AGHIAZMA DE LA ROBINET? Slujbe de sfintire a apelor de Boboteaza ce frizeaza sacrilegiul in Timisoara si Piatra-Neamt

8-01-2011 3 minute Sublinieri

Ne-a fost semnalata de catre cititori o anume practica de sfintire a apelor de Boboteaza, deci de savarsire a ierurgiei pentru Aghiazma Mare, ce ridica numeroase si serioase probleme de ordin canonic. Este vorba de sfintirea apelor din statiile de filtrare, tratare si pompare a apei din cel putin doua orase ale Romaniei. Cu alte cuvinte, asa cum o arata si stirile de mai jos, la robinet, in orasele Timisoara si Piatra Neamt, ar curge… Aghiazma Mare! In aceste orase deja se vorbeste despre o “traditie”, in Timisoara sfintirea apelor de la statii fiind practicata de 10 ani iar in Piatra Neamt de 15.

Am consultat numerosi preoti cu privire la aceasta problema si toti au fost de aceeasi parere: acest gen de practica frizeaza sacrilegiul si denota o grava lipsa de discernamant.

Sfintirea apelor nu se face la pauşal si nu este admis ca Aghiazma Mare sa fie apa ce trece prin canalele unui oras intreg, folosita pe post de apa menajera, nu doar bauta de oricine si oricum, ci chiar profanata, practic, prin utilizarea sa la toaleta si in nevoile curente din gospodarie, la baie, etc.

Se poate face ceva pentru a se stopa, macar in anii viitori, acest obicei care suna mai degraba ca un grav pacat de necinstire a celor sfinte sau chiar impotriva Duhului Sfant?

***

Preotul Zaharia Pereş, din cadrul Mitropoliei Banatului Timişoara, a sfinţit apa din Bega, la Staţia de tratare a apei Bega din Timişoara, joi, 6 ianuarie, de la ora 13, cu prilejul sărbătorii creştine a Bobotezei.

„Pentru angajaţii Aquatim şi pentru timişoreni în general, celebrarea slujbei de Bobotează la principala staţie de tratare a oraşului a devenit o practică obişnuită, an de an, având semnificaţia spirituală de purificare a apei, de curăţire şi de protecţie”, a spus Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

De astazi curge apa sfintita la robinetele timisorenilor! Preotul paroh al parohiei din cartierul Plopi Zaharia Peres a sfintit astazi apa din Bega la Uzina de Apa din cartierul Crisan. Ritualul crestin al sfintirii apei in ziua de Boboteaza a fost respectat si de Aquatim, compania care aduce zilnic apa in casele timisorenilor.De zece ani tot facem aceasta sfintire si respectam aceasta traditie si in acest an. De apa sfintita vor avea parte toti cei 90% din populatia Timisoarei”, a declarat directorul Aquatim Ilie Vlaicu. Dupe ce a sfintit apa din Bega, preotul s-a dus si prin birourile angajatilor si i-a binecuvantat. Preotul Zaharia Peres a sfintit zona de captare a apei din raul Bega, cat si restul fluxului tehnologic: decantoare, statii filtrare, rezervoare, statii pompare.

Curge apa sfintita la robinet, in Timisoara

Vrei nu vrei, bea Grigore agheasma! Zicatoarea se potriveste manusa oricarui timisorean, intrucat Bega a fost sfintita astazi! Asadar, apa care curge acum la robinetii din casele timisorenilor s-a transformat in agheasma.

Ca in fiecare an de Boboteaza, la Uzina de Apa din Plopi s-a tinut o slujba speciala, iar preotul a sfintit apele, pentru ca locuitorii orasului sa fie feriti de necazuri.

Aquatim a facut o adevarata traditie din acest moment. Angajatii Statiei de tratare a apei nr. 1 din Timisoara au primit si ei binecuvantarea preotului.

In ziua de Boboteaza, in comunitati de pretutindeni au loc astfel de slujbe de sfintire a apei.

sursa> http://www.agenda.ro/news/news/14771/curge-apa-sfintita-la-robinet-in-timisoara.html

Nota> sunt doua intrebarile care imi vin in gand in timp ce postez aceasta stire> prima este ridicata de catre un comentator ‘Anonim’ care se intreaba retoric, si eu cu el: “nu stiu cit de crestineasca este folosirea apei sfintite la toaleta…

În fiecare an de Bobotează, un preot blagosloveşte conductele prin care va curge apa potabilă înainte de a fi livrată cetăţenilor din Piatra Neamţ. Societatea Judeţeană Apa Serv, cea care furnizează apă potabilă la robinetele tuturor pietrenilor a continuat şi în acest an tradiţia care a debutat acum 15 ani. În ziua de Bobotează, un preot a sfinţit apa din cazanele de la Uzina de apă de la Bâtca Doamnei. Evenimentul a avut loc în jurul amiezii şi a strâns atât angajaţii societăţii, cât şi pe cei ai administraţiei locale. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei, Prefecturii, delegaţi ai Apelor Române, conducerea Protecţiei Mediului şi a Gărzii de Mediu, dar şi numeroşi pietreni curioşi să se convingă de calitatea apei pe care o vor plăti încă un an.

Metoda rar întâlnită în ţară a devenit un eveniment care nu lipseşte în niciun an de pe lista celor organizate la acumularea de la Bâtca Doamnei. „Pentru că ne dorim ca apa pe care o furnizăm să fie una de calitate, limpede şi pură, am dorit să menţinem tradiţia începută de societatea noastră în anul 1995 şi să asigurăm astfel pietrenii de proprietăţile apei pe care o primesc în casele lor. Se ştie că apa sfinţită la Bobotează este una aparte, că nu se strică niciodată, iar noi ca şi creştini credem în puterea slujbei efectuate de preoţii noştri”, a declarat Bianca Ivaşcă, responasbil relaţii publice a societăţii judeţene Apa Serv. De la sfinţirea apelor care vor curge de azi la robinetele din oraş nu au lipsit nici edilii oraşului.„Mă bucur că reuşim să păstrăm aceste tradiţii odată cu trecerea timpului. Sper ca anul acesta, pietrenii să constate o apă calitativă, net superioară celei de până acum, având în vedere şi investiţiile realizate în acest an la schimbarea reţelei de conducte subterane din oraş”, a declarat Neculai Ivanov, consilier judeţean.

Nu au stat deoparte nici curioşii de rând, veniţi să vadă cu ochii lor cum a fost sfinţită apa oraşului. Toţi cei prezenţi cred că slujba de la Uzina de apă din Piatra Neamţ este un lucru ingenios şi de bun augur.

Eu mă bucur că se mai respectă aceste tradiţii din bătrâni şi sunt convinsă că apa pe care o vom bea de acum va fi una mai bună”, a spus Miruna Dascălu, o pietreancă venită să asiste la slujba de la acumularea Bâtca Doamnei. Un alt pietrean care a fost prezent la eveniment a plecat cu inima împăcată că de acum nu-i va mai curge la robinet apă cu rugină, ca până acum. „Sper că dacă au schimbat şi conductele, au mai făcut şi slujbă cu preoţi, să nu mai avem surprize neplăcute. Vecina mea a făcut o alergie de la apă in luna noiembrie, când încă mai primeam apă murdară în case“, şi-a amintit Ioan Domnici, un pensionar curios.

Va recomandam si:


Categorii

Presa, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “AGHIAZMA DE LA ROBINET? Slujbe de sfintire a apelor de Boboteaza ce frizeaza sacrilegiul in Timisoara si Piatra-Neamt

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. E foarte posibil sa fie cum spuneti. E ultimul lucru pe care l-am dori sa lovim in PS Paisie. Totusi, cine isi asuma titulatura OFICIALA de Mitropolia Banatului? Ni se pare incorect acest lucru, daca nu sunteti desemnat sa fiti purtatorul de cuvant al Mitropoliei, caz in care trebuie sa va semnati. Daca nu, atunci renuntati la insusirea unui titlu oficial, care ni se pare ca poate fi si infractiune.

    Si tot n-am inteles de ce s-a facut sfintirea unui bazim de apa MENAJERA, iar nu a unei ape curgatoare…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare