CODUL LUI DA VINCI: film blasfemic difuzat de postul PRO TV

13-01-2012 10 minute Sublinieri

Nota noastra: Un comentator propune boicotarea postului Pro TV pentru difuzarea, in acest wekeend, a filmului antihristic Codul lui Da Vinci, productie dupa romanul cu acelasi nume semnat de Dan Brown. In opinia noastra, televiziunea de divertisment trebuie sa fie cat mai ”boicotata” oricum, in general, pentru ca lucrarea sa este una a faradelegii tot timpul, nu doar cand improasca atat de fatis constiinta crestina cu astfel de mizerii.

Comentariul fratelui Ovidiu Buruiana:

Poate o sa vi se para neobisnuit un asemenea mesaj in acest context, dar fiind la randul meu indemnat sa fac asta, consider ca trebuie sa ne implicam cat de putin in cele din jurul nostru si sa reactionam atunci cand indivizi straini de tara si de credinta noastra indraznesc sa ne batjocoreasca fara nicio jena.

Practic va rog sa transmiteti la cat mai multi romani sa nu se uite in acest weekend deloc la pro tv, iar daca este posibil sa nu mai urmareasca niciodata un asemenea program de televiziune. Este necesar sa protestam macar in acest mod, incat sa fie vizibila scaderea rating-ului acestui canal TV, care incearca sa imputa atmosfera romanesca prin grila sa de programe.

Astfel, pe fondul unei campanii din ce in ce mai organizate la nivel global impotriva ortodoxiei, manifestata recent prin arestarea preventiva fara nicio vina a unui duhovnic din Sfantul Munte Athos, foarte apropiat credinciosilor din tara noastra, parintele Efrem, staretul manastirii Vatopedu, acum se propune unui popor majoritar ortodox vizionarea unui film blestemat, blasfemiator si hulitor la adresa credintei noastre.

Este vorba de difuzarea filmului codul lui da vinci pe postul de televiziune pro tv, la o ora de varf in acest weekend. O asemenea indrazneala mi se pare batjocoritoare la adresa noastra a tuturor, avand in vedere si climatul de criza economica prelungita, in care ar fi nevoie de intarirea si marturisirea credintei printr-o atitudine demna fata de problemele care se inmultesc in toate partile si nu de batjocorirea acesteia prin aducerea in prim plan a unui asemenea film, care si in alte parti a starnit reactii vehemente de dezaprobare.

De aceea, este nevoie de o atitudine de respingere a acestui act de intinare sufleteasca a constiintei unui popor, iar alta cale mai simpla si care sa afecteze rata de vizionare a postului respectiv, la care cei din spatele acestui gest batjocoritor la adresa ortodoxiei romanesti tin foarte mult, pentru ca pe baza acesteia sunt sponsorizati masiv, nu este decat a boicota in totalitate vizionarea programelor transmise de pro tv, sau macar in acest weekend, daca permanent nu este posibil.

Personal, nu mai urmaresc de mult timp acest canal, pentru ca nu are nimic sfant, ziditor si pentru suflet, dar avand in vedere sondajele de opinie care arata ca este destul de urmarit de romani, am considerat potrivit sa reactionam in acest fel fata de o propunere nerusinata la adresa societatii romanesti in ansamblul ei, nu si in totalitatea ei, din cate se vede.

De aceea va rog sa transmiteti la cat mai multi romani aceasta propunere, cu gandul ca daca vreodata veti analiza faptele trecute ale vietii si veti gasi unele aspecte pe care sa le regretati, de acest lucru sigur nu va va parea rau. Dimpotriva, consider ca o atitudine curajoasa va atrage si binecuvantare si intarire sufleteasca, pentru ca sa trecem cu bine aceste vremuri, care prin exacerbarea materiei, par a descuraja si opri din fasa orice gest de implicare in viata comunitatii romanesti.

Pentru cei care nu stiu foarte bine despre ce e vorba, avem si cateva materiale din perspectiva crestina care demonteaza elucubratiile insailate in carte si in filmul respectiv.

insertprincipal

În esenţă, vremurile de pe urmă, care parcă deja s-au inaugurat, se caracterizează printr-o sporire ajunsă la limite nemaiîntâlnite a confuziei, în virtutea căreia până şi mulţi creştini vor ajunge să confunde cuvintele şi lucrările Celui rău cu cele ale lui Dumnezeu, pentru ca în final să ajungă să se închine antihristului în locul lui Iisus Hristos.

În aceste vremuri, după cum ne precizează Sfântul Lavrentie al Cernigovului, este necesară multă înţelepciune pentru a te putea mântui. Prin cunoştinţă şi înţelepciune duhovnicească vom putea cu uşurinţă să depistăm ideile gnozei antihristice şi, cu harul lui Dumnezeu, ne vom putea delimita cu fermitate de ele.

Pentru a exemplifica proiectul gnostic şi a-i determina strategiile de acţiune în vremea noastră, ne vom opri atenţia asupra Codului lui Da Vinci, un adevărat dicţionar al programelor antihristice care se rulează astăzi în principal prin mass-media, dar şi prin legislaţia şi educaţia care ni se pregăteşte.

Vânzarea în peste 60 de milioane de exemplare a Codului lui Da Vinci ne indică faptul că lumea este pregătită să primească mesajul antihristic cuprins în această blasfemiatoare carte sau, cel puţin, ne sugerează eforturile care se fac spre a se atrage întreaga omenire în direcţia unei lecturi întoarse pe dos a adevărului, a sensurilor inverse, iraţionale, ale discursului Celui rău.

Într-o pură poveste poliţistă, Codul lui Da Vinci reproduce şi glorifică ispita primordială a omului, aceea de a se face pe sine dumnezeu în locul lui Dumnezeu. Însă, deşi Renaşterea şi Iluminismul promiteau accesul la auto-deificare tuturor celor care se lepădau de Hristos – vezi Voltaire -, codul lui Da Vinci ne descoperă secretul ascuns şi transmis din generaţie în generaţie de-a lungul veacurilor în cadrul societăţilor secrete: numai anumiţi oameni se pot ridica la rangul divinităţii, precum în catolicism numai Papa este infailibil. În viziunea lui Dan Brown, aceştia sunt membrii Prioriei Sionului, solidari cu descendenţii unui anume Isus pe care în nebunia lui îl identifică cu Mântuitorul Iisus Hristos şi al unei anume Magdalena care în cadrele aceleiaşi intenţionate confuzii mentale o confundă cu Sfânta Maria Magdalena.

Cu alte cuvinte, Dan Brown insinuează că membrii dinastiei plantageneţilor ce supravieţuieşte în cadrul lojei Prioria Sionului îşi găsesc dumnezeirea prin descendenţa directă din nişte zei pe care, după o formulă celebră în scrierile gnosticilor, acesta îi numeşte cu numele sfinte ale Fiului lui Dumnezeu şi Sfintei Maria Magdalena.
Povestirea lui Dan Brown împlineşte din toate punctele de vedere idealul celor care din veac se luptă cu Hristos:
insert1

1. Pe de o parte, secretul pe care Dan Brown susţine că-l deţine loja Prioriei Sionului şi a Cavalerilor Templieri nu este altul decât dramatizarea înşelăciunii arhiereilor şi a bătrânilor lui Israel care au făcut totul pentru a ascunde învierea lui Hristos.

Ideea este tipic gnostică, căci, pentru a se face pe sine dumnezeu, omul înşelat de diavol contestă faptul că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat şi om adevărat, închipuindu-L ca pe un om obişnuit.

2. Pe de altă parte, ne putem pune întrebarea: cum pot susţine descendenţii plantageneţilor că sunt de spiţă dumnezeiască dacă ei însuşi afirmă că sunt urmaşii unui om cu numele Isus?

insert2

Aici intervine cel de-al doilea aspect al misterului împărtăşit de membrii Prioriei Sionului: ei susţin că taina pe care creştinii au ocultat-o de-a lungul veacurilor nu este alta decât aceea că dumnezeu a fost dintru început de gen feminin şi că s-ar fi întrupat în cele din urmă în persoana unei anume Magdalena din care se trag ei. Din nou întâlnim o idee gnostică clasică, aceea că lumea s-ar fi născut din actul erotic al unei zeităţi feminine numită Sofia. Însuşi personajul principal feminin al Codului lui Da Vinci poartă numele de Sophie, o veritabilă întrupare a zeităţii amintite.

Frăţia (Prioria Sionului) a fost recunoscută dintotdeauna pentruvenerarea sacrului feminin.
– Vrei să spui că gruparea asta este, de fapt, un cult ce se închină unei zeiţe
păgâne?
– Mai degrabă e cel mai reprezentativ cult de acest gen.
(Codul lui Da Vinci, p. 72).

Pe această concepţie se întemeia în trecut cultul Astartei, la templul căreia fecioarele erau batjocorite şi unde prostituţia era considerată act de cult.

Oamenii care căutau împlinirea spirituală veneau la Templu pentru a consulta preotesele – hierodule – cu care făceau dragoste şi aveau astfel experienţa divinului prin intermediul uniunii fizice. (Codul lui Da Vinci, 198)

Această practică orgiastică, susţine Dan Brown admirativ în Codul lui Da Vinci, este recuperată şi întâlnită astăzi atât în loja Prioriei Sionului, cât şi în alte loji masonice.

Langdon preferase totuşi să nu-şi şocheze studenţii povestindu-le că mai mult de zece societăţi secrete din lumea întreagă – multe foarte influente – practicau încă şi astăzi ritualuri sexuale, păstrând astfel vii vechile tradiţii. Personajul interpretat de Tom Cruise în „Eyes Wide Shut” descoperise acest lucru când se strecurase în mijlocul unei întruniri secrete a elitei din Manhattan şi surprinsese o ceremonie Hieros Gamos. Din păcate, realizatorii filmului denaturaseră semnificaţia ritualului, dar esenţa lui totuşi rămăsese – o societate secretă care celebra magia uniunii sexuale (n.n., în fapt orgii ridicate la rangul de cult).
(Codul lui Da Vinci, 199)

Nu ştim dacă lucrurile stau chiar aşa, însă în mod evident mitologia pe care autorul american o impune în mentalul colectiv fundamentează „religios” atât mişcarea feministă, cât şi perversiunile şi practicile orgiastice.

Uniunea fizică dintre bărbat şi femeie constituia (în trecut) unica modalitate prin care omul se împlinea spiritual şi ajungea la gnosis – cunoaşterea divinului. Pe vremea zeiţei Isis, ritualurile sexuale erau considerate unica punte dintre Pământ şi Ceruri.
(Codul lui Da Vinci, 197)

În fond, Codul lui Da Vinci – codul răsturnării antihristice a sensurilor – conferă un temei „teologic” fărădelegii în general: pe de o parte, aceea de a contesta dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu şi a proclama omul ca propriul dumnezeu; pe de altă parte, a dezmăţului şi orgiilor sexuale cu caracter mitologic – mit fondator al unui nou tip de comportament uman şi social.

insert3

De altfel, noul comportament zis religios nu se poate gândi decât în jurul unui alt dumnezeu, lucru pe care Brown îl susţine pe faţă. Cine este zeul la care este chemată să se închine umanitatea? Doar o oarecare zeitate feminină?

– Leigh, pe vremea Inchiziţiei, Biserica i-a acuzat pe Cavalerii Templieri de tot felul de erezii, nu-i aşa?

– Într-adevăr. […] Sodomie, urinare pe cruce, venerarea diavolului. […] Mai exact, Biserica i-a acuzat pe Templieri că practică ritualuri secrete în cadrul cărora venerează un cap sculptat în piatră… un zeu păgân care…

– Baphomet! izbucni Teabing. […] O piatră de căpătâi atât de dragă Templierilor!

Profesorul îi explică lui Sophie, în câteva cuvinte, că Baphomet era o străveche divinitate păgână a fertilităţii, asociată cu forţa creatoare a actului reproducerii. Baphomet era reprezentat sub forma unui cap de berbec sau de ţap – un simbol obişnuit al fecundităţii şi procreării. Cavalerii templieri îl venerau formând un cerc uman în jurul capului sculptat şi înălţând rugăciuni.(Codul lui Da Vinci, 202)

Nu ştim dacă templierii sau alţi masoni se închină la idolul lui Baphomet, după cum susţine Brown, însă acest idol a constituit dintotdeauna cea mai comună reprezentare a diavolului.

– Baphomet! exclamă din nou Teabing. Ceremonia preamărea magia creatoare a unirii sexuale, dar papa Clement a insistat şi a convins în cele din urmă lumea că piatra sculptată a templierilor îl reprezenta de fapt pe diavol. Langdon încuviinţă. Credinţa modernă într-un diavol încornorat, numit Satan, deriva din strădania Bisericii de a face din capul de berbec sau de ţap al zeului fertilităţii un simbol al răului.(Codul lui Da Vinci, 202)

Deci, dacă ar fi să rezumăm, cea mai vândută carte din toate timpurile nu face altceva decât să conteste autoritatea Bisericii întemeiată pe Fiul lui Dumnezeu, tăgăduind însăşi Întruparea, pentru a ne propune păgânismul în locul creştinismului, ritualele orgiastice în locul Sfintei Liturghii şi, ca o consecinţă logică, în locul închinării la Dumnezeul cel adevărat, închinarea la diavol. Desigur, cea mai plăcută închinare la Cel rău nu este după Dan Brown alta decât utilizarea actului sexual ca un mijloc de a comunica direct cu Dumnezeu (198). Pe însuşi Baphomet, Brown numindu-l dumnezeu, ne aminteste astfel de tehnica gnosticilor de a induce confuzia prin inversarea numelor lui Dumnezeu cu al diavolului.

De fapt, dacă citim printre rânduri, vom vedea că Dan Brown nu face altceva decât să spună lucrurilor pe nume, dându-le pe faţă adevăratul lor chip. Adică întreaga propagandă a pornografiei, a aşa-zisului sex liber, mai cu seamă pe calea miturilor TV, nu este altceva decât impunerea în conştiinţa umanităţii a unei noi închinări, a unei noi religii – care, iată, în cartea Codul lui Da Vinci, este numită pe faţă.

Nu asistăm decât la instalarea pas cu pas a antihristului, care îşi face intrarea în lumea modernă sub chipul marii desfrânate la care se închină toate popoarele. Este vorba despre patima desfrânării, care, ca un foc, incendiază astăzi prin televiziune şi cele mai ascunse colţuri ale planetei.

Vino să-ţi arăt judecata desfrânatei celei mari, care şade pe ape multe, Cu care s-au desfrânat împăraţii pământului şi cei ce locuiesc pe pământ s­au îmbătat de vinul desfrânării ei. Şi m-a dus, în duh, în pustie. Şi am văzut o femeie şezând pe o fiară roşie, plină de nume de hulă […]. Şi femeia era îmbrăcată în purpură şi în stofă stacojie şi împodobită cu aur şi cu pietre scumpe şi cu mărgăritare, având în mână un pahar de aur, plin de urâciunile şi de necurăţiile desfrânării ei. Iar pe fruntea ei scris nume tainic: Babilonul cel mare, mama desfrânatelor şi a urâciunilor pământului.

(Apocalipsă 17:1-5)

Pentru că din vinul aprinderii desfrânării ei au băut toate neamurile şi împăraţii pământului s-au desfrânat cu ea şi neguţătorii lumii din mulţimea desfătărilor ei s-au îmbogăţit. Şi am auzit un alt glas din cer, zicând: Ieşiţi din ea, poporul meu, ca să nu vă faceţi părtaşi la păcatele ei şi să nu fiţi loviţi de pedepsele sortite ei; Fiindcă păcatele ei au ajuns până la cer şi Dumnezeu Şi-a adus aminte de nedreptăţile ei. (Apocalipsă 18:3-5).

Pentru aceea într-o singură zi vor veni pedepsele peste ea: moarte şi tânguire şi foamete şi focul va arde-o de tot, căci puternic este Domnul Dumnezeu, Cel ce o judecă. (Apocalipsă 18:8)

Faptul că această generalizare a desfrânării întrupată în chipul marii desfrânate la care ajung să se închine toate neamurile a fost prevăzută încă de acum 2000 de ani ne întăreşte în credinţa în Dumnezeu, Cel ce cunoaşte dinainte întregul curs al evenimentelor istoriei lumii şi Care, pe măsura acestei cunoştinţe, poate să şi intervină pentru a împiedica sporirea răului, aşa cum a întârziat distrugerea cetăţii Ninive pentru pocăinţa poporului său. Dar omul are mai presus de toate o libertate care este sfântă în faţa Domnului. Potrivit acesteia, poate cere şi primi ajutorul lui Dumnezeu când se îndreaptă cu toată inima către El sau poate refuza acest ajutor alegând o falsă „cale de mijloc”, adică a fi şi cu Hristos şi cu lumea. Dar ce legătură are Dumnezeu cu mamona?

Prof. Mihai CRISTEA

Articol aparut in numarul 2 al revistei Presa Ortodoxa

[…] Marea majoritate a populației care citește astfel de romane precum Codul lui Da Vinci nu dispune de suficiente noțiuni pentru a delimita ficțiunea de realitate istorica. Asemenea idei bazate mai mult pe speculații și pe jocuri psihologice vin sa il puna pe omul de rand sa aleaga intre doua cai, cea știuta pana atunci și promovata de biserica și cea propusa inovatoare. Pericolul ca individul sa se piarda de trupul lui Hristos este iminent.

Unele erezii nu au incetat sa existe, și daca in zilele noastre nu mai dau naștere la secte, totuși apar sub alte forme precum a best-seller-urilor. Nici nu este nevoie de formarea unei noi secte avand in vedere tendința societații in zilele noastre de a crede intr-un dumnezeu identificat cu universul sau natura, un dumnezeu ce se hranește din conștiintele tuturor oamenilor.

[…] Autorul pune în gura personajelor sale cuvinte ce constituie o blasfemie la adresa Mântuitorului Iisus Hristos. Este o blasfemie să spui aşa ceva despre Fiul lui Dumnezeu. Unul dintre personaje joacă rol dublu, face parte dintre ei, dar este şi în Opus Dei. Până la urmă este deconspirat şi rămâne în final nepoata lui Jaques Saunière. Mântuitorul este prezentat ca un personaj mitologic, un om minunat, un profet, excepţional, un taumaturg: ,Iisus Hristos a fost un personaj istoric de o forţă extraordinară, poate cel mai enigmatic şi mai charismatic lider pe care l-a cunoscut omenirea în toate timpurile”.

Autorul acreditează ideea că Iisus Hristos a fost un simplu muritor, un om obişnuit, a cărui divinitate a fost votată în cadrul Sinodului de la Niceea. Aceasta este ideea centrală a cărţii, restul nu ne interesează foarte mult.

[…] Pentru a vorbi despre misterul Graalului, autorul îl centrează pe Persoana lui Iisus Hristos legat de persoana Mariei Magdalena, într-o perspectivă neopăgână, marşând pe ideea refacerii sacralităţii de tip feminin, pentru că Biserica Romano-Catolică ar fi deturnat adevăratul raport dintre masculin şi feminin, cum este cel din religia chineză între ying şi yang, între Yahweh şi Shekina în religia mozaică. Autorul afirmă că în Sfânta Sfintelor era un loc şi pentru Shekina, divinitate feminină. Toate aceste elemente autorul le aduce nu din cărţile canonice ale Vechiului şi Noului Testament, ci din cărţile apocrife. Autorul atacă Biblia, pe Mântuitorul Iisus Hristos, despre Care susţine că nu este Fiul lui Dumnezeu, susţine că Biblia nu este un document divino-uman, ci unul omenesc. La modul superficial autorul susţine: Tot ce trebuie să ştii despre Biblie poate fi rezumat în cele câteva cuvinte ale doctorului Martyn Percy: Biblia nu a venit prin fax direct din rai, deci este un produs al omului.

Este o eroare de fond a acestei cărţi ideea că Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu este o invenţie a lui Constantin cel Mare, ignorând faptul că mulţi Sfinţi Părinţi şi apologeţi au vorbit despre divinitatea lui Hristos: Biblia, aşa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost alcătuită de împăratul roman păgân Constantin cel Mare.

Împotriva acestei afirmaţii trebuie să arătăm falsitatea ei fundamentală în sensul că autorul nu cunoaşte sau nu vrea să cunoască Sfânta Scriptură în deplinătatea ei şi în aceeaşi măsură scrierile Părinţilor apostolici, ale apologeţilor, polemiştilor, ale istoricilor şi scriitorilor bisericeşti până la Constantin cel Mare (Sfântul Atanasie cel Mare, Origene, Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful), toţi cei care vorbesc despre divinitatea lui Hristos. Spre demontarea acestor afirmaţii putem privi la câteva mărturii foarte clare, anterioare Sinodului de la Niceea:

  • Epistola lui Barnaba (scrisă, potrivit criticilor între anii 70-131) spune: Dacă Domnul a îndurat patimile pentru sufletul nostru, El, Care este Domnul întregii lumi, Căruia Dumnezeu I-a zis la Întemeierea lumii: ,Să facem pe om după chipul şi asemănarea Noastră” (V, 5);
  • Sfântul Ignatie scrie magnezienilor: Adunaţi-vă cu toţii ca într-un templu al lui Dumnezeu, ca la un altar, în jurul unuia Iisus Hristos, Care a ieşit de la Unul Tatăl, Care este unul şi la Tatăl s-a întors (VII, 2); … Dumnezeu S-a arătat prin Iisus Hristos, Fiul Lui, Care este Cuvântul Lui.” (VIII, 2);
  • Tertulian (160-240) vorbeşte chiar despre ,o natură dublă, neconfuză, ci unită într-o singură Persoană, Dumnezeu şi omul Iisus. în care proprietăţile fiecăreia dintre cele două naturi s-au păstrat.” (Adversus Praxean, 27).
  • Origen (185-253), în lucrarea sa De principiis, vorbeşte despre Dumnezeu-Omul, despre întruparea Fiului lui Dumnezeu şi Persoana divino-umană a Mântuitorului Iisus Hristos (II, 6, 3).

Autorul afirmă că împăratul Constantin cel Mare, din raţiuni politice, de marketing spune că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Atacul se dă asupra Persoanei Mântuitorului, asupra Sfintei Scripturi şi accentul se pune pe umanitatea lui Iisus, adică pe faptul că nu este Dumnezeu, ci simplu om. Acest edificiu teoretic, doctrinar, se dovedeşte a fi extrem de periculos dacă pătrunde în sufletele oamenilor. […]

Pr. conf. dr. Popescu Ion


Categorii

1. DIVERSE, Cuvantul cititorului, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Inscenari, facaturi, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CODUL LUI DA VINCI: film blasfemic difuzat de postul PRO TV

  1. Nu e prima oara cand ProTv promoveaza materiale anti-crestine (n-avem a ne mira prea tare, intrucat patronul ProTv, Lauder, este evreu…).
    Bunaoara, acum vreo 3 ani, daca tin minte bine, in Saptamana mare, si in chiar Vinerea Mare, dupa ce timp de cateva zile au difuzat, pe episoade, filmul “Iisus din Nazareth” la ora 16:00, vineri urmand sa fie difuzata ultima parte, l-au dat mai devreme, iar la ora 16:00, cand multi deschideau tv-ul poate sa vada ultima parte, au avut surpriza sa vada un alt ‘film’, si anume: descoperirea asa-zisului mormant la lui Iisus (“Mormantul pierdut al lui Iisus”), un documentar realizat de un alt hulitor, regizorul James Cameron, in care se contesta evident invierea Domnului. Asadar, daca au avut tupeul sa faca asta, nu ma mai mira nimic din partea lor… (nu dupa mult timp, o luna sau doua, daca imi amintesc bine, directorul de programe a ProTv-ului a murit…)

  2. Si pe mine m-a deranjat ProTv. Eu il consider focar de infectie pentru copii si toata societatea. Nu urmareste decat rating prin orice fel de metoda. Dar, nu m-ar surprinde nici daca si-ar propune efectiv sa distruga societatea si sa lupte impotriva Bisericii. Altfel nu imi pot explica de ce protv nu cunoaste nivel indeajuns de decazut sub care sa se coboare, de ce da atata dovada de prostie in stare pura. Este probabil o stare de “normalitate” de care ei se “bucura” si vor sa o imparta la toata lumea.

  3. @admin
    Spuneti la inceputul articolului:
    “In opinia noastra, televiziunea de divertisment trebuie sa fie cat mai ”boicotata” oricum, in general”
    AVETI DREPTATE.
    Citind acestea, imi aminteam de Cronica Carcotasilor, emisiunile cu farse, de Mihai Bendeac si multe altele, emisiuni in care se batjocoresc Biserica si preotii “de dragul artei” si al divertismentului, al distractiei.

    Cum ar putea un crestin sa priveasca la asa ceva??

  4. In comentariul precedent m-am limitat DOAR la emisiunile in care atacul asupra Bisericii si al preotilor (in special) este PE FATA.

  5. Eu cred ca nu numai PROTV trebuie evitat.Exista un post generalist/divertisment care poate fi privit? PROTV nu are intentii sa distruga societatea sau sa lupte impotriva Bisericii(chiar daca conducatorii sunt anticrestini), ci scopul este acela de a face profit. Filmul CODUL LUI DA VINCI a fost difuzat la PROTV pentru prima oara in toamna anului 2010 si din pacate a avut audiente foarte mari(ceea ce se traduce prin venituri mari). Politica de achizitii de filme nu tine cont de cat de crestine sau necrestine sunt unele filme sau cine sunt regizorii,actorii, etc. Se tine cont de cat succes a avut filmul in cinematografe, in alte tari,.. pe scurt cate “valuri” a facut. Consider ca este mai grav ceea ce se petrece prin emisiuni si productii romanesti care numai au nicio limita..

  6. @Valentin

    Asa e. Se pot scuza usor spunand, “nu te oblig sa te uiti, sunt post privat”, “schimba canalul”, “altii vor sa vada”, “nu incalc legea”. Insa nu stiu daca e chiar asa de simplu. Oare chiar nu au de respectat nici o norma de bun simt? Oare nu considera ca polueaza mintile oamenilor, mai ales celor mai vulnerabili precum copiii? Oare chiar cred ca in realitate nu strica nimic si nu supara pe nimeni sau ca nu vor da socoteala de blasfemiile si hulele impotriva Bisericii? Astea sunt scrise de Dumnezeu in sufletele oamenilor, mai ales la romani care majoritatea au fost si Botezati Ortodox.

  7. Exista in Romania o luare de pozitie oficiala din partea ierarhiei Bisericii ortodoxe referitoare la acest film anticrestin si hulitor ?
    Daca nu exista, nu prea vad ce i-ar determina pe cei de la PRO TV sa tina seama de parerile razlete ale unor mireni . Politica lor de programe este pur comerciala. E posibil sa fie si in mod voit anticrestina, dar acasta presupune sa avem dovezi clare, nu numai presupuneri.Nu cred ca intereseaza acest aspect, ci faptul ca difuzeaza filme hulitoare si lezeaza sentimentul religios al crestinilor ortodocsi.Nimeni dintre autoritati nu mai ia apararea crestinilor in fata puhoiului de aberatii anticrestine?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare