Schiturile Lacu si Prodromu de la Muntele Athos, finantate de la bugetul de stat?

20-03-2012 53 secunde Sublinieri

prodromu-schitul1

Membrii Comisiei pentru drepturile omului de la Senat au avizat favorabil, marţi, o iniţiativă legislativă care propune ca schiturile româneşti “Lacu” şi “Podromu” (sic) de pe Muntele Athos să primească anual bani de la bugetul de stat.

Ei au avizat favorabil, în acest sens, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român schitului românesc “Prodromu” de la Muntele Athos, Grecia, iniţiată de deputatul PSD Victor Socaciu.

Potrivit proiectului, anual ar urma să fie alocată prin bugetul Ministerului Culturii, o sumă în lei echivalentă cu 250.000 de Euro pentru cele două schituri româneşti “Podromu” şi “Lacu”, de la Muntele Athos, din Grecia.

În prezent, de acest ajutor bănesc beneficiază numai schitul “Podromu”.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive la iniţiativa legislativă că Schitul “Lacu”, care are în centru Biserica Mare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Sfântul Munte Athos, se află pe teritoriul mânăstirii Sfântul Pavel şi datează de la începutul secolului al XVIII-lea.

Victor Socaciu arată că Schitul “Lacu” este locuit de călugări români, având în prezent 40 de locuitori şi un număr de zece chilii.

Potrivit acestuia, comunităţile românilor din Schitu “Lacu” sunt aşezate într-o zonă greu accesibilă vizitatorilor, nu au niciun fel de venit financiar pentru a fi întreţinute şi nu primesc salarii. “Tot ce se reuşeşte să se realizeze se face cu donaţiile credincioşilor şi cu efortul fizic al călugărilor din obştea românească din acest schit”, mai susţine acesta.

Proiectul, care urmează să primească raport din partea Comisiei pentru buget, finanţe, va fi dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.


Categorii

1. DIVERSE, Sfanta Chinotita (Muntele Athos)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Schiturile Lacu si Prodromu de la Muntele Athos, finantate de la bugetul de stat?

  1. Slavă Domnului. O veste foarte bună. Ce frumos lucrează Dumnezeu şi cu noi.

  2. “comunităţile românilor din Schitu “Lacu” sunt aşezate într-o zonă greu accesibilă vizitatorilor”. Si de ce ar fi asta un lucru negativ? Eu cred ca din contra cu cit mai inaccesibile vor ramine…curiosilor cu atit ambele parti vor beneficia: si calugarii de la schit vor avea mai multa pace pentru rugaciune si noi astialalti vom beneficia mai mult de rugaciunile lor.

    poate oi fi eu prea suspicioasa, dar implicare unor politicieni care nu stiu in ce masura mai gindesc si simt crestineste imi stirneste suspiciuni. Asta nu inseamna ca-l bag in aceeasi oala si pe Socaciu….dar ceilalti….

  3. Cand amesteci statul ateu n-are ce sa iasa bun.Va veni scadenta. Socaciu e bine intentionat dar cand aud ca n-au salarii monahii ma ingrozesc. Monahii din Athos au o viata foarte inalta si au nevoie de prea putin pentru ei asa ca nu trebuie pomenita aiureala cu salariile. Zi de chilii, de primire de oaspeti, de editare de carte, de mentinerea elementului romanesc etc dar nu de salarii. Parintele Petroniu Tanase nu cred ca ar salta de bucurie (parca i-a taiat macaroana si lui Becali). Sa-i vezi pe asur-isti – ce topaiala o sa-i apuce.

  4. Majoritatea voievozilor romani au sustinut financiar Sfantul Munte indiferent de cate greutati erau in tara.
    “Statul ateu” este sustinut financiar din impozitele platite de catre crestini ortodocsi care sunt majoritari, nu vad unde e problema daca s-ar da bani pentru sustinerea monahismului romanesc din Sfantul Munte. Ca s-or apuca de latrat unii fara de Dumnezeu, prea putin importa, sunt platiti sa faca asta oricum.

  5. @toderas
    Toti monahii primesc un minim financiar de la manastire, pentru micile nevoi personale…
    Problema este daca aceasta finantare se face pentru binele manastirii sau in scop electoral !

  6. Mai exista chilii 100% romanesti, dar care tin de alte manastiri (de ex. Colciu, Sf. Manastire Vatopedu), si care nu pot primi oaspeti (pelerini) pentru ca nu dispun de arhondar.
    Cei doritori se pot interesa, exista in fiecare oras cel putin un om care ar putea pleca in viitorul apropiat spre Sfantul Munte, ocazie cu care sa duca donatii si pomelnice. Ajutorul de la stat este cateodata „otravit”, chiar daca sunt bani din impozitele luate de la noi.
    Putem deci ajuta, fara intermedierea statului. Intrebati la parohii sau la birourile de pelerinaj de la episcopii daca pleaca cineva din zona dumneavoastra la Sfantul Munte.

  7. Adevarata problema este faptul ca romanii nu au o manastire de sine statatoare cum au celelalte tari ortodoxe. Schitul Prodromul ar trebui sa fie transformat in manastire.

  8. Bună ziua,
    vă rog să mă îndrumați,
    Doresc să trimit un acatist la Schitul Prodromul.
    Aveți bună voita de a/mi spune, adresa, cum pot trimite bani (prin mandate sau în plic)și la câte liturghii sunt pomeniți atât vii cât și adormiții.
    Vă mulțumesc foarte mult Doamne iartă/ne.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare