GEORGE SOROS DESPRE IESIREA GRECIEI DIN ZONA EURO. Ce vrea de fapt sa spuna miliardarul?

26-06-2011 12 minute Sublinieri

Interesant este faptul ca Soros a fost acuzat tocmai pentru declansarea problemelor de solvabilitate pe care le are in prezent Grecia. In realitate, iesirea Greciei din zona euro sau colapsul financiar declansat cu pornire din aceasta tara sunt folosite de Soros pentru a justifica necesitatea unei ”schimbari” radicale a Uniuniii Europene in sensul intaririi guvernarii acesteia. Practic, argumentarea de mai jos a miliardarului concentreaza intr-un mod explicit intreaga propaganda din jurul ”salvarii” Greciei si a euro ce se desfasoara mai ales in aceste zile decisive pentru noul acord cu tara falimentata. George Soros este, oricum, unul din lobby-stii cei mai cunoscuti ai UE. Si iata cum se inchide cercul: unul din potentatii globului, banuit ca ar fi declansat problemele crizei datoriei grecesti, vine acum si, fluturand spectrul colapsului, arata cu degetul de unde vine solutia: Bruxelles. Pentru o analiza mai completa a ingineriilor financiar-globaliste tipice lui Soros, vezi mai jos.

Acesta este, de altfel, sensul crizei grecesti, asa cum am mai aratat: demonstrarea faptului ca structura euro, pentru a se evita colapsul, trebuie sa beneficieze de un guvernamant economic in toata regula, precum si de o Uniunie politica mult mai puternica. In aceeasi cheie trebuie intelese si mesajele lui Yves Mersch de la BCE si cele referitoare la prezumtivul sfarsit al euro. De ce? Pentru ca toate previziunile arata ca euro nu e fiabil deoarece nu exista o politica fiscala si bugetara comuna la nivel european. Asta desi cei care chiar fac prognoze economice realiste demonstreaza ca ar fi mult mai benefic sa se revina la monedele nationale.

Miliardarul George Soros consideră că ieşirea unei ţări din zona euro este probabil inevitabilă şi cere politicienilor să aibă un “plan B” prin care să prevină colapsul economic al Uniunii Europene, transmite Reuters. Soros nu a precizat care ţară ar putea părăsi zona euro, însă cel mai probabil candidat pare a fi Grecia, unde politicienii trebuie să adopte săptămâna viitoare măsurile dure de austeritate cerute de instituţiile financiare internaţionale în schimbul ajutorului extern de care statul are nevoie pentru a evita falimentul.

Miliardarul a reiterat că moneda euro a avut încă de la început un defect fundamental, pentru că nu a fost susţinută printr-o uniune politică sau printr-o trezorerie comună a statelor care au adoptat-o. “Euro nu a avut nicio prevedere pentru corecţie. Nu a existat niciun aranjament pentru ieşirea unei ţări din zona euro, lucru probabil inevitabil în actualele circumstanţe”, a spus el.

Deşi consideră că “supravieţuirea Uniunii Europene este de interes vital pentru toată lumea”, Soros a arătat că UE are nevoie de schimbări structurale pentru a evita un proces de dezintegrare.Nu există niciun plan B în acest moment. De aceea autorităţile se conformează convenţiei şi insistă pe conservarea aranjamentelor existente, în loc să admită că există defecte fundamentale care trebuie corectate”, a afirmat miliardarul. El consideră că liderii europeni trebuie să adopte noi măsuri pentru a remedia situaţia din UE, referindu-se la felul în care criza datoriilor de stat din ţările puternic îndatorate, de la “periferia zonei euro”, testează coeziunea europeană în contextul nemulţumirii contribuabililor din ţările mai bogate cu privire la pachetele de bailout.

“Să admitem că suntem pe marginea unui colaps economic care începe, să zicem, în Grecia, dar se poate răspândi cu uşurinţă. Sistemul financiar rămâne extrem de vulnerabil (…) Suntem la marginea prăpastiei şi este momentul să recunoaştem că este nevoie de schimbare”, comentează Soros. Potrivit acestuia, printre măsurile care ar putea fi adoptate de UE se numără crearea unui buget central european mai amplu, direcţionarea către acesta a unei porţiuni din veniturile din taxa pe valoare adăugată sau dintr-o taxă specială asupra tranzacţiilor financiare, înfiinţarea unei instituţii europene de garanţii pentru bănci şi triplarea fondului de bailout prin suplimentarea acestuia cu venituri din taxe.

Vlad Popescu, vlad.popescu@mediafax.ro

Omul cunoscut ca fiind cel care “a spart Banca Angliei” în anul 1992 după ce a pariat împotriva lirei sterline, a spus la o reuniune de la Viena că trebuie ca toată lumea să participe la salvarea zonei euro. Fără să dea vreun nume de stat, George Soros a spus, citat de Reuters, că ieşirea unui stat din zona euro este inevitabilă. Cel mai probabil, omul de afaceri de origine maghiară s-a referit la Grecia, însă este foarte posibil să fi făcut aluzie foarte bine chiar la Spania, despre care el declarase mai demult într-un editorial din Financial Times că este adevărata provocare a zonei euro. Soros a mai afirmat că este un interes vital pentru toată lumea ca zona euro să nu se desfiinţeze. “Haideţi să fim sinceri: suntem în mijlocul unui colaps şi este timpul să recunoaştem nevoia de schimbare”, a declarat investitorul american. Soros este cel care și-a propus să să formuleze “noi reguli internaționale” și să “reformeze sistemul monetar global”. Este un cunoscător absolut al sistemului financiar al banilor și mai ales știe cu adevărat ce sunt banii și cum se lucrează cu ei.

Soros, ”regizorul atacului împotriva Greciei”

Despre cunoscutul om de afaceri şi investitor Goerge Soros, multe voci spun că ar fi ”regizorul” atacului împotriva Greciei şi a altor economii slabe din zona euro. Care este motivul? De la începutul crizei din Grecia, George Soros a ieşit de câteva ori cu declaraţii foarte acide la adresa zonei euro şi a Greciei, ideile de bază fiind că Grecia poate intra “într-o nouă spirală a morţii” sau că zona euro s-ar putea confrunta cu alte probleme, mai mari decât cea avută cu Grecia.

Grecia încă se confruntă cu pericolul de a intra într-o “spirală a morţii”, deoarece costul ataşat pachetului de ajutor extern pregătit de liderii zonei euro este prea mare, a declarat miliardarul George Soros la începutul crizei. Acest lucru era afirmat de Soros în momentul în care se vorbea despre un pachet de doar 30 de miliarde de euro pentru Grecia, şi nu de 200 de miliarde ca în prezent.

George Soros este un investitor care, în 1992, a realizat un profit de un miliard de dolari din speculaţii pe curs, când conservatorii britanici au trebuit să scoată lira sterlină din ERM pentru că nu mai puteau fi capabili să o ţină peste limita de minim admisă. Acum, Soros Fund Management, fondul de investiţii deţinut de George Soros, ar fi pariat sume enorme pe deprecierea monedei euro, aşa cum scrie presa britanică, pariuri care ar fi avut câştiguri de milioane de euro, ceea ce explică afirmaţiile investitorului.

Yves Mersch, membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar declanşa “haosul”, iar parlamentul elen trebuie să susţină măsurile de austeritate promise de guvern, transmite Reuters. Parlamentul elen trebuie să voteze săptămâna viitoare programul de austeritate propus de cabinetul Papandreou, pentru a obţine următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din împrumul de urgenţă luat anul trecut de la UE. Dacă nu încasează aceşti bani până la jumătatea lunii iulie, statul grec riscă să intre în default, informează MEDIAFAX.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor lua decizia finală privind tranşa respectivă pe 3 iulie. Mersch, guvernatorul băncii centrale a Luxembourgului, a criticat modul în care liderii europeni au luat decizii în privinţa crizei datoriilor de stat. “Sunt prea multe interese divergente (…) Nu creează un mediu foarte favorabil luării de decizii”, a arătat oficialul într-o întâlnire cu presa la reuniunea anuală a Băncii pentru Reglemente Internaţionale, de la Basel.

Liderii europeni au promis că vor salva Grecia de la default şi vor stabiliza zona euro, după o dezbatere îndelungată privind rolul creditorilor privaţi ai statului elen. Grecia a luat în luna mai a anului trecut un împrumut de urgenţă de 110 miliarde euro de la UE şi FMI şi are nevoie acum de un nou ajutor de mărime similară, pentru a se finanţa până în 2014. Premierul George Papandreou a promis, joi, la summit-ul liderilor UE, un program de austeritate pe cinci ani în valoare de 78 miliarde euro, care cuprinde creşteri de taxe şi reduceri ale cheltuielilor publice.

Aceasta este opinia economistului francez Charles Gave, a cărei firmă de cercetare GaveKal este foarte cunoscută, mai ales de către unele cercuri ale fondurilor speculative de investiții. “Euro va înceta să mai existe în mai puțin de un an de acum înainte. Absolut tot sistemul a fost complet disfuncțional de la început“, a declarat Charles Gave în cadrul unei întâlniri informale, întrebat ce părere are despre desființarea monedei euro. Acesta și-a continuat declarația, arătând că reîntoarcerea la monedele naționale va contribui la alocarea mai eficientă a resurselor și la îmbunătățirea investițiilor.
“Desființarea monedei euro este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru piețe”, a concluzionat economistul. Charles Gave este unul dintre cei mai mari puternici economiști francezi și unul dintre experții recunoscuți în toată lumea.

Roubini i-a mai dat monedei euro de trăit 5 ani

Declarația lui Gave este mai pesimistă chiar și decât cea făcută de curând de Nouriel Roubini, recunoscut internațional pentru declarațiile sale prăpăstioase. “Ar putea zona euro să se destrame? Acest lucru este posibil într-un orizont de timp de cinci ani”, este titlul unei analize realizate de profetul crizei, Nouriel Roubini, preşedintele Roubini Global Economics. El spune că uniunea economică și monetară nu a îndeplinit niciodată în totalitate condițiile unei regiuni monetare optime.

Marea Britanie, pregătiri pentru desființarea euro

Ministerul britanic de Finanțe a admis că Guvernul a pregătit un plan pentru scenariul în care Grecia dă faliment, după ce a fost avertizat de către un fost oficial de stat că moneda euro nu va rezista la infinit. Jack Straw, fostul secretar brtianic de stat la Muncă spune că cel mai bine ar fi ca moneda euro să aibă o “moarte rapidă” decât una lentă, scrie the Telegraph. Într-o întâlnire de urgență, un oficial al ministerului de Finanțe a cerut de la toate sferele de influență britanice să susțină cu tărie refuzul acordării unui nou împrumut pentru Grecia și să ceară ieșirea statului din zona euro.

Germanii au din ce în ce mai puţină încredere în euro

Majoritatea germanilor nu mai au încredere în euro din cauza crizei prin care trece moneda unică, legat de cvasi-asfixierea economiei greceşti, relevă un studiu al institutului Allensbach, publicat duminică – informează AFP. În total, 71% din persoanele interogate au afirmat că au “mai puţină”, “cu greu” sau “nicio încredere” în euro, potrivit acestui sondaj publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Doar 19% declară că au “o mare” sau “o foarte mare” încredere în moneda unică, potrivit aceleiaşi surse.

Neîncrederea faţă de euro continuă să crească în rândul germanilor: în aprilie 66% afirmau că nu au încredere în moneda europeană. În 2008, mai puţin de jumătate din persoanele interogate au împărtăşit această opinie. Într-un sondaj publicat la 10 iunie de canalul public ZDF, 60% din germani se declarau şi împotriva acordării de noi ajutoare de către UE Greciei, aflată în dificultate.

“Cetăţenii germani sunt mai sceptici decât acum un an faţă de moneda unică. Criza greacă a depăşit graniţele”, constata recent Peter Matuschek, analist la Institutul german de sondare a opiniei publice Forsa. “Unii consideră că au strâns destul cureaua în ultimii ani pentru ca Germania să fie performantă. Ei nu înţeleg de ce trebuie acum să ajute alte ţări care nu au făcut aceleaşi eforturi”, explică şi Dominik Hierlemann, politolog la Fundaţia Bertelsmann.

Legaturi:

Comentariul nostru:

Stirea legata de cunoscutul… “filantrop” George Soros (80 de ani) – despre care se stie ca este unul dintre cei mai puternici si mai bogati oameni ai planetei si despre care, printre altele, se spune ca este principalul papusar al presedintelui Barack Obama (a pregatit o serie de propuneri de “reforma” pentru administratia Obama vis-a-vis de criza economica)- merita o atentie deosebita din partea noastra. Asadar, aflam ca speculantul financiar Soros a declansat o vasta operatiune de atac asupra monedei euro, din care spera sa traga profituri fantastice. Spre comparatie, profitul facut de Soros in alt atac vestit, cel facut impotriva lirei sterline in anul 1992, a fost de 2 miliarde dolari* (intr-un timp in care dolarul valora mai mult decat astazi).

Atacul asupra euro nu vine oricand, ci vine – ce intamplare 🙂 – la scurt timp dupa ce miliardarul american si-a facut publice opiniile sale cu privire la criza prin care trece spatiul european, incepand cu Grecia. “Prevazator” si “indatoritor”, Soros spunea:

...zona euro “se va confrunta cu probleme mai mari decat Grecia”, subliniind ca dificultatile din aceasta tara nu au facut decat sa scoata in evidenta lipsurile uniunii monetare europene, a carei viabilitate este pusa acum sub semnul intrebarii. Soros mai sustine ca zona euro are o serie de lipsuri fundamentale: absenta unor politici economice si bugetare comune si absenta unor mecanisme institutionale de raspuns la criza, precum posibilitatea de emitere de euroobligatiuni, titluri emise in comun de statele zonei euro. “Ajutoarele ad hoc ar trebui sa fie suficiente pentru Grecia, insa nu ajuta cu nimic Spania, Italia, Portugalia si Irlanda”, ce “reprezinta o parte prea mare din zona euro pentru a fi ajutate in acelasi mod”, a mai spus Soros, apreciind ca sustinerea Greciei nu va rezolva problemele viitoare ale zonei euro.

Cumva profetia legata de problemele cu care se va confrunta euro era legata de… propriile sale planuri speculative? Dar aceasta este cea mai mica problema ridicata de profetiile lui Soros (si cea mai mica problema a monedei euro). Foarte interesanta este tocmai grija excesiva pe care magnatul o manifesta fata de starea economica a Uniunii Europene – pe care o vede inrautantindu-se daca nu se adopta reformele preconizate, anume “politici bugetare comune si mecanisme institutionale de reactionat fata de criza. Politici bugetare comune si mecanisme institutionale inseamna, insa, practic, crearea unui guvern economic european sau a unor structuri pre-guvernamentale, iar aici Soros este gand la gand cu “arhitectii” europeni. Ce il impinge insa pe cunoscutul rechin financiar sa sustina aceeasi agenda politica ca liderii europeni?

Soros este cunoscut pentru propunerile sale de “reformare” in economia mondiala. Similar propunerilor pentru spatiul european, propunerile sale merg spre intarirea rolului FMI, cat mai multa reglementare si cat mai stricta supraveghere centrala si chiar “stabilizarea fluctuatiilor de pret ale marfurilor” (!). In noiembrie anul trecut scria un articol in care pleda negru pe alb pentru “o noua arhitectura globala” si vorbeste frecvent de “o noua ordine financiara mondiala”, in care China ar trebuie sa joace un rol foarte important. Aparent surprinzator pentru un mare speculator care a facut miliarde de miliarde datorita pietei financiare. Te-ai astepta ca un astfel de “rechin” sa propuna o dereglementare totala a pietei, pentru a isi putea vana prada si mai liber ca pana acum. Dar, oare, sa fie piata libera mai putin propice unui astfel de pradator decat piata “reglementata”? Daca ne uitam la loviturile sale mari, raspunsul este… afirmativ, desi surprinzator. Intr-adevar, in 1985, speculatiile sale legate de dolar sunt salvate de la esec datorita unei interventii guvernamentale. Soros pariase pe devalorizarea dolarului, dar acesta se incapatana sa ramana puternic. Abia cand ministrii de finante si sefii bancilor centrale decid sa ia masuri prin care dolarul se devalorizeaza fortat, pariurile lui Soros ii aduc acestuia profituri uriase.

In celelalat episod celebru, legat de Banca Angliei, deciziile bancilor centrale europene, indeosebi a Germaniei, au dus la devalorizarea lirei sterline; Soros a avut chiar si confirmarea ministrului de finante german ca lira va fi lasata sa cada. In acest context a facut Soros profitul de 2 miliarde de dolari pe seama lirei. Interesanta este propria sa marturisire legata de faptul ca devenise un initiat al cercurilor financiare decidente:

L-am intrebat odata pe Soros daca vreo parte a succesului sau se baza pe informatii care nu ar fi disponibile pentru alti investitori. A raspuns nu, dupa cum credeam si eu, dar a revenit ulterior asupra intrebarii. Devenise un initiat in anii 1970, in sensul ca putea discuta cu presedintii bancilor centrale.[…] “Daca ii poti adresa unui presedinte de banca centrala o intrebare care sa-l faca sa se schimbe la fata, atunci ai intr-adevar anumite informatii din interior”.

Si asta este doar ceea ce a recunoscut oficial!

Asadar, observam un pattern comun al acestor lovituri: ele nu sunt luate intr-un context de “jungla” a pietei, unde animalul mai siret si mai puternic il doboara pe cel mai slab. Ele sunt luate prin pandirea acelor decizii pe care varfurile sistemului globalist financiar le iau si pe anticiparea consecintelor induse in piete de aceste decizii. Daca nu ar fi vrut decidentii sa devalorizeze dolarul in 1985, si daca nu ar fi lasat decidentii, deliberat, lira sterlina sa cada in 1992, Soros nu ar fi facut mega-profiturile sale. Este o ipocrizie crasa, pentru miliardarul american, sa se planga de impredictibilitatea pietei si de irationalitatea ei, in conditiile in care averea sa este facuta pe seama impredictibilitatii si irationalitatii deciziilor interventioniste.

Si totusi, Soros sustine ca imaginea pietelor ca “masinarii super-rationale de optimizare” este gresita, ca pietele nu sunt eficiente, deoarece “se prabusesc mereu”, si a teoretizat aceasta stare de irationalitate prin conceptul de reflexivitate. Potrivit acestui concept, “nu poate exista o stiinta exacta despre comportamentul uman deoarece interactionam imprevizibil unii cu altii”. Ce este in neregula cu aceasta viziune? In primul rand, cei care se opun supra-reglementarii statale si interventionismului in economie nu o fac pentru ca ar pretinde ca Piata este un mecanism super-rational care actioneaza ca o masina, eventual ca un calculator.

Dupa cum arata von Mises,

Piaţa nu este un loc, un lucru, sau o entitate colectivă. Piaţa este un proces, pus în mişcare de interferenţa acţiunilor diverşilor indivizi care cooperează în condiţii de diviziune a muncii. Forţele care determină starea mereu schimbătoare a pieţei sunt judecăţile de valoare ale acestor indivizi şi acţiunile lor, călăuzite de aceste judecăţi de valoare. Starea pieţei în fiecare moment constă în structura preţurilor, i.e., în totalitatea rapoartelor de schimb stabilite prin interacţiunea celor dornici să cumpere cu cei dornici să vândă. Nu există nimic inuman sau mistic în funcţionarea pieţei. Procesele de piaţă rezultă în întregime din acţiunile umane. Fiecare fenomen de piaţă poate fi atribuit în cele din urmă anumitor opţiuni ale membrilor societăţii de piaţă.

Scepticii actiunilor guvernamentale arata ca e imposibil de conceput o organizare economica in care statul sa isi asume rolul de planificator al nevoilor, veniturilor si achizitiilor persoanelor. Combaterea libertatii economice prin imaginea falsificata a Pietei-ca-masina-rationala se face, de fapt, in perfecta contradictie cu propunerea concomitenta a unui guvern care sa fie masina-rationala-perfecta care ia masurile cele mai bune pentru ca noi, oamenii irationali care compunem piata, sa traim in cea mai buna din lumile posibile. Cu alte cuvinte, ceea ce nu putem obtine in conditii de libertate, adica certitudine si predictibilitate a actiunii umane, putem obtine in conditii de coercitie. Deoarece este evident ca in conditii de libertate nu putem avea certitudinea viitorului, acesta depinzand in totalitate de actiunile persoanelor, greu de prevazut in mod normal. Tocmai aceasta imposibilitate a certitudinii, tocmai aceasta imprevizibilitate – relativa – a actiunii umane este pusa in discutie de Soros si de sustinatorii structurilor globale de guvernare.

Nu putem sa nu mentionam afirmatiile de un cinism absolut cu care a socat opinia publica (cea care a luat aminte la ele, pentru ca, evident, ele au fost destul de putin comentate) anul trecut: Actuala criza este punctul culminant al muncii mele de o viata” si: “Am parte de o criza foarte buna (excelenta)”, recunoscand ca a castigat 2,9 miliarde de dolari de la declansarea recesiunii (martie 2009). „Este finalul unei ere. Cei care se aşteaptă să îşi reia afacerile ca până acum este clar că nu înţeleg ce se întâmplă” (august 2009). Si in februarie 2009 declara pentru Reuters: “Suntem martorii colapsului sistemului financiar si nu e niciun semn ca s-ar vedea capatul acestei crize”.

Mai trebuie amintit si ca tot el este cel care, inca de la Forumul Economic de la Davos din ianuarie 1995, spunea:

“Lumea are nevoie de o noua ordine mondiala si va avertizez ca urmeaza o perioada de puternica dezordine în întreaga lume“.

A facut, de fapt, precum el insusi declara in cartea sa din 2008, The New Paradigm for Financial Markets trei randuri de “predictii” referitoare la criza mondiala ce avea sa vina, incepand chiar din 1987. Spune despre sine in aceasta carte, cu acelasi cinism, ca detine recordul la a striga “lupul!”, pana cand, a treia oara, “lupul” chiar a venit! O alta “profetie” a sa se leaga de aparitia unei monede mondiale care va inlocui dolarul, dupa ce acesta se va prabusi, cat de curand: Soros: Dollar WIll Be Replaced By World Currency.

A facut parte din “boardul” director al Council on Foreign Relations si este afiliat in continuare acestei structuri de maxima influenta asupra directiilor politicilor internationale. Este un sustinator declarat al politicilor de legalizare a drogurilor usoare si a eutanasiei, contribuind cu fonduri importante in promovarea unor astfel de proiecte. De asemenea, mai recent, a declarat ca va sponsoriza cu 1,1 miliarde dolari initiativele pentru reducerea impactului schimbarii climei. S-a spus despre fundatiile sale ca au sustinut financiar unele programe si manifestari ale homosexualilor si ca finanteaza, in general, politicile de rasturnare a valorilor crestine, traditionale.

Intr-un interviu din 1998 pentru emisiunea americana 60 de minute, i-a raspuns realizatorului Steve Kroft care l-a intrebat direct:

– Sunteti un om religios?

– Nu.

– Kroft: Credeti in Dumnezeu?

– Soros: Nu.

60 Minutes, broadcast December 20, 1998

“Filantropia” sa este o adevarata intreprindere politica, dupa cum subliniaza Morton Abramovitz, director al institutului Carnegie Endowment for International Peace, care l-a numit pe Soros drept “singurul om din SUA care are propria sa politica externa si care poate sa o implementeze. Filosofia sa provine dintr-o falsificare a celei a lui Karl Popper, de la care a confiscat conceptul de “societate deschisa” pentru a o folosi ca o umbrela pentru propria sa agenda. Falsificarea se vadeste atunci cand Soros isi justifica astfel actiunile:

In opinia mea, societatea deschisa se bazeaza pe recunoasterea faptului ca noi toti actionam in baza unei intelegeri imperfecte. Nimeni nu este stapanul adevarului absolut. De aceea, avem nevoie de o gandire critica: avem nevoie de… o forma de guvernare democratica… avem nevoie sa protejam minoritatile si sa respectam opiniile minoritare…

Fireste, este o contradictie absurda sa proclami, in acelasi paragraf, inexistenta vreunui adevar absolut si, concomitent, necesitatea (avem nevoie…) “exportului” in intreaga lume, a generalizarii institutiilor si regulilor politice vestice de ultima generatie, bazate pe corectitudinea politica si anti-valorile postmodernismului. Daca nu exista adevar absolut, atunci nu exista reguli politice absolute si totul depinde de context. Oamenii ar trebui sa fie lasati sa isi croiasca singuri regulile de convietuire, tocmai pentru faptul ca nu exista cineva care sa poata inventa reguli de convietuire valabile pentru toata lumea si oriunde. De aici se vede la ce e folosita filosofia de farsor a unui Soros – la dizolvarea (prin exercitiul obligatoriu al “gandirii critice”) a valorilor traditionale si instaurarea celor specifice lumii noi, corectate politic.

Acelasi “truc” speculativ, de aceasta data la nivel filosofic, este folosit si in rationamentele legate de piata si libertate economica, dupa cum am vazut – proclamarea impredictibilitatii pietei si a comportamentului uman este folosita nu pentru a lasa oamenilor, cum este si firesc, decizia propriilor alegeri, ci pentru a justifica restrangerea libertatii si instaurarea controlului guvernamental.

* Informatiile despre speculatiile lui Soros, precum si citatul despre “initierea” sa, sunt luate din cartea lui Charles R. Morris, Criza economica si profetii ei, Ed. Saptamana Financiara. Interesant de notat este si faptul ca George Soros se considera “o figura oarecum mesianica, divina”…

***

Adaugire finala:

In conditiile reale in care sistemul economic intreg se clatina si scartatie din toate incheieturile (deoarece, pe de o parte, nu era sustenabil, si, pe de alta parte, decidentii si “falsii profeti” fac totul sa il darame) exista multi economisti, si nu numai, care preconizeaza solutii mai mult sau mai putin radicale care sa inaugureze un nou sistem, din motive diametral opuse fata de “arhitectii” noii lumi.

Trebuie spus insa explicit ca orice masura radicala de reformare, oricat de atractiva ar parea – care sa contina elemente libertariene, sau distributiste, sau de organizare mai eficienta pe scara europeana si globala, sau toate la un loc face parte din aceeasi “latura” a profetiilor false despre viitorul omenirii. Cum spunea chiar un autor libertarian, avertizand, “indiferent de cat de rau este un sistem, intotdeauna poate fi mai rau decat atat”. Acest avertisment este cat se poate de pragmatic si realist; din pacate, pentru multi dintre cei care se opun molohului globalist, Noului Babel, o asemenea atitudine prevazatoare este straina. Multi asteapta ca Noul Babel sa se prabuseasca, crezand ca e rost de intemeierea unei ordini naturale omenesti (ca opusa ordinii mondiale noi, pregatita de globalisti). O naivitate periculoasa… si straina de spiritul conservator autentic. Conservatorul niciodata nu va dori revolutii, masuri radicale, prabusiri catastrofice si intemeieri de lumi noi sau naturale. Conservatorul stie ca lucrurile pot fi reparate prin surubareli mici, modeste si lipsite de doriinta luciferica, demiurgica de prabusire a sistemului si de intemeiere, din nimic, a unuia nou. Despre toate acestea, insa, nadajduim sa putem scrie mai pe larg intr-un articol viitor.

Razboi intru Cuvant


Categorii

Adoptarea Euro, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “GEORGE SOROS DESPRE IESIREA GRECIEI DIN ZONA EURO. Ce vrea de fapt sa spuna miliardarul?

  1. L-ati citit bine pe baiatul acesta Soros, chiar foarte bine as putea spune eu. Felicitari si asteptam partea a doua.

  2. @Gheorghita:

    De fapt partea a doua a fost deja scrisa – iar analiza despre Soros aici a fost doar reluata, fiind un material dintr-o postare mai veche, de anul trecut: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/02/27/falsii-profeti-ai-noii-ordini-economice-ce-urmareste-soros-atacand-moneda-euro/

    Pe atunci am continuat unele reflectii – atinse doar in treacat la finalul comentariului despre Soros, aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/05/ce-i-de-facut/

  3. In primul rand, felicitari pt articolul de foarte buna calitate!

    In caz ca n-ati aflat deja, s-a facut si un film despre criza, film premiat de mai multe ori, pe numele sau “INSIDE JOB” (Oscar in 2011 pentru cel mai bun film documentar, si multe altele – premii si nominalizari).
    Filmul, care va fi distribuit in Romania impreuna cu Ziarul Financiar, aduna o serie de interviuri cu unii dintre cei mai importanti oameni financiari si academicieni, printre care… investitorul american de origine maghiara George Soros si profesorul de economie care a prezis criza, Nouriel Roubini.
    Cica “este un film care incearca sa ne trezeasca la realitate, sa ne atraga atentia ca sistemul financiar este doar un castel de carti care s-a prabusit si se poate prabusi din nou daca lacomia atinge din nou cote maxime”. Iar detalii privind cauzele si solutiile la aceasta problema nu sunt nicidecum in film (decat piste false), ci in articolul de fata si in altele de pe site-ul vostru si in altele cateva.
    Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR spune despre film ca: “In prezentarea de pe coperta suntem atentionati ca daca filmul nu ne starneste furia inseamna ca nu l-am urmarit cu atentie. Cum insa e putin probabil ca filmul sa nu ne incite la furie, e bine sa-l mai vedem o data. Ca sa ne incite la reflectie”.
    Daca nu se intelege, filmul este o reeducare pentru cei educati 😉
    Astfel, pentru fiecare exista o “portita”, in functie de “afectiune” (adica in functie de ce patimeste)…

  4. Toata gargara “profetica” a acestor interlopi se bazeaza pe o minciuna sfruntata: ca pietele sunt libere. Nu sunt libere, sunt controlate de cineva care poate sa faca bani din nimic, care poate cumpara orice, oricand, in cantitati nelimitate, si apoi sa revanda la ce pret vor celor care nu beneficiaza de pozitia lor. Toate declaratiile sunt doar un show mediatic, prin care incearca sa mane turma in directia voita de ei. Modul asta de a actiona, minciunile astea infernale, ipocrizia asta abjecta, infecta, de cea mai josnica speta, mi se par mult mai demonice decat un concert heavy metal, de exemplu. Sau, ca sa fiu mai clar, concertul heavy metal este ceva incadrabil la “grupa mica” prin comparatie cu prestatia acestor scelerati.

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ilie Serbanescu despre “fatidicul” 2013, anul in care se vor aduna toate (VIDEO)/ O.C.D.E. NE SPERIE CU “5 SOCURI MAJORE” PENTRU VIITOR
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » J-C Junker, seful EUROGRUP: SUVERANITATEA GRECIEI VA FI MASIV LIMITATA/ Standard and Poor’s preseaza pentru declararea falimentului Greciei/ DOSARUL FALIMENTELOR NATIONALE
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din zicerile ”profetice” ale lui George Soros: daca China nu se transforma intr-o societate deschisa, vom avea o catastrofa
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CARE-I SENSUL CRIZEI ITALIENE? Soros iarasi iese la rampa pentru a sustine ca unica solutie la criza datoriilor eurozonei este “uniunea fiscala europeana”
  10. Pingback: ”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE. Care este sensul noului acord european pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. FALIMENTELE CONTROLATE DUC LA O INTEGRARE EUROPEANA MAI PUTERNICA
  11. Pingback: SOROS a dat iar LOVITURA?
  12. Pingback: ORI COLAPS, ORI UNIUNE FEDERALA. Jacques Attali despre "solutia" crizei din zona euro
  13. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
  14. Pingback: Razboiul psihologic al ”profetilor” noii ordini mondiale sau NOUA ARMA DE DISTRUGERE: declaratia soc
  15. Pingback: PENTRU CA NU STIE UNDE MERGE LUMEA? J-Cl. Trichet, seful BCE: Intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal
  16. Pingback: Eurocratii pregatesc o NOUA ORDINE EUROPEANA. Soros tine aproape - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare