picioare, cum o si fac deja, iar daca isi vor atinge scopul si noi vom fi vinovati.

  16. Credinţa fiecăruia, atâta câtă este, este o sumă a mai multor factori determinanţi de viaţă. Pentru ca în fiecare dintre noi credinţa să lucreze şi să dea roade, trebuie mai întâi să ne naştem într-o ţară în care practicarea acelei credinţe – cea ortodoxă, că despre ea vorbim – să fie în primul rând liberă şi neîngrădită. În timpul comunismului prigoana care a existat a dus la restrângerea practicării libere a cultului, şi mulţi oameni au trăit ani de zile fără a avea o legătură normală cu Biserica. În al doilea rând ar trebui ca să existe o educaţie religioasă sănătoasă în familie, de la cea mai fragedă vârstă, şi asta poate începe înainte de orice cu exemplul personal pozitiv al părinţilor, care pot mărturisi foarte bine şi prin faptele lor, chiar dacă nu au cunoştinţe teoretice solide. La nivelul de decădere fără precedent la care a ajuns familia creştină, nu ştiu ce educaţie religioasă mai pot primi copiii în familie. În al treilea rând ar trebui să existe măcar o educaţie religioasă minimală în şcoli, un ABC al credinţei, care chiar în situaţia în care mulţi tineri nu prea sunt interesanţi de subiect, măcar să rămână ca un punct de referinţă la care se pot întoarce mai târziu. În al patrulea rând, dar de maximă importanţă, este rolul duhovnicilor. Mulţi români nu s-au spovedit în viaţa lor, nu ştiu ce înseamnă într-adevăr un duhovnic, şi nu cunosc rolul hotărâtor pe care-l are acesta în a ne ajuta să ne curăţăm de păcate. Mulţi îi consideră pe preoţi persoane obişnuite, ca oricare altele, şi nu ştiu că există acest har (dar) al preoţiei, sau nu-l recunosc. În al cincelea rând dar nu şi ca importanţă, este rolul de pastoraţie al preoţilor, al călugărilor, al episcopilor, etc., care sunt primii chemaţi în păstrarea vie a credinţei şi a conştiinţei oamenilor ca aparţinând aceleiaşi religii, aceleiaşi tradiţii, aceluiaşi neam şi aceleiaşi istorii. Spunea cineva că mănăstirile sunt inima unui popor ortodox, iar bisericile de parohie sunt plămânii. În al şaselea rînd sunt persoanele pe care unii dintre oameni au şansa să le întâlnească pe parcursul vieţii, şi care pot să le descopere această lume minunată a credinţei, şi care să aibă bunăvoinţa şi răbdarea ca să îi îndrume pe această cale. În al şaptelea rând sunt necazurile vieţii care îi aduc pe oameni „cu forţa” la Biserică şi la o apropiere de Dumnezeu mai mare sau mai mică, în funcţie de felul în care fiecare reuşeşte să înţeleagă semnificaţia încercărilor vieţii. În al optulea rând este dorinţa fiecaruia de a se apropia de Dumnezeu, conştiinţa trează, voinţa pe care o are fiecare de a se schimba în bine, de a pune început bun cum se zice. Chiar dacă acest demers poate fi împiedicat de nenumărate obstacole, chiar dacă poate dura ani de zile, perseveranţa fiecaruia nu va rămâne nerăsplătită. Posibilităţile de documentare şi de informare sunt practic nelimitate, numai bunăvoinţă să existe. Şi lista ar putea continua. Enumerarea acestor factori nu s-a făcut după gradul lor de importanţă.
    Cei care vor să distrugă credinţa creştin-ortodoxă mai ales, au un plan bine gîndit, şi atacă concomitent şi concertat rânduiala vieţii creştinilor din toate direcţiile. Atacul este mai eficient şi mai bine organizat decât apărarea, care este anemică, fără vlagă şi dezorganizată. În astfel de condiţii nu e de mirare că forţele răului capătă tot mai multă putere, putere pe care creştinii au cedat-o treptat, treptat, prin diferite ameninţări, sau de bunăvoie.

  17. Şi o completare la cele de mai sus: exemplul pe care îl reprezintă alţii pentru noi. Aceşti alţii sunt mai ales Sfinţii Bisericii, mai îndepărtaţi sau mai apropiaţi în timp, contemporani cu noi chiar, care prin viaţa şi faptele lor au fost un exemplu viu că Dumnezeu EXISTĂ şi că face prin ei miracole, existenţele lor fiind adevărate miracole. Puterea exemplului este cea mai pilduitoare şi ne impresionează cel mai mult. Pe mine cel puţin.

  18. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/05/28/duminica-orbului-cine-sunt-orbii-zilelor-noastre-predica-marturisitoare-a-ps-sebastian-respectati-ne-pe-hristos-fara-de-care-de-europa-se-va-alege-praful/

    ..”Un raspuns ferm, cred, se cere si din partea noastra: Nu va jucati cu sentimentele noastre religioase! Nu va jucati cu credinta noastra! Nu va jucati cu Dumnezeul nostru! Respectati-ne pe Hristos, fara de Care, de Europa se va alege praful…”

  19. Pingback: ORA DE RELIGIE sau de ISTORIA RELIGIILOR? Schimbarea de tactica dictata de oamenii lui SOROS - pusa in act de EVENIMENTUL ZILEI si ROMANIA LIBERA, principalele tribune de propaganda a agendei anti-ortodoxe si anti-romanesti
  20. Pingback: MASS-MEDIA SI INCHINAREA LA MOASTE: despre reaua-credinta, bascalia si derizoriul "comanditarilor" agendei publice
  21. Pingback: INVIEREA FIICEI LUI IAIR. Predica marturisitoare a PS Sebastian despre luarea in ras a credinciosilor "medievali" care se inchina la moastele sfintilor
  22. Tonul acestor articole mi se pare nepotrivit cu ce mai exista pe acest site.
    Ca nu poti sa pui predicile (pe care abia am inceput sa le ascult) langa asemenea articole referitor presa, EVZ.

    Revolta celor care au pus aici toate acele articole Si apoi revolta celor care au citit…!! Ce e nou, de fapt? Nimic.
    Niste oameni care nu inteleg Sfintele Taine ataca Biserica.. Ca daca ar intelege, nu ar mai pune- penibil- problema linguritei.

    Au existat de la Iisus pana in zilele noastre oameni IMPOTRIVA. Sa le repetam aici vorbele – sa punem link-uri, articole- mi se pare nepotrivit. Adica li se pun in fata cititorilor acestui site acele aberatii. Pai cine vine aici stie ca sunt aberatii!

    Cred ca mai degraba e vorba de necunoastere din partea acelor jurnalisti. Ca daca nu intelegi si nu stii ce sunt acelea Sf. Moaste, normal ca scrii in halul ala despre cei care asteapta cu orele. Problema e la sefii ziarelor, de ce i-au trimis acolo exact pe acei care nu aveau habar (poate de aici incepe reaua-vointa).

    Apropo Moaste, i-am explicat unui copil marisor cum m-am priceput in ultima vacanta ce sunt acelea moaste, desi a facut religie cativa ani in scoali (si inca mai face, probabil). Asta mi s-a parut inadmisibil!

  23. Cu privire la parintele care e purtator de cuvant…: nu am nici o indoiala ca a zis ca SUNT TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI. Atunci cand materialul e documentat si scris de cineva care nu are habar de aceste lucruri, nu merge la Biserica (nu l-a descoperit pe Dumnezeu) intre ce a zis parintele si ceea ce a aparut in ziar nu e nici o diferenta. Pentru cine intelege lucrurile astea, clar ca e o cu totul alta nuanta.

    Pe scurt: aceste articole, cat de anti-Biserica ar fi, nu pot sminti oamenii care se afla deja acolo. Iar cei care se lasa smintiti, nici nu erau in Biserica de fapt.
    Pacat ca exista asemenea articole.

  24. @CG.

    Tonul acestor articole mi se pare nepotrivit cu ce mai exista pe acest site.
    Ca nu poti sa pui predicile (pe care abia am inceput sa le ascult) langa asemenea articole referitor presa, EVZ.

    Informatia de pe acest site este impartita in sectiuni. Tocmai, ca predicile nu sunt puse langa aceste articole, de aceea exista sectiuni separate. Iar aceasta este sectiune este una de STIRI. Iar stirile dupa cum stim, sunt cum sunt, in marea lor majoritate, rele. Si cand e sa se aduca vorba de Biserica prin presa si mass-media, sunt de obicei defaimatoare. E bine sa stim totusi ce se intampla pt a putea contracara fenomenul.

    Niste oameni care nu inteleg Sfintele Taine ataca Biserica..[…]
    Cred ca mai degraba e vorba de necunoastere din partea acelor jurnalisti.

    Daaa, altfel ce binevoitori ar fi fost… Sa nu fim naivi, aceste atacuri in presa la adresa Bisericii si a slujitorilor Ei sunt comandate si rau intentionate, cu scopul de a indeparta pe cat mai multi de Biserica. Caci, oricat de greu ne vine sa crede, exista oameni care urasc Biserica, intrucat slujesc celui rau (ziaristii nu fac decat sa se supuna, este o directiva de sus aceasta dezinformare in presa).

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/29/cotidianul-adevarul-strategie-perversa-de-a-scormoni-dupa-scandaluri-sexuale-cu-preoti/

  25. Pingback: Prelevarea probelor de pe icoane arata ca nu exista risc de imbolnavire atunci cand le sarutam - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: PELERINAJUL DE LA IASI LA SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA fata cu ”reactiunea” MASS-MEDIA - Recomandari
  27. Pingback: Cuvantul IPS TEOFAN pentru PELERINII CUVIOASEI PARASCHEVA: “Romania crestina se incapataneaza sa reziste”[VIDEO]. Calea cea stramta a pelerinului vs / Programul complet al HRAMULUI CUVIOASEI PARASCHEVA - Recomandari
  28. Pingback: TRUSTUL ANTENELOR, IN CAMPANIE DESANTATA IMPOTRIVA BOR SI A PRACTICIILOR RELIGIOASE ORTODOXE | Cuvântul Ortodox
  29. Pingback: LA RAND LA CUVIOASA PARASCHEVA | Cuvântul Ortodox
  30. Pingback: DE CE MEDIA FOLOSESTE CONSTANT UN LIMBAJ DEGRADANT DESPRE SUTELE DE MII DE INCHINATORI LA SFINTELE MOASTE? Sarbatoarea Cuvioasei Parascheva si fluxul de pelerini de la Iasi starnesc valuri de anticrestinism ignorant si agresiv la adresa “PUPATORILOR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare