Revista blogurilor in cazul smintelii provocate de Danion Vasile prin conferintele sale pe problema calendarului. MAI MULTE INREGISTRARI AUDIO SI VIDEO SI PRIMELE NOASTRE COMENTARII

7-04-2010 7 minute Sublinieri

  • UPDATE (17 aprilie):

Parintele Mihail Stanciu:

Corortodox: Danion Vasile si calendarul vechi

Koinonia (cu opinia parintelui Valentin Matu de la Man. Turnu): Scandalul “Danion”!

Horadeanu: Danion şi ispitele “zeiţei morţii”

Tot despre calendar | Concluzie (MAMA SI CALENDARUL)

Nu te mantuieste calendarul ci pocainta

UPDATE (9 aprilie):

Mai intai linkurile (primele si pentru comentarii), pe cat posibil in ordine cronologica:

  • Astradrom:

Propaganda stilista sub numele unei conferinte

Danion Vasile s-a autoinvitat la Oradea

  • Saccsiv:

Se solicita INREGISTRAREA conferintei lui DANION VASILE de la Oradea

DANION VASILE: Un răspuns la atacurile legate de aşa-zisa „propagandă stilistă”

  • Apologeticum:

Solicitam inregistrarea conferintei lui Danion Vasile de la Oradea

Danion Vasile: Un raspuns la atacurile legate de asa-zisa „propaganda stilista”

  • Roncea.ro (sau “gura pacatosului” care mai graieste din cand in cand si ceva adevar?):

Danion Vasile, “oaspetele special” al Bisericii Moscovite din Chisinau si Tiraspol. Ratacit sau altceva? Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. FOTO

O analiza ingrijoratoare. Noul KGB planuieste crearea unui miscari nationalist-crestine in Basarabia care sa preia inclusiv energii din Romania si BOR. La Chisinau se-aprinde scanteia

Cu cine si unde merge, de fapt, Danion Vasile? Este el mai presus decat Sfintul Inchisorilor Valeriu Gafencu si Duhovnicii Ortodoxiei Arsenie Boca si Ilie Cleopa, ca sa aiba dreptul sa-i compromita sau conteste? O lectie de la Parintele Justin Parvu

Avertismentul Duhovnicului: “De nu ne vom pazi Ortodoxia, ne vom pierde si neamul”. Parintele Justin Parvu in dialog cu Victor Roncea despre apostaziile lui Corneanu si Drincec si pericolele la adresa BOR. Baba si Danion. Capra, varza si lupul

***

Fragment din conferinta de la Iasi:


(aici download)

*

Fragmente largi din conferinta de la Oradea:

1 (aici download)


2 (aici download)

3 (aici download)

*

Fragment din conferinta de la Beius:



***

Primele noastre comentarii, publicate integral pe blogul Saccsiv si fragmentar pe Apologeticum:

Ceea ce am scris referitor la Raspunsul scris al lui Danion:

“Dincolo de unele aspecte secundare, care probabil ca fusesera redate putin deformat, Danion confirma explicit ca a recomandat ROCOR-ul stilist disident parintilor de la Huta (nu a recomandat trecerea in alta eparhie din BOR) si ii acuza de ecumenism pentru ca il pomenesc pe episcopul “eretic” Sofronie. Spune explicit ca noul calendar se afla sub anatema:

“i-am recomandat să cerceteze Sinodul ROCOR – partea care nu s-a unit cu Moscova, sau chiar Biserica din catacombe“.

“A pomeni un episcop pe care îl consideri eretic e o dovadă de ecumenism, aşa că nu înţeleg delimitarea de ecumenism. Cât priveşte faptul că apăr vechiul calendar, în timp ce noul calendar se află sub anatema mai multor sinoade…”

“Totuşi, dacă un episcop este eretic, preoţii nu îl pot pomeni la Sfânta Liturghie. I-am cerut părintelui Eftimie să îmi aducă un singur canon în favoarea faptului că preotul poate pomeni un episcop eretic la slujbă, şi mi-a răspuns: „Cred că, dacă citim scrierile Sfinţilor Părinţi, vom găsi.”

Afirmaţia este foarte gravă – şi mă mir că cei care au fost de faţă la discuţie păreau de acord cu părintele. Nu găsim în nici un loc la Sfinţii Părinţi o astfel de aberaţie…”

Parintele Eftimie Mitra, din ce stim noi, sustine ca parintele Justin i-a spus sa-l pomeneasca in continuare pe Sofronie Drincec. Sfintia sa a relatat ca, in dialogul cu Danion, cand i-a adus acest argument, ca tocmai de la parintele Justin are binecuvantarea sa procedeze asa a primit urmatoarea replica de la Danion: “Atunci veti merge la iad cu parintele Justin!”. Noi nu stim, doar intrebam, fiindca totusi parintele Eftimie este om serios si binecredincios (si e ultimul care poate fi acuzat de ecumenism, la cat a patimit de pe urma lui Drincec): e adevarat sau nu ca Danion a dat acest raspuns? Iar daca neaga, atunci e cazul (NU ACUM, ca deja e exces de tulburare si de sminteala in Saptamana Patimilor) sa se confrunte public cu parintele Eftimie. E un cuvant impotriva altui cuvant.

In rest a speculat multe inexactitati, erori sau receptari poate gresite, poate emotionale ale unor afirmatii, desi oricum unele mai trebuie verificate dupa inregistrari, daca vor aparea complete. Insa nu acolo erau problemele esentiale.

Danion a fost mult mai explicit insa la Oradea, desi inca lipseste partea cea mai “tare”, cu raspunsurile la intrebari…”

Ceea ce am scris referitor la inregistrarea partiala a conferintei de la Oradea, aparuta la saccsiv:

“Mai ales de la min. 1.24 din inregistrarea postata aici, incepe sa se dezlantuie.

Mai intai acuza pe “cei de stil nou” ca spun minciuni cum ca cei de pe stil vechi reboteaza si ia apararea explicit Slatioarei (BOSV) in aceasta privinta. (deci si parintele Arsenie Papacioc, care a spus si el public asta?). Nu credem ca Slatioara avea nevoie de avocati si de mangaieri pe crestet. Si, in subtext, pare o “dezlegare” pentru a merge acolo. Nu spune nimic despre problemele mari care sunt cu BOSV.

Apoi spune clar ca suntem sub anatemele sinoadelor din vechime si ca din aceasta cauza “sansele noastre de mantuire scad”. Spune textual ca Dumnezeu, in marea Sa milostivire, ii poate mantui chiar si pe unii dintre cei de pe nou daca nu isi cunosc greseala (cam ca pe cei aflati in erezii sau pe pagani?), dar sa nu luam asta ca pe o lege” (deci e mai curand o exceptie).

Spune despre PF Teoctist ca a facut apostazie, apoi caBOR e apostata pentru documentul de la Ravenna, ca preotii nu trebuie sub nicio forma sa-l pomeneasca pe episcopul eretic Sofronie, iar credinciosii care se duc la slujbele unde este pomenit Sofronie merg la iad cu toleranta lor fata de ierarhul eretic (“fiecare crestin care merge la slujbele PS Sofronie se face vinovat in fata lui Dumnezeu, ca in loc sa se separe de el, dupa cum ne invata Traditia, merge in continuare acolo”).

Da ca exemplu de urmat pe Sf. Maxim Marturisitorul care nu ar fi mers ani de zile la biserica pentru ca erau apostati rasaritenii (erezia monotelita) si pe martirii rusi din catacombe care ar fi refuzat si sa se spovedeasca sau impartaseasca cu biserica oficiala (DAR ACOLO NU DE CALENDAR ERA VORBA).

Mai spune ca preferam sa ii judecam pe stilisti dar noi sustinem ierarhi eretici. Ca Patriarhia Moscovei era considerata drept cazuta din har de mai toti ierarhii martiri ai Rusiei, cu exceptia Sf. Luca al Crimeii (adaugam noi ca si Cuv. Seraphim Rose recunostea intreg harul Patriarhiei Moscovei, la fel si Cuviosul Sofronie Saharov a avut chiar o descoperire in acest sens si a scris impotriva celor care o socoteau cazuta din har) si insista dand pilde si minuni ale preotilor martiri care au spus ca Moscova nu ar avea har… Ca raspuns intrebarilor venite din sala referitor la marea problema: unde sa se duca, promite sa dea cateva repere la sectiunea de raspunsuri la intrebari, dar inregistrarea se opreste inainte de asta (conferinta a durat peste 4 ore, am inteles?). Chiar nu are nimeni ultima parte?

Foloseste cuvantul “apostazie” suparator de mult, ca sa nu zicem obsesiv. Romania intreaga e apostata fiindca oamenii nu merg la biserica (asta mai la inceput, dupa aceea arata ca de fapt nici nu ar trebui sa mai mergi daca episcopul tau e eretic, fiindca acolo Liturghia nu mai e ortodoxa), apoi BOR toata e apostata, Teoctist a apostaziat, toate rudele noastre care nu au facut inchisoare au apostaziat prin simplul fapt ca nu au facut inchisoare, Sfanta Teodosia ne arata ca suntem apostati, cei care se duc la bisericile unde e pomenit PS Sofronie Drincec se duc in iad si mai bine lor sa nu mearga deloc la biserica.

Il aminteste de cateva ori in conferinta pe Cuv. Paisie Aghioritul, dar “uita” care este invatatura acestuia despre zelotism, fanatism si despre schisma pe motiv de calendar:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/12/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii

Fiecare sa cumpaneasca pentru sine si sa ia aminte. Sa va intrebati si duhovnicii ce parere au. Noi zicem ca este (CEL PUTIN) o mare ispita. De dreapta… O ravna putin cam prea infierbantata dar care da nastere la schisma si la indoiala. O noua lovitura data credintei noastre, chiar in Saptamana Mare, ca sa ajunga iarasi oamenii sa se indoiasca sau sa fie derutati, tulburati, confuzi, smintiti sau chiar ca sa plece din Biserica, sa nu mai mearga in bisericile BOR, de vreme ce aici este apostazie si erezie. Urmariti si reactiile oamenilor simpli de pe blogul Apologeticum, dar si de aici. E zdruncinata insasi nadejdea in mantuire si este evident ca se sugereaza ca solutia este in afara BOR sau chiar de tot in afara Bisericii. Si ne intrebam daca asta a fost scopul. Cu certitudine parintele Justin nu aproba asa ceva.

Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne izbaveasca de toata inselarea!

Iertati-ne, va rugam, si pe noi, pentru tulburare! Sa ne rugam pentru Danion si sa incercam sa reintram mai bine in duhul Saptamanii Patimilor, spre a ne pregati pentru Inviere!

Haideti sa reluam discutiile dupa Inviere ca sa nu dam si mai mare prilej ispitei tocmai acum!”

***

In urma primirii celorlalte fragmente inregistrate sau filmate (vezi mai sus), vom incerca in zilele care urmeaza, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa aducem si transcrierea si comentarea si a altor pasaje, dintre cele mai grave si mai scandaloase. Din toate acestea reiese mai mult decat clar ca Danion nu a facut, cum ar fi fost de inteles, o prezentare onesta si echilibrata a problemei schimbarii calendarului, nici nu a prezentat problema si din unghiul avertismentelor abundente ale marilor parinti – pe care, altminteri, ii pomeneste acolo unde ii serveste – impotriva extremelor “de dreapta”, a schismei, a zelotismului, a fanatismului si a supercorectitudinii (ca si cum asa ceva nici nu ar exista).

A avut un discurs, practic, 100% de factura stilista (urmariti comentariile si blogurile stilistilor pentru a observa identitatea ideilor si limbajului pe acest subiect), mai toate argumentele sale avand ca sursa carti sau informatii de pe bloguri stiliste (sub pretextul ca, in afara de acestia, “toata lumea minte”!), cu toata interpretarea unilaterala si partizana aferenta, in logica rationalista si juridica a “literei”, iar nu a Duhului, si omitand in mod ciudat o multime de argumente extrem de clare ale unor Parinti aflate in chiar carti editate de el insusi (Cuviosii Seraphim Rose, Filotei Zervakos, Dimitrie Gagastathis – vezi linkurile de mai jos)!

Trebuie remarcat ca Danion s-a avantat de unul singur – dar cautand sa traga dupa el mase de oameni in numele “Adevarului” pe care-l detine – intr-un teritoriu extrem de periculos,deschizand un stavilar pe care duhovnicii mari (inclusiv propriul duhovnic), cu mult mai multa experienta, cu traire inalta si cu dreapta socoteala au cautat intotdeauna, cu intelepciune de Sus, sa-l tina inchis (discutiile dezbinatoare legate de calendar); sau manifestand clare atitudini si simpatii “zelotiste” pe care toti marii traitori ortodocsi ai vremurilor noastre le-au dezavuat foarte clar.

Culpabilizeaza oamenii fara discernamant, le creeaza dubii si panica in legatura cu nadejdea mantuirii prin simpla apartenenta la calendarul cel nou sau prin simpla partasie la Eparhia Oradiei ori a Banatului si isi asuma, cu de la sine putere, indrazneala incredibila de a oferi unor mase de oameni credinciosi “repere” de… iesire din biserica, de nefrecventare a acesteia. Toate acestea (apropo de criteriile de a evita inselarea despre care vorbeste in conferinte, cu aroganta, dand lectii post mortem… parintelui Cleopa!!) fara vreo sfatuire cu vreun duhovnic din BOR, fara acordul in acest sens (legat de stilism, nu in general) macar al UNUI mare parinte – afirmand clar ca “NU CONTEAZA” parerile acestora si aratandu-se chiar iritat de intrebarea despre “ce parere are parintele Justin despre aceste idei”, pe care o si persifleaza pe loc. Ceea ce nu il impiedica, pe de alta parte, sa citeze in apararea sa, triumfalist si penibil, toate elogiile bizare pe care pretinde ca i le-ar fi adresat parintele si de care se foloseste cu cinism.

Nu a facut nici un secret din faptul ca este framantat de faptul ca Biserica din care inca mai face parte este, in intelegerea sa, sub anatema din cauza calendarului si cazuta in apostazie din cauza documenului de la Ravenna (de parca ar fi vorba de un tomos sinodal), prin urmare, trebuind a fi consecvent ideii sale ca “adevarul nu este de doua feluri”, arata ca isi pune problema iesirii din BOR si indreptarii catre o grupare pe stil vechi (nu o Biserica aflata in comuniune cu BOR), problema pe care o pune si altora, in mod deosebit celor care se afla in eparhiile pastorite de Nicolae Corneanu si Sofronie Drincec.

De altfel se pare ca Parintele Hristostom Manolescu, impreuna cu care face conferintele, a refuzat sa spuna din ce biserica face acum parte si pe ce episcop pomeneste, multumindu-se sa afirme ca “este ortodox” si ca este problema sa personala.Acest fapt, daca este adevarat, este extrem de necinstit si se aseamana iezuitilor care se foloseau de orice mijloace, inclusiv imorale, sau sectantilor care se declara “crestini”, refuzand sa-si recunoasca identitatea confesionala. Asta inseamna inselatorie grava, pentru ca toata lumea se raporteaza la el ca la un ieromonah din BOR (ba chiar din Petru-Voda), nestiind, practic, cu cine discuta si cui da girul. Aici trebuie sa recunoastem ca este si vina superficialitatii organizatorilor.

Din acest motiv, pentru ca Danion a ridicat in Biserica noastra  o problema extrem de grava, care poate duce la o tulburare imensa in poporul ortodox roman si care, asa cum avem semnale, poate da nastere – mai ales asociata si cu alte evenimente care ar fi asteptate – unor noi miscari schismatice de factura zelotista, am considerat important sa semnalam si sa reactionam public fata de aceasta deriva si fata de aceasta primejdie.

Nu in ultimul rand, conform informatiilor noastre, falanga radical ecumenista a ierarhiei BOR abia asteapta un motiv ca sa il compromita pe parintele Justin Parvu pe motiv de ”stilism”. Acest lucru arata iresponsabilitatea celor care implica numele parintelui Justin, impotriva convingerilor si atitudinilor sale, in propriile lor interese para-ecleziastice, riscand sa discrediteze, de fapt, autentica miscare de rezistenta traditionalista a Bisericii Ortodoxe Romane.

Pana la urmatoarele postari si comentarii, va invitam sa (re)cititi urmatoarele articole:


Categorii

Cazul Danion Vasile (2010), Inregistrari, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Parintele Cleopa Ilie, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Stilism, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

149 Commentarii la “Revista blogurilor in cazul smintelii provocate de Danion Vasile prin conferintele sale pe problema calendarului. MAI MULTE INREGISTRARI AUDIO SI VIDEO SI PRIMELE NOASTRE COMENTARII

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. @ Pr. Vasile

    Atunci cand veti gasi timpul sa ascultati inregistrarile, veti intelege ca in acest caz e vorba de un “armasar” chiar mare, mare de tot, nicidecum de vreun manz macar… de tantar ce sa mai vorbim. De asta spuneam ca mai bine e sa comentam aici dupa ce si ascultam.

    Iertati! Multumim!

  2. Draga Admin, sunt de acord cu ceea ce ati pus un pic mai sus, in raspunsul@Geo.

    Pe de alta parte, nu sunt de acord cu ceea ce ai spus despre mine. Eu nu vreau sa-l apar pe Danion acolo unde greseste si nici nu fac propaganda stilista pentru ca NU sunt pro-stilist. Daca am spus ceea ce am spus, am spus pentu ca intamplator, stiu unele lucruri (si doar unele, caci nu am cum sa le stiu pe toate) mai de aproape, si nu mi se pare ca se potrivesc cu tabloul pe care il intuiti voi. Pe unele lucruri, insa, in mod cert, nu le stiu. Se poate sa aveti dreptate, se poate sa nu, numai Dumnezeu stie.
    Dar pentru ca incerc sa contrazic niste speculatii pe care voi ar trebui sa le contraziceti, nu inseamna ca vreau sa fie partinic. Eu nu apara greseliel lui danion, si, crede-ma nu m-am mai vazut de luni de zile cu el. Asa ca nu inteleg de ce ca intrebi, retoric, probabil, daca Danion nu a gresit. Eu nu am discutat despre asta.
    Tocmai faptul ca dati drumul la postari pe alocuri calomniatoare mi se pare ca tine de un duh al barfei. Ar trebui sa le cenzurati (uite, postarea acelei Maria de mai sus care zice ce a auzit ea intr-o discutie cu par Eftimie si mai targe si aluzii/concluzii calomniatoare. Sa zicem ca intamplator am auzit si eu de la Danion ca parintele Eftimie l-a sunat o singura data si atat. Poate ca si este asa. Poate ca nu i-a mers telefonul, poate ca x, poate ca y. Ma veti posta si pe mine, desigur. Dar cine garanteaza ca este asa sau nu? Si atunci ce rost are toata aceasta zvonistica???). Nu toata postarea, ci doar fragmentul, explicand de ce ati facut-o. Nu intelegeti ca ceea ce dati voi pe post este citit de multa lumea? Nu zice nimeni ca sunteti mai buni sau mai radi decat Danion. Insa cadeti in parte in pacatul in care a cazut Danion la aceste conferinte: nu suntem atenti la cine ajunge informatia si cum. Una este sa-mi spui mie sau sa-ti zic tie ceva intre patru ochi si alte este mediatizarea unor informatii inexacte. Eu nu am blog si nici nu scriu commenturi decat extrem extrem de rar. As putea numara pe degete de cate ori am postat ceva pe siteuri in toata viata mea. Dar cand am facut-o, am facut-o pentru a spune ceva ce stiam pentru ca vazusem cu ochii mei. O singura data am dat mai departe o informatie care umbla pe net si nu stiu nici acum daca este adevarat. Si amarnic ma pocaiesc, desi nici nu stiu cata lume a citit-o sau a luat-o in serios! Nu am stat sa urmaresc toate cate se spun pe aici. Iar cel care a spus despre voi asta nu e pro-stilist si va urmareste cu mai multa atentie decat mine. Daca pe tine o idee preluata de la altcineva (si pe care eu am considerat-o cel putin in parte corecta) si postat pe blogul tau te deranjeaza si te indreptatesti, cum ti sa pare sa postati pareri, aluzii si telefonul fara fir al unora, fara ca celalat sa se poata apara? Atata tot… Daca am gresit, imi cer iertare!
    Dumnezeu sa va rasplateasca pentru munca buna pe care o faceti cu acest site. Mi se pare de calitate si binevenita in aceste vremuri.
    Sunt alturi si in razboiul recent contra ideilor gresite cu lingurinta.
    Este bine-venita o postare din partea voastra despre Nae Ionescu si alti interbelici si problema calendarului. As vrea sa am si eu o viziune de ansamblu asupra problemei.
    Insa a ma face pe mine stilist sau cu propaganda stilista nu accept. Arata-mi exact ce afirmatie am facut gresit si ma pocaiesc. Nu am nici cea mai mica pretentie ca fac bine ceea ce fac in general, iar daca am postat ceva am facut-o pentru ca am simtit ca este corect. Nu ti se pare o calomnie sa pleci Daca lucrul acesta v-ar convinge, v-as da link la pozitiile mele antistiliste (putine, dar, zic eu, clare) de pe site-uri unde sunt promovate ideile lor si unde ma contrazic cu ei. Poate chiar ar fi de folos sa utilizati ideile de acolo.
    Daca voiam sa fac propaganda fii sigur ca nu-ti dadeam un mail cu numele meu real si nu ai fi stiut cine sunt!
    Nu stiu exact care dintre voi esti tu si nici cat de bine ne cunoastem, dar eu am mers cu numele meu la vedere.
    Cat despre faptul ca viitorul va arata ce si cum cu Danion, asta este cert, ca pentru fiecare dintre noi. Ideea este sa-l sprijinim sa nu o ia intr-o directie gresita si sa sprijinim lumea sa nu se simteasca. Da, culmea este ca Danion este in BOR, dar este framantat. Si isi exteriorizeaza framantarile. Personal, cred ca aicea greseste. Tocmai de aceea, cred ca printr-o atitudine corecta il putem ajuta, nu prin tendinta de a condamna inainte de a trece el altundeva etc. Chiar si daca va trece vreodata, ceea ce, deocamdata, nu cred.
    Iertati-ma si sa fiti iertati!
    Hristos a inviat!

  3. PS: *„Nu ti se pare o calomnie sa pleci” era inceputul unei fraze in constructie la care am renuntat. Nu am mai avut timp si nici nu mai am sa fac corecturile ortografice. Fug la vecernie. Bucurie!

  4. Un comentariu foarte bun al unui frate mai cultivat teologic si duhovniceste decat noi, aici:

    http://roncea.ro/2010/04/07/mai-bine-in-iad-cu-parintele-justin-parvu-decat-in-biserica-din-catacombele-moscovei-cu-predicatorul-danion-vasile-sacrilegiile-si-minciunile-cuplului-de-stilisti-acoperiti-danion-vasile-hr/comment-page-1/#comment-3163

    Acei oameni au gresit tocmai pentru ca au creat biserici paralele ,schisme peste schisme, intinand Biserica Lui Hristos care este una singura. Cum poti sa te numesti pastrator al credintei cand ignori crezul ortodox care spune clar” Intr-una singura soborniceasca si apostoleasca biserica”..una nu zece sau douazeci. Asta suna a erezie. Asa ca sa nu-l mai acuzam pe pr Cleopa .Legat de problema calendarului ,marii sfinti ai secolului 20 considera schimbarea calendarului o mare greseala, dar tot marii sfinti ai acestui secol avertizeaza ulterior despre pericolul reprezentat de stilisti sau mai bine zis ,fata de aceste sinoade care intineaza insasi unitatea Bisericii lui Hristos. Daca fratele Danion a vorbit de minuni si de parerea parintilor legate de schimbarea calendarului, de ce nu a pomenit si de minunile parintelui Gheron Iosif care a fost instintat direct de Dumnezeu sa revine in Biserica iar cand dupa ce l-a pomenit pe patriarh i-au curs lacrimi de bucurie fara sa se poata opri. Sau de minunea pr Nicodim Mandita care a vazut un sarpe dupa ce a dezgropat mormantul unui stilist care-I chema pe romani sa vina la sinodul lor. Ce sa mai spunem de Sfantul Paisie caruia Dumnezeu i-a aratat ce o sa se intample in vremurile din urma , iar multe din profetiile lui s-au implinit, acesta spunea legat de stilisti ; ca trebuie sa plecam degraba de langa ei. Un alt mare sfant al secolului 20 sfantul Lavrentie al Cernigovului care a primit in vizita vreme de 8 ore pe sfantul Evanghelist Ioan, iar acesta i-a povestit ce o sa se intample la venirea lui antihrist spune legat de schisme ca” Se duc la eretici si la schismatici doar cei nevrednici de mila Lui Dumnezeu si marii pacatosi care nu vor sa stie Cred intr-una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica si ca Biserica Ortodoxa este Trupul lui Hristos, care nu poate fi impartit. Biserica este camasa lui Hristos, care nu poate fi rupta in bucati. Nu isi amintesc ca este un Domn, o credinta si un botez. Domnul Iisus Hristos a zidit o singura Biserica (nu biserici), pe care nu o vor birui nici portile iadului”. De ce Danion a luat de la acesti sfinti numai ce ii convine si legat de problema schismei si a calendarului i-a ignorat ? Schisma inseamna iesirea din comuniune si nu marturisirea unei invataturi asta nu e o scuza. Cei care au marturisit impotriva schimbarii calendarului au fost intariti de Dumnezeu si s-au mantuit dobandind mari daruri, dar aceasta numai in interiorul Bisericii. Aceasta pozitie au avut-o parinti atoniti si marii sfinti dupa cum o arata istoria, cei care au sfidat orice linie patristica si canonica au fost cei care s-au abatut si au format alte “biserici” o triada de sinoade. Cand sfantul Ioan Iacob a plecat vrand sa pastreze calendarul, unde s-a dus la Bosvr ?la stilistii din grecia? Nu nici pomeneala ci s-a dus la Patriarhia din Ierusalim ,ramand in comuniunea Bisericii lui Hristos. Daca ai fi vrut sa pastrezi calendarul era usor sa te duci la rusi, sarbi sau la Ierusalim dar din pricina faptului ca o asemenea mutare reprezenta si pierderea postului ,episopii greci [ nu toti dar a degenerat] au hotarat sa ramana formand propile lor Biserici.Timpul a dovedit ca schimbarea calendarului nu a afectat harul Biserici :aghiasma nu se strica niciodata si sunt sfinti care fac minuni.Si eu am avut nelamuriri la inceput privind problema schimbarii calendarului insa dupa ce am citit unele poziti al sfintilor parinti si ale parintilor din secolul 20 am vazut ca lucrurile sunt vazute cu totul altfel. Legat de schisme, Sfantul Ciprian al Cartaginei ii numeste pe schismatici rupti de orice taina a Biserici iar Sfantul Vasile cel Mare spune ca acestia au doar botezul valabil. Termenul de schisma are mai multe intelesuri si efectul ei depinde de gravitatea situatie respective, ambi sfinti vorbind aicea despre unele situatii usor diferite, care au tulburat Biserica in perioada lor. Totusi o alta informatie falsa raspandita pe net este aceea. de a identifica ca schismatic pe cel care nu pomeneste un ierarh. Avand acest pretext stilistii spun ca sunt de partea adevarului pentru ca o atitudine similara au avut-o si marii parinti . Acest argument este cu totul fals pentru ca in viziunea sfintilor parinti desi termenul “schisma” este folosit in multe situatii sensul propiu al cuvantului este acela de despartire de toata comunitatea Bisericii si nu doar de un singur ierarh , doar in acele cazuri sfinti parinti au vorbit despre pierderea harului. In vizunea parintilor daca cineva este in comuniune cu un singur episcop ,care se afla in Biserica ,intra prin acela in comuniune cu toata Biserica .

    Inchei cu un eveniment din Viata Sfantului Policarp care arata clar care este traditia Bisericii si totodata pozitia patristica legata de acest subiect. Cand a fost tulburare in Biserica din cauza praznuirii Pastelui Sfantul Policarp al Smirnei s-a dus la Papa Anicet sa lamureasca aceasta problema. Sfantul Policarp tinea Pastele pe 14 Nissan diferit de apuseni el aratandu-I clar lui Anicet ca asa primese de la apostoli si asa praznuise tot timpul impreuna cu apostolul Ioan. Insa pentru a nu crea schisma in Biserica a renuntat desi respectase intocmai traditia. Aceasta informatie este data de Eusebiu al Ceasareai in “Istoria Bisericii”. Ulterior Pastele a fost stabilit dupa pozitia apuseana la sinodul 1 ecumenic din motive practice desi traditia era de partea lui Policarp. Eusebiu al Caesareai spune ca principalul scop al Bisericii cat si al Sfantului Policarp era pastrarea unitatii pentru ,ca problema pascaliei nu era asa de esentiala ca problemele teologice.[dogmatice] . Astea sunt doar cateva din parerile parintilor….si cate mai sunt de zis, dar ma opresc aici.

  5. Admin, pascalia asta folosita acum, se stie ca este gresita din perspectiva echinoctiului!

    Solutia perfecta, ar fi ca sinodalii nostri, printr-o comisie teologico-astronomica, impreuna cu toata Ortodoxia (fara eterodocsi), sa gaseasca o modalitate de praznuire a Pastelui, care SA RESPECTE TOATE CELE 4 PUNCTE emise la Primul Sobor Ecumenic, si nu doar 3, uitand de echinoctiu, sau cum fac romano-catolicii, uitand de legatura cu pastele jidovesc!

    Asta a vrut si Cuviosul Epifanie si recitind scrierile sale, veti vedea ca tot el a zis ca aceasta schimbare sa se faca fara actiuni ecumeniste!

    Schimbarea calendarului in sine, a fost buna! De pilda, pe blogul lui Rafael Udriste, puteti citi scrisori ale Patriarhului Tikhon, care in 1919, deci inainte de enciclica din 1920 si conferinta din 1923 de la C-nopol, vorbea cu Patriarhul Ecumenic de o indreptare a calendarului, vazand ca sovieticii au trecut pe nou, fara sa anunte si Biserica! Il putem numi “mason”? Nu cred…

    Insa cei de sus, s’au pus si au folosit forta, si asa au dat mai multa apa moarei stiliste, dandu-le chiar si “martiri”! Daca erau inteligenti, puteau sa citeasca exemplu’ schismei rusesti din secolul 17, cand liderul rascolnicilor a fost ars pe rug, acest eveniment punand foc pe benzina!

    Si chiar acolo se zicea de “frica” poporului, de a nu’i schimba credinta!

    Soborul de la Niceea nu a alcatuit nici o pascalie! El a zis doar cum trebuie praznuit Sfantul Paste si ca Patriarhia Alexandriei trebuia sa comunice in fiecare an data praznuirii! Atat!

    Dar noi stim ca defapt nu s’a intamplat asa! Si dupa acest Mare Sinod, s’a continuat o perioada praznuirea ante-niceeana (de asta s’a dat acel canon 1 la Sinodul din Antiohia din 341), Orientul si Occidentul praznuind la date diferite pana la Dionisie Exiguul! Irlanda de exemplu, abia cu Papa Honorius a trecut la pascalia alexandrina!

    O noua pascalie in spiritul Sfintilor Parinti e bine venita! Important este sa respecte cele 4 puncte si aceasta schimbare sa nu aiba de a face cu eterodocsii!

  6. @ MM:

    Iarta-ne, te rugam, pentru cele spuse despre tine! Te credem. Am vazut ce ai scris si pe blogul lui Roncea si e altceva, intr-adevar, dar cum ai inceput la noi ne-a dat acea impresie. Ne pare rau! Fie cum zici si in privinta pacatului nostru. Ne cerem iertare ca astea ne sunt neputintele si ca nu vedem chiar la fel, ne pare rau daca smintim si dezamagim pe cineva.

    Totusi, frate, cu toata bunavointa si dragostea, dar daca toata campania de conferinte a lui Danion in care EL este cel care condamna si anatemizeaza in stanga si in dreapta FARA DREPT DE APEL, exprimand lucrurile acelea ca pe niste CERTITUDINI ABSOLUTE, ca reprezentand “UNICUL ADEVAR”... daca asta se cheama “exteriorizare de framantari“, atunci, iarta-ne, chiar nu mai avem de niciun fel proprietatea termenilor… sau am inceput sa o dam pe limbaj politic corect… 🙂 Oare nu intelegem ca aici nu e vorba numai de Danion, ca nu a exteriorizat unor prieteni niste ganduri ale sale, ci ca a vorbit PUBLIC unor mii de oameni (in total), pe care i-a bagat in grea sminteala sau i-a determinat sa paraseasca Biserica?! Asculta conferintele, te rugam inca o data. E gravissim ce e acolo si nu e vorba de nicio framantare. El propovaduieste acolo “adevarul” si daca nu esti de acord cu el, esti apostat…

    Fiindca ai totusi o relatie mai personala cu Danion, incearca sa-l sprijini tu daca poti. Direct sau intermediind anumite dialoguri. Pana acum insa cei care ne-au spus ca au incercat sa-l ajute au fost aprig respinsi. Si chiar avem legaturi cu oameni de mare incredere, nu pe surse anonime si obscure ne bazam. Cat despre parintele Eftimie, curand va spune si public, singur, tot ce are de spus, si atunci se va vedea daca noi am barfit si am raspandit zvonuri.

    Multumim pentru tot si te rugam din nou, iarta-ne!

    Adevarat a inviat Hristos!

  7. Cu drag!
    Cat despre restul, as vrea sa vorbim in privat!
    Nu cred ca lucrurile acesta se rezolva pe bloguri.
    Uite, eu am zis ca merg la Vecernie si nu am mai ajuns, pt ca am stat sa postez. Sper sa nu intru in jocul acesta al postarilor. M-am tinut cat am putut departe de el.
    De aceea, prefer sa vorbim in privat si sa actionam eficent.
    V-am iertat de dinainte si iertati-ma si voi!
    Recunosc ca este multa necunoastere. Problemele pe care le discutam, ma refer la cele teologice, nu au fost tratate in facultate la Bucuresti. La Istoria Bisericeasca Universala nu se vorbea despre isotira din secolul XX. Ca in orice materie de istorice, istoria recenta este totdeauna prost cunsocuta si tratata.
    Eu, cadva, am vrut sa-mi schimb tema tezei de doctorat si sa preiau aceasta tema, vazand cat de grava este pentru zilele noastre. Insa, deja, eram prea inaintat cu prima tema luata si riscam sa nu mai termin nimic. Chiar si asa risc si va cer rugaciunea. Studiile acolo sunt destul de serioase si totul se face pe izvoare, care trebuie cercetate in limba originala si citate ca atare etc etc. Iar Sfintii Parinti sunt un ocean si ca multitudine de scrieri, dar mai ales ca profunzime. Iar noi suntem, totusi, inca, niste copii, din toate punctele de vedere. De acea nici nu trebuie sa actionam pe loc, plecand de la niste concluzii partiale.
    Nici nu stiu cata deschidere ar fi fost din partea profesorilor… Profesoara din Grecia i-a dat unui doctorand roman o tema legata de relatiile ecumeniste ale BOR in sec. XX. Un profesor de la Bucuresti, cand au auzit asta, l-au luat in derandere si i-au zis ca o sa o cam patzeasca la intoarcerea in Romania sau asa ceva. Si sper sa nu barfesc. Din cate stiu, parintele a cam lasat in adormire de cativa ani lucrare si nu stiu daca o mai termina.
    Bucurie!

  8. @ admin

    Hristos a Inviat!

    Eu va pun o intrebare simpla: vi se pare ca e un duh bun in comentariile si in blogul lui Saccsiv sau al lui Danion sau pe blogurile care cica vorbesc despre ortodoxie? Toata razmerita asta e in duhul crestin?

    CAnd vezi ca un om ataca ierarhii si cei ce posteaza comentarii stau cu “mana in beregata” omului oare ce duh este acela? Crestinesc?

    Cand pe Apologeticum sau Saccsiv regula nr 1 este sa-ti ataci fratele care greseste – indiferent cine este acela – si nu sa te rogi pentru el eu am un mare semn de intrebare.

    Stiu un singur lucru: calea Sfintilor Parinti e anevoioasa dar e singura cea dreapta. De acolo se incepe. Nu de la Danion, nu de la Saccsiv, nu de la Apologeticum sau alte bloguri asemenea lor.

    Iertati!

  9. *eficient
    *istoria din sec. XX
    *prost cunoscuta
    *candva
    *aceea
    *i-a zis
    *lucrarea
    Ufff, cate greseli. Mi-a obosit mintea. Mi-au obosit si ochii. Voi cum rezistanti atata la calculator?…
    Cineva zicea de Patriarhul Tihon (care este sfant in calendar) ca vorbea cu cel Ecumenic despre posibilitatea schimbarii. Cica el a primit schimbarea calendarului (forma lui de calendar mixt, ca la noi, banuiesc) pentru o scurta perioada apoi s-a cait si a revenit la ciclul mineatic pe vechi, din cauza opozitiei marilor stareti si a poporului.
    Acum cateva luni era o informatie pe un site de stiri ca s-a pus in Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare a doua oara problema revenirii la vechiul calendar.
    Ma intreb si eu, naiv, chiar foarte naiv probabil, de ce nu s-ar reveni si la noi si uite asa s-ar vindeca, poate si schisma slatiorista. Cred ca ecumenismul ca dialog cu ceilalti ortodocsi, fie si schismatici, este MUUULT MAI IMPORTANT decat „ecumenismul” facut cu cei ce se inchina Papei de la Roma sau cu protestantii, din cauza caruia s-a si sfasiat Ortodoxia in secolul XX…
    Oare vor intelege candva ierarhii si teologii acest lucru? Ei vor sa fim mai puternici, unindu-ne cu Roma, dar devenim, de fapt, mai slabi, sfasiindu-ne.
    PS: nu am postat numai pe Roncea (iar la Roncea, nu numai pe pagina de ieri). Sper ca imi veti transmite ce gresesc din punctul vostru de vedere. Sa punem la mijloc cu totii, cu dragoste, ceea ce stim. Sunt lucruri cu care m-am imbogatit si lamurit si eu mai bine discutant sau citand postarile altora. Nu pretind nicidecum ca stiudeplin care este pozitia patristica, in detalii. Iar la cele afirmate de Danion prin conferinte, trebuie sa se dea raspunsuri teologic-duhovnicesti, canonice, istorice etc. Nu cred ca ajuta acuzele de alt tip.

  10. Informatie compacta , autentic ortodoxa despre calendar gasiti la hexaimeron.ro

    …. si nu numai…

    Invierea Lui Hristos sa ne intareasca pe Calea Lui!

    Doamne Ajuta!

  11. @admin – referitor la ideea de care ati amintit mai sus : daca (Doamne fereste!) se va schimba data praznuirii Invierii – eu sincer sa fiu n-am inteles precizarile pe care le-ati facut. In acest caz s-ar mai putea ramane in ascultare fata de Sinodul BOR ?

  12. @D: ce nu ati inteles? Daca se va face un asemenea pas, adica o renuntare la pascalia de pana acum din ratiuni ecumeniste, atunci, pe baza cuvantului Mantuitorului, anume ca nici portile iadului nu vor birui Biserica si ca va fi cu noi pana la sfarsitul veacurilor, avem toata nadejdea ca se vor ridica marturisitori ai dreptei credinte, inclusiv ierarhi, ca vor exista parinti duhovnicesti care sa sfatuiasca poporul dupa voia lui Dumnezeu.

  13. Admin, daca noua pascalie va respecta toate cele 4 puncte expuse la Niceea, de ce sa n’o acceptam?

    Tare cred insa, ca si aceasta schimbare, care in sine este buna, va fi folosita in scopuri ecumeniste!

  14. @Vasile:
    Mi-e ca o sa complicam discutia astfel. In orice caz, ce este cert e ca initiativa schimbarii pascaliei de la noi din perioada interbelica a fost prostie periculoasa: motivele erau de ”ordin stiintific” si rezultatele ca se praznuia inainte de pastele evreiesc si in raspar de toata ortodoxia. Cat priveste ideea unei pascalii care sa respecte cele 4 puncte de la Niceea, deocamdata nu stim ce sa spunem in materie, desi tare greu ne vine a crede ca e nevoie de o data mai patristica de praznuire decat ceea ce avem deja… insa pare o mare naivitate sa credem ca se va face asa ceva, egala cu naivitatea intoarcerii la calendarul vechi. Deocamdata ce stim este ca se vehiculeaza prin mediile ecumeniste ideea unificarii datei de praznuire a Pastilor pentru toate confesiunile crestine. Si daca asta va fi scopul si motivul schimbarii datei Pastilor atunci… nu trebuie primit!

  15. @humoreanul:

    Adevarat a inviat!

    Cred ca e retorica intrebarea cu razmerita. E foarte clar. Totusi saccsiv parca nu a mai intrat in ispita asta, dupa observatiile noastre, macar in ultima vreme. Sau ai vazut sa preluam sau sa dam link la ceva de genul asta de la el? Dar nu poti ignora ca are informatii si, uneori, comentarii si atitudini foarte pertinente si profunde, care merita luate in seama. Lucruri care pe la noi nu prea mai apar pe undeva. De alte excese ale sale, de unele accente gresite, pe chestiuni neimportante sau de alte accente mai senzationaliste sau mai.. exhibitioniste – sa zicem – (e ceva comun cu Danion aici) ne-am tinut departe si ne-am delimitat. De altfel nu i-am promovat deloc nici cartea, desi ne-a rugat, tocmai din acest motiv. De multe ori, cand nu am fost de acord cu ceva, i-am spus mai direct sau mai pe departe, prin comentarii. Inclusiv deunazi am avut o noua disputa serioasa. Vom vedea ce cale va mai urma, dar trebuie sa-i dam si lui sansa de a se indrepta, daca Dumnezeu o fiecaruia, nu crezi? Mandria oricum ne joaca feste tuturor. Nu stim daca nu cumva cei din urma dintre pacatosii de acum nu vor ajunge cei dintai. Totul e sa se tina de calea cea dreapta si de mijloc.

    Ne pare rau ca ai avut si tu astfel de incidente cu el, am vazut ca raspunde uneori necrestineste, din pacate, desi parca mai rar decat la inceput. E mai… rau la manie :), dar stie sa fie si cu totul altfel, noi nu l-am perceput numai intr-un singur fel. Iti intelegem perspectiva asta mai resentimentara, daca ai avut de tras asa ceva din partea lui. Probabil te-a banuit ca esti omul sistemului sau ceva daca l-ai contrazis cu ceva? Of, ce sa-i faci, chiar e regretabil…. Avem o multime de nemultumiri sau neplaceri si noi, cum iti spuneam, dar nadajduim sa precumpaneasca cele bune si sa existe buna credinta.

    Stiu un singur lucru: calea Sfintilor Parinti e anevoioasa dar e singura cea dreapta. De acolo se incepe. Nu de la Danion, nu de la Saccsiv, nu de la Apologeticum sau alte bloguri asemenea lor.

    De acord. Dar sa nu ignoram si ce poate sa aduca bun fiecare, particica lui de rod bun din talantul sau… macar pana acolo unde nu se strica din cauza patimilor. E important sa stii sa vezi si partea buna. Dar duhul curat ortodox… asta e clar, nu de acolo se invata, ci de la Parinti si din Biserica.

    Iarta-ne!

    Si sa incheiem cu vorba unui parinte:

    Cu pace!

  16. MM, schimbarea calendarului in Rusia a fost percepita de catre norodul credincios si clerul bisericesc ca o inovatie a “Bisericii Vii”, un organism creat de comunisti pentru a dezbina (si distruge) Patriarhia Moscovei (totul bazat pe celebrul divide et impera)!

    Reforma bisericeasca vruta de acestia a fost prea radicala si poporul, intelegand ca acestia sunt niste marionete “teleghidate” de bolsevici s’au opus!

    Printre inovatiile aduse de acestia, intra si schimbarea calendarului!

    De asta Sfantul Kuksa numea calendarul indreptat, CALENDARUL ANTI-HRISTULUI! Pentru ca’n mintea poporului si a vladicilor, acceptarea calendarului cel nou, insemna acceptarea “inovatiilor” propagandate de Biserica Vie, o jucarie in mana comunistilor leninisti!

    Cat despre ramanerea pe vechi sau pe nou, decizia va apartine noului sinod pan-ortodox!

    Totusi, nu inteleg de ce toata adversitatea asta impotriva schimbarii, mai bine zis actualizarii pascaliei? Daca pascalia respecta cele 4 puncte expuse la Niceea, atunci e bine primita (bineinteles, fara actiuni ecumeniste)!

    De exemplu, clopotele in Rusia sunt o influenta romano-catolica! Icoana la care se inchina Sfantul Serafim de Sarov, a Maicii Domnului “Umilenie” din Diveevo este un exemplu’ clar de pictura in stil realist, influenta apuseana facandu-si simtita prezenta! O noutate in Sfanta Traditie, mult aparata de stilistii nostri! La fel si icoana Sfintei Treimi, unde Tatal este pictat ca un mosulet, nu este ortodoxa si canonica! Ea totusi, a intrat in Bisericile noastre, inclusiv in Sfanta Traditie!

  17. @Vasile – icoana Sf.Treimi cu Tatal – mosulet n-are NICI O legatura cu Sfanta Traditie !

  18. Importanta este unitatea intregii Ortodoxii. Orice schimbare care nu este aprobata de intreaga Ortodoxie are ca efect dezbinarea.
    In mod normal, nimic nu ar trebui schimbat fara acordul intregii Biserici Ortodoxe. De ce ar trebui sa se dea Biserica dupa duhul lumii si al dusmanilor ei?
    Sfanta Traditie este una singura si clara, alta decat traditiile locale si temporale. Icoanele renascentiste nu vor intra niciodata in Sfanta Traditie, cum nu vor intra nici talmacirile si rastalmacirile scrierilor patristice in duh protestant si secular, sau noile traduceri ale Sf. Scripturi.

  19. D, du-te intr-o Biserica unde Tatal e pictat ca mosulet si spune-le enoriasilor ca aceasta pictura nu este canonica! Vei vedea raspunsurile, ca le schimbi “religia”, “traditia”, s.a.m.d.

    Parinte Vasile, vedeti dumneavoastra ca anumite traditii locale au luat locul altor traditii! De pilda, traditia urmata de Roma a luat locul traditiei orientale, in privinta Pastelui! De pilda, traditia urmata de Sfantul Policarp al Smirnei, traditie apostolica, a fost schimbata cu cea romana!

    Icoanele pictate in stil realist, sunt parte a Bisericii Ortodoxe! Nu cred ca cineva ar avea curajul sa arunce o astfel de icoana, de exemplu, cea la care se inchina Sfantul Serafim de Sarov chiar daca influenta apuseana se poate observa limpede in pictura!

  20. Hristos a inviat!

    Poate ca Danion nu a cazut si e acuzat pe nedrept, poate ca intr-adevar Danion a cazut. Dar poate chiar EU VOI CADEA MAINE. De ce sa il judec pe el, care poate va avea timp de indreptare si sa nu ma uit la mine, care poate voi sfarsi cazut.

    Iarta-ma Doamne, ca am terminat cu pacatele mele si m-am apucat de ale fratelui Danion.

    Putem ajuta un frate cazut rugandu-ne pentru el. Domnul va stii ce sa faca mai departe. Doamne ajuta!

  21. @Vasile: Nu sunt pictate in stil realist ci naturalist. Icoana bizatina este si ea realista, dar realism duhovnicesc. Dar sa nu ne certam pe termeni.
    Este clar ca Sinodul VII Ecumenic a oprit orice reprezentarea a Tatalui. Chiar si Sionodul Stoglav de la Moscova a oprit infatisarea Duhului Sfant ca porumbel in alte icoane decat cea a Botezului Domnului.
    Este adevarat si ca in aproximativ aceeasi perioada Dionisie de Fruna, in Erminia sa, accepta pictarea Tatalui ca Mos cu barba. Unii il vad ca pe Hristos, Care este Chip al Tatalui, insa in varianta „Cel Vechi de Zile” (cu trimitere la expresia profetului Daniel). Dar sunt destui teologi care nu vad asta cu ochi buni. Pana la urma, „Cina V-a vazut pe Mine, L-a vazut pe Tatal”. Ce logica are sa pui pe Fiul de doua ori intr-o icoana care se vrea a Sfintei Treimi?
    Stiti ca sunt comentarii din Biserica veche care vad in cei trei care se arata la Stejarul lui Mamvri pe Fiul insotit de doi ingeri, si nu Sfanta Treime?
    O noapte cu pace si inger pazitor! Izvor de Tamaduiri…

  22. *Dionisie de Furna
    *„Cine M-a vazut pe Mine…”

  23. Pingback: Parintele Justin Parvu NU a murit. Nu cadeti prada zvonurilor. Informati-va direct de la sursa. Un apel la rugaciune al Manastirii Petru Voda | Victor Roncea Blog
  24. @Vasile – noi vorbim de Sf.Traditie , sau de ce spun enoriasii unei biserici legat de “traditia” lor ?

    Icoana Sf.Andrei Rubliov (si cele asemanatoare ei) este singura icoana canonica a Sf.Treimi. Este un lucru stabilit deja. Nu stabilim noi acum …

  25. @admin

    In cazul in care se va schimba data serbarii Sf Pasti, ce trebuie sa facem noi credinciosii de rand. Nu am inteles. La ce biserica mai mergem? Sau mergem in continuare unde am mers pana acum? Nu inteleg cum influenteaza mantuirea mea data serbarii Sf Pasti. Daca nu calendarul ( fie ca este pe stil vechi sau nou) mantuieste, asa cum toti suntem de acord, atunci de ce apare ca fiind atat de esential data in care pica sarbatorile ( inclusiv Sf Pasti). Daca celelalte sarbatori le cinstim dupa calendarul nou fara nici o problema, de ce am pastrat Sf Pasti dupa calendarul vechi, iar acum cand vor sa serbam Sf Pasti dupa calendarul nou, este o problema?
    Si daca este intr-adevar o problema, ce trebuie sa fac concret?

  26. @ Mircea:

    Nu trebuie sa faci nimic concret acum. Ce va fi… atunci vom vedea, daca mai traim, nu acum. Dumnezeu descopera mereu voia Sa LA TIMPUL POTRIVIT prin alesii Sai. Acum insa altul este subiectul. Nu mai avem nimic de adaugat peste ceea ce am raspuns aici, destul de clar:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/04/07/revista-blogurilor-in-cazul-smintelii-provocate-de-danion-vasile-prin-conferintele-sale-pe-problema-calendarului-mai-multe-inregistrari-audio-si-video-si-primele-noastre-comentarii/comment-page-1/#comment-9023

  27. @ Victor Roncea:

    Adevarat a inviat!

    Comentariile se dusesera automat la spam, le-am gasit acum acolo. Scuze!

  28. @Vasile: te rog, ai putea sa faci o scurta istorie despre cand si cum a aparut „Biserica Vie”, cine a facut-o, daca a recunoscut-o cineva dintre celelelate Biserici Ortodoxe, daca si cand a disparut etc. De asemenea, ce se petrecea cu Patriarhia Moscovei dupa omorarea Sfantului Patriarh Tihon si ce este Biserica din catacombe, cand a aparut si cand a disparut, daca a disparut, cine erau membrii si cine o recunostea din Ortodoxie etc. Daca ai putea indica si o blibliografie. Citind vietile unor sfinti rusi patimitor in timpul comunismului si pe par. Serafim Rose (partial), am dat de diverse informatii, dar ma incurc intre ele si cartile, adese, fiind scrise in medii in care se subintelegeau aceste informatii, nu ma lamuresc decat fragmentar.
    Multumesc!

  29. Amintea Danion de picturile Părintelui Arsenie Boca. Iată un comentariu referitor la cum trebuie să ne raportăm la acele picturi: “cine este Danion ca sa judece ca Arsenie Boca ‘a gresit in cazul picturii de la Draganescu infatisand catedrala de la Vatican si Sfanta Sofia, ca cei doi plamni ai bisericii’.?

    In primul rand trebuie sa stiti ca pictura lui Arsenie Boca trebuie interpretata in Duh si nu asa cum il duce capul pe orice dan sau ion.
    In acea pictura se infatiseaza de fapt caderea in apostazie a Bisericii Ortodoxe odata ce se uneste cu catolicii, ca sa ne lamurim de la inceput, ok?
    In al doilea rand treba cu plamanii NU a fost ideea parintelui Arsenie, ci a fost formulata de un papa, daca nu ma insel de papa Ioan Paul al II lea. Asa ca va rog, incetati sa luati partea unui agitator murdarind sfintii…”
    Comentariul este luat de aici: http://roncea.ro/2010/03/31/danion-vasile-oaspetele-special-al-bisericii-moscovite-din-moldova-ratacit-sau-altceva-spune-mi-cu-cine-te-insotesti-ca-sa-ti-spun-cine-esti-foto/ , scris de irv35.

  30. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/09/04/despre-sectarismul-ortodox-si-inselarea-dreptilor-hipercriticisti-pur-si-simplu-actual-iii/
    Sa nu te crezi atat de intelept incat sa „stii mai bine”!
    “(…) Pana acum, am citat exemple contemporane ale „intelepciunii exterioare” in Ortodoxie, dar se gasesc ilustrari folositoare ale acesteia si in trecut. Una dintre acestea se afla in sfaturile duhovnicesti ale avvei Dorotei, un Parinte al pustiei din Gaza veacului al 6-lea.

    „Cunosc un om”, scrie Dorotei, „care a ajuns intr-o stare ticaloasa. Dintru inceput, daca vreunul din fratii sai ii graia ceva, obisnuia a-i raspunde: „Cine-i el? Doar nu-i [Sfantul] Zosima ori vreunul dintr-ai sai”. Apoi incepea a-i injosi, graind: „Dar cine-i Macarie [cel Mare], totusi? Niciunul nu este bun spre ceva, poata fara de Vasilie [cel Mare] sau Grigorie [Teologul]“. Iar apoi, la putina vreme, a inceput sa-i defaime si pe acestia, glasuind: „Cine-i Vasilie? Cine-i Grigorie? Nimeni nu e vrednic, fara numai [Apostolii] Petru si Pavel”. Si spusu-i-am: „Cu adevarat, frate, curand ii vei dispretui si pe acestia“. Si, credeti-ma, in putina vreme a inceput a grai: „Cine-i Pavel? Cine-i Petru? Nu-i nimeni, fara numai Treimea cea Sfanta!” Iar astfel, intru sfarsit, ridicatu-s-a impotriva lui Dumnezeu – si acolo s-a oprit!“.

  31. MM _”Ma intreb si eu, naiv, chiar foarte naiv probabil, de ce nu s-ar reveni si la noi si uite asa s-ar vindeca, poate si schisma slatiorista. Cred ca ecumenismul ca dialog cu ceilalti ortodocsi, fie si schismatici, este MUUULT MAI IMPORTANT decat „ecumenismul” facut cu cei ce se inchina Papei de la Roma sau cu protestantii, din cauza caruia s-a si sfasiat Ortodoxia in secolul XX”

    Parintele Arsenie Papacioc spune bine: noi ii primim inapoi. Sa vina de unde au plecat.

    Singur Ortodoxia! Cand ai parinti ca Cleopa, Ioanichie Balan, Paisie Olaru etc, e nebunesc sa mergi departe de ei. De ei sa ne tinem fratilor, caci ne-au lasat mostenire mare, incat nu putem noi sa o cuprindem.

  32. @ Admin 2

    Hristos a inviat!

    Legat de parintii de la PV, o sa va spun ce am vazut ca intimplator am fost la PV cind Danion a tinut acolo predica. Era vizibil tulburat si iritat, a lovit in toata lumea fara crutare: de sus pina jos, ba chiar, indirect, pina si in parintele Iustin fiind vizibil suparat ca nici un parinte nu ia atitudine, nici o minastire nu vorbeste, el mirean vorbeste…iar minastirile tac..in predica lui ne-a desfiintat pe toti: mireni, calugari…multi au plecat si nu au mai ascultat predica pina la capat, atit calugari cit si mireni, eu din curiozitate am stat pina la sfirsit, dar am plecat si eu de la slujba..tulburat si cu o puternica durere de cap…
    L-am mai auzit vorbind si alta data dar era mult mai echilibrat si de bun simt, acum insa….cred ca are nevoie de retragere si reculegere, in primul rind sa se inteleaga pe el si sa-si limpezeasca gindurile. Cind esti tulburat mai bine taci si roaga-te, nu vorbi in public ca faci ravagii!
    Nu de acum, de mai multa vreme, majoritatea parintilor din PV nu sunt de acord cu el, cu tendintele spre stilism si de a arata cu degetul pe cutare sau cutare. Sfintii parinti urau pacatul, dar iubeau pe pacatos! Poate voi cunoasteti 1,2 parinti din cei mai “vizibili” ca sa zic asa din PV, dar sa stiti ca majoritatea sunt interesati de mintuirea lor, stau mai ascunsi (nu din frica, ci din smerenie) si au niste idei sanatoase,in ascultare de P Iustin. Se zice ca o minastire o cunosti dupa cum se simte slujba in biserica si dupa cum e masa la trapeza…

  33. Fratilor. Cu privire la data pascaliei. Sfinta Lumina trebuie sa aiba un rol in stabilirea pascaliei. Acum vine sau nu? Eu stiu ca vine, iar daca vine, inseamna ca Dumnezeu hotaraste, nu omul, cind este praznuita corect Invierea.
    Cred ca spiritul Sfintei Traditii este important, nu litera.
    De acord (pe aceasta afirmatie) cu cel care zicea ca daca s-ar intoarce BOR la vechiul calendar, stilistii, din mindrie, nu s-ar uni cu noi. Am intrat pe site-urile lor si am aflat tulburare nu pace.
    Referitor la gravitatea faptelor lui Danion. Oare este chiar atit de fanatic grupul lui incit sa-l urmeze orbeste?
    Eu il simpatizam real pentru multe din scrierile lui, dar asta nu ma face sa il urmez in schisma. Cred ca multi dintre cei ca mine vor vedea argumentele contra a ceea ce sustine el si il vor lasa sa se duca pe calea lui.
    Pericolul mare este cearta continua.
    Parerea mea, care poate fi atacata de oricine, este ca Danion trebuie delegitimat in afirmatiile lui gresite prin administrarea probatoriului de rigoare, iar in rest trebuie avuta multa rabdare cu el.
    Undeva pe cale acest suflet s-a pierdut. Mie imi pare rau ca si cum ar fi fratele meu de singe. Dar in afara de a ma ruga pentru el nu pot sa-l ajut. Nu sunt un teolog incit sa intru intr-o polemica clarificatoare cu el. Marea majoritate a celor ce au postat aici nu sunt, asa ca va indemn la moderatie pe cei ce stiti ca nu sunteti.
    Oare nu avem datoria ca printr-o rabdare infinita sa ii blocam, la nesfirsit, efectele negative ale ratacirii sale, dar in acelasi timp sa depunem, chiar daca pare fara folos, un efort cel putin egal de recuperare a fratelui Danion, pentru mintuirea sa, daca nu si pentru Biserica?
    Dumnezeu pe toti ne vrea mintuiti. Nu avem voie sa raspundem raului cu raul. Trebuie sa luptam ca Sfintii Parinti, prin afirmarea la nesfisit a Adevarului. Sa nu cadem in capcana de a ne lega de persoane. Sa urim pacatul, dar sa iubim pe pacatos.
    Iertati!

  34. HRISTOS A INVIAT!

    Am lasat sa treaca ceva vreme pana sa postez acest raspuns, pentru a nu abate atentia de la tema articolului.

    Pentru a putea intelege mai bine ce si cum gandeste comentatorul „Humoreanul”, cititi va rog o parte din dialogul de la:

    http://saccsiv.wordpress.com/2010/01/28/comentariul-zilei-28-01-2010-promovarea-noii-ordini-mondiale-prin-jocurile-video-si-desenele-animate/

    Humoreanul

    porcarie mai mare de articol n-am putut citi. pfoai unde se poate ajunge cu elucurbatia mentala.
    oare cand a fost ultima vizita la medic a cititorului Betelgeuse ?
    pai pe logica asta si pe genul asta de analogii imi execut si parintii in piata publica!
    vai de mine!

    Saccsiv

    humoreanul
    Blogul acesta e un loc unde se intalnesc bigoti, habotnici, homofobi, primitivi si cum ne mai zice SISTEMUL. De ce te obosesti citindu-i articolele?

    Humoreanul

    stii de ce saccive? pentru ca din cauza unor oameni ca tine care dau drumul la toate tampeniile fara niciun discernamant injura lumea crestinii si ii face habotnici, talibani si mai stiu eu ce.
    pentru ca din cauza unor asemenea articole – cica analize – se pune semnul egal la mentalitate intre fundamentalistii religiosi musulmani si crestinii a caror religie este una a blandetii, ingaduirii (atentie! nu a tolerantei) si a rugaciunii pentru cel cazut.
    pentru ca din cauza unor asemenea articole cei de pe voxpublica (marea “agora” dar cu trafic imens totusi pe internet) isi permit sa ia in colimator pe toti crestinii, nu numai pe tine ci si pe mine si sa ne jigneasca.
    pentru ca daca tu ai avea macar 0,00005 % discernamant in postarea articolelor, pe langa razbointrucuvant.ro ar mai fi fost un site crestin autentic.
    acum pricepi?

  35. Pingback: Război întru Cuvânt » CE AU SPUS, IN REALITATE, MARTURISITORII ROMANI INTERBELICI DESPRE PROBLEMA PASCALIEI SI A CALENDARULUI
  36. Parintele Vasile, comentator aici, desi preot pe nou ne zice ca si stilistii au har. Nu e de mirare ca Danion a avut aceasta ratacire, de vreme ce chiar si unii preoti o au.
    Dar iata ce zice parintele Ilarion Argatu (445 raspunsuri duhovnicesti la intrebarile credinciosilor):
    “401. Parinte, este bine sa ne impartasim la preotii de pe stilul vechi?

    Sa va povestesc ce am patit cu o crestina care era pe stil vechi, era din parohia mea (Boroaia, jud Suceava). Am spovedit-o pe crestina, femeia aceea mi-a povestit ca tine pe stil vechi calendarul, eu i-am explicat ca nu e bine si de ce. Am crezut ca a inteles pentru ca nu a mai spus nimic. In ziua cand a venit sa se impartaseasca, mi-a spus ca ea nu vrea ca sa o impartasesc decat daca adaug la impartasanie si Sfantul din ziua aceea de pe stil vechi, si daca eu nu o impartasesc cum spune ea pleaca din parohia mea, se duce la celalalt preot care ii da cum spune ea. Ce mi-am zis eu atunci, am sa-i dau cum spune ea si cu timpul se va intoarce, pentru ca venea la rugaciunile mele, auzea cum vorbesc cu oamenii si cum tineam randuiala lui Dumnezeu. Am facut cum mi-a spus ea si in clipa aceea cand i-am dat impartasania mi-a trecut un sloi de gheata prin inima de era sa ma prabusesc cu totul, sa cad cu cele sfinte.
    Mi-am dat seama de greseala imediat. M-am rugat lui Dumnezeu sa ma ierte si sa-mi dea putere sa termin slujba. Foarte greu am slujit dupa aceea. Cand am terminat totul, raul m-a cuprins si mai tare, nu mai puteam sa vorbesc si sa-mi misc picioarele. Foarte incet si cu greu am ajuns acasa. Cand m-a vazut preoteasa s-a speriat de fata mea. Spunea ca eram foarte alb si parca stateam sa cad. N-am putut sa-I spun nimic, m-am intins pe pat si am stat 3 zile si 3 nopti asa tintuit la pat. A fost o lectie buna. Multe mi-a descoperit Dumnezeu mie pentru intarirea mea in credinta si ca sa spun si la altii.

    403. La Boroaia, aveam o crestina care venea la Biserica, postea toate posturile, se impartasea, fiind o buna si de nadejde credincioasa, cu toate ca mama ei tinea stilul vechi. Intr-o zi a cazut la o boala grea si a pus-o la pat. Atunci trimite dupa mine sa merg si s-o impartasesc. M-am dus in graba si eram mirat cum de a cazut matusa Ileana asa deodata la boala! Cand am inceput slujba pentru spovedanie imi spune:
    – “ Parinte te rog de data aceasta si pentru ca este ultima data, simt aceasta, sa pomenesti la rugaciune pe sfintii de astazi pe stilul vechi!”
    – De ce matusa Ileana, ca dumneata niciodata n-ai cerut si n-ai pomenit de stilul vechi, mereu ai crezut ca sunt gresiti?
    – Stiu, parinte, de data aceasta te rog sa ma spovedesti si sa ma impartasesti pe stilul vechi. Mama a murit cu necazul pe mine, ca nu m-a putut convinge sa merg la Biserica pe Stilul Vechi, vreau macar la sfarsitul vietii mele s-o impac pe mama.
    Nu am reusit oricat de mult am insistat si oricate argumente i-am adus, ca omul in ultima clipa a vietii se poate pierde si poate pierde tot ce a cladit intr-o viata si ca aceasta este o ispita cu care vrajmasul vrea s-o castige. Pana in cele din urma, neavand ce sa fac, am spovedit-o si am impartasit-o asa cum a cerut. Am insistat sa-i aduca familia un preot pe vechi, daca aceasta vrea, insa nici acest lucru n-a vrut, n-a vrut sa primeasca preotul pe vechi decat pe mine.
    Dupa ce am spovedit-o pe matusa Ileana, in urma a murit. I-am facut inmormantarea. Fiind cutremurat sufleteste de incapatanarea matusii, pentru ca tot timpul am avut grija sa n-o scap la stilisti, stiind ca familia ca familia ei toata este pe stilul vechi, iar in ultima clipa ca familia ei toata pe stilul vechi, iar in ultima clipa a vietii o pierd fara putinta de a o salva. Am pus rugaciune la Dumnezeu ca sa-mi arate unde este sufletul matusii Ileana!
    Fiind la rugaciune, peretele dinspre rasarit dispare, se vedea afara si mi se arata un tanar imbracat in alb, zicandu-mi:
    – Ai cerut de la Creatorul sa vezi unde este sufletul lui Ileana?
    – Da. Am raspuns eu.
    – Vino cu mine si vezi! Am fost luat pe sus si dus inspre miaza-noapte. Intr-o clipa am trecut am trecut deasupra muntilor, vailor, padurilor, satelor, oraselor, am coborat intr-un loc intunecos plin de rugi, spini, pamant colturos si cu iarba scurta si aspra. Tanarul care ma insotea a prins cu mana de iarba si a ridicat-o ca pe o usa.
    – Coboara! Mi-a poruncit.
    – Nu vad nimic. I-am raspuns eu, pentru ca totul era intuneric si nu se vedea nici pamant, nici scari.
    – Sa fie lumina! A poruncit tanarul. Atunci s-a luminat, si am descoperit niste scari, nu stiam din ce material sunt, am coborat foarte mult in jos, in fundul pamantului, pana ce am ajuns in fata unui zid, opac, care nu era nici din piatra, nici din fier, nici din ciment, nu stiu din ce era. Avea multe usi. Ne-am oprit in dreptul in dreptul uneia, in care tanarul a lovit. S-a deschis usa si am intrat intr-o camera nu prea mare, cu peretii de culoare gri inchis. In mijlocul camerei pe un scaun sedea matusa Ileana intr-o lumina puternica si apasatoare. Cand m-a vazut s-a luminat la fata si a zis:
    – Ai venit sa ma scoti de aici! Nu te-am ascultat si uite cum ma chinuiesc! Lumina aceasta este fierbinte si grea, ma apasa de ma dor umerii! Tanarul imi face semn ca este timpul sa plecam si-mi spune:
    – La sfarsitul vietii si-a pierdut locul la Creatorul. Asa se chinuiesc cei despartiti de ascultarea Bisericii, cei ce nu asculta de duhovnicul lor, si se cred mai luminati! Deci a pierdut locul care i se pregatise pentru traire in evlavia si ravna pe care a avut-o toata viata, pentru faptul ca mereu socotea despartirea in doua a bisericii: stil nou si stil vechi, o greseala a celor de pe stilul vechi. Ati vazut, cum diavolul a avut rabdare si a asteptat-o pana in ultima clipa a vietii sale? Cand i-a dat o falsa mustrare de constiinta, ca nu a ascultat de mama ei sa respecte stilul vechi? Vedeti cum omul isi poate pierde mantuirea chiar si in ultima secuna a vietii? Cati nu au fost inselati in felul acesta! Cati nu zic ca ce poate fi rau in stilul vechi, ca tot biserica ortodoxa este! Este, dar cazuta din har si ascultare. Daca s-ar intoarce la ascultare ar fi altceva. Din cauza aceasta nici rugaciunile u se urca la cer, chiar daca sunt piosi, evlaviosi, respecta tipicul, canoanele, predaniile, mi s-a aratat aceasta (Despre Sf Impartasanie, pag 56-60).

    404. – Am vazut cum preotii stilului vechi sunt imbracati in vesminte stralucitoare, inconjutati de lumina, dar cuvintele de aur li se urca pana deasupra capuluisi apoi se coborau in jos si se asterneau pe pamant, asa cum coboara fumul din jertfa lui Cain, fiul lui Adam si Eva, pentru ca nu a adus jertfa din cele placute lui Dumnezeu.”

  37. @ Saccsiv:

    Am inteles ce vrea sa spuna si Humoreanul acolo (chiar daca initial s-a exprimat deplasat) si are si el o jumatate de dreptate. Nu intotdeauna ceea ce selectezi este neaparat cel mai relevant sau nu este argumentatia cea mai fericita, cea mai convingatoare. Asa parca era si cu articolul acela cu desenele animate si filmele, avea si lucruri bune, dar si vadite exagerari sau chiar interpretari aberante (ceva legat de “Calauza”, parca, nu mai avem timp de verificat). Dar nu e de generalizat in niciun caz. Trebuie mai multa ingaduinta si disponibilitate reciproca la critica, cu totii avem de invatat unii de la altii, daca nu ne baricadam pe pozitii de ostilitate iremediabila.

    “Sa iertam toate pentru Inviere, si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti…!”

  38. @ AdrianP:

    Cu cel care se semneaza “pr. Vasile” (fara sa-l cheme asa) noi ne-am lamurit deja, din pacate in sens negativ, si nu va mai putea scrie aici, cel putin deocamdata. Ne-a dat azi noapte o dovada mai mult decat zdrobitoare (si sfidatoare) ca ne-am inselat amarnic aratandu-i incredere initial. Incerca, efectiv, sa ne prosteasca in fata, chiar a depasit limita de la care inca mai poti sa te gandesti ca poate totusi merita dialogul. Nu, ar fi o ispita imensa de a ne risipi energiile in van 🙁

  39. @ Miron Stelian Daniel:

    Da, foarte bine si frumos spus, dar foarte delicat cand vine vorba de a sti cum sa-l mai poti recupera, DACA il mai poti ajuta (in afara de rugaciunea pentru el). Deocamdata vremea este ca Domnul sa lucreze in inima lui. Chiar nu dorim sa-l ostilizam, nu vrem cearta absolut deloc, dar s-a creat atata sminteala, s-au semanat munti de indoieli si de tulburari in inimile oamenilor, s-a dat atata munitie otravita in mainile stilistilor – care au iesit acum din nou la pescuit in apele deja tulburate zdravan si prilenice ca niciodata pentru a vana pestisorii naivi si slabi in credinta si in deosebirea duhurilor – incat inca s-a facut foarte putin pentru demontarea a tot ceea ce trebuie demontat si pentru vindecarea tuturor ranilor deschise de pumnalele infipte in inima Bisericii si a credintei noastre. Cu atat mai mare este confuzia si inselarea cu cat majoritatea celor spuse de Danion pe celelalte subiecte erau lucruri chiar foarte bune si importante, pe care intr-adevar, putini le mai rosteau. Mare pacat…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare