Român rapit de o grupare jihadista?/ STATUL ISLAMIC se apropie de BAGDAD/ Albania are PRETENTII TERITORIALE de la Grecia/ Ucraina a prezentat doi rusi drept SOLDATI PRIZONIERI/ RUSIA intrerupe cooperarea cu NATO in Afganistan

19-05-2015 10 minute Sublinieri

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi “îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”, relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică. MAE a anunţat că verifică informaţiile prezentate în ştirea de presă.

UPDATE 5 –  Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă, informează MAE într-un comunicat remis gândul. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat. În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

UPDATE 4 – Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat, marţi, că a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul românului răpit în Burkina Faso, pentru a obţine un schimb de informaţii, având în vedere faptul că Interpol are o lungă experienţă în problematici de tip terorist. “Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso şi despre evoluţia acestei situaţii. Suntem interesaţi să avem un schimb de informaţii cu Interpol în acest caz, având în vedere experienţa acestei organizaţii în problematicile de tip terorist”, a declarat vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

UPDATE 3 – Situaţia românului răpit în Burkina Faso este gestionată de celula de criză de la nivelul Ministerului de Externe, care va transmite şi toate comunicările publice, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că preşedintele Iohannis a fost informat şi că foarte posibil se va întâlni marţi cu acesta.

UPDATE 2 – Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, au precizat pentru MEDIAFAX surse diplomatice.

UPDATE 1 – MAE precizează că autorităţile române reprezentate în Celula de criză verifică “în regim de urgenţă” veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune revendică răpirea românului din Burkina Faso, transmite Mediafax.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. […]/ integral pe gandul.info

Am auzit mereu știri, în cursul anului 2014, dar și acum, în 2015, despre răpiri, decapitări, execuții în masă efectuate de curentul numit „primăvara arabă”. Am fost impresionați pe moment, am schimbat canalul sau pagina de internet, în cel mai bun caz am spus o rugăciune și viața a curs liniștită, în continuare. „E acolo, la mii de kilometri depărtare, nu are cum să mă afecteze pe mine sau pe ai mei” – cu siguranță, așa am rostit în gândurile noastre mulți dintre noi. Dar, iată că viața ne demonstrează că oricând aparenta stare de liniște se poate întoarce în defavoarea noastră.

Parcă nu voiam să auzim niciodată această știre, dar iată că ea este o realitate. S-a tot scris, în ultima lună, despre faptul că un român a fost răpit de către forțele jihadiste!

Este vorba despre Iulian Gherguţ, un tânăr de 39 de ani, născut în localitatea Săbăoani, județul Neamț. Conform Mediafax, gruparea jihadistă salafistă „Sahel Al-Mourabitoune” a prezentat astăzi publicului o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care afirmă că deţine pe românul Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso şi îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

Adnan Abou Walid Sahraoui, liderul grupării islamiste radicale susține în mesaj  faptul că „guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”.

Conform informațiilor prezentate agențiilor de presă occidentale, Iulian Gherguţ este un tânăr romano-catolic originar din județul Neamț, care a plecat la muncă în Marea Britanie. În căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, a acceptat să plece în statul central african Burkina Faso, acolo unde păzea o mină de mangan administrată de o firmă britanică. El a fost răpit din ziua de 4 aprilie – iar până astăzi autoritățile africane și cele române nu au avut nicio veste.

Am prezentat o știre. O știre ce poate deveni o rugăciune. Un creștin român, indiferent de confesiune, are nevoie de rugăciunea noastră. Știm cu toții cum s-au terminat ultimele răpiri ale creștinilor egipteni sau etiopieni. Pe Iulian îl vrem acasă, în România, alături de familia lui. Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru Iulian!

Într-un mesaj de urgență trimis administrației Obama, Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat că numai loviturile aeriene ale Statelor Unite nu vor opri expansiunea ISIS în Irak și Siria, adăugând că regatul hașemit se simte direct amenințat.

ISIS are în acest moment capacitatea să invadeze fără dificultate sudul Iordaniei, unde efectivele armatei terestre sunt reduse, și să cucerească localități din regiune, unde populația manifestă serioase simpatii pentru gruparea jihadistă, scrie site-ul israelian Debka.

Grosul armatei iordaniene se află concentrat în nordul țării, la frontiera cu Siria. O incursiune jihadistă, fie ea și de mică anvergură, în sudul Iordaniei ar putea avea consecințe grave, reprezentând o amenințare inclusiv pentru vecina Arabia Saudită, a avertizat regele Iordaniei.

Suveranul hașemit a atras atenția și că trupele speciale americane Delta Forces care acționează în Estul Siriei nu pot pune în mod real în pericol nucleul ISIS, fiind mai degrabă un paliativ în fața amenințării islamiste asupra Arabiei Saudite, Iordaniei și a emiratelor din Golf.

Potrivit unor surse de la Washington citate de Debka, oficialii americani nu au acordat importanță mesajului regelui Abdullah, la fel cum secretarul de stat american John Kerry a încercat luni să minimalizeze ocuparea orașului irakian Ramadi de către trupele ISIS.

Bagdadul, care se află la numai 110 kilometri sud-est de Ramadi, are toate motivele să tremure, dat fiind că nu există forțe militare irakiene suficient de importante pentru a tăia calea jihadiștilor spre capitală.

Și aceasta, în ciuda anunțului guvernului de la Bagdad că ar fi ordonat întăriri substanțiale pentru a apăra capitala. Potrivit jurnaliștilor israelieni, în ultimele zile resturile armatei irakiene s-au fărâmițat și mai mult, așa cum s-a întâmplat la începutul conflictului, când trupele guvernamentale au fugit din Mosul și Falujah. Și acum, militarii irakieni fug din fața oricărei ciocniri cu jihadiștii.

Surse din Bagdad au informat că gruparea de trupe paramilitare iraniene șiite în vestul provinciei Anbar, după cucerirea orașului Ramadi, reprezintă doar o încercare de ridicare a moralului. A trimite forțe șiite în zona Ramadi înseamnă însă un risc uriaș, susțin sursele citate. Populația locală, care este într-o majoritate covârșitoare sunnită, ar fi atunci mai degrabă tentată să-i sprijine pe teroriști, care sunt și ei sunniți, decât milițiile șiite.

Ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehgan, care a sosit în grabă la Bagdad, la scurt timp după căderea Ramadi, este conștient de acest impediment. Totuși, milițiile șiite iraniene sunt văzute ca singurul obstacol care ar putea stăvili cavalcada ISIS spre capitala irakiană.

Pe de altă parte, la Amman, Regele Iordaniei a făcut curățenie generală în rândurile responsabililor cu securitatea, demițându-i pe ministrul de Interne, șeful serviciilor de securitate interne și un număr important de ofițeri de poliție. Oficial, ei au fost acuzați că au folosit violența excesivă pentru a dispersa demonstranții în regiunea Maan, din sudul țării.

Motivul real al demiterii lor, însă, este pierderea de către acești oficiali a autorității în Maan, în fața creșterii influenței grupărilor extremiste afiliate la Al-Qaida și ISIS.

Într-un document trimis Guvernului de la Atena pe tema drepturilor de exploatare a zăcămintelor petroliere, Albania sugerează că are pretenții teritoriale din partea Greciei.

Guvernul de la Tirana a cerut Atenei să revizuiască planurile de exploatare a hidrocarburilor în Marea Ionică, argumentând că activităţile de exploatare s-au extins în apele teritoriale albaneze, conform Mediafax.

Surse diplomatice spun că solicitarea este o revendicare teritorială clară din partea Albaniei.

Autoritățile elene, însă, interpretează gestul ca fiind unul inspirat de mişcarea naţionalistă numită “Albania Mare”, care vizează regiuni în care trăiesc etnici albanezi.

  • Hotnews: 

VIDEO Ucraina: Doi soldati rusi care ar fi fost capturati in estul rebel au fost prezentati presei

Autoritatile ucrainene au prezentat marti ziaristilor doi soldati rusi care ar fi fost capturati in estul rebel si care sunt in prezent internati intr-un spital din Kiev, o demonstratie care vrea sa dovedeasca implicarea armatei ruse in conflict, scrie AFP.

Imbracati in pijamale maro, cei doi barbati, prezentati ca fiind capitanul Erofeiev si sergentul Alexandrov, se aflau in doua camere ale unui spital militar din capitala ucraineana unde ziaristii, insotiti de serviciile ucrainene de securitate, au intrat in grupuri mici.

Anterior, cei doi soldati au fost vizitati de reprezentantii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Amnesty International si ai Uniunii Europene, care nu au facut niciun comentariu la iesire.

Un purtator de cuvant militar ucrainean, Andrii Lisenko, a anuntat, in acest week-end, ca doi militari rusi au fost capturati de catre Batalionul Aidar, de voluntari, la Sciastia, in regiunea Lugansk.

El a precizat ca cei doi rusi au fost capturati in apropierea liniei frontului, fara sa ofere alte detalii.

Parlamentarul ucrainean Anton Gherascenko a postat ulterior pe Internet o inregistrare video care pare sa fie de la interogatoriul unuia dintre cei doi militari, ranit in lupte.

Militarul se prezinta ca fiind Aleksandr Aleksandrov, un sergent din cadrul Brigadei a III-a a Fortelor speciale.

El spune ca a facut parte dintr-un grup de 14 militari si il numeste pe comandantul sau si pe adjunctii acestuia.

Inregistrarea video nu a putut sa fie verificata din surse independente. Rusia nu a comentat in legatura cu aceasta evolutie.

Ucraina, Occidentul si NATO acuza in mod repetat faptul ca trupe nationale rusesti sunt mobilizate in regiunile Donetk si Lugansk. Anul trecut, autoritatile de la Kiev au postat o inregistrare video in care apareau parasutisti capturati in regiune.

La inceputul saptamanii, activisti din cadrul opozitiei ruse au publicat un raport, compilat de catre Boris Nemtov, un critic al presedintelui rus Vladimir Putin asasinat in apropiere de Kremlin, care dezvaluie ca 220 de militari rusi au fost ucisi in doua batalii majore, in estul Ucrainei.

Rusia cere sa aiba acces la cei doi rusi detinuti in Rus

Ministerul rus de Externe a cerut marti dreptul de a-i vizita pe cei doi cetateni capturati in weekend in estul Ucrainei, despre care Kievul spune ca sunt soldati rusi vinovati de comiterea de “acte teroriste” pe teritoriul sau, relateaza Reuters.

Kievul a anuntat luni ca cei doi rusi au ucis militari ucraineni si ca vor fi judecati. Acestia au fost prezentati ca dovada in sprijinul acuzatiilor sale privind participarea directa a Rusiei in conflictul separatist. Moscova neaga o implicare militara activa.

Ambasada Rusiei la Kiev a cerut sa-i intalneasca pe cei doi si sa le ofere “asistenta necesara in conformitate cu normele dreptului international”, a transmis Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

“Ministerul Apararii al Federatiei Ruse… a declarat deja ca acesti cetateni nu sunt in prezent in serviciul fortelor armate ruse”, a adaugat MAE rus.

Agentia de presa Tass il cita luni pe purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, general-maiorul Igor Konashenkov, declarand ca cei doi prizonieri au servit in fortele armate ruse, dar nu mai erau soldati rusi pe 17 mai, ziua in care au fost capturati.

Intr-o inregistrare video postata online, luni, de Ministerul ucrainean de Interne, unul dintre prizonieri, care se prezinta drept Alexander Alexandrov, a afirmat ca se afla intr-o misiune de spionaj, ca parte a unui grup de 14 militari apartinand fortelor speciale, din orasul rus Togliatti.

Ministru ucrainean: Rusia a incercat sa ii asasineze pe cei doi militari rusi capturati in Ucraina

Serviciile secrete ruse au incercat sa ii omoare pe cei doi militari rusi capturati in estul Ucrainei, sustine ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, potrivit Mediafax.“Serviciile secrete ruse au incercat sa ii asasineze pe cei doi militari rusi capturati”, a declarat Klimkin, aflat in vizita la Bruxelles, fara a oferi detalii despre presupusul complot.Armata ucraineana a anuntat ca a capturat duminica doi presupusi militari rusi care luptau alaturi de insurgenti in estul Ucrainei.Moscova a reiterat ca in estul Ucrainei nu exista militari ucraineni activi, admitand ca sunt unii cetateni rusi, inclusiv militari aflati in concediu, care participa la confruntarile separatiste soldate pana acum cu cel putin 6.200 de morti.Cei doi militari rusi luati prizonieri au fost pusi sub acuzare de justitia ucraineana pentru presupuse “activitati teroriste”.

Ucraina ameninta cu inghetarea platii datoriei externe in lipsa unui acord cu creditorii privati

Ucraina, confruntata cu un conflict armat in estul industrial si in pragul falimentului, a amenintat marti ca va ingheta plata datoriei externe in cazul unui esec al negocierilor in curs privind restructurarea, scrie AFP.

“Cerem creditorilor sa tina cont de propunerile guvernului ucrainean si sa restructureze datoria in conformitate cu conditiile propuse de guvernul ucrainean”, a spus premierul Arseni Iatseniuk, in fata deputatilor.

Acestia au aprobat marti un proiect de lege care autorizeaza guvernul sa aplice “in caz de nevoie” un moratoriu privind datoria externa a Ucrainei.

“Nu mai putem plati aceste datorii indesand mainile in buzunarele ucrainenilor”, a spus primul ministru.

Ucraina, care trebuie sa ramburseze in urmatorii patru ani 30 de miliarde de dolari, spera sa obtina restructurarea a 15,3 miliarde in cadrul negocierilor pe care le deruleaza din martie cu creditorii sai.

Anterior, in cursul aceleiasi zile, guvernul subliniase ca datoria externa a crescut cu 40 de miliarde de dolari sub regimul pro-rus al lui Viktor Ianukovici, alungat de la putere in februarie 2014, dupa trei luni de proteste pro-europene in Maidan, marea piata din centrul Kievului.

“Cerem creditorilor privati: daca vreti sa sustineti Ucraina, victima agresiunii rusesti, care a pierdut 20% din economia sa si a pierdut Crimeea, ajutati-ne cu aceste miliarde de dolari. Poporul ucrainean va va aprecia”, a spus Iatseniuk.

Confruntata cu o noua prabusire spectaculoasa a produsului intern brut (-17,6% in primul trimestru trimestru in raport cu anul precedent), autoritatile au nevoie de o gura de oxigen dar institutiile financiare private sunt reticente sa participe la efortul masiv al occidentalilor pentru a evita falimentul Kievului.

Sufocata financiar dupa trei ani de recesiune si un an de razboi care au redus cu un sfert exporturile, Ucraina beneficiaza de un plan de ajutor condus de Fondul Monetar International in valoare de 17,5 miliarde dolari pe patru ani, din care a primit in martie cinci miliarde.

PEntru a redresa Ucraina, ajutorul occidental trebuie completat de creditorii privati, carora li se cere sa renunte la o parte din bani, in conditiile in care datoria publica a tarii va atinge, potrivit FMI, 94% din PIB in acest an.

Rusia a decis, luni, să nu mai autorizeze tranzitarea pe teritoriul său a armamentului şi echipamentelor militare destinate Forţei internaţionale de asistenţă şi securitate (ISAF) din Afganistan.

Hotărârea a fost luată de premierul rus Dmitri Medvedev, conform Agerpres.

‘Ministerul rus de Externe este însărcinat să informeze guvernele statelor străine şi organizaţiile internaţionale despre încetarea tranzitării terestre şi combinate (feroviară, rutieră şi aeriană) pe teritoriul Federaţiei Ruse a armamentului şi tehnicii militare destinate Forţei internaţionale de asistenţă şi securitate în Afganistan’, condusă de NATO, se precizează în ordinul emis de Dmitri Medvedev, potrivit Interfax.

Rusia a autorizat în 2001 tranzitarea teritoriului său pentru transferul forţelor NATO în Afganistan, apoi în 2008 a acceptat tranzitarea feroviară a materialului non-militar, iar în 2009 tranzitarea spaţiului său aerian.

O mare parte din teritoriul Eurasiei (care se înţelege a fi suprafaţa Europei şi a Asiei, la un loc) este în dezordine politică, militară şi economică, scrie analistul George Friedman, în ultimul său articol publicat pe siteul Stratfor.

Europa şi China se chinuie cu consecinţele crizei din 2008, care a lăsat nu doar urme economice, dar şi instituţionale, Rusia trece printr-o criză geopolitică în Ucraina şi o problemă economică acasă. Lumea arabă, din Levant până în Iran, de la graniţa Turciei până în Peninsula Arabiei, este implicată într-un război destabilizator. Emisfera vestică este relativ stabilă, aşa cum este şi Arhipelagul Asiatic. Dar Eurasia este desabilizatoare în mai multe dimensiuni.

Analistul afirmă că principala cauză a tuturor problemelor stă în căderea Uniunii Sovietice şi dezmembrarea fostei Iugoslavii. Aceste evenimente au dus la o serie de consecinţe în lanţ, ale căror efecte le simţim şi azi.

Friedman arată că atâta vreme cât Rusia a fost în picaj, Europa de Vest şi China au înflorit.

“În decada de după căderea Uniunii Sovietice şi reunificarea Germaniei, a ieşit la iveală o perioadă de prosperitate, care a dus la două rezultate: Uniunea Europeană, creată prin Tratatul de la Maastricht, şi-a extins influenţa spre est în fostul spaţiu de influenţă sovietic, dar şi spre sud, încorporând state disparate, ale căror diferenţe au fost ascunse de relativa prosperitate. Şi China, care după sfârşitul miracolului japonez, a devenit puterea globală definită de salarii mici şi creşteri mari, alimentată de apetitul său pentru exporturi în Europa cea prosperă şi America de Nord”, notează analistul.

Şeful Stratfor mai scrie că fragilităţile acestei situaţii nu au fost observate, vizibilă fiind doar slăbiciunea Rusiei.

“Doar slăbiciunea Rusiei era vizibilă, drept pentru care s-a tras una din cele două concluzii, ambele greşite: fie Rusia va rămâne permanent impotentă, fie mizeria în care se află o va forţa să adopte democraţia liberală”, scrie Friedman.

Analistul continuă cu recapitularea şi spune că primul indicator al necazurilor a fost 11 septembrie. În acelaşi timp, puterea Rusiei a început să crească, întâi ca putere regională, iar apoi a apărut criza economică.

Aceasta a scos la iveală conflictul economic adânc din Europa.

“Diferenţele dintre interesele Germaniei – cel mai mare exportator al Europei – şi cele ale ţărilor din Sud-Estul Europei au expus contradicţia din Uniunea Europeană. Germania trebuia să exporte, iar ţările mai mici să-şi dezvolte propriile economii. Cele două interese au intrat în coliziune directă în criza datoriilor suverane şi apoi în politicile de austeritate impuse Sud-Estului Europei. Ca rezultate, Europa a devenit şi mai fragmentată”, a analizat George Friedman.

Rusia a profitat şi s-a transformat dintr-un “şchiop”, într-o “putere regională semnificativă, care influenţează evenimente nu doar în Europa, dar şi în Orientul Mijlociu”.  Aici, Rusia a întâlnit Statele Unite.

În acest moment, scrie Friedman, există “o criză economică generală, pe glob. Această criză a dus la existenţa unei alta, existenţială, în Europa, care merge mult mai departe decât ceea ce se vede în relaţia Grecia – Germania”.

Statele Unite rămân puterea conducătoare a lumii, dar, notează fondatorul Stratfor, “instituţiile pe care le-a folosit în Războiul Rece sunt ineficiente. Deşi NATO îşi măreşte prezenţa în Estul Europei, rămâne o alianţă militară căreia îi lipseşte substanţa…militară. FMI a devenit, în multe cazuri, problema şi nu soluţiile la dificultăţile economice. Statele Unite au evitat implicarea în problemele economice din Europa şi China şi şi-a limitat prezenţa în Orientul Mijlociu. Şi totuşi se implică din ce în ce mai direct în duelul cu Rusia, mânată de teama că un hegemon European s-a trezit, oricât de îndepărtat ar fi acest prospect”.

Pe scurt, spune Friedman, “căderea Uniunii Sovietice a pus în mişcare procese pe care instituţiile Războiului Rece nu au putut să le administreze. Practic, Războiul Rece a întârziat apariţia unor realităţi care erau îngropate sub gretatea sa şi prosperitatea din anii ’90 a ascuns limitele Eurasiei. Europa este o colecţie fragmentată de state-naţiune. China conţine forţe centrifuge pe care le ţine sub control printr-o guvernare represivă. Rusia nu este egalul SUA, dar niciun un şchiop neajutorat care să fie ignorat şi tutelat.”

Concluzia: “Statele Unite sunt, de departe, cea mai puternică naţiune de pe planetă. Dar asta nu înseamnă că SUA pot – sau au interesul – să rezolve problemele omenirii, să oprească forţele care lucrează sau să le facă se oprească. Chiar şi cel mai tare tip din bar nu se poate bate cu tot barul şi să se aştepte să câştige”.


Categorii

1. DIVERSE, George Friedman/ Stratfor, Germania, Irak, Rusia, SUA versus Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Român rapit de o grupare jihadista?/ STATUL ISLAMIC se apropie de BAGDAD/ Albania are PRETENTII TERITORIALE de la Grecia/ Ucraina a prezentat doi rusi drept SOLDATI PRIZONIERI/ RUSIA intrerupe cooperarea cu NATO in Afganistan

  1. De fapt(din cate am inteles) acest Iulian pazea firma lui Frank Timis .De ce ne plangem?

  2. @emanuel:

    Si asta inseamna ca e in regula sa fie decapitat sau ca nu ar trebui sa ne pese?

  3. Si ideea generala a analizei lu’ Mr. Friedman este ca bietul urias USA si-a supra-estimat fortele, s-a implicat prea putin acolo unde trebuia sa se implice mai mult si invers, sau a intervenit prea tirziu acolo unde trebuia sa intervina mai devreme si invers. N-a fost capabil sa profetzeasca criza din 2008 sau, inca si mai “usor” de prevazut, n-a estimat corect reactia Rusiei.

    Adica analiza astuia e de un ridicol zdrobitor pe principiul: nu stiu, nu am vazut, n-am anticipat, sint dus de val- vai de mine! Hai sic….etc Mr. Friedman si cu aliotmanul de la Stratfor.

    Cit despre amaritul de roman pe care lipsurile l-au impins sa se duca unde a intzarcat… eu zic c-ar trebui facute rugaciunipentru el, chiar daca nu este ortodox. Este roman de-al nostru si ca milioane de alti romani s-a dus si el in strainate sa castige o bucata de paine amara….si pina la urma este om!

  4. Apropo de rugaciuni: dupa mine ar trebui facute intens si sistematic nu doar pentru Iulian (evident ca nu poti sa nu ‘te plangi’ cand te gandesti la el, indiferent pt cine a lucrat!!), ci pentru toti oamenii aceia, musulmani sau crestini sau ce-or fi ei, care sunt supusi urgiei. Ba chiar si pt tortionari, sa-i imblanzeasca Dumnezeu si sa-i trezeasca.

    De multe ori ma gandesc ca, poate, faptul ca nenorocirile si atrocitatile astea nu se mai opresc – si nu ma refer doar la ISIS, ci la sutele de milioane de fiinte nenorocite, cu adevarat prigonite sau suferinde din lumea asta – faptul asta asadar cumva ne demasca pe noi, ortodocsii, drept maritorii, ne demasca raceala inimilor noastre. Pt ca eu nu pot sa cred ca daca toti oamenii astia care inca beneficiem de pace si de vremuri bune ne-am pune cu adevarat, cu durere autentica pentru aproapele acela ‘de departe’, si cu pocainta, la rugaciune, nu pot sa cred ca iadul asta ar mai fi ingaduit de Dumnezeu!

    Si iarasi ma uimeste curajul acelor oameni! Citeam de o tanara (nici nu stiu daca era crestina sau nu) care a fost capturata de isis si, pt ca a refuzat incapatanat propunerile sexuale ale unuia dintre ei, nu, nu a fost violata, ci pur si simplu arsa de vie. Iar cazurile de genul asta sunt cu miile. Nu pot sa nu ma inclin cu respect si sa ma rog ca Domnul sa-i odihneasca la El pe toti acesti martiri, multi dintre ei copii sau adolescenti.

  5. Horatiu Potra i-a facilitat contractul lui Iulian Ghergut la firma lui Frank Timis:
    http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/video-foto-asociatul-sibianului-horatiu-potra-rapit-in-burkina-faso-105518.html
    Potra, fost membru al Legiunii Straine, aparuse mai demult intr-un documentar marca “In Premiera” care investiga sursa unor donatii cu destinatia BOR:

    Cinci ani luptător în Legiunea Străină, zece ani mercenar şi om de afaceri implicat în trafic de droguri, comerţ cu arme şi vânzări de diamante din Africa. Numele lui este Horaţiu Potra şi are o poveste plină de pericole şi bani negri, rătăciţi până şi prin conturile încurcate ale Bisericii.

    Echipa emisiunii “În Premieră” îţi prezintă viaţa acestui român, arestat pentru trafic de droguri şi posesie ilegală de arme, pe care justiţia l-a lăsat din mână, considerându-l nepericulos.

    Autorităţile nu au ştiut că mercenarul român, antrenat în tehnici de luptă, strategii militare şi spionaj, are legături cu personaje urmărite internaţional şi e implicat în tranzacţii financiare dubioase.

    O parte din banii lui au ajuns să sponsorizeze înalte feţe bisericeşti din România. “Am ales trei episcopi, le-am dat o căruţă de bani, fără nicio condiţie”, spune acesta.

    Vezi în materialul de mai jos care este legătura de bani dintre acest mercenar temut, un om de afaceri căutat prin Interpol şi Înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

    https://www.youtube.com/watch?v=2VdNPOS_LOs
    http://www.antena3.ro/romania/horatiu-potra-masinaria-de-razboi-si-bani-negri-vezi-aici-o-poveste-plina-de-pericole-193451.html

  6. Ce face statul ucrainean:
    http://mitropolia.md/tradarea-lui-iuda-transferarea-lavrei-pociaev-catre-statul-ucrainean/

    Mitropolitul de Poceaiev, stareț al Lavrei Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Vladimir, a comentat recent pe marginea acestor fapte, în revista ucraineană „Segodnya” („Astazi”): „În Sfânta Joi, Biserica Sfântă comemorează Cina Cea de Taină și trădarea lui Iuda, care pentru 30 de banuți L-a trădat pe Hristos Mântuitorul. Aceste evenimente au avut loc în urmă cu 2000 de ani. Timpul trece, dar oamenii și faptele rămân aceiași. În 2015, în Joia Sfântă, s-a întâmplat ceva similar. Membrii Consiliului Regional, care se consideră creștini, au adoptat legi care nu sunt creștine. Ei vor să facă din Lavra Poceaiev (centru spiritual al creștinilor ortodocși) un muzeu istoric; pentru ca mănăstirea să nu mai fie administrată de starețul său și de comunitățile sale monahale, asemena celor care au fondat-o în 1240, ci de un director și de ghizi”.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare