EROII DIN APUSENI DECORATI DE BISERICA. IPS Irineu: “Acestia sunt urmasii motilor de odinioara, care in vremuri vitrege au luptat pentru pastrarea identitatii noastre nationale si pentru apararea dreptei credinte” (VIDEO)

28-01-2014 2 minute Sublinieri






Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală.Sute de credicioşi au participat la eveniment, iar, la final, i-au aplaudat şi felicitat pe cei care au găsit aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni. De la ceremonie nu au lipsit cei trei eroi care au ajuns primii la epava şi supreviţuitorii de pe Muntele Peterasa: Gheorghe Trif, Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu. Cu lacrimi în ochi l-au ascultat şi au primit distincţia din partea Arheipiscopului Irineu, care i-a numit demni urmaşi ai eroilor din Ţara Moţilor: Horea, Cloşca şi Crişan, respectiv Avram Iancu.

„Dumnezeu a dat gândul cel bun unor oameni nobili din localitatea Horea, care au lăsat totul şi au alergat în căutarea celor căzuţi. Unii au făcut foc din hainele lor pentru a-i încălzi, alţii i-au acoperit cu propriile lor haine. Au plâns cu ei, i-au cărat în braţele lor şi i-au ajutat pe cât le-a stat în putinţă. Noi suntem mândri şi fericiţi să avem în eparhia noastră astfel de creştini, care şi-au dovedit credinţa lor prin dragoste şi faptă bună. Aceştia sunt urmaşii moţilor de odinioară care în vremuri vitrege au luptat pentru păstrarea identităţii noastre naţionale şi pentru apărarea dreptei credinţe. În venele lor curge sângele eroilor Horea, Coşca şi Crişan, a lui Avram Iancu, Craiul Munţilor. O ţară întreagă îi admiră, iar noi, uimiţi de spiritul lor filantropic, îi omagiem în mod festiv. În semn de recunoştinţă le oferim darul nostru, diploma de aleasă cinstire şi distincţie bisericească”, a spus Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu.

În afară de cei trei săteni din Horea, au mai primit distincţia bisericească Valentin Nicola, Ioan Neag, Ioan Ciprian Trif, Sorin Trif, Ardelean Todea, Petru Trif, Corneliu Olar şi Nicolae Oneţiu. Toţi au avut o contribuţie decisivă în salvarea celor cinci victime ale accidentului aviatic produs luni, 20 ianuarie 2014. I-au găsit pe supravieţuitori şi i-au transportat cât de repede au putut de pe munte în centrul comunei, la autospecialele Smurd. I-au cărat pe pături, în spate, pe tărgi improvizate şi cu ajutorul unui tractor. Şi-au făcut datoria de oameni şi regretă şi acum faptul că nu au ajuns mai repede, poate îi salvau şi pe pilotul Adrian Iovan şi studenta rezidentă Aurelia Ion, care au decedat.

„Nu suntem eroi. Am făcut doar o faptă creştinească. Suntem recunoscători bisericii pentru această distincţie. Am simţit o mare emoţie şi o mare onoare. Dumnezeu ne-a trimis în acel loc unde era avionul”, a spus salvatorul Argentin Todea.

Consăteanul acestuia, Gheorghe Giurgiu, regretă şi acum că nu au ajuns mai repede la avionul prăbuşit.

„Poate îi găseam în viaţă şi în salvam pe pilot şi pe domnişoara rezindentă. Am fost foarte emoţionat şi îi mulţumim părintelui Irineu”, a afirmat salvatorul din Horea. 

Pe diploma primită de salvatori scrie, printre altele: „Unul dintre aceşti destoinici creştini care au manifestat «credinţă lucrătoare prin iubire» este Domnul Gheorghe Trif din Horea, căruia îi acordăm distincţia bisericească Crucea arhiepiscopală pentru mieni ca expresie a preţurii şi recunoştinţei noastre”.

Gheorghe Trif a avut iniţiativa plecării spre zona unde a fost găsită epava avionului. Tot el este cel care, din discuţia telefonică cu medicul Radu Zamfir, şi-a dat seama unde ar putea fi zona accidentului.

„Am făcut o faptă bună pe care orice om ar trebui să o facă. Nu ne considerăm eroi, suntem oameni simpli din comuna Horea”, a afirmat acesta. 

La finalul ceremoniei, toţi salvatorii prezenţi au fost felicitaţi de locuitori ai oraşului Alba Iulia, prezenţi la slujbă. Mulţi au dorit să păstreze o amintire şi şi-au făcut poze cu eroii din Horea. În accidentul de avion au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta rezidentă Aurelia Ion. La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

IPS Irineu Alba eroii Apusenieroii din Apuseni in biserica Alba


Categorii

1. DIVERSE, Eroism, omenie, Ierarhi romani, IPS Irineu Pop, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “EROII DIN APUSENI DECORATI DE BISERICA. IPS Irineu: “Acestia sunt urmasii motilor de odinioara, care in vremuri vitrege au luptat pentru pastrarea identitatii noastre nationale si pentru apararea dreptei credinte” (VIDEO)

  1. Ce sa-i faci,pozele dau bine la public.Salvatorii din Muntii Apuseni au fost bagati in seama de Patriarhie, prin Arhiepiscopia de teritoriu.Cand vor fi premiati si satenii din Pungesti pentru faptul ca isi apara pamantul si neamul?Sau poate ca sunt dusmani ai poporului pentru ca stau in fata grupurilor de interese…

  2. http://www.romaniatv.net/doctorul-calu-salvatorii-si-au-dat-hainele-de-pe-ei-ca-sa-ne-imbrace_123132.html

    Doctorul a ţinut să le mulţumească oamenilor care i-au salvat.

    “Pentru mine acest subiect e extrem de emoţionant. Am un respect pentru oamenii ăia pe care …. cuvintele sunt sărace ca să descriu. Nu pot să vă spun ce am simţit eu când le-am văzut lanternele şi le-am auzit strigătele de chemare. Nişte oameni extraordinari! Asta e România adevărată! Şi-au dat jos hainele să ne îmbrace, să ne încălzească, să facă focul, ne-au dus pe braţe ca pe copiii lor. Nu am cuvinte să le mulţumesc (…) Ne-au găsit exact când trebuia pentru că focul nostru începuse să se stingă şi nu cred că am mai fi supravieţuit foarte mult timp”, a povestit extrem de emoţionat medicul Valentin Calu.

    Medicul Calu este convins că pe 22 ianuarie 2014, Dumnezeu i-a dat o a doua şansă.

    “Am a doua zi de naştere acum, 20 ianuarie 2014. M-am născut în Ţara Moţilor, o să primesc şi nume de moţ la un moment dat. Moţii m-au impresionat şi lanţul ăsta uman care ne-a scos de acolo. M-au impresionat colegii de la SMURD. Nu ştiam că e o aşa binefacere când intri într-o ambulanţă SMURD. Ar trebui să le vopsească tavanele în roz. Acum eu sunt convins că Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă. Că unii oameni vor pune întrebări că de ce nu le-a dat o şansă şi celorlalţi … nu trebuie să judecăm noi. Din punctul meu de vedere, Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă”, a mai spus doctorul.

    VEZI ŞI

    Dr. Calu, după accidentul aviatic: Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. Ce LECŢII DE OMENIE l-au impresionat

    Nadajduim ca si dr. Calu, si ceilalti, sa inteleaga pana la capat si sa nu uite ceea ce Dumnezeu le-a daruit acum si sa se intoarca deplin catre voia Sa. Sa ne rugam si noi!

  3. @ cristi g:

    Totusi nu se poate spune ca Patriarhia a fost impotriva celor de la Pungesti, aproape ca dimpotriva, pana acum, doar ca a “jucat” mai diplomat si nu pe fata.

  4. Poate îşi dă seama şi ÎPS Andrei cine şi în funcţie de ce criterii trebuie decorat, dacă vrem ca acele decoraţii să reprezinte mai mult decât nişte simple tinichele cu ştampila BOR pe ele.

  5. Ce faci te face, intr-adevar, dar si ce nu faci, tot te face…

    Si asa se face ca cei care au sarit in ajutorul aproapelui au fost cei care si-au ascultat inima, sau glasul lui Dumnezeu in inima lor. Nu putem spune ca au facut acest lucru datorita unei inalte trepte de sfintenie pe care se aflau, iar ei nu se recunosc nici macar eroi. Bunul simt insa i-a ghidat sa-si dea camasa jos de pe ei si sa isi puna sufletul pentru cei care aveau nevoie. Cei care nu au facut asta, au ramas in continuare sa se uite la legi, la cine este vinovat s.a.m.d.

    Trist este ca in aceste vremuri se lasa suflete traumatizate si aflate in hipotermie sufleteasca sa piara, fara ca sa se gaseasca un om de buna credinta sa faca cel putin ce au facut acesti moti, d.p.d.v. duhovnicesc. Pentru acestia singura speranta care le mai poate ramane este “satelitul Doamne!”. In rest nu se stie cum pot scapa din viscole si nameti. Dar se pare ca acestea trebuie sa fie, din moment ce traim timpurile eshatologice.

  6. Cinste vredniciei lor !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare