STATUL DE DREPTI IN FATA SUA. Un soldat american ce a provocat ACCIDENT RUTIER a fost sustras JUSTITIEI ROMANE/ Nuland si “campul geostrategic” al Justitiei: SUA “PRELUCREAZA” PROCURORII ANTICORUPTIE/ Falimentul democratiei si dictatura ocultilor: SUNTEM CONDUSI DE OAMENI CARE NU AU FOST VOTATI NICIODATA

15-07-2015 7 minute Sublinieri

Autorităţile americane preiau ancheta în cazul soldatului american care a provocat un accident pe drumul spre Poiana Braşov în urmă cu o săptămână. Informaţia a fost confirmată pentru Digi24 de Parchetul General. Cazul amintește de tragedia în urma căreia a murit basistul trupei Compact, Teo Peter, și în care, principalul vinovat, un pușcaș marin, a fost achitat de justiția din SUA.

Şi în cazul accidentului din Braşov, de săptămâna trecută, soldatul american era băut, intrând pe contrasens, unde s-a izbit de un alt autoturism care circula regulamentar. 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție confirmă că şoferul străin implicat în accidentul de circulație de pe Drumul Poienii este soldat american. Într-un comunicat remis Digi24, biroul de presă al Parchetului General menționează că dosarul este gestionat acum de procurorii de la parchetul militar Cluj și că urmează să fie transferat către autoritățile americane. Asta pentru că România a semnat convențiile internaționale ale Acordului NATO-SOFA.

Pe 4 decembrie 2004, basistul şi fondatorului trupei Compact, Teo Peter a murit în urma accidentului provocat de puşcaşul marin Cristopher Robert VanGoethem, care s-a urcat băut la volan, nu a acordat prioritate la intersecţia Străzii Polone cu Bulevardul Dacia şi a spulberat taxiul în care se afla Teo Peter.

Grație ”imunității diplomatice”, pușcașul marin a scăpat de justiția din România, fiind judecat în Statele Unite. Cristopher Robert VanGoethem a fost achitat de Tribunalul american, iar toate demersurile făcute de familie şi de autorităţile române pentru a-l aduce în faţa unui proces adevărat au eşuat. 

Asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că fenomenul corupţiei din Balcani şi din Europa Centrală şi de Est rămâne o problemă care slăbeşte democraţiile, creşte şomajul şi tulburările civile, deschizând vulnerabilităţi pe care autocraţii, statele petrolifere şi extremiştii le exploatează. Ea a mai spus că SUA colaborează cu România pentru a-i pregăti pe procurori să investigheze şi să trimită în judecată cazurile de corupţie.

Asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, şefa Biroului pentru Eurasia şi Europa din cadrul Departamentului de Stat, a declarat că SUA colaborează cu România în combaterea corupţiei, fenomen care rămâne o problemă în regiunea Balcanilor şi Europei Centrale şi de Est.

„În România, avem un parteneriat prin care pregătim procurorii să identifice, să investigheze şi să trimită în judecată cazurile de corupţie”, a declarat Victoria Nuland în timpul unei vizite la Dubrovnik, Croaţia, vineri 10 iulie.

„Corupţia‬ rămâne un impediment major în calea progresului din această regiune. Este cancerul care slăbeşte democraţiile, creşte şomajul şi tulburările civile. Mai mult decât atât, deschide vulnerabilităţi pe care autocraţii, statele petrolifere şi extremiştii violenţi le exploatează. Toţi cei care caută să provoace probleme aici găsesc o poartă deschisă atunci când banii murdari pot cumpăra politicieni corupţi şi subminează guvernarea democratică şi statul de drept”, a declarat Victoria Nuland.

Ea a mai spus că pentru a limita „acţiunea forţelor anti-democratice”, SUA au un parteneriat cu Europa Centrală şi de Est prin „Emerging Donor Challenge Fund”.

Ziua Națională a Franței, sărbătorită marți după-amiază la ambasada franceză de la București alături de numeroși politicieni, demnitari și diplomați, i-a adus în același spațiu pe premierul Victor Ponta, pus sub inculpare luni de procurori, și pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și pe prim-adjunctul șefului SRI, Florian Coldea.

În timpul discursului lui Ponta, PRO TV a surprins un moment inedit.

Premierul a vorbit, adresându-se ambasadorului Franței, de “ghilotina” românească, referire la anchetele DNA, moment în care Coldea a fost surprins râzând ironic, iar Laura Codruța Kovesi, încruntându-se ușor și dându-și ochii peste cap, iar apoi zâmbind ironic, cei doi având și un schimb de replici.

În discursul său, ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul, a declarat că “pentru a construi un stat de drept, justiția nu e suficientă. E necesar un efort al tuturor instituțiilor. Un efort al nostru, al tuturor.”

A urmat apoi Victor Ponta, cu a sa “ghilotină”.

“Apreciez mult ce ați spus despre statul de drept. Cred că trebuie să lucrăm împreună. Deși România e puțin în urmă față de Franța, în fiecare dimineață ne uităm la ghilotină, dar e mereu un început. Sunt sigur că România va fi din punct de vedere economic și social, instituțional o țară europeană”, a spus Ponta zâmbind, stârnind reacția ironică a lui Kovesi și Coldea.

Comuniștii s-au împiedicat în democrație mai puțin decât capitaliștii. Ei au tratat oamenii ca pe roiuri de termite, disprețuindu-i și nesocotindu-le drepturile. Când era vorba de războaie, îi exploatau fără mila și menajamente, ca pe uneltele de unică folosință. Când incomodau, îi stârpeau în vrac. Grămada burghezo – moșierimii: la canal. Grămada elitelor intelectuale: la Sighet, Pitești, Gherla. Și tot așa…

Capitaliștii invocau principii sacrosancte când venea vorba de conaționalii lor. Făcuseră o virtute din a declara că siguranța și bunăstarea acestora sunt mai presus de orice alte valori de apărat. Asta i-a împiedicat de multe ori să adopte soluții ce presupuneau mari sacrificii umane.

Așa se face că, dacă ne referim la embleme si specii, când vine vorba de spionaj rușii și-au bazat dezvoltarea serviciilor secrete pe sursele umane de informații în vreme ce, când vorbim despre americani, aceștia au investit masiv în tehnologii.
Ce vedem azi, în România? Un sistem de intelligence hibrid.

Tradiția de 50 de ani a temutei Securități a înrădăcinat adânc, în conștiințe și mentalități, disprețul față de drepturile omului și practicarea, ca regulă abuzivă și cinică, a prezumției de vinovăție. Presa și sursele anonime din rărunchii instituțiilor de forță ale țării vehiculează cifre de-a dreptul îngrozitoare (pentru o țară cu economia și nevoile României) când vine vorba de uriașul angrenaj invizibil pus în mișcare pentru spionajul intern, al românilor de către români.

Mania ascultării, glorificarea delațiunii, infiltrarea de „acoperiți” în toate fibrele vii ale societății, chiar și în acelea în care este interzis expres, prin legi organice, acest lucru, sădirea neîncrederii, a discordiei și pornirilor antagonice între concetățeni, pentru a-i face mai vulnerabili și mai ușor de manipulat; iată doar câteva din năravurile prelungite din comunism. Toate bazate pe oameni – unealtă, pe lefegii fără calciu-n oase, pe indivizi cu spirit de turmă de care sistemul să se poată descotorosi fără vreo remușcare când nu vor mai fi folositori în această luptă murdară.

Dar cum, nu ne-am reformat după decembrie 1989? Nu am devenit partenerii strategici ai marelui licurici, acest far călăuzitor când vine vorba de democrație și respect față de cetățean?

Poate față de cetățeanul lui! Căci față de al nostru, s-a văzut la referendumul din 2012.

Parteneriatul strategic cu SUA nu a înlocuit, în practicile serviciilor secrete române, tarele trecutului cu binefacerile progresului tehnologic de ultimă oră. Armata de ginitori și timpaniști de care pomeneam mai sus nu a fost demobilizată, pentru a întări agricultura, industria, comerțul țarii. Dimpotrivă, a fost completată cu noi forțe, capabile să țină pasul cu tehnicile revoluționare de spionat. România a devenit centrul de supraveghere informatică a Ucrainei și, evident, dacă tot a primit dotările necesare, le va folosi pentru a controla mai bine și internul. Pentru asta, însă, ar fi nevoie de legile Big Brother. Nu că acum acestea nu ar fi aplicate, chiar și fără votul Parlamentului, dacă interesul vreunei instituții o cere. Dar totuși… Lipsa acoperirii legale impune un efort de clandestinitate, de ștergere a urmelor, de creare a unor aparențe înșelătoare. Ceea ce agasează.

Democrația o ia rapid pe urmele patriotismului. Adică devine o noțiune ce se golește de conținut cu fiecare an care trece, cu fiecare gest care o compromite.

Ce ne mai trebuie patriotism în globalizare?

Ce ne mai trebuie democrație într-o lume condusă discreționar de serviciile secrete?
Aici am ajuns! Să ne fie rușine de concepte pentru care străbunii noștri au crezut că merită să-ți dai chiar și viața.

Sesizați ironia istoriei recente?

Țara l-a ales, naivă, pe Klaus Johannis. Dar cine ne conduce, în fapt? Generalul Florian Coldea. Pe care nu l-a ales nimeni. Ba nu, rectific! L-a ales Traian Băsescu.

Pe Traian Băsescu poporul l-a demis, prin referendum, în 2012. Democratic. Neconcludent pentru SUA, farul planetar al democrației. Cu susținerea lor Traian Băsescu ne-a mai batjocorit doi ani.

Vi se pare că poporul este cel care își impune voința? Prin oamenii aleși de el?

Trăim într-o lume dominată tot mai fără perdea de oculți. De forțe și indivizi care nu doar că nu au girul poporului, prin vot, pentru ceea ce fac dar stau și ascunși, ca sforarii de marionete, să nu se pună cumva reflectoarele pe ei. Să nu li se vadă viciile de fabricație.

Asistăm în direct la spectacolul unic al uciderii unui mit născut tocmai în Grecia antică. Asistăm, ba chiar participăm nemijlocit, la falimentul democrației.

Dar nimeni dintre actorii principali nu are curajul să recunoască asta, deschis. Pentru că ar trebui să explice cu ce, mai bun, și-a propus să înlocuiască această formă perimată de guvernare.

Un nou tip de dictatură se înstăpânește: dictatura lui „știu totul despre tine”! „Mă asculți sau te distrug”!
Dacă și cel mai ales președinte al românilor a fost îngenuncheat de ce știe sistemul despre el, de ce-a văzut acesta prin gaura de cheie decupată în carcasa vieții lui din ultimii ani, atunci nouă, muritorilor de rând, nu ne mai rămâne decât o exclamație pur retorică:

„Opriți-vă! E prea de tot!”

Cum s-o adresăm însă? Cu ochii spre cer sau spre pământ? Spre speranța utopică sau spre realitatea necruțătoare?

Mircea Badea a explicat, în ediţia de marţi a emisiunii “În gura presei”, că, din punctul său de vedere, România este condusă de oameni care nu apar niciodată pe afişe electorale sau pe buletinul de vot.

“Cetăţeni, există un adevăr. Adevărul este, cred, cu toată fiinţa mea, că în acest moment, votul cetăţenilor nu mai are nicio relevanţă. Sigur, votul cetăţenilor în noiembrie a avut relevanţa sa. Dar în acest moment, mâine, dacă vine Dumnezeu Tatăl şi spune că e cu alegeri anticipate, se votează degeaba. Nu are nicio importanţă ce votează România. România nu mai este condusă de oamenii aleşi de cetăţeni. O fi avut şi votul românilor o pondere morală. Dar în economia statului de drept din România, ceea ce votează acum cetăţenii nu are nicio relevanţă.”

Mircea Badea a explicat că cercurile puterii adevărate nu au legătură cu votul oamenilor.

“Cercurile puterii nu au nicio legătură cu votul cetăţenilor. România este condusă de oameni care nu au fost votaţi niciodată. Pentru că nu au candidat niciodată. Există cercuri de putere mult deasupra oamenilor pe care îi votaţi. Acesta este adevărul. Adevărul meu. Eu vă spun ce cred eu. De-asta mă uit aşa la toată zbaterea asta – e ok, nu are nicio importanţă în acest moment. Plus că, pentru mine, există o jubilaţie hâdă să îl văd din nou pe Blaga la putere. Aţi văzut că nu am făcut spume la bot când l-au pus pe MRU la SIE. E, s-a întâmplat în noiembrie, s-a înfăptuit în noiembrie”.

Din ce în ce mai strident, mecanismul bielă-mănivelă alcătuit din DNA și SRI se opintește să-l dea jos din scaunul de premier pe Victor Ponta. 

Nu are rost să mai trec în revistă lista sforțărilor în acest sens, presa le-a tratat, deja, pe larg. Mai nou, luni, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva premierului și a instituit sechestru asigurator pe o parte din averea sa. Desigur, totul pe baza celebrelor „suspiciuni rezonabile”.

Potrivit lor, „suspiciunilor rezonabile” ale cuplei SRI-DNA, colaborarea profesională dintre cabinetele de avocatură Șova și Ponta este o afacere de corupție. Faptul că banii nu s-au mutat de la unul la altul cu sacoșele, ci doar în baza documentelor ce însoțesc plățile legale, cu achitarea taxelor și impozitelor, nu pare să conteze. Demn de semnalat, în aceeași zi, Înalta Curte de Casație si Justiție a dispus ridicarea sechestrului pus de procurorii DNA pe averea și conturile deputatului Sebastian Ghiță. Și în cazul lui Ghiță, „suspiciunile rezonabile” erau la fel de solide. Explicația, nu mai este nevoie de presiune asupra premierului din direcția Ghiță. Un balet penal la fel de artistic și de convingător, precum doar baletele tematice din Coreea de Nord mai pot fi. Faptul că în România de astăzi serviciile de informatii se ocupă de poliție politică, de dirijarea sub anestezie a instituțiilor statului, pe mine nu mă surprinde. Și înainte de 1989, și după 1989, la un alt mod, tot asta au făcut, ba chiar și în perioada interbelică.

Ceea ce mă surprinde este modul în care președintele Klaus Iohannis înțelege să pună mâna pe puterea absolută sau, mă rog, pe ceea ce crede el că este putere absolută. Nu-l suspectez că manopera de dărâmare a lui Victor Ponta, de schimbare a guvernului cu unul pe plac, ar fi din capul său. Nu poate fi bănuit de asemenea energii, de un asemnenea efort de gândire combinativă, nu am „suspiciuni rezonabile” că ar fi în stare de așa ceva. Ar fi prea mult! Îl bănuiesc doar de încordarea de a da cu pardesiul de pământ, în fața adevăraților combinatori naționali, șefii DNA și ai SRI, de draci că nu are până acum un „guvern al lui”. I-o fi dat prin cap, că un „guvern al lui” înseamnă Blaga&Co., ceea ce pentru alegerile din 2016 ar înseamna dezastru total pentru PNL? Nu cred! Se gândește, cumva, la un guvern de tehnocrați? Tot aia ar fi! Măsurile pe care un asemenea guvern le-ar lua, ar fi sprijinite în Parlament, sub ochii electoratului, tot de PNL, în principal. Costurile electorale ar fi aceleași.

Și atunci, de ce ar vrea președintele un guvern „al lui”? Un guvern PNL ar intra în anul 2016 cu un handicap electoral masiv. Teoretic, PSD nici nu ar avea nevoie de cine stie ce campanie electorală. Câștigarea alegerilor ar fi doar o formalitate. Un posibil răspuns ar fi că președintele Iohannis, știind bine cum și de către cine a fost pus președinte în 2014, de au putut românii să-și ia țara înapoi cu el, se bazează pe aceleași instituții și pentru 2016. Adică, tot pe serviciile de informații, pe SRI, în principal. Ca și în 2014, voința electoratului va fi tot pe planul doi, în 2016, tot SRI va câștiga alegerile!

 


Categorii

America, Articolele saptamanii, Justitie, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “STATUL DE DREPTI IN FATA SUA. Un soldat american ce a provocat ACCIDENT RUTIER a fost sustras JUSTITIEI ROMANE/ Nuland si “campul geostrategic” al Justitiei: SUA “PRELUCREAZA” PROCURORII ANTICORUPTIE/ Falimentul democratiei si dictatura ocultilor: SUNTEM CONDUSI DE OAMENI CARE NU AU FOST VOTATI NICIODATA

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare