Din predica PS Timotei Prahoveanul la SFANTUL MARE MUCENIC MINA: “Traim acum o perioada a unei APOSTAZII TACITE, fiindca in felurite moduri NE LEPADAM de Mantuitorul Hristos si NU AVEM CURAJUL sa marturisim”

11-11-2015 Sublinieri

martiriul Sf. Mina

Vedeti si:

***

Sf.Mina-icoana-Nicolae-Balan(icoana de Nicolae Balan, pemptousia.ro)

PS Timotei Prahoveanul despre pilda marturisitoare a Sfantului Mare Mucenic Mina:

[…] În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre viaţa martirică a Sfântului Mucenic Mina:

„A fost înrolat în armată, dar a avut la un moment dat curajul să renunţe la slujba de ostaş al armatei imperiale pentru că aceasta îi prigonea pe creştini. Viaţa lui ne spune că a ales şi calea pustiei petrecând asemenea altor mulţi cuvioşi din perioada aceea, în Egipt. Acolo s-a pregătit el pentru mărturisirea Mântuitorului Iisus Hristos pentru că într-o zi de sărbătoare, când creştinii erau aduşi în locuri publice pentru a fi umiliţi şi apoi omorâţi el a avut curajul să mărturisească că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat, că toţi cei care se închină la lucruri făcute de mâini omeneşti sunt de fapt pe un drum greşit. Curajul lui i-a adus desigur arestarea şi apoi nenumărate chinuri. Până la urmă capul lui a căzut sub greutatea sabiei mărturisindu-l pe Mântuitorul Hristos. Pentru viaţa lui, pentru sfârşitul martiric şi pentru dragostea pe care a manifestat-o în cel mai înalt mod faţă de Mântuitorul Hristos acest mucenic a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni”.

Preasfinţia Sa a mai subliniat datoria mărturisirii şi urmării permanente a Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos:

La sărbătoarea închinată sfinţilor martiri trebuie să ne punem cu sinceritate întrebarea dacă mai suntem creştini sau dacă prin faptele noastre, prin felul nostru de a ne comporta suntem următori şi mărturisitori ai Mântuitorului Iisus Hristos sau nu. Spun teologii că trăim acum o perioadă a unei apostazii tacite, fiindcă în felurite moduri ne lepădăm de Mântuitorul Hristos şi nu avem curajul să mărturisim. Ne declarăm creştini cu numele, dar cu faptele, de fapt, suntem departe de acest mod pe care l-au avut sfinţii martiri, precum a fost Sfântul Mare Mucenic Mina, pe care-l prăznuim astăzi.

Din viaţa Sfântului Mina trebuie să învăţăm că în orice situaţie, chiar dacă nu ni se cere să mărturisim un lucru în locuri publice şi să ne vărsăm sângele în aceste vremuri, trebuie ca prin felul nostru de a fi, prin discuţiile pe care le avem, în primul rând cu cei din familia noastră, dar şi cu cei pe care-i întâlnim, să fim mărturisitori ai Mântuitorului Hristos, pentru că oricine se ruşinează de Mântuitorul Hristos şi nu-L mărturiseşte şi Domnul şi Mântuitorul nostru se va lepăda şi nu-L va mărturisi în ziua cea mare a răsplătirii Lui celei drepte.

Sfântul Mina, ca şi ceilalţi mucenici, ne arată nouă că mai avem un drum lung de parcurs până la mărturisirea Domnului Hristos, dar dacă acest drum este legat de Biserică, de amintirea şi exemplul sfinţilor vom ajunge totuşi într-o zi să progresăm duhovniceşte şi să ne apropiem de Mântuitorul”.

sursa: Basilica (2014)

 PS Timotei

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cuvantul ierarhilor, Sfantul Mare Mucenic Mina, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Din predica PS Timotei Prahoveanul la SFANTUL MARE MUCENIC MINA: “Traim acum o perioada a unei APOSTAZII TACITE, fiindca in felurite moduri NE LEPADAM de Mantuitorul Hristos si NU AVEM CURAJUL sa marturisim”

  1. Pingback: RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE NEDREPTATI si ACATIST CATRE SFANTUL MINA rostite de Parintele Episcop MACARIE DRAGOI (video, audio) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: PARINTELE DAN BADULESCU – cuvant fulminant la SFANTUL MINA: “Noi suntem intr-o perioada asemanatoare cu cea a instaurarii comunismului: DICTATURA SE MANIFESTA INTAI DISCRET. Atunci au venit tancurile sovietice, acum vine un virus”. BINEL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate