Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM?

6-06-2012 3 minute Sublinieri

Lumea fierbe in jurul nostru, dar acest lucru e prea putin, se pare, pentru a ne misca din usuratatea cu care ne traim istoria – atat istoria mare, a neamului, cat si pe cea “mica”, a propriei noastre vieti. Sa ne uitam putin in jurul nostru:

Ungaria se afla in plin proces de reinventare revizionista, avand actiuni din ce in ce mai agresive si provocatoare la adresa tarilor vecine care au minoritati maghiare. Cu toate ca orientarea ei ar fi sinucigasa pentru o tara atat de mica, respectiv nationalismul economic si recuperarea ideologiei hortyste (inclusiv antisemite), totusi cum-necum Ungaria reuseste sa isi pastreze “fata” in Uniunea Europeana si sa fie un actor care conteaza. Abia acest lucru o face sa devina o amenintare pentru Romania, nu atat mustatile viforoase ale conspirationistilor urnei cu cenusa “apostolului” fascist: anume, capacitatea de a isi urmari obiectivele revizioniste.

La sud, Bulgaria se afla in plina forma. Pune moratoriu pe gazele de sist fara sa cedeze presiunilor americane, are pareri proprii in dosarul iranian, taxeaza FMI-ul pentru aportul deosebit adus agravarii crizei economice, cere Rusiei respectarea intereselor nationale in proiectul South Stream. Frate, frate, slav, slav, ortodox, ortodox dar branza e pe bani si imperialismul n-are miros. Ceea ce se stie mai putin este ca si in Bulgaria curentul revizionist este in renastere. Dobrogea se afla tot mai mult invocata in imaginarul politic contemporan bulgaresc iar premierul Boiko Borisov a declarat, la Bucuresti, ca Bulgaria a pierdut teritorii uriase in urma celui de-al doilea razboi mondial (daca-i asa, noi ce ar trebui sa zicem?!).

Serbia se afla si ea intr-un proces de reorientare, dupa ce T. Nikolici a castigat alegerile si a vizitat (demonstrativ?), imediat dupa alegeri, Moscova, a negat genocidul de la Srebenica si a afirmat ca nu va accepta integrarea in UE cu orice costuri. Comunicatul recent al Patriarhiei Serbiei ne arata izolati chiar si din punct de vedere bisericesc, avand in vedere ca Patriarhia Moscovei se afla in stranse relatii cu Biserica Greciei si in relatii amicale cu cea a Ierusalimului, are in jurisdictia ei Ucraina si Moldova, este apropiata de Bulgaria.

In Ucraina, un proiect de lege care, aparent, ne-ar fi favorabil, foloseste pervers notiunea de limba moldoveneasca pentru a rupe unitatea si reprezentativitatea minoritatii romane din tara vecina. In Republica Moldova, dupa ce legea egalitatii a fost impusa de eurocratii vigilenti, in asistenta tampa a Chisinaului si Bucurestiului, se agita puternic apele, vorbindu-se chiar de instaurarea unor regiuni separatiste autonome in zonele controlate politic de comunisti si de episcopi mai apropiati, pare-se, de Patriarhia Moscovei (ceea ce era destul de previzibil). Mitropolia Basarabiei se straduie, intre timp, sa faca totul pentru a compromite ortodoxia romaneasca, in timp ce Patriarhul Daniel este ocupat cu orice altceva.

Asadar, toate tarile vecine Romaniei se afla in plina fierbere, prefacere, agitatie. Unele se consolideaza intern si devin eficiente si pe plan extern, altele se clatina periculos, amenintand stabilitatea celor din jur, pe teritoriul multora se duce o batalie geopolitica acuta intre SUA si Rusia. Exista o profetie a parintelui Arsenie Boca in care Romania e inconjurata de flacarile razboiului. Acum nu e razboi, insa stim ca razboaiele nu apar din senin, ci dintr-o fierbere, o tensiune care atinge punctul culminant.

In privinta granitelor, oficialii asigura ca nimeni nu doreste modificarea lor astazi, ca doar suntem in Uniunea Europeana, insa, pe masura ce UE se transforma intr-un spatiu cu tot mai multe constrangeri si tot mai putine beneficii (pentru vecini), este previzibil ca intoarcerea la un discurs revizionist precum si la recuperarea nationalismului, chiar daca in forme diferite, adaptate contextului, sa continue. Practic, nu exista prea multe variante: ori continua tendintele centrifugale provocate de impunerea austeritatii si de interesele divergente ale statelor europene, ori, mai probabil, se creeaza acea Uniune Europeana Politica (vestita SUE), ce ar presupune insa un grad de centralizare atat de marcant incat se sperie gandul numai la ideea unei astfel de “inchisori a natiunilor”.

Ambele variante sunt riscante pentru noi. In toata aceasta fierbere, Romania pare sa fie o tara letargica si nepregatita pentru vremurile si provocarile nelipsite ale viitorului imediat. Suntem nepermis de relaxati, inconstienti, usuratici si nepasatori cu adevaratele mize ale zilei.

Inclusiv sau, poate, mai ales noi, ortodocsii, parem decuplati de la tensiunea reala a imprejurarilor istorice pe care le traim. Ne intereseaza mult care au fost mai tari, dacii sau romanii, ne anima subiectele care antreneaza discutii pasionante dar care nu au prea mare relevanta pentru viata noastra cotidiana, ignorand, totodata, subiectele reale, grave, intr-un cuvant, vanam si adunam, prea deseori, desertaciune. Iar daca ne uitam in jur, e jale: subiecte de can-can, fie politic, fie ”ortodox”…  Toate denota o evadare din lumea reala.

O evadare care nu ne va servi, insa, la nimic. Realitatea se razbuna pe cei care o eludeaza permanent. Istoria ne este martora: superficialitatea romanilor interbelici, pomenita de Martirul Mircea Vulcanescu in 1940, cand Ardealul a fost rapit prin Diktatul de la Viena, a prefatat dezastrul razboiului mondial, pierderile teritoriale si experimentul comunist.

[…] Poate că nu ne-am preţuit cum se cuvine. Poate că n-am ştiut a ne cunoaşte. Poate c-am fost superficiali, uşori, sub vremurile mari ale-mplinirii care ne-ar fi cerut altfel. Vom fi luat în deşert lucruri sfinte. Vom fi greşit fără să ne dăm seama. Vom fi adormit ca fecioarele nebune şi ceasul deşteptării ne va fi găsit fără ulei în candele. Nu vom fi băgat de seamă semnele ce ni se făceau în jur, sau glasul celor care – deşteptaţi de dimineaţă – ne vor fi vestit ivirea lor. […]

Vai, câte lucruri am fi putut face pe care nu le-am făcut! Lenea, căutarea fiecăruia de ale sale, nebăgarea îndeajuns de seamă, bucuria lumii ne-au furat cu ale lor. […]

Vremuri asemanatoare ne stau in fata, atat ca neam, cat si ca persoane. Doar ca acum vor fi cu mult mai grele…

“…Iar noi, noi unde suntem? Unde suntem cu starea sufleteasca”?

Se intreba acelasi martir inca din 1932, cand scria profeticul avertisment “In ceasul al unsprezecelea”.

Se pare ca noi lipsim din propria tara si din propria viata…

Un comentariu Razboi intru Cuvant


Categorii

Al treilea razboi mondial, Basarabia, Bulgaria, Criza mondiala, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Kosovo, Serbia, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

83 Commentarii la “Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM?

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. as mai adauga la scenariul prezentat si faptul ca suntem “sitting ducks” pentru rachetele rusilor, gazduind faimosul scut

  2. Da forte bun si intresant articol.Intradevar desteapta-te romane.Se pare ca ati inteles mesajul pe care vi l-am trimis, cand dezbateati acel subict cu dacii si romanii si ati ajuns, la ceea ce am spus poate mai stangaci eu.Anume ca noi romani tare mai ne pricepem, sa ne dam cu stangul in dreptul sa dezbatem probleme filozofice fara sa fim realisti si sa ne gandim la prezentul care ne apasa, la marea lumii care este agitata ca un cazan in care iata gasim daca suntem terji, si gropa in stil metaforic in care suntem din cauza pacatelor nostre.Toti prieteni nostri adica vecini nostri care ne tot asigurandu-ne de binele pe care ni-l doresc ne strang latul si ne sapa groapa pote una noua si mai adanca.Si noi.Pai noi stam sa discutam depre un anume documentar care n-ar confirma sau nu ca noi suntem urmasi dacilor si ca civilzatia daca e buricul pamantului, ca de la noi se trage toata civilizatia europeana fara sa avem ochi sa vedem ca Romania, acesta casa a nostra pe care mosi si stramosi nostri ne-ai cladit-o cu jertfele lor, se clatina din temeli sapata de aceeasi mereu vesnici dusmani ai nostri care pozeaza in oi dar sunt lupi care pandesc momentul oportun lovituri.Si acestia sunt fie vestici fie estici fie cei de la nord sau de la sud.La noi nu s-a schimbat nimic in bine tot la rascrucea vanturilor suntem cum spunea marele nostru istoric national N. Iorga.

  3. “Fiecare popor are conducatorii pe care si-i merita” a zis odata un conservator britanic, prim-ministru si evreu reformat.

    Bun, si care e solutia?
    La nivel national? Habar n-am. Si asta pentru ca la nivel individual ceea ce ne domina este egoismul si invidia care in cazul nostru, strict romanesc a atins un nivel care sfideaza orice limita a bunului simt si deci al auto-conservarii: muscam mina care ne ajuta si lingem mina care ne bate, omorim capra vecinului chiar si cu pretul distrugerii propriului gard, o vindem si pe mama pentru o bursa de citeva sute de euro,etc,etc.

    Deci, presupun ca si solutia la o astfel de problema este tot in oglinda: scapa (spiritual dar poate si fizic) care poate. Sintem atit de atomizati, atit de despartiti de ura si lupte interne personale, individuale incit, parerea mea, chiar si in cazul unui cataclism poporul nostru nu se va uni sau chiar daca va face o incercare nu va fi suficient. Si asta pentru ca sintem mult prea calati pe ideea : ” sa crape toti in jurul meu doar io si cu familia mea sa traim” Am mai discutat cred, mai demult: scapa cine poate si pe citi poate sa ajute.Sint destule cazuri care nu se inscriu in acest model de comportament auto-distructiv…..problema e ca numarul lor nu este suficient.

  4. Interesant!
    Nu m-am gandit la sensul figurat al Profetiei Pr.Arsenie Boca; ma gandeam ad/literam: adica toata lumea o sa se bata, noi o sa fim ca-ntr-un glob de sticla; sensul figurat, este aplicat pentru scurt timp, bineinteles fiindca tot acelasi (Pr.Arsenie Boca) spunea ca – pentru scurt timp – intr-o noapte ne vor ocupa Ungaria, Rusia si Bulgaria.

    Pentru noi, e prea tarziu!
    Nu vad nimic revigorant d(in) partea clasei politice (de la care nu astept nimic, decat prapad in continuare) dar nici din partea astalalta – a noastra…
    Letargia, amortirea, este cuvantul de ordine…se doarme in opinci!
    Exista numai grupuri de interese care si-l urmaresc pe-al lor si care, nu se dau/se vor da inapoi cu NIMIC ca sa le fie lor, bine…elitele (sunt in afara tarii) iar cele care mai exista (probabil!) sunt tinute in umbra sau pe coji de nuca pentru ca, nu cumva sa trezeasca constiinte, sa promoveze valori – sa se inceapa sa se miste CEVA.

    Vorbesc preotii (unii), vladici (unii) dar…intr-o tara ca a noastra in care se practica (de la opinca la vladica) o credinta caldicica, nu in forta…varianta soft folosita de majoritatea nu este capabila sa faca fata ca antivirus la cei trei dusmani dintotdeauna : lumea, trupul si diavolul!

    Admini!
    Ati sesizat foaaarte bine prin “Se pare ca noi lipsim din propria tara si din propria viata…” – prinsul romanilor in istorie cu garda jos si cu izmenele in vine! ASa si noi…si cei de-atunci, si cei de-acum!

  5. Sa nu lasam credinta sa fie “controlata” de politica, Biserica de stat! Biserica este deasupra statului: cade ori se dezmembreaza statul, Biserica ramine. Biserica Ortodoxa Romana este legata prin Isus Christos de Patriarhia Moscovei, a Serbiei, a Bulgariei, a Greciei si a Ierusalimului (cele pomenite aici). Daca cineva gasete motive sa tulbure aceasta legatura este in situatia lui Pavel cind a pornit spre Damasc impotriva lui Christos. Istoria arata ca de cite ori statul Romania s-a aliat cu vestul a pierdut (dezi Ditatul dela Viena) si de cite ori s-a aliat cu rasaritul ortodox a cistigat (vezi Independenta din 1877 si Romania Mare din 1918). Azi e la fel: vreti unitatea politica a romanilor, atunci stringeti legaturile si unitatea cu ortodocsii. Apropierea de neortodocsi duce la ruperea unor romani din Biserica (vezi uniatia dela 1700 in Transilvania care a fost facuta de ierarhi ortodocsi inselati de satana). Doamne iarta-ma ca judec pe altii cind nu vad pacatele mele.

  6. Am spus acest lucru pe un alt site, si nu doar- si celor din jurul meu-, cu destula de buna vreme in urma, luand seama la evenimentele ce se petreceau in jurul nostru, si rezultatul a fost ca m-au luat in ras!

    Ceea ce nu stiam era posibila pretentie bulgara asupra Dobrogei. Asta ne mai lipsea, cand ungurii se joaca in Ardeal ca la ei acasa, vin cu urna, vin cu campania….Obraznicia lor mi se pare ingrijoratoare! Si daca Ponta a gasit de cuviinta sa-l puna la punct pe presedintele Parlamentului maghiar,la modul foarte dur, il apreciez. E cazul sa le spuna de la obraz, ca astia se fac ca nu pricep!

    “Am mai spus asta (ceea ce e boldat) cu cateva pagini mai in fata.
    Oricum configuratia geo-politica se schimba in jurul nostru, pana si ungurii se reorienteaza tot spre est…
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom…-south-stream/
    si chiar daca au fost alegeri de curand, avand in vedere implicatiile economice si strategice, la care se adauga pragmatismul lor binecunoscut si binevenit pentru ei, se va pastra reorientarea, mai ales ca si noul presedinte apartine aceluiasi partid, asemenea premierului.

    Ortodocsii strang randurile: Rusia, Bulgaria, Muntele Athos -deocamdata- si poporul grec, urmeaza cred Serbia. Chiar daca aceasta lucrare se face prin intermediul politicii, a intereselor economice si politice -pare-se ca alta cale nu-i acum-, n-ar fi prima data in istorie cand credinta renaste din lucruri lumesti. Dar noi? Noi, incotro? Noi, cu cine? Nu ne-am lamurit ce-am primit din vest?
    Noi ne batem degeaba aici, dand din gura, se schimba lucrurile in jurul nostru, in curand vom vedea o vizita in Serbia a IPS Kiril: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom…dentiale-2012/

    Sau a fost cumva azi la Nis?

    Credem noi ca Putin doarme? “

  7. “Scapa cine poate!”

  8. Cand am citit cele scrise, mi-am amintit o profetie a parintelui Arsenie Boca.

    Parintele Arsenie Boca a spus sa nu mai plece romanii in strainatate, deoarece vor dori sa se intoarca si nu vor putea. Spunea ca tara va fi inconjurata de flacari.

    Ceea ce trebuie sa se intample se va intampla. Si mai spunea cred ca tot parintele Arsenie Boca ca tara noastra va fi deja distrusa inaintea razboiului care va urma.

    In schimb, bine ar fi sa ne trezim macar pe plan spiritual.

  9. Subscriu la “Scapa cine poate”. Eu nu cred ca in Romania se doarme in papuci, ba din contra, se trage la greu dar in directia negativa. Si daca noi astia mai suntem cum suntem, banuiesc ca este evident ce poate tanara generatie, si aici nu dicutam despre o “minoritate orotdoxa” care uite, merg la biserica, se roaga, cu vointa incordata la maxim fac si fapte bune; ma refer la majoritatea covarsitoare. Iar daca voi observati porbleme in biserica, unde majoritatea bisericilor de azi sunt cam goale, ce credeti ca se intampla in afara bisericii unde astazi se gaseste majoritatea covarsitoare.
    Partea cu romanizarea dacilor o consider chiar amuzanta; de parca onoarea unui popor e determinata de trecutul acestuia si nu de starea lui prezenta.

  10. “Ortodocsii strang randurile: Rusia, Bulgaria, Muntele Athos -deocamdata- si poporul grec, urmeaza cred Serbia.” Chir nu cred ca o fac determinati de trairea ortodoxa, totul se rezuma la polititca si interese nationale. Ortodoxia este un paravan, nimic mai mult. Drept de idealuri ortodoxe nu mai poate Putin.

  11. O sa luam un upercut in barbie-teribila lovitura, numai ca nu va fi nimeni sa ne dea cu prosopul.

  12. @magda sens figurat da, nici eu nu m-am gandit dar se pare ca dimineata nu se mai termina..

  13. @ Antonia:

    In articol am scris:

    Exista o profetie a parintelui Arsenie Boca in care Romania e inconjurata de flacarile razboiului.

  14. scurta istorie : http://ro.wikipedia.org/wiki/Al_Doilea_RC4%83zboi_Balcanic#R.C4.83zboaiele_balcanice

    ‘În timpul războaielor balcanice, Liga balcanică (Serbia, Muntenegru, Grecia, și Bulgaria) au cucerit inițial teritoriile otomane Macedonia și cea mai mare parte a Traciei, însă apoi au avut divergențe cu privire la împărțirea teritoriilor cucerite.’

    ‘Pentru Bulgaria, războiul oferea ocazia de a ocupa întreaga Macedonie și de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia și Grecia războiul însemna șansa de a împărți între ele Macedonia și de a împiedica hegemonia Bulgariei’

    ‘Rezultatul a făcut din aliatul Rusiei, Serbia, o putere regională importantă, alarmând astfel Austro-Ungaria și fiind astfel o cauză importantă de izbucnire a Primului Război Mondial.’

    si tot asa..ciclic.
    Romania are astazi o generatie de tradatori, care se dezice de limba, de obiceiuri, de credinta. Ne putem verifica fiecare, in particular.

  15. de menționat că Nikolici nu a negat crima, ci a zis că nu e genocid,ci crimă gravă de război

  16. Noi avind conducatori indiferenti la toate acestea ..facem ceea ce putem fiecare la nivelul nostru de viata…ne rugam ,mergem la bisericile noastre si la manastirile noastre ortodoxe unde preotii se roaga si unde ne rugam si noi ca Domnul sa ne ierte pacatele poporenilor a tuturora…probabil ca asta include spovedania fiecarui crestin…adica toate acestea nu se fac cu surle si trimbite..iar noi suntem linistiti nu pentru ca am fi nepasatori si lenesi ,ci pentru ca nu avem sprijin lumesc din partea conducatorilor nostri ,ne-am pus nedejdile noastre NUMAI IN DUMNEZEU…VEDETI CA BISERICILE SUNT PLINE IN DUMINICI SI SARBATORI.Ca popor ortodox stim ca Dumenzeu poate totul si poate zadarnicii orice planuri dusmane ,..indiferent cit s-ar agita vecinii nostri si ar dori teritorii.Dumnezeu stie ca noi nu am oprimat pe nimeni si nu am cucerit pe nimeni…si cred ca Romania va avea un rol important in viitor in recrestinarea Europei pentru ca va ramine singura tara ortodoxa intr-o lume catolica…sigur ca asta implica MARTIRAJ ..dar daca vom fi vrednici sa murim pentru credinta ortodoxa Dumnezeu va face minuni cu ROMANIA,careia II VOR FI CEDATE TERITORIILE FARA LUPTA!!Necunoscute sunt caile Domnului ..Romania va uimi Europa asa de puternic isi va reveni dupa ce multi isi vor da viata in Romania pentru credinta ortodoxa.Toate acestea le-am auzit noaptea de la preoti la mormintul cuviosului ARSENIE BOCA in noaptea dinainte de parastas.Ori daca este asa ,romanii inseamna ca fac exact ceea ce trebuie sa faca ,adica isi intaresc credinta pentru ceea ce va aurma.Apoi vor veni tinerii romani capabili din tarile unde au plecat ca sa ajute Romania…a si fost o emisiune la TV unde romani plecati ,creere sclipitoare au zis ca ei vor sa revina sa ajute tara pentru refacere.
    Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa fim vrednici de toate acestea auzite acolo!la manastirea PRISLOP.

  17. ma refer la uniunea europeana ,cind spun ca Romania va fi singura tara ortodoxa din Europa,adica din UE.

  18. @ Sofiai – Excelent comentariu, bravo! Singurul in spirit crestin-ortodox. Toate celelalte sunt pline de patriotism, dar si de mult spirit lumesc. ”Cînd veţi auzi despre războaie şi veşti de războaie, să nu vă spăimîntaţi, căci lucrurile acestea trebuie să se întîmple. Dar încă nu va fi sfîrşitul.Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; pe alocurea vor fi cutremure de pămînt, foamete şi turburări. Aceste lucruri vor fi începutul durerilor”.

  19. @Munteanu:

    sunteti sigur? comentariul pare ca este in spirit ortodox, indeed, insa are o mica hiba de vreme ce nu e tocma ortodox sa credem ca am avea noi ceva cand, in fapt, nu (prea) avem. o hiba destul de, eh, esentiala, adusa de-un vant ispititor de dreapta.
    Pe de alta parte, nu pot sa nu ma bucur la gandul ca va ganditi la (re)intoarcere.

    SOFIAI:

    “.iar noi suntem linistiti nu pentru ca am fi nepasatori si lenesi ,ci pentru ca nu avem sprijin lumesc din partea conducatorilor nostri ,ne-am pus nedejdile noastre NUMAI IN DUMNEZEU”

    Oare ne-am pus intradevar nadejdea NUMAI in Dumnezeu? Oare? Eu n-as fi asa de sigur, as astepta sa vie ispita intai si sa-mi capat raspunsul.

    Nu suntem nepasatori si lenesti? Eu nu as fi asa de linistit nici in aceasta privinta ba chiar din contra. Sigur, la o privire, asa, fugitiva, ma uit la mine si sunt totusi mai linistit, nu chiar atat de nepasator si lenes ca in alte vremi…insa la o scurtare necrutatoare constat ca nu e asa, nu e deloc asa.

    Bisericile pline? Sunt si biserici pline, desigur. Intrebarea este, pline cu ce?
    Mai deunazi imi povestea cineva o intamplare cu un duhovnic foarte cunoscut si apreciat, de aci, de la mine din sat. Puzderie de ucenici la usa dansului ca la orice om al lui Dumnezeu care are roade, dupa care se si cunoaste.
    Insa omul lui Dumnezeu zise asa catre persoana respectiva (persoana care tocma ii spusese ca e bine, biserica dansului e plina de oameni, multimea de ucenici de la usa dansului este remarcabila prin dimensiuni): “ucenici? Pai ucenici cu adevarat, daca am vreo doi”.
    Cine are urechi, sa auza.

    As mai putea continua pe aceeasi linie insa nu vreu sa va tulbur linistea. Insa luati aminte: iarna se apropie.

  20. Bine, nu e cazul sa ne imbatam cu apa rece sau sa ne imaginam ca Romania e singura tara ortodoxa din Europa sau altele.

    Suntem cateva tari ortodoxe in zona si fiecare va duce lupta ei pentru ortodoxie, dupa firea neamului si conditiile geografice si istorice specifice.

    Dumnezeu vrea sa ne mantuiasca pe toti si ne va da incercari pe masura: grecii duc lupta lor, fiind si ei cam izolati; sarbii au si ei lupta cu musulmanii si catolicii cu care convietuiesc. Toate tarile sunt impotriva lor, chiar si noi am ajutat sa fie bombardati.

    Rusii isi inchipuie ca ar fi mai tari, avand o tara mai mare, dar au dus si ei greul cel mare cu bolsevicii si vor mai duce si de acum incolo cu drogurile, alcoolul si multe altele.

    Iar Romania la nivelul ei a dus crucea ei prin inchisorile comuniste sau munti si o va duce in continuare, cu ajutorul si mila lui Dumnezeu. Nu e cazul nici sa disperam, ci sa ne intarim in credinta, nadejde si dragoste ca doar astea ne mai tin.

  21. @admin:

    pe mine m-a frapat un text, aparut parca in Der Spiegel, in care se evidentia atitudinea europeana (a se citi germana) vis’a’vis de tendintele fascistoido-hegemoniste din Ungaria. Pe undeva, era un paragraf care mi-a ramas intiparit pe retina si carele spunea ceva cam asa: “nu e momentul sa se discute de Trianon si de aspecte legate de o retrasare a granitelor“.
    Deci, nu ca ce-a fost, a fost, si gata: “get over it”, “grow up”, unguriene. Nope. Ci ceva de genul: “nu e momentul“. Deci, da.
    Mesajul e clar: jucati-va dea Horty dar nu cu noi. Ca v-o luati in freza. Altfel, daca sunteti cuminti, va lasam sa fiti un pic hortisti si sa faceti pe hunii necrutatori in Rumunia. Da’ mai incolo oleac’, acu nu e momentul.

    Si as mai remarca un aspect: cat de bine au exploatat serviciile ungare (ca doar nu ne facem iluzii ca implicarea unui fost sef al serviciilor si actual presedinte de parlament in chestiunea inhumarii cenusii naziste s-a facut asa, dintr-o pornire personala; mai ales daca studiem si reactia altor reprezentanti ai statului maghiar) situatia existenta actualmente in Romania. Si anume, ma refer la “diferendul” (daca nu chiar ura de clasa) intre presedintele T.B. & clica sa (nu neaparat PDL-ul ca intreg) si seful/sefii Guvernului/USL & Co..
    Au jucat cu tupeu maxim si nerusinarea caracteristica urmasilor imperiului in fata “taranilor” de rumani. De nota 10, din pacate pentru noi. Raspunsul de la Bucuresti, o lalaiala nevertebrata execrabila (penibila prin chiar incercarea de a arata coloana vertebrala, europenism si civilizatie).

  22. Eu as fi mult mai precaut cu interpretarile, cele lumesti (nu am pretentia de a vedea mai sus).

    Un proverb evreu spune: ‘nu da cu piciorul intr-un caine pana nu te uiti cine il tine in lesa’.

    Si o ultima observatie: reactia tribunelor nu modifica scorul.

  23. e drept si adevarat articolul,dar in ceea ce-l priveste pe parintele Boca…de,stiu si eu?!
    il cred pe Parintele Arsenie Papacioc,care marturisea :”Eu insa am fost judecat pentru ca fac parte din Rugul Aprins cat si din Garda de Fier. M-au condamnat 40 de ani sa fie siguri ca acolo voi zace in veci”,a fost intemnitat 14 ani in puscariile comuniste.
    iata ce spunea

    […]

  24. @pribeag:

    Pe acest site am demontat deseori aceasta actiune de denigrare a unui parinte duhovnicesc ca Arsenie Boca, asupra sfinteniei caruia s-a exprimat, pozitiv, insusi parintele Iustin Parvu, printre altii.

    In opinia noastra, cei care se folosesc de unele discutii evident gresite si evident bazate de supozitii nefundamentale intre mari duhovnici romani fac un dublu pacat: perpetueaza o greseala de care parintii respectivi, cu siguranta, nu ar mai sustine-o astazi, asa cum nici nu au insistat DELOC in anii din urma, si perpetueaza o calomnie securistica lansata de aceeasi politie politica ce a avut frica parintelui Arsenie pana la moartea lui.

    Cei care, astazi, duc mai departe aceasta campanie de denigrare a parintelui Arsenie Boca sunt ca niste sobolani care traiesc din scurmatul gunoaielor si care duc mai depare toata murdaria, raspandind-o unde apuca. 🙁

  25. admin!
    dar eu nici nu judec,nici nu denigrez,nici nu calomniez,nici nu lansez pareri exhaustive legate de viata si sfintenia parintelui Boca.
    sunt parerile unor mari duhovnici care l-au cunoscut pe parintele Boca si fata de care nu putem sa ridicam noi judecati de valoare.
    putem sa ascultam sau numai sa auzim.
    fiecare e mai apropiat de un sfant sau altul in functie de trairea lui duhovniceasca,de evlavia ce-o are fata de sfant.
    faptul ca eu am multa credinta in Sfintii inchisorilor comuniste,e credinta mea.

    in ceea ce priveste abordarea ta,nu poate fi un mijloc de comunicare.

  26. @pribeag:

    Mijloc de comunicare? Pai comunicam ce? Parerile unor parinti de la un anumit moment dat despre viata altui parinte? Nu ne putem spala asa usor pe maini de responsabilitate, ca nu suntem la dezbateri academice legate de subiecte neutre, in care cate capete atatea pareri este o regula.

    Este o problema duhovniceasca la mijloc. Nimeni din cei care raspandesc acel dialog nu a mers la parintii respectivi, cat erau in viata, sa ii intrebe ce parere au ei, cu adevarat, despre parintele Arsenie Boca, si daca isi dau binecuvantarea pentru campania dusa impotriva lui. Recuperarea memoriei parintelui Arsenie Boca s-a facut foarte vizibil si multi dintre cei care au facut-o au avut legaturi cu parintele Arsenie Papacioc. Daca ar fi existat o problema reala legata de parintele Boca, in mod evident, cei doi ar fi generat un curent intreg pentru a atrage atentia. Faptul ca nu au facut-o si ca singurul lucru a ramas o discutie niciodata reiterata, arata faptul ca respectiva discutie e doar… ceea ce este: o discutie izolata, bazata pe supozitii, imposibil de transformat in opinie normativa si nici macar relevanta pentru atitudinea generala pe care parintii respectivi au avut-o, pana la urma, despre parintele Arsenie Boca.

  27. @Mihai

    “” Chir nu cred ca o fac determinati de trairea ortodoxa, totul se rezuma la polititca si interese nationale. Ortodoxia este un paravan, nimic mai mult. Drept de idealuri ortodoxe nu mai poate Putin””

    Am spus si eu acelasi lucru, ca toata aceasta strangere de randuri are un substrat politic si economic.
    dar.. tot raul spre bine, spre binele ortodoxiei.
    Prin interese lumesti sa capete forta, renastere unitatea ortodoxiei. Nu e un rezultat rau.
    Este momentul ca si ortodoxia sa devina unita, si nu dezbinata (a propos de atitudinea/propensiune ecumenista a unora din BOR).

  28. Nu cred ca e benefic pentru noi sa mai visam, daca nu vrem sa ne prinda iar istoria cu nadragii pevine… Romanii avem de platit un pret potrivit pentru crima noastra de proportii:da, n-am cotropit pe nimeni, ca oricum eram prea blegi pentru asa ceva,atat de blegi ca bagam sarpele-n san si ne credeam martiri. Dar cam al catelea loc avem la avorturi? Crime impotriva propriului nostru neam, nu al altora.Impotriva propriilor nostri copii. Da, suntem un popor insemnat (cu creta rosie)!

  29. Inconjurati de flacarile ispitelor suntem inconjurati si la nivel individual.Traiesc in aceste momente zile de cosmar cauzate de implicarea fara voie intr-o campanie electorala.Cu toata diplomatia nu poti evita pierderea unui serviciu.Nu poti trai mult timp sclav si intimidat.Cred ca sunt momente in viata unui om sau a unui neam cand soarta ti-o fac altii.
    Nu stiu daca mai putem face haz de necaz.Mai multi vulpoi au…grija de noi.Iata doi dintre ei:
    http://www.youtube.com/watch?v=sbGpleT5eLo

  30. cristi_g,
    “Nu poti trai mult timp sclav si intimidat.”
    Nu sunteti singurul in aceasta situatie. Mie imi este de folos sa-mi amintesc recentul caz al locotenentului Alexandru Gheorghe.
    Nadejdea la Domnul, care poarta grija si de pasarile cerului. Cu cat mai mult de copiii nostri? Acestea sunt cele mai potrivite momente sa-I aratam ca avem incredere in purtarea Sa de grija.
    Va spun acestea ca sa ma incurajez in primul rand pe mine, pentru ca maine, cand frica imi va da tarcoale, ma voi rusina de aceste cuvinte si vrand-nevrand voi merge mai departe.

  31. Pingback: “CINE VA MURI PENTRU UNIUNEA EUROPEANA?” Si despre tradare, agenda eurocratilor si mitul tehnocratului iluminat - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  32. Suntem izgoniti din tara la munca in afara ca sa ii sustinem pe cei din tara financiar

  33. Eu cred ni se impun anumite politici pentru a fi izgoniti in afara, scopul fiind altul decat cel de a lucra pentru straini.
    Cred ca scopul real este acela de a destrama familiile, de a ne rupe de traditia noastra, de a ne molipsi cu stilul de viata al apusenilor … de a ne imprastia printre ei, adica printre ceilalti care nu sunt ortodocsi.

  34. in afara topicului, dar legat de ultimile comentarii

    Acum o luna l-am avut alaturi de noi (undeva in diaspora) pe un foarte
    cunoscut Parinte Profesor din Romania care a tinut mai multe conferinte;
    una dintre conferinte s-a numit ‘Diaspora.’ Acest Parinte vede fenomenul diasporei
    (diaspora vine din greaca si inseamna cei imprastiati) ca un Plan Providential al lui
    Dumnezeu; de ex, fenomenul diasporei (evreiesti) a stat la baza raspindirii Evangheliei;
    cum? Sf Ap Pavel isi incepea propovaduirea (la neamuri) in sinagogile evreiesti din diaspora (in aceste sinagogi pe linga evrei mai veneau si altii care erau curiosi despre
    legea iudaica si in chip providential primesc Evanghelia de la Sf Pavel si devin crestini ); in zilele noastre fenomenul diasporei romanesti (generate de probleme materiale etc) a dus la aparitia a sute de biserici ortodoxe romanesti in afara tarii; Parintele Profesor a dat exemplu de doua biserici intr-un oras in Italia (pline de tineri) unde anual au loc peste 1000 de botezuri; de asemenea sunt multe exemple de oameni care in diaspora au devenit crestini practicanti

  35. Romanul cind munceste si traieste in afara Romaniei simte ca nu este acasa si ca singurul ajutor vine dela Domnul, asa ca devine ortodox practicant chiar daca acasa nu prea mergea la Biserica (evident nu toti romanii fac asa). Acolo simte si traieste ca “toata darea cea buna si tot darul desavirsit vine dela Domnul”(sanatatea, puterea de munca, succesul in ceea ce lucreaza). Si de multe ori dupa ce au succese unii incep sa traiasca ce aud in Biserica: “pe noi insine si unul pe altul si toata viata noastra lui Christos Dumnezeu sa o dam”. ….
    @admin – va intreb: ce “bube” are comentariul meu ce asteapta publicare din 06.06.2012?

  36. @Nicolae:

    Iertare, uitasem de el. O corectura, totusi: se scrie Iisus Hristos.

  37. Pingback: Ungaria va controla spatiul aerian al Kosovo. DECIZIE NATO CARE ARATA CA BUDAPESTA REVIZIONISTA NU E DELOC “PARIA”… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  38. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare