Laicatul Ortodox solicita B.O.R. sa intervina pentru retragerea actelor normative ce prevad obligativitatea actelor de identitate cu cip

24-02-2009 3 minute Sublinieri

cruceasfantuluiandrei

14 asociaţii ale laicatului ortodox solicită Sfântului Sinod al B.O.R. să intervină pentru retragerea actelor normative ce prevăd obligativitatea actelor de identitate cu cip (sursa: Presa Ortodoxa)

14 asociaţii ale laicatului ortodox au depus astăzi, 24 februarie, la Registratura Generală a Patrarhiei Române, memoriul cu nr. 1554 adresat Sfântului Sinod, pe tema paşapoartelor biometrice, prin care adresează „o rugăminte fierbinte de a interveni pe lângă autorităţile publice europene şi româneşti” în vederea retragerii ordonanţei guvernamentale privind impunerea actelor de identitate cu cip biometric.

De asemenea, asociatiile cer sprijinul Sf. Sinod al B.O.R. pentru ca instituţiile naţionale şi europene să includă, în legile ce privesc evidenţa populaţiei, prevederea ca autorităţile să elibereze şi acte de identitate de tip vechi, pentru a se respecta dreptul la alegere al cetăţenilor în virtutea conştiinţei şi a credinţei lor. Impunerea actelor biometrice este o încălcare flagrantă a libertăţilor fundamentale ale persoanei umane şi un afront adus Creştinilor din România.

Memoriul referitor la introducerea obligatorie a documentelor de identitate cu cip în România arată, într-o analiză succintă şi documentată, nenumăratele riscuri legate de folosirea tehnologiilor RFID (folosirea cipului). Cipurile sunt o inovaţie tehnică intruzivă faţă de viaţa intimă, o tehnologie omniprezentă ce deschide larg uşa abuzurilor, furturilor de identitate, înregistrând digital toate acţiunile şi mişcările persoanei. De aceea, folosirea acestei tehnologii de către stat constituie o premisă pentru instaurarea unei societăţi a controlului şi supravegherii permanente a persoanei.

Asociaţiile pun la dispoziţia tuturor cetăţenilor români Memoriul înaintat Sf. Sinod al B.O.R. precum şi Anexele care cuprind studii referitoare la folosirea tehnologiilor RFID.

amprente

Memoriu referitor la introducerea obligatorie a documentelor de identitate cu cip în România (rezumat)

Memoriul arată, într-un prim capitol (Actele cu cip RFID, mijloc de urmărire şi control al persoanei umane), de ce actele de identitate cu cip reprezintă, în esenţă, un mijloc tehnologic (un microemiţător) de supraveghere a persoanei umane specific unei societăţi a controlului omniprezent. În sprijinul acestui punct de vedere sunt aduse concluziile unor studii şi seminarii oficiale, realizate de savanţi, profesori universitari şi analişti politici apreciaţi din întreaga lume, printre care se numără chiar şi oficiali europeni.

Actele de identitate cu cip inaugurează o epocă a supravegherii totalitare a persoanei umane, în care dreptul la viaţă privată şi intimitate este complet anulat. Puterea absolută asupra destinului nostru social, politic şi chiar a vieţii noastre private va fi deţinută de cei care controlează fluxul datelor noastre personale şi al softului care ne va permite accesul în anumite instituţii precum şi ne va îngădui a cumpăra sau vinde.

În al doilea capitol, Implantarea cipului biometric sub piele, se arată că folosirea cipurilor RFID în paşapoarte nu este o acţiune separată, ci face parte dintr-un întreg proces prin care mai întâi cipul va fi introdus în toate actele de identitate personală, după care acestea se vor reduce la un singur act, pentru ca în final să se impună implantul în corpul uman, fapt care deja s-a înregistrat în anumite ţări ale lumii. Chiar în documentele oficiale ale Consiliului Europei (vezi nota 7) se precizează că aceste acte reprezintă un prim pas în calea securizării. Care va fi ultimul pas?

Primirea actelor de identitate cu cip nu este decât primul pas al unui proces care are ca finalitate, anticipată deja, implantul cipului sub piele. Odată pasul făcut, societatea în ansamblu şi fiecare dintre noi se înscrie în acest proces.

În al treilea capitol, Actele de identitate cu cip, poartă către un nou tip de totalitarism, se arată cum, pe baza practicilor actuale şi a proiectelor europene care folosesc RFID, se poate construi un sistem de control totalitar mult mai extins decât totalitarismul de tip comunist.

Poate oare un creştin să crediteze prin primirea actului de identitate cu cip un sistem totalitar de urmărire şi control al persoanei umane, un sistem care încalcă în mod abuziv libertatea omului şi etica socială creştină a societăţii?

Dacă acum, când sistemul de supraveghere totalitară a individului nu este pus la punct, ni se refuză despotic dreptul la alegere şi exprimare liberă, ce se va întâmpla atunci când sistemul de supraveghere şi represiune va fi dus până aproape de perfecţiune?

În capitul patru – Actele de identitate cu cip din perspectivă creştină – se arată faptul că Apocalipsa Sf. Ioan Teologul nu descrie altceva decât un sistem totalitar, în care oamenii sunt obligaţi, pentru a putea trăi, să primească semnul robiei, „semnul fiarei”. Comparând conţinutul profeţiei cu realitatea se poate constata că procesul primirii buletinului cu cip, cu toate efectele sale sociale, economice şi religioase a fost descris cu fidelitate în urmă cu două mii de ani.

A existat oare în istoria omenirii un totalitarism sau o dictatură care să vrea binele omului?

Este oare de la Dumnezeu acest control absolut care se poate realiza în următorii ani prin intermediul cipului RFID?

Prin capitolul cinci, Care sunt diferenţele dintre cele două sisteme: cip în actul de identitate şi cip implantat sub piele?, se arată că singura diferenţă dintre un sistem cu cip în actele de identitate şi cel cu cipul implantat corpului uman este dat de gradul de articulare a cipului la fiinţa umană, de gradul de constrângere a persoanei.

După cum evoluează lucrurile nu ar trebui să se mire nimeni dacă după 10 ani de experimentare a actelor de identitate cu cip s-ar impune sub motive de securitate implantul pe mâna dreaptă şi pe frunte, cum, de altfel, se întâmplă cu câteva categorii sociale sau profesionale în unele state ale lumii astăzi.

Nădejdea poporului ortodox român rămâne aceea ca Biserica ne va fi şi de astă dată pavăză şi acoperământ în faţa uriaşei capcane care ni se întinde prin impunerea actelor de identitate cu cip.

Exemplul Sinodului Patriarhiei Moscovei, al Bisericii Ortodoxe a Greciei, al Bisericii Ucrainene (ce ţine de Patriarhia Moscovei), al Bisericii Ciprului, al Bisericii Serbiei şi, nu în ultimul rând, al Chinotitei Sfântului Munte Athos care au luat poziţii oficiale, reuşind să oprească la vremea respectivă campania de introducere a buletinelor electronice, constituie pentru noi o întărire în credinţa că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române poate împiedica încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului şi a conştiinţei creştine prin impunerea abuzivă a actelor de identitate cu cip.

Anexa 1: Enumerarea proiectelor oficiale, aflate în derulare, prin care se pun bazele unor date de baze globale în care datele biometrice ale tuturor persoanelor vor fi stocate, ceea ce con¬stituie un abuz şi o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului: Consorţiul Informaţional Internaţional, Proiectul Prum, Programul Haga, SIS II

Anexa 2: Paşapoartele biometrice, între moderaţie şi pasiune, este un studiu al pro-decanului Fac. de Ştiinţe Politice, Radu Carp, prin care se arată că introducerea actelor de identitate cu cip, prin faptul că se face în mod obligatoriu, încalcă dreptul la obiecţia de conştiinţă precum şi libertatea religioasă.

Anexa 3: Frank Stajano, de la prestigioasa Universitate Cambridge, a realizat studiul Te vor trăda oare servitorii tăi digitali?, prin care arată că, odată citite datele personale prin sistemul RFID, ele nu vor mai putea fi niciodată şterse, ci vor rămâne la discreţia şi abuzul celor care le stochează (statul, societăţile comerciale, etc.).

Anexa 4: AVIZUL Comitetului Economic şi Social European privind identificarea prin Frecvenţe Radio (RFID), un act oficial în care se pun numeroase probleme legate de consecinţele negative ale folosirii RFID de către societăţi private şi de către stat.

Anexa 5: Opinia grupului european de etică în ştiinţă şi noi tehnologii către comisia europeană despre ICT si RFID. Aspecte etice ale implanturilor ICT în corpul uman: o atitudine critică luată la nivel european prin care s-a protestat faţă de folosirea implanturilor RFID la oameni, ceea ce deschide larg uşa posibilităţilor de înjosire a demnităţii umane.


Categorii

anunturi, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Laicatul Ortodox solicita B.O.R. sa intervina pentru retragerea actelor normative ce prevad obligativitatea actelor de identitate cu cip

  1. Toate bune si frumoase…doar ca sunt un pic pesimist. Cum sa ne creadă cineva că ne revoltăm pe bune când nu avem puterea sa ieşim in stradă să ne facem public si puternic cunoscut punctul de vedere.

    Daca stăm doar acasă şi scriem mesaje pe net nu insemană nici ca luptam si nici că ne marturisim credinţa. Asta nu e o situaţie personală ca să zicem ca aşa a vrut Dumnezeu şi am să inghit.
    NU ! Asta e marturisirea noastra de creştini. Nu stând in faţa calculatorului si tastând replici pe forum-uri ne mantuim. Trebuie intradevar să ne rugăm mai mult dar ştim că rugaciunea fără faptă e moartă. Nu neg puterea rugaciunii, ci doar cred ca in apostazia generalizata de azi trebuie “sa punem osul la treaba”. Si Petru a fost prea increzator in credinta lui si iata ca L-a lepadat de 3 ori pe Hristos.

    Moşii şi stramoşii nostri NU au stat cu mainile în sân şi NU s-au consolat cu gândul că Dumnezeu le face curat prin curte. Aşa ne-au ferit să devenim paşalâc turcesc, aşa ne-au scapat de asupritori (turci, unguri, comunisti…etc).

    Au luptat nu pentru ei ci pentru noi. Aveau conştiinţa că Dumnezeu îi va judeca şi-i va intreba ce-au făcut cu bănuţul dat lor, l-au înmultit sau l-au ascuns in ştergar.

    Mai putem noi face azi acelasi lucru !?!?
    Vreau să cred că DA !
    Vreau să cred că mai sunt români care se mai gandesc ce vor lăsa copiilor lor. Vor mai fi copii lor crestini ? sau se vor inchina banului corporaţiilor si vor tânji după toate inovaţiile catolice, budiste si atee. Dimineaţa vor citi horoscopul sau vor spune o rugăciune ? Raspunsul îl daţi singuri dar ţineţi minte că de el depinde mantuirea nostră.

    Chiar aşa de jalnici am ajuns, că ne e frică de propria umbră? In ţara noastră ne e frică să spunem răspicat că suntem creştini ?!?

    Vor zice ca de ce nu suntem “ieuropeni” de ce nu ne iubim aproapele.
    Sa nu uitam ca inainte a fi europeni suntem Români si Creştini. Pământul asta nu avem dreptul sa-l vindem ca pe nimic. E pământul in care si-au lasat oasele parintii nostri, stramosii nostri.
    Iar de iubit aproapele, tocmai pentru ca il iubesc nu il las sa blasfemieze pe Hristos si oile lui. Tocmai pentru ca il iubesc nu-l las sa ne perverteasca copii cu parada Sodomei, cu amagirea banului si toata decadenta lumii de azi.

    Fratii mei, nu va lasati spalati pe creier de propaganda lumii asteia. Nu veti trai o vesnicie pe pamant. Nu fiti nici lingai cu mai marii zilei caci ca si lingai veti fi tratati !

    Uitati-va ce se intampla cu romanii de prin europa. Trebuie sa stea cu capul in pamant din cauza unor tigani care fac nebunii prin Italia.
    Cand Romania sau romanii au de suferit nici unul nu se ridica si nimeni nu bate cu pumnul in masa. Nimeni nu isi apara neamul. Toti stau plecati, doar doar “s-or hrani si ei cu roscovele ce cad de la masa stapanului” .
    Ridicati-va fratilor ! Treziti-va !

    Celor care au credinta , îi rog sa se grupeze si sa se gandeasca la actiuni practice nu doar grupuri de discutie pe net. Aliati-va cu preotii , scotetii din amorteala, amintiti-le ca mantuirea lor depinde de turmă si nu de arhiereu, de poporul lui Hristos si nu de cei ce stau in functii mari.

    Inca mai avem duhovnici, inca lumina mai pâlpâie. Nu o lăsaţi să se stingă ! Aprindeţi-vă candilele si vă rugaţi.

    Doamne ajută !

    (un păcatos din Belgia)

  2. Doane ajuts! Ati spus un adevar dar nimeni nu face nimic . Eu cred ca noi Romani suntem lasi nu stim sa luptam pentru libertata noastra , ii lasam pe altii sa ne conduca . Trebuie sa ne alaturam Parintilor si sa deschidem ochi la toti fratii nostri Romani . Pr. Iustin Domnul sai dea sanatate si o viata indelungata .

  3. sintem in toate felurile. de iesit din cele in care ne-am afundat tot mai repejor este a fiecaruia in parte. pt asta mai avem trei exemple mari si late: pr Justin, Arsenie si Adrian. ceilalti ar fi frumos sa ne invete abc-ul indreptarii intru Domnul si al impreuna lucrarii. si poate sa se consulte intre ei pentru asta. inainte vreme se facea claca si se ridicau case pt tinerii casatoriti. cred ca impreuna lucrarea unea si uneste. imi doresc si va doresc spor la treaba! am zis si eu din prostia mea pacatoasa

  4. Dan,
    foarte frumos mesajul dvs.!
    Dar si dupa asta cred ca noi tot in amorteala vom ramane…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare