CONFLICT DIPLOMATIC INTRE ROMANIA SI UNGARIA/ TURCIA lupta impotriva ISIS… razboindu-se cu ORGANIZATIILE KURDE/ RUSIA considera AGRESIVA strategia de aparare a UCRAINEI/ Lovitura de stat in TRANSNISTRIA. Scenariul vehiculat de rusi/ STARE DE URGENTA LA FERGUSON. Violentele inter-rasiale au reizbucnit

12-08-2015 9 minute Sublinieri

  • Digi24:

Relaţiile româno-ungare, tot mai încordate. Traian Băsescu e de părere că Ungaria a depăşit nişte limite

Relaţiile diplomatice dintre Bucureşti şi Budapesta devin tot mai tensionate. După ce Ministerul român de Externe l-a convocat pentru discuţii pe însărcinatul cu afaceri al Ungariei, a fost rândul ambasadorului român la Budapesta să se prezinte la Ministerul de Externe din această țară. Motivul? Declaraţiile premierului Victor Ponta, care a afirmat că Ungaria încearcă să provoace România. Rămâne, însă, o nelămurire. Partea maghiară spune că ambasadorul român a fost convocat, în vreme ce de la Bucureşti autorităţile susţin că diplomatul a cerut singur audienţa.

Atacurile dintre Budapesta şi Bucureşti s-au înteţit în numai două zile cât în doi ani. După convocarea însărcinatului ungar cu afaceri la Ministerul român de Externe, Budapesta a ripostat chemându-l la raport pe ambasadorul român.

Pe 11 august 2015 Magyar Levente, secretar de stat al Ministerului pentru Afaceri Externe, l-a convocat în biroul său pe ambasadorul României, Victor Micula, pentru a-i cere explicaţii despre anumite declaraţii ale premierului Victor Ponta, făcute pe 10 august. Aceste acuzaţii arată că premierul român doreşte din nou să mascheze, prin agitaţie antimaghiară, criza politică internă, potrivit MAE ungar.

Proaspăt revenit din vacanţă, Victor Ponta a vorbit, într-o intervenţie televizată şi de noul scandal diplomatc. „Guvernul Ungariei – şi ambasadorul face jocul Guvernului – încearcă foarte tare să ne provoace. Ei, în acest moment, sunt criticaţi de toată Europa şi de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva emigranţilor şi atunci încearcă o chestie: Domn’e, hai sa tragem şi România în scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta, vreau să raspundă ei pentru ce fac ei acolo”, a spus Victor Ponta.

Ministerul român de Externe susţine, la rândul său, că ambasadorul român nu a fost convocat, ci s-a dus din proprie iniţiativă la şefii diplomaţiei ungare.

„Precizăm că audienţa desfăşurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde domnul Ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părţii române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, şi nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar”, se arată în precizarea MAE român.

Pe Facebook, Victor Ponta a numit reacţiile Budapestei drept „provocări” şi a subliniat faptul că România nu va tolera la nesfârşit derapajele oficialilor maghiari.

În discuţie a intervenit şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Ungaria cred că a depăşit nişte limite în intervenţionismul ei politic prin declaraţia publică legată de aşa-zişii oropsiţi minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna şi Mureş nu au drepturi şi resurse financiare cât au minoritarii maghiari date de la guvernul român”, a spus fostul preşedinte Traian Băsescu.

Președintele turc promite stârpirea teroriștilor

Preşedintele Turciei promite că lupta împotriva militanţilor kurzi şi a grupării Stat Islamic va continua până când niciun terorist nu mai rămâne între graniţele ţării. Discursul lui Recep Tayipp Erdogan a venit după atacurile comise ieri asupra unei secţii de poliţie şi consulatului Statelor Unite din Istanbul. De altfel, aviaţia turcă a bombardat poziţii ale rebelilor kurzi în sud-estul ţării, drept represalii la ultimele atentate.

„Lupta noastră va continua până când organizaţiile teroriste nu vor mai reprezenta un pericol pentru ţara noastră, până când armele îndreptate către statul şi oamenii noştri vor fi îngropate. Oprirea rafalelor de arme nu este suficientă. Armele ar trebui predate şi îngropate. Insist asupra acestui lucru. Lupta noastră va continua până când nu mai rămâne niciun terorist în ţara noastră şi până când vom turna beton peste armele lor”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

Discursul dur a venit după ce rebelii kurzi au revendicat atacul asupra secţiei de poliţie, iar un grup de extremă stângă pe cel de la consulatul american din Istanbul. Cei din urmă au organizat în oraşul turc un protest faţă de colaborarea Turciei cu Statele Unite, iar poliţia a intervenit în forţă şi i-a împrăştiat pe manifestanţi.

Seria de atacuri şi starea de insecuritate din provinciile aflate în apropierea graniţei cu Irak şi Siria creează îngrijorare printre turci.

Nihat Ali Ozcan, analist pe probleme de securitate este de părere că „Guvernul a ales să meargă pe calea violenţei pentru a găsi o ieşire strategică din impas. La rândul lui, Partidul Muncitorilor din Kurdistan a ales calea violenţei pentru a-şi recupera şansele pierdute în cursul acestui proces. De aceea, ostilităţile probabil vor continua o perioadă.”

Pe de altă parte, numeroşi turci se tem că permisiunea acordată americanilor de către autorităţile de la Ankara de a folosi baza militară aeriană de la Incirlîk împotriva Statului Islamic va duce la noi atentate ale jihadiştilor în Turcia.

Departamentul de Stat a negat că Statele Unite și Turcia au ajuns la un acord de creare a unei “zone de securitate” în interiorul nordului Siriei după un anunț făcut puțin mai devreme de un oficial turc asupra termenilor instituirii acestei zone în cadrul campaniei împotriva militanților Statului Islamic, informează Reuters. Cei doi aliați NATO lucrează la planuri pentru a asigura acoperire aeriană rebelilor sirieni și alunga Statul Islamic din zona de-a lungul graniței cu Turcia.

Canalul CNN Turk l-a citat pe subsecretarul turc în Ministerul de Externe Feridun Sinirlioglu afirmând că cele două țări au convenit să creeze o zonă de 98 km lungime și 45 km lățime pentru a fi patrulată de membri ai Armatei Siriene Libere de opoziție.

Întrebat în legătură cu această informație, Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că “nu există niciun acord asupra niciunei zone”.

Toner a precizat că nu a văzut comentariile oficialului turc, adăugând că “nu pot nega ceea ce el pretinde”, notează Reuters.

“Am fost destul de clar… spunând că nu exista nicio zonă, niciun loc sigur, nu vorbim despre asta aici. Noi vorbim despre un efort susținut de a scoate ISIL din regiune”, a adăugat Toner într-un briefing de presă.

ISIL este un alt nume pentru Statul Islamic, care a cucerit vaste teritorii în Siria și Irak.

Convorbirile ministrilor de externe ai Rusiei si Arabiei Saudite au esuat in problema mentinerii lui Bashar al Assad ca solutie in rezolvarea crizei din Siria.

Ministrul saudit a declarat la Moscova, dupa intalnirea cu Lavrov, ca actualul presedinte al Siriei nu poate fi acceptat in coalitia anti-ISIL, mentioneaza publicatia Moskow Times.

Rusia incearca sa-i asigure lui Assad un rol in tranzitia de putere, ca solutie diplomatica la actualul conflict armat, pentru integrarea fortelor loialiste in actiunile militare coordonate ale coalitiei impotriva statului islamic.

Turcia si Arabia Saudita nu accepta mentinerea lui Bashsar la putere si nici deschiderea unui dialog cu regimul actual de la Damasc.

Noua Strategie de securitate nationala a Ucrainei pana in 2020 este indreptata spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, a declarat, marti, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrushev, informeaza agentiile de presa ruse Tass si Interfax, citate de Agerpres.

Comentand documentul, Patrushev a subliniat: “Potrivit specialistilor nostri, Strategia pentru securitate nationala a Ucrainei este indreptata spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, ceea ce nu poate sa nu ne ingrijoreze”.

Secretarul Consiliului de Securitate rus a tinut sa precizeze ca “intr-una una dintre prevederile Strategiei, Rusia este declarata agresor si principala amenintare externa la adresa Ucrainei”, iar in alta “este proclamata o deviere de la caracterul multivectorial al politicii si singurul partener strategic este Washingtonul”.

“Documentul traseaza sarcina de renuntare la un statut in afara blocurilor politice, de trecere a fortelor armate si industriei militare la standarde NATO. Este subliniat scopul educarii tineretului ucrainean in spiritul urii fata de Rusia”, potrivit lui Patrushev.

In opinia sa, aceasta Strategie este indreptata spre o militarizare a Ucrainei si escaladarea conflictului din sud-estul acestei tari. “Este evident ca documentul (Strategia) serveste drept baza pentru desfasurarea in continuare a politicii de militarizare, nu tine cont de necesitatile si aspiratiile populatiei ucrainene, ofera SUA si NATO posibilitatea de a utiliza baza de resurse a Ucrainei si provoaca o escaladare a conflictului din sud-estul tarii”, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promulgat in luna mai noua Strategie de securitate nationala a statului, document ale carui principale obiective vizeaza aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana (UE) si crearea conditiilor optime pentru alaturarea tarii la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Deputatul Dumei de Stat, Roman Hudeakov şi directorul Centrului informaţional-analitic RISI, Vasili Kaşirin, prognozează răsturnarea regimului condus de Evgheni Şevciuk în Transnistria.

Oficialii ruşi susţin că pot avea loc revolte şi s-au arătat îngrijoraţi că ar putea avea loc o „lovitură de stat” în Transnistria în timpul alegerilor nerecunoscute din regiune.

Potrivit publicaţiei „Russkaya Planeta”, Roman Hudeakov susţine că situaţia în Transnistria ar putea „exploda” la sfârşitul acestui an, după aşa-zisele alegeri parlamentare din regiune. „Acum europenii vor încerca pe toate căile să bage la conducerea Transnistriei deputaţi de-ai lor. Dacă persoane controlabile de Occident vor ajunge în parlament, atunci ei vor iniţia scoaterea militarilor ruşi din regiune şi dizolvarea trupelor de pacificatori. Când europenii vor înţelege că nu le va reuşi acest lucru, atunci ei vor începe să pregătească o lovitură de stat”, susţine Roman Hudeakov.

El îşi argumentează spusele prin faptul că în regiune ar active mai mult de 180 de organizaţii non-guvernamentale, care primesc bani din Europa şi SUA. „Aceste organizaţii sunt antrenate ca să convingă poporul să fie împotriva Rusiei. Anume din rândurile acestora vor fi promovate în parlament diferite gunoaie pentru a pregăti lovitura de stat”, susţine deputatul rus. Menţionăm că recent Vasili Kaşirin a fost reţinut la Aeroportul din Chişinău şi deportat din Republica Moldova.

În toamnă vor avea loc aşa-zisele alegeri locale şi parlamentare în regiune, iar experţii susţin că în cazul în care activiştii şi businessmanii apropiaţi lui Şevciuk nu vor obţine o majoritate de mandate, atunci există o mare probabilitate ca liderul de la Tiraspol să piardă „alegerile prezidenţiale”.

Un tânăr a fost împușcat de polițiști, în Ferguson, la un protest organizat la un an de când autoritățile au împușcat mortal un tânăr afroamerican, Michael Brown, potrivit Mediafax

Poliția căuta un suspect înarmat cu arme furate când l-au împușcat pe tânărul a cărui identitate nu a fost dezvăluită. În acest moment, tânărul se află în stare critică.

Patru ofiţeri au fost suspendaţi, a anunţat şeful poliţiei din oraş, Jon Belmar.

În fotografiile de la locul incidentului apare un tânăr de culoare zăcând pe jos, într-o baltă de sânge.

Uciderea tânărului de culoare Michael Brown, în vârstă de 18 ani, de către un ofiţer de poliţie alb, Darren Wilson, în august 2014, a provocat un val de proteste în întreaga Americă.

Crima a alimentat o mişcare de protest la nivel naţional împotriva prejudecăţilor rasiste ale poliţiştilor.

Împuşcături au fost auzite către ora locală 23.15, duminică, (luni, 7.15, ora României), în timp ce un număr important de persoane se aduna pe West Florissant Avenue, după o zi de comemorare sobră, fără incidente.

Belmar a declarat pentru jurnalişti că, după “un schimb de focuri între două grupuri”, suspectul, despre care poliţia credea că era înarmat, a plecat şi s-a întâlnit cu ofiţeri de poliţie care se aflau la bordul unui SUV fără însemne, dar cu girofarul pornit.

Suspectul a tras asupra vehiculului, a declarat Belmar, iar detectivi în civili au răspuns deschizând focul din vehicul.

Bărbatul s-a refugiat în spatele unei clădiri şi a tras din nou către ofiţeri, a continuat şeful poliţiei, iar toţi cei patru au răspuns cu focuri de armă, rănindu-l.

Ofiţerii nu purtau camere de luat imagini de corp, a precizat el.

Belmar a catalogat incidentul drept “o tragedie pentru familia acestui bărbat şi ofiţerii implicaţi”.

Există “un grup mic de oameni, acolo, hotărâţi să se asigure că nu va prevala pacea”, a comentat Belmar.

Poliţiştii au folosit luni dimineaţa portavoce pentru a îndemna oamenii adunaţi la faţa locului să se disperseze. “Acesta nu mai este un protest paşnic”, au strigat ei.

“Intenţionăm să folosim muniţie chimică“, au avertizat poliţiştii la portavoce.

Martori oculari au afirmat în mesaje postate pe Twitter că poliţia folosea gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Sute de persoane au stat tăcute timp de patru minute şi jumătate, duminică, în locul în care a fost omorât MichaelBrown, reprezentând numărul de ore cât cadavrul tânărului de culoare a zăcut pe stradă, nesupravegheat.

Corespondentul BBC Aleem Maqbool, care se află la Ferguson, afirmă că, la reuniunea de duminică, nu prea multe persoane au spus că simt că s-ar fi schimbat ceva de când a fost omorât Michael Brown, în urmă cu un an.

  • Adevarul.ro:

În regiunea St. Louis, mai precis în Ferguson, statul american Missouri, demonstraţiile şi confruntările cu forţele de ordine au continuat şi luni. Oficialii au declarat stare de urgenţă temându-se de intensificări ale violenţelor din partea celor care protestează împotriva nepunerii sub acuzare a ofiţerului de poliţie ce l-a împuşcat pe afroamericanul Michael Brown, în urmă cu un an. Zeci de protestatari au fost arestaţi.

Zeci de protestatari au fost arestaţi la un an şi o zi după ce ofiţerul de poliţie din Ferguson, Darren Wilson, l-a împuşcat mortal pe Michael Brown, 18 ani, în timpul unei confruntări. Wilson era alb, iar Brown era afroamerican şi neînarmat, notează „Los Angeles Times“. Protestele de luni din Ferguson au avut loc la o zi după ce poliţia districtuală St. Louis a rănit grav un alt afroamerican de 18 ani. Potrivit poliţiei, rănitul a fost cel care a tras primul spre poliţie, în timpul unei confruntări dintre protestatari şi forţele de ordine. Bărbatul inculpat, Tyrone Harris, a fost grav rănit în schimbul de focuri şi este spitalizat, relatează Reuters în pagina electronică. Biroul procurorului din comitatul St. Louis a explicat într-un comunicat că tânărul este vizat de patru capete de acuzare, printre care şi „violenţe împotriva forţelor de ordine“.

Patru bărbaţi înarmaţi cu puşti asemănătoare cu cele folosite de armata americană au adăugat un nou sentiment de nesiguranţă în oraşul american Ferguson unde, în ultimele zile, au avut loc proteste violente cauzate cu ocazia comemorării a un an de când un adolescent de culoare neînarmat a fost ucis de un poliţist alb. Gruparea de care aparţin cei patru este numită „Oath Keepers“ – Păstrătorii Jurământului şi „protejează nevinovaţii“.

Bărbaţii înarmaţi din Ferguson spun că aparţin unei grupări numite „Oath Keepers“ – Păstrătorii de Jurământ, asociaţie care se descrie ca fiind non-partizană formată din actuali şi foşti soldaţi sau ofiţeri de poliţie menită să protejeze Constituţia. Cei patru au spus reporterilor din Ferguson că se află pe străzile oraşului pentru a proteja o organizaţie media, notează Reuters. Cei patru albi au atras imediat atenţia în cartierul format în mare parte din oameni de culoare. O organizaţie non-profit pentru drepturile omului a descris „Păstrătorii“ ca fiind „o grupare militară antiguvernamentală violentă“, iar liderul poliţiei districtuale St. Louis, Jon Belmar, a condamnat apariţia lor în Ferguson. „Prezenţa lor a fost şi inutilă şi aţâţătoare“, a spus şeful poliţiei, adăugând că departamentul său va colabora cu procurorii districtuali pentru a vedea dacă bărbaţii au încălcat vreo lege.

Cei patru bărbaţi au declarat reporterilor că au licenţă pentru arme, însă un amendament la Constituţia americană arată că da, au voie să poarte arme licenţiate, atâta vreme cât nu sunt folosite într-o manieră ameninţătoare, avertizează experţii. Mulţimea s-a întrebat cât de înţeleaptă a fost decizia bărbaţilor de a purta, la vedere, asemenea arme, într-o situaţie atât de încărcată emoţional. „Aduci cetăţeni albi, cu arme, într-o comunitate de negri? Este lipsit de respect“, a declarat Talal Ahmad, 30 de ani, care a participat şi la demonstraţiile de anul trecut. „Aici, într-un cartier de culoare, trăim deja într-o stare de teroare“, adaugă Talal.

„Trebuie să fim pregătiţi“

Cei patru, conduşi de un bărbat care s-a identificat doar ca „John“, purtau veste antiglonţ şi-şi ţineau puştile cu ţeava îndreptată în jos. Ei au spus că sunt în Ferguson pentru a proteja un jurnalist de la website-ul conservator infowars.com. „Au fost probleme aici, iar oamenii au fost răniţi. Trebuie să fim pregătiţi“, a declarat John. Un reprezentant al Infowars a recunoscut, telefonic, că Păstrătorii sunt prezenţi în Ferguson, dar că nu li s-a cerut protecţie. „Se întâmplă să ne aflăm în circumstanţe asemănătoare cu ei şi, uneori, din punct de vedere ideologic, împărtăşim aceleaşi viziuni. Însă ei sunt acolo din proprie voinţă şi sunt acolo să protejeze pe oricine e nevinovat. Bineînţeles, şi noi ne încadrăm la nevinovaţi, reporterii noştri sunt acolo şi raportează“, a declarat reprezentantul Infowars, care a solicitat să rămână anonim din motive de securitate. În cadrul protestelor de duminică noapte au fost trase focuri de armă, iar poliţia a împuşcat şi a rănit grav un bărbat acuzat că a tras asupra forţelor de ordine.

 


Categorii

1. DIVERSE, America, Rusia, Siria, Transnistria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “CONFLICT DIPLOMATIC INTRE ROMANIA SI UNGARIA/ TURCIA lupta impotriva ISIS… razboindu-se cu ORGANIZATIILE KURDE/ RUSIA considera AGRESIVA strategia de aparare a UCRAINEI/ Lovitura de stat in TRANSNISTRIA. Scenariul vehiculat de rusi/ STARE DE URGENTA LA FERGUSON. Violentele inter-rasiale au reizbucnit

  1. „Ungaria cred că a depăşit nişte limite în intervenţionismul ei politic prin declaraţia publică legată de aşa-zişii oropsiţi minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna şi Mureş nu au drepturi şi resurse financiare cât au minoritarii maghiari date de la guvernul român”, a spus fostul preşedinte Traian Băsescu.

    Asta si cand le zice drept da cu oistea-n gard si se face de cacao!
    Pai cum este posibil asa ceva? Pai, cine este de vina ca romanii din Harghita, Covasna şi Mureş nu au drepturi şi resurse financiare cât au minoritarii maghiari date de la guvernul român? GUVERNUL ROMAN si el (Basescu) ca fost presedinte! De ce au ajuns ei cu pupincurismul pana acolo incat sa-i nedreptateasca pe romani in tara lor? De ce nu au facut ei pana acum ce trebuia ? Si mai vrea sa castige niscaiva capital electoral cu asemenea discursuri? Se autoacuza!

  2. “Păstrătorii Jurământului” ??

  3. ” în acest moment, sunt criticaţi de toată Europa şi de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva emigranţilor…” si pentru politici anti-neo-liberale complet nepermise in cazul Greciei, al Romaniei si al celorlalti aflati la periferia UE.

    De fapt, Germania si UNGARIA sint doua state din UE care fac o politica de protectie a propriei economiei. Ambelel au o balanta comerciala pozitiva, chestie f. importanta in contextul “austeritatii” si a refacerii economice.

    SI Ungariei i se permite. I se permite inclusiv revizionismul de tip fascist pe care-l practica. I se trec cu vederea anti-semitismele. Tot asa cum, apropo de Sfintii Inchisorilor de la noi, cultul criminalului Horty si a altora ca el care n-au omort doar romanii (f. neimportanti din punct de vedere al propagandei dominante) dar si multi evrei (victime mult mai importante din aceasi perspectiva), este in crestere. Si nimeni, dar nimeni nu se ofusca. Nimeni nu se agita prin presa occidentala sau pe la Bruxelles, nici macar alde Soros nu se da cu fundul de pamint, ca doar e si el evreu.

    Deci, Ungaria e teren protejat. Inca stau si ma intreb care i-o fi mai exact rolul in esicherul nebun al astora. In afara de preluarea Transilavaniei, evident.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare