Parintele Metodie de la Optina despre actele cu cip si lucrarea “tainei faradelegii”: “ORICINE TRAIESTE IN PACAT ARE DEJA SEMNUL LUI ANTIHRIST PE FRUNTE SI PE MANA DREAPTA, CHIAR DACA REFUZA DOCUMENTELE DE IDENTITATE”

16-08-2010 7 minute Sublinieri

Am primit pe mail, purtand girul si beneficiind de verificarea atenta a unui duhovnic de incredere de la manastirea Putna, o parte din corespondenta unei fiice duhovnicesti ale sale cu un parinte duhovnicesc intelept, apartinand vechii si sfintei Lavre a Optinei, Ierom. Metodie, despre mai multe dintre problemele care tulbura de cateva luni viata Bisericii noastre si nelinistesc credinciosii, din pricina precipitarii simultane a actiunii celor doua fronturi extreme ale vrajmasului. De o parte avem lucrarea tot mai agresiva, “de-a stanga”, a autoritatilor lumii, inspre sugrumarea totala a crestinilor si a vietii normale si libere pe pamant, iar de cealalta parte, “de-a dreapta”, ca o alta mana a “sistemului”, explozia manifestarilor de tip fanatic, zelotist sau a provocarilor primejdioase din partea falsilor sau doar inselatilor “luptatori” anti-sistem.

Redam mai jos o prima parte a raspunsurilor parintelui Metodie, traduse din limba engleza (putem pune la dispozitie celor neincrezatori si varianta originala) pe subiectul care a inflamat si a dezbinat cel mai tare in aceste sapatamani pe o parte dintre bloggeri si comentatori, nadajduind ca, si prin aceste cuvinte pline de discernamant, vom putea gasi, cat mai multi, calea imparateasca, fugind deopotriva de somnul nepasarii si al “linistii” celei rele (“nu e nimic grav”, “nu e nicio problema”,  “nu va faceti griji”, etc), de pacatul orbirii, al ignorarii semnelor vremurilor, dar si de agitatia irationala si de “solutiile” nechizbuite si extremiste, pentru a nu ne preda, prin niciuna din acestea, in mainile vrajmasului care ii vaneaza ca sa-i inghita chiar si “pe cei alesi”!

Mentionam ca ne asumam si ca recomandam aceasta pozitie, pe care o simtim in Duhul lui Dumnezeu si pe care am intalnit-o si la majoritatea duhovnicilor cu care am vorbit sau de la care am primit marturii in aceasta vara, inclusiv in ultimele zile, o parte dintre ei fiind arhicunoscuti ca marturisitori impotriva ecumenismului si a sistemului antihristic, sustinatori ai apelului de anul trecut al parintelui Justin. O parte dintre aceste pareri nadajduim sa se auda si public in perioada urmatoare.

Si inca o mentiune esentiala: ORICINE NE VA PUNE IN SEAMA ALTE IDEI, ORICINE VA AFIRMA SAU VA INSINUA CA NE-AM FI SCHIMBAT CONVINGERILE SI OPTIUNILE, CA AR EXISTA VREO ASEMANARE INTRE CEEA CE SUSTINEM SI PUNCTELE DE VEDERE ALE OFICIALILOR “SISTEMULUI”, CA AM INDEMNA LA “DORMITARE”, LA CONFORT SI VIATA CALDUTA SAU LA ACCEPTAREA BULETINELOR BIOMETRICE, PUR SI SIMPLU DOVEDESTE CA ESTE RAU-INTENTIONAT!

Fratilor de la razbointrucuvant,

Va trimit atasat raspunsul la cateva intrebari pe care le-am adresat manastirii Optina, si anume parintelui ieromonah Metodie Kapustin, despre care as vrea sa va spun şi cateva cuvinte pe care le-am extras si eu din conversatiile noastre anterioare. Parintele Metodie are 42 de ani, este in manastirea Optina din 1998, este inginer electronist (a absolvit facultatea de Stiinte Fizice din Moscova), iar inainte de a intra in manastire a lucrat in industria de sonorizare / audio. Actualmente este directorului Departamentului de Publicatii al manastirii Optina si membru al corului manastirii.

” – Ce ar trebui sa facem noi, crestinii, in ceea ce priveste noile documente de identitate (cu cip, biometrice) care se impun de catre stat?

– Draga Violeta,

Când vorbim despre chestiuni legate de Apocalipsă, în primul rând ar trebui să ne reamintim ceea ce a spus Sf. Apostol Pavel (sublinierea cu litere mari îmi aparţine):

2 Tesaloniceni, cap. 2

1. În privinţa venirii Domnului nostru Iisus Hristos şi a adunării noastre împreună cu El, vă rugăm, fraţilor,

2. Să nu vă clintiţi degrabă cu mintea, nici să vă spăimântaţi – nici de vreun duh, nici de vreun cuvânt, nici de vreo scrisoare ca pornită de la noi, cum că ziua Domnului a şi sosit.

3. Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; CĂCI ZIUA DOMNULUI NU VA SOSI PÂNĂ CE MAI ÎNTÂI NU VA VENI LEPĂDAREA DE CREDINŢĂ ŞI NU SE VA DA PE FAŢĂ OMUL NELEGIUIRII, FIUL PIERZĂRII,

4. Potrivnicul, care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu, sau se cinsteşte cu închinare, aşa încât să se aşeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu.

5. Nu vă aduceţi aminte că, pe când eram încă la voi, vă spuneam aceste lucruri?

6. Si acum ştiţi ce-l opreşte, ca să nu se arate decât la vremea lui.

7. Pentru că TAINA FĂRĂDELEGII SE ŞI LUCREAZĂ, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte.

8. Şi atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale.

9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase,

10. Şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, FINDCĂ EI N-AU PRIMIT IUBIREA ADEVĂRULUI, CA EI SĂ SE MÂNTUIASCĂ.

11. Şi de aceea, DUMNEZEU LE TRIMITE O LUCRARE DE AMĂGIRE, CA EI SĂ CREADĂ MINCIUNI,

12. Ca SĂ FIE OSÂNDIŢI TOŢI CEI CE N-AU CREZUT ADEVĂRUL, CI LE-A PLĂCUT NEDREPTATEA.

13. Iar noi, fraţilor, iubiţi de Domnul, datori suntem totdeauna să mulţumim lui Dumnezeu pentru voi, că v-a ales Dumnezeu dintru început, spre mântuire, întru sfinţirea duhului şi întru credinţa adevărului,

14. La care v-a chemat prin Evanghelia noastră, spre dobândirea slavei Domnului nostru Iisus Hristos.

Omul fărădelegii” este, în rândul creştinilor ortodocşi, o expresie folosită pentru a numi antihristul, care va conduce întreaga lume de unul singur şi în cele din urmă va ajunge să ceară să fie venerat ca pe Dumnezeu, dar va fi înfrânt de către Domnul Însuşi şi va fi aruncat în focul veşnic. Povestea ultimelor zile ale acestei lumi ne este prezentată în Cartea Apocalipsei. Cartea este foarte înaltă (pentru mintea noastră) şi alegorică, şi au fost chiar sfinţi părinţi care nu au îndrăznit să o interpreteze. Nici eu nu îndrăznesc, dar aş vrea să subliniez câteva realităţi evidente din viaţa noastră de astăzi.

După cum vedem acum, “căderea” nu a avut loc încă în mod total, “omul fărădelegii” putem spune că nu ni s-a descoperit încă, şi mai mult, vedem un interes crescut în lume pentru creştinismul ortodox [nota noastra: interesul acesta poate fi inselator, dupa gandul nostru]. Totuşi, forţele din umbră, “taina fărădelegii”, nu se vor opri niciodată din lucrul lor, nici măcar pentru o secundă. Puterea lui antihrist se spune că va fi absolută şi concentrată în mâna unui singur om. Iar noi, acum, putem vedea un proces care este menit să transforme şi să pregătească lumea pentru felul acesta de guvernare, iar numele acestui proces este globalizare. Scopul ei este să unifice toate statele intr-unul singur.

Diavolul nu poate crea nimic, el poate numai maimuţări. După cum ştim din Sfânta Evanghelie, Hristos ne vorbeşte despre “turma Lui mică” de credincioşi pe care îi va conduce la mântuire. Acest grup va fi unit prin Dragoste şi Lege, iar această unire este firească, stabilă şi permanentă, în acord deplin cu cele mai elementare principii ale naturii umane.

Pe de altă parte, satan işi va face şi el propria “turmă mare”, pe care să o conducă spre iad. Cei care fac parte din această turmă se presupune că sunt uniţi întru păcate, ură şi fărădelege. Dar diavolul are însuşirea firească de a dezbina şi de a inspira oamenilor dezgust unii faţă de alţii. Deci nu ar putea niciodată să fie o forţă unificatoare. Asadar, singurul lucru care poate ţine laolaltă “turma mare” este frica. Pentru a controla “turma mare”, trebuie să o ţină în stare de continuă frică. Şi aici putem vedea nevoia evidentă de terorism, care îşi explică scopul prin însuşi numele său. Terorismul este “un câine păzitor al oilor” pentru antihrist, având originile în adâncurile “tainei fărădelegii”. De fapt, terorismul nu are nimic de-a face cu religia islamică, care este pur şi simplu luată drept paravan. Terorismul este într-adevăr în expasiune în lumea zilelor noastre, în fiecare ţară, determinând “turma mare” îngrozită să ceara ajutor şi protecţie din partea autorităţilor, care sunt în principal controlate de către “taina fărădelegii” din interior. Desigur, această protecţie este “cu bunăvoinţă” acordată prin intermediul identificarii şi a controlului total.

Deci trebuie să admitem faptul că este cu certitudine ceva rău în lume astăzi cu privire la toate problemele de identificare. Sfânta Scriptură spune că semnul lui antihrist are, de asemenea, un scop de identificare.

Apocalipsa 13:16-18

16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.

17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.

18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

Eu însumi sunt un fost inginer electronist. Legat de “666” din codurile de bare EAN-13, sunt de acord cu faptul că cele 3 linii duble nu sunt citite de calculator ca numere. Dar liniile sunt puse acolo nu pentru computere, ci PENTRU OAMENI. Scanerele iau în considerare doar lăţimea barelor. Şi acele „bare cu 666” sunt aproape întotdeauna mai lungi din punct de vedere vizual decât celelalte, ca să putem vedea „semnul stăpânitorului acestei lumi”.

De asemenea, unul din călugării noştri, fost matematician, a “săpat” odată într-un tabel de codificare a sistemului EAN-13 (deci modul cum sunt produse acele bare), le-a procesat prin câţiva algoritmi matematici simpli şi a descoperit că există un număr real 666 implementat în formă binară. Asta se întâmpla acum 4-5 ani. Dacă vrei, îţi trimit articolul.

Deci pentru mine este evident că toate aceste documente de identificare şi coduri de bare, etc, poartă cu adevărat nişte „semne ale vrăjmaşului” asupra lor. Alt indiciu pentru mine este cât de bine este făcut totul. Este cu adevărat o piesă grozavă de măiestrie diavolească. Nimeni nu poate dovedi că este un păcat să utilizăm codurile de bare cu 666, nimeni nu poate dovedi contrariul, dar conştiinţa noastră rămâne neliniştită, simte că ceva nu este în regulă.

Acestea fiind spune, ce putem face acum?

Ştim foarte bine că diavolul are putere cu adevărat mare în lumea aceasta. Atunci când l-a ispitit pe Mântuitorul în pustie, a spus că i-a fost dată această putere. Toate aceste chestiuni legate de identificare se află sub controlul lui, fără îndoială. Exact ca şi în cazul oricărui păcat pe care îl facem.

Noi înşine nu putem să luptăm nici cu cel mai mic dintre demoni, putem să luptăm numai cu ajutorul Harului lui Dumnezeu. Aşa că, în primul rând ar trebui să ne concentrăm pe agonisirea Harului, pe a duce o viaţă fără de păcat şi a apela în mod regulat la Sfintele Taine ale Bisericii (Spovedanie, Împărtăşanie, etc). Oricine trăieşte în păcat, are deja semnul lui antihrist pe frunte şi pe mâna dreaptă (ca gânduri şi fapte). Şi asta chiar dacă nu primeşte acele documente de identitate şi cipuri.

Nu ştiu sigur dacă este un păcat să luăm noile acte de identitate („măiestria” diavolului şi păcatele mele mă împiedică să văd clar), dar ceea ce ştiu cu siguranţă este că indiferenţa faţă de toate aceste semne ESTE un păcat. Cei care spun: totul este sigur, să nu vă îngrijoraţi, ierarhii care spun că este OK – cred că dau dovadă de o anumită orbire şi este un păcat, după cum văd eu lucrurile. Chiar acest timp ne este hărăzit nouă sub forma unui “examen”. Şi aceia care se bucură de tehnologiile moderne şi nu văd ceea ce pândeşte chiar la spatele lor pur şi simplu nu iau acest examen. FIINDCĂ EI N-AU PRIMIT IUBIREA ADEVĂRULUI, după cum ne învaţă Apostolul.

Obişnuiesc să spun oamenilor: bine, puteţi lua acele noi documente de identitate, dacă nu puteţi trăi fără acestea, dar ar trebui să vă amintiţi pururea că motivul pentru acea “siluire” îl constituie păcatele noastre. Şi să încercaţi să vă pocăiţi cât de mult puteţi, să încercaţi să trăiţi ca nişte creştini adevăraţi, să vă iubiţi vecinii, să vă iertaţi duşmanii, să plângeţi pentru păcatele voastre, etc. Nu vreau să spun prin asta că noile acte de identitate sunt bune, ele sunt ceva rău, sunt meşteşugire diavolească, la fel ca majoritatea celorlalte „realizări” ale civilizaţiei; poţi refuza sa le iei, dar numai dacă EŞTI CAPABILĂ SĂ REZIŞTI.

Sunt oameni pentru care circumstanţele pământeşti permit ca aceştia să nu primească noile documente de identificare – şi, dacă într-adevăr nu le primesc – acesta este un lucru lăudabil, din punctul meu de vedere. În orice societate sănătoasă ar trebui să existe astfel de oameni, care să refuze “fructele” civilizaţiei moderne şi să evite a le utiliza.

Şi să mă întorc acum la cipuri – din punct de vedere tehnic – oamenii nu îşi dau seama că acele cipuri sunt deja asupra lor – datorită telefoanelor mobile. Acestea sunt destul de mari deocamdată, dar posedă toate caracteristicile “Fratelui mai Mare” – identificare personală, localizare a poziţiei unei persoane, acces la cont bancar, microfoane spion, etc. Acest lucru este aşa de limpede. Deci cei care luptă împotriva cipurilor ar trebui să înceapă prin a-şi arunca telefoanele mobile, în primul rând. Serios vorbind, cred că există oameni care pot face lucrul acesta şi în mod cert vor fi răsplătiţi.

După cum văd eu lucrurile, cea mai convenabilă modalitate de a evita acele ispite legate de “tehno-documentele de identitate” ar fi prin alegerea unui fel de vieţuire monahicesc. Deci noi, călugării, ar trebui să ne aşteptăm la persecuţii serioase în viitor, pe drumul acesta al globalizarii”.

Va recomandam si:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Opinii, analize, Parintele Metodie de la Optina, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare