Liderul opozitiei din Rusia, Boris Nemtov, ASASINAT (video). Reactia lui Putin: “ASASINAT PROVOCATOR, LA COMANDA”. Stratfor ia in calcul izbucnirea unor PROTESTE

28-02-2015 4 minute Sublinieri

  • ActiveNews: 

Boris Nemțov asasinat. Moscova: Asasinarea a fost „minuțios planificată”. Este studiată și pista islamistă

Asasinarea opozantului rus și fost vicepremier Boris Nemțov în plin centrul Moscovei a fost „minuțios planificată”, au afrimat sâmbătă anchetatorii de la Moscova.

Nu există nicio îndoială că această crimă a fost minuțios planificată, la fel ca și locul ales pentru crimă”, respectiv Marele pod de piatră din apropierea Kremlinului, a precizat comisia de anchetă rusă într-un comunicat, conform AFP, preluat de Agerpres. După toate probabilitățile, arma care a fost utilizată este un pistol Makarov, o armă de mână folosită de forțele de poliție și de armata rusă și în consecință foarte răspândită, se mai menționează în textul citat.

Anchetatorii au mai găsit la locul crimei șase tuburi de muniție de calibrul 9 mm, dar care provin de la mai mulți fabricanți, ceea ce face mai dificilă determinarea originii.

Boris Nemțov se deplasa împreună cu însoțitoarea sa la apartamentul său, care este situat nu departe de locul faptelor. Este evident că organizatorii și autorii acestei crime erau informați cu privire la traseul său”, conchide comisia de anchetă.

Potrivit comunicatului, martorii crimei au fost deja interogați de anchetatori. Pe lângă o crimă motivată politic, autoritățile studiază și pista islamistă, Boris Nemțov primind o serie de amenințări în urma susținerii exprimate față de jurnalul satiric francez Charlie Hebdo, după atentatele de la Paris de la începutul lui ianuarie, potrivit comisiei de anchetă.

Pista unui asasinat legat de conflictul ucrainean este de asemenea avută în vedere, Nemțov făcând apel public la ruși să protesteze împotriva agresiunii ruse în Ucraina”.

Boris Nemțov, asasinat. Reacția lui Putin: Este un ASASINAT la comandă

Președintele Vladimir Putin a fost imediat informat de asasinarea lui Boris Nemțov în Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, conform Russia Today.

Putin a dat instrucțiuni Comitetului Rus de Investigații, Ministrului de Interne și Serviciului Federal de Securitatea să formeze un grup de investigație și va controla personal cursul investigației, a adăugat Peskov.

Putin a notat că uciderea violentă poartă amprenta unui asasinat la comandă și este pur provocativă„, a mai spus el.

„Președintele Rusiei exprimă profunde condoleanțe apropiaților lui Boris Nemțov, care a murit în mod tragic, a mai declarat Peskov.

Liberalul Boris Nemțov (55 de ani), politician de opoziție din Rusia, a fost vineri noaptea împușcat mortal în centrul Moscovei. Peste două zile, Nemțov ar fi urmat să conducă un marș de protest în capitala Rusiei.

  • Hotnews:

Vladimir Putin: Vom face tot ce este posibil pentru ca autorii asasinarii lui Nemtov sa fie pedepsiti. Autoritatile de la Moscova au autorizat pentru duminica un mars in memoria opozantului puterii de la Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat sambata, la o zi dup asasinarea opozantului sau Boris Nemtov, ca “se va face tot ce este posibil pentru ca organizatorii si executantii acestei crime lase si cinice sa primeasca pedeapsa pe care o merita”, informeaza AFP.

“Boris Nemtov si-a lasat amprenta asupra istoriei Rusiei, asupra vietii politice si a celei sociale. Si-a exprimat intotdeauna deschis si sincer punctele sale de vedere”, a declarat presedintele rus intr-un meaj de condoleante transmis mamei politicianului ucis, Dina Eidman.

“Impartasesc sincer durerea care va copleseste”, a adaugat Putin.

Totodata, in decursul zilei de sambata autoritatile de la Moscova au aprobat o solicitare a opozitiei de a organiza duminica un mars in centrul capitalei ruse in memoria lui Nemtov.

“Ne-am dat aprobarea pentru acest eveniment”, a declarat un responsabil al municipalitatii, Alexei Maiorov, pentru ris Novosti, precizand ca traseul prevede si traversarea Bolsoi Moskvoretki (Marele pod de piatra), unde  Nemtov a fost ucis.

Municiplitatea a aprobat un mars la care ar putea participa pana la 50.000 de persoane.

Rusia: Autoritatile ancheteaza varianta ca asasinarea lui Nemtov sa fie o tentativa de a destabiliza Rusia

Comitetul de Investigatii rus are in vedere mai multe directii de ancheta in cazul asasinarii opozantului lui Vladimir Putin, Boris Nemtov, inclusiv posibilitatea ca atacul asupra sa sa fi fost o incercare de a destabiliza situatia politica din tara, relateaza agentia de stiri Interfax, citata de Reuters.

Potrivit agentiei rusesti, comitetul, care raspunde direct presedintelui Vladimir Putin, mai ancheteaza si varianta ca asasinarea sa fie un atac islamist, sau sa existe legaturi cu situatia din Ucraina.

Opozantul rus Boris Nemtov a fost impuscat in centrul Moscovei in noaptea de vineri spre sambata, a anuntat politia capitalei, relateaza AFP. Politia, citata de agentia de presa RIA Novosti, a raportat ca mai multe persoane au fost martori la asasinat. Intr-un interviu recent, Boris Nemtov declara ca se teme de presedintele rus Vladimir Putin si ca acesta ar putea sa il omoare din cauza opozitiei sale fata de razboiul din Ucraina, noteaza BBC. In acelasi timp, conform unui purtator de cuvant al Kremlinului, Putin a condamnat aceasta crima.

Boris Nemtov se plimba alaturi de o tanara pe Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny), aflat in apropierea Kremlinului, moment in care a fost impuscat in spate de patru ori, acest lucru ducand la moartea sa”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24.

Asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova, înaintea unui miting de amploare al opoziţiei, programat pentru duminică, ar putea declanşa o ripostă şi ar putea conduce la multiplicarea protestelor în Rusia, comentează agenţia Stratfor.

Nemţov este unul dintre membrii grupului recunoscut ca fiind anti-Putin, care îi include pe fostul magnat Mihail Hodorkovski, fostul premier Mihail Kasianov (Uniunea Populară Democrată), Garry Kasparov (coaliţia Cealaltă Rusia) şi Vladimir Rîjkov (Partidul Republican al Rusiei). Ca majoritatea acestor lideri, Nemţov are o reputaţie echivocă în Rusia. Mare parte din populaţie îl asociază pe Nemţov cu planul economic dezastruos al fostului preşedinte Boris Elţîn din anii ’90. În acelaşi timp însă, Nemţov a trecut în tabăra anti-Kremlin a bloggerului anticorupţie Aleksei Navalnîi, care este considerat principalul lider al opoziţiei în Rusia.

Navalnîi şi susţinătorii săi intenţionează să organizeze mitinguri de amploare la Moscova şi în alte 14 oraşe ruseşti la 1 martie – prima demonstraţie de acest fel de la cele din 2011-2012 împotriva Kremlinului – care vor protesta faţă de acţiunile din Ucraina, înrăutăţirea situaţiei economice a ţării şi faţă de corupţia la nivel guvernamentale. Mitingul va fi condus de Navalnîi dar vor participa aproape toate grupurile de opoziţie, cu scopul de a aduce peste 100.000 de manifestanţi doar la Moscova. Protestul va fi cel mai important test pentru opoziţie, mai ales pe fondul creşterii popularităţii lui Putin.

Moartea lui Nemţov va face însă evenimentul şi mai important. Împuşcarea lui în plină stradă la Moscova va aduce o serie de teorii ale conspiraţiei în Rusia, deoarece Kremlinul aştepta de multă vreme să îl îndepărteze din calea sa pe Nemţov [afirmatie ce ar fi rizibila daca subiectul nu ar fi atat de grav. Prezenta unui Nemtov in Rusia mai degraba il legitima pe Putin, prin faptul ca exista o opozitie recognoscibila si “liberala”. – n.C.Or.]. Acesta din urmă a declarat presei cu câteva săptămâni în urmă că se teme că Vladimir Putin îl va ucide.

În orice caz, Kremlinul ştie că moartea lui Nemţov înaintea mitingului planificat pentru duminică ar putea avea repercusiuni şi ar putea genera şi mai multe proteste, comentează Stratfor, adăugând că este de urmărit amploarea protestelor de la 1 martie şi dacă Putin va putea menţine pacea. Aşa cum afirma Lenin, scopul terorismului este să creeze teroare. Moartea lui Nemţov a avut ca scop să creeze teroare. Întrebarea este cine vrea să o creeze, conchide Stratfor [alta manipulare ieftina. Putin e asociat terorismului, cam in aceeasi maniera in care CNN a “gresit” imaginile in care John Jihadistul era deconspirat, aparand in locul acestuia presedintele rus – n.COr].


Categorii

1. DIVERSE, George Friedman/ Stratfor, Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Liderul opozitiei din Rusia, Boris Nemtov, ASASINAT (video). Reactia lui Putin: “ASASINAT PROVOCATOR, LA COMANDA”. Stratfor ia in calcul izbucnirea unor PROTESTE

  1. QUI PRODEST???
    Omorat de americani ca sa se dea vina pe Putin (antiopozitie, antidmocratic, bla-bla-bla). Parca am mai vazut filmul asta!
    Nu ca Putin ar fi vreo fata mare…

  2. …Si omorat cu un pistol banal al miltiei ruse… Scuze, dar nu pot a decat o replica: LOL!
    Numai bun pentru o stire de senzatie a CNN, credibila doar pentru credulii de americani!

  3. @menumomurt,

    Tocmai pe genul asta de comentarii (supozitii) cred ca se bazeaza si Putin. E justificarea perfecta. Au fost prea multi opozanti ai lui care au sfarsit la fel de violent, si deci cam multe coincidente ca sa fie doar o facatura.
    http://stiri.tvr.ro/boris-nemtov-nu-e-singurul-mai-multi-opozanti-ai-lui-vladimir-putin-au-murit-in-conditii-suspecte_57200.html

  4. Nemţov rămăsese un mărunt gangster de teapa lui Hodorkovsky. Fabricarea lui ca “Rivalul lui Putin” e absolut ridicolă şi nu e destinată decît audienţei occidentale, care şi-a dovedit cu prisosinţă credulitatea imbecilă.
    Lichidarea lui a fost pusă la cale cu scopul mărturisit de a provoca proteste violente. Stratforul o declară pe faţă: “În orice caz, Kremlinul ştie că moartea lui Nemţov înaintea mitingului planificat pentru duminică ar putea avea repercusiuni şi ar putea genera şi mai multe proteste, comentează Stratfor, adăugând că este de urmărit amploarea protestelor de la 1 martie şi dacă Putin va putea menţine pacea”. Cine poate crede că asta dorea Kremlinul?

  5. @ Mirela

    Se poate sa fie si asa cum ziceti, dar prea se ”asorteaza” aceasta intamplare cu actualul razboi mediatic contra Rusiei. Totusi… ”presupunem ca asa a fost, deoarece am mai presupus si alta data…”, nu?
    Putin este ultima persoana care ar avea nevoie acum de un astfel de scandal. Chiar credeti ca americanii au investit 5 miliarde de dolari pe care acum sunt dispusi sa-i piarda? Razboiul continua…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare