Ni se repeta tot mai frecvent, pe toate vocile, ca NU SE MAI POATE FARA O… CONDUCERE ECONOMICA EUROPEANA CENTRALIZATA

29-06-2011 4 minute Sublinieri

J-C Trichet (seful BCE) indeamna liderii politici sa revitalizeze viziunea Europei integrate… in austeritate, insistand pentru Ministerul de Finante European


Sensul acestui discurs al lui Trichet, remis tocmai in zilele votului din Parlamentul grec asupra austeritatii sau falimentului grecesc, e simplu: Uniunea Europeana este salvarea tarilor Europei, fiind singurul mijloc de a nu avea un… razboi continental. Povestea de succes a Europei s-a inregistrat si pe teren financiar, unde Banca Centrala Europeana a facut ”minuni” si s-a descurcat mai bine decat orice alta banca centrala europeana (cata modestie). Problemele cu care se confrunta tarile nu tin, asadar, de euro sau de politica financiara a BCE, ci de economie. Drept urmare, daca vreti sa avem o economie buna, atunci trebuie sa avem o guvernare europeana economica. Si putem incepe cu un Minister al Finantelor, de pilda. Cam asta e sensul…

E de retinut faptul ca Trichet se refera, in acest discurs, la cetatenii Uniunii Europei si nu la cetatenii statelor membre. In privinta revitalizarii viziunii despre Europa, noi intelegem din discurs ca se refera la adoptarea austeritatii ca viziune ce reinnoieste atasamentul fata de UE.

In orice caz, evocarea obsedanta deja a necesitatii unei guvernari unice europene si/sau globale este confirmata deja de doua lucruri: taxa pe care Comisia Europeana o va propune pentru tranzactiile financiare si …concluziile institutului ASPEN Romania, o neo-masonerie de tip think-thank, condusa la noi de catre Mircea Geoana (de retinut ce nota editorialistul participant: “Din cauza unor norme interne ale think-tankului nu va pot da prea multe detalii despre participanti si discutii”).

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a indemnat decidentii politici sa revitalizeze viziunea unei Europe integrate. ”In aceste zile, Europa si beneficiile pe care le aduce au ajuns sa fie luate ca atare (de-a gata)”, a spus Trichet noaptea trecuta in Bruxelles, conform unui text remis de BCE. ”Multumita succeselor integrarii europene, amenintarea razboiului a devenit o amintire a trecutului pentru multi europeni, in special pentru cei tineri. Aceasta face cu atat mai urgenta nevoia dezvoltarii unei viziuni reinnoite a felului de Europa pe care il vrem si de care avem intr-adevar nevoie – o viziune ce este usor inteleasa si impartasita de cetatenii Uniunii Europei.”

Trichet a vorbit la cateva ore dupa ce politia a tras cu grenade lacrimogene pentru a dispersa demonstrantii din Atena, in timp ce legislatorii greci se pregatesc sa voteze masurile de austeritate propuse pentru a se evita primul defalult suveran din zona euro. Criza greceasca a datoriilor ameninta sa submineze euro, moneda comuna europeana impartasita de 17 natiuni.

”Fiecare generatie trebuie sa isi afirme atasamentul fata de Europa”, a spus Trichet. Revitalizarea Europei inseamna” asigurarea ca ”poverile ajustarilor de astazi nu sunt transmise generatiilor viitoare”. Trichet a spus ca euro a imbogatit Europa reducand costurile tranzactiilor companiilor, stimuland comertul si creand peste 14 milioane joburi din 1999 incoace.

A laudat BCE pentru mentinerea ratei de inflatie, afirmand ca nicio alta banca centrala din zona euro nu a avut atat succes in domeniu in ultimii 50 de ani.”BCE are o sarcina clara: sa furnizeze stabilitatea preturilor, care este definita ca rata inflatiei anuala sub sau apropiata de 2% pe termen mediu”, a spus Trichet. ”Si peste 12 ani de cand s-a lansat EMU (Uniunea Monetara si Economica Europeana) rata medie a inflatiei in zona euro a fost de 1,97%. Este E-ul in zona a EMU unde e nevoie de progres (adica in zona economiei, cea monetara fiind, dupa Trichet, asigurata de politica BCE – n.n.).

A facut un apel la guvernaminte sa imbunatateasca guvernanta economica si sa intareasca regulile pentru a preveni politicile nesanatoase.”Pe termen scurt, trebuie sa abordam cele mai urgente probleme implementand programe de ajustari structurale ce sunt in prezent derulate”, a spus Trichet. Pe termen lung, s-a referit la o propunere pe care a facut-o mai devreme de stabilire a unui minister de finante pentru zona euro. ”Dezvoltarea acestor elemente in detaliu va face, oricum, subiectul unui alt discurs.”

Comisia Europeană va propune introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, la nivelul UE, şi îngheţarea cheltuieilor agricole, din 2014, în proiectul de buget pe termen lung al blocului comunitar, au declarat miercuri surse apropiate situaţiei. Taxa pe tranzacţiile financiare are rolul să aducă la bugetul UE venituri anuale de 50 miliarde euro, dar opoziţia Marii Britanii şi Germaniei face ca transformarea propunerii în lege să fie extrem de improbabilă.

“Este clar să există o opoziţie ideologică puternică faţă de proiect, din partea mai multor ţări, între care şi Marea Britanie“, a spus una dintre surse. Cheltuielile agricole anuale, care reprezintă în prezent cea mai mare parte a bugetului UE, vor fi îngheţate la nivelul din 2013, potrivit propunerii, care prevede un buget total de circa 370 miliarde de euro destinat acestui sector, pentru perioada 2014-2020, au arătat sursele diplomatice.

Cifrele crizei greceşti sunt cu mult mai mari decât cele ale Argentinei de acum două decenii. De ce nu intră atunci Grecia în default, în incapacitate de plată? Este una din întrebările pe care participanţii la cina de lucru a Institutului Aspen România şi-au pus-o la începutul acestei săptămâni, o dezbatere cu tema “Global Economic Governance after the Great Recession – a view from US”.

Din cauza unor norme interne ale think-tankului nu vă pot da prea multe detalii despre participanţi şi discuţii, însă câteva dintre ideile dezbătute chiar merită spuse mai departe. Evenimentele din Grecia au potenţialul de a schimba cu totul lumea în care trăim şi nu e neapărat o schimbare pozitivă. Mulţi analişti vorbesc de o problemă a deficitelor Greciei, a cheltuielilor publice absurd de mari, considerând că aici poate fi identificată rădăcina răului. Este însă foarte posibil să nu fie deloc aşa. Actuala criză nu este neapărat a Greciei, ci mai degrabă a sistemului bancar.

Celebra “contagiune” – răspândirea devastatoare a efectelor intrării Greciei în incapacitate de plată – este foarte periculoasă pentru băncile care au expunere în Grecia şi pentru fondurile de investiţii care au cumpărat bonduri greceşti. Când vorbim despre expunerea Germaniei la criza grecească, vorbim de fapt despre expunerea băncilor germane. La fel, franceze. Marile puteri europene exact asta fac, îşi sprijină băncile şi o vor face până în pânzele albe, forţând toţi membrii UE să participe.

Aici apare a doua problemă, cea politică. Când California a avut mega-probleme, în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Clinton, a fost uşor pentru Casa Albă să rupă câteva zeci de miliarde de dolari de la guvernul federeal şi să-i doneze statului cu probleme fără să atragă oprobriul naţiunii. În actuala Uniune Europeană, lucrurile nu merg aşa. Orice eurocent care merge spre Grecia vine din banii contribuabilului german, danez sau polonez. Nimănui nu-i place să plătească oalele sparte de alţii. Lucrurile s-ar putea acutiza când la rând vor veni Spania, Portugalia şi poate Italia.

Sutelor de mii de greci revoltaţi de măsurile de austeritate, li s-ar putea alătura sute de mii de francezi care nu vor să mai plătească. De ce? Pentru că UE nu are mecanisme fiscale de coeziune şi nu are un sistem financiar integrat. Până când Uniunea nu va funcţiona unitar din punct de vedere fiscal, nu se poate vorbi despre o uniune politică, o uniune care şi-ar putea rezolva la fel de simplu ca federaţia americană problemele interne.

Atena este exemplul cel mai bun despre cum nu funcţionează uniunea. Guverne incapabile de disciplină fiscală, pentru că normele UE sunt aproape consultative, dar pefect apte de şantaj politic. În definitiv, asta face Papandreou, şantajează Europa, ştiind că nimeni nu va avea curajul să pericliteze preţiosul propriu sistem bancar. Un default al Greciei ar însemna ca pierderile să fie suportate doar de bănci şi deocamdată pare mai acceptabil ca sarcina de a evita un masiv “haircut” al datoriilor să revină cetăţenilor.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Ni se repeta tot mai frecvent, pe toate vocile, ca NU SE MAI POATE FARA O… CONDUCERE ECONOMICA EUROPEANA CENTRALIZATA

  1. Nu va mai luati si voi dupa tot ce declara unul sau altul, Europa este formata din natiuni mult prea orgolioase ca sa accepte o guvernare centralizata 🙂 ! Eu sunt convinsa ca istoric UE va disparea, mai devreme sau mai tarziu, iar zona euro s-ar putea sa dispara mai devreme…
    Mass-media si internetul inflameaza tot felul de idei aruncate aiurea de diversi exponenti ai politicii, dar realitatile din fiecare tara nu se reduc la o declaratie sau alta…
    Cum spune Sfanta Scriptura, daca este cu voia lui Dumnezeu se va face, daca nu se va prabusi !
    Stiu ca este mai mereu cam simplist ce spun, dar nu am mult timp si chiar cred ca lucrurile sunt mult mai simple decat ne sunt prezentate de “experti” :-).

  2. @Hrisanti:

    Cred ca e vorba de niste confuzii. Nu e oarecine Trichet si chiar este superficial sa ii subestimam declaratiile, care nu sunt prea dese de felul lor. Totusi, vorba lui, e seful Bancii care a reusit sa faca uitate monedele nationale ale unor tari foarte orgolioase si mandre, altfel, de marca sau francul lor. De ce am subestima ca aceiasi oameni determinati, profitand de un context al crizei datoriilor de stat, nu ar reusi acelasi lucru si pe plan economic? Mai ales ca nu fac vreo revolutie bolsevica, ci vor lucra alaturi de marile corporatii, marile banci, marile grupuri de interese. Iar declaratia am tradus-o de pe Bloomberg, care iarasi nu e chiar orice canal mass-media sau un oarecare site de internet.

    In ceea ce priveste guvernanta europeana economica, ea nu mai este demult un concept, este o realitate. S-au luat dea masuri concrete, deja tarile membre trebuie sa dea raportul la Bruxelles inainte de a isi face bugetele, deja s-au instituit mecanisme de supraveghere si de reglaj, asa cum arata materialele la care am facut trimitere. Parlamentul European lucreaza si el in acelasi sens – si lucreaza nu doar discutand, ci luand masuri concrete.

    Ce este real in efectul mass-media este un efect de amplificare – voita – a unor teme legate de problematica datoriilor statelor, crizei, edificarea Europei dar si, paradoxal, disparitia UE. Se face caz de toate acestea si se face cu buna stiinta, caci oamenii sunt speriati de faptul ca statele nationale sunt in criza, zona euro e in criza, UE cica se clatina, deci vor fi mai dispusi sa accepte o solutie, vorba aceea, a unei “guvernante” europene si, de ce nu, si globale intr-un final.
    Cat despre orgoliul tarilor europene, el este foarte satisfacut atat timp cat la masa bucatelor stau, cu cutitul si painea la dispozitie, Germania si Franta. Restul… fata de acest pol de putere, chiar conteaza mai putin, mai ales cand exista o clasa politica arondata ideatic si nu doar ideilor pro-europene.

  3. Nu ştiu ce să înţeleg din asta:

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/nemtii-ar-fi-inceput-sa-tipareasca-marci-germane-149204.html

    zvonul e mai vechi şi un timp am crezut că a fost “scăpat” doar ca să sperie pe eurofili sau să îi liniştească pe eurosceptici.. Din reflex, instinctual, parcă i-aş da dreptate doamnei Hrisanti.

  4. @Utzu:

    Dupa parerea noastra, UE nu va cadea, ci se va construi tot mai mult. Ah, ca proiectul european este nefezabil, ca e utopic, ca tarile membre s-ar descurca mai bine cu propria moneda si propriile lor politici, asta e evident. Insa nu conteaza pentru eurocrati asemenea considerente, ca doar nu din calcule economice au perpetuat ideea europeana.

    Acum, chiar om trai si om vedea care varianta anume se confirma. Insa tendinta e clara si, daca ar fi sa ne jucam cu scenariile, si daca ar fi sa admitem ca UE s-ar prabusi acum intr-un mod similar Ligii Natiunilor, nu se va produce acest esec decat pentru a fi reluat si instaurat intr-o forma chiar definitiva. Asa cum s-a intamplat de altfel in istorie – stiti, desigur, ca in perioada interbelica exista Liga Natiunilor si ideea unei Uniuni Europene; aceste idei si proiecte s-au dizolvat pe fondul tensiunilor internationale tot mai mari si a crizei economice, insa dupa apogeul acestor crize, adica al doilea razboi mondial, s-au reluat in forme mult mai solide – in loc de LN avem ONU si in loc de o idee despre UE avem o institutie deja UE.

  5. Sunt şi eu pasionat de istorie şi înţeleg ce spuneţi. Nu am o teorie asupra evoluţiei UE, îmi dau şi eu cu părerea ca să nu tac din gură. Nici eu nu cred că proiectul uniunii/unirii de facto a ţărilor europene va fi abandonat şi nici nu cred să apară vreun Hitler care să denunţe această structură. Văd însă UE ca un vehicul iar nu o destinaţie. Adică, mi se pare perfect fezabil să vedem o prăbuşire zgomotoasă a UE (ca sructură politică), pentru ca după scurt timp să ne trezim în faţa unui nou produs ieuropean, dar care să rezolve încă din faza de proiect limitările tratatului de la Lisabona.

    Mi se pare că acest lucru s-a şi întâmplat cu Liga Naţiunilor, dacă e să ne raportăm la viziunea lui Schuman şi Monnet (care au urmărit un capăt de pod f f înaintat pe partea industrială a cărbunelui/oţelului, pe care mai apoi l-au dezvoltat). Instinctual, mi se pare că UE s-a lovit de un plafon ideologic şi mi se pare că se pregăteşte deja discursul limitărilor “structurale” ale proiectului european.

    Pe partea sociologică, dacă aş fi eu un mastermind, nu mi s-ar părea vreo pierdere majoră trântirea proiectului UE, sau cel mai probabil a unor componente UE, pentru a descoperi apoi o viziune a secolului 21, fundamentată ideologic de intelectuali “de marcă”, pe care să-i putem vedea la tv (cine mai ştie de monnet şi schuman acum?.. cât de uşor ar fi să “avem” un nou proiect promovat de un rock star al politicii), cu atât mai mult cu cât astfel de mişcări nu ar întâmpina nici un opozant de marcă (în plan politic, economic, academic etc). Putem să vedem în politica fiscală un nou cap de pod asemeni cărbunelui/oţelului, dar la fel de bine ar putea fi ceva şi de mai mică anvergură, de ex. o comisie europeană a internetului, a comunicaţiilor electronice care apoi să înghită UE-le de acum. Vorbesc şi eu ca să nu adorm. Iertaţi-mă!

  6. Cred că situaţia e oarecum diferită de ce a fost acum 70-80 de ani. În acest moment fuehrerii au un instrument f f puternic, şi anume Euro, pe care cei de acum 70-80 de ani nu l-au avut. Mira-m-aş să renunţe la el!!! Încă de acum 11 ani era clar, că având o monedă unică, este nevoie de un spaţiu funanciar unic şi de un guvern unic, să nu zic de un fuehrer unic. Una o cere în mod necesar pe cealaltă.
    Dealtfel până acum cel mai mare profitor de pe urma introducerii euro a fost şi este Germania (mai mult băncile şi transnaţionalele de acolo, apoi populaţia). Aşa că nu văd, ca Germania să lase din mână Euroiul. Chestia cu tipărirea de mărci poate este o fumigenă, ca să nu ne miroasă chiar aşa de tare dinspre Merkel and Co. Bineînţeles că după Germania urmează imediat Franţa la beneficii euro.
    Cred că strâmtorarea Greciei are alte motive decât situaţia econoimico-financiară: primo, ţară ortodoxă în care se săvârşeşte Sf Liturghie şi pe deasupra mai sunt şi retrograzii aceia de călugări din Athos. Secundo, suveranitatea oricărei naţiuni va tb mutată la fuehrerii UE şi mai apoi globali, iar aceasta (datoria) este metoda Rothschild veche de câteva sute de ani. Şi funcţionează, din păcate(le noastre). Terţo, de ce nu Italia (care stă mult mai prost decât Grecia cu datoria, potenţialul, etc.), ci Grecia? Apăi Italia, de ex. este cu arme şi bagaje în tabăra fuehrerilor, cum ordonă aceştia, aşa execută italienii; în plus, mai e şi papa pe acolo, care se pare că va juca rol de profet, mai marele religiilor reunite, în viitoarea dictatură. Pe când Grecia este nesupusă lor (vorbesc bineînţeles de popor), în plus este mică, iar când începi un experiment, o fază nouă, de bună seamă, că începi cu un membru mai mic, să vezi cum decurg lucrurile până la final, şi nu te hazardezi cu Italia sau Spania, nu-i aşa?
    Mai rău este, că şi România este în aceeaşi oală cu Grecia, diferenţa fiind, că acum câţiva (puţini) ani stăteam mult mai bine decât grecii, pe când acum parcă am ajuns ţara nimănui…

  7. Alte mesaje in acelasi sens: http://www.bloomberg.com/news/2011-06-29/tale-of-two-visions-for-euro-boils-beneath-greek-crisis-fight.html

    “We are at the crossroads for Europe,” said Guy Verhofstadt, Belgium’s prime minister for most of the euro’s first decade, said in an interview. “It is impossible to have monetary union in the coming years if we don’t build economic and fiscal union. We see Trichet realizing that, but some political leaders have other views.”

    “One of the endgames of this crisis is more fiscal integration and we may be getting more of it because of this crisis than we did in the last 20, 30 years,” said Laurent Bilke, head of European interest rate strategy at Nomura in London and a former ECB economist.

    Trichet’s cause may be carried on when Bank of Italy Governor Mario Draghi replaces him at the helm of the ECB in November. Draghi told the European Parliament this month that the debt crisis poses “a real test for the political will in Europe to do whatever is needed to ensure the achievements of economic and monetary integration.”

    “The losses arising from a sovereign default on Greece, Portugal and Ireland would be shared across all euro-zone’s taxpayers,” said Moec, a former economist at the Bank of France. “This is a clear step towards fiscal union.

  8. Se pare ca se vrea uniune si integrare cu orice pret. Nu conteaza ca nimic nu merge bine, ca oamenii o duc mai prost ca niciodata (chiar si in Germania) ei au o agenda si pe aceea o urmeaza.
    Se vrea binele “cu forta” si asta imi aminteste de comunism, nici nu se mai ascund. Daca ar fi fost sinceri si ar fi infiintat aceasta Uniune Europeana pentru ca oamenii sa o duca mai bine, dupa atatea esecuri, ar fi renuntat complet la idee si s-ar fi revenit la monezile nationale (scriu asta pentru cine se mai indoieste de intentiile acestor capi). Chiar daca se va destrama Uniunea, sa nu ne bucuram caci altceva ii va lua locul…ceva mult mai rau, caci se pare ca asa e in firea lucrurilor, inca de la caderea adamica.

  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » J-C Junker, seful EUROGRUP: SUVERANITATEA GRECIEI VA FI MASIV LIMITATA/ Standard and Poor’s preseaza pentru declararea falimentului Greciei/ CAND INTRA O TARA IN FALIMENT?
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…” (video)
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (update) CARE-I SENSUL CRIZEI ITALIENE? Soros iese iarasi la rampa pentru a sustine ca unica solutie la criza datoriilor eurozonei este “uniunea fiscala europeana”
  12. Pingback: ”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE. Care este sensul noului acord european pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. FALIMENTELE CONTROLATE DUC LA O INTEGRARE EUROPEANA MAI PUTERNICA
  13. Pingback: Ratingul SUA RETROGRADAT, pentru prima data in istorie/ Urmarile: EFECTUL DE DOMINO/ Reactia CHINEI/ Care sunt DEOSEBIRILE fata de CRIZA din 2008
  14. Pingback: ORI COLAPS, ORI UNIUNE FEDERALA. Jacques Attali despre "solutia" crizei din zona euro
  15. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
  16. Pingback: Premierul Poloniei sustine si el CEDAREA SUVERANITATII NATIONALE a statelor europene IN FAVOAREA GUVERNULUI ECONOMIC EUROPEAN
  17. Pingback: Analiza saptamanii: DE CE TOATE CRIZELE DUC LA STATELE UNITE ALE EUROPEI?
  18. Pingback: STATELE UNITE ALE EUROPEI. Jean-Claude Trichet, seful BCE: Intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare