SFARSITUL ROMANIEI, CU “FLACARA” (ANTI)DEMOCRATIEI LA CAPATAI?

30-07-2012 13 minute Sublinieri

Mihai Gotiu: Flacăra înmormântării democrației. Băsescu, cu miniciuna înainte

Când peste 80% dintre românii prezenți la vot te trimit la coșul de gunoi al istoriei, în condițiile în care sunt cu (măcar) 2 milioane mai mulți decât cei care te-au investit în funcția de președinte, să ieși hăhăind cu lumânarea în mână și să proclami ”victoria poporului” e mai mult decât nesimțire. E o minciună pe care Băsescu încearcă să o impună cu forța în ciuda evidenței.

Iar imaginea cea mai clară e acea așa-zisă ”flacără a democrației”. Deși i s-a atras atenția că simbolurile olimpice nu pot fi folosite în scop politic, Băsescu (și susținătorii lui) a continuat să uzeze de ea. Acea ”flacără a democrației” simbolizează, mai degrabă, îngroparea democrației. Lumânarea de lângă căpătâiul ei.

Pe finalul discursului ”de învingător”, Băsescu s-a apucat să vorbească despre reconciliere națională! Asta după ce doar cu câteva minute mai devreme a asociat cu ”pușcăriabilii” peste 7 milioane de români care și-au exercitat un drept democratic, cel mai important drept democratic: votul. Cum Dumnezeu poți vorbi de ”reconciliere” în asemenea condiții e, iarăși, un gest incredibil. Unde mai pui că oamenii au început să iasă în stradă. Dar culmea, nu cei care ar fi avut motive să sărbătorească ”victoria” anunțată de Băsescu. Dacă președintele suspendat chiar își închipuie că peste 7 milioane de români se vor lăsa chiar așa ușor ”ciuruiți” încă o dată, se înșeală amarnic.

Nota noastra:

Traian Basescu era, demult, cam din 2009, un presedinte care avea putere aproape exclusiv prin sprijinul extern. Dar acum, dupa referendum? Acum ajutorul extern nu mai e doar cel via FMI sau via Bruxelles. FMI se descurca si cu ceilalti, oricum.

Geopolitic, insa, sprijinul de care se bucura Traian Basescu si care l-a ajutat decisiv sa isi atinga obiectivul, anume neimplinirea cvorumului la referendum, arata cateva lucruri de maxima gravitate pentru integritatea Romaniei.

sprijinul lui Viktor Orban, efectiv si intruziv, dar si perceput ca atare de cancelariile in jur, este pur si simplu o manifestare a influentei pe care o exercita Ungaria asupra Romaniei. Interesul clar al lui Orban de a il sustine pe Basescu este chiar mai amplu decat obiectivul declarat al autonomiei teritoriale. Este interesul de a VULNERABILIZA Romania, de a o slabi in general, ca vecin, in vederea obiectivului sau mai larg, reinventarea Europei Centrale (Mitteleuropa) alaturi de Germania.

Notiunea de Mitteleuropa are semnificatia concreta a zonei dominate de Germania in timpul primului razboi mondial. Orban avea, deci, in vizor, o realitate geopolitica. Inca o data, nationalistilor care l-au sustinut pe Basescu si il sustin in continuare ar trebui sa le crape obrazul de rusine.

– implicarea lui Orban este un semn de maxima vulnerabilitate a tarii noastre fata de TOTI vecinii nostri deci si fata de Rusia (apropo de spaima stupida a unora ca USL e cu Moscova). Articolul de mai jos de pe Vocea Rusiei este sugestiv: daca Moscova spune ca Romania e condusa de la Budapesta, inseamna ca spune ca Romania e slaba, vulnerabila.

Ce pretentii sa ridice Romania in Basarabia si in est, daca ea este condusa de Budapesta? Nu cumva, mai degraba, ar trebui sa cedeze pe frontul estic si chiar sa accepte o federalizare a ei? Este, asadar, si in interesul Moscovei ca aceasta situatie sa se prelungeasca, pentru ca Romania se face praf, cu un presedinte sustinut de cancelariile “Europei Centrale” si lipsit de sustinere interna. Pentru ca o Romanie slaba, in conditiile in care e pion euroatlantic, e in interesul Rusiei.

Avand in vedere aceste presiuni geopolitice, Romania incepe tot mai mult sa semene cu Romania din planul Czernin din primul razboi mondial: total subordonata Puterilor Centrale (acelei Mitteleuropa evocate de Orban, adica Germania-Austria-Ungaria), cedandu-le teritorii carpatine si avantaje economice (Transilvania fiind oricum a Ungariei), cedand Dobrogea Bulgariei. O Romanie amputata si umilita in mod voit.

– Soros isi freaca si el mainile. Este genul de situatie perfecta pentru el, cand poate juca la doua maini: pe de o parte, guvernul Ponta devine si mai dependent de anemicul sprijin american (Wesley Clark), pe de alta, mult mai solida tabara Basescu (Tismaneanu-Macovei-MRU-GDS) era oricum a lui de la inceput.

In privinta politicii interne. O manifestare a incredibilului tupeu basescian: Am schimbat strategia de campanie când Antonescu a promulgat pragul; putea să nu o facă“.

Un fel de a spune: v-am facut fraierilor, daca eram in locul vostru nu as fi adoptat pragul pentru referendum, ha-ha-ha.Un ras sardonic la capataiul unei Romanii in agonie. Unele surse striga tradare. Asa sa fie? In mod cert, Traian Basescu are dreptate: va iesi mai intarit din aceasta criza. Era ultima ocazie sa fie oprit de la implementarea agendei de distrugere a Romaniei. O data depasit hopul popular, el va merge inainte cu si mai mare viteza si forta. Si iata, cere inclusiv acum ca autorii “loviturii de stat” sa suporte consecintele legii. E semnalul de incepere a represiunii opozitiei – deocamdata politice. Urmeaza si restul.

Ce e sigur e ca media occidentala este, in continuare, “setata” pentru a face agenda lui Basescu. Tema generala este ca Basescu a supravietuit referendumului, punandu-se accent pe slaba prezenta la vot, desi realitatea este cu totul alta: in ciuda numarului fals de electori romani, in ciuda perioadei de concedii si de canicula, precum si a boicoturilor (PDL si maghiar), s-a venit, totusi, la vot, iar numarul de voturi anti-Basescu e urias. Faptul ca media occidentala e setata in continuare in directia propagandei pro-Basescu arata ca jocul Bruxelles-ului merge mai departe, conform planului. Mai nou, la vocea eurocratilor s-au raliat pana si socialistii lui Ponta (vezi mai jos), iar USL a ramas TOTAL fara sustinere in zona europeana.

In ceea ce priveste implicatiile revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni, ele sunt clare, pentru noi. Sustinut de “Mitteleuropa” si de eurocrati, poate sa faca absolut ce vrea in Romania, pentru ca tocmai s-a dovedit ca aceasta sustinere externa e indeajuns si el nu mai trebuie sa dea socoteala poporului roman.

Este ca in 1946, cand romanii erau anticomunisti dar nu conta. Regimul era instaurat si sustinut de Moscova bolsevica si si-a mentinut puterea inclusiv dupa retragerea Armatei Rosii.

Sigur, si-a mentinut puterea prin totalitarism. Caci altfel nu se poate mentine puterea unui regim sustinut din exterior ce are ca obiectiv demolarea unei tari. De aceea, problema pe care o avem in fata noastra, inca odata, nu este de genul “dar ceilalti – USL in speta – sunt mai buni”? Nu fratilor, pentru numele lui Dumnezeu, este vorba de un REGIM DICTATORIAL; este ca si cum am compara bolsevicii cu partidele politice istorice, desigur intesate si ele, ca si cele de acum, de masoni, politruci si corupti!

Marturisitorul Ioan Ianolide scria in Intoarcerea la Hristos ca, in inchisoare fiind, regreta Romania interbelica, cea a partidelor care, corupte si masonice cum erau ele, totusi reprezentau o Romanie cu totul alta decat cea demonizata si totalitara creata de comunisti. Aici suntem si noi, in prag de trecere catre o Romanie scufundata in minciuna, ura, represiune. In care regretele vor fi tradive si, pentru cei care si-au anesteziat discernamantul, va ramane doar scrasnirea dintilor sau… complicitatea cu tortionarii. 

***

UPDATE

REFERENDUM 2012. REZULTATE. Liderul grupului social-democrat din PE crede că preşedintele Traian Băsescu poate să revină la Cotroceni, iar rezultatele referendumului trebuie acceptate.

REFERENDUM 2012. REZULTATE.Traian Băsescu are bineînţeles dreptul să se întoarcă la funcţia de preşedinte. Totuşi, ar trebui să găsească împreună cu Guvernul un modus vivendi, să lucreze împreună în beneficiul reformelor din România. Nu văd nici un câştigător al acestui referendum. Cred că ambele părţi, Guvernul şi domnul Băsescu ar trebui să facă eforturi în aşa fel încât într-un final, România să nu fie perdanta, ci câştigătoarea acestor rezultate”, a declarat liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, la RFI România.

“Rezultatele trebuie să fie acceptate. Cât despre legitimitatea politică, aici putem discuta, pentru că majoritatea a votat împotriva preşedintelui Băsescu, dar cred că ar trebui să ne rezumăm la litera legii. Cred că România se află într-o poziţie foarte dificilă. Am spus în numele grupului meu politic că urmăm linia Comisiei Europene, am criticat-o pe Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, când şi-a depăşit atribuţiile şi a lansat unele acuzaţii, dar cred că trebuie să fie foarte clar că poziţia Comisiei are tot sprijinul din partea marii majorităţi din Parlamentul European şi acum depinde de forţele din România să acţioneze în consecinţă”, a adăugat acesta.

  • Costi Rogozanu: 

86,90% au spus “DA”. BEC: prezenţa la 23.00 a fost 45,92%

Un lucru e sigur: scorul anti-Băsescu. De ce urîm țăranii

Update. Na, că a mai ieşit Băsescu cu încă o declaraţie la 1.30. Cu un tupeu întreit, despre cum l-au ales pe el oamenii. Şi a făcut un fel de ofertă de coabitare asta numai dacă USL “a învăţat lecţia de la popor”. Aberaţia dă în halucinaţie.

A, şi i s-a stins flacăra democraţiei. Şi a dat vina pe un tip de la Antena 3.

A, şi mai şi încearcă să mai şi spună cît de etic a fost că nu s-a mai dus la vot, deşi a promis că merge. Patetic. Din cauza fetelor în bikini.

Update. Nişte cifre de noapte bună. Băsescu a primit în 2007, la referendum, 6 milioane de voturi. Acum are vreo 8 împotrivă.

Cele mai multe voturi strînse de preşedinţii României

Ion Iliescu – 1990. 12.232.498 – 85,07 %

Ion Iliescu -1992. 7.393.429 (61,43%) – turul doi

Emil Constantinescu – 1996. 7.057.906 (54,41%) – turul doi

Ion Iliescu – 2000. 6.696.623 (66,83%) – turul doi

Traian Băsescu – 2004. 5.126.894 – turul doi

Traian Băsescu – 2009. 5.277.068 – turul doi

Asta aşa, ca să mă mai minunez încă o dată de cît înseamnă acei 87% care au spus că trebuie să plece.

Update. MRU, încă un nesimţit: “peste 50% au votat pentru democraţie”. Şi morţii de pe liste, şi muncitorii la negru din Vest, şi toţi au votat cu Băsescu.

Update. 48,5%, spune Dan Şova, va fi rezultatul prezenţei final, fără urne mobile, fără liste speciale. Aminteşte şi de marja de eroare a estimării BEC. După ce se adaugă şi astea se va trece de 52%. Asta e poziţia USL.

Update. Scenarii de război civil pe la toate televiziunile: maghiari vs. români; ardeleni vs. regăţeni; ţărani vs. educaţi.

Update. 45.92% – estimare BEC finală, oficială. Marjă de eroare 3%. Se mai poate depăşi 50 plus 1. Nu cred.

[…]Update. Omul peşterii cu flacăra în mînă are o idee foarte simplă: românii au respins lovitura de stat. Scîrbiţii “de toţi” care au stat acasă probabil se simt puţin folosiţi, haha. Dar chestia asta cu flacăra olimpică e dincolo de orice limită. Cum ar fi sloganul olimpiadei pedeliste cu penibili precum Neamţu-Macovei-Papahagi? “Important e să nu participi“?

***

[…] Inițial. Cam cum arată treaba într-un sat. Din Moldova să zicem, că de acolo mă trag. Mulți vîrstnici. Mulți tineri plecați la muncă în Italia sau Spania. Cum arată listele electorale stabilite acum 10 ani? Întrebați orice primar: mulți decedați, mulți plecați, cîțiva rămași. Și cel mai harnic și mai dedicat primar USL poate avea probleme în a scoate mai mult de 50-60% în unele localități, adică aproape toată suflarea majoră. Nu ai de unde.

Din ce văd pe FB sau pe siteurile de oameni/care/se/cred/deștepți/pentru/că/vor/băsescu un discurs traditional al urii prinde contur la amiaza: bătrînii, oamenii needucați, ăștia ne conduc destinele nouă celor care vrem să stăm acasă. Pe lîngă categoriile de ură pomenită mai devrem de Ciprian Șiulea, există ura între generații, între cei rămași prin sate sau orașe mici și cei care au reușit să plece. Bunicii, părinții, țăranii, foștii muncitori căzuți acum într-un statut incert ei sînt carnea obișnuită de tun.

Monica Macovei a întrecut orice limită. N-o mai comentez. Traian Băsescu apărătorul statului de drept a ieșit cu o declarație care a cutremurat limitele legii audiovizualului în care acuza o fraudă masivă. Ca să lămurim și chestia asta cu frauda – ea a existat dintotdeauna. Și tot dintotdeauna a existat o echilibrare a partidelor între ele în ce privește frauda. Fură mai mult cine e la putere, nu cu mult mai mult, lupta se duce pe cîteva procente. Dar să urli fraudă de fiecare dată asta, fără motive clare (deocamdată plîngerile sînt în limitele normalului impus de celelalte alegeri), asta mi se pare iresponsabil.

Și să urli împotriva unui referendum, procedeu de care el, ca președinte a abuzat cel mai mult… Să nu uităm că la ultimele alegeri din 2009 a executat o mică păcăleală cu un referendum lipit de alegeri, o chestie absolut incorectă. Cînd vrei tot timpul referendum e posibil să cazi singur în el.

[…]

Un presedinte care si-a invins propriul popor

Singurul merit pe care am fost ispitit sa-l recunosc intotdeauna lui Traian Basescu a fost darul sau de a naste ura. De aici conflictele adanci din interiorul societatii care, am sperat, duse pana la capat, ele si numai ele ar putea insanatosi si elimina intr-un final gravele probleme pe care le purtam ca un blestem din trecut…

[…]L-am auzit spunand ca, desi 8 milioane de romani l-au umilit, el se simte mai puternic ca niciodata. Ce om ignora 8 milioane de voturi impotriva, dar alege sa vorbeasca in numele celor fara chip, fara identitate si care nu si-au exprimat nicio vointa? Ce om intreg la minte vorbeste despre lectia pe care “romanii” au dat-o USL, dar se preface a nu vedea ce palma peste fata i-au dat mai bine de jumatate dintre actualii romani cu drept de vot?

De fapt, lovitura este sa te intorci la Cotroceni cu 8 milioane de voturi impotriva. Marea siluire a democratiei este gestul lui Basescu de a transforma milioane mute si fara chip in proprii sustinatori. Pentru ca nu exista vot, nu exista nicio dovada ca milioane de absenti au aparat statul de drept. Dar Basescu anexeaza pur si simplu, la gramada, greata si scarba unora cu dezinteresul si nestiinta altora. Si transforma pasta asta neomogena intr-un mare vot de sustinere. Si totusi. Pentru ca majoritatea romanilor au aparat statul de drept al lui Basescu de lovitura de stat a USL, vrea sa vad cum autorii si complicii loviturii sunt pedepsiti.

In realitate, astia sunt primii pasi spre inlaturarea democratiei. Votul nu mai conteaza, nu mai e necesar, iar linistea muta a absentilor e interpretata arbitrar. Altfel, ar fi putut sa il sustina la urne. Fara stampila nu exista legitimitate si nici legalitate. Este democratia dupa chipul si interesele lui Traian Basescu. […]

In final, lectia de democratie a lui Traian Basescu este aceasta: sa ne invete cum 8 milioane de voturi impotriva sunt mai putine decat 5 milioane pentru.

[…] Populația maghiară din România nu votează la referendum și datorită faptului că premierul Ungariei, Viktor Orban, le-a cerut să-l sprijine pe Traian Băsescu. Nu este important acum faptul că dl. Orban este un lider fascistoid, nefrecventabil, practic, pentru capitalele europene, o personalitate sub conducerea căreia Ungaria a comis derapaje incredibile pentru o țară europeană, de la democrație și de la normele UE. Important este că maghiarii din România ascultă de premierul Orban și de lideri UDMR, care nu s-au pronunțat nici ei în favoarea demiterii d-lui Băsescu.

Ceea ce mi se pare șocant este prezența scăzută la vot a românilor transilvăneni. Niciodată, în toată istoria, ei nu au acceptat tutela Budapestei. Cu siguranță, ei nu ascultă nici acum de Viktor Orban și nici de liderii UDMR. Și, totuși, ceva se întâmplă în Transilvania, câtă vreme ruptura față de restul țării poate fi măsurată în procente de participare (…). Una dintre consecințele cele mai nefaste ale epocii Băsescu este, astfel – pe lângă învrăjbirea diverselor cateogorii socioprofesionale, fenomen pe care analiștii îl numesc „războiul româno-român” – și ruperea Transilvaniei de vechiul Regat.

Referendumul de duminică are două rezultate. Primul, cel evident, se referă la Traian Băsescu şi este incert. Al doilea, cel mai puţin evident, se referă faptul că România nu mai este condusă de la Bucureşti. Premierul ungar, Viktor Orban a devenit persoana-cheie în politica românească şi pare a deţine controlul asupra votului unui număr impresionant de cetăţeni români.

Evit în mod special să folosesc sintagma „cetăţeni români de etnie maghiară” pentru că absenteismul din Ardeal nu poate fi explicat doar prin neparticiparea la vot a maghiarilor etnici. Realitatea nu poate fi negată: un număr impresionant de români a decis să urmeze recomandările politice ale premierului maghiar. Viktor Orban a reuşit performanţa de a controla viitorul politic al întregii Românii, nu doar a unei enclave etnice din interiorul ţării. În mod normal, pe românii de rând şi pe anumite structuri ale statului român ar trebui să-i preocupe preţul cu care Traian Băsescu a cumpărat sprijinul liderului maghiar. Cei care consideră că Viktor Orban i-a oferit sprijinul fără a obţine nimic în schimb sunt extrem de naivi.Liderul de la Budapesta nu poate fi considerat unicul „responsabil” pentru situaţia în care referendumul are dificultăţi în procesul de validare. Liderii USL au făcut câteva erori serioase, dar principala eroare a fost şi rămâne spiritul de non-combat de care dau dovadă reprezentanţii opoziţiei. Dacă referendumul s-ar fi petrecut cu liste electorale actualizate, s-ar fi desfăşurat pe parcursul a două zile sau ar fi rezistat presiunilor externe în privinţa cvorumului, atunci Traian Băsescu ar fi fost demis.

Echipa de la USL mai are şanse reale să-l demită pe Traian Băsescu, dar pentru a reuşi trebuie să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist. Alternativ, nu au decât să se delecteze cu „coabitarea” cu un preşedinte care i-a declarat „puşcăriabili” şi să irosească imensul capital de susţinere populară pe care l-au acumulat în această perioadă. Imixtiunea externă ar putea fi invocată pentru a justifica validarea referendumului de CCR chiar şi în lipsă de cvorum. Parlamentul poate decide repetarea referendumului pentru atingerea cvorumului. Până la urmă, există şi opţiunea organizării unor proteste de stradă. Dacă politicienii USL nu vor face nimic şi se vor complace cu ideea „coabitării”, suportul popular de care beneficiază astăzi, va dispărea foarte rapid. Sprijinul electoral pe care îl au se datorează aproape în exclusivitate resentimentelor pe care alegătorii îl au faţă de Traian Băsescu. Dacă USL refuză să demonstreze electoratului că este dispus să lupte până la capăt, atunci toate simpatiile negative ale electoratului se vor canaliza spre o altă forţă politică dispusă să-ţi asume rolul de „inamic implacabil” al regimului Băsescu. Trebuie luat în calcul posibilitatea ca acest electorat frustrat şi trădat de „pacifiştii” de la USL poate ajunge la concluzia că trebuie susţinută o forţă politică mult mai radicală, iar istoria demonstrează că asemenea forţe pot apărea pe scena politică la momentele cele mai nepotrivite.

Oricare ar fi rezultatele finale ale referendumului, este clar că societatea românească va rămâne divizată în continuare, iar polarizarea politică va creşte. Dificultăţile economice „importate” din Uniunea Europeană vor face ca gradul de insatisfacţie faţă de clasa politică să devină din ce în ce mai mare. O populaţie dezamăgită şi radicalizată din punct de vedere politic poate crea probleme majore pentru toate partidele politice.

Comportamentul liderilor USL va arăta dacă ei sunt dispuşi să trădeze încrederea şi speranţele electoratului propriu sau dacă îşi vor asuma riscurile şi beneficiile unei lupte politice până la capăt. Din punct de vedere politic, juridic şi moral, USL dispune de multe opţiuni în vederea continuării luptei politice şi toată problema ţine exclusiv de calităţile volitive ale liderilor acestei formaţiuni politice. Dacă nu o vor continua lupta, alegătorii români vor trebui să se obişnuiască cu ideea că soarta lor depinde nu de votul popular, ci de deciziile luate de Traian Băsescu şi Viktor Orban.

  • Stelian Tanase:

ROMÂNIA, LUNI DIMINEAŢĂ

Am stat duminică seară şi în primele ore ale dimineţii, luni, prin studiouri de televiziune. Am ajuns acasă pe întuneric, într-un oraş care abia mai respira, doborît de căldură, dar şi de ultimele evenimente. Referendumul s-a consumat, Băsescu a ajuns un cîştigător absurd, într-o competiţie în care nu a concurat. A avut împotriva sa aproape 8 milioane de voturi. Pretenţia absurdă a Bruxelles-ului, cvorumul (necunoscut în restul ţărilor Europei ) a făcut ca azi, luni dimineaţa, România să aibă un preşedinte pe care nu îl doreşte. Dacă se socotea rezultatul pe totalul celor prezenţi la urne, Băsescu nu mai era preşedinte începînd de azi. CCR are de ce se felicita, l-a înviat pe Băsescu din morţi.

Cînd vorbeşti despre falsificarea alegerilor, ai în vedere nişte furtişaguri prin secţiile de votare. Dar lucrurile se pot întîmpla şi altfel atunci cînd regulile stabilite, condiţiile puse, dau dinainte un cîştigător. E ca la licitaţiile trucate, cînd unul dintre concurenţi trebuie să cîştige. Barroso&Co şi-au pus preşedintele pe care l-au vrut. Politicieni dîmboviţeni au făcut restul. Starea de spirit a populaţiei este proastă. Normal, azi România putea fi liberă, plină de speranţă, în zorii unei epoci noi. Lumea a sperat că lucrurile se vor schimba în bine. În loc de asta, am rămas în trecut, în mizeriile ultimilor 7 ani. Dezămăgirea este mare, dublată de un sentiment de neputinţă. “La ce bun democraţia?!” este azi o întrebare îndreptăţită.

Cine s-a plîns de electoratul românesc s-a înşelat. S-a purtat ieri extraordinar. De fapt la vot au venit peste 60%, raportat la corpul electoral real din România de azi, 2102. Datele recensămîntului – cînd se vor publica – vor arăta că în 2012 jumătate plus unu înseamnă nu 9, ci ceva peste 7 milioane de voturi.

Cum se va descurca Băsescu reîntors la Cotroceni ( printr-o absurditate şi printr-un şir de coincidenţe stupide) cu această nemulţumire existentă în societatea românească faţă de el, cu extrema sa impopularitate, este, cred, cheia problemei. România este într-o situaţie politică tensionată, care poate exploda oricînd. Asta pentru că are un preşedinte nedorit de popor. Formal, dacă CCR validează referendumul, este un preşedinte izolat, încurajat de ultimii fideli, care îşi pun speranţa că poate să îi mai ţină la putere, în afaceri, pînă în 2014. Dar nu mai are nici un fel prestigiu, nu este iubit, şi lumea îl vrea plecat. O situaţie blocată, din care nu ştiu cum va ieşi.

Deocamdată se va instala la Cotroceni, furnizind temele unor noi scandaluri pentru încă trei ani. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare şi acoperiţi-vă urechile.

CUM IEŞIM DE AICI

Azi ţara este împărţită în două, ca pîinea. Jumătate merge la referendum, jumătate stă acasă cu un alibi perfect – e prea cald. Mulţi din această a doua jumătate rîd de primii, de cei pe care îi văd pe strazi cum se duc la secţiile de votare. Rîd pentru că încă o dată i-au prostit- indiferent cum vor vota, tot omul lor, Băsescu, iese învingător. Asta chiar dacă are doar 10 procente în sondaje, iar acum la referendum a ajuns la piciorul broaştei în intenţia de vot, la cca 25%.

Cealaltă jumătate dintre cei care stau acasă nu prea ştie ce sa facă. Cei din acest grup sunt îngrijoraţi, le este lehamite sau pur şi simplu le este frică să nu fie depistaţi de vecini, voluntari PDL sau delatori că Doamne fereşte sunt impotriva lui Băsescu şi că merg la referendum să voteze demiterea sa ! Le îngheaţă limba în gură cind se gîndesc la aşa ceva. Cum românul nu prea e om de atitudine, cam face pe el în pantaloni, mai bine priveşte strada ascuns după perdele. Oricare ar fi rezultatul votului, eh bine, nu s-a pus rău cu stăpînirea. Se va ocupa cu refacerea dosarului de luni incolo. La o adică va deveni un susţinător necondiţionat al lui Băsescu şi îi va urî din inimă pe uselişti, mai ales pe cei doi lideri – nişte plagiatori, repetenţi, puşcăriabili, mincinoşi! Va acuza tentativa la lovitură de stat, ah, din fericire parată de înţeleptul preşedinte. România a fost pe marginea prăpastiei, dar s-a salvat în ultimă clipă graţie Marelui Cîrmaci. Totul spus la cîrciumă ca să fie bine auzit de cartier, în jurul cîtorva beri reci. Au vru, bre, să îl dea jos pe domnul Băsescu tocmai acum cînd e criză în Europa. Săracul, şi cîte a făcut pentru noi.

Dacă rezultatul va ieşi invers, aceiaşi Mitici-mititici se vor plînge de cîte au păţit în timpul regimului Basescu – li s-au t[iat salariile cu un sfert, dacă nu chiar cu mai mult. Si-au pierdut slujbele, au rate la bănci pe care nu le mai pot plăti…Îşi vor aminti că omul de la Cotroceni e un beţiv, corupt, scandalagiu, curvar… Aşteaptă ora 23,00 ca să ştie ce să simtă, ce să creadă, ce atitudine să ia. E omul vremurilor…

Camelonismul este una din trăsăturile noastre naţionale bine desenate, trăsătură rezultată dintr-o lungă istorie cu ocupaţii străine, cu regimuri extremiste, şi cu mari demagogi în timp de pace. Mereu a stat cu capul plecat şi mîna întinsă. Şi acum aşteaptă să îi hotărască alţii soarta, să voteze alţii pentru el. Se va plia pe situaţie, indiferent cum se iese de aici. Îşi va plînge soarta cum îi este obiceiul. Va miorlăi pe la colţuri, va petiţiona prin anticamere cerînd un favor pentru suferinţa lui. Va lăcrima cu ochii în batistă înduioşat de ţărişoara lui.

Traian Băsescu a pierdut referendumul pentru demitere. L-a pierdut demult, poate în ianuarie, poate cu trei ani înainte. Ca să nu-și piardă și libertatea, s-a apucat să-și construiască un zid de apărare. Din ce e făcut acest zid?

Păi, din cvorumul juristului de întreprindere Zegrean, omul care, din dispoziția președintelui Băsescu, a ajuns șeful Curții Constituționale, fără să fie o secundă judecător.

Din cvorumul cîtorva oficiali UE, care au trîntit suveranitatea României la podea, i-au sfîșiat rochia, i-au crăcănat autonomia și au luat-o la Barroso.

Dintr-o rețea externă de ofițeri SIE, puși să lucreze, în Occident, împotriva poporului suveran și în favoarea intereselor personale ale lui Traian Băsescu.

Dintr-o rețea internă de colonei acoperiți sau avansați la lumina zilei, oameni răsfirați în presă, în societatea civilă și în partide.

Din calculul mărunt și infinita lașitate a lui Băsescu și din produsul lor monstruos, boicotul.

Din credulitatea unei părți a populației, a cărei onestitate n-a fost niciodată egalată de inteligență.

Din presa care, pînă azi, a trăit din bani de la stat, primiți prin intermediul clientelei evazioniste a PDL. […]


Categorii

Alegeri in Romania, Articolele saptamanii, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Stelian Tanase, Tradatori si lichele, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

133 Commentarii la “SFARSITUL ROMANIEI, CU “FLACARA” (ANTI)DEMOCRATIEI LA CAPATAI?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. pe mine va rog sa ma scuzati
    acum am realizat ca in tot comentariul meu am introdus o latura prea personala ,prin prisma faptului ca intr-advar lui crin i-am cantat prin barurile de noapte si prea multe am vazut acola legat de viata politica,de m-am scarbit si fara de speranta am decis sa emigrez.Cardasia indiferent de culoare politica era pentru mine cuvantul parlament. Am gresit si sa dea Bunul Dumnezeu sa aiba stofa de eroi de-acum incolo

  2. @gand ,

    🙂 frumos .

  3. @danz:

    Va intelegem, doar ca si multi dintre noi cine stie unde si cum eram acum 15-20 de ani si cine stie cum ne-a schimbat Dumnezeu intre timp, mai ales daca am trecut prin suferinte mari pe cate un drum al Damascului. Unora, de pilda, li s-au imbolnavit si le-au murit sotiile, ramanand sa-si creasca singuri copilul. Altii trebuie sa ajunga marginalizati si chiar in inchisoare ca sa se smereasca si sa se intalneasca acolo cu Dumnezeu, dupa ce se credeau un fel de zei nemuritori.

  4. Mai romani,

    Sunt ardelean si nu ma consider mai presus de altii.
    Clasa politica in intregimea ei a mintit si nu a cautat binele tarii. Va minti si isi va urma interesele ei in continuare. Cum as putea oferi eu gir unei parti sau alteia a acestei clase politice?!. Nu stiu cum se vede de la Bucuresti, dar de aici doar lucruri proaste se vad. Tara este condusa pe panta in jos fie ca-s unii fie ca-s altii.
    Si vreti sa ma mint spunandu-mi ca eliminarea lui Basescu ar aduce oameni vrednici la conducere? M-am mintit odata cand am crezut ca eliminarea lui Iliescu va genera beneficii romanilor, n-am s-o mai fac.
    Voi vreti sa-mi pun nadejdea in oameni si de data asta?
    Voi vreti sa girez circul politic?
    NU. Nici Traian Basescu nici parlamentul nu au girul meu.
    Ce duh razbate din gura celor care ii acuza pe fratii lor de intovarasire cu diavolul?! Nu cumva tot duhul rautatii? Nu cumva firea noastra umana isi face acum de cap sub pretextul ‘actiunii’?

    Alin-7 a prins foarte bine situatia si a exprimat-o asa de profund.

    Haideti sa acceptam realitatea asa cum a randuit-o Dumnezeu si sa rabdam barbateste ranile capatate.
    Mai importante in aceste vremuri sunt rugaciunile pentru ploaie. Daca orasenii in genere au bani sa-si cumpere hrana de la comercianti (adusa din import) atunci sa ne gandim la taranii care au de suferit. Sa ii multumim Bunului Dumnezeu pentru toate si sa ne rugam sa trimita ploaie pentru fratii nostri muncitori ai campului.

    Doamne ajuta-ne sa ne ajutam unii pe altii.

  5. Eu ma alatur intr-adevar dezamagirii voastre, si a fost o seara groaznica duminica seara, dar imi dau seama 100% ca intr-adevar la vot au fost peste 50%+1 dintre alegatori. Da, senatorul Dan Sova a venit aseara cu acel document oficial de la INS, unde se preciza numarul populatiei cu drept de vot: aproximativ 16 milioane. LOGIC, LOGIC, LOGIC! Va rog, nu cedati! Nu slabiti rugaciunea! Intr-o tzara unde tiranului ii este frica sa iasa pe strada pentru a nu fi huiduit, eu cred ca nu va putea aresta 8 milioane. Si inca mai cred ca la CCR mai domneste logica si dreptatea, si nu cred ca marmota invelea ciocolata in staniol. Eu i-am anuntat pe prietenii mei intelectuali peste 25 de ani ca cine a stat acasa pe 25 iulie sa nu mai mai considere amicul lor. Prezenta la vot a fost una buna; sunt dispus pentru masuri extreme in continuare; nu vreau sa bag defetist capul in pamant, nici sa ma ascund dupa citate biblice trunchiate. Este penibil sa ma infricoseze minciunile basiste sfruntate: toti cei ce au stat acasa l-au sustinut pe el. Pentru suita de minciuni-cifre care sfideaza logica, a se vedea In gura presei, 30 iulie 2012, banuiesc ca este postata pe youtube. Fratzilor, basescu o fi sustinut din afara, iar crin s-a comportat mai rau ca geoana, dar realitatea clara ca lumina zilei este ca basescu a pierdut, la toate capitolele, si ii este frica sa iasa din casa.

  6. Am scris asa, in franceza, pe site-ul UE, la recomandari catre Comisia Europeana, de asemeni pe site-ul mai multor politicieni francezi :

    In Romania referendumul nu va fi probabil validat pentru ca doamna Merkel a impus ceea ce nu exista nicaieri in lumea democratica, si anume un cvorum de 50% + 1 pentru ca acest referendum sa fie validat. Aceasta imixtiune in afacerile interne ale unei tari membre UE este inacceptabila, cu atat mai mult cu cat aduce atingere libertatii si democratiei. UE este echivalentul URSS si doamna Merkel urmareste indeaproape drumul politic al lui Hitler, care-si dorea sa fie Fûrherul Europei ! Ati fost de partea vechii securitati a lui Ceausescu sprijinindu-l pe Basescu! Ati impiedicat poporul roman sa iasa la lumina ! Ati lasat acest popor intre labele unui presedinte autocrate, cinic si grosolan! Este o rusine, ceea ce ati facut, doamna Merkel, domnule Barosso si intreaga Comisie Europeana ! Sper ca toate statele membre isi vor da seama cat mai repede ca Bruxelles este sediul unei bande de politicieni dubiosi si periculosi pentru libertatea si democratia Europei !

    Nu stiu daca va servi la ceva, dar macar mi-am descarcat indignarea !

    Domnul sa fie cu voi, caci daca nu se valideaza referendumul sunt aproape convinsa ca Romania va fi federalizata !

  7. Pingback: Ilie Serbanescu despre AMESTECUL SOVIETIC AL COMISARILOR EUROPENI/ Razboiul lui Traian Basescu impotriva realitatii si “democratia” de tip nou anunta TEROAREA DE MAINE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. @ Aurel:

    Nadajduim ca NU sunteti totusi ardelean, fiindca ati mai avea o circumstanta atenuanta sa fiti mai departe si sa nu va doara prea tare de Orban si Tokes. Altfel, nu avem scuze.

    Lipsa de actiune – da, si fireasca, atunci cand chiar e posibila si e la masura noastra – este o actiune in folosul celor care profita de tacerea si pasivitatea noastra. Tacerea lasa este un GIR si unul mare. NU AVEM SCUZE CA NU AM STIUT. Ni s-a spus pe fata, ni s-a strigat de pe acoperisui, iar noi am ales! A NU ALEGE este tot o ALEGERE.

    Ba da, din pacate, ca ati vrut asta sau nu, chiar ati dat girul lui Basescu, ce v-a numarat oricum printre ai sai. Unde, de fapt, si sunteti cumva, daca ne gandim bine, dupa argumentele aduse: daca altii nu sunt mai vrednici, atunci sa stam PE VECI cu cel/cei dovediti vanzatori si criminali. Foarte logic, nu? Ignorand ca insasi ideea de ALTERNANTA la putere e o garantie minimala pt o democratie tot minimala, daca nu se poate mai mult…

    Da, o sa rabdam, fiecare cum poate, realitatea si ranile ei… Multumim!

  9. @Aurel
    Totusi eu nu pricep cum un vot de blam pt Basescu la acest referendum ar fi insemnat o optiune pt USL? La modul efectiv. I-ar fi adus acest vot pe ei la presedintie automat? Mai degraba ar fi aratat ca nu toleram raul si atat. Dupa aceea – alta discutie.

  10. @Aurel:

    Iertare, nu am vrut sa supar orice ardelean, dat fiind ca prin parinti si nastere sunt din Ardeal.

    Din pacate multi suntem plini de lehamite fata de clasa politica si politicieni, si pe buna dreptate. Ne-au dezamagit continuu de atatia ani. Nici eu nu am votat deloc in ultimii 12 ani, ultima data chiar am fost sa votam pentru Basescu contra lui Iliescu, dar s-a anulat cumva si apoi n-am fost la al doilea tur pentru ca nu am mai avut chef sau sanatate, nu-mi amintesc exact… Cumva ne-a pazit Dumnezeu, desi am incasat multe reprosuri. Cu sau fara noi, tot Basescu a fost ales.

    Dar, tura asta a fost ALTCEVA. Ni s-a cerut nu un vot pentru vreun politician sau altul, ci un NU cianurii si modernizarii fortate. Asa cum in Grecia s-a votat contra reformelor impuse de Europa, si la noi s-a votat contra reformelor Europei. Daca multi nu au inteles momentul, vor avea timp sa-l inteleaga si regrete cand vor vedea roadele, probabil cat de curand. Dumnezeu sa ne intareasca sa ducem crucea pana la capat!

  11. @ exegeticus:

    Avea oricum optiunea votului nul sau votului NU. Asa este clar pe cine a girat, pe cine a ales: pe Basescu, Orban si Tokes. Servus! Ciao!

  12. asta e din 2010, poate deja o aveți pe undeva pe site:

    “Cine a semnat pentru aprobarea acestui experiment în România? Cine a hotărât să transforme poporul român în cobai, fără a-i cere părerea? Dacă acest experiment va avea loc, românii vor fi pur si simplu otrăviţi treptat, în masă.”

    http://alegeviata.wordpress.com/2010/01/31/initium-%E2%80%93-substanta-extrem-de-toxica-testata-in-premiera-mondiala-pe-romani/

    http://www.financiarul.ro/2010/02/02/romania-prima-tara-din-lume-care-accepta-fungicide-pe-baza-de-initium/

    http://www.ecolife.ro/articole/agricultura/initium-otrava-aprobata-oficial.html

  13. admin a spus: „Nu era vorba ca sunteti simpatizant al lui Basescu, ci faptul ca astfel de scenarii, in care toate concura in acelasi sens, nu fac decat sa anihileze orice gand critic, orice diferenta, nuanta si sa duca la un fatalism pasiv, benefic tocmai celor care vor sa isi pastreze omul aici, in Romania, si agenda.”

    Azi am discutat vreo oră cu o cunoştinţă dezamăgită de toţi şi care nu a votat pe 29. Gândul său critic cu privire la politicienii din România era prezent şi extrem de critic la adresa lui Băsescu dar la fel de prezent era şi fatalismul şi mai ales faptul că nu reuşea să vadă (mai sigur n-am ştiut eu cum să-i spun) votul din 29 ca pe un vot de blam ci ca pe-o alegere. Şi atunci dacă vedea alegerea, de ce să aleagă? Aici s-a jucat prezenţa la vot. Mulţi ştiu că toţi sunt aceeaşi mizerie şi nu mai fac nimic, nici măcar atunci când pot da de pământ cu una dintre mizerii. Că într-o mizerie mai pot fi şi căteva oaze de speranţă nici vorbă, totul alb sau negru. CEI INDECIŞI CARE NU AU VOTAT AU VĂZUT ALEGEREA. Nu mai spun că atunci când i-am pomenit de schimbarea Constituţiei, de tratatul fiscal ş.a. nu a acordat nicio atenţie. N-am mai continuat cu SUE, cu slugărnicia faţă de Germania, cu cedarea de suveranitate.

    Cunoştinţa fiind liberală mi-a spus că nu mai bine îi lăsăm pe ei cu politica şi noi ne vedem de afaceri pentru că orice am face nu putem schimba nimic.

    Exact ce aţi citat dumneavostră cu roşu mai sus din părintele Steinhardt.

  14. Mi se aproba si mie comentariu sau e cenzura? Credeam ca pe site-ul asta se respecta libertatea de opinie.

  15. @ emk:

    Da, e cenzura pentru propagandisti (aveti atatea siteuri si bloguri basiste, majoritatea zdrobitoare) si am ajuns la epuizare sa raspundem de sute de ori degeaba pentru urechi surde. Din motivele explicate aici:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/30/parintele-savatie-bastovoi-despre-sfarsitul-libertatii-de-exprimare-si-inchiderea-emisiunii-pietrele-vorbesc-de-acum-inainte-nu-vom-primi-decat-lovituri/#comment-122016

  16. 2Tr.P….noi ne gindim la cele 3 landuri romanesti…

  17. @Ioana….clasa politica de dupa revolutie… a ceat toate conditiile ca tinerii sa plece din tara lor!!!…sa nu mai fie pe aicii…cumva… EUTEA SE REFEREA LA POPORUL OBIDIT SI INCHIS in puscariile comuniste de clasa politica aservita RUSIEI.

  18. @admin
    In primul rind eu am FOST SI AM VOTAT!!!…apoi ma refeream la modelul landurilor germane si nu sa apartinem vreunei tari fie ea Germaia sau Rusia sau alta …fereasca bunul Dumnezeu de asa ceva…ardelenii sunt nemultumiti de taxele puse de conducerea de la Bucuresti ..de-a lungul acestor ani ..cit si de greutatile ridicate impotriva celor care voiau sa se privatizeze..daca unii ardeleni scriu mai acid este din aceste doua cauze care practic au frinat evolutia ardealului si daca ar fi fost romania organizata in 3 landuri dupa modelul GERMANIEI NU AR FI FOsT POSIBILA JEFUIREA ARDEALULUI DE PROPRII EI CONDUCATORI DE LA CAPITALA…!!!//TREBUIE SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME..SA NU NE ASCUNDEM DUPA FRAZE FRUMOASE ..CA DE ACEEA NE MERE RAU!!!..si facem interpretari gresite!!!

  19. @sofiai ,

    ne iertati pe noi , ceilalti locuitori ai tarii , ca existam . Voi sunteti cei mai frumosi , cei mai destepti si cei mai modesti . Care o fi meritul vostru personal in toata treaba asta ? Nici unul , pentru ca
    ” să nu vă făliţi unul cu altul împotriva celuilalt.
    Căci cine te deosebeşte pe tine? Şi ce ai, pe care să nu-l fi primit? Iar dacă l-ai primit, de ce te făleşti, ca şi cum nu l-ai fi primit? ”

    Mai sa fie , ce coincidenta : si noi muntenii suntem ” nemultumiti de taxele puse de conducerea de la Bucuresti ” , oho , uite-i si pe olteni care spun acelasi lucru si multimea aia de acolo , cred ca-s moldovenii care striga tot asa .

    Vedeti SOFIAI , de-aia n-are ursul coada , ca se gasesc unii mai cu mot care cred ca lor li se cuvine mai mult . Sa intelegem din ceea ce ati scris ca poate si romanilor din Ardeal le-ar surade varianta propusa de etnicii maghiari , aceea a autonomiei ( cel putin ! )? Nu de alta , dar refrenul asta l-am mai auzit , nu este prima data , dar inca refuz sa cred ca poate fi si adevarat . Daca este insa … Doamne , fereste-ne !

  20. traian basescu, martie 2012: “Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele”.

    Nu de Cotroceni tine el cu ghearele si cu dintii, ci de umilinta.
    Evident, nu a lui, ci a noastra – inca nu ne-a smerit destul.

  21. @SOFIAI, nu este bine aşa.
    Mai bine să avem o Moldovă independentă şi unită care să includă teritoriile de pe ambele maluri ale Prutului, un Ardeal de Nord şi o Transilvanie centrală, un Banat independent, o Oltenie mare şi mândră, o Muntenie puternică şi o Dobroge la fel de minunată. Iar pentru moroşeni musai o republică cu capitala la Botiza. Eu trăind în Bucureşti, sect. 1, îmi este o silă profundă de hoţii de la capitală, vreau Republica Primăverii cu capitala pe vaporaşul Otopeni din Herăstrău.

  22. Pingback: DE CE IUBIM SMECHERII? Hipnoza minciunii ca mod de a fi al “presedintelui cinstit” care “te face din vorbe” sau… CINE ESTE “LAŞUL”, CARE “CASTIGA LA MASA VERDE”? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Stiu cum gandesc ardelenii, stiu dispretul lor pt toti cie din alte parti ale tarii, mai stiu ca cea mai mare parte din ei habar nu au de istorie, poate nici de literatura 🙁 Acelasi dispret se regaseste si la munteni fata de moldoveni, precum si la unii moldoveni din Romania fata de cei de peste Prut. Cinic: se pare ca fiecare dispretuieste pe cel mai sarac decat el. Dar imi vine in minte lectia pe care a dat-o o mama fiului ei, tocmai pt ca acesta sa nu creada ca e mai presus de un simplu om si sa se apuce de prostii: “Nu e meritul tau ca te-ai nascut intr-o familie cu o stare materiala buna”. Deci, nu e nici meritul sau vina noastra ca ne-am nascut intr-un colt sau altul al Romaniei Mari. Suntem romani, si basta!
    In primul rand, conducatorii nostri “de la capitala”, de 20 de ani jefuiesc tot ce prind in mana, nu numai Ardealul.
    in al II-lea rand Germania e una, iar Romania e alta, iar impartirea tarii in landuri o face vulnerabila in fata vecinilor. Si asa suntem pusi la colt si hartuiti din toate partile sub toate pretextele. Sper ca inca nu a fost uitat orban care a venit de curand sa faca ordine in Romania si sa spuna maghiarilor (indirect si noua) sa nu voteze. Ceea ce inca ne mai apara (in ciuda faptului ca nu avem conducatori vrednici)este chiar unitatea tarii.
    In al III-lea rand, istoria ne-a aratat de nenumarate ori ca, de cate ori romanii au fost sub dominatie straina, si-au pierdut cele mai elementare drepturi, mergandu-se chiar pana la deportare. Oare au uitat chiar atat de repede romanii cum strabunicii lor au murit pentru o Romanie unita? Secole intregi de lupte, de dureri, de sacrificii. Oare au luptat pt ca nu mai puteau de bine? De ce se uita atat de usor trecutul? De ce credeti ca acum, daca vrem desprinderea de tara, nu vom fi priviti iar ca niste nimicuri fara drepturi? E buna dragostea pt straini cu conditia sa fim aparati de tara noastra si sa avem sprijin neamul nostru pe care il doare de noi, chiar daca noi il dispretuim si putin ne pasa de el, totusi, avem toate sansele ca vreunul de-al nostru sa ne ia apararea. Dar fiind sub dominatie straina cine o sa ne apere? Ce drepturi vom avea? A… poate gandim ca traim in europa, suntem in civilizatie si ne aflam in siguranta. Desigur… pana cand vom fi izgoniti si umiliti cum ca, de fapt, suntem rromi. Na, dovedeste-le ca nu esti. Cine o sa ne asculte? Au sa poata doritorii de autonomie, sa infrunte privirea dispretuitoare a strainilor? Cu ce argumente le vor dovedi ca nu sunt neam de indian, daca nici istoria recenta nu o stiu?

  24. Deci, sa nu fure cei din Bucuresti din Ardeal, dar sa fure ungurii. Interesant.

    Ardealul s-a dezvoltat asa de mult fata de celelalte parti romanesti ptr. ca a fost sub dominatie Austro-Ungara timp de 1000 de ani. A fost dezvoltat de unguri si austriaci, nu de romani. Romanii erau sclavi,isi vindeau ortodoxia ptr. drepturi(nu toti), in schimb ce moldovenii si muntenii luptau de zor cu tatarii si otomanii. Normal ca Moldova si Tara Rumanseasca nu au apucat sa se dezvolte, nu au fost lasate.

    Ardealul inca este considerat parte din Ungaria(de unguri, de straini etc.). Luati in vedere si propaganda pe care o fac ungurii in afara cum ca noi ii asuprim, nu le dam drepturi, ca le-am luat pamantul. Si e taman invers. Romania adevarata este Romania lui Mihai, Romania lui Mircea, nu Romania ciopartita in bucatele. Daca se va da autonomie ungurilor, va fi jale. Ungaria abia asteapta sa puna mana pe Transilvania, ce credeti ca au uitat ca am reusit sa ne luam inapoi pamantul? Eu sunt ardeleanca si sincer sa spui ca ce tare e Ardealul cand pana mai ieri era jucaria Papei…sa fim seriosi. Multi ardeleni si nu numai, habar nu au de istorie, nu stiu cum a luat fiinta greco-catolicismul, nu stiu de jerftele ardelenilor ortodocsi care au murit in chinuri ptr. neam si credinta, au dat uitatii toate astea. In schimb tin sus si tare de cat de dezvoltat Ardealul, dar uita ca acesta dezvoltare a fost facuta prin sclavia romanilor.

    Daca ardelenii astia nu se trezesc si nu se unesc romanii, o sa ramanem in curand fara Transilvanie si sa vedeti ce frumos o sa fie sub unguri. Iar Rusia vrea Moldova noastra. Profetia Pr.Arsenie Boca suna cam asa: “Intr-o noapte spre dimineata, ne vor atacata 3 tari: Ungaria(Transilvania?),Rusia(Moldova?) si Bulgaria. Insa Dumnezeu va trimite ploaie de foc peste cei care ne vor ocupa.”(citat din minte). Deci este deja stiu ca Romania va fi ocupata, iar noi stam si ne certam intre noi, care e mai bun ardeleanu sau munteanu.

    Cum sa spui ca Ardealul nu poate sa se dezvolte din cauza celor din Bucuresti? Ce, suntem 3 tarisoare sau una? Toata Romania nu se dezvolta din cauza mafiotilor de la Bucuresti+cei straini.

    Las link-ul catre 3 carti din istoria Transilvaniei si a ortodoxiei din Transilvania. Poate cinteste cineva si ia aminte.

    Urmasii lui attila (din istoria Transilvaniei)
    http://www.scribd.com/doc/78438717/Urmasii-lui-attila-din-istoria-Transilvaniei

    Uniatismul din Transilvania Incercare de dezbinare a poporului roman
    http://www.scribd.com/doc/78438705/Uniatismul-din-Transilvania-Incercare-de-dezbinare-a-poporului-roman

    Pagini din istoria Bisericii romanesti – uniatia din Transilvania
    http://www.scribd.com/doc/78438613/Pagini-din-istoria-Bisericii-romanesti-uniatia-din-Transilvania-nasterea-greco-catolicismului

    Insa daca tragi linia, se ajunge la concluzia urmatoare: in Romania este jale ptr. ca ne-am departat de ortodoxie, nu mai suntem romani adevarati(latini), suntem niste umbre a ceea ce am fost candva; latinul nu renunta niciodata.Credinta pe care am avut-o in Dumnezeu a tinut neamul acesta in viata si acum ortodoxia si iubirea de neam sunt aruncate la gunoi ptr. civilizatie si dezvoltari materiale. Inapoi la credinta si o sa fie bine si in tara.

  25. Pt. Sofiai:
    Poate tb să ne reamintim (memoria-i scurtă la unii, ce să-i faci?), că au fost şi unii ardeleni (Boc de ex) şi mai sunt şi acum (Rus de ex) la puterea din Bucureşti.
    Federalizarea (cele 3 landuri) nu serveşte românilor (cu atât mai puţin ardelenilor), ci chiar duşmanilor lor. Nici măcar nu serveşte în mod practic maghiarilor din Transilvania, dar ei săracii sunt taaare spălaţi pe creier la ora actuală.

  26. Pingback: CCR AMANA DECIZIA, invocand CIFRELE FALSE PRIVIND POPULATIA ROMANIEI CU DREPT DE VOT. Basescu ramane suspendat cel putin pana pe 12 septembrie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: ROMANIA LA ORDINELE LUI BASESCU. Ioan Rus si-a dat demisia, Curtea Constitutionala decide, practic, INVALIDAREA referendumului, PARCHETUL ASMUTIT asupra chestorului AMENINTAT de presedintele suspendat - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: Traian Basescu si revenirea atmosferei anilor bolsevici: TEROARE SI TUPEU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Acest site a fost intotdeauna pentru mine o oaza de liniste, lucru pentru care tin sa va multumesc.

    Dar, fratilor, ce are politica cu credinta noastra crestin-ortodoxa? Nu inteleg, oare nu avem suficiente site-uri, in care fiecare isi poate da cu parerea despre politica, de a fost necesar sa “murdariti” acest site, dedicat credintei noastre, cu asemenea articole despre politica actuala?!?

    Vorbiti de ura, dar vad ca articolele despre Basescu sunt pline de ura. Oare Sfintii Parinti ne-au permis sa avem ura? Sau ei ne-au invatat sa ne iubim si dusmanii?!?
    Va spun, ca sunt dezamagita de asa atitudine. Mai ramane sa ne certam si in Biserica pentru unul sau altul dintre politicieni, care, intre noi fie vorba, sunt toti o apa si un pamant.

    Si cu aceasta ocazie, permiteti-mi si mie sa intreb, daca minciunile lui Ponta, spuse cu zambetul pe buze, sunt mai acceptabile, decat cele ale lui Basescu. Daca da, atunci va rog trimitere la Sfintii Parinti, care au acceptat minciuna.

    Singurul lucru pe care il putem face, este sa ne rugam, ca bunul Dumnezeu sa ne ajute sa iesim din acest impas major in care ne aflam. Stie toata lumea, dupa semne, ca am intrat in Apocalipsa; focul parjolitor si lipsa apei, ierni grele cum nu au fost, sunt doar unele dintre semnele vremii in care traim.

    Vremurile sunt din ce in ce mai rele. Sa ne pastram linistea din suflet, mergand in contra valului – cum zice Eugen Ionescu in “Rinocerii” – daca vrem sa ne mentinem sanatosi la minte; valul ne ia si ne duce unde vrea el. Noi suntem ai lui Hristos si mergem pe drumul ingust, ca sa iesim la Lumina.

  30. @ Anca:

    La toate intrebarile si reprosurile fanilor “duhovnicesti” (si deghizati, deci cam fatarnici, va sa zica, din pacate) ai dictatorului basescu, extrem de incomodati de atitudinea noastra, am raspuns deja de zeci de ori, inclusiv in articole, nemaivorbind de polemicile din comentarii. Gasiti toate raspunsurile dorite in postarile noastre – puteti incepe cu acestea: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/29/distrugatorul/ si http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/25/referendum-basescu-vot-dce-ne-asteapta-dupa-29-iulie/

    si la linkurile de mai jos.

    Inainte de a le re-enumera, o mentiune, apropo de ipocrizie: PAGINA DE STIRI (DE ACTUALITATI) a siteului a continut INTOTDEAUNA informatii, opinii si atitudini despre ce se intampla in politica si afecteaza VIATA si CREDINTA romanilor, deci pagina este de la inceput, practic, “murdarita”, si chiar rau de tot pentru basistii care nici macar nu au curajul sa-si asume optiunea antinationala. Cine le descopera abia acum minte cand spune ca ne citeste de mult siteul si ca abia acum este “dezamagit” (cliseul uzual al postacilor fals duhovnicesti) – putea fi dezamagit de cativa ani buni, in care am avut EXACT aceeasi atitudine si am tratat EXACT acelasi gen de subiecte, pe aceasta pagina – iar nu pe cea de “acasa”, dedicata, de regula, tematicii duhovnicesti. iar atitudinea noastra se intampla sa fie tocmai ‘contra valului’, spre deosebire de cea a prea-duhovnicestilor nostri critici, pe care II RUGAM INSISTENT sa NU mai citeasca sau, daca au totusi misiune de monitorizare, macar sa nu mai incerce sa comenteze. Pana cand nu ne va inchide sau omori si pe noi idolul lor politic, vom continua sa aveam acelasi profil si sa deranjam la fel de mult:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/28/razboi-civil-basescu-piata-universitatii-servicii-referendum-vot-editoriale/#comment-120676

    Cunoastem aceasta amenintare binevoitoare, o primim aproape zilnic de la o vreme. Stim, deranjam mult. Si suntem constienti la ce ne expunem.

    1. Nu e vorba de politica, e vorba de viata noastra si de neamul nostru. De care noua NE PASA. Am explicat asta de zeci de ori, de altfel. Mizele sunt acum existentiale, mult dincolo de obisnuita troaca imunda a politicianismelor dambovitene.

    2. Cu siguranta daca am fi sustinut pe acest mare tradator si vanzator de tara, cum o face 90% din blogosfera, inclusiv “crestina” (cu numele), nu ne-ai fi sugerat sa ne ocupam doar de credinta si nu te-ar mai fi suparat deloc ca gasesti aici asa-zisa “politica”. Acest fel de subiecte, cu propriile noastre atitudini, se regasesc pe acest site de cel putin 4 ani, daca nu mai mult, abordate sistematic si potrivit unor principii consecvente. Pana acum cum de nu s-au observat? Retorica intrebare.

    3. Ne ocupam de tot ce ne spune constiinta noastra de crestini si de romani, fara nicio afiliere politica.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/27/centenar-steinhardt-slujitorilor-diavolului-adica-smecherilor-prea-le-ar-veni-la-indemana-sa-fim-prosti-prostia-e-pacat/#comment-121654

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/27/centenar-steinhardt-slujitorilor-diavolului-adica-smecherilor-prea-le-ar-veni-la-indemana-sa-fim-prosti-prostia-e-pacat/#comment-121678

    @Tudor:

    Pai pentru ca acum era vorba de a clarifica tocmai miza – PENTRU NOI! – a referendumului. Caci da, exista o miza, pentru noi, pentru Romania, a acestui referendum, pe care am explicat-o si ras-explicat-o de zeci de ori deja, si nu este vorba de o simpla cearta politica. Era o ocazie sa se faca simtita prezenta romanilor, sa se dea un vot negativ Europei si iredentistilor sau celor care vor aurul de la Rosia Montana.

    Chiar nu e vina noastra ca nu se citeste si ca tot ce lucram, strangem, comentam, analizam, e trecut cu vederea si ni se mai si bate obrazul, apoi. De parca suntem datori cuiva si nu doar constiintei noastre. Si modul in care treci atat de usor peste chestiunea Ardealului e socant, pentru noi. E clar ca nu mai intelegem nici macar cand cutitul e la os. Intr-atat de rau ne-a paralizat/ansteziat duhul mut si surd de care vorbeam aici.

    Adevarul e vesnic, si ne va mustra vesnic faptul ca ne umbla doar vorba ca am fi vii, cand noi suntem morti!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/02/tradarea-oamenilor-cumsecade-biruinta-raului/#comment-122816

    Iar cu Ponta gresesti rau, desi spui ca verifici zilnic siteul. Nu se vede. Sunt deja o gramada de postari critice cu Ponta, de cand e la guvernare, adica doar de doua luni, si aveam postari critice inca inainte de a ajunge el premier. Le-am dat si altor “impartiali” ca tine care sufereau de orbul gainii si din dragoste netarmuita fata de Conducator vedeau negru in fata ochilor din cauza criticismelor noastre si nu mai dibuiau si postarile critice despre Ponta.

    Pe noi nu ne intereseaza liderii politici sau clasa politica, nici nu impartasim discursul “anti-sistem” sau “anti-partide” pe care il au unii, utopici si nerealisti, ci ne intereseaza agenda care se aplica Romaniei. Regimul Basescu a insemnat o agenda neoliberala agresiva de destructurare pe segmentele strategice ale statului si societatii romane. In masura in care inlocuirea acestui regim ar insemna macar o amanare, o incetinire sau o limitare a raului implementat Romaniei, consideram ca este un lucru de dorit. In masura in care agenda destructurarii va continua neabatuta, vom avea acelasi ton critic, indiferent de cine e la putere, cat ne-o da si Dumnezeu zile si putere.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/30/parintele-savatie-bastovoi-despre-sfarsitul-libertatii-de-exprimare-si-inchiderea-emisiunii-pietrele-vorbesc-de-acum-inainte-nu-vom-primi-decat-lovituri/#comment-122016

    In esenta, deci, pentru ca am intrat, acum de-a binelea, intr-un regim totalitar de natura fascista, girat de UE si de toate puterile, de fapt, regim probabil ireversibil. Daca e asa sa nu, realitatea o va dovedi. Deocamdata, e suficient sa nu tinem ochii inchisi si sa nu ne mintim.

    PS: Mesaj general pentru boicotistii-basistii acoperiti sau fatisi, orice fel de argumente de propaganda ar incerca sa mai posteze la noi:

    Cine nu vrea sa auda, e liber sa nu auda decat propriile slogane iefine ale regimului pe care il gireaza sau il slujesc si sa viziteze numai siteurile care il satisfac. De ce sa ne tulburam inutil unii pe altii? Cu atat mai mult daca nu dorim sa si citim articolele de pe siteul unde postam!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/29/distrugatorul/#comment-121258
    Citat trimis de fratele Costel g:

    “Ce înseamnă să ai “suflet politic”?

    Înseamnă să nu fii tont, să nu te laşi îmbătat cu apă rece, să ştii să vezi, să simţi, să pricepi la iuţeală, să fii sensibil la microsemnale, să te doară de năpasta altora, să consideri problema pâinii aproapelui tău ca pe o datorie spirituală iar nu ca pe o simplă problemă materială, să poţi oricând deveni – cum atât de frumos a spus Iorga – un om public în zilele de urgie. Suflet politic? Vai de capul bărbatului care nu-l are şi mare pierdere zău nu e dacă nu se năştea.

    Asta-i criza cea mare: a pierit din conştiinţa oamenilor sufletul politic, au devenit nişte robi nătângi. Şi nişte laşi – sufletul politic presupune o doză minimală de curaj.

    Să punem capăt discriminării politice. Să redevenim oameni cu suflet, minte şi niţică bărbăţie, adică oameni politici. (Nicolae Steinhardt)

    Si nu in ultimul rand:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/07/28/steinhardt-profetic-centenar-totalitarism-n-am-stiut/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/27/centenar-steinhardt-slujitorilor-diavolului-adica-smecherilor-prea-le-ar-veni-la-indemana-sa-fim-prosti-prostia-e-pacat/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/08/02/tradarea-oamenilor-cumsecade-biruinta-raului/

    Va rugam sa ne iertati ca, pe cat ne ajuta Dumnezeu, incercam doar sa nu fim prosti si nici oportunisti, deci vanzatori de constiinte si de neam.

  31. “57. De ce, dar, de la voi înşivă nu judecaţi ce este drept?”

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=12

  32. “16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
    17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
    18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
    19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
    20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.”

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=7

  33. @Anca

    Nu cred ca putem avea viata duhovniceasca fara sa sa avem posibilitatea sa discernemi vremurile , sa ne dam seama cat sunt de patrunse de nihilism acestea pe care le traim.
    Parintele Seraphim Rose spunea ca “viata duhovniceasca nu inseamna a fi in nori, rostind Rugaciunea lui Iisus sau trecand prin felurite miscari, ci inseamna a descoperi legile vietii duhovnicesti care se aplica propriei pozitii, propriei situatii”

    Si cum putem sa stim care ne este pozitia in lumea asta daca traim rupti de realitate???
    Asta e realitatea pe care o traim – si trebuie sa o facem constient- dar sa nu uitam nici-un moment – cum spunea Parintele Amfilohie Branza – ca altceva este realitatea si alceva este ADEVARUL!

    Curaj! Nu este usor , dar trebuie sa-l impropriem si pe acesta daca vrem mantuire. As zice ca MAI ALES pe acesta!

  34. De ce s-ar teme Basescu de un site ortodox cand toata lumea sta gura casca la televiziunea prin cablu?!Nu schimbam noi lumea,nu mai sunt modele autentice de traire ortodoxa decat prin exceptie.Bucurosi am fi daca s-ar salva corabia casnicilor nostrii.

  35. @ Cristi G.:

    Pentru ca asta sta in “firea” oricarui lider cu apucaturi dictatoriale si oricarui regim totalitar: sa lichideze, treptat, pe rand, orice forma de opozitie, de opinie critica, indiferent de mediu. Fara sa aiba anvergura unui canal TV, si Internetul a inceput sa capete o oarecare importanta, care se pare ca pe unii, iubitori de uniformitate si de opinie unica (altminteri… mari “anticomunisti”) ii incomodeaza foarte tare. Fiindca inca mai exista locuri in care se poate arata ca negrul nu este alb, ca imparatul este gol si ca 2+2 chiar fac 4 si numai 4 pana la sfarsitul veacului!

  36. Din păcate m-am lovit și eu de atitudinea ”ce treabă are creștinul cu politica” ca și cum creștinul e decupat din lumea în care trăiește și ca și cum politica, fie ea făcută bine sau rău, nu ar avea impact asupra vieții duhovnicești.
    Că politica poate influiența viața duhovnicească și încă într-un mod covârșitor pentru întreaga Biserică, putem vedea prin două exemple celebre, unul pozitiv, altul negativ:
    Prima decizie politică este a Împăratului Constantin cel Mare care, prin Edictul de la Milano, a acordat creștinismului o serie de măsuri favorabile cum ar fi scutirea clericilor creștini de obligația grea și costisitoare a funcțiunilor municipale, acordarea de subvenții importante pentru intreținerea clerului, înlăturarea din legile penale dispozițiile și pedepsele contrare duhului creștinismului: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu).
    Iată o decizie politică capitală pentru destinul Bisericii.

    O altă decizie politică care a influiențat masiv viața Bisericii, de data aceasta în sens negativ, este celebrul decret 410/1959 de pe vremea comuniștilor, cu privire la viețuitorii din mănăstiri fapt ce a dat curs prigonirii monahilor și închiderii de mănăstiri.
    Iată altă decizie politică în legătură directă și clară cu viața duhovnicească.
    Așadar, politica ne privește pe toți, pentru că dacă nu veghem la bunul mers al cetății riscăm să ajungem confiscați cu tot cu cetate, atât trupește cât și duhovnicește.

    Am observat că atitudinea ”nu ne privește politica” este foarte încetățenită în rândul credincioșilor iar singura explicație pe care am găsit-o până acum este că izvorăște dintr-o ispită de-a dreapta pe care a expus-o foarte bine părintele Nicolae Steinhardt: ”Ispita din stânga, o ştim cu toţii: e a patimilor, a viciului, a răului. Dar se mai află şi una din dreapta, e mai surprinzătoare, provine din virtuţi şi calităţi, din dorinţa de a face binele. (Evlavia satisfăcută de sine. Binele impus cu sila. Dumnezeu e sus în cer, toate-s bune pe pământ. Am har, ce-mi pasă, mă duc să-mi rod osul în colţişorul meu. Literatura pilduitoare, mieroasă. Moralitatea osânditoare )”

    Iar ispita de-a dreapta care cred că se potrivește cel mai bine contextului nostru este ”am har, ce-mi pasă, mă duc să-mi rod osul în colţişorul meu.”
    Adică ce-mi pasă de ce se întâmplă în jur, de ceea ce suferă ceilalți din cauza măsurilor politice anti-umane dacă eu sunt credincios, mă duc la biserică, țin post și am virtuți. De aici reiese defapt o boală duhovnicească: îmi pasă doar de mine… nu și de alții. Sau, îmi pasă de mine și de săracii din fața bisericii unde mă duc, dar nu-mi pasă de toți și de toate cum îi pasă lui Dumnezeu.
    Dar ați păsa doar de tine și de ”osul” tău duhovnicesc arată o lipsă de comuniune, lipsă de empatie față de toți oamenii… adică lipsă de iubire concretă.
    Dumnezeu vrea ca toți să fim una, să ne pese de toți oamenii, ca într-o mare familie, nu doar de părinți, frați și eventual prieteni pentru că doar și păgânii fac așa. Și cu ce suntem mai buni decât păgânii dacă aria noastră de a ne păsa de oameni se întinde până la pragul ușii de la casă?

  37. @Dan
    Nea Danut ce spui matale e corect si comentariile mele de pe acest sait arata ca sunt pentru un ortodox activ in viata cetatii.Dar vezi ca mai e o ispita de-a dreapta care te face sa critici dur pe altii fara a fi acoperit de o viata raportata minim la Hristos.Degeaba ii povestim celui de langa noi de imparatia cerurilor cand noi ne indulcim pe ascuns de imparatia mortii…

  38. @ cristi_g:

    Dan nu iti raspunsese fratiei tale, ci Ancai, asa avem impresia. Nu iti intelegem interventia de acum, la ce sau la cine faci referire.

  39. Doamne ajută, Cristi!
    Îmi cer iertare dacă mesajul meu te-a tulburat însă eu nu l-am compus ca un apropo la comentariile tale, pe care abia acum le-am citit (inițial am citit comentariile selectiv), ci am scris ca reacție față de atitudinea Ancăi, atitudine comună și altor credincioși de care m-am lovit în alte circumstanțe decât pe acest site. Să nu se înțeleagă că am ceva personal cu cineva. În comentariu am expus o critică atitudinii respective, la modul general.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare