VAL DE CANICULA IN EUROPA

4-07-2015 2 minute Sublinieri

Vestul şi centrul Europei se topesc sub un val de caniculă fără precedent în ultimul deceniu. Este cumplit de cald în Elveţia şi Polonia, unde a fost decretat cod roşu, în timp ce spaniolii se pregătesc pentru o zi de cuptor, cu 40 de grade.

Lacurile şi ştrandurile din Germania au fost pline de sute de oameni exasperaţi de cele peste 30 de grade Celsius, temperaturi puţin obişnuite în zonă. Mulţi şi-au luat liber de la serviciu şi au plecat cu familiile să se răcorească.

Înot, mă joc în apă, fac duşuri, mănânc îngheţată şi mânânc chipsuri.

Aceeaşi situaţie şi în Elveţia, unde cele peste 35 de grade Celsius au doborât un record vechi de zece ani.

Încerc să mă răcoresc, prefer lacul unui ştrand. E gratuit şi pot sta întreaga zi.

Maxx Dilley, oficial Agenţia de Meteorologie:

Este neobişnuit să avem atât de multe perioade de caniculă într-un timp atât de scurt.

Nici animalele de la grădinile zoologice de la Madrid şi Roma nu se simt bine în dogoarea de cuptor. Aşa că îngrijitorii încearcă să le facă mai uşoară captivitatea.

Eva Martinez, medic veterinar, grădina zoologică din Madrid:

Le pregătim îngheţată cu fructe, diverse sucuri sau peşte îngheţat, de exemplu, pentru vidre.

Yitzhak Yadid, îngrijitor grădina zoologică din Roma:

Au apă în permanenţă, animalele care au bazine de apă se pot răcori acolo, toate au umbră, lucru foarte important pentru fiecare ţarc.

Belgia şi Marea Britanie sunt şi ele afectate de valul de căldură ce a adus temperaturi de 38 de grade Celsius în Franţa. Sunt valori comparabile cu cele din 2003, când mii de oameni au murit din cauza caniculei.

Avertisment de caniculă, începând de duminică, în Ungaria

O alertă de nivelul trei – maximă – intră în vigoare începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică şi continuă în următoarele cinci zile, în contextul în care în ţară sunt aşteptate temperaturi de peste 27 de grade Celsius.

Serviciul meteorologic preconizează maxime zilnice de 36 până la 38 de grade Celsius începând de luni şi până miercuri, scrie Mediafax.

Medicul-şef de la ANTSZ şi Centrul pentru managementul dezastrelor sfătuiesc publicul să consume multe lichide în zilele următoare şi să evite cafeaua, băuturile cu conţinut ridicat de cafeină şi zahăr.

De asemenea, ei îndeamnă părinţii să nu lase copii singuri în maşină nici măcar câteva minute.

Populaţia este îndemnată, totodată, să folosească creme pentru protecţie solară şi să evite expunerea directă la soare în intervalul orar 11.00-15.00.

Europa occidentală se topeşte. Un val de căldură a lovit mai multe ţări, din Marea Britanie până în Germania, şi a adus temperaturi record. Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat un avertisment, iar meteorologii spun că lunga vară fierbinte este abia la început.

Luna lui Cuptor a debutat în forţă în cea mai mare parte a Europei. Parizienii au simţit pe pielea lor a doua cea mai călduroasă zi din istoria capitalei franceze, unde mercurul în termometre a urcat până la 40 de grade Celsius.

Situaţia din Paris se regăseşte în majoritatea marilor oraşe europene. La Geneva au fost 38 de grade, 32 la Bruxelles şi Amsterdam, iar la Berlin aproape 35. Iar previziunile meteorologilor nu anunţă răcoare.

Şi spaniolii suferă din cauza caniculei. Capitala Madrid a înregistrat la începutul săptămânii o temperatură record de 44 de grade Celsius. Şi sâmbătă sunt anunţate 37. De altfel, meteorologii spun că peninsula iberică va fi lovită de nouă zile de caniculă, care i-a lovit în special pe turişti.

Nici britanicii nu o duc mai bine după ce joi au suportat o temperatură record în ultimul deceniu: 35 de grade. Cu atât mai greu le-a fost jucătorilor de tenis care participă la Wimbledon, unde a fost cea mai fierbinte zi din istoria turneului. Pe terenul central erau aproape 42 de grade.

Meteorologii avertizează că valul de caniculă va mai dura câteva zile în Europa de Vest, iar de luni se mută spre estul continentului.

Un val de canicula traverseza Europa de Vest. Mercurul din termometre a urcat pana la 39,7 grade Celsisus la Paris, cea mai ridicata temperatura intr-o zi de vara din 2003 incoace. Iar in sudul Spaniei au fost 44 de grade.

Mercurul din termometre a urcat pana la 39,7 grade Celsius, in Pars. Si este abia inceputul lunii iulie! N-a mai fost atat de cald, intr-o zi de vara, in capitala franceza, din 2003, anul in care valul de canicula a facut numeroase victime.

Cresterea brusca a temperaturii a afectat si retelele electrice. Aproape un milion de locuinte au ramas fara curent electric, in vestul Frantei.

Cat de repede se topeste inghetata la cornet? E un experiment facut la Cambridge. Si in Anglia, in multe orase, arsita le-a dat oamenilor batai de cap.

Pe terenurile unde se joaca turneul de tenis de la Wimbledon au fost inregistrate 35,7 grade Celsius, la umbra, o temperatura ce a depasit un record vechi de aproape o jumatate de secol.

Si jurnalistii britanici au incercat un experiment. Se prajeste oul in tigaie, la soare? Nu chiar, dar asta nu inseamna ca n-a fost mult prea cald pentru aceasta perioada, in Anglia.

Helen Chivers, Oficiul national de meteorologie:

Oficiul de meteorologie nu are o definitie pentru canicula in Marea Britanie. Folosim si noi definitia Organizatiei Mondiale de Meteorologie: cinci zile consecutive cu temperaturi diurne mai mari cu 5 grade Celsius decat media multi-anuala. Asta avem si noi acum.”

In schimb, in Andalusia, locuitorii sunt obisnuiti cu vipia. Totusi, au simtit ca se “topesc” la 44 de grade Celsius, iar autoritatile au instituit cod de alerta meteorologica maxima.

canicula-soare


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “VAL DE CANICULA IN EUROPA

  1. High Frequency Active Auroral Research Program

  2. 04 Mai 2018
    Vara 2018, cea mai călduroasă din ultima jumătate de secol
    https://www.telegrafonline.ro/vara-2018-cea-mai-calduroasa-din-ultima-jumatate-de-secol

    Azi, la TV au anuntat cea mai fierbinte vara de cand se fac inregistrari meteo!

    Ieri, în jurul prânzului, Parcul Mitropoliei din municipiul Târgoviște devenise neîncăpător, foarte mulți târgovișteni venind zilnic aici pentru a sta la umbra binefăcătoare a castanilor monumentali care au scăpat netăiați. Oamenii spun că în apartamente, căldura este insuportabilă și se gândesc la faptul că lunile iulie și august se anunță deja a fi unele cu temperaturi tropicale, după cum au avertizat meteorologii.
    „Nu putem sta în apartamente din cauza căldurii”
    Stăm ore întregi în parc. Încercăm să ne ferim pe cât posibil de căldura insuportabilă din aceste zile. S-a schimbat clima, sunt zile destul de călduroase pentru această perioadă.
    http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol–parcul-mitropoliei-refugiu-in-canicula,47206.html

  3. @emanuel
    Ce se intampla acum este foarte neobisnuit. S-ar putea sa fie vorba de HAARP sau de alte tehnologii mai noi.

    România, prinsă într-un blocaj atmosferic nemaivăzut de 72 de ani.
    „Vara nu arată bine. Dacă se confirmă scenariul simulat de Centrul de Prognoză, este posibil să avem cea mai caldă vară. Putem depăşi recordurile de temperatură, care sunt de 44,3 grade.”
    https://stirileprotv.ro/stiri/vremea/romania-prinsa-intr-un-blocaj-atmosferic-nemaivazut-de-72-de-ani-vara-nu-arata-bine.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare