Medvedev ameninta Republica Moldova pentru ca nu intra in Uniunea Eurasiatica. ROGOZIN, NUMIT EMISAR RUS PENTRU TRANSNISTRIA

21-03-2012 3 minute Sublinieri

medvedev

Autorităţile de la Chişinău au rămas reci la avertismentul preşedintelui rus Dmitri Medvedev, care a prevestit probleme pentru Moldova, dacă nu va adera la Uniunea vamală Rusia, Kazahstan, Belarus.

La finalul reuniunii Consiliului interstatal al Comunităţii Economice Euro-Asiatice, Medvedev a avertizat că Moldova s-ar putea confrunta cu dificultăţi în comerţul cu ţările Uniunii vamale. „Este important ca poziţia noastră să ajungă la urechile unor state care au statut de observator în această organizaţie”, a accentuat preşedintele Rusiei. În prezent, Moldova are în cadrul Comunităţii Economice Euro-Asiatice doar statut de observator.

Iurie Leancă: „Noi mergem spre UE”

Aflat la Washington, într-o vizită de lucru, şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă a declarat că „Moldova nu examinează posibilitatea aderării la Uniunea vamală Rusia, Kazahstan, Belarus – mai ales că nici nu a fost invitată în această structură. (…) Deocamdată ne aranjează integrarea în zona de liber schimb din cadrul Comunităţii Statelor Independente şi a Uniunii Europene”, a precizat ministrul Leancă.

Anterior, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat că Republica Moldova poate obţine o reducere de 30 la sută a tarifelor la gaze, dacă va adera la Uniunea Vamală Euro-Asiatică. În plus, „în cadrul Uniunii există o imensă piaţă de desfacere, comparabilă cu cea a Uniunii Europene, care duce lipsă de produse moldoveneşti, a menţionat Kuzmin.

Avertismentul lansat marţi de Medvedev este valabil şi pentru Armenia şi Ucraina care, de asemenea, au statut de observator în cadrul Comunităţii Economice Euro-Asiatice, dar care deocamdată nu au reacţionat. Potrivit lui Medvedev, un acord privind formarea Uniunii Vamale Euro-Asiatice ar putea fi semnat până la 1 ianuarie 2015.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Shuebel, a declarat anterior că, în cazul aderării la Uniunea Vamală Euro-Asiatică, Moldova va pierde facilităţile comerciale pe care le are în raport cu Uniunea Europeană.

Moldova se rupe de spaţiul estic

Referindu-se la declaraţia preşedintelui rus, Victor Chirilă, consilierul premierului moldovean a menţionat că „Republica Moldova a ales deja calea de integrare economică cu Uniunea Europeană şi a început negocierile cu privire la crearea zonei de comerţ liber comprehensiv şi aprofundat. Acest lucru va presupune crearea unei zone economice şi comerciale comune cu UE. Odată ce acest acord va fi semnat Republica Moldova va fi obligată să absoarbă o treime din dreptul comunitar, fapt ce va creşte decalajul dintre Republica Moldova şi restul spaţiului post-sovietic, care nu va face parte din această zonă de comerţ liber cu UE. Deocamdată, spaţiul CSI nu ne oferă un model comprehensiv şi cuprinzător de dezvoltare economică, socială, instituţională şi democratică, a spus Chirilă. În opinia lui, Republica Moldova va trebui să-şi clarifice în curând politica sa faţă de spaţiul estic şi în primul rând relaţia cu Federaţia Rusă”.

  • Hotnews:

Presedintele moldovean Nicolae Timofti vrea ca prima sa vizita oficiala sa fie la Bruxelles, apoi in Romania

Romania ar putea fi a doua destinatie a presedintelui nou-ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dupa o vizita la Bruxelles, a declarat seful statului intr-un interviu pentru Radio Chisinau, relateaza Info-Prim Neo, citat de Mediafax. “Sunt convins ca relatiile cu Romania trebuie sa fie mai apropiate si mai stranse fiindca la radacina relatiilor noastre sta o istorie aparte, o cultura comuna. Avem multe in comun. Printre altele, primul care m-a felicitat a fost domnul Basescu”, a declarat Nicolae Timofti.

Seful statului moldovean a afirmat ca isi doreste sa efectueze prima sa vizita oficiala la Bruxelles, apoi vor urma Romania, Ucraina si Rusia. Pana sa fie ales, Nicolae Timofti, a declarat ca, daca va ajunge sef de stat, isi doreste sa efectueze prima vizita la Bruxelles. Atunci Nicolae Timofti a mentionat ca isi propune sa convinga europenii ca Republica Moldova are un program de guvernare bun, care trebuie dus la bun sfarsit.

Vicepremierul Dimitri Rogozin (fost reprezentant al Rusiei la NATO) a fost numit miercuri reprezentantul Moscovei pe problema transnistreana, informeaza Ria Novosti. Rogozin este responsabil cu industria de aparare in guvernul de la Moscova si anterior a fost reprezentantul Rusiei la NATO.

Oficialul rus a avut in repetate randuri declaratii mai putin prietenoase la adresa Romaniei, ultima dintre ele fiind o ironie la adresa Romaniei pe tema amplasarii elementelor scutului antiracheta la Deveselu. “Poate ca romanii cred ca sunt operatori importanti ai Dmitri-Rogozininterceptorilor, dar singurul drept pe care il are comandantul bazei, un militar roman, este acela de a intra in holul bazei. El nu va avea dreptul sa ajunga in statia de comanda, pentru ca baza este americana, nu NATO”, a spus Rogozin.

Anterior, el l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de “fascism” deoarece acesta a spus ca ar fi dat ordin Armatei Romane sa treaca Prutul in 22 iunie 1941 explicand clar ca “Romania avea un aliat si niste teritorii de recuperat”. “Romanii s-au purtat mai rau si dacat germanii pe teritoriul URSS in al Doilea Razboi Mondial”, a mai spus Rogozin la un moment dat, pe blogul sau personal.

Nina Ştanschi, şefa diplomaţiei transnistrene, a salutat numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de emisar special al Rusiei în relaţia cu Transnistria, informează pagina online a agenţiei RIA Novosti, conform Mediafax. “Dmitri Rogozin este cunoscut în spaţiul postsovietic ca fiind un politician experimentat şi un diplomat cu perspective corecte, care susţine ideea organizării de negocieri pe baze egale“, a declarat Ştanschi.

“Suntem convinşi că numirea sa în funcţie va contribui la protejarea drepturilor compatrioţilor şi cetăţenilor ruşi din Transnistria”, a subliniat Ştanschi. Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a numit pe vicepremierul Dmitri Rogozin în funcţia de emisar special pentru Transnistria. Decretul de numire în funcţie a fost publicat pe site-ul Kremlinului şi intră în vigoare miercuri.

În cadrul Guvernului, Rogozin este responsabil de industria armamentului. Înainte de a fi numit în funcţia de vicepremier în decembrie 2011, Rogozin a deţinut postul de ambasador al Rusiei la NATO.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Medvedev ameninta Republica Moldova pentru ca nu intra in Uniunea Eurasiatica. ROGOZIN, NUMIT EMISAR RUS PENTRU TRANSNISTRIA

  1. “”Iurie Leancă: „Noi mergem spre UE””” O sa ajungeti unde am ajuns noi!
    Nu ca dincolo ar fi mai bine!

  2. Pingback: VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE. Liderul Transnistriei pârăște Chisinaul la Moscova - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare