Cel mai grav subiect (video): ROMANIA ISI PIERDE PAMANTUL, UNGARIA SE PREGATESTE SA IL IA IN STAPANIRE. In Ardeal ne intoarcem in trecut: SLUGI IN PROPRIA TARA. Ilie Serbanescu, Pavel Abraham si Lucian Bolcas despre cea mai antinationala lege: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE STRAINILOR de la 1 ianuarie 2014

9-01-2014 12 minute Sublinieri

Romania-atacata-de-Ungaria-in-Transilvania

UNGARIA CUMPARA TRANSILVANIA. 30% din terenurile agricole din România sunt deja controlate de străini

***

VANZAREA PAMANTURILOR CATRE STRAINI “la ordinea zilei” (I) – Ilie Serbanescu, P. Abraham, L. Bolcas…

VANZAREA PAMANTURILOR CATRE STRAINI “la ordinea zilei”...
Ilie Serbanescu:

– Legea vanzarii terenurilor este “terminatoare”, criminala pentru Romania. – Aceasta lege este o consecinta a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana. [Asa a fost negociata aderarea la UE; daca Romania ar fi vrut regim diferit pentru pamanturi, ar fi trebuit sa negocieze altfel Tratatul. In acest moment, Romania nu are parghii institutionale/juridice sa schimbe situatia pentru ca legea e elaborata pe baza Tratatului negociat. Spre deosebire, Ungaria a negociat de la bun inceput un regim diferit pentru terenuri agricole, care sa nu fie supus regulilor europene. Se pune insa intrebarea de ce autoritatile nu au incercat nici macar obtinerea unei derogari – adica a unei amanari, ca Bulgaria – sau a unor derogari specifice, cum a obtinut Polonia in zonele de granita cu Germania! – n.n.]

Pavel Abraham:

Respingerea legii vanzarii terenurilor de catre presedintele Basescu nu contine nimic substantial, fiind o formalitate care nu va schimba realitatea vanzarii terenurilor catre straini.E ultima lovitura puternica data Romaniei.

Ilie Serbanescu:

– O sa ajungem salahorii altora.

UNGARIA VREA SA CUMPERE PAMANTUL ROMANESC DIN ARDEAL. Vanzarea terenurilor agricole catre straini in dezbatere “La ordinea zilei” (II)

UNGARIA VREA SA CUMPERE PAMANTUL ROMANESC DIN ARDEAL…
Ilie Serbanescu: 

– Nu exista interes de a scormoni istoricul [chestiunii vanzarilor si a retrocedarilor abuzive de terenuri agricole] [din partea Comisiei “Nana”; n.n.]. , iar incercarea de a ajunge la o cercetare a “spetei” [a problemei mai generale], iar nu [doar] a cazului [Basescu], ar duce in Ardeal, unde ai constata ca sunt deja circa 50% terenuri vandute deja catre straini [in general unguri] pe acte false, prin aplicarea abuziva a legilor retrocedarii etc. – Cei din Ungaria ar fi handicapati mintal ca noi sa le dam terenul, iar ei sa nu vina sa-l ia. Ungaria insa si-a pazit terenul maghiar, nu il vand altcuiva. – Noi invocam Europa, la ei… nu e Europa, numai la noi.

Razvan Savaliuc:

– O sa cumpere masiv si apoi o sa invoce autonomia, pentru ca este pamantul lor.

Radu Tudor, citand declaratia de aici, de maxima gravitate, a lui Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti:

– Statul maghiar deschide birouri in Transilvania in care vinde terenuri din Transilvania!

Ilie Serbanescu: 

– Cine-i de vina? Ala care-i atat de BOU incat le da terenul! In virtutea cui? In virtutea “Europei”! Asta inseamna Europa, domnule? – Nu se poate sa-ti vinzi terenurile cand mai esti si un sarantoc. – Bulgaria a obtinut totusi inca putin timp, o amanare, un moratoriu (de 5 ani), neputand sa obtina regimul preferential ca Ungaria.  – Ungaria si-a pazit pielea. – Cine a facut legea si negocierea asta cu UE, cine a permis sa se vanda tuturor – aceasta este o idiotenie antinationala.  – Daca fura un roman pamantul, e o chestiune reversibila, daca am justitie, daca statul functioneaza, dar daca am vandut unui strain e IREVERSIBIL. – Ati vazut vreun strain sau vreo companie straina care sa fie luata la intrebari pentru ceea ce face in tara noastra?

Pavel Abraham: 

– Pasul urmator al strategiei premeditate a statului maghiar: CEL CARE ARE PUTEREA ARE ECONOMICA O DOBANDESTE PE CEA POLITICA! Cel care va avea pamantul, casele va hotari si cine conduce tara dupa aceea [mai precis de care tara apartin acele pamanturi, n.n.] – In Ardeal se va reconstitui trecutul prin cumpararea pamanturilor.  – Vom ajunge din nou slugi in propria tara?

Lucian Bolcas:

– In aceasta problema a pamantului prevaleaza aspectul politic. Este o problema politica de supravietuire a unei natiuni. – Da, ne furam ceea ce este al nostru! Da, am cedat cu foarte multa ingaduinta. Da, noi ne facem singuri rau. Nu pentru ideea europeana. – Soros, marele cinic al economiei mondiale, a spus ca politica actuala a Germaniei este politica fascista a Germaniei hitleriste. Luati harta Europei la aceasta ora si suprapuneti-o cu harta celui de-al treilea Reich si veti vedea cum se suprapun... Ajungem la Romania: aici le lipseste ceva: Diktatul de la Viena, aici se poate realiza pe calea armelor, dar se poate realiza si prin aceasta operatiune care este bine inceputa deja!  – Nu se ia pamantul “in galetusa” si se duce in alta parte [cum ironizau liderii UDMR, n.n.], ci se ia pamantul cu halca si se duce in alta parte! – Imi pun o mare intrebare: Europa configurata acum de PPE este o Europa asa cum ne-am dorit-o, o Europa pentru binele Romaniei? Sau trebuie sa opunem o rezistenta politica deosebita, si atunci: de ce ne-am integrat?

Cat de orbiti din cauza blocarii in tema obsesiva a antibasismului au devenit pana si jurnalisti buni ca Radu Tudor sau Adrian Ursu, care, totusi, chiar mai vedeau si mai faceau cate ceva pe terenul temelor “nationaliste”, astfel incat nu mai inteleg deloc miza dezastrului acestei legi  – n.n.

De la 1 ianuarie 2014, România este obligată să permită străinilor rezidenţi în Uniunea Europeană să cumpere terenuri agricole în România. Cu această ocazie, Ungaria a pus la punct o strategie prin care să cumpere cât mai mult teren din Transilvania. Planul a fost dezvălui de către Szabo Jozsef Andor, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti. „Avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră. Mai mult, terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii“, afirmă Szabo Jozsef Andor. Planul maghiar nu se opreşte însă doar la terenuri agricole, ci se referă şi la izvoarele de ape minerale, dar şi la pădurile din Ardeal. Oficialul maghiar ignoră riscul unui conflict diplomatic cu statul român şi spune că legea funciară românească, o copie după cea din Ungaria, are portiţe şi este prost făcută, astfel că nu există nicio problemă pentru statul ungar să cumpere pământul românesc. „Nu e atât de serioasă ca legea din Ungaria. În Ungaria, doar străinul care domiciliază în Ungaria poate cumpăra teren. Ei, în România nu este aşa. În România poate cumpăra teren şi străinul care nu locuieşte pe teritoriul României“, explică Andor. Planul a fost dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei „Kronika“ din Târgu Mureş, dar ulterior a negat că ar fi acordat interviul. Şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti a spus că acest interviu nu există. „Adevărul“ vă prezintă interviul dat de oficial jurnalistului Szucher Ervin şi înregistrat de acesta din urmă. Pe site-ul nostru, adevarul.ro, puteţi asculta interviul despre care Szabo Jozsef Andor a spus că nu există. Interviul acordat de Szabo Jozsef Andor, de la Ambasada Ungariei la Bucureşti, în care vorbeşte despre planul statului maghiar de cumpărare a terenurilor din Ardeal

Interviul, cuvânt cu cuvânt

Szabo Jozsef Andor: Specific pentru ambele ţări, în care industria este în picaj, este să vândă produse brute, cum ar fi carne, grâu, floarea-soarelui, şi nu produse prelucrate. Reporter:  Aţi adus în discuţie şi problema terenurilor şi aţi spus că foarte puţini maghiari din Ungaria deţin pământuri în România. Acum, că din 1 ianuarie se schimbă legile la noi, în România, statul maghiar are vreun plan, vreo strategie ca în Ardeal să cumpere terenuri şi prin asta să întărească şi comunitatea maghiarilor de aici? Evident că există un program… Avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră. Mai mult, terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii. Desigur, se pune problema ce va face statul maghiar cu un teren care, de exemplu, se află la marginea unui mic sat din secuime? În acest caz, statul maghiar îl poate oferi unui tânăr care nu are teren, dar ar dori să-l lucreze. Populaţia maghiară din Ardeal a sărăcit foarte mult. Nu există oare riscul că va fi prea mare numărul celor care vor scoate, în aceste condiţii, terenuri la vânzare, iar la un moment dat statul maghiar să nu mai fie capabil să cumpere aceste terenuri? Nu, aici este o problemă istorică, şi anume felul în care oamenii sunt ataşaţi de pământ. În Ardeal, acest ataşament este pregnant, şi mai ales în ţinutul secuiesc. Mai bine spus, maghiarii din aceste zone se despart cu greu de pământurile lor. Pe de altă parte, se pare că locuitorii din oraşe se împuţinează, în zilele noastre, din ce în ce mai  mult. Oraşele nu mai oferă soluţii de trai, nici locuri de muncă, şi se pare că din ce în ce mai mulţi orăşeni vor opta pentru traiul la ţară. Tinerii, dacă au posibilităţi, dacă nu au joburi la oraş se vor întoarce la ţară, la rădăcini. Ce trebuie să facă Jancsi Bacsi, care nu are moştenitori şi vrea să îşi vândă terenul? Deocamdată, acest program nu funcţionează… Se va înfiinţa, probabil, un oficiu, un birou. Cei de la birou vor merge să evalueze terenul respectiv şi îi vor face lui Jancsi o ofertă. Dacă nu-i convine, scoate la vânzare în alte medii. Dacă îi convine, rămâne cu terenul, dar primeşte renta aceea cât trăieşte. Asta se aplică şi în cazul pădurilor? Da. Există anumite variante şi în ceea ce priveşte pădurile. Diferenţa este însă că ideea asta nu a venit din partea statului maghiar. Cu pădurile, ideea a venit din partea administraţiilor locale din secuime. Administraţiile astea s-au dus la statul maghiar şi au cerut ajutor, deşi administraţia locală nu se ocupă tocmai cu aşa ceva. Izvoarele de ape minerale nu sunt exploatate cum ar merita. Nu mă refer la lacuri sau la ape curgătoare. Statul maghiar va ajuta, probabil, în cazul izvoarelor de apă minerală neexploatate aşa cum ar merita să fie exploatate. Este absurd să nu se exploateze aşa un lucru, când peste tot în lume izvoarele de apă minerală sunt exploatate cu succes, iar profitul este unul semnificativ. Nu vă temeţi că, în ce priveşte terenurile, se va isca un adevărat război diplomatic? Nu ne temem. Românii şi-au construit legea funciară pe baza legilor din Ungaria, dar la români legea e cu mici portiţe, deci nu e atât de serioasă ca legea din Ungaria. În Ungaria, doar străinul care domiciliază în Ungaria poate cumpăra teren. Ei, în România nu este aşa. În România poate cumpăra teren şi străinul care nu locuieşte pe teritoriul României. Interviul a fost realizat la Târgu-Mureş de către jurnalistul Szucher Ervin, de la publicaţia „Kronika“ din localitate pe 4 ianuarie 2014.

Preşedintele blochează legea vânzării terenurilor

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în urmă cu două zile, legea care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii europeni şi care, în acelaşi timp, înăspreşte condiţiile de vânzare a pământului. El a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ, invocând mai multe prevederi contradictorii sau confuze care pot conduce inclusiv la „un blocaj” în ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri agricole extravilane. Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Agriculturii în contextul în care de la 1 ianuarie 2014 străinii cu reşedinţa în Uniunea Europeană pot cumpăra terenuri agricole în România. Proiectul a fost adoptat cu unele modificări de Camera Deputaţilor în decembrie 2013. Legea prevede, printre altele, înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, subordonată direct premierului, care va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din România şi va putea cumpăra în numele statului terenuri agricole.

Prevederi contradictorii

Cea mai importantă obiecţie a preşedintelui este aceea că legea prevede aceeaşi procedură de tranzacţionare a terenurilor atât între persoanele fizice şi juridice private, cât şi a celor deţinute de către stat şi administrate de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Fiind vorba de proprietate publică, preşedintele cere ca vânzarea terenurilor de stat să se facă printr-o procedură de licitaţie publică, şi nu prin negociere directă, aşa cum se întâmăplă între entităţile private. Deşi titlul legii face referire la vânzarea/cumpărarea terenurilor agricole de către persoane fizice, art. 1 prevede că legea se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE. Mai mult, legea nu menţionează dacă prevederile se aplică şi persoanelor juridice de naţionalitate română. În art. 4 se reglementează dreptul de preempţiune în cazul vânzării terenurilor agricole pentru persoanele care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii, fără ca legea să ofere şi criteriile prin care aceste persoane pot face dovada calităţii de agricultor. Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare va avea, de asemenea, drept de preempţiune în cazul vânzării terenurilor. Autoritatea îndeplineşte, în acelaşi timp, şi atribuţii de verificare a exercitării dreptului de preempţiune şi a condiţiilor legale de vânzare-cumpărare de către potenţialul cumpărător, ceea ce o plasează într-un conflict de interese. Traian Băsescu susţine că verificarea procedurii trebuie să fie conferită prin lege unei alte autorităţi, iar nu celei implicate efectiv în desfăşurarea procedurii, în calitate de beneficiar al dreptului de preempţiune. Şeful statului a mai subliniat că legea trebuie să prevadă şi procedura de urmat în cazul în care dreptul de preempţiune nu este exercitat de către beneficiarii legali (coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini, precum şi statul român).

Leonard Orban: „Legislaţia UE nu limitează circulaţia terenurilor“

Fostul negociator al României cu Uniunea Europeană, Leonard Orban, susţine că nimeni nu poate să interzică statelor să cumpere pământ în alte ţări UE. „Legislaţia europeană nu are prevederi care să interzică instituţiilor de stat să cumpere terenuri agricole în alte ţări UE. Există, în schimb, o întreagă legislaţie privind dreptul persoanelor juridice de a cumpăra pământ“, a declarat Orban. Fostul negociator nu vede nicio problemă în liberalizarea pieţei terenurilor agricole. „Şi până acum societăţile cu capital străin puteau cumpăra teren agricol dacă erau înregistrate în România. O suprafaţă importantă de pământ din România a fost deja cumpărată de aceste companii. Deci nu văd care ar fi problema. Singura diferenţă se referă la persoanele fizice străine“, a precizat acesta. Leonard Orban pledează pentru circulaţia terenurilor agricole, care ar aduce numai beneficii pentru România. „Unul dintre motivele pentru care în continuare sectorul agricol nu este suficient de modernizat ţine de faptul că am limitat circulaţia terenurilor. Dar, dincolo de asta, pentru agricultura românească acest proces de liberalizare a vânzării terenurilor agricole va fi benefic“, a mai spus Orban.

Cum se protejează Slovacia şi Ungaria

Cele mai multe dintre statele care au aderat la UE în ultimii ani au cerut o perioadă de graţie înainte de a permite cetăţenilor străini să achiziţioneze terenuri agricole. Moratoriul asupra achiziţiilor de terenuri agricole în Ungaria şi Slovacia expiră la 1 mai 2014. Polonia, ţară care a aderat la UE în 2004, a primit o derogare de la legislaţia europeană privind tranzacţionarea terenurilor agricole de 12 ani pentru zonele de la graniţa cu Germania şi de 7 ani pentru restul teritoriului. Slovacia vrea să înăsprească regulile privind cumpărarea de pământ. Preconizatul amendament la legea privind protecţia terenurilor agricole va complica achiziţiile de terenuri agricole în Slovacia de către persoane altele decât cele care sunt deja implicate de mult timp în sectorul slovac al agriculturii. Ungaria a definit pământul agricol drept moştenire naţională încă din timpul procesului de aderare la Uniunea Europeană, fapt care i-a permis să aplice diferite mecanisme pentru protecţia sa. Cu toate acestea, de la 1 mai 2014, şi Ungaria trebuie să permită cetăţenilor străini să cumpere terenuri agricole.

Guvernul României ştia de intenţia Ungariei de a cumpăra terenuri în Transilvania încă de pe vremea lui Emil Boc. Scandalul izbucnit în aceste zile scoate la iveală amploarea investiţiilor străine în agricultura autohtonă. Discuţiile generate de posibilitatea ca autorităţile de la Budapesta să lanseze un program de susţinere a cetăţenilor unguri care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în Transilvania sunt departe de a se fi încheiat. Totul a pornit după ce un oficial al ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat unui jurnalist maghiar că guvernul condus de Viktor Orban va plăti rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.

Se ştia de pe vremea lui Boc

Autorităţile maghiare au negat informaţia, dar au admis că ideea a fost lansată la o întâlnire care a avut loc în decembrie 2013, la Târgu Mureş. Totuşi, se pare că ideea este mai veche. Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru EVZ că la nivelul Guvernului se ştia de mult timp de posibilele intenţii ale Budapestei. “Dacă serviciile noastre nu ar fi ştiut (de aceste intenţii, n.r.), înseamnă că le plătim degeaba. Dacă eu ca ministru nu ştiam, nu începeam demersurile în 2010 pentru a obţine amânarea liberalizării pieţei funciare”, ne-a precizat Valeriu Tabără. La acea vreme, România obţinuse semnătura Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Cehiei şi acordul de principiu al Germaniei pentru a amâna momentul de la care piaţa terenurilor ar fi trebuit liberalizată, spune Tabără. Proiectul a murit, după căderea guvernului Boc.

Miza economică…

Fermierii români se tem că străinii, mai bogaţi decât agricultorii noştri, vor pune mâna pe cele mai bune pământuri şi spun că miza acestui scandal este legată de asigurarea securităţii alimentare a României. Preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, spune că străinii cultivă terenul din ţara noastră, profitând de pământul roditor şi mâna de lucru ieftină, dar vând recolta în ţările de origine. Acolo, grâul românesc este procesat în specialităţi sau folosit pentru hrana animalelor, care sunt apoi importate în România şi vândute consumatorilor români la preţuri mai mari decât dacă aceste produse ar fi fost procesate în ţară. În prezent, potrivit datelor LAPAR, investitorii străini dețin în proprietate circa un milion de hectare de teren arabil și au în arendă aproximativ alte două milioane, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare, cât este suprafața arabilă a României. Conform legii vânzării terenurilor agricole adoptată de deputați, aceștia vor avea întâietate la cumpărare, astfel că, spune Baciu, vor ajunge să controleze suprafețe din ce în ce mai întinse.

… şi politică

Pe de altă parte, există şi o miză politică. “Dacă aş fi prim-ministrul Ungariei, aş da bani pentru cumpărarea de terenuri agricole în România. Când deţii terenuri pe suprafeţe mari, beneficiezi de uzufruct şi poţi să declari ce vrei pe el. Israelul şi-a cumpărat ţara proprietate cu proprietate de la arabi şi acum e stat independent”, apreciază Valeriu Tabără. Nici Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, din Arad, nu priveşte cu ochi buni declaraţiile oficialului maghiar. Acesta apreciază că înstrăinarea terenurilor ar fi o greşeală fatală. “Este datoria autorităţilor statului să facă orice pentru ca aceste terenuri să nu fie vândute”, spune cel care a transformat un CAP într-o companie cu profituri anuale de peste un milion de euro. Muscă a spus că în Ungaria a existat la un moment dat o iniţiativă de a impune pedeapsa cu închisoarea celor care vând terenurile străinilor.

Capra vecinului

Contactat de EVZ, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a dorit să comenteze informaţiile legate de posibilele intenţii ale Guvernului ungar. El a dat vina pe preşedintele Traian Băsescu, că nu a promulgat mai devreme legea privind vânzarea terenurilor agricole.s-ar fi adoptat mai repede legea, românii ar fi avut drept de preempţiune la achiziţie”, a spus Constantin. Totuşi, Executivul adoptat proiectul pe 20 noiembrie 2013, iar acesta a devenit lege, prin votul deputaţilor din 17 decembrie 2013, după un lung şir de discuţii în comisii, în urma cărora a ieşit o lege criticată extrem de dur de fermieri(A contribuit Georgeta Petrovici)

DATE FURNIZATE DE PRODUCĂTORII AGRICOLI DIN ROMÂNIA

Cât de “liberalizată” e piaţa altora

Ungaria a cerut încă din 2010 o prelungire până 2014 a momentului de la care piaţa terenurilor ar trebui să se liberalizeze. Anul trecut a fost adoptată noua Lege a Pământului, care prevede că maghiarii şi cetăţenii UE pot cumpăra terenuri în Ungaria, dar în anumite condiţii, între care obligativitatea de a avea studii agricole. Pe de altă parte, în mai 2013, secretarul de stat în ministerul ungar al dezvoltării regionale, Gyula Budai, a declarat că maghiarii despre care se constată că sunt implicaţi în vânzarea de teren agricol către străini vor fi pasibili de până la 5 ani de închisoare. Şi alte state europene vor reguli stricte. Slovacia doreşte o înăsprire a regulilor privind cumpărarea de pământ de către străini înainte de 1 mai 2014. Practic, pentru cei care nu au deja afaceri în agricultura slovacă va fi extrem de greu să mai cumpere terenuri, potrivit declaraţiilor ministrului slovac al Agriculturii. În Polonia, liberalizarea pieţei funciare va avea loc în 2016.

Pământul românesc, o investiţie profitabilă pentru străini

Investiţiile în terenuri agricole par extrem de profitabile, dacă ne gândim că, din 2007 încoace, preţul mediu al terenurilor agricole aproape că s-a triplat.Totuşi, acestea se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Pe fondul liberalizării pieţei din 2014, preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015, potrivit estimărilor DTZ Echinox. Preţul creşte în funcţie de gradul de comasare a suprafeţei. În Nord-Est şi Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, iar în Muntenia şi Banat preţurile ajung la 3.500-3.600 de euro pe hectar. În Cluj, un hectar de teren arabil se vinde cu 1.500- 2.000 de euro, iar în Braşov poate depăşi 9.000 de euro, potrivit anunţurilor postate pe internet. În Arad, în “patria cepei” de la Pecica, un hectar se vinde cu 4.000-6.000 de euro. Interesul investitorilor străini este mare, deoarece preţul în România este foarte mic, faţă de Germania, Franţa, Olanda.

Presa ungară, despre intenţiile guvernului Orban

Detalii despre planurile de la Budapesta privind cumpărarea de terenuri agricole în Ardeal au apărut într-un interviu acordat de Szabo Jozsef, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, pentru postul de radio Erdely FM. Referindu-se la maghiarii din România, Szabo Jozsef spune că guvernul de la Budapesta pregăteşte un program care să permită acestora să ofere statului ungar terenurile pe care le deţin în România, în situaţia în care la bătrâneţe ajung în situaţia de a nu le mai putea lucra sau vor să le înstrăineze. “O posibilitate este cea în care oferă terenul unei fundaţii, unui program sau unui fond funciar, iar statul maghiar l-ar redistribui unor tineri care nu au posibilitatea sa cumpere teren”, a spus Szabo Jozsef, citat de Hotnews.

Rentă viageră pentru cei care dau pământul statului ungar

Interviul a fost preluat şi de publicaţia maszol.ro. Aici, Szabo Jozsef este citat cu următoarea frază: “în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, atunci poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră, mai mult terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii”. De asemenea, potrivit variantei integrale a interviului, apărută în szekelyhon.ro, Ungaria ar fi pregătit proiecte similare şi pentru fondul forestier şi de izvoare de apă minerala din România, scrie Hotnews.

Ce spune legea românească

Potrivit legii emise de Executivul de la Bucureşti, au drept de întâietate la achiziţia terenului agricol coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini, persoanele care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii, precum şi statul român.

Legaturi:

***

***


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), ILIE SERBANESCU, Lucian Bolcas, Radu Tudor, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vanzarea pamanturilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “Cel mai grav subiect (video): ROMANIA ISI PIERDE PAMANTUL, UNGARIA SE PREGATESTE SA IL IA IN STAPANIRE. In Ardeal ne intoarcem in trecut: SLUGI IN PROPRIA TARA. Ilie Serbanescu, Pavel Abraham si Lucian Bolcas despre cea mai antinationala lege: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE STRAINILOR de la 1 ianuarie 2014

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Este de-a dreptul uimitor cum politicienii nostri nu au realizat (si inca nu o fac!) semnificatia si implicatiile acestei reglementari ce permite vanzarea pamanturilor catre cetateni straini. Incredibil la ce nivel a putut sa coboare “gandirea” politico-economica a mai marilor nostri.

  2. Va mai amintiti ce a spus pr. Arsenie Boca? “Va vor lua tot!” As urla pana mi-as pierde vocea daca m-ar auzi cineva care ar putea opri totul! Oare chiar nu mai este nimic de facut?

  3. Guvernantii daca ar mai avea un dram de constiinta si n-ar fi demonizati (parintele Calciu a spus-o) ar trebui acum sa negocieze iesirea din UE!

  4. Ma iertati cred ca despre presa a spus ca este demonizata!

  5. Parca s-ar trage o linie neagra peste istoria noastra, pana acum a fost aparat pamantul prin lupta de atatia romani, dintre care unii sunt sfinti, de acum va fi cumparat de cei cu bani din alte tari, lucru neacceptat in nicio legislatie de pana acum. Era cel mult concesionat, imprumutat pentru a fi folosit, nicidecum vandut…
    Statele din occident dau bani persoanelor care vor sa cumpere pamant la noi. Aici statul reprezentat de acei tradatori inconstienti, nu a ajutat niciodata producatorul roman pentru a se dezvolta si a livra alimente celorlalti locuitori. Cica ar fi fost ceva partinitor… cum adica sa nu ajuti proprii cetateni? Atunci de ce sunt ajutati cu medicamente? Poate doar din motivul ca trusturile farmaceutice impun statului nostru sa “ajute” doar pentru profitul lor. De aia sunt compensate medicamente, ca s-a impus de catre acele trusturi.
    Era la radio rom actualitati un interviu cu tradatori din parlament si primari din localitati. Ce diferenta intre inconstienta parlamentarilor si grija pentru pamantul care va fi vandut, spusa de acei primari care locuiau in diferite zone. Erau foarte suparati spuneau ca nu este deloc in interesul nostru asa ceva. Resursele de mancare se vor imputina si ar reprezenta o problema de siguranta alimentara si as adauga ca e posibil sa fim iar sclavi in propria tara.
    Cata dreptate au cei care zic ca totul este controlat de asa zise elite care in numele unor filozofii de tip satanist impun direct politicienilor diferite planuri de modificare a lumii. Mai rau este ca ei trebuie sa dovedeasca ca nu tin cu tara lor, ca nu au alta patrie decat asa zisa patrie universala. Poate ca asta e sursa tradarii acestora, cel putin asa spunea cineva intr-un articol. Cei de la 1848 isi aparau si iubeau tata unde locuiesc fratii lor, sa inteleaga si cei de azi.
    Sunt vremuri negre si noi ne-am dezobisnuit sa protestam desi la asa ceva ar fi trebuit sa se iasa in strada pentru a ne arata marea nemultumire pentru tradarea intregii istorii nationale.
    Oare degeaba s-a luptat pentru a nu fi cuceriti de altii?
    Ce va fi oare de acum… inceputul unei intoarceri in vremurile in care romanii erau cel mult tolerati, sau cand persoane care detineau mult pamant il arendau bietilor tarani. In loc sa avem noi acel pamant, il vor cumpara altii si ni-l vor arenda noua.
    Sa spuneti aceste lucruri prietenilor, rudelor din alte localitati pentru a fi constienti de tragedia care se pregateste. Dati-le telefon si spuneti-le ce se pregateste, pentru ca ei sigur nu stiu.
    Deja omul este mic in fata sistemului care vrea sa distruga morala copiilor indobitocindu-i prin mass media si chiar sa lase fara nici o sansa de supravietuire pe cei din tarile din est care nu au resursele si puterea de cumparare a celor din vest.
    Vino Doamne IIsuse a doua oara. Cei cu putere de influenta vor sa ia din mintile copiilor nostrii cuvantul vietii, inlocuindu-L cu preocupari stricatoare de suflet Au putere sa influenteze acele tinere suflete prin sute de atractii, ajungand ca si pe profesorii din scoala sa-i puna la o asa activitate. Bietul parinte, care stie ce rau se ascunde in tot ce vede un copil la calculator cu greu il poate indrepta spre bine. Au putere sa ia pamantul aparat atatea secole si sa-l dea unor indivizi care il vor arenda, asa precum faceau la noi boierii din care marea majoritate nu erau romani.
    Sunati-va rudele pentru ca aveti motiv sa le dati o veste ce va avea conotatii mari de acum incolo.

  6. @Ioan
    “Politicienii nostri” nu sant nici politicieni si nici ai nostrii. Eu le-as zice vanzatori de tara, asasini economici, slugile satanei, anti romani, antihristi, etc. Doar ca au nume romanesti (originale sau schimbate in romanesti – Newlander, Bercovici, Itzarescu, etc) nu-i face romani sau “ai nostri”.
    Chiar daca acum ispasim pacatele si santem condusi de dusmani, cred ca Bunul Dumnezeu se va milostovi de noi.
    Doamne ajuta!

  7. Singura scapare este iesirea din UE cu orice risc.

  8. Prin gazele de şist se atentează la apa noastră (gazele şi petrolul sunt chestii secundare!). Prin liber la cumpărarea pământului românesc se atentează la resursele noastre de hrană şi la cele din păduri- lemne, animale, plante, izvoare. Prin programele “educaţionale” gen educaţia sexuală în şcoli se atentează la noile generaţii. istoria ne-a fost confiscată şi nu mai putem vorbi deschis despre eroii noştri, căci CNCD-ul ne vânează cuvintele, atitudinile. De industrie nu mai are rost să pomenesc, căci în afară de hidroenergie şi Oltchim nu se mai poate atenta la nimic. Biserica Ortodoxă Română este atacată şi pe faţă dar mai ales pe la spate de 24 de ani încoace, cu toată libertatea câştigată. Mass media în grosul ei nu este românească. Sănătatea s-a dus pe apa Sâmbetei de mult timp. Armata este prin ţări exotice, atâta câtă a mai rămas. Prin liber la avort s-a atentat la întinerirea şi mărirea (importanţa, puterea) poporului român.
    Întrebare: ce ne-a mai rămas? Sau în traducere liberă: ce înseamnă Ţara pt noi în 2014?

  9. Cum s-a putut ajunge la asa ceva, este de neimaginat… cred ca toti eroii si luptatorii pentru apararea pamantului patriei i-ar privi pe cei de azi cu cel mai mare dispret, ca pe niste tradatori, capabili sa distruga viitorul poporului roman.
    Este ciudat cum nu se vorbeste despre aceasta problema grava la nici un post tv. S-au invatat sa ne satureze cu acel basescu, sa se comenteze ceea ce e nesmnificativ, evitand cu grija problemele vitale ale noastre.
    Pamantul este sursa de mancare a noastra, acum si in viitor.
    In loc sa gandeasca cum sa cultive mai bine acest pamant binecuvantat de Dumnezeu, se deschid portile cetatii, pentru a intra “straina armata invadatoare” posesoare de arginti multi, cu care sa stapaneasca pamantul nostru strabun.
    Trebuie sa ne ridicam noi impotriva acestei legi criminale.
    Traim cu speranta ca ne vom ridica sa ne aparam pamantul stramosesc, sursa vitala a oricarei fiinte.
    Vom avea grija sa ii punem la putere, pe cei dovediti ca ne apara interesele noastre.

  10. Astazi am auzit pe RRC ca Mircea Vulcanescu a spus:

    “Romanul poate cand nimic nu se mai poate!”

    Oare am ajuns la acel “nu se mai poate!”?

  11. scenarita
    a) SUE, cu disparitia treptata a tuturor granitelor politice. Si atunci nu va mai exista notiunea de tara.Modelul USA;
    b) modelul SUE/UE esueaza (fapt la fel de posibil), si atunci va fi razboi, si harta noii Europe se va scrie de invingatori.

    Este o sabie cu 2 taisuri chiar si pentru Ungaria, chiar daca sunt politicieni (nu doar in Ungaria, vedem bine si in UK) care se hranesc din astfel de patimi intretinute.

  12. @emilian, solutia cu iesirea din UE ar fi una buna numai ca eu unul nu o vad realizabila in acest moment. Este cam tarziu. Au intrat multe sute milioane de euro in Romania via Bruxelles, si asta numai in ultimii ani. Am acumulat o datorie externa de 100 de miliarde de euro. Prin urmare, putem crede oare ca oficialii de la Bruxelles ar sta cu mainile in san daca noi romanii am decide ca Romania sa nu mai fie membra a Uniunii Europene? Ma indoiesc ca ar ramane indiferenti. Astia de la Bruxelles sunt camatari iscusiti si nu cred ca ar accepta ideea de a iesi pe minus din toata “afacerea” asta. Prin urmare sunt de parere ca daca am intrat in hora trebuie sa jucam. Totusi, chiar si in aceste conditii, pe cale diplomatica si prin multe negocieri se mai pot indrepta unele lucruri printre care si problema aceasta cu vanzarea terenurilor. Dar pentru asta trebuie sa ne rugam Bunului Dumnezeu pentru ca doar El poate sa lumineze mintile astora care sunt la conducerea Romaniei sau alora care ne reprezinta pe la Bruxelles. Altfel, daca vom incerca sa luptam de unii singuri cu ‘balaurul cel cu 7 capete’ cred ca riscam sa aruncam Romania intr-un conflict foarte mare, poate chiar intr-un camp de lupta asa cum a fost Iugoslavia prin anii 90 sau cum e Siria in prezent. Pentru ca samanta de scandal exista deja pe tema Tinutului Secuies iar asa zisul conflict dintre romani si maghiari nu este intretinut degeaba. Un astfel de razboi ar putea face parte dintr-un plan B al celor de la Bruxelles.

  13. Nu este de mirare,starea de ticalosire actuala a poporului nostru este fara precedent in toata istoria sa.Culegem ce am semanat…

  14. Domnilor, nu mai luaţi în seamă toate opiniile, chiar şi a acelora care se vehiculează la acel post care numai în interesele românilor nu funcţionează. Nici Pavel Abraham nu are dreptate, pentru că după cum bine vedeţi se poate în UE şi fără vânzarea la străini a terenurilor, aşa cum face Ungaria.

    Problema fundamentală se află în Tratatul de aderare la UE al României, unde se specifică pământul la capitolul “capitaluri”. UE este un spaţiu în care se vorbeşte de libera circulaţie a capitalurilor, oamenilor şi mărfurilor.

    Aspectul fundamental pe care trebuie să îl reţineţi, şi în care se constituie însăşi esenţa trădării (dacă poate fi numită trădare, în cazul în care nu sunt agenţii străinilor!) României şi a românilor este aceea că DIN PUNCTUL DE VEDERE AL TEORIEI ECONOMICE PĂMÂNTUL CA RESURSĂ ECONOMICĂ NU SE ÎNSCRIE LA CAPITOLUL CAPITALURI!! PĂMÂNTUL NU ESTE CAPITAL!! NU AVEŢI DECÂT SĂ CITIŢI ORICE ECONOMIST BURGHEZ, ORI CHIAR PE MARX SAU PE CINE VREŢI ŞI SĂ ÎNŢELEGEŢI CĂ PĂMÂNTUL CA RESURSĂ ECONOMICĂ NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CAPITALURI!! CAPITALURILE SUNT UTILAJELE ŞI AŞA MAI DEPARTE!

    Acum puteţi înţelege, pe baza celor de mai sus, că NEFIIND CAPITALURI PĂMÂNTURILE NU AR TREBUI SĂ FIE INCLUSE ÎN AŞA ZISA LIBERĂ CIRCULAŢIE PRIN UE, ŞI PRIN URMARE ELE NU AR TREBUI SĂ FIE LĂSATE SĂ FIE VÂNDUTE UNOR CETĂŢENI STRĂINI / UE.

    Ungaria când a negociat Tratatul de aderare la UE a specificat că pământul, terenurile sunt avuţie sau avere naţională şi prin urmare ele nu pot fi vândute la străini. Vedeţi deci că se poate şi aşa în UE, nu doar cum vă înşeală politicienii români şi cum acceptă puterea religios-preoţească a ţării. Prin urmare, nu este corectă poziţia domnului Abraham care vorbeşte atât de uşor despre aşa zisa integrare în UE şi globalizare, mai ales că însuşi domnia sa conştientizează foarte clar anumite riscuri şi dezavantajele absolut evidente în care se află românii în comparaţie şi competiţie cu alţi cetăţeni din UE.

    Felul în care a fost negociat şi semnat Tratatul de aderare a României la UE arată foarte clar că s-au urmărit cele mai perverse interese antiromâneşti, aşa cum s-au urmărit mai ales după evenimentele din ’89 şi în alte domenii aceleaşi interese: şi în industrie, agricultură, sistem financiar şi bancar, politică, mass-media, educaţie, armată şi aşa mai departe.

    Este vorba în cele din urmă de un posibil atentat nu doar la securitatea României, ci chiar la suveranitatea şi statalitatea României, pentru că vânzarea pământului altor cetăţeni şi unor forţe străine şi dobândirea de către aceştia de proprietate pe pământ este echivalent cu transformarea României într-o colonie a Europei, a UE. Mai mult, din punctul de vedere al Constituţiei României pământul nu poate fi înstrăinat, singura cale prin care se putea face această ticăloşie fără margini fiind printr-un tratat cu EU, adică acela de aderare, unde s-a trecut împotriva oricărei logici economice şi juridice elementare pământul la capitolul capitaluri, astfel încât de fapt să se şi poată vinde ulterior.

    Nu sunt doar interese ale occidentalilor şi ale austriecilor şi ungarilor, ci şi interese foarte clare din Orientul Apropiat etc.

    Şi acum, într-un final, contemplând panorama nenumăratelor trădări sau vânzări ale intereselor României, fie şi prin agenţi infiltraţi (şi care nu pot fi numiţi trădători, pentru că ei slujeau dintru început intereselor antiromâneşti), vă întreb şi întreb pe toată lumea: unde este BOR şi cum a apărat ea şi preoţii interesele românilor? Cât le veţi mai lua apărarea, fără aproape niciun fel de critică raţională, când vedem că toate se duc naibii iar noi românii nu mai avem nici măcar un sprijin de nădejde? Sper să se înţeleagă, nu mă refer la credinţa ortodoxă în sine, ci la anumite mecanisme şi insituţii a căror ortodoxieşi creştinism vă las pe dumneavoastră să estimaţi cât este de discutabil în contextul panoramei antiromâneşti care decurge şi în contextul pasivităţii totale (şi nu ştim cât de interesate) a BOR.

    Ştim şi vedem că pentru anumiţi clerici noi românii ortodocşi suntem nişte “gândaci” care pot fi striviţi oricând, mai ales că au şi diverse pârghii şi colaborări, aşa cum au mai avut şi în trecut, dar vă întreb: ĂSTA MAI ESTE CREŞTINISM? MAI ARE VREO LEGĂTURĂ CU CREŞTINISMUL? Rog să mă ierte Dumnezeu şi clericii, dar suntem într-o situaţie extrem de periculoasă.

    Este foarte clar că prin războaie întru cuvânt mare lucru nu mai avem a câştiga, că în timp ce noi ducem războaie întru cuvânt, alţii duc războaie reale economice, politice, religioase şi de alte naturi, iar cât timp nu vom lua poziţie clară şi hotărâtoare pe teren politic şi spiritual-moral-religios nu avem nicio nădejde de mari victorii, ci dimpotrivă, cu cuvinte ne luptăm, cu cuvinte vom rămâne.

  15. @ c2

    Nu este vorba doar de o scenarită. Prin acel tratat de aderare şi prin această lege practic România riscă să devină a colonie a UE şi a unor cetăţeni şi forţe din UE, iar românii să devină nu doar nişte salahori şi holoangări, nişte “sclavi” în propria lor ţară, ci şi elemente care nu vor mai fi de dorit în România şi care sunt deja şi vor putea fi tot mai mult îndepărtaţi, alungaţi, eliminaţi şi chiar exterminaţi. Nu este nicio scenarită. Înainte străinii cucereau pământul românesc, dacă o făceau prin război armat. Acum îl pot cuceri prin altfel de războaie, iată politice, economice, prin agenţi infiltraţi în funcţii politice cheie, decizionale. Din punctul de vedere al României şi românilor toate acestea însă vor putea fi în viitor cuantificate în pierderi de suveranitate, statalitate etc. Iar consecinţele pentru poporul român vor fi dezastruoase, pentru că noi românii am putut să realizăm ceva ca români doar având statalitate, suveranitate, putere politică, economică şi religioasă, şi pentru că altfel suntem foarte greu de unit şi de urnit.

  16. @Anonim:

    1. Se pare ca nu doar Romania a cazut in pacaleala cu trecerea pamantului la capitaluri, ci si Bulgaria si chiar si Polonia. Diferenta este ca aceste tari, totusi, si-au negociat SI anumite derogari. Ungaria a obtinut altceva si ceva ne face sa credem ca nu pe gratis si nici pentru ca i-au oferit eurocratii oportunitatea by default. Drept urmare, indiferent de ce definitie teoretico-juridica are pamantul (dar… in ce sistem de drept?), strategia UE a fost de transformare a pamantului in marfa si de liberalizare a acestei marfi.

    2. Multi viteji se arata dupa razboi. Nu am auzit pe mai nimeni care sa traga semnalul de alarma INAINTE de adoptarea acestei legi a vanzarii terenurilor. Specialistii in drept, marii doritori de lupte nationale, competentii in toate, abia acum au aflat si ei. Si atunci, cum sa ia pozitie BOR pe ceva ce pana si lumea laica a aflat abia sau discuta abia acum?! Altfel, in biserici s-au auzit predici impotriva vanzarii de pamanturi strainilor.

    3. Daca vreti alta lupta decat cea “intru cuvant”, duceti lupta dumneavoastra, asa cum stiti. Noi facem ce stim si ce putem. Si nici macar nu vrem sa castigam in lumea asta.

  17. @Anonim
    Daca a fost cineva care a averitizat asupra pericolelor intrarii in UE apoi tot cei din biserica au fost. Un exemplu este parintele Gheorghe Calciu care a avertizat asupra pericolelor intrarii in UE. Este insa foarte adevarat ca tot el a si criticat pozitia BOR care facea rugaciuni pentru intrarea in UE.

    Si totusi nu este motiv de sminteala. Atata timp cat in aceasta biserica avem toate cele necesare mantuirii trebuie sa ramanem in ea. Este singura posibilitate de mantuire.

  18. dna Sânziana
    -Oare am ajuns la acel “nu se mai poate!”?-

    Doamna Sanziana, inca nu am ajuns la – acel nu se mai poate- … pentru ca el de mult ..nu se mai poate, dar..

    Domnul este mantuirea si scaparea mea, de cine ma voi teme ?

    Dar recunosc ca si eu am o frica de lume , dar si “o bucurie sora cu vecia/ imi surpa-ngradirea si-mi mistuie urgia/ azi(mereu) deschid cetatea pasilor asini/ intra, te intimpin, Doamne al Luminii …”

  19. Oarecum offtopic:

    10 ianuarie 1475 – Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt)

    În inferioritate numerică, cu doar 40.000 de bravi ostaşi, Ştefan cel Mare a reuşit să înfrângă marea armată otomană, condusă de Suleiman Paşa, constituită din 120.000 de soldaţi turci şi 17.000 de soldaţi munteni.
    După această victorie zdrobitoare, bătălia de la Vaslui a fost considerată cea mai mare victorie a unei armate creştine împotriva islamului, iar Ştefan cel Mare a fost numit erou al creştinătăţii:

    În „Letopisețul de cînd s-a început, cu voia lui Dumnezeu, Țara Moldovei” (Letopisețul anonim al Moldovei), scris în slavonă în timpul domniilor lui Ștefan cel Mare și a fiului acestuia Bogdan al III-lea, citim despre marea victorie de la Vaslui:

    „În anul 6983 [1475] ianuarie 10, marți, a fost război la Vaslui cu puterile turcești și a biruit atunci Ștefan voievod, cu mila lui Dumnezeu și cu ajutorul lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, care s-a născut din Preacurata Fecioară spre mântuirea noastră. Și le-a dat Dumnezeu pe acele limbi necredincioase în ascuțișul sabiei și au căzut atunci mulțime mare, fără număr și au fost prinși vii mulți, fără număr, care de asemenea au fost tăiați, ci numai pe unul l-au lăsat viu, pe fiul lui Sac pașa. Și steagurile lor și cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre. Și s-a întors Ștefan voievod cu toți oștenii lui ca un purtător de biruințe în cetatea sa de scaun a Sucevei și i-au ieșit în întâmpinare mitropoliții și preoții, purtând Sfânta Evanghelie în mâini și slujind și lăudând pe Dumnezeu pentru cele ce au fost ca dar de la cel Preaînalt și binecuvântând pe țar: „Să trăiască țarul”. Și a fost atunci veselie între oameni și la toate domniile dimprejur și la toți creștinii drept-credincioși, căci a biruit domnul limbile păgâne cu mâna robului său, Io Ștefan voievod. Și însuși Ștefan voievod a făcut atunci mare ospăț mitropoliților și vitejilor săi și tuturor boierilor săi, de la mare până la mic. Și a dăruit atunci multe daruri întregii lui oștiri și lăudând pe Dumnezeu pentru cele ce au fost.”

    La venirea primăverii, nici un principe european nu era pregătit să trimită ajutoare lui Ștefan. Campania de răspuns a lui Mohamed al II-lea pentru pierderea suferită la Vaslui a tatonat terenul prin ocuparea Caffei, cetatea negustorilor genovezi, și a altor cetăți din Crimeea, apoi atacarea Cetății Albe și a Chiliei. A urmat atacarea Mangopului, de unde provenea doamna lui Ștefan, Maria de Mangop, culminând la 27 iulie 1476 cu marea înfruntare de la Valea Albă, Războieni, una din cele mai mari bătălii ale epocii, cu un raport de 12.000 de moldoveni la peste 200.000 de turci, pierdută de moldoveni, dar fără ca Ștefan să fie supus.

  20. @petru
    Si pe mine ma intaresc cuvintele psalmistului dar totusi ma doare durerea neamului meu.

    Versurile va apartin ca tare mi-au placut? Nu dati tot?

    In legatura cu ce am spus despre parintele Calciu am cautat interviul, este de mare actualitate pentru noi toti, mai ales pentru cei pe care pozitia bisericii ii sminteste. Dau link-ul. Eu nu mai stiu de pe unde am descarcat dar acum aici l-am gasit:

    http://www.nuttymp3.net/mp3/2504428

    Si nu am gresit nici in com.3 nici in com.4.

  21. “Toate-s vechi si noua toate”

    Peste tot in lume, lupta cea mare se duce pentru resursele naturale. In cazul de fata, adevarata miza a Bruxelles-ului cred ca este Romania si mai putin Ungaria sau Bulgaria. Unde se afla muntii care “aur poarta”? Unde se afla muntii de sare? Unde se afla pamanturile ale caror soluri fertile mustesc de ape curate si cristaline?
    Frati crestini, pamantul acesta despre care vorbim a fost ‘o vaca de muls’ a strainilor in mai toata istoria lui. Iata numai ce scria Octavian Goga in urma cu un secol. Este o poezie bine-cunoscuta prin vechime dar in acelasi timp foarte actuala prin continut, fapt ce dovedeste inca o data ca nimic nou nu este sub soare.

    ——————
    Muntii Nostri

    “Muntii nostri aur poarta,
    Noi cersim din poarta-n poarta.”
    De-am inchide-a Tarii poarta,
    Altii ne-ar cersi la Poarta!

    INSA HOTII-S CHIAR DIN TARA
    TRADATORI LA CEI DE-AFARA!
    Doamne Iarta-i! Esti in Drept!
    Insa Du-i hat în desert!

    DOAMNE, DA-I LA NEAM UNIRE
    SI DA-I DEMNA CARMUIRE.
    Ca-i prea mult blajin si las
    Si supus sta la borfasi!

    O Neam romanesc din Daci
    Nu mai cersi doar pozmaci
    Ci Ridica-te crestin
    Ca sa scapi de cel Hain!
    ——————

    Iata cum Octavian Goga transforma poezia intr-o rugaciune, laica e drept, dar totusi e o rugaciune indreptata catre Dumnezeu. El nu indeamna la anarhie zicand “hai romane sa punem mana pe furci si sa le dam foc astora care ne conduc sau ne asupresc”, ci il roaga pe Dumnezeu mai intai, ca El sa uneasca neamul deznadajduit si apoi tot El sa-i dea conducatori drepti. Ei bine, de aceste lipsuri ducem si noi acum. De unitate si drepti conducatori. Deci sa ne rugam Domnului!

  22. ^ err: *nimic nou este sub soare

  23. Făţărnicia şi minciuna
    S’apropie de apogeu,
    În lumea care nu-L ascultă,
    (Că nu îL vrea), pe Dumnezeu.

    Azi, pătimaşii (cei mai aprigi)
    Crescuţi în duhul înşelării,
    Au cale liberă oriunde,
    (În toate sferele puterii).

    C’au câştigat prin instruire,
    Prestigiu oferit de carte,
    (Şi’abilităţi fără de seamăn,
    De-a prezenta falsul dreptate)

    Imaginea televizată,
    (Şi prelucrată’n scop anume),
    Înşeală cu mare fineţe,
    (Manipulând) întreaga lume.

    Cu adevărul spus în parte,
    Ce poartă-n sine amăgirea
    Conving uşor, corup şi surpă
    Sfântul din inimi şi iubirea.

    Azi plâng bogaţii sărăcimea,
    Şi cei nedrepţi promit dreptate
    Iar vânzătorii “iubesc” neamul.
    (Până pun mâna pe bucate).

    Şi’au mult (şi’adânc) acces (în inimi).
    Prin media manipulare,
    Ţintid perfid, scopuri ascunse
    (Cu duh şi fapte’nşelătoare).

    Toţi cer (şi laudă) virtutea.
    Toţi promit public Adevărul
    Dar îl sluţesc şi-l fac minciună
    Spre’a stăpâni (minţind), poporul.

    Cine mai strigă’n noaptea lumii?
    Cine mai face ca Iisus,
    (Să-şi pună viaţa pentru oameni
    Şi să’mplinească tot ce-a spus) ?

    E apogeul înşelării
    Lumea coboar’adânc în rău.
    Privind, nu vede, (nu’nţelege)
    Că-i oarbă fără Dumnezeu.

  24. @Anonim,
    La fel de mahnit(i) ca dvs. in privinta politicienilor, dar nu cu aceeasi parere in privinta acuzatiilor la adresa ierahiei bisericesti.

    Astfel de chestiuni, ca si aceasta a reglementarii terenurilor, tine in mod esential de puterea laica si nu de BOR. Ce sa faca BOR, sa monitorizeze atent toate tampeniile legislative (extrem de nenumarate si incalcite) ale puterii laice si sa ia masuri urgente? Dar, asta-i menirea BOR, a Bisericii? Mantuitorul de ce n-a “dat pe jos” cu puterea romana stapanitoare -inclusiv a pamanturilor- evreilor?

    Mai mult, “macabeiii” mireni unde sunt(em)…?

  25. @admin
    Inseamna ca de pe server-ul vostru am descarcat fisierul cu mult timp in urma.

    De subliniat ce spunea parintele, ca ne asteapta mucenicia. Acum datoria noastra ca romani este totusi sa mai incercam o salvare. Ma gandeam, spre exemplu, ca ar putea sa dea statul roman o lege ca cea a ungurilor si sa cumpere pamanturile romanesti. Asta in ipoteza ca aceasta lege marsava va trece. Dar oare mai exista vointa pentru asa ceva?

  26. Doamna Sanziana

    Versurile nu imi apartin. Apartin unui preot din Ardeal, trecut la Domnul, anonim ca multi alti, dar care au Harul.. Poezia mi-a placut, admini Razboi au publicat-o mai demult, dar nu mai reusesc sa gasesc titlul… Imi plac poeziile si salvez de la admin pentru intarire duhovniceasca.. Stiu ca va doare durerea neamului, dar sa ne rugam, rugam, rugam. – Alunga patimile mele Doamne/Pe veci strigarea lor o frange/ Si de durerea altor inimi/ Invata-ma pe mine a plange/ Nu rostului meu de-a pururi prada/ Ursitei mastere si rele/ Ci jalea unei lumii Parinte/ Sa planga-n lacrimile mele..

    Poezia ceruta:

    “Sunt sterp ca tintirimul
    Ferecat in neagra buche a vietii.
    Am ucis in mine solii si profetii.
    Dar o bucurie, sora cu vecia
    Imi surpa-ngradirea si-mi mistui urgia
    Azi deschid cetatea pasilor asinii:
    Intra, te intampin, Doamne al Luminii,
    N-am stalpari, nici straie sa-ti intind la poale
    Zdreanta unei inimi iti astern in cale”

  27. @ Petru, Sanziana:

    Ioan Alexandru.

    Dintr-o predica a pr. Holbea chiar la duminica ce vine: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/13/chemare-in-casa-parinteasca-o-predica-a-pr-gh-holbea-la-duminica-dupa-botezul-domnului/

  28. Am facut ceva incurcaturi..
    Iertare Doamna Sanziana, admini au lamurit..
    Poetul Ioan Alexandru, nu preotul..

  29. Stimate Site,

    Ceea ce se petrece acum in Pomania intrece orice masura. Din veacuri acest popor a luptat pentru pamant. Nu uitati toate luptele si razboaiele di evul mediu pentru apararea finite nationale. nu uitati, chiar daca unora nu le prea place anul 1907. Vreau sa va spun ca sunt orasean doar la prima generatie; Parintii mei si parintii lor au fost proprietary de pamanturi (nu multe cateva hectare,4-5 de familie). Vreau sa va spun ca au fost improprietariti dupa marile razboaie purtate de catre Romania moderna (satul mamei mele chiar poarta denumirea de VIZANTEA RAZASEASCA, fapt care adduce un argument celor afirmate anterior.
    Sa me pazeasca Dumnezeu cel Sfant. Niciodata in aceste meleaguri nu s-a petrecut un asemenea eveniment. Aduceti-va aminte lucrari de capatai ale acestui neam (Ion, Noi vrem pamant, 1907 Din primavera pana in toamna si multe altele).
    Daca in 1907 ne-au omorat Conservatorii pentru ca ceream pamant in 2200 – 20300 cine ne va omori? Probabil noii Honvezi sau cine stie care de aiurea.
    Veti veni cu argumente cum ca agricultura nu se mai face pe un hectar sau arand cu vaca. De accord! dar de ce nu adaptam modernismul acestei Tari? Spre exempul nu stiu daca se cunoaste in Israel si acum sunt Chibuturi (pentru cine nu stie sunt un fel de CAP-uri).
    In Israel si egipt se cultiva desertul, daca nu credeti mergeti si vedeti desertul Marii Moarte si desertul intre Cairo si Alexandria. Dar acele state bogate sau sarace, nu sunt eu indrituit a le clasifica acorda facilitate celor ce cultiva pamantul (scutiri sau reduceri de taxe, scutiri sau reduceri la utilitati – apa si energie electrica, locuri special amenajate unde acestia isi pot vinde produsele muncii lor).
    Asa este,va rog sa va convingeti, nu trebiuie sa mergeti in Israel sau Egipt, la dispozitie aveti mijloace moderne(Google Earth).
    Dar aceste state care lupta pana la ultima picatura de sange pentru pamantul lor nu se prezinta la Curtile Europene pentru a ridica fustita. Daca trimitem oameni la aceste institutii trebuie sa-i pregatim temeinic. Nu simpla asemanare a lui Ponta cu Titulescu ne va rezolva aceasta problem.
    Dar sa ne privim si pe noi: preferam sa aplicam principiul : “sa muncim putin si sa castigam cat mai mult. Nu se poate asa ceva.
    Imi aduc aminte copilaria mea cand verile (vacantele) le petreceam in satul mamei mele care nu a fost niciodata colectivizat. Ziua de munca incepea cu desteptarea, rugaciunile de dimineata, hranirea animalelor si plecarea la camp la munca. Micul dejun si pranzul zilei erau pregatite de seara si transportate la locul de munca.
    Ne intorceam de la camp la crepuscul, sfant era hranirea animalelor, pregatitul si servitul cine. Dupa acestea Tata mare, Dumnezeu sa-l odihneasca acolo in ceruri nu se ducea la rugaciunea de seara pana nu batea si ascutea sapele pentru a doua zi.
    Eram si mult mai sanatosi decat acum. De cum venea primavera mancam numai produse din gradina (verdeturi). Carne se manca la sfarsitul saptamanii (incepand cu seara de sambata (taia cineva o capra, o oaie, o vaca, iar daca nu atunci fiecare gospodar avea in curte cel putin o pasare). Dar vad ca va spun povesti. Nu cu povesti vom rezolva aceasta problem ci doar cu hotarare, lupta cu noi insine, eliminarea tuturor obiceiurilir noastre balcanice (sa-l punem pe fiul sau fica noastra intr-o functie caldut, sa intervenim pe langa cineva pentru a-l ajuta pentru ca ulterior sa mearga la Curtile europene pentru a ne vinde, sa nu primim mita, sa taiem raul din radacina.
    Nu stiu ce as mai putea spune?
    Bunul Dumnezeu sa ne aiba in paza sa.
    Doamne ajut-ne!

  30. @ a.maria:

    Draga sora,

    Cu toata dragostea si pretuirea si pentru fratia ta, si pentru parintele Eftimie, dar nu putem recomanda un link (oricum cam vechi) care da trimiteri copioase la bloguri nefrecventabile din punctul nostru de vedere. Nu te supara pe noi! Multumim!

  31. O solutie ar fi refuzul romanilor de a-si vinde pamantul,chiar daca sunt destule grupuri informate care au acumulat pana acum si il predau pe tava.Poate suna ciudat,insa numai evenimente majore pe plan mondial mai poate impiedica catastrofa.

  32. Parintii Bisericii ne-au vorbit despre faptul ca “Disparitia modurilor de guvernare si a ordinii publice bazate pe conceptia crestin-ortodoxă asupra lumii, întruchipată de persoana regelui, domnului crestin-ortodox sau împăratului, este deja de multă vreme un fapt istoric.” – Cuv. Serafim Rose

    Inlocuind pe rege, domn, imparat crestin si ajungand ei sus, oamenilor de nimic [“Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni- Ps. 11,8] nu le pasa, responsabilitatea nemaiputand fi acum INDIVIDUALIZATA clar.
    Sa ne imaginam “meditatiile” unui rege cat de cat responsabil: “cum sa instrainez eu pamanturile acestei tari? cum ma vor judeca urmasii?”

    Mai mult, astfel de masuri anti-nationale sunt prezentatate cu inconstienta ca bune sub lozinca “integrarii europene”, a “liberei circulatii” a capitalurilor/persoanelor si a altor si altor lozinci golite de ADEVAR.

  33. @Petru, admin

    Multumesc, oare se gasesc si in volum poeziile lui Vasile Voiculescu?

    Numai un suflet de care s-a atins Sfantul Duh poate stoarce asemenea comori din suflet.

  34. CEEA CE SE PETRECE ACUMA LA NOI ESTE REZULTATUL POLITICII DE PESTE 20 ANI DE PAUPERIZARE a taranilor romani ,putinii ramasi ,care saraci fiind si neavind cu ce sa isi lucreze paminturile au ajuns sa fie nevoiti a le vinde pe nimica toata la cine poate .Intreprinzatorii privati romani cumpara pamint pe nimica ..asa incit multi asteapta sa vina strainii care sa le ofere mai mult sau la care sa ceara mai mult pt.teren.

  35. Subscriu la ce scrie @Ioan la comentul 13.

    Si ma mai rog ca Bunul Dumnezeu sa ne ierte pe noi cei care inca ne nevoim sa ne pastram credinta, pt ca nu e lucru usor, pentru ca tavalugul acesta impotriva noastra a tuturor care nu vor sa accepte “noua stapanire”, nu cred ca mai poate fi oprit din pacate. Si ca as mai fie timp sa ne dea Dumnezeu alti conducatori care sa ne conduca cinstit, iarasi nu cred ca e vreme.

    Ce ne ramane este salvarea noastra individuala prin rugaciune si tarie de credinta NUMAI in Bunul Dumnezeu. Nu ne mai poate salva nimeni altcineva.

    Ma iertati ca incerc sa intreb ceva : Voua chiar nu va miroase deja a Anticrist? Nu credeti ca suntem cam aproape de final? Nu scrie in Biblie ca in vremurile din urma cei alesi vor fi abandonati de toti si vor fi vanati prin orice mijloace? Cine ii intareste atunci?

    Iertare pentru indrazneala si de la voi si de la Bunul Dumnezeu !

  36. Doamna Sanziana

    Iertati, nu stiu. Admini poate stiu ceva.. Cautati pe net..

  37. @psi, http://youtu.be/d62U1v-cYzM -> iata ce spune Parintele Cleopa la minutul 6:11 – “Se aude amu ca ar fi in Nazaret, nascut”.
    Banuiesc ca inregistrarea a fost realizata undeva pe la inceputul anilor 90.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare