VIZITA PATRIARHULUI IERUSALIMULUI IN GAZA

17-03-2009 1 minut Sublinieri

pf-oferind-un-engolpion-arhiep-tiberiadei.jpg

VIZITĂ PASTORALĂ A PREA FERICIRII SALE TEOFIL, PATRIARHUL IERUSALIMULUI, ÎN GAZA ÎN A DUMINICA A II-A DIN POSTUL MARE LA POMENIREA SFÂNTULUI PORFIRIE

În Duminica a doua din Postul Mare, 2/15.3.09, Prea Fericirea Sa Teofil, patriarhul Ierusalimului, însoţit de Arhierei ai Patriarhiei (P.S. Isihie, Mitropolitul Kapitoliadei, Înalt Prea Sfinţiţii Arhiepiscopi Dorotei de Avile, Aristarh de Konstantina şi Metodie de Tabor), de P.Cuv. Arhimandrit Ieronim şi de Ierodiaconul Filumen, de d-l Sotir Athanasios, Consulul General al Greciei la Ierusalim, după o lungă procedură şi aşteptare la graniţă, a vizitat oraşul Gaza, ce agonizează în încercarea de a depăşi consecinţele recentei conflagraţii războinice, pentru pomenirea Sfântului Porfirie, Episcopul Gazei, prăznuit canonic pe 26 februarie, dar mutat cu prăznuirea în Duminica a II-a din Post din motive pastorale.

După cum se ştie, Sfântul Porfirie, de loc din Tesalonic, a fost episcop al Gazei (395-420 d. Hr.), care era un centru elenistic şi idolatru şi a adus aici creştinismul. A lucrat aici pastoral vreme de 25 de ani, punând aici bazele unei întregi ulterioare înfloriri bizantine, creştine şi monahale. În Gaza şi în măreaţa biserică care-i poartă numele se află şi mormântul Sfântului Porfirie.

În această biserică, poporul ortodox al Gazei, numărând cca 3000 de membrii, l-a primit cu călduroase manifestări pe Prea Fericitul dimpreună cu obştea Sa. Prea Fericitul nu a putut însă – aşa cum şi-ar fi dorit – să slujească Dumnezeiasca Liturghie, din cauza întârzierii la graniţă, însă a vizitat biserica Sfântului Porfirie şi s-a închinat la mormântul acestuia. În continuare, a ţinut o omilie credincioşilor, i-a întărit prin cuvinte de mângâiere şi le-a împărţit broşuri şi icoane.

Responsabilitatea referitoare la toate cele ce au ţinut de organizarea vizitei Patriarhului în Gaza a avut-o reprezentantul Acestuia acolo, Epitropul Patriarhal Alexie, Arhiepiscopul Tiberiadei, care împreună cu Arhimandritul Amfilohie, a rămas în Gaza pe toată perioada acestei crize recente, întărind turma ortodoxă şi nu numai, prin oferirea ajutorului financiar şi umanitar, transmis de Patriarhie şi de Biserica Greciei prin organizaţia IOOC (International Orthodox Christian Charities), de Ministerul de Externe al Greciei şi de alţi contribuabili. Tuturor acestora Prea Fericitul le-a transmis mulţumirile Sale. Pentru slujirea lor jertfelnică, Prea Fericitul a oferit un engolpion Arhiepiscopului Tiberiadei, iar ieromonahului Amfilohie rangul de Arhimandrit.

În ciuda acestei scurte vizite pastorale, atât Misiunea Patriarhală, cât şi poporul ortodox al Gazei au dat slavă lui Dumnezeu şi i-au mulţumit Sfântului Porfirie pentru înlesnirea acestei vizite spre uşurarea, ajutorarea şi ataşamentul manifestat faţă de membrii răniţi ai turmei noastre elin-ortodoxe din recenta conflagraţie războinică.

traducere din greceşte de Leontie monahul; sursa: http://www.jerusalem-patriarchate.info/index.htm

poporul-ortodox-al-gazei-i-a-facut-o-calduroasa-primire-pf.jpg


Categorii

Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare