Andrei învaţă alfabetul între transfuzie şi perfuzii

20-09-2008 Sublinieri

theodor-andrei.jpg

Theodor Andrei, s-a obişnuit, la 3 ani, cu transfuzia lunară de sânge şi perfuzia zilnică, doi “fluturaşi”, cum îi numeşte el. De la şase luni suferă de talasemie majoră, o boală a sîngelui.
A învăţat să vorbească o dată cu perfuzia. Nici nu apucase să spună “mă doare” cînd deja îl durea. Acum aşa crede că trebuie să fie. Să se facă seară şi să o întrebe pe mami: “cînd punem fluturaşul?” Despre talasemie sau sindromul Cooley se ştie că este o boală a sîngelui ereditară. Organismul produce prea puţină hemoglobină. În cazurile severe, nivelul scăzut al hemoglobinei duce la afectarea organelor şi în final la deces. O dată la trei săptămîni Andrei face transfuzie de sînge care are, la rîndul ei, un efect secundar – o supraîncărcare cu fier, fapt ce necesită perfuzii zilnice cu agenţi chelatori. Şansa lui Andrei este un transplant de măduvă osoasă făcut cît mai devreme. Acesta costa 150.000 de euro la Clinica Mediteraneeană din Roma.

Cea mai grea zi din viaţa lui Andrei e cea în care trebuie să meargă la transfuzii. Acolo ştie că trebuie să stea nemişcat timp de trei ore. Îl oboseşte şi-l tensionează acţiunea asta în care, nemişcat, e înconjurat doar de părinţi. Dacă unul dintre ei pleacă, intră în panică, se agită şi nici sîngele nu mai curge cum trebuie, “i se creează o presiune la venă” îşi aminteşte tatăl. S-a întîmplat chiar să aibă şi frisoane. Însă ziua la Institutul Naţional de Hematologie şi Transfuzii începe mai întîi cu o trecere rapidă pe la Budimex. Aici i se pune o branulă pentru copii, ca să nu-l doară foarte tare.

Acasă, Andu, cum îl alintă părinţii, e un mic îngeraş. Doarme cu degeţelul în gură, cu păturica lui de cînd avea cîteva luni şi cu perna de bebeluş. A făcut o fascinaţie pentru lucrurile astea, care i-au devenit atît de intime în timp, încît nu lasă pe nimeni să se atingă de ele. De mic e un luptător şi se bate aprig pentru ce e al lui. Cînd vede că mama i-a spălat păturica, trage cu ochiul pe sfoara de întins rufe şi o revendică, hotărît. E un moment amuzant pentru părinţi să-i observe îndîrjirea. Dar li se rupe inima cînd îi pun perfuzia. Se joacă înainte, vorbesc despre fluturaş, îl ung cu o cremă care anesteziază local şi într-o oră acul îi străpunge “la alegere”, fie braţul drept, stîng, abdomenul sau pulpa de la picior. Andrei îşi ia perfuzia cu el cînd se joacă, cînd merge la tatăl lui la calculator şi-l pune să caute imagini cu maşini. A învăţat alfabetul de pe tastatură şi ştie exact că, dacă apasă “M” în programul setat de tata (Google), o să apară Mazda. Apoi vrea să vadă poze cu el cînd era mai mic, cum arăta la mare. Luîndu-se cu joaca, uită să tragă de fiecare dată “fluturaşul” după el şi îl doare cînd îl lasă în urmă. Îl înţeapă şi atunci e punctul critic. Andrei chiar nu mai vrea perfuzia şi e cel mai dificil moment pentru părinţi: să-l convingă să o păstreze.

În timp, perfuzia i-a devenit un amic indispensabil pe care se supără des. O repriză pentru Andrei durează între 12-16 ore, începe înainte de culcare şi se încheie dimineaţa cînd se trezeşte. Somnul însă nu-l salvează de durere. Furtunul de 60 de centimetri poate fi fatal atunci cînd se mişcă în pat iar mama îl veghează în fiecare seară. Tresare cu fiecare mişcare a lui Andu şi verifică să nu se fi înfăşurat cu el. Un chin pe care Andrei îl trăieşte seară de seară, departe de copiii din faţa blocului cărora nu le dă nimic de bănuit la prima vedere. Se dă şi el în leagăn cu ei, în tobogan. Anemic, dar cu o voinţă de fier mai ales cînd apare Maria, prietena lui de joacă, după care plînge cînd nu vine să-l viziteze. La toamnă vor merge la grădi împreună, el, Maria şi trusa medicală, “inima” lui de împrumut.

Theodor are nevoie de rugaciunile nostre si de o mana de ajutor din partea noastra pentru a strange cei 150.000 de euro necesari transplantului de măduvă osoasă.

Crestinii care doresc sa aduca o raza de speranta in sufletul acestul copil pot face donatii in conturile deschise la BRD, sucursala Floreasca-Bucureşti, pe numele tatălui, Marius Nicuţ

RON: RO74BRDE445SV16715654450

EURO: RO03BRDE445SV16716104450

Pentru mai multe detalii: Înţepat de fluturaş

Vesti despre Andrei (Steluţe de mare cu Teledon)

A strâns din donaţii 15.000 euro. Mai are nevoie de 135.000, pentru transplantul de măduvă la Clinica Mediteraneană din Roma.

TELEDON la ROMTELECOM – activ DOAR până la 25.10.2008 (inclusiv):

– 0900 900 085 – pentru 5 euro/apel

– 0900 900 080 – pentru 10 euro/apel

Vesti noi: Andu – Theodor Andrei Nicuţ, 3 ani. UPDATE: 5 decembrie 2008: Andu a primit 150.000 de euro la Teledonul Mereu Aproape şi Antena 1 de Moş Nicolae (Steluţe de mare cu Teledon)


Categorii

Fratii mai mici ai lui Hristos

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Andrei învaţă alfabetul între transfuzie şi perfuzii

  1. Pingback: Steluţele de mare. Theodor Andrei Nicuţ - Andu, copilul cu talasemie majoră, are Teledon la Romtelecom « Isabellelorelai’s Weblog
  2. ma numesc mihaila nicoleta,am un baietel de 3anisori cu aceleasi probleme.am urmarit cazul dvs. la antena1 si pe internet si as vrea sa aflu cum atireusit sa luati legatura cu clinica.daca puteti sa imi trimiteti si mie adresa in vederea unui transplant pt.baietelul meu.dvs.imi intelegeti durerea mai bine decat oricine!!!va rog sa ma ajutati.astept raspuns de la dvs.la adresa alex_robert_andrey@yahoo.com.sarbatori fericite!

  3. Doamna Mihaila Nicoleta:

    Doamne ajuta!
    Sa va daruiasca Dumnezeu multa sanatate si liniste sufleteasca.
    Veti primi raspuns intr-un email.
    Sarbatori fericite.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Recomandam