GRECIA: noul val al austeritatii si restructurarea datoriei publice. BISERICA, PRIMA VIZATA PE AGENDA? Cu ce ne va afecta pe noi?

24-05-2011 3 minute Sublinieri

Premierul grec Giorgios Papandreou urmeaza sa discute luni un nou val de masuri nepopulare de austeritate cu cabinetul sau, intr-un efort de a reduce deficitul bugetar al tarii, anunta NewsIn. Grecia dispune de suficiente fonduri pentru a impiedica falimentul pana la mijlocul lunii iulie si este imperativ sa convinga creditorii straini sa aprobe deblocarea luna viitoare a celei de a cincia transe a imprumutului contractat.

Inspectorii FMI, Bancii Centrale Europene (BCE) si Comisiei Europene au cerut tarii sa accelereze reformele care vor deschide calea pentru noua transa, in valoare de 12 miliarde de euro. Papandreou si-a luat angajamentul sa accelereze reformele si sa implementeze un nou val de masuri de austeritate prevazute in programul fiscal al tarii. Aceste masuri vor include cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor in sectorul public si privatizari.

De asemenea, Atena ia in considerare posibilitatea de a concedia bugetari si sa reduca si mai mult salariile angajatilor din sectorul de stat.Programul va include schimbari structurale importante si va garanta iesirea noastra din criza”, a declarat premierul intr-un interviu. Cabinetul va discuta luni planul, iar premierul urmeaza sa se consulte marti cu liderii formatiunilor de opozitie. Intalnirile cu inspectorii UE-FMI vor fi reluate spre sfarsitul saptamanii, dupa ce proiectul va fi prezentat Parlamentului.

Desi a primit un imprumut de urgenta de 110 miliarde de euro anul trecut, din partea UE si FMI, Grecia se afla din nou in pragul insolventei, in conditiile in care eforturile de a respecta obiectivele sunt afectate de recesiunea profunda si de veniturile scazute. Grecia a reusit anul trecut sa isi scada deficitul bugetar cu aproape cinci puncte procentuale, dar trebuie sa ajunga la 7,6% din PIB anul acesta. Saptamana trecuta, principalii oficiali europeni au luat in considerare restructurarea datoriei elene, pentru prima data.

Guvernul Greciei a discutat luni despre noi măsuri de urgenţă în ceea ce priveşte reducerea dificitului bugetar. Demersul este menit să convingă creditorii că autorităţile elene pot depăşi criza datoriilor fără restructurarea acestora, conform Reuters. Măsurile includ reduceri mai drastice de salarii din sectorul public, noi majorări de taxe dar şi posibile concedieri ale funcţionarilor publici angajaţi cu normă întreagă.

Obiectivul îl reprezintă noua tranşă de 12 miliarde de euro din programul de anul trecut cu UE şi FMI, dar şi încheierea unor noi împrumuturi pentru acoperirea deficitului de finanţe de anul viitor. Presa a relatat că măsurile analizate include reducerea la jumătate a sumei de 12.000 de euro exceptată de la impozitul pe venit şi reduceri ale altor scutiri fiscale, pentru cheltuieli medicale şi dobânzi ale creditelor pentru locuinţe.

Atena: Potrivit ziarului grecesc “To Bhma tis Kiriakis” guvernul grec se pregăteşte să reducă la jumătate salariile clerului Bisericii Ortodoxe a Greciei. În plus, guvernul elen intenţionează să pună sub control total toate conturile bancare ale Bisericii Greciei, Sfântul Sinod fiind deja notificat în mod oficial.

Deciziile se înscriu în seria de măsuri menite să stabilizeze situaţia financiară a Greciei, printre care se mai numără şi scăderea drastică a numărului de studenţi la unele universităţi, închiderea întreprinderilor individuale şi reducerea posturilor bugetare.

Într-un interviu recent acordat, Mitropolitul Serafim al Pireului a spus că statul elen cheltuie anual pe salariile şi pensiile clerului elen circa 300 de milioane de euro. Reducerea acestei sume la jumătate ar conduce Biserica la un pas spre faliment. Probleme asemănătoare au fost experimentate şi de către Biserica autonomă a insulelor Creta şi Dodekanese, care în prezent se află deja în anticiparea falimentului.

Potrivit Mitropolitul Serafim, după introducerea acestor măsuri guvernamentale se vor opri în mod inevitabil şi activităţile filantropice ale Bisericii Ortodoxe a Greciei, iar episcopii vor fi nevoiţi să caute ajutor financiar de la Fondul Monetar Internaţional.

trad.dan.camen.

“In  cazul unei restructurari a datoriei Greciei, se va putea vedea si un impact negativ semnificativ asupra economiei romanesti”, a declarat pentru HotNews.ro, economistul sef al biroului local al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. Potrivit FT, investitorii sunt ingrijorati cu privire la impactul asupra sistemului bancar a unei restructurari a datoriilor uriase pe care Grecia le are- circa 335 miliarde de euro. Scenariile avansate pana in prezent vorbesc despre o restructurare “usoara” si alta “dura”, in ambele variante pierderile bancilor fiind semnificative. Institutiile de credit detin 72 de miliarde de euro in bonduri elene, adica 22% din totalul datoriei.

Efectele puternic negative ale unei restructurari au fost admise si de Lorenzo Bin Smaghi, unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE). “O eventuală restructurare a datoriilor Greciei va avea efecte catastrofale, precum ruinarea băncilor şi paralizarea economiei elene”, apreciază acesta.

  • restructurarea datoriilor ar avea ca rezultat falimentul unei mari părţi din sistemul bancar al Greciei

” Potrivit analizelor noastre, restructurarea datoriilor ar avea ca rezultat falimentul unei mari părţi din sistemul bancar al Greciei. De asemenea, economia ar fi îngenunchiată, cu efecte devastatoare la nivel social şi asupra menţinerii democraţiei în acest stat”, a declarat Smaghi pentru publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.
O buna parte dintre detinatorii datoriei grecesti opereaza retele bancare si in Romania, impactul unei restructurari regasindu-se in afacerile derulate pe piata locala, au mai spus analistii economici pentru HotNews.ro

Acestia admit ca impactul unei posibile restructurari ar putea deregla sistemul bancar european si retelele operate de bancile elene in intreaga Europa. “E vorba in primul rand de dificultatile cu care sistemul bancar local se va confrunta si care s-ar putea transmite intregii retele”, au comentat analistii chestionati de HotNews. Ei mai spun ca restructurarea va afecta si raportul monedei unice in fata altor valute.
Citeste aici editorialul lui Martin Wolf, pe aceeasi tema

De altfel, euro a fost performera negativa din piata valutara in acest inceput de mai, depreciindu-se 5% fata de dolar, dar si fata de alte valute majore. “Riscul unei vanzari agresive in cea de a doua jumatate a anului este ridicat“, spun analistii Admiral Markets. Acestia enumera cei mai importanti factori de risc pentru moneda europeana:

1.    Politica monetara
Declinul Euro a fost declansat de conferinta de presa ce a precedat ultimei sedinte de politica monetara: presedintele BCE, J.C.Trichet a fost moderat in privinta inflatiei si ingrijorat de aprecierea Euro din ultimele luni. Daca in urma cu cateva saptamani investitorii asteptau o majorare a dobanzii cheie cu 1,25%, acum s-au redus la jumatate: randament scazut, interes mic.
2.     Pozitia oficialilor europeni
Anumiti oficiali UE considera ca nivelul la care a ajuns Euro, fata de dolar in principal, ameninta industria. Sa nu uitam ca industria germana si franceza au performat cel mai bine dupa criza din Grecia. Altii sunt de parere ca noi stimulente sunt necesare, pentru a revigora economiile statelor cu probleme. Toate aceste comentarii sunt negative pentru Euro.
3.    Grecia & Irlanda
Retrogradarea de catre agentiile de rating si implicit costuri de finantare mai mari, restructurari, sporirea masurilor fiscale, speculatiile iesirii din zona Euro, toti sunt factori ce slabesc increderea in moneda europeana.
4.    Un nou val de criza
Principala amenintare, panica din pietele financiare, ar duce la un flux de capital panicat din zona Euro catre lichiditate si siguranta (piata Americana, Aur, Argint). Cat timp investitorii au fost optimisti, au privit doar la randamentul oferit de activele cu risc, neglijand fundamentele nu tocmai solide, dar se pot panica rapid, iar cursul de schimb se va ajusta si va depasi gravitatea situatiei, ca de obicei: marii investitori vand la un pret supra-evaluat si cumpara apoi sub-evaluat.
5.    Speculatiile din piata valutara
In acest an Euro s-a apreciat aproape 20% fata de dolar, oferind investitorilor un randament anualizat de 40%. Cum cotatiile au revenit la maximul ultimilor 3 ani si perspectivele sunt mai degraba sumbre, profiturile vor fi marcate. Pe de alta parte, un nou val de criza ar intensifica speculatiile pe deprecierea Euro fata de valutele de refugiu ca Dolarul, Francul Elvetian si Yenul Japonez.


Categorii

Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “GRECIA: noul val al austeritatii si restructurarea datoriei publice. BISERICA, PRIMA VIZATA PE AGENDA? Cu ce ne va afecta pe noi?

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SALARIATUL ROMAN – IEFTIN SI USOR DE SANTAJAT/ Continua scumpirile la alimente: ROMANIA, PIATA DE DESFACERE PENTRU IMPORTURI?/ Ce se ascunde sub promisiunile bunastarii si ale recuperarii salariilor si pensiilor? /
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VALUL ”INDIGNATILOR” MATURA GRECIA: zeci de mii de demonstranti in Atena, mii in orasele de provinvicie. O tara de vanzare/ TRANSA DE IMPRUMUT PENTRU GRECIA, PRETEXT PENTRU ALTE DECIZII EUROCENTRISTE?/ Demontarea propagan
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Sinteza money.ro: ECONOMIA GLOBALA E IN PRAGUL UNUI NOU DEZASTRU
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tragedia greaca: CUPRINSI DE PANICA, OAMENII ISI RETRAG BANII DIN BANCI. Papandreou obtine de votul de incredere, Spania e aratata cu degetul de FMI
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Biserica Ortodoxa a Greciei se implica in criza datoriei publice a tarii. Ce solutie a gasit?
  6. Pingback: Biserica Greciei: AJUNG ARMATELE DE SOMERI, AJUNG ATATEA TAXE SI IMPOZITE ASUPRA CELOR SARACI!
  7. Pingback: Troica UE-BCE-FMI vrea ca Grecia sa TAIE SALARIILE PREOTILOR - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare