NU UITATI (Video+Versuri)… Surpriza franceza ignorata a unui EUROVISION geopolitic si ideologic. “Nu rămân decât lacrimile, Aceste câteva note venite de altădată, Și cântecul rugăciunilor noastre”

25-05-2015 3 minute Sublinieri

Nota: Franta a trimis la Eurovisionul din 2015 o reprezentanta cu totul atipica. Lisa Angell, cu o voce deosebita, dar, mai ales, cu un mesaj cum nu-ti vine sa crezi ca mai poate ajunge in astfel de show-uri total acaparate de propaganda LGBT si de calcule geopolitice. Cantecul “N’oubliez pas” evoca distrugerea unui sat in timpul primul razboi mondial. E drept, acest proiect muzical sufera de pacate capitale: Lisa, femeie reala fiind, totusi nu e “sexy”, nu poate defila dezbracata, iar mesajul este mult prea serios si legat de suferintele reale ale umanitatii. Drept urmare, Franta a ocupat un loc foarte prost in clasamentul final al Eurovisionului. Pentru noi, o astfel de clasare e inca o certificare a valorii sale. Despre melodia castigatoare (cu muzica si chiar si videoclip plagiate) a scris parintele Marcel Radut, redat mai jos.

Multumim pentru traducere Roman Ortodox in Franta

Nu-mi rămân decât lacrimile,
Aceste câteva note venite de altădată,
Și cântecul rugăciunilor noastre,
Inimile noastre ce spera,
Și vidul sub pașii mei.

Nu-mi rămâne decât cenușa
Satului meu cufundat în tăcere.
Nu sunt decât o rană,
O inima fără armură.
Cum sa supraviețuiesc după asta?

Dar sunt aici, nu uit asta,
In satul meu măturat de istorie,
Și trăiesc aici, nu uitați,
Șters din hărți și din memorii.

Îmi amintesc de râsetele copiilor,
Vocea oamenilor când pleacau la câmp,
Sărbătorile secerișului,
Mirosul din case,
Izbucnirile de iubire și bucurie.

Dar sunt aici, nu uitați,
Șters din hărți și din memorii…

Când au sosit,
Ascunși în spatele armelor lor,
Erau mii,
Și râdeau de lacrimile noastre.

Au vrut să distrugă
Credința si sufletele noastre
Cu cuvinte de ură
Pe care nu le cunoșteam.

Sunt aici in seara asta,
In mijlocul acestor ruine,
Pentru a va vorbi de nădejde,
Si să vă cânt viața.
Si fac legamantul
Ca atunci când sângele se va usca,
Să reconstruiesc orașul meu
Mult mai frumos ca înainte.

Dar nu uitați!

**********
Il ne me reste que des larmes
Ces quelques notes venues d’autrefois
Et le chant de nos prières
Nos cœurs qui espèrent
Et le vide sous mes pas

Il ne me reste que les cendres
De mon village plongé dans le silence
Je ne suis qu’une blessure
Un cœur sans armure
Comment survivre après ça.

Mais je suis là, je n’oublie pas
Dans mon village balayé par l’histoire
Et je vis là, n’oubliez pas
Effacé des cartes et des mémoires

Je me souviens du rire des enfants
La voix des hommes quand ils partaient au champ
Les fêtes des moissons
L’odeur dans les maisons
Les éclats d’amour et de joie

Mais je suis là, n’oubliez pas
Effacé des cartes et des mémoires

Quand ils sont arrivés
Cachés derrière leurs armes
Ils étaient des milliers
Ils riaient de nos larmes

Ils ont voulu détruire
Nos croyances et nos âmes
Avec des mots de haine
Que l’on n’connaissait pas.

Je suis ici ce soir
Au milieu de ces ruines
Pour vous parler d’espoir
Et vous chanter la vie
Et je fais le serment
Quand séchera le sang
De reconstruire ma ville
Bien plus belle qu’avant.

Mais n’oubliez pas.

Melodia câştigătoare a Eurovision 2015 confirmă transformarea treptată a acestui concurs european de muzică într-o tarabă a ciudăţeniilor, unde gusturile cele mai bizare ale publicului se îmbină cu grotescul tot mai accentuat al interpreţilor şi melodiilor prezentate.

După travestitul Conchita Wurst “Cârnăcior”, câştigătorul de anul trecut, Eurovision trece la lucruri mai serioase în ediţia 2015 şi oferă marele premiu suedezului Mans Zelmerlow care ne cântă despre demoni, despre fuga de răspunderea pentru răul comis şi despre cum să trăieşti ca şi când nu ar exista ziua de mâine. I-auzi, ce cool, ce trendy!

”Nu spune zeilor că am lăsat un dezastru / Nu pot anula ceea ce s-a făcut / Să fugim şi să ne ascundem.” – (într-o traducere relativă) aşa îşi începe Zelmerlow melodia, să fie mesajul cât mai clar, să nu avem vorbe că nu am ştiut despre ce vrea el să ne cânte. Apoi, în versuri apare imediat un personaj misterios, pe care Zelmerlow îl pomeneşte de vreo două ori, ca un fel de mentor: ”El a spus: du-te şi usucă-ţi (şterge-ţi) ochii / Şi trăieşte-ţi viaţa ca şi când nu există ziua de mâine, fiule / Şi spune şi celorlalţi / Să meargă şi să cânte ca un colibri / Cel mai mare imn auzit vreodată:”

Care să fie acest ”cel mai mare imn auzit vreodată”? Din logica frazei muzicale a melodiei, ”marele imn” este de fapt, refrenul: ”Noi suntem eroii timpului nostru / Dar dansăm cu demonii din mintea noastră!” – două versuri repetate obsesiv pe parcursul melodiei, două versuri care reprezintă esenţa melodiei.

“Mentorul” pomenit în reapare şi îţi reaminteşte ţie, consumatorului de Eurovision şi muzică ”bună”, că: “Niciodată nu te-am părăsit / Când te-ai pierdut eram chiar în spatele tău (lângă tine, în urma ta) / A fost fundaţia ta”. Cine să fie acest personaj despre care ne cântă suedezul Mans Zelmerlow?

Păi, probabil că ne lămurim din versurile următoare, care conţin îndemnul final făcut de “personaj” în melodie: “Acum du-te şi cântă ca un colibri / Cel mai mare Imn auzit vreodată / Acum să cântăm împreună (marele imn): ”Noi suntem eroii timpului nostru / Dar dansăm cu demonii din mintea noastră!”

Nu-mi doresc să acord o importanţă mai mare decât merită acestei bătăi de joc pusă pe note muzicale, cu un ritm şi o coregrafie, trebuie să recunoaştem, antrenante, însă doar atât. Cultura mea muzicală, dobândită la Liceul de Artă din Craiova şi în vremea când am lucrat la Teatrul de Operă din Craiova, respectul pentru ceea ce înseamnă cu adevărat Muzica mă determină să renunţ la a mai analiza aberaţia asta muzicală.

Eu mă întreb: Quo vadis, Europa? Căci Eurovision, care a fost fondat ca un festival-concurs care să încurajeze muzica modernă de calitate a naţiunilor europene, exprimă o parte a culturii europene contemporane.

În anul 1956, prima ediţie a Eurovision era câştigată de Elveţia, reprezentată de Lys Assia, cu melodia Refrain d’amour . Ascultaţi melodia şi comparaţi cu aberaţia suedezului Zelmerlow.

În numele diversităţii, Europa se rătăceşte în bizar şi grotesc, în demonic şi auto-anihilare. Poate că o melodie ca aceea interpretată de Zelmerlow nu exprimă în totalitate cultura modernă europeană, însă faptul că după travestitul Conchita Wurst “Cârnăcior”, câştigătorul de anul trecut, Eurovision şi publicul european (!) acordă marele premiu unei melodii cu evidente puseuri demonice, mă determină să cred că ceva e putred în Europa noastră şi că vremurile rătăcirii şi lepădării de Dumnezeu prorocite în Sfânta Scriptură sunt tot mai aproape:

Zis-a cel nebun întru inima sa: “Nu este Dumnezeu!” / Stricatu-s-au şi urâţi s-au făcut întru fărădelegi. Nu este cel ce face bine. / Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu. / Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bine, nu este până la unul.” (Psalmul 52)


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “NU UITATI (Video+Versuri)… Surpriza franceza ignorata a unui EUROVISION geopolitic si ideologic. “Nu rămân decât lacrimile, Aceste câteva note venite de altădată, Și cântecul rugăciunilor noastre”

  1. Pentru noi, romanii, mesajul acestui cantec ar trebui sa ne miste in mod special, avand in vedere distrugerea satelor care s-a facut mai ales in perioada comunismului. Vom intelege ca distrugerea comunitatilor rurale s-a inscris in scopul distrugerii credintei, si a sufletelor oamenilor:
    “Au vrut să distrugă
    Credința si sufletele noastre
    Cu cuvinte de ură
    Pe care nu le cunoșteam”…

  2. HRISTOS S-A INALTAT!
    Cred ca se refera la” satul “traditiilor vechi ale unei europe cindva, foarte demult ,crestina
    acum crestinii sint scosi de pe harta…cum se sterge si Cuvintul din inimile noastre,numele DOMNULUI nu mai are loc in aceasta lume…si,…fara DOMNUL nu sintem decit o rana…

  3. Ce efect credeți că are islamizarea apusului în războiul împotriva răsăritului creștin-“radical” ?
    Să începem cu numărul și râvna oamenilor din primele linii de front…

  4. Serviciul de securitatea al Ucrainei a decis ca reprezentanta Rusiei la Eurovision, Iulia Samoilova, o tânără în scaun cu rotile, în vârstă de 27 de ani, care urma să reprezinte Rusia la Kiev, reprezenta un pericol pentru securitatea statului ucrainean!
    http://www.stiripesurse.ro/bomba-la-eurovision-reprezentanta-rusiei-a-fost-interzisa-video_1187063.html

    “Au vrut să distrugă
    Credința si sufletele noastre
    Cu cuvinte de ură
    Pe care nu le cunoșteam”

  5. In 2016 Ovidiu Anton a fost interzis la Stockholm din cauza piesei muzicale, care era un indemn la solidaritate si la lupta impotriva coruptiei (In a moment of silence/Just faith for the truth). In 2017 au interzis participarea tinerei din Rusia. Asadar s-ar putea ca in fiecare an sa fi fost un nedreptatit. Ma intreb in 2018 cine va fi?
    Am vazut mai multe concursuri de muzica si sincer asta este cel mai slab. Ce spun? Nici nu are legatura cu muzica in adevaratul sens al cuvantului (cred ca daca ar veni cineva cu o manea sau o lalaiala ar fi premiata ca e “fresh” si “catchy”).
    Nu exista un juriu de specialitate, care sa evalueze valoarea artistilor din toate punctele de vedere. Pur si simplu e o gloata de oameni din diverse tari, care voteaza ca ametitii (cu un punctaj pentru fiecare participant???), in functie de ce interese are fiecare si de…cu cine se intelege cel mai bine. Asta este o abureala.
    Mai mult am vazut niste ciudatenii de iti statea mintea in loc: femeie cu barba, finlandezi, care aratau ca niste mumii vii, femei purtand jartele pe scena, oameni costumati ba in vampir de opera, ba in personaje din razboiul intergalactic, ba in alte aratari. Daca asa o fi “trendy” inseamna ca lumea asta a luat-o realmente inspre prapastie. Sa ne fereasca Dumnezeu sa o luam razna!
    Eu ma intreb acum: de ce Romania nu renunta la aceasta nebunie? Nu putem sa ne organizam concursurile noastre? Noi suntem mai buni in muzica decat ei (si chiar am vazut acest lucru) si mult mai normali. Eu sunt convinsa ca noi am face un concurs mult mai bun decat tampenia aia, ca am face muzica de-adevaratelea. Oameni talentati avem.

  6. In ce o prveste pe Lisa Angell, a fost singura piesa muzicala (din concursul mare), care m-a miscat (cu toate ca nu stiu franceza si nu stiam ce vrea sa spuna). Cand am citit si traducerea mi-au dat lacrimile.
    “Au vrut să distrugă
    Credința si sufletele noastre
    Cu cuvinte de ură
    Pe care nu le cunoșteam”

  7. “Jucaria” feminista, care se crede diva, a fost premiata la Eurovision.

    https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/eurovision-nettas-poultry-powered-pop-packs-a-powerful_uk_5af82cfae4b09d791c1cf5dc

    Toy
    Netta Barzilai
    Look at me, I’m a beautiful creature
    I don’t care about your modern-time preachers
    Welcome boys, too much noise, I will teach you
    Wonder Woman don’t you ever forget
    You’re divine and he’s about to regret
    (I’m not your toy) Look at me, I’m a beautiful creature
    (You stupid boy) I don’t care about your modern time preacher
    http://4lyrics.eu/esc/2018/netta-barzilai-toy/

  8. Pingback: Presa: Laura Bretan, sustinatoare a familiei, sabotata la concursul national pentru EUROVISION de doi jurati gay
  9. BRAVO LAURA ! AI O GANDIRE PUR ORTODOXA! DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE MEREU SI SA FII PUTERNICA! NU TE TEME DE UN JURIU CACI DUMNEZEU E CU TINE!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare