“URA DE FRATI FACE LOC LUI ANTIHRIST”. Sfantul Chiril al Ierusalimului (18 martie) – cuvant profetic despre SEMNELE SFARSITULUI LUMII

18-03-2012 Sublinieri

“Mai inainte ereticii isi marturiseau ratacirea lor pe fata; acum insa este plina Biserica de eretici ascunsi…”

Vezi si:

***

Nu trebuie sa pieri si tu daca pier eu, dascalul tau! (…) Oamenii s-au lepadat de adevar, si neadevarul le încânta urechile. Se graieste ceva care desfata urechile? Toti oamenii asculta cu placere. Se graieste ceva folositor sufletului? Toti se îndeparteaza. Cei mai multi oameni s-au lepadat de învataturile cele drepte; este ales raul mai mult decât binele. Aceasta este deci „lepadarea de credinta“. Trebuie asteptat dusmanul, în parte a si început de pe acum sa trimita pe înaintemergatorii lui, ca sa vina pregatit la vânatoare. Ai grija de tine, omule, si întareste-ti sufletul!“.

***

“Intareste-te pe tine insuti, omule! Ti-am dat semnele lui Antihrist. Intipareste-ti-le nu numai in memorie, ci raspandeste-le tuturor fara invidie. Daca ai copil dupa trup, invata-l de pe acum; iar daca ai nascut un fiu prin cateheza, intareste-l si pe acesta mai dinainte, ca sa nu ia ca adevarat Hristos pe cel fals. Caci “taina faradelegii lucreaza de pe acum (II Tes. 2, 7). Ma inspaimanta razboaiele dintre popoare, ma inspaimanta schismele din Biserici, ma inspaimanta ura dintre frati. Sa fie spuse acestea! Sa dea Dumnezeu sa nu se intample venirea lui Antihrist in vremea noastra. Cu toate acestea, noi sa ne intarim!”

***


“(…) Trec deci cele ce se vad si vin cele asteptate, cele ce sunt mai bune decât cele ce se vad; totusi nimeni sa nu caute sa afle timpul când se vor petrece acestea: „Nu este în puterea voastra sa stiti, spune Domnul, anii si timpurile pe care Tatal le-a pus în stapânirea Sa (Fapte 1, 7). Sa nu îndraznesti sa hotarasti timpul când se vor petrece acestea; dar, iarasi, nici sa dormi cu nepasare:

Privegheati, spune Domnul, ca în ceasul în care nu va asteptati va veni Fiul Omului” (Matei 24, 44).

Dar fiindca trebuia ca noi sa cunoastem semnele sfârsitului lumii si fiindca asteptam pe Hristos, pentru ca sa nu murim înselati si sa fim rataciti de falsul Antihrist, apostolii, mânati prin vointa dumnezeiasca, potrivit iconomiei dumnezeiesti, se apropie de adevaratul învatator si spun:

– „Spune-ne când vor fi acestea si care este semnul venirii Tale si al sfârsitului veacului?” (Matei 24, 3).

Asteptam sa vii din nou, dar Satana se preface în înger de lumina (II Corinteni 11, 14), întareste-ne, ca sa nu ne închinam altuia în locul Tau.

Iar Domnul, deschizându-si dumnezeiasca si fericita Lui gura spune:

– „Vedeti sa nu va amageasca cineva!(Matei 24, 4).

Si voi, ascultatorilor, care va uitati acum la Domnul cu ochii mintii, ascultati ca va spune si voua aceleasi cuvinte: „Vedeti sa nu va amageasca cineva!“. Aceste cuvinte va îndeamna pe toti sa luati aminte la cele ce vor fi spuse. Ele nu înfatiseaza istoria trecutului, ci sunt o profetie a celor viitoare, care negresit vor veni. Nu suntem noi cei care facem profetiile acestea, caci suntem nevrednici; noi va înfatisam cele scrise si aratam numai semnele. Tu ia aminte la cele care s-au întâmplat pâna acum si vezi care mai lipsesc înca si întareste-te pe tine însuti. „Vedeti sa nu va amageasca cineva, caci vor veni multi în numele Meu, zicând: Eu sunt Hristos, si vor amagi pe multi” (Matei 24, 4-5). Cuvintele acestea în parte s-au împlinit. Asa au spus pâna acum Simon Magul, Menandru si alti eretici atei. Asa vor spune si altii si în vremea de acum, si mai târziu.

Al doilea semn: Veti auzi de razboaie si de vesti de razboaie” (Matei 24, 6). Este sau nu este acum razboi între romani si persi pentru Mesopotamia? Se scoala sau nu se scoala neam peste neam si împaratie peste împaratie? „Si va fi foamete si ciuma si cutremure pe alocurea (Matei 24, 7). Acestea s-au întâmplat. Si iarasi: „Vor fi semne înfricosatoare din cer si furtuni mari(Luca 21, 11). Prin urmare, privegheati, zice Domnul, ca nu stiti în care zi vine Domnul vostru(Matei 24,42).

Totusi noi cautam un semn al venirii Domnului, propriu noua. Noi, care facem parte din Biserica, cautam un semn bisericesc. Mântuitorul spune:

Atunci multi se vor sminti se vor vinde unii pe altii si se vor urî unii pe altii (Matei 24, 10).

Sa nu te tulburi daca vei auzi ca merg pâna la varsarea sângelui episcopi împotriva episcopilor, clerici împotriva clericilor si popoare împotriva popoarelor. Lucrul acesta a fost scris mai dinainte. Nu te uita la cele ce se petrec acum, ci la cele scrise! Nu trebuie sa pieri si tu daca pier eu, dascalul tau! Se poate ca ucenicul sa fie mai bun decât dascalul si sa fie întâiul cel ce vine cel din urma (Matei 20, 16), pentru ca Domnul îi primeste si pe cei care au venit în ceasul al unsprezecelea (Matei 20, 6-9). Daca între apostoli a fost vânzare, te mai miri daca între episcopi este ura de frati? Semnul acesta nu priveste numai pe conducatori, ci si popoarele, într-adevar. Domnul zice:

Din pricina înmultirii faradelegii dragostea multora se va raci (Matei 24, 12).

Se va lauda oare cineva din cei de fata ca are prietenie nefatarnica fata de aproapele? Oare nu adeseori buzele saruta, fata surâde, ochii sunt aparent voiosi, iar inima mestesugeste viclesug si faureste rele în timp ce vorbeste cu pace (Psalmul 27, 4)?

(…)

Si ce se va întâmpla dupa aceasta? Domnul zice mai departe:

Deci când veti vedea urâciunea pustiirii, ce s-a spus de profetul Daniel, stând în locul cel sfânt; cel ce citeste sa înteleaga (Matei 24, 15).

Si iarasi:

Atunci, daca va va zice cineva: Iata Hristos este aici, sau: Iata este acolo, sa nu credeti(Matei 24, 23).

Prin urmare, ura de frati face loc lui Antihrist. Diavolul pregateste mai dinainte dezbinarile dintre popoare, ca sa fie bine primit cel care vine. Sa dea Dumnezeu ca nici unul dintre cei de aici si nici vreun alt rob al lui Hristos din alta parte sa nu alerge la dusman.

Apostolul Pavel scriind despre Antihrist, a dat un semn lamurit prin cuvintele:

Ca va veni întâi lepadarea de credinta si se va arata omul faradelegii, fiul pierzarii, potrivnicul, care se înalta mai presus de tot ce se numeste Dumnezeu sau sfânt, asa încât sa sada în templul lui Dumnezeu, aratându-se pe sine ca este dumnezeu. Nu va aduceti aminte ca va spuneam acestea înca pe când eram la voi? Si acum stiti ce-l opreste de a se arata la vremea sa. Caci taina faradelegii lucreaza de pe acum; trebuie numai ca acela care o opreste acum sa fie luat din mijloc. Si atunci se va arata cel fara de lege, pe care Domnul îl va nimici cu duhul gurii Lui si-l va pierde cu aratarea venirii Sale. Venirea lui este prin lucrarea Satanei, însotita de tot felul de puteri, de semne si de minuni mincinoase si de toata amagirea nedreptatii pentru cei ce pier” (II Tesaloniceni 2, 3, 10).

Acestea le spune Pavel. Lepadarea de credinta se petrece în timpul nostru; oamenii au lepadat dreapta credinta: unii marturisesc filiopaternitatea, altii îndraznesc sa spuna ca Hristos a fost adus de la neexistenta la existenta. Mai înainte ereticii îsi marturiseau ratacirea lor pe fata; acum însa este plina Biserica de eretici ascunsi. Oamenii s-au lepadat de adevar, si neadevarul le încânta urechile. Se graieste ceva care desfata urechile? Toti oamenii asculta cu placere. Se graieste ceva folositor sufletului? Toti se îndeparteaza. Cei mai multi oameni s-au lepadat de învataturile cele drepte; este ales raul mai mult decât binele. Aceasta este deci „lepadarea de credinta“. Trebuie asteptat dusmanul, în parte a si început de pe acum sa trimita pe înaintemergatorii lui, ca sa vina pregatit la vânatoare. Ai grija de tine, omule, si întareste-ti sufletul! Biserica îti arata acum, înaintea Dumnezeului celui viu (I Timotei 6, 13), si te învata mai dinainte cele cu privire la Antihrist, înainte de venirea lui. Nu stim daca vine în timpul vietii tale si nici nu stim daca vine dupa trecerea ta din aceasta viata. Este bine însa ca tu sa cunosti semnele venirii lui si sa te întaresti mai dinainte.

Hristos cel adevarat, Fiul Unul-Nascut al lui Dumnezeu, nu vine de pe pamânt. Daca va veni cineva din pustie, înselând prin false minuni, sa nu iesi (Matei 24, 26). Daca vor spune: „Iata, aici este Hristos, iata, acolo, sa nu crezi” (Marcu 13, 21). Nu te uita deci în jos si pe pamânt, caci Stapânul Se pogoara din ceruri (Fapte 1, 11). Nu Se va mai pogorî ca la întâia venire, singur, ci înconjurat de zeci de mii de îngeri. Nu va veni în ascuns, ca „ploaia pe lâna” (Psalmul 71, 6), ci Se va arata stralucitor ca fulgerul. El însusi a spus: „Caci dupa cum soarele iese de la rasarit si se arata pâna la apus, tot asa va fi si venirea Fiului Omului” (Matei 24, 27). Si iarasi: „Si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu multa putere si slava, si va trimite pe îngerii Lui cu sunet de trâmbita” (Matei 24, 30-31), si celelalte. Dar dupa cum la prima Lui venire, când avea sa Se întrupeze si se astepta ca Dumnezeu sa Se nasca din Fecioara, diavolul a cautat sa batjocoreasca acest fapt prin aceea ca a nascocit mai dinainte cu viclenie în idolatrie zei falsi care se nasc si care au fost nascuti din femei, cu intentia, dupa cum socotea el, de a nu se mai da crezare adevarului, o data ce a pus minciuna înainte, tot astfel, când are sa vina adevaratul Hristos la a doua Sa venire, potrivnicul, luând ca pricina asteptarea celor fara de rautate, si mai cu seama a celor din taierea împrejur, va aduce un vrajitor foarte iscusit în înselatoarea si reaua arta a fermecatoriei si vrajitoriei; acesta va rapi stapânirea împaratiei romanilor si se va numi în chip mincinos pe sine însusi Hristos; iar prin aceasta numire de Hristos va însela pe iudeii care asteapta pe Mesia, iar pe neamuri le va amagi prin nalucirile sale vrajitoresti.

Acest Antihrist prezis va veni când se vor plini vremurile împaratiei romanilor si se va apropia deci sfârsitul lumii. Se vor scula deodata zece împarati ai romanilor, poate în diferite locuri, si vor domni în acelasi timp. Al unsprezecelea împarat dupa acestia este Antihrist, care va rapi stapânirea romana prin vrajitoriile sale (Daniel 7, 24). Pe trei dintre împaratii care vor domni înaintea lui „îi va umili” (Daniel 7, 24), iar pe ceilalti sapte îi va avea sub stapânirea sa. La începutul domniei lui va lua masca blândetii, a castitatii si a iubirii de oameni, aratându-se om învatat si întelept. Dându-se drept Hristos cel asteptat, va însela pe iudei prin semne, prin minuni si prin minciunile savârsite cu ajutorul înselaciunii vrajitoresti, în urma însa, va înscrie pentru domnia lui tot felul de rautati ale neomeniei, încât va întrece pe toti nedreptii si nelegiuitii care au fost înaintea lui (Daniel 7, 24). Va fi fata de toti ucigas, foarte crud, nemilos, dar se va îndrepta mai ales împotriva noastra, a crestinilor. Numai trei ani si sase luni va îndrazni sa faca aceste nelegiuiri, caci va fi nimicit prin a doua venire slavita din cer a Celui Unuia-Nascut, Fiul lui Dumnezeu, a Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a lui Hristos cel adevarat. El va nimici pe Antihrist cu duhul gurii Lui (II Tesaloniceni 2, 8 ) si-l va da în focul gheenei…”

Legaturi:


Categorii

Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Razboiul nevazut, Sfantul Chiril al Ierusalimului, Talcuiri la Apocalipsa, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la ““URA DE FRATI FACE LOC LUI ANTIHRIST”. Sfantul Chiril al Ierusalimului (18 martie) – cuvant profetic despre SEMNELE SFARSITULUI LUMII

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Faptul ca nu sunt comentarii ma duce cu gandul la faptul ca putini intra pe site si ma irita faptul ca asa un site de calitate nu e citit de crestini. Hai sa ne gandim cum sa facem o leaca de publicitate !

  2. @ Delia:

    Va multumim mult pentru gand si dragoste. Siteul este citit destul de bine, slava lui Dumnezeu, si cu siguranta mai ales aceste postari legate de profetii, numai ca, mai ales in anumite perioade si mai ales la postarile duhovnicesti oamenii nu isi dau neaparat foarte mult ghes sa si scrie, sa dialogheze – alteori dimpotriva, cand te astepti mai putin (a se vedea postarea care ne gandeam ca este foarte “de nisa”, teologica, despre energiile necreate). Sigur ca si noi ne-am dori mai multe comentarii cuprinzand ganduri, problematizari constructive si marturii duhovnicesti si nu doar reactii patimase la articolele legate de cate un scandal concret (Oradea, Beius) sau la postarile mai incitante de la stiri.

    Nu atat de reclama este nevoie, cat de raspandirea linkurilor articolelor care sunt de folos si altora care nu le cunosc sau pe alte platforme de internet libere. Cu atat mai mult cu cat ne confruntam de curand cu multe atacuri, sicane informatice/ internautice si cu incercari de boicot, pe toate caile. Asadar chiar nu strica, pentru cine are dragoste si gaseste folosul, orice forma de promovare onesta, in scop misionar.

    Bogdaproste!

  3. Oamenii s-au lepadat de adevar, si neadevarul le încânta urechile. Se graieste ceva care desfata urechile? Toti oamenii asculta cu placere. Se graieste ceva folositor sufletului? Toti se îndeparteaza. Cei mai multi oameni s-au lepadat de învataturile cele drepte; este ales raul mai mult decât binele. Aceasta este deci „lepadarea de credinta“.

    Da, pentru ca cele folositoare sufletului presupun lepedarea de sine, precum ne invata Mantuitorul in Evanghelia de astazi, adica invingerea egoismului, smerirea de voie, plansul pacatelor, intoarcerea obrazului. Aici cad multi, nu doresc sa rasplateasca raul cu bine, sa faca eforturi pt invingerea patimilor, a orgoliului. De aceea asculta de alte invataturi, pt ca ele propavaduiesc o “mantuire” usoara. O mare piedica pentru multi este smerenia, nu vor sa se smereasca, si la fel, sa renunte la patimi, sa faca eforturi in acest sens. Iar patimile le afecteaza discernamantul. La momentul venirii lui Antihrist, acestia ori nu vor avea iluminarea necesara unui bun discernamant, ori vor sti, dar vor cadea din cauza fricii.

    Eretici ascunsi, intr-adevar sunt multi astazi, se gasesc persoane care se considera crestini, vin la Biserica sa se spovedeasca, sa se impartaseasca si sa asiste la slujbe desi nu imbratiseaza intru totul credinta Bisericii. S-au infestat de invataturile new-age (destul de mult promovate si in emisiunile tv pe la unele posturi) si au convingerea ca preotii si oamenii Bisericii care scriu carti cu invataturi care se opun celor pe care ei le-au invatat sau despre care au citit, sunt cam inapoiati (neinformati in cel mai bun caz), ca nu stiu ei cum e cu reincarnarea, cu a 2-a venire, cu tehnicile energetice, cu comunicarea in astral si altele. Ei accepta predicile si alte invataturi ale Bisericii pana la punctul in care le contrazice teoria new-ageista, dar trec cu ingaduinta peste, motivand lipsa de “cunoastere” a acestora. Pentru ca practicile oculte care si-au facut loc printre crestini au prins mai ales datorita asa-zisei eficacitati ale acestora (aparenta cel putin) si au ajuns sa creada ca mai este si altceva in afara de harul preotilor, ca si oamenii au puteri dar nu stiu sa si le dezvolte. Si ajung sa urmeze unele cursuri care ii invata sa trateze cu energii, sa capete puteri diverse, crezand si spunandu-li-se ca sunt de la Dumnezeu, incat nu realizeaza ca in aceste cazuri este vorba de o putere straina de Dumnezeu, intrucat se gasesc in afara Bisericii (fiind si impotriva Canoanelor), adica o putere demonica, inselatoare. Sunt invatati ca ei sunt deosebiti dpv spiritual, ca au puterea de a face bine, de a vindeca, de a primi mesaje de la ingeri, nu isi dau seama ca este o lucrare de inselare, pentru ca inca nu au invatat ca si diavolul poate face bine (aparent) pentru a-si realiza un scopul. Ereziile acestea, mai noi, au acaparat destul de multe persoane, si e foarte greu sa scoti din cap unuia care e prins in mreaja acestei lucrari ca nu e in regula ce face sau in ce crede. Iar acestia sunt invatati de “maestrii” lor spirituali (care trec inaintea propriilor duhovnici, asta daca au duhovnici sau se spovedesc la ce preot se nimereste), asadar sunt invatati ca Mantuitorul va veni in trup pe Pamant. Se pregateste calea antihristului prin acesti mici antihristi, care propavaduiesc si credinta in Dumnezeu dar si alte invataturi gresite (de inspiratie orientala), smintind oamenii cu puterile lor. Cei care ii urmeaza ar trebui sa stie ca nu existe mantuire in afara Bisericii, si ca Mantuitorul nu a propavaduit alte invataturi, ci doar cea preluata de Biserica Sa, invatandu-ne, nu sa ne crestem puterile, nu sa tratam prin bioenergie sau sa ghicim/cunoastem viitorul (vezi horoscopul), ci ne-a spus sa ne pocaim si sa ne lepadam sinele (patimile, orgoliile, etc.). Adevarata putere nu este a cunoaste diverse lucruri, a calatori in astral, a vindeca prin bioterapie, etc. ci adevarata putere este aceea de a ne smeri, a ne izbavi de patimi, a iubi pe aproapele, a implini poruncile lui Hristos.

    10. Nici invatatori sa nu va numiti, ca Invatatorul vostru este unul: Hristos.
    11. Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru.
    12. Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta.

  4. Va invit sa ascultati inregistrarea video de mai jos:

    http://www.livestream.com/bethanyromanianbaptistchurch/video?clipId=pla_06aeec1f-324b-4752-b957-479da57bb56d

    La minutul 1:09 baptistul PAUL NEGRUT de la Oradea spune ca seful politiei din Bihor i-a oferit garda personala dar el a refuzat. Intrebarea mea este: Poate politia sa ofere cuiva garda personala doar pentru ca pretinde ca a fost amentintat cu moartea de catre ortodocsi? Ofera politia garda personala oricui a primit o amenintare sau doar pastorilor baptisti? Va rog sa va interesati daca afirmatia mai marelui baptistilor este veridica si sa publicati un articol pe aceasta tema. Minciuna are picioare scurte si daca dvs nu va ocupati sa demascati aceste minciuni, atunci cine sa o faca? Mai ales ca baptistul Paul Negrut este prieten la catarama cu politicianul Vasile Blaga…

  5. “…la prima Lui venire, când avea sa Se întrupeze si se astepta ca Dumnezeu sa Se nasca din Fecioara, diavolul a cautat sa batjocoreasca acest fapt prin aceea ca a nascocit mai dinainte cu viclenie în idolatrie zei falsi care se nasc si care au fost nascuti din femei, cu intentia, dupa cum socotea el, de a nu se mai da crezare adevarului, o data ce a pus minciuna înainte”
    Minciuna diavoleasca a “prins” la multe neamuri idolatre si a ajuns sa fie vinturata si de cei dintre neamurile fost-crestine care relativizeaza Adevarul, ca un argument pentru necredinta lor. M-am trezit fara voie in mijlocul unei asememea discutii. I-am intrebat: si a ramas aceea fecioara? Pruncul nascut a avut vreo valoare mintuitoare cumva? Raspunsurile s-au pierdut intr-o vorbarie fara sens din care m-am retras.

    Comentez rar, insa va citesc zilnic. De asemeni, am recomandat sit-ul fratiilor voastre tuturor prietenilor si cunoscutilor mei. Uneori comentam impreuna articolele de-aici.

    Doamne-ajuta!

  6. @ Dumitriu:

    Iar cu sectanti, iar in Bihor… Si totusi chiar nu suntem noi in masura sa investigam acest fel de lucruri, ne pare rau.

  7. Pt Delia: desigur că mulţi dintre noi citim partea aceasta a saitului; doar că nu văd, că e nevoie de (multe) comentarii aici, mai ales după ce citeşti din sfinţii părinţi sau din marii duhovnici necanonizaţi încă. Stai, meditezi la ce-ai citit, îţi impropriezi ceea ce crezi că ţi se adresează şi taci. Cuvântul duhovnicesc este mult mai puternic aici (în cazul multor articole), decât la ştiri. Deci la ştiri poţi şi ai multe de comentat, pe când aici nu prea te măsori cu duhovnicia părinţilor sau a simplilor credincioşi. Stai în banca ta, reflectezi şi taci.

  8. @ Cristian:

    Si totusi acum cativa ani, de pilda, pe vremea cand, e drept, stirile erau mai putine pe net (in general si la noi), la acelasi gen de articole – duhovnicesti, dar, de cele mai multe ori, foarte “practice” – oamenii se simteau mai indemnati sa se gandeasca si sa marturiseasca legaturile dintre ceea ce este scris aici si viata lor sau ceea ce se intampla in lume, in jur. Si de cele mai multe ori mai greu este sa se inceapa un dialog, sa se sparga gheata. Nu toate cuvintele sunt atat de amutitoare, ci credem mai degraba ca majoritatea sunt sau ar trebui sa fie si “provocatoare” la a ne gandi la aplicarea sau actualitatea acelor cuvinte. Numai ca astazi pare-se ca ne indoim mai mult ca are rost sa ne impartasim aceste mici marturii sau reflectii personale si… probabil ca macar uneori asta este o ispita.

  9. @admin
    Parintii ortodocsi, traitori in Hristos, evita in general sa vorbeasca despre experientele lor. Iar noi probabil ca facem la fel. Aici mie mi se pare a fi un pericol pentru ortodoxul zilelor noastre, deoarece tinde sa creada la un anumit moment ca nu trebuie sa vorbeasca despre ceea ce gandeste si traieste, despre anumite experiente pe care le traverseaza. Spun pericol pentru ca se poate vedea uneori pe o treapta mai sus decat este in realitate. Probabil ca asta este si unul dintre motivele care stau la baza nemultumirii noastre fata de duhovnici. Este doar o ipoteza.

  10. “Intareste-te pe tine insuti, omule! Ti-am dat semnele lui Antihrist. Intipareste-ti-le nu numai in memorie, ci raspandeste-le tuturor fara invidie. Daca ai copil dupa trup, invata-l de pe acum; iar daca ai nascut un fiu prin cateheza, intareste-l si pe acesta mai dinainte, ca sa nu ia ca adevarat Hristos pe cel fals. Caci “taina faradelegii lucreaza de pe acum“ (II Tes. 2, 7).
    Eu simt acest lucru din plin. Simt nevoia sa-mi inmultesc atat cunostinta, dar si exercitiul rugaciunii (care imi lipseste cel mai mult).
    Insa ma ajuta foarte mult si faptul ca am un copil mic, pe care trebuie sa-l invat corect.
    Am cautat si am gasit de exemplu si o scoala cu specific ortodox (minunat lucru, nu-i asa? 🙂 ), in localitatea in care locuiesc. Am astfel posibilitatea sa imi cresc copilul intr-un mediu unitar: adica cel il invat acasa, sa se completeze si la scoala.
    O data cu sadirea credintei ortodoxe, prin exemplu (dupa putinta) si prin cateheza, in inimioara copilului meu, ma intaresc si eu. El imi pune multe intrebari si vai de mine daca nu stiu sa raspund :).

    Imi mai spun unii ca o astfel de educatie l-ar putea pune in situatia sa fie marginalizat la scoala, la facultate. Insa, ma intreb, cine e tare in credinta, oare nu e o bucurie sa sufere aceasta? Sau daca nu e o bucurie, macar o .. normalitate? Daca pe Hristos L-au prigonit…

    Doamne, ajuta!

  11. una din capcanele cele mai mari ale zilelor noastre , cred ca este modernitatea , ca si produs al fluxului media extraordinar la care suntem supusi zilnic , atat noi , cei din mediul urban , cat si cei din rural , unde recupereaza din decalaj vazand cu ochii . Sub pretextul unei informari eficiente si promte , patrund acum in mintea omului de la tara , nu numai stirile alarmisto-panicarde si dezmatul generalizat promovat de majoritatea canalelor TV dar si ghimpele ecumenist antihristic . Omul slab pregatit intelectual al satului , obisnuit sa dea dreptate oricui era peste nivelul sau , este pus acum in fata unor eresuri subtile pe care si le insuseste intr-o mai mare sau mai mica masura , fara a fi capabil sa discearna Adevarul si fara sa fie ajutat in acest sens de reprezentatii ortodoxiei care au cam uitat ca marturisirea a fost , este si va fi de actualitate de-a pururi . Vocea reprezentantilor ortodoxiei nu se mai aude , nu mai are putere nici macar la nivel de satuc , pentru ca sau preotul este asociat cu un manipulator , sau cu un afacerist pus pe capatuiala , sau ii este teama ” se dea cu barda ” , adica sa aiba o propovaduire taioasa , pentru a nu leza pe cineva si in acest fel sa indeparteze , in loc sa apropie . Prefera 50 de “caldicei” in biserica , decat 5 cu credinta tare . PREOTUL NU-SI MAI ASUMA ROLUL SAU astfel ca s-a ajuns sa se treaca peste canoane , sa se rastalmaceasca credinta Sfintilor Parinti si sa se caute … o ortodoxie comoda .

    Fereste-ne , Doamne , chiar de noi insine !

  12. @Sim
    Ma bucur pentru voi amandoi, eu cred ca ai facut alegerea corecta. Va invata sa treaca peste neajusurile provocate de ceilalti intr-un mod mult mai firesc, cu mai putine “vatamari sufletesti” decat noi, adultii.

    Copiii invata repede si tare mult imi place comparatia copiilor cu pomisorii care cresc mari si frumosi si dau roade bogate aducand bucurie in inimile parintilor lor.

    Sa dea Bunul Dumnezeu ca puiul tau sa creasca aidoma copacilor mari si puternici, cu radacinile infipte adanc in pamant, pe care furtunile nu-i doboara ci doar ii inclina, ca mai apoi sa slava Lui pentru tot!

  13. Inainte vreme, cei ce doreau sa se apropie de Dumnezeu, se retrageau in pustie si vietuiau acolo in singuratate. Acum insa ne retragem intr-o inima pustiita de vremurile pe care le traversam si construim in jur fortarete din care nici noi nu mai putem iesi uneori. E doar alta ipoteza.

  14. @ Carmen

    Iti multumesc pentru urarile frumoase. Asa ma gandesc si eu la puiul meu, ca la un copacel, care are nevoie de radacini puternice. Educatia in spiritul credintei ortodoxe nu pot spune neaparat ca a fost o alegere, una din altele. A fost singura. Cred ca m-as fi mutat in alt oras, daca nu gaseam ce trebuie aici.

    @ fane

    Nu cred ca ai vorbit la modul general, totusi. Am prieteni oraseni care frecventeaza in mod regulat o bisericuta dintr-un sat, tocmai datorita preotului. Si mai stiu multi preoti vrednici de la sate, in zona mea. Oameni traitori in Dumnezeu, care si-au “luat sufletul la subtioara” si au scos multi oameni la limanul credintei. Iar pe langa ceilalti preoti de care vorbesti tu (si de care, da, am auzit si eu), acestia parca stralucesc mai tare.

    Insa e adevarat, nu cred ca e cazul sa ne asteptam la mai bine.
    E cazul sa ne pregatim noi insine!

  15. Da, e greu. CRED SI MARTURISESC…

  16. Pingback: SACCSIV SI CALOMNIILE DIN POSTUL MARE: Reincalzirea vechilor minciuni diversioniste. Ce credem despre cipuri, carduri, pecete si antihrist? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: PARINTELE PAISIE AGHIORITUL DESPRE ANTIHRIST: “Totul va deveni un spital de nebuni. Vin ani grei, vom avea incercari mari. Crestinii vor avea mare prigoana” -
  18. Pingback: SFANTUL MOISE ARAPUL. Profetie infricosatoare despre zilele din urma ale monahismului si crestinismului: decadere demonica si persecutie crunta -
  19. Pingback: Parintele Serafim Rose: SEMNELE SFARSITULUI LUMII (I). De ce sa studiem semnele vremurilor? Cum sa ne formam discernamantul duhovnicesc? -
  20. Pingback: Parintele Serafim Rose: SEMNELE SFARSITULUI LUMII (III). Antihrist, Templul din Ierusalim, dezumanizarea, globalizarea… RISCUL ABORDARII GRESITE A SEMNELOR APOCALIPTICE -
  21. Pingback: PARINTELE ADRIAN DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST: Stramtorarile vor fi mult mai grele decat in comunism. Metoda de la Pitesti se va aplica acum in toata lumea (VIDEO) -
  22. Pingback: VINDECAREA ORBULUI DIN IERIHON. Predicile Parintelui Cleopa si Mitropolitului Augustin de Florina: CREDINTA CARE LUCREAZA SI STRIGA LA CER IN CIUDA CELOR MULTI… CARE IMPIEDICA BINELE SI ITI PUN CALUS IN GURA -
  23. Pingback: IUDA. “Vai, cat de mult rau fac… acei oameni nelegiuiti care vand pe ai lor si care tradeaza dragostea, prietenia, fratietatea…” -
  24. Pingback: LUPTA DIAVOLULUI CU NOI SI ANTIDOTUL OTRAVII DUHURILOR NECURATE. Dezbinatorul raceste dragostea, distruge unirea si ne stapaneste prin mandrie. CUM REZISTAM ASMUTIRII DEMONILOR? (Recomandari ortodoxe) - Recomandari
  25. Pingback: SUNTEM CEI DIN URMA: 666 din 1984? POLITIA GANDIRII sau natura ANTIHRISTICA a totalitarismului CORECTITUDINII POLITICE/ Pacatele strigatoare la cer si VREMURILE DIN URMA - Recomandari
  26. Pingback: PARINTELE ADRIAN FAGETEANU (video): “Divide et impera e sistemul diavolului si al slugilor lui… Sa se parasca unii pe altii, sa se vanda unii pe altii. Acest sistem il aplica ei peste tot”. SI DESPRE ANTIHRIST, LEPADARE, PRIGOANA -
  27. Pingback: PRIMA EVANGHELIE DIN POSTUL MARE si RAZBOIUL: “Sa nu va inspaimantati… Iar cand vor incepe sa fie acestea, prindeti curaj si ridicati capetele voastre” - Recomandari
  28. Pingback: O VIZIUNE DIN SFANTUL MUNTE CU SF. MUCENIC GHEORGHE despre vremurile din urma lipsite de povatuitori si despre cum putem trece puntea spre Cer. “A pierit adevarul, a lipsit smerenia…”. PLUS: VIDEO CU PARINTELE AMFILOHIE -
  29. Pingback: DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE IN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate