COLINDATORII PREFERATI: Maicile de la Diaconesti si Camarzani, Formatia de muzica veche Anton Pann, Tudor Gheorghe, Paula Seling si Corul mimico-gestual Anghelos. SI INCA CEVA PENTRU (CEI CARE SE SIMT) COPII

12-12-2010 13 secunde Sublinieri

***


Colinda, colinda, colinda – M. Camarzani


Din cer senin – M. Camarzani

***

***



Tudor Gheorghe – La fereastra cu gutuie

***

Ce ati vazut pastori?

***

Va mai recomandam:


Categorii

COLINDE, Craciunul, Muzica, Tudor Gheorghe, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “COLINDATORII PREFERATI: Maicile de la Diaconesti si Camarzani, Formatia de muzica veche Anton Pann, Tudor Gheorghe, Paula Seling si Corul mimico-gestual Anghelos. SI INCA CEVA PENTRU (CEI CARE SE SIMT) COPII

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Doamne ajuta! cum pot sa salvez aceste superbe colinde,in calc.meu;?
    Doamne ajuta!

  2. Frati admin,
    Cum poate sa stea adevarul impreuna cu minciuna?
    Pentru ce credeti ca ne bucuram in aceste zile? Dar copiii nostri pentru ce sa se bucure?
    Bucuria venirii in aceasta lume Mantuitorului Hristos, pentru mantuirea noastra nu este suficienta?
    Ne mai dorim pentru plinatatea bucuriei noastre inca un personaj, chiar daca acesta este ireal?
    Cine este mos craciun? Cum a aparut el? Cine la creat ca personaj de poveste si in ce scop?
    Cand copiii vostri o sa descopere ca mosul este o minciuna, o minciuna alaturata Nasterii Domnului, oare vor mai crede in aceasta minunata nastere?
    De ce trebuie sa ne mintim copii ca sa se bucure?
    Nu cred ca trebuie sa-l sarbatorim pe acest personaj imaginar si nici sa-l cultivam in mintea copiilor nostri, cred ca o alta cultura este nevoie sa le dam.

  3. cu ”real player”

  4. @ Viorel fratele:

    Iertati-ne, dar credem ca este putin exagerat in ceea ce-i priveste pe copii sa vorbim in termeni de “minciuna” si “imaginar”, ca si cum ar trebui sa dam la o parte din universul lor toate basmele si toate produsele “mitologiei” traditionale pentru copii. Stim ca exista si aceasta parere, dar nu o impartasim neaparat.

    In orice caz, macar colindele ne gandeam ca vor stinge polemicile, si nu ca vor aprinde altele noi. Si ca macar ne putem bucura de un mesaj, trecand cu vederea anumite detalii “fantastice”, cu atat mai mult cu cat “mos Craciun” vine nu numai la gradinite, la scoli si in alte locuri, ci chiar si la Biserica, in foarte multe parti. Si nu prea credem ca e intelept, nici pedagogic, nici crestineste, sa-i ucizi in mod crud inocenta copilului, zdrobind-o prematur si inutil cu “adevarul” ca, fireste, nu exista Mos Craciun. Treptat, cu varsta, va intelege singur si chiar i se poate explica atunci ceea ce a simbolizat el atunci cand Parintii il inlocuiau. Oricum, nu ne gandeam la Santa Claus cel de peste Ocean, produsul consumist si modern al Coca-Cola, ci la Stravechiul nos “Mos”, identificat, de fapt, cu Sfantul Nicolae si apoi, asimilat si Sarbatorii Nasterii Domnului. Pentru copii, faptul ca Hristos ne-a adus mantuirea este deocamdata o abstractiune pe care nu au cum sa o patrunda, dar este mare lucru si pe foarte multi a ajutat si ajuta, de-a lungul generatiilor, sa poata asocia la modul emotional, perioada acestei mari Sarbatori cu bucuria de a primi daruri “de undeva, de sus” – ceea ce, la nivelul lor de intelegere si de “hrana cu lapte” corespunde bucuriei Nasterii Domnului. Este un mod de a marca in mod special si pentru copii ruptura de timpul obisnuit si intrarea intr-un alt duh si timp, pe care, mai tarziu, il vor putea intelege ca fiind “duhul” si “timpul Sarbatorii”.

    Va rugam sa ne iertati!

  5. Frumos raspuns, ma bucur pentru discernamintul si moderatia raspunsului. Ca si dvs., am reflectat mult la ‘dilema’ Mos Craciun, daca e bine sau nu sa o promovam copiilor. Si am ajuns, cum era firesc, la aceeasi veche si noua concluzie: calea de mijloc este cale imparateasca catre Cer! Adica, la o extrema avem pe hiper-mediatizatul Santa Claus publicitar si bogat in simboluri comercial-antihristice iar la cealalta extrema avem intuneric, adica absenta unui daruitor dezinteresat la a carui iubire neconditionata si darnicie inexplicabila sa viseze copiii. Cred ca indepartarea lui Mos Craciun ar insemna pentru ei jefuirea Craciunului de sclipirea sa supranaturala. Cit de mult l-am iubit si asteptat pe Mos Craciun! Mos Craciun cel iubitor si discret (eu nu l-am vazut niciodata), un fel de ‘premergator’ al lui Dumnezeu care a deschis inima mea pentru Cel pe care aveam sa-L cunosc mai tirziu, pe adevaratul Mos Craciun…

  6. si ce ne facem cu “rugaciunile” catre mos craciun? ale copiilor …bineinteles…
    mie mi se pare idol…
    eu nepotului meu i-am spus de mos Nicolae

  7. Nu sint rugaciuni, ci rugaminti dar nu trebuiesc incurajate. Copiii trebuie sa invete sa aprecieze ceea ce primesc si sa fie recunoscatori fara sa faca mofturi. Dar deja aici intram in cu totul alte probleme.


  8. HARA : Colinde romanesti (full album)

  9. Colinda “Din cer senin” este de poetul Traian Dorz, care a condus Mişcarea Oastea Domnului din cadrul Bisericii Ortodoxe, în perioada comunistă. El se bucură acum în Biserica Triumfătoare, că ce a creat prin inspiraţia Duhului Sfânt, aceste colinde, zboară în depărtări şi tot mai mulţi se bucură de aceste creaţii făcute cu multă jertfă.

    Zburaţi, cântări, În patru zări, pe dragoste şi unde,
    pătrundeţi voi pe unde noi nu mai putem pătrunde!
    Mărturisiţi pentru Hristos, convingeţi conştiinţa,
    că totul este-n veci frumos când biruie Credinţa!
    Zburaţi, cântări! Zburaţi, cântări!…

    Zburaţi, cântări, spre zeci de ţări, chemând la rugăciune,
    un legământ prin Duhul Sfânt pe toţi să ne-mpreune!
    Cutremuraţi, pentru Hristos, trezind trăirea vie,
    că totul este-n veci frumos În pace şi-n frăţie!
    Zburaţi, cântări! Zburaţi, cântări!…

    Zburaţi, cântări, În depărtări, spre-a lumii-ntregi popoare,
    Înflăcăraţi pe mii de fraţi spre-o unică lucrare!
    Apropiaţi pentru Hristos spre-o unică-nfrăţire,
    căci tot ce-i veşnic şi frumos stă-n pace şi-n iubire!
    Zburaţi, cântări! Zburaţi, cântări!…

    Zburaţi cântări, spre ţări şi mări, pe dragoste şi unde,
    purtând cu drag al Crucii steag, cât veţi putea pătrunde!
    Îngenuncheaţi pentru Hristos Întreaga omenire,
    s-ajungem toţi În Mai Frumos o unică-nfrăţire!
    Zburaţi, cântări! Zburaţi, cântări!…

  10. Nu va suparati domnule Viorel, insa nu cumva si sfintii (macar o parte dintre ei), la vremea copilariei lor, credeau in existenta lui Mos Craciun? Ati citit la vreun Sfant Parinte vreo critica la adresa lui Mos Craciun? Daca da, va rog sa ma iertati. Daca ar fi fost un pericol pentru sufletul unui copil probabil ca multi sfinti ar fi atentionat si detaliat problema.

  11. Referitor la Mos Craciun
    Experienta mea proprie este foarte asemanatoare cu ce au descris admin si Observator.
    Cand eram copil, ii asteptam cu infrigurare pe cei doi Mosi: Mos Nicolae si Mos Craciun. Nu atat pentru daruri cat pentru faptul ca ei veneau la mine si ca aveam poate sansa sa-i “prind” sa-i intalnesc, lucru care nu s-a intamplat insa niciodata (ai mei nu l-au adus pe Mos Craciun niciodata in casa).
    Cu timpul am inteles ca dpdv cadouri acesti doi mosi sunt de fapt parintii….
    Intr-un mod firesc Mos Nicolae a fost inlocuit cu Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor si in special al fetelor asa ca dezamagirea nu a fost prea mare caci intre timp crescusem si in sufletul meu si-au facut loc tiptil Iisus Hristos si Maica Domnului, pe care ii vedeam in icoanele din casa si biserica. Cu timpul am invatat despre sfinti, asa ca famila ceresca s-a marit si acum pot spune intr-un mod copilaresc ca de fapt sunt mult mai multi “mosi” care ne asculta rugamintile si rugaciunile. Si ca asta de fapt se intampla in fiecare clipa si nu numai pe 6 sau 25 decembrie.

    Azi de Craciun ma bucur nespus, bucuria aceea copilareasca de alta data a crescut si inflorit foarte frumos. Ma bucur in primul rand pentru ca este o Sarbatoare Sfanta, nu lipsita de mister si farmec: aparitia stelei, bucuria ingerilor si cantarile ingeresti care se fac auzite de catre pastori anuntandu-le Nasterea minunata, magii care vin spre inchinare ghidandu-se dupa stea (na ca se poate si fara GPS, nu de alta dar unii parca au inebunit cu GPS-ul asta), toate acestea s-au intamplat aievea, cu adevarat….numai acest gand si face sa mi se strecoare un fior luminos in suflet.
    In al doilea rand este o lectie de smerenie pe care ne-o dau Domnul si Maicuta Lui in fiecare an si parca mereu am de invatat ceva din ea.
    Ma bucur cand vad copiii cum se bucura cantand colindele, sau chiar impiedicandu-se la cuvintele mai complicate: “infasetel”, ma bucur cand vad inflorind zambete pe fetele batranilor, lucru rar azi. Ma bucur chiar ca si cei care nu trec pe la biserica prea des, totusi de Craciun apar, semn ca inimile impietrite mai au o sansa cat de mica.

  12. Practic, Mos Craciun de astazi s-a nascut, in decembrie 1862, desenat de Thomas Nast, caricaturistul de la ziarul new-yorkez Harper’s Illustrated Weekly. Tot el a stabilit, mai apoi, ca resedinta mosului se afla la Polul Nord. Mai tarziu, cand s-a realizat ca renii nu au ce sa pasca in extremitatea nordica a planetei, Mos Craciun a fost mutat in Laponia! Un rol important in crearea acestui mit l-a avut si pastorul american Clement Clarke Moore, care a scris un poem pentru copiii sai, despre un mos simpatic, durduliu si bland, care imparte daruri copiilor dintr-o sanie trasa de reni zburatori – chiar viitorul Mos Craciun , idolul comercial de astazi .

    —————————————-
    Legenda crestina

    Se spune ca nevasta lui Craciun i-a oferit adapost in grajd Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu Fecioara Maria, fara stirea acestuia. Cand a aflat, Craciun s-a enervat atat de tare, incat i-a taiat mainile sotiei, dar Maica Domnului a facut o minune si i le-a lipit la loc. Vazand acest lucru, Craciun se converteste la crestinism si, fericit ca nevasta lui, Craciunita, si-a recapatat manile pe care el i le taiase fara sa cugete,aprinde trunchiuri de brazi, in jurul carora incinge o hora, impreuna cu slugile lui. Drept multumire, imparte, apoi, daruri tuturor. Cantecele lui de bucurie s-au transformat in colinde, iar obiceiul de a face daruri s-a pastrat din generatie in generatie.

  13. Exista un film pt copii (“Adevaratul Mos Craciun: Sf Nicolae al Myrei) inca in productie (poate va fi terminat de Craciun), desi va fi un produs al Holywoodului, oricum mult mai acceptabil speram dpdv crestin decat legenda lui mosu.
    http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=662

  14. Bine asta e varianta americana a lui Mos Craciun.

    Dar parca stiam ca totusi inainte de asta exista un Mos Craciun care sa-i reprezinte pe magii care au venit cu cadouri la Pruncul Iisus abia nascut in iesle. Tot asa si Mos Craciun al nostru vine la copii si nu numai cu cadouri ca magii cu cadouri si pastorii cu cantari de bucurie.

  15. Noi nadajduim sa va bucurati cu totii de colinde 🙂 Uneori si ultra-problematizarile care dau nesfarsite migrene mai trebuie parasite, pentru a ne bucura simplu si copilareste, pentru… a si trai, nu? Printre atatea discutii si atatea stiri care mai de care mai dezamagitoare sau mai inspaimantatoare… avem nevoie sa nu uitam, totusi, ca, dincolo de tot raul, nu trebuie sa lasam pe nimeni sa fure bucuria ca Hristos S-a nascut, ca este cu noi si, in functie de raspunsul nostru, poate fi si in noi…

    Exista riscul – ne gandeam – ca din cauza de atata rau care curge in cascada, si-ti taie rasuflarea, sa nu mai stim sa privim la Hristos si sa ne lasam cu totul acaparati si apasati de viziunea strivitoare a intunericului, ca si cum acesta ar fi singura si ultima realitate. Pentru unii este clar ca exista chiar o voluptate morbida a negativului si a criticismului si a suspiciunii, iar informatia terifianta sau macar de can-can este efectiv, clinic, ca un drog, sunt dependenti la modul patologic de ea, asa cum sunt dependenti, in general, de internet si de tot ce este virtual, ajungand sa traiasca intr-o inchipuita ortodoxie, intr-un mod de viata mincinos.

    Riscul imbolnavirii sau macar al deznadajduirii exista pentru toti… Nu avem cum sa fugim de realitate si nu trebuie sa ne bagam capul in nisip, asta e clar, insa… uneori, MACAR uneori, este esential sa mai facem cate un popas, sa ne oprim si sa nu uitam INCOTRO mergem si de ce, sa ne amintim CINE e cu noi, si sa ne luam ca merinde si astfel de mici bucurii, sa ne intarim si sa ne mangaiem cu ceea ce este inca frumos si nepatat… Sa cartim si sa carcotim mai putin si sa TRAIM mai mult.

  16. Eu am spus finisorului meu care are 4 anisori ca Mos-Nicolae este Sfantul Nicolae. In biserica, am mers sa i-l arat. Cand l-am rugat sa se inchine si sa sarute icoana, mi-a zis: lasa, ca imi aduce el cadou si daca nu il pup! Asa, ca, mai bine il lasam pe el, cand crestea un pic mai marisor sa faca legatura dintre praznuirea Sfantului Nicolae si cadoul din ghetute.
    Cred ca m-am grabit sa “il duc” pe copilas in cer…

    Acelasi copilas, privind o icoana a Mantuitorului, mi-a zis “Doamne nu are sosete” si mi-a aratat cu degetelul ca afara este frig. Deci el nu este un insensibil, ci eu am fost prea grabita sa il invat ceva ce nu era pe intelesul lui.

  17. @Ioana
    Va rog sa-mi permiteti cateva cuvinte.
    Cu finutul dvs. poate ati fost doar prea directa… Eu am observat ca lor, copiilor, mai ales atunci cand incep sa inteleaga anumite lucruri si sa desluseasca ei cu mintea lor intelesuri pe care au nevoie sa le confirme apoi cu cei mari, le plac foarte mult povestile (povestirile) care sa le permita sa ajunga ei insisi la raspunsul dorit (de noi) si de aceea cred ca nu ar trebui sa abandonati “lupta”, doar sa fiti mai… indirecta. Nu v-ati “grabit”. Ce raspuns v-ar fi dat peste inca 4 ani?
    Multumesc si iertati.
    Doamne, ajuta!

  18. Florin,
    multumesc de sfat. Aveti dreptate, eu sunt prea directa si adeseori ma grabesc.
    Ce am vrut sa spun, era ca e bine ca ei sa creada cat mai mult ca vine mosul si ii rasplateste pt cat au fost de ascultatori, sau dimpotriva :).
    Sa dea Domnul, sa nu fie pe pamant copil la care mosul sa nu ajunga!
    Doamne ajuta!

  19. Partea cea mai proasta e ca multi dintre noi ascultam colindele doar inregistrate.Comuna in care locuiesc e singura din zona care nu cunoaste binecuvantarea micilor colindatori in Ajun.
    Va doresc…”Merry christmas!”

  20. http://www.calauzaortodoxa.ro/credinta/colinde-vol-4-manastirea-camarzani

    Colindele Maicutelor de la Manastirea Camarzani. Colindele cantate astfel ne bucura sufletul.

    Doamne ajuta maicutelor in lucrarea duhovniceasca si noua tuturor.

  21. Institutul de dezvoltare durabila este infiintat de Clubul de la Roma.
    Despre Clubul de la Roma, masoneria si illuminati
    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2010/12/15/ordinul-iluminatilor-problema-evreiasca-parintele-victor-moise/

  22. @ Mircea Puscasu:

    De acord, stim asta. Dar care e legatura cu colindele?!

  23. da…am fi vrut sa mergem cu colindul si anul asta si sigur, colinde vor fi…dar copiii au crescut si au aflat de costumul pe care il foloseste mosul si au vazut ca erau pantofii bunicului…sau mai stiu eu cum…ca nu mai vor sa se lase povestilor pe care le-am putea depana noi, cei care acceptam in vremea copilariei noastre cumva mai usor ca e “mosul bun” si eram si cuminti si multumiti de daruri…
    Ceea ce am bagat, eu cel putin, in inima mea si ce scot acum de acolo cand trebuie sa-mi lamuresc proprii copii?!
    La ce mostenire se pot astepta?! ce i-am invatat?! Ce am agonisit eu ca sa pot zice cuvantul meu catre dansii?! E cumva “trezitor” ca “vadit sunt ultimele vremi”, caci ce alt indemn mai scuturator poti avea decat gandul ca iata esti constrans sa faci de acum totalul ! Ce pui acolo? Si te privesc ochii deja deazamagiti, deja ne-primitori de “basme”… ai amintiri cu care ei nu au ce face…Ce sa le spun lor, ca vad ca n-am ce…se simte asa ca doar o trista nevoie ca de copil singur la parinti, ce ar colinda cu drag si n-are tovaras…ceva nu se (mai potriveste)…

  24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SCULATI, BOIERI… NINGE! :)
  25. Va multumim pentru postare! Pot sa va spun din experienta de re-patriat, ca vremea colindatului din Romania este ceva foarte foarte special in sfera universala! Slava Domnului! 🙂

  26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Asta-i seara mare, seara de Ajun. PRAZNIC LUMINOS SA AVETI!
  27. Pingback: "ASTAZI NU COLINDA NIME"... Grigore Lese despre COLINDA CU PLOAIE, GER SI SARACIE [video]
  28. Pingback: PREDICI SI TALCUIRI LA DUMINICA DINAINTEA NASTERII DOMNULUI. Genealogia Mantuitorului. Sensul pomenirii stramosilor lui Iisus. Cum ne pregatim pentru Craciun?
  29. Pingback: COLINDE cu grupurile psaltice Tronos, Stavros si Axis (VIDEO)
  30. Pingback: 22... "Doamne, vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas...". COLINDUL EROILOR TRADATI (video si audio)
  31. Pingback: NASTEREA DOMNULUI. Predica Parintelui Iachint Iunciuleac si cuvinte ale Sfantului Ioan Gura de Aur la marele praznic al inomenirii Fiului lui Dumnezeu
  32. Pingback: CRACIUNUL LA INCHISOARE. Colind pentru detinutii fara vina... Nasterea Domnului pentru cei prigoniti, singuri si suferinzi. (DEDICAT PARINTELUI EFREM)
  33. Pingback: COLINDE VECHI ROMANESTI cu grupurile Anton Pann si Cetatea Veche (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt
  34. Pingback: NASTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS – Predica si talcuire teologica exhaustiva asupra TAINEI INTRUPARII de Vladica Hierotheos Vlachos -
  35. Pingback: Asta-i seara mare, seara de Ajun. PRAZNIC LUMINOS SA AVETI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  36. Pingback: ….UN MIC DAR “de sub zapezi”: o GALBENA GUTUIE, cu dorul de a prelungi bucuria de A STA AGATATI, ca globul in brad, DE CRACIUN SI DE COPILARIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  37. Pingback: N-A MURIT COLINDUL NOSTRU… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  38. Pingback: 23 de ani si tot… DEGEABA. Tudor Gheorghe (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare