Se tot ingroasa gluma: cat de departe se va ajunge cu isteria E.coli? OMS RECOMANDA EVITAREA DEPLASARILOR IN ZONELE AFECTATE DE ”EPIDEMIE”!

3-06-2011 3 minute Sublinieri

Cat de simplu poate fi data lovitura de gratie economiilor celor mai vulnerabile, plecand de la o noua facatura epidemiologica cu rol de inducere artificiala a panicii colective?

Reprezentaţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România recomandă populaţiei evitarea deplasărilor în ţările în care s-au înregistrat cazuri de infecţii provocate de bacteria E.coli, cu precădere în nordul Germaniei, şi limitarea consumului de legume negătite. “Dacă legumele şi fructele sunt consumate crude, este esenţial să respectăm normele de igienă, indiferent dacă respectivele sunt româneşti sau nu”, a declarat, pentru NewsIn, Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.

Olsavsky a mai spus că, până în momentul de faţă, în România nu s-a înregistrat niciun caz de infecţie provocat de bacteria E.coli, însă nu exclude un posibil risc. “Este greu de stabilit cu exactitate punctul de pornire al epidemiei. Autorităţile din România ţin în permanenţă legătura cu cele din Germania pentru a cunoaşte evoluţia epidemiei şi monitorizează toate importurile”, a adăugat Olsavsky.

OMS a anunţat joi că tulpina bacteriei E.coli aflată la originea epidemiei din Europa este nouă. Testele genetice preliminare arată că tulpina reprezintă o mutaţie provenind din două tipuri diferite de bacterii E.coli şi conţine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare şi pare atât de periculoasă.

Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal. Iniţial, s-a crezut că epidemia de E.coli a fost provocată de castraveţi bio importaţi din Spania, dar testele au contrazis această ipoteză. Numărul deceselor a ajuns la 18 – 17 în Germania şi unul în Suedia.

  • Mediafax:

Bacteria E.coli se răspândeşte: Douăsprezece ţări raportează îmbolnăviri

Potrivit comunicatului, 12 state au anunţat cazuri de sindrom uremic hemolitic şi E.coli enterohemoragic. Germania a raportat în total peste 1.500 de astfel de cazuri. În afară de Germania, cazuri de îmbolnăviri au fost raportate în Austria, Cehia, Danemarca, Franţa, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Steriu: Isteria europeană cauzată de bacteria E.coli este nejustificată. Produsele româneşti sunt foarte sănătoase

Consumatorii trebuie să fie conştienţi că legumele şi fructele din România sunt “foarte sănătoase, verificate foarte bine de autorităţi”, astfel încât să nu existe o scădere a consumului pe piaţa internă, a declarat, la RFI, Valeriu Steriu, şeful comisiei prezidenţiale pentru Politici Agricole. Potrivit sursei citate, în opinia lui Valeriu Steriu, isteria europeană cauzată de bacteria E.coli este nejustificată.

“Aş spune că nu este justificată la acest nivel de isterie. Acum, pe de altă parte, vorbim de un număr semnificativ de persoane care au decedat şi ridică anumite semne de întrebare. Lucru care ar trebui în primul rând pe oficiali şi mai ales pe cei care fac toată informarea pe acest subiect să-i determine mai degrabă să încerce să promoveze foarte intens toate măsurile de igienă, măsurile care poate nu au fost respectate. Toate acestea ar trebui repetate obsesiv”, a menţionat el la RFI.

Valeriu Steriu a confirmat că producătorii români au de suferit de pe urma scăderii consumului de legume la nivel european. “Noi aveam deja o pornire bună de câţiva ani pe exportul de legume şi de fructe şi în mod special exportul de castraveţi. Nu avem o problemă cu credibilitatea produsului, rămân în continuare produse de cea mai bună calitate. Mai degrabă avem probleme în clipa de faţă legate de scăderea consumului în Europa. Fermierii nu mai au desfacere pentru producţia din acest moment”, a spus el.

“O parte foarte mare din vest-europeni au preferat să nu mai consume castraveţi, lucru care creează de fapt o scădere a consumului şi de aici avem implicaţiile şi asupra fermierilor români”, a continuat Steriu. Şeful comisiei prezidenţiale pentru Politici Agricole a precizat că produsele româneşti sunt “foarte sănătoase”.

“Este cert că avem câţiva producători care deja suferă şi încearcă să identifice în procedură de urgenţă alte pieţe. Consumatorii români să fie conştienţi că avem produse foarte sănătoase, verificate foarte bine de autorităţi, astfel încât să nu avem o scădere a consumului pe piaţa internă”, a mai spus Valeriu Steriu.

“Cehia şi Germania au decis să nu mai cumpere castraveţii proveniţi din ţările Uniunii Europene, inclusiv din România, din cauza informaţiilor privind contaminarea cu bacteria E.coli. Consumatorii din aceste ţări sunt speriaţi şi nu mai consumă legume, în special castraveţi, iar producătorii români pierd circa 100.000 de euro pe zi din această cauză, întrucât Cehia şi Germania cumpărau zilnic circa 160 de tone de castraveţi produşi în serele româneşti”, a spus Rădulescu.

Acesta a precizat că din informaţiile pe care le deţine este posibil ca şi exporturile de roşii din ţările UE să fie sistate în perioada următoare, deşi testele făcute în laboratoarele de profil au demonstrat că legumele noastre sunt sigure.

“Până când nu se va hotărî care este sursa contaminării cu bacteria E.coli. cele două ţări ar putea lua decizia de a sista şi importurile de roşii din ţările comunitare, a precizat oficialul MADR.

Adrian Rădulescu a arătat că la nivelul MADR s-a format o comisie, împreună cu reprezentanţii APIA, pentru inventarierea pierderilor producătorilor români din cauza sistării contractelor de export, fiind cerut, totodată, şi sprijinul Comisiei Europene.

Comisia Europeană a notificat vineri, 27 mai 2011, cele 27 de state membre, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF), cu privire la sursele responsabile pentru contaminarea cu STEC, toxina care produce afecţiunea E.Coli, după ce Germania şi alte patru state membre au fost afectate de aceasta. Autorităţile germane au identificat drept una din sursele contaminării castraveţi organici importaţi din două provincii spaniole – Almeria şi Malaga, dar ulterior au anunţat că nu deţin informaţii sigure că aceştea ar fi fost cauza decesului a 18 persoane şi infectarea a altor 2.000 de persoane . Fermierii spanioli susţin că valul de panică creat de pe urma “psihozei castravetelui” le aduc pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, iar germanii pierd circa 4 milioane de euro pe zi, în condiţiile în care cifra de vânzări pentru castraveţi a scăzut cu aproape 90%.

De asemenea, Rusia a interzis, joi, importurile de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei cauzate de bacteria E.coli.

Izbucnirea E. Coli, boală caracterizată de simptome de enterocolită acută, a dus deja la decesul a 17 persoane în Germania. Alte cazuri s-au înregistrat în Suedia, Danemarca, Marea Britanie şi Olanda.


Categorii

1. DIVERSE, Epidemii, gripa porcina, gripa aviara, e.coli

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Se tot ingroasa gluma: cat de departe se va ajunge cu isteria E.coli? OMS RECOMANDA EVITAREA DEPLASARILOR IN ZONELE AFECTATE DE ”EPIDEMIE”!

  1. Mai, mai…
    Se pare ca in Cehia si Germania (in vest, in general..) sunt mult mai multi “creduli” decat la noi. Am impresia ca romanii devin incomozi prin incapatanarea lor de a nu se dezlipi asa usor de pamant, de ograda lor, in care pun pe cat se poate, o rosie, un ardei etc, mai cresc un porc, o gaina…
    Aici nu prea au tinut nici fazele cu vaccinarile contra gripei porcine sau cancerului de col…
    “Norocul” nostru ca avem conducatori vajnici!

  2. nu ne lauda prea mult pt incapatanareş acusi moare vreo vedeta din cauza caldurii si zic astia ca a fost virusata. Sa vezi atunci romani ametiti de spaima, cu botnita la gura, rupand usile cabinetelor pt vaccinuri

  3. poate aci, in centru, la Universitate 😉

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare