”Realismul” ipocrit si inchizitorial al conducatorilor ecleziali si lumesti: PARINTELE VALICA AMENINTAT DE PATRIARHIE/ Suntem asigurati solemn ca… inca nu am simtit raul cel mai mare: SUFERINTELE CELOR MICI SI CRUZIMEA CELOR POTENTI/ SPRE “OMUL BIONIC” SI “CETATEANUL PERFECT”?/ Iredentismul unguresc – infloritor cu girul UE. Recunoastem si Kosovo? (STIRI 8 – 12 IULIE 2010)

12-07-2010 13 minute Sublinieri

 • Claudiu Tarziu:

Realismul bate canoanele şi bunul-simţ

Patriarhia reacţionează cu întîrziere şi într-un stil lipsit de duhovnicie, ca să folosesc un eufemism, la un text al părintelui profesor Mihai Valică, pe care îl puteţi citi aici. În dreptul său la replică, Biroul de Presă al Patriarhiei arată că nu dă multe parale pe canoane, tradiţie şi bun-simţ, de vreme ce acestea nu slujesc o viziune realistă asupra construirii Catedralei Mîntuirii Neamului. Argumentele solide ale părintelui Valică sînt aruncate la coş dintr-un condei, pentru că ele spun doar cum nu se construieşte o biserică şi nu-i oferă Întîistătătorului BOR o soluţie pentru a ridica biserica fără împrumut bancar, acum, în plină criză economică. De ce acum şi nu mai tîrziu, nu ni se spune. Însă, părintele este ameninţat că atitudinea sa este incompatibilă cu preoţia! Şi este taxat de adversar al Bisericii, care se opune construirii Catedralei. În mod evident, autorul “dreptului la replică” interpretează abuziv intervenţia Pr. Valică, din care reiese limpede că acesta este pentru construirea Catedralei, dar nu cu bani împrumutaţi de la bănci, pe care apoi trebuie să-i dea cu dobîndă înapoi generaţii de români. În fine, Patriarhia ne mai promite că va face colectă pentru a plăti împrumutul (de 100 de milioane de euro) mai repede, ca să nu dăm dobînzi mari. Cică donaţiile vor fi benevole din partea clerului şi a poporului credincios. La fel de benevole cum se fac abonamentele la “Lumina”?

Pr. prof. dr. Mihai Valică vs Patriarhia Română

(…) Este trist să constaţi că responsabilitatea preoţească este considerată „duh de răzvrătire” iar credinţa mea în intervenţia directă, dar tainică a lui Dumnezeu în contrucţia unei Biserici, chiar în momentele cele mai grele, este privită ca „puţin spirit realist”. Dacă se iau în calcul doar greutăţile, evidențele actuale de criză și realismul uman pe care le invocaţi, atunci un David realist ar fi fugit de Goliat, în cazul de faţă ar fi alergat la bancheri şi la cămătari. Nu de mai mult realism avem nevoie acum, ci de mai multă credinţă şi de un David nerealist…

Opinia mea este că, chiar pentru început, să construieşti Catedrala Neamului cu bani de împrumut nu ne reprezintă credinţa şi nici neamul, care este foarte generos atunci când este vorba de Biserică, ci trebuie doar motivat şi îndrumat duhovniceşte şi nu pus sub presiunea băncilor. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a scos zarafii din templu cu biciul, iar administraţia Patriarhală îi aduce înapoi?

Aţi scris că atitudinea mea este „incompatibilă cu preoţia”. Nimic mai fals. Tocmai preoţii sau profesorii de teologie, care iau parte activă la viaţa Bisericii, fie cu experienţa lor pastorală, fie cu fundamentarea teologică pentru contrucţia Catedralei Neamului, care „este o necesitate de ordin liturgic şi pastoral” fără îndoială, aceia sunt compatibili cu preoţia, dacă mai credem că Biserica cuprinde şi pe mirean şi pe preot şi pe episcop în mod simfonic şi sinergic. Cred că incompatibil cu preoţia este slugărnicia oarbă, minciuna, dezinformarea, necredinţa, păcatele de moarte, etc.

Vă sfătuiesc, ca pe viitor, să nu mai minţiţi, deoarece sunteţi creştini şi unii chiar preoţi. De aceea ar fi bine să mergeţi la Prea Fericitul Patriarh şi să-i spuneţi că aţi minţit, răstălmăcind tendenţios articolul meu, să vă pocăiţi şi să luaţi cuvenita mustrare. (A se citi si comentariile de la aceasta postare – n.n.)

 • Saccsiv:

SELF TRACKER-ING se doreste a fi viitorul nostru ca fiinţe umane bionice?

CLAUD COMPUTING – steaua polara absoluta pentru Microsoft. Ce este de fapt cu acest „nor”?

BIG BROTHER: Din cauza CARDULUI PENTRU SUPORTERI, galeria lui LAZIO se autodizolvă …

Candidaţii la titularizare vor avea câte un COD DE BARE unic, la fel ca produsele din magazine …

Examene securizate cu ajutorul codurilor de bare. Candidaţii la titularizare vor avea câte un cod unic, la fel ca produsele din magazine. Codul de bare va conţine numele candidatului şi codul numeric personal. Candidaţii la titularizare vor primi  un cod de bare, astfel că la intrarea în sălile de examen, candidaţii vor primi câte zece etichete autoadezive cu propriul cod pe care le vor lipi pe fiecare foaie de examen scrisă. Lucrările lor vor fi corectate în alte judeţe, apoi scanate pentru a le “dezvălui” identitatea. În acest an, la titularizare sunt scoase la concurs 5.500 de posturi de profesor şi alte 48.000 de posturi pentru suplinitori, pentru care s-au înscris aproape 50.000 de candidaţi. Concursul se va desfăşura pe 14 iulie.

 • Pustnicul Digital:

Jose Delgado, taurul si subjugarea vointei libere

Cu CIP sau pecetluit? Aceasta este întrebarea…

Ziarul britanic Wall Street Journal, care citează surse oficiale, dar ano­nime, precizează că operaţiunile de monitorizare şi protejare a infrastructurii strategice (de ex. centralele electrice sau sistemul de transport) vor fi  supravegheate de Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA). În reţelele de computere ale sectoarelor strategice vor fi amplasaţi senzori. Aceştia vor fi activaţi în cazul apariţiei unui atac informatic, chiar dacă ei nu monitorizează permanent întreaga reţea de computere. Programul “Perfect Citizen” (“Cetăţeanul perfect”) a stârnit deja controverse peste Ocean, deoarece NSA este o structură militară, care va avea acces la companiile şi persoanele fizice din Statele Unite. Această idee este împărtăşită de unii reprezentanţi ai industriei apărării şi oficiali guvernamentali, care cri­tică în termeni duri intervenţia NSA în afacerile interne. De cealaltă parte a baricadei însă, programul este considerat “important”, pentru că NSA este singura structură cu echipamente capabile pentru combaterea, în faza iniţială, a unei ameninţări la adresa securităţii. Oficial, NSA nu face nici un fel de declaraţii, însă sursa citată de Wall Street Journal a dezvăluit că etapa iniţială a proiectului va fi rea­lizată de compania Raytheon Corp., care a obţinut un contract secret în va­loare de aproximativ o sută de mili­oa­ne de dolari. Potrivit cotidianului britanic, care citează un e-mail in­tern al companiei Raytheon, “sco­pul global al programului rezidă în nevoia Guvernului de a asigura sectorul public că face tot ce poate pentru a asigura securitatea infrastructurii strategice în cadrul se­cu­ri­tăţii naţionale”. Semnatarul e-mail-u­lui re­cunoaşte totodată căCetăţeanul perfect” este “Fratele mai mare” (Big Brother). Luaţi la bani mărunţi de reporteri, reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze.

 • Realitatea.net:

Facebook cel indiscret, dat în judecată de Germania

Patru milioane de obezi, în România

***

 • Hotnews:

Trecutul ascuns al lui Sorin Ovidiu Vântu. Povestea informatorului Nuş

Sorin Ovidiu Vantu despre informatorul Nus: E un dosar fabricat. Voi da in judecata HotNews

… dacă se dovedea din dosarul cu pricina că turnătorul a comis o faptă gravă din poziţia sa de colaborator cu Securitatea era un subiect tare. Dar nu. E subînţeleasă tot ecuaţia aia plictisitoare “a turnat la Securitate deci e rău”. De ce e atacat SOV în acest fel extrem de vulnerabil cînd păcatele lui sînt în istoria recentă, nu în aia ceauşistă? Acolo trebuie săpat în continuare – unde nu a reuşit justiţia, poate reuşi măcar o privire corectă de jurnalist să mai clarifice din treburi. Păcatele lui Vîntu  stau în ultimii 20 de ani – aici sînt zonele negre lăsate negre inclusiv de justiţia română, nu înainte de 89. E aproape un gest evazionist să te apuci să discuţi acum dacă a fost sau nu turnător.

(..) Lui Ciutacu i se pare interesantă o altă ştire de cînd lumea: că era Gelsorul un fel de Securitate privatizată. Da, s-au scris cărţi despre asta (a se vedea Marius Oprea şi alţii). E interesant sociologic şi istoric – aşa cum e interesant că în RDG, foştii securişti au fost prinşi în afacerile cu asigurări:). Măcar pentru motivul ăsta, şi tot merită să le ştim amănunţit povestea proprietarilor de presă, şi nu doar a lor. Şi de aceea ştirea asta cu Nuş, dacă se confirmă, are rostul ei, măcar de dragul intrigii. De ce n-ar fi interesant de ştiut să vedem cîţi din top 300 au lucrat pentru sau la Securitate (mai degrabă ultima)?

Ancheta jurnaliștilor de la ”Hotnews” și ”Kamikaze”, legată de trecutul de informator al Securității al lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV), și răspunsurile date de către SOV m-au direcționat către un demers al Asociației Civic Media.

Conform site-ului propriu, asociația solicită Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) informații referitoare la legăturile cu Securitatea ale patronilor de presă Dinu Patriciu, SOV, Adrian Sârbu și Dan Grigore Adamescu. Un demers cât se poate de normal.

Finalul acestei solicitări este, însă, mai mult decât anecdotic: ”Nota bene: pe Bobby Paunescu, actionar al postului B1TV si al publicatiilor Evenimentul Zilei si Capital nu-l mai dam la cautat tinand cont ca acesta s-a nascut pe 8 septembrie 1974 si, ca atare, in decembrie 1989 avea doar 15 ani.”

Așadar, ce-i deosebește pe Patriciu, SOV, Sârbu și Adamescu de Bobby Păunescu? Faptul că primii sunt tați, iar cel din urmă fiu (și nepot). Că primii nu s-au grăbit să-și treacă averile și afacerile pe numele descendenților sau rudelor, cum au făcut-o frații Păunescu. Și uite așa, unii sunt buni ”de căutat” la CNSAS, alții ba. (…)

Sever Voinescu, OTV și privitul în coșciug când mortul trece pe stradă

Băsescu a fost învins. Și de ce acesta nu e un motiv de bucurie

Cărtărescu și guvernul de troglodiți. Cum a ajuns aici. Un interviu de la arhiva

Azi îl vedem și nu e. De la Eminescu pentru Crin Antonescu. Să fie primit

Mai are rost să-l critici pe Băsescu? Mofturi prezidențiale

Manual de supraviețuire pe vreme de criză. Sfaturi practice (testate deja)

***

 • Adevarul:

Daniel Dăianu, fost minstru de Finanţe: Suferinţele cetăţenilor nu se vor termina în 2010

Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ciorbea, a avertizat astăzi că situaţia dificilă cu care se confrunţă populaţia nu se va finaliza odaţă cu sfârşitul anului, ci va fi resimţită acut de cetăţenii şi în 2011.

Ca si la Parada Gay, si in alte chestiuni importante, politicile “economice” de exterminare sociala se amesteca si ambasadele UE:

Ambasadorul Franţei în România: Pe lângă TVA, cred că există şi alte impozite care trebuie modificate

“Problema României este că toate cheltuielile publice sunt prea ridicate în raport cu încasările deci trebuie în acelaşi timp să scădem cheltuielile şi să creştem încasările. Avem mai multe maniere de a creşte încasările. Putem să umblăm la impozite şi cred că, atunci când Guvernul român a ales să ridice TVA, a fost pentru a creşte imediat încasările. Dar cred că există şi alte impozite care trebuie modificate, a declarat duminică la Rtv diplomatul francez şi citat de Agerpres.

La începutul acestui an, autorităţile vorbeau despre o relansare economică şi chiar mizau pe un avans al PIB-ului de 1,3%. Acum, la jumătatea anului, situaţia arată foarte diferit faţă de planurile iniţiale ale Executivului de la Bucureşti. PSD şi PNL vorbesc tot mai mult despre posibile alegeri anticipate în toamna acestui an sau la sfârşitul lui. Potrivit ING Bank, acest scenariu trebuie luat în calcul, deoarece partidele de opoziţie au transmis semnale că nu sunt dornice de formarea unei majorităţi înainte de alegeri. Consecinţele ar fi negative asupra leului, asupra randamentelor la titlurile de stat şi chiar ar putea duce la îngheţarea acordului cu FMI. Ceea ce ar însemna că statul se va împrumuta mult mai greu ca să finanţeze deficitul bugetar, potrivit ING Bank România.  În altă ordine de idei, inundaţiile din România sunt considerate mai grave decât cele din anii ’70, până acum, cele mai devastatoare. În aceste condiţii, indicatorii macroeconomici ar putea arăta mult mai rău decât indică prognozele actuale, spun analiştii ING Bank. Astfel, PIB-ul s-ar putea contracta cu mai mult de 3% în 2010, deficitul bugetar ar putea fi peste 7,3%, iar inflaţia la sfârşitul anului ar putea depăşi cu mult 7%.

 • Gandul:

Şeitan: Analiză în guvern despre eventuala revenire la TVA de 19% şi impozitarea pensiilor

[Cristian Tudor Popescu] Leu-greu şi leu-pensionar

(…) Aţi văzut recent vreo bătrânică prefirând nişte hârtii de 1 leu, de 5 şi nişte creiţari într-un portofel de muşama cafenie ca să plătească o pâine, un iaurt mic şi o legătură de ceapă stinghere în imensitatea coşului de supermarket? Cred că da. N-aţi simţit absurditatea crudă a revărsării de produse viu colorate sub neon din hectarele de rafturi faţă de punguţa cu doi bani a bătrânei? Dacă răspunsul e nu, n-are rost să ciţi mai departe. O lege financiară care are drept consecinţă previzibilă omorârea unor persoane de către stat nu poate fi acceptată. Dl. Băsescu cere impozitarea cu 16% a pensiilor mai mici de 1.000 lei, care consituie circa 60% din totalul pensiilor. 160 lei pot însemna acum diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru bătrânii care şi aşa trăiesc la limită. În schimb, pentru un ins cu un venit lunar de 10.000 lei, 1.600 lei impozit sunt un câştig. Căci, dacă ar fi impozitat progresiv, cum se întâmplă în multe state civilizate, ar trebui să i se ia, de exemplu, 30% din venit, adică 3.000 lei. Diferenţa de 1.400 lei e ca şi cum, în sistem progresiv, nu i s-ar impozita nişte venituri. (…)

[Bogdan Munteanu]: Berlusconi şi Băsescu, în „Cel bun, cel rău, cel urât”

(…) De la “cel bun” – “eroul” care a oprit tăvălugul pesedist în toamna lui 2004 – preşedintele a intrat direct în pielea altui personaj din westernul amintit, anume “cel urât”. Un personaj crud, cu sânge rece, un “neom”, aflat mereu în duşmănie şi cu celelate două personaje principale, care stârnea de la primele scene unde apărea dispreţul neechivoc al spectatorilor. La Săuceşti (judeţul Bacău), preşedintele român a adus, foarte probabil, aceeaşi scârbă precum “cel urât” din film, în inimile celor care îl auzeau repetând “Nu mai minţiţi” către o sinistrată. Poate ştia, poate nu ştia, dar oamenii aceia, inundaţi şi acum doi ani, nici nu au avut unde să se mute (nu sunt pâmânturi disponibile), nici nu au avut unde pleca, din moment ce tocmai Guvernul României le-a construit case în aceleaşi locuri inundabile. Şi chiar dacă ar fi avut dreptate, iar femeia “minţea” (în legătură cu banii pentru construirea digului – dacă au ajuns ori nu acolo), se poate justifica cumva cruzimea de limbaj? Repetate apăsat, vorbele “nu mai minţiţi”, sunau ca o sentinţă de genul “tocmai d’aia v-a luat apa casele, pentru că minţiţi”.

[Lelia Munteanu]: Una musica brutal

Nu stiu sa existe un om mai sus pus si mai pervers implicat in dezastrul in care se afla Romania de azi, decat Mugur Isarescu. Vesnicul guvernator al BNR, omul care stie toate, dar nu poate nimic, cel care are imaginea cea mai buna dar putini realizeaza pentru cine munceste el cu adevarat, devine din ce in ce mai sarcastic in ultimul timp: pensionarii sunt de vina pentru criza, lor trebuia sa le taiem pensiile pentru ca le au prea mari. Firmele sunt flexibile, au o capacitate de autoreglare excelenta, mai putem sa le punem in carca multe taxe, dar nu, nu bancilor, bancile trebuie sprijinite pentru ca daca pica bancile, e nasol. Ilie Serbanescu il taxeaza in Romania Libera pe Isarescu si explica de ce acesta ar trebui sa taca: Avertismentul actual al dlui Isărescu nu este corect. Şi nu pentru că n-ar da expresie unui adevăr. Ci doar pentru că este cu totul incomplet. Este adevărat doar în legătură cu un aspect al problemei, dar n-a existat, de fapt, vreodată un avertisment în legătură cu partea principală a problemei! Şi poate cu sacrificiul oamenilor, direct, prin reduceri
de câştiguri sau, indirect, prin inflaţie, ceva în domeniu să se mai poată rezolva, dar în ce priveşte partea principală a problemei de acum nu mai este chiar nimic de făcut! (citeste tot articolul).

Cu alte cuvinte, cand putea sa constranga bancile sa fie mai atente cu creditele, Isarescu nu a facut-o. Astfel, s-a ajuns in situatia in care bancile sa santajeze oamenii si statul si sa fie adevaratii beneficiari ai imprumuturilor facute de stat, adica platite de oameni, prin limitarea RMO-ului si mentinerea cursului. (…)

Si dupa toate aceste realitati de iad, un reazem impotriva deznadejdii:

***


Autoritatile locale din Covasna incearca prin fals sa introduca in documente oficiale existenta „Tinutului Secuiesc” si a unei „granite” care il separa de restul Romaniei. Folosind termeni scosi din uz inca din secolul al XIX lea, pretexte heraldice si ignorand hotarari proprii, ca si legislatia Romaniei, autoritatile locale din Covasna au reusit sa treaca pe sub nasul Guvernului in Monitorul Oficial expresia „Tinutul Secuiesc”.

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a preluat oficial atribuţiile noii sale funcţii, fostul episcop reformat fiind responsabil în domeniile învăţământ, sport, cultură şi relaţia cu bisericile, precum şi de legătura cu UNESCO şi de procesul de extindere al Uniunii Europene. Laszlo Tokes a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, monitorizată de Mediafax, că săptămâna trecută şi-a preluat oficial atribuţiile care îi revin. “Mi-au atribuit cultura, relaţiile religioase din Europa şi relaţiile cu ţările aparţinătoare Parteneriatului de Est şi din Balcanii de Vest, ţări care vor să adere la UE”, a explicat Tokes. De asemenea, fostul episcop reformat este răspunzător de învăţământ, sport şi relaţia cu UNESCO. “Pot fi de folos ţării mele, România, pe care o reprezint, intereselor maghiarilor din România şi pot contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre români şi maghiari, fiind maghiar şi cetăţean român”, a explicat Tokes. El a afirmat, de asemenea, că, din noua poziţie oficială, doreşte îndepărtarea “cortinei de fier virtuale” care izolează o parte din fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est. Tokes Laszlo a fost ales, în luna iunie, vicepreşedinte al PE, însă votul în ceea ce îl priveşte pe acesta a fost însoţit de probleme tehnice care au stârnit nemulţumirea europarlamentarilor. El a fost propus pentru acest post de FIDESZ şi a primit susţinerea grupului PPE.

 • Ziuaveche:

Ghimpu il contreaza pe Lavrov

Moscova nu isi ia mana de pe Basarabia: Decretul lui Ghimpu prinvind ocupatia sovietica a fost declarat neconstitutional

“A win-win situation”

Concluzia? Deşi SUA par să deţină primatul în relaţia cu Israelul, pe termen lung administraţia statului evreu şi-a aşezat mai bine piesele pe tabla de şah a geopoliticii mondiale. Ştiind că Obama nu va renunţa la planul său de a sprijini crearea unui stat palestinian, Ierusalimul a forţat lucrurile în direcţia în care, chiar dacă acceptă negocieri directe cu partea arabă, problema temperării avântului musulman va cădea în sarcina administraţiei americane. Cu alte cuvinte, locatarii de astăzi ai Casei Albe vor trebui să le explice arabilor de ce Israelul va rămâne în graniţele fixate după Războiul de Şase Zile din 1967, şi nu în interiorul celebrei “Linii Verzi” din 1949. În cazul în care negocierile directe vor eşua, Israelul îşi va putea continua nestingherit “colonizările”, fără ca imaginea sa internaţională să sufere. Pierderile de încredere şi popularitate vor fi în altă parte. Americanii numesc asta “a win-win situation”. (…)

AMBIŢII NUCLEARE

Ameninţarea are un nume: Mahmoud Ahmadinejad

Discuţiile de săptămâna aceasta dintre SUA şi Israel n-au evitat chestiunea fierbinte a programului nuclear iranian, un subiect relativ sensibil de pe agendă după ce americanii au semnat recent un document ONU care condamnă voalat statul evreu pentru refuzul de a semna Tratatul de Nonproliferare Nucleară. Obama a indicat însă în cadrul întâlnirii cu Netaniahu faptul că Washingtonul nu şi-a schimbat politica faţă de programul nuclear al Israelului, argumentând că “necesităţile lor de securitate sunt unice, având în vedere istoria lor şi regiunea în care se află”. Întrebat ulterior dacă există posibilitatea ca Israelul să atace Iranul fără consultarea prealabilă a Casei Albe, preşedintele american a susţinut că “relaţia dintre noi este suficient de puternică pentru a ne coordona în probleme de interes reciproc”. Pe de altă parte, discursul atent la nuanţe al lui Obama are un concurent puternic în argumentele pasionale ale taberei republicane. În paralel cu vizita lui Netaniahu la Washington, Ierusalimul a primit o delegaţie americană condusă de senatorii John McCain, Lindsey Graham şi Joseph Lieberman. Dacă primul a subliniat că nu există date în acest moment care să confirme intenţia Israelului de a ataca Iranul, ultimul a fost tranşant, declarând că “vom folosi orice mijloace pentru a-i împiedica să devină putere nucleară – diplomaţie şi sancţiuni economice dacă putem, intervenţie militară dacă trebuie”.

* “Obama a înţeles că persoana vinovată pentru stagnarea negocierilor nu e de găsit nici la Ierusalim, nici la Ramallah, ci la Washington. Şi a mai înţeles că discursul său de la Cairo, în care i-a periat pe arabi, combinat cu presiunea brutală exercitată asupra Israelului i-a făcut pe palestinieni să aspire atât de sus, încât atunci când au ajuns în vârf i-a luat ameţeala şi au pierdut contactul cu realitatea. Poate că preşedintele american a ajuns la concluzia că, din moment ce el a provocat sindromul, este responsabilitatea sa, ca suporter al palestinienilor, să-i tempereze acum. Reapropierea lui de Israel este începutul unui astfel de proces. Pentru că Obama, un adversar tenace al “coloniilor”, nu a spus nimic despre extinderea moratoriului. Acesta e un semn că se foloseşte de expansiunea israeliană pentru a pune presiune pe palestinieni. Făcând asta, Obama a început să-şi readucă administraţia într-o optică firească, care ia în considerare abisul refuzului musulman de a recunoaşte statul evreu”, Haaretz, cotidian israelian

 • Antena3:

Revista presei. PE cere recunoaşterea Kosovo de către toate statele membre UE. Moldova: Curtea supremă amână discutarea decretului anti-sovietic

Polonia: “Ceaţa artificială” ar fi putut duce la prăbuşirea avionului prezidenţial

Rusia respinge declaraţiile lui Clinton despre “ocuparea” Georgiei

Iran: Şeful programului nuclear admite că sancţiunile au efect

Liderul opoziţiei îl critică pe Ahmadinejad pentru sancţiunile contra Iranului

Obama: Un atac surpriză israelian asupra Iranului, puţin probabil

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez şi liderii bisericii catolice din ţară sunt în conflict, după ce unii preoţi conservatori au vorbit despre ceea ce consideră a fi autoritarismul crescând al liderului socialist. În timpul unui discurs, Chavez l-a acuzat pe cardinalul Jorge Urosa că înşeală Vaticanul cu avertismente că Venezuela se îndreaptă spre dictatură. Urosa a contracarat că are dreptul să avertizeze Vaticanul că Chavez limitează libertăţile. Chavez a cerut Vaticanului să îl înlocuiască pe Urosa. De altfel, acesta a mai cerut lui Dumnezeu să îl ierte pe cardinalul Jorge Urosa pentru că a minţit când l-a acuzat de încălcarea Constituţiei şi că ar dori să instaleze o dictatură marxistă. “Cardinalul mă acuză de la Roma că încalc constituţia şi că am construi o dictatură marxistă. Dumnezeu să îl ierte pentru că acest cardinal ştie că minte,” declara Chavez la sfârşitul săptămânii. Controversa dintre Chavez şi arhiepiscopul de Caracas s-a amplificat după recentele acuzaţii ale cardinalului contra preşedintelui, care , la rândul său, l-a numit pe acesta “troglodit ” şi “nedemn.” Urosa a trimis o notă de la Roma în care reafirmă acuzaţiile. “Iar el (Urosa) se mai numeşte ambasadorul lui Iisus Hristos. Dacă Iisus ar apărea fizic acum, nu am nicio îndoială că L-ar biciui,” arăta Chavez. El a mai cerut lui Urosa să îşi prezinte acuzaţiile în faţa Adunării Naţionale sau la tribunal. Sondajele de opinie arată că biserica este printre cela mai respectate instituţii din Venezuela.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Parintele Mihai Valica, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “”Realismul” ipocrit si inchizitorial al conducatorilor ecleziali si lumesti: PARINTELE VALICA AMENINTAT DE PATRIARHIE/ Suntem asigurati solemn ca… inca nu am simtit raul cel mai mare: SUFERINTELE CELOR MICI SI CRUZIMEA CELOR POTENTI/ SPRE “OMUL BIONIC” SI “CETATEANUL PERFECT”?/ Iredentismul unguresc – infloritor cu girul UE. Recunoastem si Kosovo? (STIRI 8 – 12 IULIE 2010)

 1. Am remarcat de mult timp un lucru pentru care trebuie sa va laud. Ma refer in acest context la sectiunea de stiri. Nu stiu cum faceti si unde le gasiti, dar ilustrarea materialelor voastre este extraordinara. Alegeti imaginile si pozele cele mai potrivite, cele mai sugestive si cele mai socante, in sensul bun al cuvantului, pentru a sublinia si ingrosa ideile care razbat din articole.

  In alta ordine de idei, va amintiti de cacealmaua regizata de Orson Wells in anul 1938 in SUA, cand adaptand „Razboiul stelelor” intr-o piesa de teatru radiofonic, pentru a suna ca o transmisiune de stiri, era anuntata o invazie extraterestra? Populatia din New Jersey a fost adusa la stadiul de panica. Au fost multi oameni care chiar au crezut ca “extraterestrii invadasera pamantul”, si unii chiar ar fi jurat ca i-au si vazut. O fi realizat Orson Wells un prim experiment incununat de succes? Oricum a fost ceva sa-i spunem foarte soft. Spalarea creierelor era deja realizata inca din anii 30, daca americanii au inghitit asa de usor gogorita cu extraterestrii.
  Pocedeele de spalare a creierelor oamnenilor de peste tot, au continuat sa fie puse in practica si s-au diversificat de-a lungul timpului. Metodele de inselare sunt multiple, si usor se poate cadea in capcane gen experimentul lui Wells. Cand isi vor da oare oamenii seama ca singura iesire din orice situatie grea, oricat de tragica ar fi ea, e intoarcerea la Dumnezeu? Singura solutie!

 2. Am vazut filmul cu par. Justin (pe site-ul pustnicului digital). Este incredibil ca parintele a putut sa-i spuna omului care era in SUA, insurat cu o fetita, sa-si lase nevasta din cauza pasaportului biometric. Sau ca credinciosii cu pasaport biometric nu mai valoreaza nimic. Incredibil. Trist. Nu exista decit o singura explicatie pentru asa ceva.

  In alta ordine de idei eu am indoieli ca acceptarea actului biometric in sine este un pacat, in conditiile in care tu nu ai stiut si nu ai fi putut evita acceptarea lui si mai ales in conditiile in care renuntarea sau neacceptarea acestui act are ca consecinta despartirea de sot/sotie cu care esti casatorit/religios, in conditiile in care de asta depind membrii familiei tale (copil, sotie, parinti)ca mijloc de subzistenta.Ma refer la mesajul mihaela2 (de la link-ul cu par.Colciu). Atita timp cit asta nu reprezinta lepadare, atunci, taina casniciei trebuie sa aiba prioritate fata de un neonorocit de act biometric, ca si subzistenta familiei si a copilului tau. Asta este parerea mea.

 3. Erata : rindul 2 dupa “insurat” este virgula ca se intelege altceva altfel.

 4. Vreau sa detaliez putin apropo de ce nu cred ca acceptarea actului biometric este un pacat in anumite conditii si am sa iau cu studiu de caz casatoria. Desfacerea casatoriei ortdoxe nu este acceptata decit in cazuri de adulter, homosexualitate (aici nu sint foarte sigura, dar parca asa stiu), apostazie. Actul biometric NU este apostazie, NU este acceptarea pecetii. Actul biometric NU este un lucru bun, actul biometric este ceva de evitat pe cit posibil DAR el nu justifica divortul. Inca nu mi-am intrebat duhovnicul, si o voi face, dar eu cred ca a extinde notiunea de pacat la acceptarea actului biometric in conditiile in care de el depinde casnicia si subzistenta unei intregi familii mi se pare de asemenea o exagerare. sigur, problematic este atunci cind ai fi putut sa eviti, fara consecintele enumerate mai sus obtinerea lui si nu ai facut-o. Atunci da. Dar, stau si ma intreb pe unde se plaseaza actul biometric in ierarhia pacatelor? Nu stiu, dar ceva nu mi se pare in regula aici.

 5. de cand apostazia este acceptata ca si motiv de divort ?
  poate imi spui si mie unde ai gasit ,la Sf.Parinti, ca se cerea crestinilor primelor veacuri -care aveau soti apostati – sa divorteze.

 6. Nu trebuie sa surprinda pe cineva pozitia Patriarhiei legata de opinia parintelui Valica. Asa cum foarte bine spunea cineva aici despre felul cum se fac abonamentele la publicatiile “Lumina”, tot la fel se gandesc sa stoarca bani de la credinciosi pentru creditul aberant care se va face pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Probabil ca vor ajunge preotii sa fie disperati dupa colectarea banilor ca sa faca fata ratelor la acest credit facut, fara cel mai mic bun simt economic, numai sa figureze o noua realizare mareata in analizele anuale ale constructorilor de ziduri, teologi si doctori in ecumenism la elvetieni.
  In aceeasi ordine de idei, cred ca-si justifica si monopolul aberant din pangare, unde este strict interzis sa se comercializeze alte produse in afara de cele vamuite la depozitul “pelerinul vesel”.
  In cele din urma tot saracii vor avea de suferit si tot omul simplu va plati zeciuiala la zeciuiala pentru niste ziduri din ce in ce mai aurite si mai sarace duhovniceste.

  Apropo…nu mai avem loc in haine si o sa mergem sa ne inchinam la Sanctus Stephanus Magnus, ca in limba romana nu este bine cum se aude. 🙂

 7. Apropo,dl.Gotiu,ale carui articole le-am vazut postate la dvoastra. pe site avea si niste articole fulminante despre “Bocul nost'” referitoare la “victoria ” constructiei marei autostrazi de 2,5(6)km – doi virgula cinci,perioada sase – de la Turda…Nu ar putea sa dea dl.Gotiu sfaturi cum se pupa condurii prezidentiali? Apoi accept si sfaturi despre supravietuire(testate de dumnealui personal). Mai ales ca ma irita clasificarile “moldoveni”,”regateni”,”ardeleni”; spre exemplu,strabunicul meu,un moldovean inapoiat s-a lasat impuscat in Razboiul pentru reintregirea neamului,asta ca dl.Gotiu sa jubileze referitor la harnicia ardelenilor versus restul echipei. Ideea era ca imi displac datatorii de sfaturi si “punatorii” de etichete.

 8. @petra ,

  acea fraza pe care ai gasit-o la Pustnicul Digital , este rupta din context , asa cum a explicat mai tarziu chiar Parintele Iustin dar Pustnicul a luat doar ce a vrut si nici explicatiile de mai tarziu nu le-a mai preluat .
  De altfel , Pustnicul Digital are un motto foarte interesant :

  “dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă” (Matei 15:14) .

  Oare pentru el aceasta ar fi fraza cea mai sugestiva din Sfanta Scriptura ? Sau poate vrea sa ne sugereze ceva inca de la prima intrare pe blogul lui ? De ce oare nu putem fi impartiali si sa revenim asupra unei greseli si sa facem publice si argumentele celuilalt ?

  Atentie , fratilor , ni se spune CLAR SI RASPICAT ca ” usa este stramta ” si cu anevoie se castiga Imparatia Cerurilor .

  Doamne , ajuta-ne !

 9. @ Fane:

  Mda, “explicatiile” erau niste penibile modalitati de a “drege busuiocul” si de “a da la intors”… Cred ca este limpede pozitia noastra, exprimata deja saptamana trecuta la comentariile de la alte doua articole, fata de oribila manipulare si reducare securistica de la P-V, ca sa nu mai fie nevoie sa tot revenim. Usa este stramta, insa unii farisei faatici si unii diversionisti cauta sa o faca mai stramta decat este deja.. PENTRU ALTII, NU PENTRU EI INSISI, prostind lumea ca la ‘alba neagra” cu o obraznicie incredibila a ipocriziei!

 10. @ admin:

  Ma poti lamuri, te rog ce inseamna P-V din relatarea: “….fata de oribila manipulare si reducare securistica de la P-V…” ?

  Multumesc!

  Doamne ajuta!

 11. Poza cu Isarescu e naucitoare.Probabil nu-i nici photoshopata.Ma duce cu gindul la “uriciunea pustiirii”…Pervers,ipocrit…?Dex-ul ar trebui sa-i puna poza dedesupt.
  Ps:Totusi,mai rar atita profesionalism la un…roman!Pe bune acuma!!NU degeaba e idolul tinarului carierist care se respecta. 😉

 12. ma uit, si ma tot uit la par. Justin si mi se face mila, mila, mila de bietul parinte, care la 90 si ceva de ani, dupa o viata in care a intimpinat suferintele cele mai crunte din inchisorile comuniste, a ajuns sa fie prizonierul (si la propriu si la figurat) al propriilor lui oameni, de care este inconjurat.
  Va rog sa ma scuzati ca reiau subiectul, dar cred ca dintre toti cei afectati de mizeria asta cel care mi se pare cel mai de plins este parintele Justin. Ceilalti isi vor reveni probabil, dar omul asta a suferit atit de mult o viata intreaga si este si la o virsta cind se poate intimpla orice…..nu stiu, dar pentru citi s-a rugat si din citi a spovedit el, mii si mii, macar 1% dintre acestia sa se roage pentru el. Nu pot sa cred ca nenorocitii aia fara suflet si fara minte de care este inconjurat vor invinge in ce-l priveste.

 13. Petra,
  Multi dintre noi il iubim pe Parintele Iustin, si multi se roaga.
  Nu are ce cauta il limbajul unui crestin cuvintele “nenorocitii aia fara minte si fara suflet”. Au si suflet (ca nu sunt plante), au si minte (chiar daca nu este luminata de Duhul Sfant, mintea omului ramane minte).
  Te rog, iarta-ma, dar nu se indreapta raul cu rau – asa ne invata Sf. Apostol Pavel.

 14. sorry ioana,
  dar nu-mi retrag cuvintele la adresa lor.Si nu e o bravada de internet.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare