Marturiile credintei. O MENIRE SFANTA [Reportaj In premiera despre o familie de iconari – VIDEO]/ Confesiunile PARINTELUI ILARION DAN, fostul bancher (VIDEO)/ PARINTI DE CARIERA: profesorii care au renuntat la cariera profesionala pentru a INGRIJI COPII ABANDONATI (VIDEO)

19-12-2014 3 minute Sublinieri


Familia de iconari by medialert

Patru surori, patru iconare. Este singura familie din România şi poate chiar din lume cu acelaşi scop: căutarea lui Dumnezeu.

În România trăiesc patru surori care îşi dedică viaţa pictării de icoane. Ele sunt Anca Hariga Nică, Liliana Damaschin, Maria Kornelia Schinteie şi Ecaterina Nică.

Tinerele spun că pentru ele Dumnezeu înseamnă căldură, iubire, iar îl consideră “un prieten” şi îl introduc în viaţa lor în tot ceea ce fac.

Întregul reportaj prezentat duminică, la emisiunea În premieră, de la Antena 3, în videoul de mai sus.

***

Suntem înclinați ca atunci când auzim despre “minuni” să fim sceptici. De fapt, minunea înseamnă, în sine, ceva incredibil. Până și biserica are un mecanism foarte scrupulos de omologare a minunilor. Cu toate acestea, minunile au loc sub ochii noștri. Totul este să vrei să le vezi cu adevărat. Undeva, în Dobrogea a avut loc așa ceva. Dovada este… un om.

Ascunsă printre dealurile Dobrogei, mânăstirea Izvorul Tămăduirii din Crucea deține dovada că minunile există. Părintele duhovnic al acestui lăcaș este o astfel de dovadă: fost bancher, el nu şi-a găsit împlinirea în bogăţie sau în funcţiile manageriale la care aspiră astăzi orice tânăr educat. Deși așa cum el însuși spune, “a cam gustat din toate”, a simţit tot timpul că-i lipseşte ceva. Acel “ceva” care, spune el, dacă eşti sincer cu tine însuţi, nu poate fi decât Dumnezeu. Aşa că, în 2008, cetățeanul Dan Ion a renunțat la toate cele lumești – chiar și la nume – și s-a metamorfozat în părintele Ilarion, potrivit România TV.

“Eu m-am comportat ca un om liber întotdeauna. Am fost foarte implicat în viața lumii, ca să zic așa. Am călătorit, m-am întâlnit cu oameni din toate categoriile sociale. Cred că am făcut cam tot ce am crezut eu că trebuie să fac și să cunosc din lumea pe care am lăsat-o în urmă. Astfel încât, în acest moment, nu am absolut niciun fel de regret. Că a fost ceva ce aș fi putut face și nu am făcut”, a declarat părintele Ilarion.

Pe misteriosul drum care a dus la convertirea incredibilă a unui bancher în călugăr, un reper dureros îl reprezintă decesul soției. Într-un asemenea moment, un alt reper i-a ieșit în cale rătăcitorului: părintele Arsenie Boca Papacioc.

“Soția mea a plecat la Domnul, tânără, în anul 1999, la vârsta de 40 de ani, abia împlinise și, bineînțeles, în astfel de momente, omul se simte copleșit de provocările vieții. Sunt lucruri la care nu te aștepți, lucruri care vin deodată. Și dacă nu ai un suport, dacă nu ai un sprijin, te poți prăbuși foarte ușor. Și pentru mine, în momentele acelea, părintele Arsenie a fost sprijinul meu esențial. Cel care m-a salvat aș putea să spun. Care m-a întărit, mi-a dat nădejde și m-a susținut în acele momente. Și după aceea am avut momente de tensiune în viața mea profesională, vă dați seama, am rămas să am grijă de cei doi copii, care erau la o vârstă destul de sensibilă, destul de mărișori și au trebuit să treacă și ei prin această încercare”, a mai spus acesta.

Abia când și-a văzut copiii pe picioarele lor, directorul de bancă Dan Ion a lăsat totul în urmă și a îmbrăcat haina monahală a părintelui Ilarion.

Un exemplu de daruire fara limite vine din Timis, unde doi profesori, sot si sotie, au abandonat cariera de la catedra si au devenit parinti de cariera. 

In peste 20 de ani, au crescut cu dragoste 75 de copii, in centrul de plasament pe care-l administreaza. Pe langa grija de zi cu zi, le-au oferit si o educatie buna, in care scoala avea un loc important. Acum, cei mici sunt premianti la scoala, iar cei mari sunt la casele lor, cu meserii bune si familii frumoase.

Doamna Ana este strigata “mama” de peste 70 de copii abandonati de parintii lor naturali. Femeia i-a luat de-a lungul anilor in plasament, in centrul pe care il conduce impreuna cu sotul, in localitatea Peciu Nou, din judetul Timis, si ii iubeste pe toti ca pe copiii ei. Acum, familia ingrijeste 21 de copii, in patru case, si este ajutata de cativa angajati. O organizatie din Germania si mai multi sponsori le sustin eforturile.

Ana Miron, asistent maternal: “Acum avem 21, dar cei care au trecut prin vietile noastre sunt la casele lor, au familii, pentru ca scopul nostru a fost sa ii invatam ce inseamna o familie.

Copiii cresc aici ca intr-un camin, iar fostii dascali ii invata sa iubeasca scoala. Claudia si Damian sunt doi frati de 4 si 5 ani, abandonati de mama lor. Nu aveau nici certificate de nastere cand au ajuns in centru. Astazi, stau cuminti in bratele doamnei Ana, in timp ce invata sa citeasca.

Sorin, de 11 ani, a obtinut in gimnaziu numai premiul I. Este si un bun fotbalist si are zeci de medalii cu echipa de juniori a comunei.

Cei care au crescut aici pana la maturitate, sunt deja la casele lor. Unii si-au intemeiat o familie, altii lucreaza ca avocati, peisagisti sau educatori, asa cum este Daniela.

Daniela Sandu, educatoare:  “Am vrut sa fac o meserie si sa fac ce imi place. Imi place printre copii, sa ii ajut, plus ca ramai un suflet mai tanar.”

In fiecare casa a acestor oameni generosi locuiesc cate sapte copii, dar la masa de Craciun, cand se reunesc toti cei crescuti de fostii profesori, atmosfera este cu adevarat unica.

61609912

Legaturi:


Categorii

Documentare/ Reportaje, Eroism, omenie, Parintele Ilarion de la Crucea, Preoti si duhovnici romani, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Marturiile credintei. O MENIRE SFANTA [Reportaj In premiera despre o familie de iconari – VIDEO]/ Confesiunile PARINTELUI ILARION DAN, fostul bancher (VIDEO)/ PARINTI DE CARIERA: profesorii care au renuntat la cariera profesionala pentru a INGRIJI COPII ABANDONATI (VIDEO)

  1. Pingback: Ieromonahul ILARION de la Manastirea Crucea despre SUFERINTA GENERALIZATA A OMULUI MODERN si BOLILE LUI SUFLETESTI: “Relaţiile dintre oameni se degradează, pentru că avem egoismul acesta care ne macină” | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: PARINTELE ILARION, duhovnicul de la Mănăstirea CRUCEA, la emisiunea PROFESIONIȘTII (TVR1). Din lumea financiar-bancară la CĂLUGĂRIE: "Devenim cinici și egoiști. Materialismul tinde să zdrobească tot ce este uman în noi. SUNTEM CĂLĂTORI P
  3. Pingback: PĂRINTELE DAN DAMASCHIN, "omul-minune" de la Iași și MISIUNEA SA INCREDIBILĂ ÎN SPRIJINUL COPIILOR ȘI MAMELOR SĂRACE (video, "În premieră" și altele). Date de contact pentru cei care doresc să ajute ASOCIAȚIA "GLASUL V
  4. Pingback: PARINTELE ILARION de la CRUCEA in “LUMEA MONAHILOR”: “Trăim această dramă perma­nentă a omului cu ETICHETĂ DE CREȘTIN, dar care de fapt nu e creştin. Trăim aşa într-o LETARGIE… Având totul la îndemână, omul se cufund
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare