OSTROV (INSULA) (filmul ortodox integral, subtitrat)

18-12-2011 Sublinieri

Cateva comentarii duhovnicesti privitoare la unele aspecte din filmul lui Pavel Lunghin (Rusia, 2006), puteti citi la:

Mark Lipovetsky, University of Colorado:

Un film despre un monah rus atrage premiile cinematografiei ruse

Un film despre pocăinţă – aşa cum a trăit-o un monah ortodox rus marcat de experienţa sa din timpul celui de-al doilea război mondial – a reuşit să câştige şase premii ale cinematografiei ruse în cadrul ceremoniei Zolotoi Orvol sau Golden Eagle din 27 ian.2007, incluzând „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” precum şi „Cel mai bun actor”.

Rolul principal este interpretat de către Pyotr Mamonov, fost star rock al erei sovietice, în prezent un devotat trăitor al ortodoxiei, într-un sat izolat din Rusia.

Filmul este regizat de Pavel Lungin, un renumit regizor rus, devenit faimos cu filmul “Taxi Blues”, un film al erei perestroika.

În cuvântul său, Mamonov condamnă propria-i popularitate ca fiind idolatrie şi face un apel către oprirea avorturilor.

Filmul “Ostrov”, structurat ca o parabolă, ne prezintă povestea Părintelui Anatolie, un călugăr rus căutând iertarea lui Dumnezeu pentru uciderea camaradului său, din ordinul unui ofiţer nazist, pentru a-şi salva propria viaţă.
Acţiunea se derulează în anii ’70, într-o mănăstire izolată situată pe o insulă din nordul Rusiei, perioadă în care Biserica Rusă se afla încă în prigoana comunistă.

Patriarhul Alexei II, ca şi alti reprezentanţi ai clerului rus, apreciază filmul ca fiind o realistă şi profundă oglindire a credinţei şi a vieţii monahale. Într-o conferinţă ţinută pe data de 29.01.2007, patriarhul numeşte filmul Ostrov exemplul viu al unui efort de abordare creştină a culturii.

“Ostrov”, filmul de închidere al festivalului Filmului veneţian în anul 2006, înregistrează cea mai mare audienţă pe ecranele ruseşti, fiind de asemenea difuzat de către televiziunea naţională pe data de 07.01.2007, sărbătoarea Crăciunului în Rusia. Sondajele de audienţă îl plasează pe locul doi după cuvântul de anul nou al preşedintelui Putin.

Regizorul Lungin spune despre filmul său: “Noi am încercat să transmitem mesajul că există un Dumnezeu, că nu suntem singuri pe pământ”.

Noul film al lui Pavel Lungin, “Ostrov”, avându-l în distribuţie pe Petr Mamonov un “sfânt monah” a obţinut un succes fenomenal în Rusia, fiind nominalizat la toate categorile festivalului de film Golden Eagle, instituit de Nikita Mihalkov.

Filmul, apreciat de către intelectuali şi de către cler deopotrivă, a fost difuzat şi în SUA în cadrul săptămânii filmului rusesc.

Canalul de ştiri NTV comentează:

“filmul Ostrov a fost prezentat pentru prima dată în Voronezh şi Borisoglebsk fără locuri libere… O zi înaintea premierei, Mitropolitul de Voronezh a recomandat ca filmul să fie prezentat după programul slujbelor din cele 40 de biserici ale oraşului. Parohiile au fost surprinse – niciodată un film nu a fost prezentat în biserici… Părintele Andrei, secretarul eparhiei comentează: “mitropolitul a vizionat filmul şi îl recomandăm clerului şi enoriaşilor”...Premiera a început cu o rugăciune… Înaintea căreia toţi spectatorii s-au închinat… Petr Mamonov, actorul principal “Pentru mine aceasta înseamnă că biserica este vie”. Clerul prezent i-a mulţumit lui Mamonov, observând că a reuşit să transpună viaţa de călugăr cât se poate de real. Mamonov menţionează că nu a învăţat rugăciunile, ci s-a rugat din adâncul inimii. “Lupta cu păcatul îmi este foarte familiară”.

[…]”

Continuarea la SURSA


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Filme crestine, Pocainta, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

42 Commentarii la “OSTROV (INSULA) (filmul ortodox integral, subtitrat)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Cateva comentarii duhovnicesti privitoare la unele aspecte din filmul lui Pavel Lunghin (Rusia, 2006), puteti citi la:

  2. Pingback: 28 octombrie – CUVIOSUL TEOFIL CEL NEBUN PENTRU HRISTOS. Viata, invataturile, troparul, acatistul (si audio) -
  3. Imi cer iertare. Am vazut tarziu, dupa ce am postat comentariul meu, ca link-ul lasat de mine este asemenea cu cel adaugat de dumnevoastra pe site, chiar la inceput.

    Doamne ajuta!

  4. un film frumos .merita vazut.

  5. un film remarcabil, trebuie vazut de mai multe ori, ca sa intelegem de ce se bat cuie in lemn la inceputul filmului, de ce se arunca Anatolie in apa rece, cum trece prin foc, de ce da drumul lemnului pe apa, cat de alb este cand se roaga, de ce a ajuns fata amiralului la el etc.
    Doamne apara’ne si mantuieste’ne pe noi, pacatosii!

  6. va rog sa-mi spuneti unde pot sa gasesc dvd de cumparat cu ostrov!???

  7. spuenti-mi va rogggggggg unde pot sa gasesc dvd cu filmul ostrov ???

  8. @ Ana:

    Nu șșșșșștim. 🙂

  9. M-am regasit in acest film.Mi-am vazut nimicnicia, necredinta, falsul de a fi om.Nimic nu este mai presus decat impacarea cu Dumnezeu.Fiecare om, macar o data-n viata, incearca,sau il incearca propria constiinta sa vina pe linia de plutire a credintei,impacarii cu sine insusi, cu toata lumea, cu Dumnezeu in special.Gasesc filmul de o creatie artistica deosebita;nimic, niciun alt scenariu, cu o alta tema, nu poate ajunge la sufletul omului ca acest film.Pentru ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca omul cand se da dimineata din pat, este sa-si faca sfanta cruce, si, asa cum se ruga sfantul in film, sa spuna din inima:Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, milueste-ma pe mine pacatosul.Dumnezeu sa binecuvanteze lumea, sa dainuiasca pacea intre oameni si intre popoare, pace care se vede din cand in cand detronata de pe piedestalul credintei, dovada ca raul, cel purtator de rau lucreaza continuu la distrugerea credintei fata de Dumnezeu, a iubirii oamenilor.

  10. Pingback: OSTROV – Insula (2006) | Filme Online
  11. Fericiti cei ce pot intelege filmul si bucura sufletul de catre el! Exceptional!
    Multumesc tuturor celor implicati, de la idee, realizare și pana la distribuirea facila a acestui minunat film.
    Slavit fie numele Domnului nostru Iisus Hristos!

  12. O mare parte dintre dumneavoastra nu stiti dar acest film (Ostrovul) este regizat cam 80 % dupa viata Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos care a trait acum 200 de ani in Ukraina. Cartea este mult mai frumoasa decat filmul, deoarece in film nu au putut fi regizate toate intamplarile din viata acestui sfant. Cartea costa 7 lei, dar o puteti citi gratuit pe internet accesand linkul de mai jos. http://logos.md/carti/teofil/teofil/teofil.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate