Cum a prezentat pr. Constantin Necula ortodoxia penticostalilor din Beius (VIDEO)

13-03-2012 2 minute Sublinieri


Am primit pe mail o mare parte din conferinta tinuta de pr. Constantin Necula la Beius, la invitatia penticostalilor condusi de Vladimir Pustan, lipsind, din cate ni s-a explicat, ultimul minut si partea cu intrebarile. O redam, dand astfel prilej tuturor cititorilor sa isi faca propria lor parere privind modul in care a predicat despre ortodoxie parintele Necula la Beius.

Exprimandu-ne ingrijorarile fata de ce se organiza la Beius, intr-o postare publicata inainte de eveniment, provocata de mesajul cu tenta manipulator-ecumenista de pe afisului organizatorilor, consideram ca este onest sa prezentam acum si ceea ce a predicat parintele, adaugand scurtele noastre observatii.

In primul rand, credem ca cel mai problematic ramane insusi cadrul in care s-a organizat conferinta. Vladimir Pustan nu a pierdut prilejul sa mai faca putina reclama cultului sau inaintea cuvantului invitatului, de pilda. Este foarte greu sa mergi pe terenul altuia, cand oamenii de acolo sunt dominati in mod clar de liderul lor, si sa faci misiune ortodoxa fiind introdus si girat de Pustan.

Dincolo de acest lucru, credem insa ca, fara a fi neaparat un exemplu de apologie ortodoxa, cum au exagerat unii encomiastic, conferinta in sine a parintelui Constantin Necula nici nu poate fi considerata drept concesie ecumenista sau relativista. Totusi, in ciuda asteptarilor celor mai multi dintre noi si, probabil, tocmai ca urmare a presiunii create pe Internet inainte de conferinta, pr. Necula chiar a vorbit despre succesiunea apostolica, despre Liturghie, despre Maica Domnului (povestind o minune), despre icoane, despre cum a participat la o minune a sfintilor martiri din vechile orase ale Turciei, a strecurat, pentru cine ar fi avut urechi de auzit in sala, ca a fi in Hristos nu inseamna a te aduna laolalta, a canta ceva si a te simti bine, ci a te impartasi de Insusi Trupul si Sangele Sau… si altele. Ba chiar a terminat conferinta citand dintr-o poezie a sfintilor inchisorilor, anume din cartea Poeti dupa gratii, mentionand cu glas tare inclusiv faptul ca e editata de Man. Petru Voda. Este remarcabil si ca a militat, mai pe la inceputul conferintei, pentru ora de religie “confesionala”, respingand (chiar cu indemnuri cam… contondente) ideea unei ore a istoriei religiilor.

Sigur, se poate observa faptul ca, totusi, nu e indeajuns sa spui despre ortodoxie ca e un mod de viata (chiar daca il citezi, prin asta, pe pr. Nicolae Steinhardt). Ortodoxia e chiar viata in sine, sau firea [adevarata] a omului, cum spunea Parintele Rafail Noica. In acest sens, s-ar mai putea adauga faptul ca nu a insistat sau nu a vorbit despre pericolul inselarii reprezentate de curentele “harismatice”, chiar daca le-a aratat, intr-un fel, ridiculozitatea sau gaunosenia, facand insa trimitere la curentele catolice de acest gen (episod probematic, de altfel. Ce cauta parintele ortodox Necula intr-un eveniment in care participa si o “episcopesa”?). Insa, in general, parintele a mers pe o abordare de tip pozitiv, adica nu pe una in care sa pui accentul pe inselarea in care se afla celalalt, sau pe pericolele reprezentate de astfel de devieri, ci mai mult pe ce ar insemna ortodoxia ca un “mai mult”, “mai frumos”, ca o plinatate a unei experiente pe care o cauta si ceilalti, desi a precizat, la un moment dat, ca vrea sa ii “deranjeze” pe ascultatori si sa ii puna pe ganduri.

Cu toata ironia aruncata, la inceput, din coltul gurii catre “bloggeri”, poate ca e bine ca mai exista cineva care sa-i mai traga de maneca pe conferentiarii nostri apologeti, foarte abili de felul lor, chiar daca vor sa apara uneori ca niste baieti de cartier veniti de pe maidan, care merg pe la adunari ale eterodocsilor sau fac “promo” vedetelor “harismatice”.

Ceea ce ramane insa, dincolo de toate, este, asa cum mentionam si in articolul initial, legitimarea, ca grupare crestina valabila, a inselarii promovate cu sarg de mare manipulator de Vladimir Pustan. Sigur ca nu e cazul sa se fi mers in mijlocul penticostalilor si sa li se spuna “ratacilor care sunteti voi rataciti, ori la ortodoxie ori la iad”, nimeni zdravan la cap nu ar pretinde asta, sigur ca poti cauta sa pleci de la ceea ce i-ar mana pe acei oameni de la spate catre Dumnezeu, dar nici nu trebuie subestimate astfel de prilejuri de sminteala in care cel mult poti fi considerat un reprezentant onorabil, chiar foarte talentat, al “confesiunii” ortodoxe. Si, atunci cand scopul este sa prezinti seducator ortodoxia, cand strategia este nu atat sa convingi, cat sa farmeci auditoriul, atunci iti poti pune problema daca astfel de ocazii chiar vor folosi pe cineva inspre mantuire. Stai si te intrebi daca nu ar fi mai cinstita o dezbatere polemica asumata, in care scopul nu e “sa ne cunoastem mai bine” si sa vedem care seduce mai frumos, ci una in care se confrunta, deschis (de o maniera similara misiunilor facute de pr. Daniil Sasoev in mediile neoprotestante), invataturile de credinta pentru a iesi la iveala, biruitoare, Adevarul si lumina ortodoxiei, nu priceperea omeneasca.


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Opinii, analize, Preot Constantin Necula, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare