P.S. LUCIAN MIC, EPISCOPUL CARANSEBESULUI L-A CATERISIT PE PREOTUL DANIEL CRECAN DE LA BOCSA MONTANA pentru concelebrarea si impartasirea cu un preot catolic de Rusalii. Iar “poporul dreptcredincios” refuza noul preot, acuza Episcopia de “intoleranta medievala” (!) si cere interventia lui… Nicolae Corneanu

8-11-2010 3 minute Sublinieri

Un preot ortodox din Bocşa Montană a fost sancţionat pentru că ar fi celebrat Sfânta Liturghie din duminica Pogorârii Sfântului Duh, împreună cu colegul (sic! – n.n.) său roman catolic. Problemele au apărut în momentul în care pozele au apărut pe Facebook şi au fost văzute de reprezentanţii Episcopiei Caransebeş.

Sute de bloguri conţin fotografii şi comentarii, pozitive ori negative, despre evenimentul din 23 mai 2010 de la Parohia Ortodoxă din Bocşa Montană. Preotul paroh ortodox, dr. Daniel Crecan, este acuzat de către superiorii săi „că ar fi dat sfintele taine neortodocşilor şi că ar fi concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu preotul romano-catolic Rolf Philip Schoenenberg, în duminica Pogorârii Sfântului Duh”. Credincioşii ortodocşi spun că, de fapt, preotul lor nu a concelebrat, ci doar a asistat la Sfânta Liturghie catolică [Liturghie catolica tinuta in Biserica ortodoxa?! ar fi fost absurd, dar cel putin la fel de grav, insa e doar o minciuna foarte mare, n.n.], în spiritul bunei-înţelegeri care domneşte în comunitatea lor între toţi creştinii.

Consistoriul Episcopiei Caransebeşului s-a sesizat şi l-a depus din treaptă pe preotul Daniel Crecan, care a făcut însă recurs la Consistoriul Mitropolitan din Timişoara. În toată această perioadă, însă, preotului Daniel Crecan nu i s-a mai dat voie să slujească în biserica parohială, fapt ce i-a nemulţumit extrem de tare pe credincioşii de acolo.

În ciuda tuturor fotografiilor de pe internet, care se pare că ar fi fost postate şi pe profilul de facebook al preotului, credincioşii spun că acesta nu a concelebrat cu preotul Rolf Philip Schoenenberg, deşi recunosc că acesta a fost prezent în Biserică, dar spun că nu ar fi rostit nici un cuvânt. Mai mult, supăraţi că preotul lor a fost pedepsit, oamenii au închis biserica şi nu au permis preotului trimis de către Episcopie să suplinească parohia nici să săvârşească Sfânta Liturghie, adică slujba duminicală şi nici pomenirea morţilor, care în Banat a avut duminică, în ajunul sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Preotul nostru nu a făcut altceva decât a făcut patriarhul Teoctist când a asistat la slujba făcută de Papa Ioan-Paul al II-lea. Păi, dacă este aşa de grav, de ce nu l-au caterisit şi pe patriarh? Din contră, preotul ar trebui lăudat, pentru că încurajează buna înţelegere între culte. Suntem cu toţii creştini. Atunci, de unde această intoleranţă de tip medieval a celor de la Caransebeş? Unde este ecumenismul cu care fac paradă cei de la Episcopie? Să fie, atunci, caterisit şi episcopul care se roagă în fiecare duminică pentru unitatea credinţei. Asta a făcut preotul nostru: a dat dovadă de dragoste frăţească faţă de alţi creştini”, îi iau tinerii din localitate apărarea preotului pedepsit. Ei îi cer mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, să ridice pedeapsa aplicată parohului din Bocşa Montană.

Presiune pe protopop

Deşi în faţa bisericii a ajuns şi protopopul Reşiţei, Cătălin Nicolae Mirişan, cei aproape 200 de credincioşi adunaţi în faţa bisericii au refuzat să deschidă uşa şi l-au luat la rost pe protopop. Ei i-au cerut să anuleze sancţiunile asupra preotului Crecan şi au ameninţat că ei alt preot nu acceptă acolo.

Discuţiile au degenerat şi oamenii s-au certat la propriu cu protopopul pe care l-au acuzat de tot felul de nereguli şi lucruri murdare. În mijlocul oamenilor a venit şi primarul oraşului, care a încercat să îi ia apărarea preotului Crecan şi să invoce clemenţa episcopului Lucian.

Cu toate acestea, după mai bine de două ore de discuţii şi reproşuri oamenii au refuzat să deschidă biserica iar protopopul a fost nevoit să facă cale întoarsă la Reşiţa, de unde a venit, negăsind nici o înţelegere din partea credincioşilor din cartierul Bocşa Montană.

*

In urma cu ceva vreme semnalam cazul deosebit de grav de incalcare a canoanelor Bisericii Ortodoxe, precum si a hotararii Sfantului Sinod, infaptuita de preotul Daniel Crecan, care a slujit  Liturghia , de praznicul Cincizecimii in acest an, impreuna cu un cleric catolic, Rolf Philip Schoenenberg, impartasind la liturghia sa si pe celebra new age-ista Vassula Ryden.

Aminteam, atunci:

1. Preotul Daniel Crecan face parte si din adunarea eparhiala a Episcopiei Caransebesului, condusa de PS Lucian Mic, din care mai face parte si masonul declarat Sorin Frunzaverde, membru marcant PD-L.

2. In urma discutarii cazurilor episcopilor Corneanu si Drincec in iulie 2008, Sinodul BOR a formulat atunci urmatorul comunicat de presa:

“În şedinţa de lucru, din zilele de 8-9 iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat în discuţie împărtăşirea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la o Liturghie greco-catolică şi concelebrarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu un ierarh greco-catolic la slujba de sfinţire a Aghiazmei Mari.

Sfântul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică. Apoi, Sfântul Sinod a luat act de regretul şi pocăinţa acestora, pe care le-a primit ca prim semn de îndreptare.

În legătură cu comportamentul sacramental şi liturgic al ierarhilor, preoţilor, diaconilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relaţie cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane şi al învăţăturii de credinţă ortodoxă, Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte.

Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE”

Drept este ca nimeni nu prea se mai astepta la vreo reactie de la Episcopia Caransebesului, care nu s-a remarcat prin cine stie ce atitudine anti-ecumenista (chiar dimpotriva, am putea spune) iar faptul ca acest caz de incalcare a canoanelor a fost dezvaluit doar in blogosfera ortodoxa, fiind cu totul ignorat de presa bisericeasca mainstrean, dadea deja semnalul unei posibile musamalizari.

Iata insa ca Episcopia a reactionat, contrar tuturor asteptarilor, si l-a sanctionat pe pr. Daniel, aplicand hotararea Sf. Sinod. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca decizia de caterisire este contestata… de poporul “dreptcredincios”, care isi vrea calcatorul de canoane si de ortodoxie inapoi. Asadar, problema ecumenismului deja capata cu totul aspecte, caci avem o episcopie care sanctioneaza preotii care impreuna slujesc cu ereticii Sfinta Liturghie, dar avem, iata, un popor care se rascoala impotriva autoritatii episcopale pe motiv ca incalcarea canoanelor ar fi de fapt, pentru ei, adevarata victorie a ortodoxiei.

Foarte important este si cum va evolua acest caz, avand in vedere ca va intra in judecata Consistoriului de la Timisoara, unde troneaza taman cel care a stat la originea celui mai mare scandal in ortodoxia mondiala din ultimii ani – celebrul mitropolit Nicolae Corneanu, iertatul… nepocait si, practic, pricina hotararii sinodale care opreste slujirea ierurgiilor alaturi de clericii altor confesiuni.

Problema este ca vom afla de evolutia cazului, cel mai probabil, tot din presa laica, cea bisericeasca oficiala avand calusul pus peste gura. Musamalizarea insa nu aduce decat deservicii in primul rand  Bisericii ca Trup, dar si ierarhiei, pentru ca si printr-o corecta comunicare se pot transa spre binele Bisericii astfel de cazuri problematice.



Categorii

Ecumenism, Opinii, analize, Preotul Daniel Crecan, Presa, Vassula Ryden, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

87 Commentarii la “P.S. LUCIAN MIC, EPISCOPUL CARANSEBESULUI L-A CATERISIT PE PREOTUL DANIEL CRECAN DE LA BOCSA MONTANA pentru concelebrarea si impartasirea cu un preot catolic de Rusalii. Iar “poporul dreptcredincios” refuza noul preot, acuza Episcopia de “intoleranta medievala” (!) si cere interventia lui… Nicolae Corneanu

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. Hristos S-a inaltat!
    Am citit, tot felul de comentarii in legatura cu cazul pr. Daniel Crecan si referitoare la diferenta intre Ortodoxie si catolicism. Imi vine gandul sa va spun ca:
    – replicile acide nu duc nicaieri si vrem nu vrem nu duc in judecata si alungam harul si ne departam de Hristos
    – al doilea lucru este ca razboiul intru cuvant se face in materie de credinta si atat.
    – credeti ca daca explicam Ortodoxia noastra cei din afara au sa priceapa? S-o traim noi si vom avea folos. Imi puneam intrebarea urmatoare: ce e mai impoortant: ca suntem toti frati din Adam(de orice religie am fii) sau ca frati in Hristos; si am realizat ca Ortodoxia(traita corect) este Hristos nealterat si a primi invataturi straine implica trairea distorsionat si raportarea distorsionata lui/fata de Hristos.
    – totusi fratilor, replicile rautacioase nu sunt in duhul dragostei lui Hristos.
    – ca si pozitie iubesc Ortodoxia(din care ma si adap), dar cand trebuie sa fim fermi s-a mentinem duhul de pace in inima si cu duiosie si cu smerenie sa dam replici fratilor cei din Adam. Daca ne raportam fata de celalalt cu duh de smerenie (nu facand abstractie de credinta) dialogul va iesi cu mult mai bine si mai rodnic.

  2. @casian:

    Adevarat S-a inaltat!

    – al doilea lucru este ca razboiul intru cuvant se face in materie de credinta si atat.

    Pai …vi se pare ca aici se duce si materie de altceva? http://www.cuvantul-ortodox.ro/about/

    – credeti ca daca explicam Ortodoxia noastra cei din afara au sa priceapa? S-o traim noi si vom avea folos.

    Adevarat, ortodoxia trebuie mai intai traita, caci altfel o batjocorim, transformand-o in chimval rasunator, spre osanda noastra. Aici povatuitor ne este cuvantul Apostolic:

    Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.

    – totusi fratilor, replicile rautacioase nu sunt in duhul dragostei lui Hristos.

    Total de acord. Daca ati observat asa ceva pe aici, va rugam sa exemplificati.

  3. Pingback: SLUJBA ECUMENISTA (IERURGIE) DE SFINTIRE A GRADINII ZOOLOGICE LA RADAUTI - preotii ortodocsi se roaga impreuna cu cei catolici (14 septembrie 2011)
  4. Pingback: RORATE CAELI: Vassula Ryden- Romanian Orthodox and Roman Catholic priests concelebrate Divine Liturgy in Romania « ephesians-511.net – A Roman Catholic Ministry Exposing Errors in the Indian Church
  5. Pingback: Vassula Ryden: the Eucharist, intercommunion and a false ecumenism « EPHESIANS-511.NET- A Roman Catholic Ministry Exposing Errors in the Indian Church
  6. Cred ca PS Lucian, e unul din putini Episcopi care tine dreapta Credinta Ortodoxa, fara sa se mandreasca si fara propaganda, tace si faca: si ce face, face din adancul sufletului. Tot respectul, si nu stiu ce Episcop doar la ei ma refer acum, slujeste Sfanta Liturghie cu atata dragoste si cu atata ravna, pur si simplu traieste fiecare moment al Sfintei Liturghi, tine 4 ore o Liturghie, si culmea dupa 4 ore iti pare rau ca se termina, eu personal odata la Caransebes m-am dus la Liturghie ca in fiecare duminica, o rutine, dar cand am ajuns PS Lucian asa cum slujeste Dumnealui, m-a facut sa traiesc si eu momentele Sfintei Liturghi, nu stiu cum sa explic, parca eram in Cer, chiar simteam in suflet fiecare cuvant din Sfanta Liturghie, nu am auzit la nimeni asa daruire pana acum ca si la PS Lucian, e un Arhiereu care chiar e trup si suflet dedicat lui Hristos si Credintei Ortodoxe

  7. Sper din suflet sa nu ramana in Caransebes, ca e pacat, Dumnealui merita mult mai mult, merita sa conduca o Mitropolie mare, cum e a Banatului, nu am nimic cu PS Paisie e foarte bun, dar ar fi bine sa conduca PS Lucian, ca e nascut pentru asta, multe face si duhovniceste si material unde merge, munceste enorm, ca si la Manastirea Roamnesti, dar si in Caransebes, a facut multe, a ridicat Caransebesul ala, care era un orasel pustiu, sinistru,monotonie in el, daca locuia-i acolo mureai incet, dar acuma Caransebesul datorita Lui PS Lucian a prins viata, a prins culoare, sunt acuma acolo atata activitati culturale si religioase deosebite.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare